Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2 - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-01-03, 17:57   #121
niunia_05
Raczkowanie

GG do niunia_05
Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2

Błagam Was o pomoc. Nie wzielam 3 ostatnich rozowych tabletek z opakowania i 4 bialych. Czy jesli zaczne normalnie nowe opakowanie tak jak zawsze to czy moze sie udac ze w ciazy nie bede? To bardzo wazne. Proszę o radę.

Edytowane przez jaga_2001
Czas edycji: 2010-01-05 o 19:05 Powód: post przywrócony przez moderatora
niunia_05 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-03, 18:04   #122
201610041047
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez niunia_05 Pokaż wiadomość
Błagam Was o pomoc. Nie wzielam 3 ostatnich rozowych tabletek z opakowania i 4 bialych. Czy jesli zaczne normalnie nowe opakowanie tak jak zawsze to czy moze sie udac ze w ciazy nie bede? To bardzo wazne. Proszę o radę.
a zrobiłaś jakąś przerwę? jeśli tak to ile dni?
201610041047 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-03, 18:07   #123
PinkSlip
Różowy Jednorożec

A do stosunku jakiegoś doszło? I kiedy?
Stary 2010-01-03, 18:10   #124
niunia_05
Raczkowanie

GG do niunia_05

Nie zrobilam. Nie wzielam 3 ostatnich rozowych i 4 bialych czyli calego ostatniego rządka. I nowe opakowanie zaczelam tak jak bym wziela wszystkie tabletki...nie wiem czy dobrze tlumacze mam nadzieje ze zrozumiesz.

---------- Dopisano o 19:10 ---------- Poprzedni post napisano o 19:09 ----------

Tak do stosunku doszlo tak jakby na tych rozowych tabletkach ktorych nie wzielam.

Czas edycji: 2010-01-05 o 18:57 Powód: post przywrócony przez moderatora
Stary 2010-01-03, 19:13   #125
ojejka89
Zadomowienie

mozesz byc w ciazy. teraz juz nic nie zrobisz, test 14 dni od stosunku. ahh i zabezpieczaj sie jeszcze przez tydzien
ojejka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-03, 19:17   #126
201610041047
Konto usunięte

Cytat:
Nie zrobilam. Nie wzielam 3 ostatnich rozowych i 4 bialych czyli calego ostatniego rządka. I nowe opakowanie zaczelam tak jak bym wziela wszystkie tabletki...nie wiem czy dobrze tlumacze mam nadzieje ze zrozumiesz.

---------- Dopisano o 19:10 ---------- Poprzedni post napisano o 19:09 ----------

Tak do stosunku doszlo tak jakby na tych rozowych tabletkach ktorych nie wzielam.
jest szansa na ciążę ale pocieszę Cię że prawdopodobieństwo niewielkie, weź jak najszybciej tabletkę i następnego opakowania i zrób test. no i koniecznie napisz jak wyszedł!
Stary 2010-01-03, 19:31   #127
niunia_05
Raczkowanie

GG do niunia_05

Ale przeciez w innych tabletkach robi sie tą 7 dniowa przerwe prawda? i w moim przypadku wyszloby ze nie wzielam wlasnie tych 7 tabletek. Kurcze boje sie((

Czas edycji: 2010-01-05 o 18:59 Powód: przywrócenie treści postu przez moderatora

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-01-03, 19:38   #128
anjax89
Raczkowanie

wiem ze to banalne pytanie ale wole miec pewnosc... biore tabletki zazwyczaj o 16 i chce zmienic godzine przyjecia na ranek, jezeli jutro wezme w okolicach 9 i bede tak przyjmowac w kolejnych dniach to jestem calkowicie zabezpieczona czy dodatkowo cos stosowac?
anjax89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-03, 19:38   #129
ojejka89
Zadomowienie

Cytat:
Ale przeciez w innych tabletkach robi sie tą 7 dniowa przerwe prawda? i w moim przypadku wyszloby ze nie wzielam wlasnie tych 7 tabletek. Kurcze boje sie((
czy mi sie wydaje czy Ty chcesz z Yazu zrobic sobie Yasminelle? ;] byla juz tu jedna taka madra, fakt, logicznie rzecz biorac niby mozna, ja jednak bym nie ryzykowala...
ojejka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-03, 19:47   #130
frikkk
Raczkowanie

Cytat:

a jakim sposobem zorientowałaś się ,że nie wziełaś dopiero po 3 tabletce? rozumiem zapomnieć o 1 ale o 3..
frikkk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-03, 19:52   #131
niunia_05
Raczkowanie

GG do niunia_05

No coz...zostaje mi czekac i zrobic test. Tylko czy mam nadal brac tabletki z nowego opakowania?

Czas edycji: 2010-01-05 o 19:00 Powód: post przywrócony przez moderatora

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-03, 20:38   #132
irmusiek
Rozeznanie

GG do irmusiek

Cytat:
skoro tu jest przerwa 4 dniowa, to wynika, że tak ma być ; ) nie można sobie zażywac lekarstw według własnego widzimisie ; ) np. starsze tabletki rigevidon mają 7 dniową przerwe ale zawierają więcej hormonów ; ) (nie wiem, jak jest z innymi nowszymi)
irmusiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-03, 22:05   #133
201610041047
Konto usunięte

te zawierają mniej hormonów. co prawda tyle samo co yasminelle przy których robi się przerwę 7 dni, dlatego uważam że prawdopodobieństwo ciąży jest, ale nie bardzo duże.
Stary 2010-01-04, 06:10   #134
Zapach deszczu
Zadomowienie

witam i prosze o porade,
yaz biore od 9 miesiecy, krwawienie z odstawienia zawsze mialam miedzy 3, a 4 biala tabletka. wszystie tabletki zazylam prawidlowo, a jedak krwawienie nie pojawilo sie, dziwne jest tez to, ze czulam ze moj organizm przygotowuje sie do krwawienia ( mialam wypryski na twarzy itd). co powinnam zrobic? czemu tak sie stalo?
Zapach deszczu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-04, 08:00   #135
Aniaa23
Przyczajenie

a jak jest ze skutecznością YAZ, kochałam sie z moim facetem bez innego zabezpieczenia na 19 tabletce pierwszego opakowania czy już skuteczność jest duża?? nie skończył we mnie ale i tak mam pewne obawy, biorę je regularnie o tej samej godzinie, nie było wymiotów. to moje pierwsze tabletki po 4 miesiecznej przerwie w braniu tab.anty
Aniaa23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-04, 11:46   #136
201701251209
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Zapach deszczu Pokaż wiadomość
witam i prosze o porade,
yaz biore od 9 miesiecy, krwawienie z odstawienia zawsze mialam miedzy 3, a 4 biala tabletka. wszystie tabletki zazylam prawidlowo, a jedak krwawienie nie pojawilo sie, dziwne jest tez to, ze czulam ze moj organizm przygotowuje sie do krwawienia ( mialam wypryski na twarzy itd). co powinnam zrobic? czemu tak sie stalo?
Na razie nic nie rób, tylko bierz dalej tabsy. Mówisz, że brałaś wszystko prawidłowo, więc nie masz co się martwić.
Czasami okres może nie przyjść, ot tak sam z siebie.
Jeśli 2 razy z rzędu nie wystąpi krwawienie, to wtedy jest możliwość ciąży i należy zgłosić się do gina.
Chyba o tym w ulotce nawet pisze.
Cytat:
Napisane przez Aniaa23 Pokaż wiadomość
a jak jest ze skutecznością YAZ, kochałam sie z moim facetem bez innego zabezpieczenia na 19 tabletce pierwszego opakowania czy już skuteczność jest duża?? nie skończył we mnie ale i tak mam pewne obawy, biorę je regularnie o tej samej godzinie, nie było wymiotów. to moje pierwsze tabletki po 4 miesiecznej przerwie w braniu tab.anty
Jeżeli wzięłaś pierwszą tabletkę w pierwszy dzień krwawienia to jesteś zabezpieczona już od tej pierwszej tabletki. -> ulotka się kłania
Oj chyba się ulotki nie czytało, że takie pytania
201701251209 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-04, 12:43   #137
Aniaa23
Przyczajenie

czytałam ale i tak mam pewne obiekcje co do skuteczności już od 1 tabletki
Aniaa23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-04, 14:24   #138
buunka88
Raczkowanie

Hej dziewczyny lekarz przepisal mi tabletki Yaz, sa to moje drugie tabletki, wczesniej bralam yasminelle i zrobilam sobie 3 mieczna przerwe. Dzis dostalam @ i musze przyjac dzis tabletke- to jasne. Jak bralam te wczesniejsze tabsy to bralam je o 18 choc raczej teoretycznie bo czasami zapominalam i dopiero o 22 bralam. W przypadku tych tabletek wole wlasnie brac je o 22, obudzilam sie dzis o 9 i juz okres byl ale nie wielka ilosc, zastanawiam sie czy jak wezme tabletke o 22 to wszystko bedzie ok? czy powinnam wziac ja wczesniej? Pozdrawiam
buunka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-04, 14:50   #139
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez buunka88 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny lekarz przepisal mi tabletki Yaz, sa to moje drugie tabletki, wczesniej bralam yasminelle i zrobilam sobie 3 mieczna przerwe. Dzis dostalam @ i musze przyjac dzis tabletke- to jasne. Jak bralam te wczesniejsze tabsy to bralam je o 18 choc raczej teoretycznie bo czasami zapominalam i dopiero o 22 bralam. W przypadku tych tabletek wole wlasnie brac je o 22, obudzilam sie dzis o 9 i juz okres byl ale nie wielka ilosc, zastanawiam sie czy jak wezme tabletke o 22 to wszystko bedzie ok? czy powinnam wziac ja wczesniej? Pozdrawiam
będzie oki, od pojawienia się okresu mamy 24h na przyjęcie tabsa :P

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-04, 15:19   #140
201610041047
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez buunka88 Pokaż wiadomość
bierz normalnie o tej samej porze jeśli mogę zapytać to powiedz czemu zmieniłaś yasminelle na yaz? bo ja się zastanawiam czy nie zrobić na odwrót bo wydaje mi się że przez yaz mam ciągle depresyjne nastroje:/
Stary 2010-01-04, 16:44   #141
buunka88
Raczkowanie

Dzieki dziewczyny za odp. Wolalam sie upewnic, bo jakas wizazanka tez kiedys o to pytala tylko, ze ona dostala okres w nocy i chciala brac wieczorem. Ja bralam yasminelle przez 2 lata nie mialam zadnych efektow ubocznych, wszystko bylo ok od samego poczatku. Zrobilam sobie przerwe, bo mi gin kazal. Teraz przepisal mi Yaz bo mowi, ze to ta sama firma, sklad na bazie yasminelle, ze daja wieksza pewnosc i sa dobre generalnie. Zobaczymy jak sie bede po nich czula. Na pewno o tym napisze!
buunka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-04, 19:58   #142
elajnaa
Przyczajenie

czesc dziewcyzny
wiem ze cos juz o biegunce bylo ale ja i tak dalej sie nie orientuje do konca wiec pomozcie... wzielam tabletke o 16 a doslownie 11 minut pozniej poszlam do kibelka i hmm... mialam tak jakby biegunke... znaczy sie to nie byla ostra biegunka ze ciagle goni do kibelka i ze woda leci tylko taka jakby nie wiem jak to ujac... "lekka kupa". i tak sie teraz zastanawiam czy przyjac nastepna tabletke czy taki jednorazowy incydent nic nie zrobi?

a i jeszcze tak poza tym to jak ktoras z was sie orientuje czy gripovita ma wplyw na tabletki to bardzo bym prosila zeby powiedziala...
Stary 2010-01-04, 20:00   #143
frikkk
Raczkowanie

mam pytanko.. jak pisałam już wcześniej Yaz biore od pół roku, na 6 op przy 7 tabletce dostałam plamienia.. utrzymują się one cały czas. to coś jakby brązowy śluz z skrzepami. dodam,że żadnej tabletki nie pominęłam,nie robiłam nic co mogłoby zaburzyć działanie tabletek.
czy jest możliwe,że Yaz może być dla mnie za słabą tabletką antykoncepcyjną i poprostu nie trzyma mi cyklu? czy jeśli tak,to wpłynie to jakoś na zachowanie antykoncepcji czy raczej ma to tylko skutek w dyskomfocie spowodowanym plamieniami?
frikkk jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-01-04, 21:10   #144
ironcia
Raczkowanie

Cytat:
No coz...zostaje mi czekac i zrobic test. Tylko czy mam nadal brac tabletki z nowego opakowania?
tak zostało Ci to i jeżeli się okaże, że nie jesteś to życzę Ci tylko więcej rozsądku. Skoro w ulotce pisze że się bierze WSZYSTKIE to się tak robi, a nie tak jak w innych tabletkach, ponieważ te mają inny skład niżeli inne i to nie prawda, że mają takie same jak yasminelle, ponieważ mają rozłożoną dawkę na 24 tabletki a nie na 21, więc nie została zachowana ochrona jak należy.
Więcej pomyślunku kobitko, bo potem robią się niepotrzebne nikomu problemy i nerwy co może doprowadzić no jakże niechcianych przy stosowaniu antykoncepcji w postaci tabsów.
Pozdrawiam
Stary 2010-01-04, 21:34   #145
201701251209
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez elajnaa Pokaż wiadomość
czesc dziewcyzny
wiem ze cos juz o biegunce bylo ale ja i tak dalej sie nie orientuje do konca wiec pomozcie... wzielam tabletke o 16 a doslownie 11 minut pozniej poszlam do kibelka i hmm... mialam tak jakby biegunke... znaczy sie to nie byla ostra biegunka ze ciagle goni do kibelka i ze woda leci tylko taka jakby nie wiem jak to ujac... "lekka kupa". i tak sie teraz zastanawiam czy przyjac nastepna tabletke czy taki jednorazowy incydent nic nie zrobi?

a i jeszcze tak poza tym to jak ktoras z was sie orientuje czy gripovita ma wplyw na tabletki to bardzo bym prosila zeby powiedziala...
Tak jak sama napisałaś, to nie była ostra biegunka, taka co goni do kibelka co chwilę i pod koniec nawet nie ma się czym wypróżnić.
Ot to był jedynie luźniejszy stolec i nie ma potrzeby brać tabsa
Cytat:
Napisane przez frikkk Pokaż wiadomość
mam pytanko.. jak pisałam już wcześniej Yaz biore od pół roku, na 6 op przy 7 tabletce dostałam plamienia.. utrzymują się one cały czas. to coś jakby brązowy śluz z skrzepami. dodam,że żadnej tabletki nie pominęłam,nie robiłam nic co mogłoby zaburzyć działanie tabletek.
czy jest możliwe,że Yaz może być dla mnie za słabą tabletką antykoncepcyjną i poprostu nie trzyma mi cyklu? czy jeśli tak,to wpłynie to jakoś na zachowanie antykoncepcji czy raczej ma to tylko skutek w dyskomfocie spowodowanym plamieniami?
Tak, bardzo możliwe, że Yaz przestał Ci służyć, bo takich plamień nie powinno być przy 6 opakowaniu.
Nie trzymanie cyklu, a więc plamienia, nie mają wpływu na skuteczność anty.
Stary 2010-01-04, 22:43   #146
8Alice
Raczkowanie

Cukierka, jeśli masz takie huśtawki nastrojów, to poradziłabym się gin - pewnie by Ci zmieniła Yaz na co innego. Ja takie akcje miałam po M21 i też płakałam, miałam stan zawieszenia i dziwne jazdy z facetem. Przy zmianie na Yaz, jak ręką odjął : ).

jestem oazą spokoju
8Alice jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-05, 06:16   #147
elajnaa
Przyczajenie

dziekuje za odpowiedz. i mam jeszcze jedno pytanie... czy ktoras z was ma podwyzszona temperature odkad bierze tabletki ? ja mierzac wczesniej temperature mialam przy dniach nieplodnych miedzy 36.4 do gora 36.7 ... a teraz tak z ciekawosci zmierzylam ( i moze troche ze strachu ze jestem w ciazy bo sprobowalismy z moim chlopakiem pierwszy raz stosunku do konca... ) i wczoraj i dzisiaj mierzylam i mam 36.9 ... i nie wiem czym to jest spowodowane wiec jak cos wiecie to piszcie.
Stary 2010-01-05, 08:33   #148
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elajnaa Pokaż wiadomość
dziekuje za odpowiedz. i mam jeszcze jedno pytanie... czy ktoras z was ma podwyzszona temperature odkad bierze tabletki ? ja mierzac wczesniej temperature mialam przy dniach nieplodnych miedzy 36.4 do gora 36.7 ... a teraz tak z ciekawosci zmierzylam ( i moze troche ze strachu ze jestem w ciazy bo sprobowalismy z moim chlopakiem pierwszy raz stosunku do konca... ) i wczoraj i dzisiaj mierzylam i mam 36.9 ... i nie wiem czym to jest spowodowane wiec jak cos wiecie to piszcie.
z ulotki:

Cytat:
Nie należy stosować metody kalendarzowej lub metody pomiaru temperatury. Metody te mogą być zawodne, ponieważ Yaz modyfikuje miesięczne zmiany temperatury ciała i śluzu szyjkowego.
tym to jest spowodowane

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-05, 11:17   #149
kropka_kreska
Przyczajenie

Wybrałam właśnie 5 opakowanie yazu, zostały mi jeszcze trzy tabletki placebo. Problem jednak polega na tym, że po 18 tabletce obudziłam się rankiem i skonstatowałam, że krwawię, choć dzień wcześniej czułam się dobrze. Ponieważ mam tendencje do wpadania w niepokój tego samego dnia poleciałam do gina z pytaniem o co chodzi i czy mam się martwić. Wszystkie tabletki wcześniejsze wyłykałam, żadne opóźnienie nie przekroczyło 12 godzin. Więc stwierdził, że ciążą nie mam się co martwić, łykać tabsy dalej według planu, z normalną przerwą. A krwawienie mogło być jego zdaniem spowodowane tym, że 16 tabletkę przyjęłam z 7 godzinnym opóźnieniem. Wyszłam niby uspokojona, gdyby nie to, że od tamtego czasu minął równo tydzień. A to moje krawawnie przez cały tydzień raz jest raz go nie ma. Teraz to bardziej plamienie niż cokolwiek innego. Już bym wolała, żeby to była taka "fontanna" jaką się zaczęło.. Jestem na placebo, a okresu normalnego obfitszego takiego jak zwykle ani widu ani słychu. Tylko czuję się jakoś słabo i już mnie trochę nosi. W maju biorę ślub, sala zaklepana, kiecka kupiona - do brzucha raczej jej nie dopasuję :/ Test kupiłam, dla pewności, ale jeszcze nie zrobiłam. Nienawidzę ich robić.. Piszę bo muszę usłyszeć jakieś krzepiące słowo. To byłaby porażka wpaść teraz..

Edytowane przez kropka_kreska
Czas edycji: 2010-01-05 o 11:18
kropka_kreska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-05, 11:23   #150
201701251209
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kropka_kreska Pokaż wiadomość
Wybrałam właśnie 5 opakowanie yazu, zostały mi jeszcze trzy tabletki placebo. Problem jednak polega na tym, że po 18 tabletce obudziłam się rankiem i skonstatowałam, że krwawię, choć dzień wcześniej czułam się dobrze. Ponieważ mam tendencje do wpadania w niepokój tego samego dnia poleciałam do gina z pytaniem o co chodzi i czy mam się martwić. Wszystkie tabletki wcześniejsze wyłykałam, żadne opóźnienie nie przekroczyło 12 godzin. Więc stwierdził, że ciążą nie mam się co martwić, łykać tabsy dalej według planu, z normalną przerwą. A krwawienie mogło być jego zdaniem spowodowane tym, że 16 tabletkę przyjęłam z 7 godzinnym opóźnieniem. Wyszłam niby uspokojona, gdyby nie to, że od tamtego czasu minął równo tydzień. A to moje krawawnie przez cały tydzień raz jest raz go nie ma. Teraz to bardziej plamienie niż cokolwiek innego. Już bym wolała, żeby to była taka "fontanna" jaką się zaczęło.. Jestem na placebo, a okresu normalnego obfitszego takiego jak zwykle ani widu ani słychu. Tylko czuję się jakoś słabo i już mnie trochę nosi. W maju biorę ślub, sala zaklepana, kiecka kupiona - do brzucha raczej jej nie dopasuję :/ Test kupiłam, dla pewności, ale jeszcze nie zrobiłam. Nienawidzę ich robić.. Piszę bo muszę usłyszeć jakieś krzepiące słowo. To byłaby porażka wpaść teraz..
Skoro brałaś tabsy zgodnie z ulotką, to na ciąże są małe szanse.
Ja bym obstawiała, że Yaz przestał Ci służyć, nie trzyma cyklu i stąd to plamienie.
Masz już test, to 14 dni po ostatnim stosunku go zrób, a jak wyjdzie negatywny to idź znowu do gina to powinien Ci zmienić tabsy

Nie stresuj się
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości