![]() |
#2341 |
Przyczajenie
|
Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2
A ja dziewczęta piszę w takiej sprawie: Otóż dorobiłam się grzybka w tym niedyskretnym miejscu :P antybiotyk zaczęłam brać w dniu, kiedy przyjęłam też 20. tabletkę z przedostatniego rzędu. Z fikaniem mam się wstrzymać przez cały tydzień na czas kuracji to rzecz jasna i oczywista, ale czy któraś z Was się orientuje ile czasu po kuracji mam się wstrzymywac? Z reguły z antybiotykami jest powiedziane, że trzeba się wstrzymać także tydzień po kuracji. Czy tak też powinnam zrobić tutaj? Myślę, że tak, przynajmniej miałabym święty spokój
![]() Rzecz druga: Jeśli tygodniowa kuracja toczy się w ostatnim tygodniu zażywania tabletek, zarówno aktywnych, jak i nieaktywnych, to czy nowe opakowanie, które rozpocznę będzie działało tka jak należy? Próbowałam doszukać się w obu ulotkahc informacji jak łączyć te dwa leki, no ale klops, nic konkretnego. Wyraźcie proszę swoją opinię dziewczęta ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2342 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2343 |
Raczkowanie
|
Witam dziewczyny.
Jstem w połowie 3 opakowania i zastanawiam sie co dalej... Na początku wszystko było ok, bez większych problemów. Teraz widzę, że z opakowania na opakowanie zwiększa się intensywnosć skutków ubocznych. Jest coraz więcej dni, kiedy odczuwam nudności. Na początku było ich kilka. Na tym opakowaniu miałam je przez większość czasu, o różnych porach. Inna kwestia to ból piersi. Na 1. blistrze ich nie było, 2 - kilka dni, a na 3 bolały mnie przez prawie dwa tygodnie. Tak się teraz zastanawiam, czy jest możliwość, że to przejdzie, czy raczej będzie dalej się zwiększać i po prostu te tabletki nie są są mnie? Nie wiem, czy warto się jeszcze pomeczyć i zobaczyć jak będzie, czy raczej zmienić tabletki od razu? Zapomniałam dodać, że ostatnie krwawienie też nie było normalne... Trwało 8 dni a nie 6 jak poprzednio. Edytowane przez jessy86 Czas edycji: 2010-10-06 o 19:27 |
![]() ![]() |
![]() |
#2344 |
Raczkowanie
|
Hej zapomnialam 2 tapletki z blistra przyjełam ja az 14h potem, stosunek byl 4 dni temu. I szczerze nie wiem co robic... jak sie zapomni tabletki w 1 tygodniu to chyba nie ma zadnej mozliwosci naprawienia tego?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2345 |
Zakorzenienie
|
Leć do lekarza
![]() |
#2346 |
Konto usunięte
|
obdzwoniłam kilka aptek we Wrocławiu i uprzejmie donosze, że na Joannitów Yaz kosztuje 37 zł
![]() ![]() Edytowane przez 201712190924 Czas edycji: 2010-10-07 o 14:03 |
![]() ![]() |
![]() |
#2347 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czasami w aptece(niestety nie pamiętam nazwy) na rogu Zaporoskiej i Grabiszyńskiej jest promocja na YAZ. Kiedyś kupiłam za 36 lub 37
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#2348 |
Przyczajenie
|
a ja tak z zapytaniem małym. czy jak nie bralam tydzien tabletek, bo nie moglam dostac recepty, polecanie brac od razu czy czekac na nowy cykl?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2349 |
Przyczajenie
|
Warszawa aktualne ceny Yaz
ul.Świętokrzyska 32 39,46 zł a ul. Grójecka 122 35,99 zł ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2350 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
I jeszcze jedno: jeśli w przerwie (tej 7 dniowej na krwawienie) miałaś stosunki, to są one niezabezpieczone i istnieje ryzyko ciąży. Receptę załatwia się wcześniej, a nie czeka na ostatnią chwilę. Ja idę po nią czasem i 2 tygodnie przed czasem. Edytowane przez Black Rainbow Czas edycji: 2010-10-07 o 16:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2351 |
Przyczajenie
|
Mam pytanie odnośnie YAZów.
Właśnie dziś kończę 4 tabletkę placebo, a krwawienie nadal się nie pojawiło. Dodam, że to moje pierwsze opakowanie. Czuję się jakby miało się pojawić, ale tak jest już od 3 dni i nic się nie dzieje. Kochałam się z chłopakiem, ale mieliśmy prezerwatywy, więc ciąża jest chyba tutaj mało prawdopodobna. Mój ginekolog ma urlop, wyłączony telefon . Dlatego pytam, bo coraz bardziej mnie to niepokoi. Poza tym witam na forum, to moja pierwsza wiadomość. Jestem już bardzo zdenerwowana. |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2352 |
Raczkowanie
|
u mnie w mojej malej miescie kupuje tabletki za 39,18 zł
![]()
#2353 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moim zdaniem nie masz powodu do niepokoju, w ciąży na 100% nie jesteś. Czasami będzie tak, że krwawienie dostaniesz po wzięciu pierwszej placebo, a czasem pojawi się ono już na różowych ![]() To twoje pierwsze opakowanie i rozumiem, że możesz być spanikowana, ale spokojnie wszystko jest o.k. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2354 |
Przyczajenie
|
Jejku, dziękuję za tak miłą odpowiedź i powitanie. Już się zaczynałam bać, że mnie tu zlinczują za głupie pytania
![]() A jeśli krwawienie się wogóle nie pojawi? Jak pisałam wcześniej, od trzech dni czuję się tak, jakby okres miał nadejść, a tu tylko jakiś śluz. Ja zawsze panikuję. Zanim straciłam dziewictwo poleciałam do ginekologa na wszystkie badania i po tabletki. Plus te prezerwatywy. A tu nagle brak krwawienia i już serce szybciej bije. Ehh, kiedyś się chyba wykończę nerwowo. |
![]() ![]() |
![]() |
#2355 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Zima minie wiosna przejdzie lato w niepamięci legnie rok Serce mnie nie boli, ręce ciągle zdolne do poświęceń są Oczy trochę senne, wszystkie moje drogi wiodą w noc Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2356 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pamiętam jak ja z niecierpliwością czekałam na pierwsze krwawienie. Pojawiło się chyba dopiero na 1 różowej. Stresik jakiś tam był ale już później nie panikowałam i nie panikuje ![]() Nie denerwuj się ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2357 | |
Przyczajenie
|
Z tego co pamiętam, jest tam napisane, żeby się upewnić, czy to nie ciąża
![]() ---------- Dopisano o 11:00 ---------- Poprzedni post napisano o 10:59 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2358 |
Przyczajenie
|
Witam drogie dziewczęta.
Biorę Yaz już od jakiegoś czasu, jestem pod koniec pierwszego opakowania. Dzisiaj lekarz przepisał mi antybiotyk (Duracef) , w którego skład wchodzi cefadroksyl. I tu rodzi się moje pytanie, czy wpływa on w jakiś sposób na działanie tabletek anty? W ulotce antybiotyku nie ma żadnej informacji na temat negatywnego działania na tabletki, natomiast w ulotce Yaz`u napisano tylko o gryzeofulwinie, penicylinie oraz tetracyklinie.. Szukałam informacji na ten temat na innych forach, lecz niestety zdania są podzielone, jedni uważają, że należy się zabezpieczać dodatkowo, inni że nie, gdyż nie zachodzi żadna interakcja między tymi dwoma lekami.. A co Wy o tym sądzicie? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2359 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zima minie wiosna przejdzie lato w niepamięci legnie rok Serce mnie nie boli, ręce ciągle zdolne do poświęceń są Oczy trochę senne, wszystkie moje drogi wiodą w noc Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2360 |
Przyczajenie
|
Dzięki DarkNoir.
![]() Czyli najlepiej powinnam się zabezpieczać do końca przyjmowania antybiotyku oraz przez kolejne 7dni? Edytowane przez Anetozwierz Czas edycji: 2010-10-08 o 11:12 |
![]() ![]() |
![]() |
#2361 |
Raczkowanie
|
Hej, czy mógłby mi ktoś wyjaśnić co się dzieje dokładnie w ciele kobiety jeśli zapomni się tabletki z pierwszego tyg? (w moim przypadku 2 tabletka) Zdaje sobie sprawy ze jest ryzyko ciąży szczególnie jeżeli 3 dni przed zapomniana tabletka wspolzylam. Jestem ciekawa co sie dzieje w organizmie jezeli nie dostarczy sie odpowiednich hormonów.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2362 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
bzdura. jeżeli weźmiesz yaz nie w dniu wystąpienie miesiączki tylko kiedy indziej to przez pierwszy tydzień używajcie prezerwatywy po tym tygodniu już będziesz zabezpieczona. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2363 |
Raczkowanie
|
censarmi, skoro wiesz, że tak można, to dlaczego zadajesz pytanie o to samo na innym wątku? Nie wprowadzaj ludzi w błąd.
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2364 |
Przyczajenie
|
wzielam juz wcozraj tabletke z jednego blistra. recepte dostalam od razu na dwa opakowania. zabezpieczenia moze teraz nie ma, ale YAZ bralam na poprawe stanu cery wiec mysle ze nie na marne "marnuje" to opakowanie :P
|
![]() ![]() |
![]() |
#2365 |
Konto usunięte
|
A może ktoś z tego wątku już nie bierze tabletek Yaz i może opisać co się działo po odstawieniu ?
![]() ![]() ![]() A, powinnam jeszcze dodać, że mam duuuże problemy z cerą. Więc pewnie bede miala pogorszenie stanu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2366 |
Przyczajenie
|
Ja jestem po odstawieniu Yaz. Bralam je jakieś pół roku. Przed antykoncepcja miesiączke miałam co 30-31 dni (bez żadnych bóli i innych niemiłych historii), a kiedy brałam je to co 24dni. W ogole przy pierwszym opakowaniu przestraszyłam się, bo nie dostałam okresu. Przy kolejnych opakowaniach było już ok...
Do rzeczy... Myślę, że nie powinnaś się martwić. Wczesniej też miałam problemy z cera (krostki, zaczerwienienia itp), przy tabletkach poprawiła się, pod odstawieniu ich nic się nie pogorszyło.Cera została bardzo ładna. Nie wiem na ile to sprawa hormonów, a na ile innych czynników (w tym maseczek, peelingów), ale jestem zadowolona. Po odstawieniu Yaz znów mam miesiączkę co 30-31 dni ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2367 |
Przyczajenie
|
Witam. Dopiero zaczęłam brać tabletki antykoncepcyjne i mam w związku z tym pewne wątpliwości. Gdy brałam pierwsze opakowanie yaz, pominęłam 18 tabletkę, była to niedziela. W poniedziałek wzięłam tylko tą poniedziałkową tabletkę, niedzielną zostawiłam w opakowaniu. Okres pojawił się przy trzeciej tabletce placebo, był dosyć skąpy. Teraz jestem przy 4 tabletce drugiego opakowania i moje pytanie jest następujące: czy ta jednodniowa przerwa którą zrobiłam podczas 1 opakowania ma duży wpływ na moje obecne zabezpieczenie, czy mogę się normalnie kochać?
Dodam że pierwszą tabletkę mojego pierwszego opakowania wzięłam drugiego dnia okresu. Przez całe pierwsze opakowanie nie uprawiałam seksu, teraz chcę zacząć. Edytowane przez lola2999 Czas edycji: 2010-10-10 o 12:46 |
![]() ![]() |
![]() |
#2368 |
Raczkowanie
|
Hej. czytałam ulotkę, ale chciałabym się Was zapytać co myślicie o mojej sytuacji, jak można w niej postąpić i się upewnic. Może doradzicie
![]() W piątek brałam ostatnią aktywną tabletkę. Niestety po 3-4godzinach wymiotowałam. W sobotę czyli wczoraj wzięłam pierwszą białą. No ale nie wiem czy tamta z piątku się wchłonęła. Czy moge piątek potraktować jako pierwszy dzień przerwy, sobotę jako drugi i wziąc jeszcze 2 białe tabletki (zamiast 3) i tym samym nowe opakowanie zacząc we wtorek, a nie jak zwykle we środę? Wszystko będzie w porządku? (w czwartek się kochałam). Bo jeśli ta piatkowa się wchłonęla to będę miała trzydniową przerwę, zamiast czterodniowej. Czy brac normalnie 4 białe? tylko że białą w sobotę przyjęłam o 22 czyli o mojej normalnej porze, a nie po tamtych wymiotach. Jak myślicie? |
![]() ![]() |
![]() |
#2369 |
Przyczajenie
|
Drogie kolezanki!
Skład tabletek rozowych jest taki sam, prawda? czyli jesli pomyliłam dwie tabletki z ostatniego rzedu a pozniej zaczełam brac normalnie to nic sie nie dzieje? ochorona nie zmniejsza sie? prosze o odpowiedz i z gory dziekuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2370 | |
Zakorzenienie
|
łódź - apteka pod niedźwiadkiem, ul. pomorska 90 - 37zł
![]() dziewczęta - właśnie zaczęłam pierwszy blister równo z okresem. wcześniej mnie "zalewało" pierwszego dnia a teraz.. po 3 godzinach tampon jest tylko w połowie zakrwawiony. myślę, że jutro będzie już końcówka. czy to normalne i zdrowe że z pierwszym blistrem okres zmienia swoją obfitość i trwa 3-4 dni ? ---------- Dopisano o 17:51 ---------- Poprzedni post napisano o 17:50 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:06.