Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2 - Strona 52 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-07-15, 21:27   #1531
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2

Cytat:
Napisane przez chocolatemousse Pokaż wiadomość
Dziękuję kat123 i mrowinko

jesli bede brala antybiotyk przez ok 3 dni to jak długo mam sie dodatkowo zabezpieczac? wiem ze to glupie pytania ale jestem nie w temacie...
w trakcie kuracji jak i przez 7 dni po jej zakończeniu

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-15, 21:39   #1532
annini
Zadomowienie

dziewczyny, mnie zastanawia, czy zaczynając brać tabletki w 2-5dniu miesiączki, to od pierwszej tabletki przez pierwszy tydzien WCALE nie ma zabezpieczenia, czy jest ale niepełne, dlatego trzeba się dodatkowo zabezpieczać?
mam ten okres już za sobą, ale w ulotce to nie jest wytłumaczone, co i dlaczego tak się dzieje, a mnie to strasznie ciekawi, wie któraś?
annini jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-16, 06:25   #1533
gosiak0103
Raczkowanie

GG do gosiak0103

Hej! Mam pytanie: czy podczas brania tabletek anty, może zmienić się charakter okresu?? Czyli np. krwawienie może być dużo mniejsze??

Od kiedy zaczełam brać tabletki (skończyłam 2 opakowanie) mój okres mogę określić jako takie trochę większe plamienie, gdzie wcześniej krwawienie było zdecydowanie obfitsze.
Zastanawiam się czy to normalne??
Z góry dziękuje za odpowiedź!
Stary 2010-07-16, 07:58   #1534
crawik15
Raczkowanie

Generalnie to lekarz nie miał jakiś zastrzeżeń co do tego,co do trądziku to jeszcze poprawy nie zauważyłam (za krótko biorę). Ja rozumiem,że hormony to nie cukiereczki nie powiedziałam również że definitywnie kończę branie na zawsze-muszę się zastanowić i zobaczyć jak się będę czuła po 2 opakowaniach
crawik15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-16, 08:14   #1535
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosiak0103 Pokaż wiadomość
Hej! Mam pytanie: czy podczas brania tabletek anty, może zmienić się charakter okresu?? Czyli np. krwawienie może być dużo mniejsze??

Od kiedy zaczełam brać tabletki (skończyłam 2 opakowanie) mój okres mogę określić jako takie trochę większe plamienie, gdzie wcześniej krwawienie było zdecydowanie obfitsze.
Zastanawiam się czy to normalne??
Z góry dziękuje za odpowiedź!
Pewnie, że tak

Mark Twain
Diablica z Tasmanii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-16, 09:31   #1536
a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez crawik15 Pokaż wiadomość
Generalnie to lekarz nie miał jakiś zastrzeżeń co do tego,co do trądziku to jeszcze poprawy nie zauważyłam (za krótko biorę). Ja rozumiem,że hormony to nie cukiereczki nie powiedziałam również że definitywnie kończę branie na zawsze-muszę się zastanowić i zobaczyć jak się będę czuła po 2 opakowaniach
Nawet, jeśli zauważysz poprawę, to weź pod uwagę, że jak przestaniesz brać pigułki, to trądzik może wrócić, a nawet się nasilić.
a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-16, 12:56   #1537
kat123
Zakorzenienie

Cytat:
hormony się bierze regularnie, a nie bawi się nimi, raz dwa miesiące, potem 2 przerwy, potem może trzy... Albo się je bierze albo nie. Tak tylko rozhuśtasz swoją gospodarkę hormonalną i może to mieć bardzo negatywne skutki (chociaż nie musi), ja bym tak nie eksperymentowała...

Aparatka od 11.10.2014 (góra).
Dół od 11.04.2015.
kat123 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-07-16, 15:02   #1538
crawik15
Raczkowanie

Będąc u ginekologa wyraźnie zaznaczyłam,że nie mam zamiaru brać hormonów przez dłuższy czas i lekarz nie odwodził mnie od tego pomysłu,jestem świadoma tego,że tabletki mogą wpłynąć na moją gospodarkę hormonalną (negatywnie lub pozytywnie) ale jednak mam nadzieję,że wszystko będzie ok
Stary 2010-07-16, 19:17   #1539
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Moim zdaniem głupio robisz. Czy warto dla urlopu zaburzać pracę hormonów? Ja bym się nie odważyła. Zresztą lekarza też bym zmieniła

Mark Twain
Stary 2010-07-16, 20:05   #1540
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Będąc u ginekologa wyraźnie zaznaczyłam,że nie mam zamiaru brać hormonów przez dłuższy czas i lekarz nie odwodził mnie od tego pomysłu,jestem świadoma tego,że tabletki mogą wpłynąć na moją gospodarkę hormonalną (negatywnie lub pozytywnie) ale jednak mam nadzieję,że wszystko będzie ok
dalej nie odpowiedziałaś, czy gin zlecił Ci jakiekolwiek badania przed wypisaniem recepty?

Cytat:
Napisane przez Diablica z Tasmanii Pokaż wiadomość
Moim zdaniem głupio robisz. Czy warto dla urlopu zaburzać pracę hormonów? Ja bym się nie odważyła. Zresztą lekarza też bym zmieniła
zgadzam się

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-16, 20:25   #1541
Exquise
Zadomowienie

Cytat:
Opowiem swoją historię, rok temu brałam anty przez 2 m-ce (yasminelle) czułam się dobrze, nie miałam skutków ubocznych, ale potem sytuacja taka wyszła, że nie poszłam do lekarza i nie brałam więcej tabletek. Miałam regularne miesiączki, potem po odstawieniu były już nieregularne, w ogóle nie czułam się sobą...byłam bardzo nerwowa i myślę, że to właśnie wina tych tabletek. Z nieregularnością męczyłam się pare miesięcy, od 3-4 mam znowu regularny okres, myślę,że wszystko mi się już wyrównało. Czuję się już dobrze jak dawniej.
Zastanawiam się nad tym, czy aby nie zacząć jeszcze raz to brać, ale już na dłużej, chociaż boję się tego, co mnie spotkało po odstawieniu.
Najpierw dobrze przemyśl decyzje o braniu tych hormonów, naprawdę z nimi nie ma żartów.

Exquise jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-07-17, 07:23   #1542
crawik15
Raczkowanie

Marwari: nie,nie zrobił tego

jeśli chodzi o regularne miesiączki to nigdy ich nie miałam,obawiam się raczej jakiś innych dolegliwości ale nie będę tez siać paniki może i zdecyduje się na branie tabletek dłużej niż 2 miesiące..? czas pokaże
Stary 2010-07-17, 13:31   #1543
DarkNoir
Zakorzenienie

GG do DarkNoir

Cytat:
Marwari: nie,nie zrobił tego

jeśli chodzi o regularne miesiączki to nigdy ich nie miałam,obawiam się raczej jakiś innych dolegliwości ale nie będę tez siać paniki może i zdecyduje się na branie tabletek dłużej niż 2 miesiące..? czas pokaże
To Twój lekarz jest idiotą. Zmień koniecznie ginekologa!

Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul

DarkNoir jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-17, 15:53   #1544
adakowalska009
Raczkowanie

dziewczęta, pomocy!
to moje czwarte opakowanie yaz(pierwsza przygoda z hormonami)
dwa poprzednie opakowania okres wystąpił na trzeciej tabletce placebo, ostatni na drugiej.
Tymczasem dziś czyli na 23 tabletce mam plamienie-jakby okresowe(takie mam zwykle przed okresem)
czy to normalne? czy powinnam się skontaktować się z lekarzem?
adakowalska009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-17, 20:32   #1545
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Też miałam kiedyś podobną sytuację, krwawienie zaczęło się na 23 tabletce i skończyło na okresie placebo

Mark Twain
Stary 2010-07-17, 22:35   #1546
chocolatemousse
Raczkowanie

Mój okres trwał zwykle tydzien.teraz po 3 tabletkach z pierwszego opakowania okres mi sie juz skonczyl. czy to mozliwe?

'numer jeden mistrz świata tylko dla mnie teraz zatańcz'
chocolatemousse jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-17, 22:38   #1547
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chocolatemousse Pokaż wiadomość
Mój okres trwał zwykle tydzien.teraz po 3 tabletkach z pierwszego opakowania okres mi sie juz skonczyl. czy to mozliwe?
Tak.

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-18, 09:39   #1548
adakowalska009
Raczkowanie

a ja mam coraz więcej obaw. tabletki przyjmuję prawidłowo, ale.. w czwartek przy 20 tabletce byłam na usg, lekarz stwierdził, że wszystko jest w porządku. jednak od wczoraj-23 tabletka mam jakieś miniplamienie w kolorze ciemnobrązowym i boli mnie brzuch jak na okres, piersi stały się bardziej tkliwe. Mam nadzieje, że to żadna ciąża.. schizuję.
Miał ktoś tak?we wtorek mam wizytę u lekarza, zastanawiam się czy iść.

---------- Dopisano o 10:39 ---------- Poprzedni post napisano o 10:18 ----------

bardzo się boję co to może być. wydzieliny jest więcej-dziś mam przyjąć 24 tabletkę. wydzielina jest brązowa...jak myślicie co to? jakiś objaw ciąży? stosunek pierwszy bez dodatkowych zabezpieczeń odbyliśmy we wtorek-na 18 tabletce. boję się. to moje pierwsze tabletki i nie wiem co jest normalne a co nie, proszę o pomoc.
Stary 2010-07-18, 12:28   #1549
Sander22
Raczkowanie

GG do Sander22

Biorę te tabletki od niedawna zauważyłam zmiany nastrojów i jedno mnie tez zastanawia mój okres trwa już ponad tydzień i cztery dni nie jest taki normalny bo pojawia się i znika hmm..? czy tak powinno być

Mój od 18.03.2010 r. <3

Kobieta bez mężczyzny jest wszystkim, ale tylko z mężczyzną jest sobą.

Wzrost => 163 cm
Waga => 59 kg
Cel => 55 kg
+ walka z nałogiem obgryzanie paznokci
Sander22 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-07-18, 12:39   #1550
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez adakowalska009 Pokaż wiadomość
a ja mam coraz więcej obaw. tabletki przyjmuję prawidłowo, ale.. w czwartek przy 20 tabletce byłam na usg, lekarz stwierdził, że wszystko jest w porządku. jednak od wczoraj-23 tabletka mam jakieś miniplamienie w kolorze ciemnobrązowym i boli mnie brzuch jak na okres, piersi stały się bardziej tkliwe. Mam nadzieje, że to żadna ciąża.. schizuję.
Miał ktoś tak?we wtorek mam wizytę u lekarza, zastanawiam się czy iść.

---------- Dopisano o 10:39 ---------- Poprzedni post napisano o 10:18 ----------

bardzo się boję co to może być. wydzieliny jest więcej-dziś mam przyjąć 24 tabletkę. wydzielina jest brązowa...jak myślicie co to? jakiś objaw ciąży? stosunek pierwszy bez dodatkowych zabezpieczeń odbyliśmy we wtorek-na 18 tabletce. boję się. to moje pierwsze tabletki i nie wiem co jest normalne a co nie, proszę o pomoc.
Kochana, skoro bierzesz regularnie i prawidłowo tabletki to nie możesz być w ciąży. Po prostu ubzdurałaś coś tam sobie, ale rozumiem bo to twoje pierwsze tabsy. Wszystko jest o.k.

Mark Twain
Stary 2010-07-18, 13:20   #1551
adakowalska009
Raczkowanie

mhm.. no ale skąd takie zachowanie? czemu tak mam.. było dobrze 3 opakowania i nagle cyk. chyba powinnam jeszcze poczekać i poobserwować się.
Stary 2010-07-18, 13:36   #1552
mimochodem
Raczkowanie

Dziewczyny nie panikujcie, organizm potrafi sie przyzwyczajac naprawde dlugo, często te 3 miesiące nie wystarczaja, nawet po 6 pojawiaja sie jakies anomalie. Co nie zmienia faktu ze jesli są one powazne (bóle itp.)- jak najszybciej biegnijcie do ginekologa, a nie radzicie sie na forum

talia: 64->60
biodra: 90->85
udo: 52->49

mimochodem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-18, 16:14   #1553
tusamolot
Rozeznanie

A jak to jest z tą witaminą C? Szukałam w ulotce i nie znalazłam informacji,ginekolog też nic mi nie mówiła,a jednak ciągle słyszę,że owa witamina wchodzi jakoś w interakcję z lekiem? Jak? I czy tylko ona?

Bardzo zależy mi na odpowiedzi bo mam skłonność do awitaminozy i przyjmuję zestawy z całą masą witamin , nie w końskich dawkach i nigdy w tych samych godzinach co anty,więc nie sądze,żeby jakkolwiek mogły sobie przeszkadzać - ale wciąż jestem ciekawa o co tu chodzi.

hang on

2419 - niezwykłej miłości nie pokonają zwykłe kilometry!
tusamolot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-18, 17:15   #1554
adakowalska009
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mimochodem Pokaż wiadomość
Dziewczyny nie panikujcie, organizm potrafi sie przyzwyczajac naprawde dlugo, często te 3 miesiące nie wystarczaja, nawet po 6 pojawiaja sie jakies anomalie. Co nie zmienia faktu ze jesli są one powazne (bóle itp.)- jak najszybciej biegnijcie do ginekologa, a nie radzicie sie na forum

no właśnie po to radzę się na forum, by nie lecieć z byle głupstwem do lekarza.
Stary 2010-07-18, 18:22   #1555
Sweet Sue
Raczkowanie

Witam!

Jeśli podobny problem już się na tym forum pojawił to proszę zasygnalizować Kończę właśnie pierwsze opakowanie Yaz, wcześniej brałam Cyprest, ale te tabsy okazały sie niedopasowane. Nie mam prawie żadnych skutków ubocznych, ale pogorszyła mi się cera (po Cypreście też nie była piękna), ale poza zalewem zaskórników pojawiają sie ropne gule, których niczym nie mogą wyleczyć. Jutro idę na peeling kawitacyjny, mam nadzieje, że trochę pomoże. Mam pytanie: czy któraś wizażanka miała na początku wysyp, a potem stan cery się poprawił? Bo ja walcze z łojotokiem już prawie 10 lat, wypróbowałam już wszystkie środki zewnętrzne i miałam nadzieje, że kuracja hormonalna trochę pomoże. Jestem załamana Mój ostatni ratunek to kuracja doustna na jesieni, u dermatologa, ale ginekolog mówił, ze tabletki anty też powinny pomóc. Proszę o jakiś odzew. Z góry dziękuję. Pozdrawiam
Sweet Sue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-18, 19:30   #1556
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Ja yaz biorę już z półtora roku jeśli nie dłużej i przytrafiła mi się taka sytuacja, że zamiast krwawienia miałam bardzo skąpe plamienia w kolorze ciemnobrązowym. W ciąży nie jestem, po prostu trafiła mi się taka anomalia bo w kolejnym miesiącu było już wszystko o.k. podobnie jest u ciebie

Mark Twain
Stary 2010-07-18, 21:31   #1557
adakowalska009
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Diablica z Tasmanii Pokaż wiadomość
Ja yaz biorę już z półtora roku jeśli nie dłużej i przytrafiła mi się taka sytuacja, że zamiast krwawienia miałam bardzo skąpe plamienia w kolorze ciemnobrązowym. W ciąży nie jestem, po prostu trafiła mi się taka anomalia bo w kolejnym miesiącu było już wszystko o.k. podobnie jest u ciebie
dziękuję
wiem, że ciąża jest niemożliwa.
lekarz powiedział że owulacja nie wystąpiła a tabletki działają.
nie wiem dlaczego się tak nakręcam, chyba po prostu muszę się przyzwyczaić
Stary 2010-07-19, 08:25   #1558
PinkSlip
Różowy Jednorożec

Cytat:
Napisane przez Sweet Sue Pokaż wiadomość
Witam!

Mam pytanie: czy któraś wizażanka miała na początku wysyp, a potem stan cery się poprawił?
Ja tak miałam. Przez pierwsze dwa miesiące brania Yaz miałam problemy z trądzikiem. I to takim kosmicznym trądzikiem bo nie wiedziałam już co robić. Jednak z miesiąca na miesiąc wszystko się stabilizowało. Teraz po ponad pół roku jakiś pryszcz zdarzy mi się w okresie tabletek placebo. I tyle.
A cera wygląda o niebo lepiej niż zanim zaczęłam brać tabletki.
Stary 2010-07-19, 15:21   #1559
201804100943
Konto usunięte

własnie jak to jest z tą owulacją... jesli nie ma jajeczkowania to dlaczego występuje okres po tych 24 tabletkach? Jak to "działa", bo zastanawia mnie to bardzo
201804100943 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-19, 19:08   #1560
helvete1
Raczkowanie

mam pytanie-chcąc "zrezygnować" z okresu w danym miesiącu zamiast brać 4 placebo od razu trzeba zacząć nowe opakowanie? przeczytałam dokładnie ulotkę ale chciałam się jeszcze upewnić że dobrze rozumiem...no i co z tymi plamieniami śródcyklicznymi o których ostrzegają, często się to zdarza jeśli bierze się 2 opakowania pod rząd?
helvete1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości