Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2 - Strona 71 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-09-09, 13:05   #2101
mimochodem
Raczkowanie

Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2

Cytat:
Napisane przez elsidka Pokaż wiadomość
Witam, mam pytanie, biorę Yaz już 14 miesięcy i zwykle okres zaczyna mi się w czwartek a kończy we wtorek, tym razem było tak samo z tym, ze mam plamienie po okresie cały czas bez przerwy juz 9 dzień, czy powinnam iść z tym do lekarza? Zwykle plamienia powinny ustąpić w ciągu roku stosowania a wcześniej miałam ich niewiele i najwyżej dzień lub dwa.
Ja bym poczekała jeszcze. Gdyby utrzymywało się aż do nowego opakowania to z pewnością wybrałabym się do lekarza. To są hormony, widać po wypowiedziach wielu użytkowniczek, że każdy organizm reaguje na nie inaczej. Może się wydawać, że już się przyzwyczaił i nagle wyskakują jakieś skutki uboczne.

talia: 64->60
biodra: 90->85
udo: 52->49

mimochodem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-09, 22:02   #2102
elsidka
Przyczajenie

Aż do nowego opakowania? czyli miesiąc plamienia, to chyba przesada. A już tak dobrze sie z nimi czułam
elsidka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-10, 20:36   #2103
placuchy
Raczkowanie

Witam!
Mam pytanie.

Każdy blister zaczynam w piątek. Dzisiaj wzięłam pierwszą tabletkę z blistra. Niestety miałam ekscesy żołądkowe i tabletkę zwymiotowałam... Postanowiłam wziąć kolejną tabletkę z blistra (czyli tą, która powinnam wziąć jutro). Nie wiem czy dobrze postąpiłam? Czy w tym przypadku, jeśli wezmę 23 różowe tabletki, czy wszystko będzie OK? Czy w związku z tym kolejny blister zaczynam jeden dzień wcześniej, czyli w czwartek? (jako, że dziś wzięłam 2 tabletki). Dobrze rozumuję?

Doradźcie proszę!

Edytowane przez placuchy
Czas edycji: 2010-09-10 o 20:56
placuchy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-10, 20:51   #2104
Finlora
Zakorzenienie

Dziewczyny, mam pytanie - właśnie zadzwoniło mi przypomnienie, idę wziąć tabletkę i się okazuje, że zapomniałam wziąć wczorajszej (tabletka nr 14), wzięłam od razu obydwie - wczorajszą i dzisiejszą - czytam ulotkę i teraz nie wiem, w ulotce jest napisane, że jeżeli zapomniało się wziąć tabletki w drugim tygodniu (8-14) to można przyjmować dalej normalnie i jest ok, jeśli od 15 do 24 to pominąć białe tabletki - ja zapomniałam wziąć 14 i wzięłam teraz razem z 15, mam postępować tak jak w tym pierwszym przykładzie (czyli tak jak normalnie) czy pominąć placebo i połączyć opakowania?
Tabletki biorę od prawie 2 lat i pierwszy raz mi się zdarzyło, że zapomniałam

Edytowane przez Finlora
Czas edycji: 2010-09-10 o 20:52
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-10, 21:05   #2105
kat123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez placuchy Pokaż wiadomość
Witam!
Mam pytanie.

Każdy blister zaczynam w piątek. Dzisiaj wzięłam pierwszą tabletkę z blistra. Niestety miałam ekscesy żołądkowe i tabletkę zwymiotowałam... Postanowiłam wziąć kolejną tabletkę z blistra (czyli tą, która powinnam wziąć jutro). Nie wiem czy dobrze postąpiłam? Czy w tym przypadku, jeśli wezmę 23 różowe tabletki, czy wszystko będzie OK? Czy w związku z tym kolejny blister zaczynam jeden dzień wcześniej, czyli w czwartek? (jako, że dziś wzięłam 2 tabletki). Dobrze rozumuję?

Doradźcie proszę!
powinnaś wziąć tabletkę z rezerwowego blistra, bo to tak, jakbyś jedna tabletkę zgubiła.

---------- Dopisano o 22:05 ---------- Poprzedni post napisano o 22:02 ----------

Cytat:
Napisane przez Finlora Pokaż wiadomość
Dziewczyny, mam pytanie - właśnie zadzwoniło mi przypomnienie, idę wziąć tabletkę i się okazuje, że zapomniałam wziąć wczorajszej (tabletka nr 14), wzięłam od razu obydwie - wczorajszą i dzisiejszą - czytam ulotkę i teraz nie wiem, w ulotce jest napisane, że jeżeli zapomniało się wziąć tabletki w drugim tygodniu (8-14) to można przyjmować dalej normalnie i jest ok, jeśli od 15 do 24 to pominąć białe tabletki - ja zapomniałam wziąć 14 i wzięłam teraz razem z 15, mam postępować tak jak w tym pierwszym przykładzie (czyli tak jak normalnie) czy pominąć placebo i połączyć opakowania?
Tabletki biorę od prawie 2 lat i pierwszy raz mi się zdarzyło, że zapomniałam
z instrukcji wynika, że załapałaś się na ostatni dzień, gdzie nie musisz pomijać placebo ale zabezpieczaj się przez tydzień, bo minęł0 12 h.

Aparatka od 11.10.2014 (góra).
Dół od 11.04.2015.
kat123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-10, 21:05   #2106
placuchy
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kat123 Pokaż wiadomość
powinnaś wziąć tabletkę z rezerwowego blistra, bo to tak, jakbyś jedna tabletkę zgubiła.

Tak, wiem, to samo wyczytałam w ulotce... Niestety nie posiadam rezerwowego blistra.
Stary 2010-09-10, 21:09   #2107
Finlora
Zakorzenienie

Cytat:

z instrukcji wynika, że załapałaś się na ostatni dzień, gdzie nie musisz pomijać placebo ale zabezpieczaj się przez tydzień, bo minęł0 12 h.
Dzięki Też tak myślałam ale wolałam się upewnić
Biorę Aknenormin więc tym bardziej nie mogę zajść w ciążę

Finlora jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-09-10, 21:11   #2108
kat123
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, wiem, to samo wyczytałam w ulotce... Niestety nie posiadam rezerwowego blistra.
to jutro kup i przyjmij z niego różową tabletkę

Dół od 11.04.2015.
Stary 2010-09-10, 21:17   #2109
placuchy
Raczkowanie

Cytat:
to jutro kup i przyjmij z niego różową tabletkę

A czy ten sposób, który opisałam jest dobry? Czy ochrona anty będzie zachowana? I czy nie rozreguluję sobie cyklu?
Stary 2010-09-10, 21:40   #2110
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Witam!
Mam pytanie.

Doradźcie proszę!
Cytat:
A czy ten sposób, który opisałam jest dobry? Czy ochrona anty będzie zachowana? I czy nie rozreguluję sobie cyklu?

Tak, jak najbardziej jest ok. Postąpiłaś dobrze, możesz wziąć 23 różowe tabletki i przejść do placebo (to tak jakby pominięcie 24ej tabletki i zastosowanie się do ulotki - czyli przejście bezpośrednio do przerwy. według ulotki ochrona jest wtedy zachowana). Bardzo dobrze rozumujesz - nowy blister rozpoczniesz dzień wcześniej w związku z tym.

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-10, 22:23   #2111
bananowaaa
Przyczajenie

przejście z yaz na novynette

Cześć dziewczyny, mam takie pytanie. Zmieniam tabletki z yaz na novynette i nie wiem, kiedy mam przyjąć pierwszą tabletkę novynette. Czy mam to zrobić po przyjęciu 4 tabletek placebo (czyli ostatnich z opakowania yaz), czy może pominąć te tabletki i od razu przyjąć novynette? Czy może zrobić jeszcze inaczej?
Bardzo dziękuję za odpowiedź
bananowaaa jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-09-11, 12:05   #2112
placuchy
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wdowa_po_leninie Pokaż wiadomość
Tak, jak najbardziej jest ok. Postąpiłaś dobrze, możesz wziąć 23 różowe tabletki i przejść do placebo (to tak jakby pominięcie 24ej tabletki i zastosowanie się do ulotki - czyli przejście bezpośrednio do przerwy. według ulotki ochrona jest wtedy zachowana). Bardzo dobrze rozumujesz - nowy blister rozpoczniesz dzień wcześniej w związku z tym.
Dzięki bardzo. Zawsze lepiej zapytać się kogoś bardziej doświadczonego i mieć pewność
Stary 2010-09-11, 12:11   #2113
korunia246
Przyczajenie

Hej dziewczyny
Z tego co wyczytałam widziałam że niektóre leki powodują zmniejszenie skuteczności tabletek anty... Ja właśnie zaczynam chorować i nie wiem jakich leków mam unikać albo w jakich ilościach??
korunia246 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-11, 14:05   #2114
Lajlaa
Rozeznanie

najwiekszą skuteczność zabierają antybiotyki, ale leki typu fervex itd nie wpływają na anty

Z moim M. od 25.03.2010
Lajlaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-11, 18:03   #2115
fluobanana
Przyczajenie

Hej potrzebuje szybkiej odpowiedzi dziewczyny :<

Czy jestem zabezpieczona biorąc aktywne tabletki dajmy na to ostatnie 3 sztuki z opakowania wiedząc że nie będę brała następnego opakowania ?
Kto to wie ? :<
fluobanana jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-09-11, 18:54   #2116
colusia
Raczkowanie

GG do colusia
Dot.: przejście z yaz na novynette

w ulotce novynette na pewno masz wszystko opisane. i chyba ginekolog powinien Ci powiedzieć przy przepisywaniu novynette
Stary 2010-09-11, 18:59   #2117
doloresd
Wtajemniczenie

ulotka -> 2.Jeżeli wcześniej przyjmowano złożony środek antykoncepcyjny
Może Pani rozpocząć przyjmowanie pigułki antykoncepcyjnej następnego dnia po przyjęciu ostatniej tabletki dotychczas stosowanego preparatu (oznacza to brak przerwy w przyjmowaniu tabletek). Jeżeli preparat ten zawiera również tabletki nieaktywne (bez zawartości hormonów), może Pani rozpocząć przyjmowanie preparatu następnego dnia po przyjęciu ostatniej tabletki zawierającej hormony (jeżeli nie jest Pani pewna, która to tabletka, należy zapytać o to lekarza albo farmaceutę). Możne Pani również rozpocząć przyjmowanie preparatu później, ale nigdy nie później niż w dniu, w którym po 7-dniowej przerwie należałoby przyjąć dotychczas stosowaną tabletkę (lub następnego dnia po ostatniej nieaktywnej tabletce dotychczas stosowanego preparatu).
doloresd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-11, 19:59   #2118
Neciak89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fluobanana Pokaż wiadomość
Hej potrzebuje szybkiej odpowiedzi dziewczyny :<

Czy jestem zabezpieczona biorąc aktywne tabletki dajmy na to ostatnie 3 sztuki z opakowania wiedząc że nie będę brała następnego opakowania ?
Kto to wie ? :<
Jesteś zabezpieczona tylko do tej ostatniej tabletki. Później już nie.

---------- Dopisano o 20:59 ---------- Poprzedni post napisano o 20:58 ----------

Co jest z resztą napisane w ulotce.

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-11, 21:59   #2119
bananowaaa
Przyczajenie

Właśnie o to chodzi, że zupełnie zapomniałam spytać o to ginekologa. Bardzo dziękuję za pomoc !
bananowaaa jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-09-12, 14:21   #2120
katarina36
Przyczajenie

hej dziewczyny, od piatku wieczorem biore antybiotyk rovamycine, a yaz biorę od początku kwietnia wczoraj brałam 12 tabletkę, wczoraj współżyłam 2 razy ale nie zabezpieczam się dodatkowo bo dziś dopiero przeczytałam że antybiotyki osłabiają działanie anty. czy musze sie martwic?
katarina36 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-12, 15:54   #2121
kat123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez katarina36 Pokaż wiadomość
hej dziewczyny, od piatku wieczorem biore antybiotyk rovamycine, a yaz biorę od początku kwietnia wczoraj brałam 12 tabletkę, wczoraj współżyłam 2 razy ale nie zabezpieczam się dodatkowo bo dziś dopiero przeczytałam że antybiotyki osłabiają działanie anty. czy musze sie martwic?
moim zdaniem powinnaś...

ps. znajomość ulotki to PODSTAWA

Dół od 11.04.2015.
Stary 2010-09-12, 20:36   #2122
felka77
Przyczajenie

Hej dziewczyny, potrzebuję Waszej porady.... Od dziś rana chodzę cała w strzępkach nerwów i nie wiem co mam ze sobą zrobić.... Oczywiście domyślacie sie, ze chodzi o zapomnienie tabletki...
Otóż zapominiałam tabletki nr 11, o ponad 12h, więc standardowo wzięłam dwie naraz. Dzień wcześniej dodam, ze był stosunek. A teraz mam normalnie ból głowy, bo zapomniałam tabletki nr 16 i nie wiem co robić!! Dzień wczesniej odbył sie stosunek, ale z dodatkowym zabezpieczeniem.
Wiem, wiem jestem strasznie niedbała, ale zdarzyło mi sie to pierwszy raz i dlatego tak panikuje... Zupełnie nie wiem, co zrobić, bo jest niedziela i nie zadzwonię do lekarza o godz 22....
Powiedzcie mi, zaczęłam w tym wypadku brać dalej (tabletkę zapomnianą nr 16 wzięłam szybciej niż 12h) różowe i wyrzucę białe, czy dobrze robię? Teraz mam brać tabletkę i nie wiem co czynić. A co z ciążą? Mój facet ma juz zapowiedziane, ze okresu ma trąbkę w supełek zawiązaną [COLOR="Silver"]

Edytowane przez felka77
Czas edycji: 2010-09-12 o 20:40
felka77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-12, 21:53   #2123
malamaluczka87
Zadomowienie

A ja piszę bo nie jestem zadowolona z YAZu. jem je od ponad roku...i trzeba było słuchać intuicji. Mój organizm źle tolerował rozpoczęcie tych tabletek, pewnie za małe dawki hormonów. Na początku dostałam okres 21 dni, niczym nie umieli go zahamować, po tym miałam anemię. Po takim falstarcie tabletki mi siadly. Co prawda nie przytyłam od tego czasu, nie miałam też mdłości. Ale jak kobietom zmniejsza się okres, to ja mam dalej pełne 7 dni i to bardzo obfite i bolesne. Lekarz podjął decyzję że mam zjeść dwa blistry bez przerwy między nimi i że okres się zmniejszy. Natomiast ten, który dostałam po dwóch blistrach dał mi tak popalić, że dostałam wręcz gorączki i myślałam, że będę musiala wziąść urlop na ten czas..Myślę o zmianie tabletek, boję się, że lekarz znów da mi jakieś niskohormonalne z podobnym skladem i zabawa od początku. Co byście radziły? poza tym jak zbadać hormony, żeby dobrać odpowiedniejsze tabsy, skoro teraz hormony będą wypatrzone przy YAZie

Serum na hormonalne wypadanie włosów:
http://www.kkkleopatra.blogspot.com/...wypadanie.html
malamaluczka87 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-09-12, 21:59   #2124
DarkNoir
Zakorzenienie

GG do DarkNoir

Cytat:
Napisane przez malamaluczka87 Pokaż wiadomość
A ja piszę bo nie jestem zadowolona z YAZu. jem je od ponad roku...i trzeba było słuchać intuicji. Mój organizm źle tolerował rozpoczęcie tych tabletek, pewnie za małe dawki hormonów. Na początku dostałam okres 21 dni, niczym nie umieli go zahamować, po tym miałam anemię. Po takim falstarcie tabletki mi siadly. Co prawda nie przytyłam od tego czasu, nie miałam też mdłości. Ale jak kobietom zmniejsza się okres, to ja mam dalej pełne 7 dni i to bardzo obfite i bolesne. Lekarz podjął decyzję że mam zjeść dwa blistry bez przerwy między nimi i że okres się zmniejszy. Natomiast ten, który dostałam po dwóch blistrach dał mi tak popalić, że dostałam wręcz gorączki i myślałam, że będę musiala wziąść urlop na ten czas..Myślę o zmianie tabletek, boję się, że lekarz znów da mi jakieś niskohormonalne z podobnym skladem i zabawa od początku. Co byście radziły? poza tym jak zbadać hormony, żeby dobrać odpowiedniejsze tabsy, skoro teraz hormony będą wypatrzone przy YAZie
Bierzesz ponad rok z takimi skutkami ubocznymi? I dopiero teraz zdecydowałaś się na zmianę?
Jakiś z d..y ten Twój lekarz, skoro kazał Ci się męczyć tyle czasu.
Skoro miałaś anemie tzn.,że masz to co ja: tabletki anty wypłukały Ci z krwi kwas foliowy.
Każdy dobry lekarz powinien od razu polecić Ci uzupełnienie kwasu foliowego.

Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul

DarkNoir jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-12, 22:36   #2125
malamaluczka87
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez DarkNoir Pokaż wiadomość
Bierzesz ponad rok z takimi skutkami ubocznymi? I dopiero teraz zdecydowałaś się na zmianę?
Jakiś z d..y ten Twój lekarz, skoro kazał Ci się męczyć tyle czasu.
Skoro miałaś anemie tzn.,że masz to co ja: tabletki anty wypłukały Ci z krwi kwas foliowy.
Każdy dobry lekarz powinien od razu polecić Ci uzupełnienie kwasu foliowego.
Dziękuję bardzo za odpowiedź. To były moje pierwsze tabletki anty więc nie mogłam z początku rozróżnić czy to są faktycznie skutki uboczne tabletek czy może co innego. Lekarz dawał mi uzupełniać żelazo- problem był taki, że żelazo było już na odpowiednim poziomie a ja krew miałam ciągle na pograniczu. Na kwas foliowy bym nie wpadła i pierwszy raz o tym słyszę...heh. Wygląda na to, że muszę zmienić i tabletki i lekarza...tyle, że kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać by nie popełnić znow tych samych błędów

Serum na hormonalne wypadanie włosów:
http://www.kkkleopatra.blogspot.com/...wypadanie.html
malamaluczka87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-13, 06:32   #2126
anulcia_88
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez felka77 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny, potrzebuję Waszej porady.... Od dziś rana chodzę cała w strzępkach nerwów i nie wiem co mam ze sobą zrobić.... Oczywiście domyślacie sie, ze chodzi o zapomnienie tabletki...
Otóż zapominiałam tabletki nr 11, o ponad 12h, więc standardowo wzięłam dwie naraz. Dzień wcześniej dodam, ze był stosunek. A teraz mam normalnie ból głowy, bo zapomniałam tabletki nr 16 i nie wiem co robić!! Dzień wczesniej odbył sie stosunek, ale z dodatkowym zabezpieczeniem.
Wiem, wiem jestem strasznie niedbała, ale zdarzyło mi sie to pierwszy raz i dlatego tak panikuje... Zupełnie nie wiem, co zrobić, bo jest niedziela i nie zadzwonię do lekarza o godz 22....
Powiedzcie mi, zaczęłam w tym wypadku brać dalej (tabletkę zapomnianą nr 16 wzięłam szybciej niż 12h) różowe i wyrzucę białe, czy dobrze robię? Teraz mam brać tabletkę i nie wiem co czynić. A co z ciążą? Mój facet ma juz zapowiedziane, ze okresu ma trąbkę w supełek zawiązaną [COLOR="Silver"]
po 1. - uspokuj się.
po 2. - przeczytaj ulotkę! Tam jest wszytsko napisane!!!

Cytat:
Dziękuję bardzo za odpowiedź. To były moje pierwsze tabletki anty więc nie mogłam z początku rozróżnić czy to są faktycznie skutki uboczne tabletek czy może co innego. Lekarz dawał mi uzupełniać żelazo- problem był taki, że żelazo było już na odpowiednim poziomie a ja krew miałam ciągle na pograniczu. Na kwas foliowy bym nie wpadła i pierwszy raz o tym słyszę...heh. Wygląda na to, że muszę zmienić i tabletki i lekarza...tyle, że kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać by nie popełnić znow tych samych błędów
Proponuję zmianę tabletek - mi Yaz też nie służył, zmieniłam lekarza i ten przepisał mi Microgynon - powiedział, że problem leży w niewystarczającej jak dla mojego oragznizmu dawce estrogenu - dawka zwiększona o 0,01mg i zapomniałam co to jest ból, nieoczekiwane krwawienie... i reszta skutków ubocznych jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki - minęły

"Prawdziwa miłość to akt całkowitego oddania."
~ Paulo Coelho
anulcia_88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-13, 07:09   #2127
DarkNoir
Zakorzenienie

GG do DarkNoir

Cytat:
Poszukaj lekarza na tych stronach:
http://www.znanylekarz.pl/

http://www.dobrylekarz.info/

http://www.rankinglekarzy.pl/

ja dzięki tym stronom znalazłam lekarza, który znalazł przyczynę mojej wiecznej anemii

Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul

DarkNoir jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-13, 09:14   #2128
felka77
Przyczajenie

[QUOTE=anulcia_88;22028106]po 1. - uspokuj się.
po 2. - przeczytaj ulotkę! Tam jest wszytsko napisane!!!

w ulotce pisze, zeby sie skontaktować z lekarzem w przypadku pominięcia dwóch... niestety ja mam wizytę w czwartek, a moja pani doktor nie chciała mi udzielic informacji przez telefon
Stary 2010-09-13, 09:23   #2129
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez felka77 Pokaż wiadomość
w ulotce pisze, zeby sie skontaktować z lekarzem w przypadku pominięcia dwóch... niestety ja mam wizytę w czwartek, a moja pani doktor nie chciała mi udzielic informacji przez telefon
Czytałaś z zrozumieniem?

-pominęłaś tabletkę nr 11- a wiec z drugiego rzędu - w ulotce jest napisane:
Przyjąć pominiętą tabletkę, tak szybko jak to możliwe, nawet jeżeli oznacza to, że trzeba przyjąć dwie
tabletki na raz. Kolejne tabletki należy przyjmować o zwykłej porze. Ochrona przed ciążą nie jest
zmniejszona i nie trzeba stosować dodatkowych zabezpieczeń - ty tak zrobiłaś i jest o.k.

-pominęłaś tabletkę nr 16- a więc z trzeciego rzędu - w ulotce jest napisane:
Są dwie możliwości do wyboru:
1. Przyjąć pominiętą tabletkę, tak szybko jak to możliwe, nawet jeżeli oznacza to, że przyjmie się dwie
tabletki na raz. Kolejne tabletki należy przyjmować o zwykłej porze. Zamiast okresu stosowania białych
tabletek placebo, należy przejść od razu do następnego blistra (pierwszy dzień stosowania będzie inny
niż dotychczas).
Najprawdopodobniej, krwawienie z odstawienia wystąpi pod koniec drugiego blistra, ale może wystąpić
także plamienie lub krwawienie śródcykliczne podczas stosowania tabletek z drugiego blistra.
2. Można też przerwać przyjmowanie jasnoróżowych tabletek z blistra i przejść bezpośrednio do
4 białych tabletek placebo (przed rozpoczęciem okresu tabletek placebo, należy zanotować dzień,
w którym zapomniało się przyjąć tabletkę). Jeżeli chce się rozpocząć nowy blister w swoim
ustalonym dniu rozpoczynającym, okres tabletek placebo można skrócić do mniej niż 4 dni.
Jeżeli postępuje się według jednego z tych zaleceń, ochrona przed ciążą będzie zachowana.

Dodatkowo się zabezpieczałaś wiec w ciąży nie jesteś

Mark Twain

Edytowane przez Diablica z Tasmanii
Czas edycji: 2010-09-13 o 09:31
Diablica z Tasmanii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-13, 09:40   #2130
felka77
Przyczajenie

no ok... po prostu nie wiedziałam, ze w przypadku pominięcia dwóch też się można do tego schematu zastosować... jeśli tak, no to się już uspokoiłam... przepraszam za zamieszanie....
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości