![]() |
#151 |
Raczkowanie
|
Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2
końcówka 3 blistra...
Kończę właśnie 3 blister. Jest niby dobrze. Moje samopoczucie chyba bez zmian, nic drastycznego się z moim ciałem nie działo. A jednak: przytyłam 5 kilo, co niestety u mnie jest mega tragedią, mam wrażenie, że jestem jakby pełniejsza, ciężka. To jest na pewno minus (a mój kochany gin tak mnie zapewniał, że może nawet schudnę po yaz, akurat! ![]() Moje piersi są pełniejsze. myślę, że ze standardowej miseczki B są teraz B/C. Nie do końca mi się to podoba, ale tragedii nie ma. Libido=zero. Cera ciut gorsza. Nigdy nie była doskonała, ale miałam nadzieję, że się poprawi, a nie pogorszy po tabletkach. NO i sama nie wiem co mam zrobić z tym fantem. Z jednej strony jestem w bardzo pozytywnym szoku, bo yaz nie ma wpływu na moje samopoczucie na co dzień. Jest niezauważalny... a z drugiej strony nic tak naprawdę nie poprawił w moim życiu. Stosuję go przedewszystkim leczniczo (pewnie inne tabletki spełniałyby tą samą funkcję) oraz dla celów antykoncepcyjnych (sam fakt, że go biorę tak działa, bo libodo= zero)... co myślicie? czego mogłabym spróbować. W ogóle to boję się probować czegokolwiek innego. ![]() ps. Czy cena yaz w w-wie jest nadal najniższa na świętokrzyskiej/w celelku? Tam polecały dziewczyny. Kończy mi się blister i muszę kupić na dniach. Edytowane przez MagdalenaMonka Czas edycji: 2010-01-05 o 13:19 |
![]() ![]() |
![]() |
#152 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#153 |
Przyczajenie
|
Ja byłam wczoraj u gina i przepisał mi YAZ. Wczoraj o 21 wzięłam pierwszą tabletkę w 4 dniu cyklu. Dziś mam plamienia i nogi mam takie jakieś ciężkie, nie bolą mnie, ale czuję jakbym miała do nich jakieś ciężarki doczepione
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#154 |
Raczkowanie
|
Kochane tak jak pisalam wczesniej nie wzielam 3 ostatnich tabletek i 4 bialych. Czy mam zaczac brac nowe opakowanie czy jak? bo juz zglupialam. Testu jeszcze nie moge zrobic bo jest za wczesnie. czy jesli bylabym w ciazy i wezme jeszcze przez tydzien tabletki to zaszkodzi dziecku? i dostalam krwawienie z odstawienia 3 dni wczesniej przed tym kiedy mialabym dostac normalnie okres a okres w normalnym czasie sie nie pojawil czy tak wlasnie mialo byc?
|
![]() ![]() |
![]() |
#155 |
Przyczajenie
|
dziewczyny! błagam o pomoc!
![]() otóz zaczelam brac tabletki yaz 27.12 w niedzielę. pierwszą tabletkę przyjelam o godzinie 16, nie mialam innej mozliwosci, jednak chcialam tabletki brac rano i z kazdym dniem zmniejszalam pore przyjmowania o godzinę i teraz biorę o 10. czy to ma jakis wpływ na ich skutecznosc? bardzo prosze o odpowiedz, poniewaz stresuje sie... pozdrawiam ! |
![]() ![]() |
![]() |
#156 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Czemu pousuwałaś treści swoich postów? To nie zgodne z regulaminem. Cytat:
Edytowane przez 201701251209 Czas edycji: 2010-01-05 o 18:39 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#157 |
Raczkowanie
|
A jak jestem w ciazy i zaczne brac tabletki to co wtedy? sama nie wiem co robic.
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#158 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#159 |
Raczkowanie
|
Nie biore 7 dni. jutro mam zaczac brac nowe opakowanie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#160 |
Konto usunięte
|
Czyli jutro będzie 8 dzień bez tabsów, więc tak bierz jutro nowe opakowanie.
I jak to jedna z Wizażanek już pisała, zabezpieczaj się dodatkowo. Ale ile dodatkowo musisz się zabezpieczać to niestety nie wiem. Może któraś bardziej zorientowana Wizażanka to określi. PS. W odp na Twoje PW, muszę Cię zmartwić, bo pewnie moderator przywróci treść postów. A jak nie, to i tak są one zacytowane i tym sposobem są widoczne na forum ![]() Pisałaś swój pierwszy post 3 stycznia. Mówiłaś w nim, że nie wzięłaś 3 różowych i 4 białych tabletek-więc to już daje 7 dni. Dziś jest 5 styczeń, więc wygląda to tak, jakbyś nie brała tabsów już 9 dni. Niech mnie ktoś poprawi, ale w takim przypadku cały miesiąc powinnaś się dodatkowo zabezpieczać. Stosunki z tych zapomnianych tabletek niezabezpieczone. Edytowane przez 201701251209 Czas edycji: 2010-01-05 o 19:15 |
![]() ![]() |
![]() |
#161 |
Przyczajenie
|
Cześć! Kończę właśnie czwarte opakowanie tabletek, właśnie wzięłam pierwszą białą z czwartego blistru. Do tej pory wszystko było ok, ale dzisiaj czuję się zupełnie inaczej niż w poprzednich opakowaniach ( dodam że tabletki biorę bardzo regularnie i żadnej nie pominęłam). Przypomniałam sobie że w święta brałam Rapacholin od wątroby i zaczęłam się teraz zastanawiać czy on nie obniża skuteczność tabletek anty. Może któraś z was wie jak te tabletki wpływają na skuteczność anty. Bardzo proszę o odpowiedź, ponieważ podejrzewam że mogę być w ciąży. Pozdrawiam.
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#162 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Co to znaczy, że czujesz się inaczej? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#163 |
Przyczajenie
|
Zawsze na drugiej białej tabletce dostawałam krwawienia, ale plamienia zaczynały mi się już od przedostatniej lub ostatniej różowej. w Tym blistrze tych plamień nie mam a jest mi niedobrze i ogólnie czuję się taka słaba. Niby mam bóle w dole brzucha jak przed okresem ale to o niczym nie świadczy. Poczekam do tej drugiej białej tabletki i zobaczę czy dostanę krwawienie a jak nie to po test ciążowy do sklepu. Jestem załamana.
|
![]() ![]() |
![]() |
#164 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dodam jeszcze że właśnie pogrzebałam i znalazłam że rapacholin może obniżać skuteczność tabletek , bo w końcu wpływa na metabolizm wątroby a tam tabletki są rozkładane. Edytowane przez konwalijka82 Czas edycji: 2010-01-05 o 21:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#165 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#166 |
Konto usunięte
|
2 miesięczna przerwa jest bez sensu. Tylko zamęt w organizmie narobisz. Jak już to przerwa 6 miesięczna, albo przerwa przez 3 naturalne cykle.
|
![]() ![]() |
![]() |
#167 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
pozdrawiam ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#168 |
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny ja mam pytanie w sprawie plamienia i krwawienia podczas stosunku jak juz ktoras z was krwawiła czy to wam przeszlo czy nadal krwawicie i plamicie?? to moje pierwsze opakowenie tzn juz je koncze no ale to krwawienie nie jest zbyt fajne a jak to bylo z wami??? pozdrwiam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#169 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#170 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny sprawa wygląda tak, że nie jestem w stanie wybrać się w najbliższym czasie do ginekologa bo albo nie rejestrują na te dnie kiedy mam czas albo wypada mi jakiś dzień z egzaminami na studiach ;/ dlatego proszę Was o pomoc w interpretacji ulotki
![]() ![]() Brałam przez 3 miesiące mercilon i teraz biorę ostatni listek, niedługo on mi się skończy i teraz - mam nowiusieńki blister YAZ- u, są to zupełnie inne tabletki i nie bardzo potarfaię się wyznać kiedy mogę zacząć ich używać po zakończeniu ostatniej tabletki mercilonu. Mam ulotkę, której nie potrafię zrozumieć - może któraś z Was mi to wytłumaczy po polskiemu? pisze tak: Jeśli jest zmiana z innego złożonego hormonalnego preparatu antykoncepcyjnego lub złożonego antykoncepcyjnego systemu terapeutycznego dopochwowego: Można rozpocząć przyjmowanie YAZ w dniu po zakończeniu okresu bez tabletek poprzedniego preparatu antykoncypcyjnego (lub po ostatniej tabletce praeparatu antykoncepcyjnego nie zawierającej substancji czynnych) Tzn że skończe 21 tabletek mercilonu, robię normalną przerwę 7 dniową czekając na okres i w dniu kiedy on mi się pojawia zaczynam brać YAZ? nie bardzo wiem czy dobrze myślę... Mam nadzieję że ta zmiana tabletek nie zrobi wielkiej burzy hormonalnej w moim organiźmie, później i tak muszę się wybrać po kolejne opakowania YAZ-u. I pytanie - czy zostaje po takiej zmienię już w pierwszym miesiącu zachowana 100% antykoncepcja? I ostatnie pytanie - czy bezpieczniej jest zrobić 3 miesięczną przerwę? Czy daje to jakieś pozytywy organizmowi? Czy po tych 3 miesiącach mogę z czystym sumieniem zacząć używać YAZ? |
![]() ![]() |
![]() |
#171 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#172 |
Raczkowanie
|
A nie wyjdzie to na złe mojemu organizmowi, że tak nagle przechodzę na zupełnie inne tabletki? Nie zaszkodzi mi to?
|
![]() ![]() |
![]() |
#173 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#174 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny dzis bede brala moja 3 tabletke Yaz-u nie czuje zadnych niepokojacych dolegliwosci, zreszta chyba na nie jest jeszcze za wczesnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#175 |
Raczkowanie
|
Podobno tabsy anty mają 99% skuteczności. Ostatnio koleżanka coś zaczęła gadać, że jej ciocia wpadła biorąc tabletki (niby regularnie) no i przyznam szczerze że się tym zaniepokoiłam, ale trochę ciężko mi w to uwierzyć.
Jeśli brała tabletki regularnie o podobnej godzinie, nie pominęła żadnej z nich, nie wymiotowała ani nie miała biegunki to czy to możliwe że jednak tabletki nie zadziałały? Znacie kogoś kto wpadł biorąc regularnie tabletki? |
![]() ![]() |
![]() |
#176 |
Raczkowanie
|
Jest to mozliwe. Sama napisalas, ze tabletki daja pewnosc w 99% czyli jest ryzyko tego 1%. To bardzo male prawdopodobienstwo, ale jednak jest. Na samym wizazu jest wiele watkow o tym, ze tabletki nie byly skuteczne i owocem tego jest dziecko. Jednej dziewczynie ginekolog powiedziala, ze musi byc gdzies w naturze ten 1%. Gdyby takich przypadkow nie bylo tabletki dawaly by gwarancje w 100%.
|
![]() ![]() |
![]() |
#177 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Niektórzy ginekolodzy radzą się przez pierwszy miesiąc zabezpieczyć, że niby organizm na tabsy różnie może reagować, ale pewnie to wynika z tego, że trzeba się wdrążyć w rytm przyjmowania. Takie jest moje zdanie. Cytat:
A te niektóre przypadki zajścia w ciąże przy braniu tabletek, też wynikają z tego laski nie wiedzą jak brać tabsy, robią dziwne akcje i potem mówią, że brały dobrze ( bo tak zinterpretowały sobie ulotkę, nie doczytały czegoś itd). Więc w te wszystkie historie nie należy tak bardzo wierzyć, bo lepiej zwalić winę na ten 1%, niż przyznać się do własnego błędu. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#178 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
I nie znam żadnej dziewczyny której zdarzyła się ciąża podczas brania tabletek. A i jeszcze dodam , że wyczytałam , że Yaz są od 2 do 4 razy bardziej skuteczne niż tradycyjne tabletki np. Yasminelle (21/7). Edytowane przez Spidka Czas edycji: 2010-01-06 o 18:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#179 |
Zakorzenienie
|
Bierzecie kwas foliowy? Mój nowy gin był w szoku, że przez 2 lata stosowania antykoncepcji nie zażywałam kwasu foliowego... Szczerze mówiąc, nie wiedziałam, że tabsy wypłukują go z organizmu...
|
![]() ![]() |
![]() |
#180 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:54.