Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2 - Strona 69 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-09-02, 20:14   #2041
Niqsiaaa
Zadomowienie

Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2

Cytat:
Napisane przez giginthesky Pokaż wiadomość
w dbam o zdrowie jest za 40,66 jeśli sie zamówi przez internet. ale może gdzieś jest jeszcze taniej?
podobno na joannitów jest za 35 ale jeszcze tego osobiście nie sprawdziłam póki co kupuję za 41 zł
Niqsiaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-02, 21:13   #2042
fluobanana
Przyczajenie

Hej dziewczyny, podpowiedzcie, chcę odstawić tabletki wezmę je do końca opakowania, ale czy powinnam przestać się kochać np. 5 dni przed tabletkami placebo?
czy jak to jest z zabezpieczeniem, kiedy wiem, że nie będę przyjmować następnego blustra ? Proszę o odpowiedź
fluobanana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-02, 22:28   #2043
minh anh
Przyczajenie

Z tego co wiem, to tak długo jak bierzesz tabletki jesteś zabezpieczona, bo po prostu nie jajeczkujesz wydaje mi sie nawet, ze i na tych placebo mozesz uprawiac wtedy seks, czyli do konca pudelka (przynajmniej mi tak tlumaczyl moj gin jak mialam yasminelle z 7-dniowa przerwa, jesli tylko nie mialam jeszcze okresu, moglam spokojnie szalec).

Ja takze mam pytanie: nie orientujecie sie czasem, gdzie w Krakowie mozna najtaniej kupic Yaz? Gdzie pytac? W slonecznej? ile razy kolo niej przechodze, jest wielka kolejka :p
minh anh jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-03, 07:24   #2044
Lajlaa
Rozeznanie

Hej mam pytanko do Was Yazowiczki....
wczoraj wieczorkiem wzięłam 1 biała tabletkę 2 0pakowania tabsów i nie mam zadnych moich objawów przed okresowych moze zmiany nastroju tylko to. Piersi pobolewały mnie w trakcie opakowania tak 2 -3 dni. Tabletki przyjmowałam regularnie i nie brałam antybiotyków. Czy mam się czym martwić? Ciązę raczej wykluczam bo w końcu te tabletki mają mnie chronić pozatym tż nie kończy we mnie jeszcze. Proszę o szybkie odpowiedzi. Z góry dziękuję
Lajlaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-03, 07:35   #2045
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lajlaa Pokaż wiadomość
Hej mam pytanko do Was Yazowiczki....
wczoraj wieczorkiem wzięłam 1 biała tabletkę 2 0pakowania tabsów i nie mam zadnych moich objawów przed okresowych moze zmiany nastroju tylko to. Piersi pobolewały mnie w trakcie opakowania tak 2 -3 dni. Tabletki przyjmowałam regularnie i nie brałam antybiotyków. Czy mam się czym martwić? Ciązę raczej wykluczam bo w końcu te tabletki mają mnie chronić pozatym tż nie kończy we mnie jeszcze. Proszę o szybkie odpowiedzi. Z góry dziękuję
Wszystko jest w porządku krwawienie pojawi się niedługo

Mark Twain
Diablica z Tasmanii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-03, 10:02   #2046
fluobanana
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez minh anh Pokaż wiadomość
Z tego co wiem, to tak długo jak bierzesz tabletki jesteś zabezpieczona, bo po prostu nie jajeczkujesz wydaje mi sie nawet, ze i na tych placebo mozesz uprawiac wtedy seks, czyli do konca pudelka (przynajmniej mi tak tlumaczyl moj gin jak mialam yasminelle z 7-dniowa przerwa, jesli tylko nie mialam jeszcze okresu, moglam spokojnie szalec).
Taaak ale czy nie jest tak że plemnikii potrafią nawet do tygodnia przezyć ?
Czy ktoś był w podobnej syt ? :_)
fluobanana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-03, 10:52   #2047
Anulka12617
Raczkowanie

Mam problem.Błagam o odpowiedź. Na 2 opakowaniu yaz jak idiotka przy 13/14/15 tabletce pilam sobie smecte bo przywiozlam sobie biegunke xD z wakacji.....Raz wypiłam przed samą tabletką(już bez komentarzy dla mej głupoty)
Nie współżyłam jednak ponad tydzien przed tą sytacją a jeśli nawet to raz i to z gumką (była cała )
Potem od 16 tabletki do 24 brałam już bez 'udziwnień' lekarka zapewniła mnie ,że ochrona wróciła po tych 8 tabletkach (po 24 tabletce wspóżłyłam bez gumki ale nie skończył we mnie) Na 3 tabletce placebo dostalam krwawienia .Było bardzo obfite i trwało 7 dni.
Teraz nowe opakowanei brałam jak należy.Jestem na 17 tabletce.Od tygodnia mam straszne mdlosci....dzisiaj wymiotowalam 2 razy.Do tego taki bol glowy ze nie moge sie ruszac Było też kłócie w mostku ale przeszło
Czy ja mogę być w ciąży??:/ Glupie pytanie wiem ze powinnam zrobic test i to zrobie.......no ale jak sadzicie.
Dotąd nie mialam zadnych skutkow ubocznych
Anulka12617 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-09-03, 11:14   #2048
olaaaa199111
Zakorzenienie

skoro lekarka zapewniła, że jest ok.... to raczej jest ok ale dla pewności zrób test, jeśli to Cię uspokoi.
Stary 2010-09-03, 12:30   #2049
adakowalska009
Raczkowanie

Drogie Yazowiczki,

Piszę, żeby się upewnić, gdyż jak przeszukałam wątek odpowiedzi nie znalazłam. Jestem teraz chora i lekarz zalecił mi 3*dziennia po 5 tabletek cerutinu(wiem, że moja antykoncepcja jest teraz osłabiona i muszę zabezpieczać się przez 7 dni po odstawieniu cerutinu) oraz EURESPAL(3 razy dziennie) w związku z tym pytanie, czy wystarczy że będę zabezpieczać się przez tydzień dodatkowo i czy powinnam normalnie robić przerwę w yaz?
adakowalska009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-03, 12:38   #2050
a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez fluobanana Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny, podpowiedzcie, chcę odstawić tabletki wezmę je do końca opakowania, ale czy powinnam przestać się kochać np. 5 dni przed tabletkami placebo?
czy jak to jest z zabezpieczeniem, kiedy wiem, że nie będę przyjmować następnego blustra ? Proszę o odpowiedź
Na pewno możesz współżyć bezpiecznie, dopóki bierzesz aktywne pigułki

Cytat:
Napisane przez adakowalska009 Pokaż wiadomość
Drogie Yazowiczki,

Piszę, żeby się upewnić, gdyż jak przeszukałam wątek odpowiedzi nie znalazłam. Jestem teraz chora i lekarz zalecił mi 3*dziennia po 5 tabletek cerutinu(wiem, że moja antykoncepcja jest teraz osłabiona i muszę zabezpieczać się przez 7 dni po odstawieniu cerutinu) oraz EURESPAL(3 razy dziennie) w związku z tym pytanie, czy wystarczy że będę zabezpieczać się przez tydzień dodatkowo i czy powinnam normalnie robić przerwę w yaz?
Cerutin osłabia antykoncepcję?
a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-03, 12:39   #2051
DarkNoir
Zakorzenienie

GG do DarkNoir

Cytat:
Drogie Yazowiczki,

Ile tabletek Cerutinu?

Matko, nie bierz tyle. Moja koleżanka dostałam identyczna diagnozę (tylko, że Rutinoscorbin). I wymiotowała po tym, była senna, czuła się fatalnie, niemal się odwodniła.

Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul

DarkNoir jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-03, 12:53   #2052
adakowalska009
Raczkowanie

owszem, większa niż dzienna dawka witamaminy c osłabia działanie antykoncepcji. Ja przyjmuję 15 tabletek cerutinu dziennie więc to znacznie za dużo;]

---------- Dopisano o 13:53 ---------- Poprzedni post napisano o 13:50 ----------

mnie rozwala choroba jedynie, nie mam mdłości. dziś postanowiłam że przyjmę 3 tabletki razy 3. muszę przegonić tę wredną infekcję a trzyma mnie już tydzień. ALE CO Z EURESPALEM i przerwą? mam robić normalnie na placebo czy pominąć je?
Stary 2010-09-03, 12:58   #2053
a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d
Konto usunięte

Cytat:
owszem, większa niż dzienna dawka witamaminy c osłabia działanie antykoncepcji. Ja przyjmuję 15 tabletek cerutinu dziennie więc to znacznie za dużo;]
Ja słyszałam coś wręcz przeciwnego, że witamina C w dużych ilościach zwiększa stężenie estrogenu we krwi...
A co do Cerutinu - przeraża mnie ta ilość, 15 tabletek dziennie?
a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-03, 13:03   #2054
anulcia_88
Rozeznanie

Cytat:
. Jestem teraz chora i lekarz zalecił mi 3*dziennia po 5 tabletek cerutinu(wiem, że moja antykoncepcja jest teraz osłabiona i muszę zabezpieczać się przez 7 dni po odstawieniu cerutinu) oraz EURESPAL(3 razy dziennie) w związku z tym pytanie, czy wystarczy że będę zabezpieczać się przez tydzień dodatkowo i czy powinnam normalnie robić przerwę w yaz?
[1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;21839595]Na pewno możesz współżyć bezpiecznie, dopóki bierzesz aktywne pigułki

Cerutin osłabia antykoncepcję? [/QUOTE]

15 tabletek na dzień?? Masakra...
Samo w sobie Centrum nie...,ale podobno przekroczona dawka wit. C tak - a jak koleżanka bierze 15tabletek na dzień...

"Prawdziwa miłość to akt całkowitego oddania."
~ Paulo Coelho

Edytowane przez anulcia_88
Czas edycji: 2010-09-03 o 13:12
anulcia_88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-03, 13:04   #2055
adakowalska009
Raczkowanie

tak 15 tabletek, nie mniej nie więcej.
hm... witamina c w zbyt dużych dawkach powoduje wzmożenie działania estrogenu, a ten wywołuje skutki uboczne. rozumiem już.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-09-03, 13:08   #2056
DarkNoir
Zakorzenienie

GG do DarkNoir

To jest dla mnie bardzo podejrzane, że lekarz karze Ci brać aż tyle tabletek dziennie.
Przecież to przedawkowanie!

Radzę Ci: idź do innego lekarza na konsultację.

Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul

DarkNoir jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-03, 13:17   #2057
anulcia_88
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez DarkNoir Pokaż wiadomość
To jest dla mnie bardzo podejrzane, że lekarz karze Ci brać aż tyle tabletek dziennie.
Przecież to przedawkowanie!

Radzę Ci: idź do innego lekarza na konsultację.

Zanalazłam info ile powinno się zażywac wit. C w przypadku infekcji:
"Dawka 250 mg witaminy C dziennie nie wystarcza, by podnieść stężenie witaminy C do poziomu zapewniającego właściwy przebieg fagocytozy. Dopiero 6 g witaminy C dziennie podawane na początku infekcji przeziębienia i 1 g w ciągu kolejnych dni utrzymywało fagocytozę na odpowiednim poziomie.
Zażywający witaminę C odczuli zauważalna ulgę i zmniejszenie nasilania objawów.
W zbyt dużych dawkach witamina C wywołuje działania niepożądane Dawki nieprzyswojone wydalane są przez nerki, w których może dochodzić do tworzenia się kamieni moczowych. Przechodząc przez przewód pokarmowy, kwas askorbinowy podrażnia żołądek, może powodować niestrawność i biegunkę. "

~ Paulo Coelho

Edytowane przez anulcia_88
Czas edycji: 2010-09-03 o 13:19
Stary 2010-09-03, 14:25   #2058
Lajlaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Diablica z Tasmanii Pokaż wiadomość
Wszystko jest w porządku krwawienie pojawi się niedługo
dziękuję uspokoiłaś ,a mam jeszcze jedno pytanko czy od póki nie pojawi mi się okres i biorę teraz białe tabletki to mogę wspólzyc z chłopakiem bez innych zabezpieczeń? jak to jest na tab placebo bo są one przecież nie aktywne??
Stary 2010-09-03, 14:31   #2059
kat123
Zakorzenienie

Cytat:
dziękuję uspokoiłaś ,a mam jeszcze jedno pytanko czy od póki nie pojawi mi się okres i biorę teraz białe tabletki to mogę wspólzyc z chłopakiem bez innych zabezpieczeń? jak to jest na tab placebo bo są one przecież nie aktywne??
kłania się znajomość ulotki wszystko jest tam napisane

Aparatka od 11.10.2014 (góra).
Dół od 11.04.2015.
kat123 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-09-03, 14:42   #2060
anulcia_88
Rozeznanie

Cytat:
Na placebo jesteś bezpieczna => ULOTKA.

~ Paulo Coelho
Stary 2010-09-03, 14:50   #2061
Lajlaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez anulcia_88 Pokaż wiadomość
Na placebo jesteś bezpieczna => ULOTKA.
wiem co tam jest napisane chciałam usłyszeć Wasze opinie i upewnic się
Stary 2010-09-03, 15:19   #2062
Neciak89
Zakorzenienie

[1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;21840014]Ja słyszałam coś wręcz przeciwnego, że witamina C w dużych ilościach zwiększa stężenie estrogenu we krwi...
A co do Cerutinu - przeraża mnie ta ilość, 15 tabletek dziennie? [/QUOTE]
No tak, zwiększa poziom estrogenu przez co gdy skończy się ją brać to ten poziom spada i organizm reaguje jak na zapomnianą tabletkę.

---------- Dopisano o 16:19 ---------- Poprzedni post napisano o 16:18 ----------

Cytat:
wiem co tam jest napisane chciałam usłyszeć Wasze opinie i upewnic się
Ulotka powinna być dla Ciebie najważniejszym źródłem.

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-03, 21:55   #2063
adakowalska009
Raczkowanie

przepraszam, ale... nie wiem co z tym placebo, mam je brac czy pominąć? nie znalazłam odpowiedzi w ulotce...
dodam tylko, że nie współżyłam więc nie obawiam się ewentualnej niższej skuteczności tabsów

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-09-03, 22:29   #2064
wiolus_88
Przyczajenie

Pytałam już o to, ale nie dostałam odpowiedzi i dalej mam problem...

Jak stosowanie antybiotyku ma się do pigułek placeb
o? Biorę Taromentin wpływający na działanie anty. Jeśli zaczęłam brać antybiotyk na 16 pigułce Yaz (1 września) to mam brać placebo, czy połączyć dwa opakowania? Wolałabym nie łączyć, bo dla mnie kończyło się to mdłościami i plamieniami przez dwa ostatnie tygodnie cyklu, gdy brałam jeszcze Yasminelle... Czy jeśli zrobię przerwę, to przy następnym opakowaniu będę normalnie chroniona?
wiolus_88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-04, 07:09   #2065
anulcia_88
Rozeznanie

Cytat:
przepraszam, ale... nie wiem co z tym placebo, mam je brac czy pominąć? nie znalazłam odpowiedzi w ulotce...
dodam tylko, że nie współżyłam więc nie obawiam się ewentualnej niższej skuteczności tabsów
Cytat:
Napisane przez wiolus_88 Pokaż wiadomość
Pytałam już o to, ale nie dostałam odpowiedzi i dalej mam problem...

Jak stosowanie antybiotyku ma się do pigułek placebo? Biorę Taromentin wpływający na działanie anty. Jeśli zaczęłam brać antybiotyk na 16 pigułce Yaz (1 września) to mam brać placebo, czy połączyć dwa opakowania? Wolałabym nie łączyć, bo dla mnie kończyło się to mdłościami i plamieniami przez dwa ostatnie tygodnie cyklu, gdy brałam jeszcze Yasminelle... Czy jeśli zrobię przerwę, to przy następnym opakowaniu będę normalnie chroniona?
W uniwersalnej ulotce zawarta jest inforamcja, iż w przypadku antybiotykoterapii, która przypada na krwaiwenie z odstawienia zaleca się łączenie opakowań. Zapewne dlatego zalecają nie robić przerwy gdyż antybiotyk sam w sobie osłabia działanie hormonów, a w czasoie przerwy i tak ich z czasem w naszym organiźmie ich ubywa...
Wiolus ja na Twoim miejscu nie robiłabym przerwy na krwawienie. Musisz pamiętac, że po skończonym antybiotyku musisz dodatkowo przez 7dni się zabezpieczać innymi srodakami antykoncepcyjnymi - aby ochrona wróciła w pełni.

~ Paulo Coelho
Stary 2010-09-04, 09:20   #2066
adakowalska009
Raczkowanie

no dobrze. a eurespal to co to jest? niby nie antybiotyk.

---------- Dopisano o 10:20 ---------- Poprzedni post napisano o 10:13 ----------

nie mam jak skontaktować się z moim ginem, bo chodzę do niego na nfz a dostępny jest raz w tygodniu w swoim ośrodku. więc pytam was, czy w związku z braniem dużej dawki witaminy c-15 tabletek dziennie i eurespalu powinnam robić przerwę w braniu tabletek czy połączyć opakowania? dodam, że wzcześniej na 4tym opakowaniu miałam plamienie więc obawiam się, że jak połączę opakownia narażę się na to samo..

PROSZĘ ODPOWIEDZCIE MI.NIE WIEM CO ROBIĆ.
Stary 2010-09-04, 10:15   #2067
wiolus_88
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez anulcia_88 Pokaż wiadomość
W uniwersalnej ulotce zawarta jest inforamcja, iż w przypadku antybiotykoterapii, która przypada na krwaiwenie z odstawienia zaleca się łączenie opakowań. Zapewne dlatego zalecają nie robić przerwy gdyż antybiotyk sam w sobie osłabia działanie hormonów, a w czasoie przerwy i tak ich z czasem w naszym organiźmie ich ubywa...
Wiolus ja na Twoim miejscu nie robiłabym przerwy na krwawienie. Musisz pamiętac, że po skończonym antybiotyku musisz dodatkowo przez 7dni się zabezpieczać innymi srodakami antykoncepcyjnymi - aby ochrona wróciła w pełni.

Będę się zabezpieczać jak najbardziej. U mnie antybiotykoterapia skończy się na 22 pigułce, zostaną mi jeszcze 2 różowe i placebo... Bardzo chciałam uniknąć łączenia opakowań, bo przy Yasminelle czułam się fatalnie przez 2 tygodnie i teraz pewnie byłoby podobnie... To naprawdę jedyne rozwiązanie?
anulcia_88 pisałaś, że nie dostałaś krwawienia z odstawienia na antybiotyku, czyli robiłaś przerwę?
wiolus_88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-04, 10:58   #2068
anulcia_88
Rozeznanie

Ha! Ze mną to było tak, że antybiotyk musiałam wziąśc chyba na 2czy3 placebo... i rzeczywiście nie dostałam krwaienia... oj, ale wtedy miałam niezłe schizy...
Nie mogę Ci powiedzieć czy przez antybiotyk czy przez to, że na wcześniejszym opakowaniu miałam miesięczne krwawienie...i później nie mialo już co ze mnie wylecieć... nie wiem... do dzisiejszego dnia jest to dla mnie zagadką
I tak się zakończyła moja przygoda z Yazem wtedy

~ Paulo Coelho
Stary 2010-09-04, 14:32   #2069
sis434
Przyczajenie

do dziewczyn, które spożywają YAZ!

Witam, biorę Yaz już 9 miesięcy, ale tydzień temu zdarzyło mi się, że ok 2, 3 h po przyjęciu tabletki wymiotowałam ( zjadłam niezdrowe żarcie .. )
Byłam akurat poza granicami i nie miałam dostępu do internetu i nie miałam też przy sobie książeczki i nie wiedziałam co zrobić, więc przyjmuje tabletki tak jak zawsze.
Boję się, że ochrona nie jest wystarczająca, więc ostatnio współżyłam z dodatkowym zabezpieczeniem.
Tabletka, po której wymiotowałam była z trzeciego tygodnia. Kiedy mogę już bezpiecznie współżyć bez dodatkowego zabezpieczenia ?
Dzięki z góry za odpowiedzi.
sis434 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-04, 14:52   #2070
Neciak89
Zakorzenienie

Dot.: do dziewczyn, które spożywają YAZ!

ulotka!! i nie mów, że nie ma, bo Yaz ma bardzo dobrą ulotkę!

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości