Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2 - Strona 79 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-10-06, 08:29   #2341
Ksiezna Bejbe
Przyczajenie

Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2

A ja dziewczęta piszę w takiej sprawie: Otóż dorobiłam się grzybka w tym niedyskretnym miejscu :P antybiotyk zaczęłam brać w dniu, kiedy przyjęłam też 20. tabletkę z przedostatniego rzędu. Z fikaniem mam się wstrzymać przez cały tydzień na czas kuracji to rzecz jasna i oczywista, ale czy któraś z Was się orientuje ile czasu po kuracji mam się wstrzymywac? Z reguły z antybiotykami jest powiedziane, że trzeba się wstrzymać także tydzień po kuracji. Czy tak też powinnam zrobić tutaj? Myślę, że tak, przynajmniej miałabym święty spokój

Rzecz druga: Jeśli tygodniowa kuracja toczy się w ostatnim tygodniu zażywania tabletek, zarówno aktywnych, jak i nieaktywnych, to czy nowe opakowanie, które rozpocznę będzie działało tka jak należy?
Próbowałam doszukać się w obu ulotkahc informacji jak łączyć te dwa leki, no ale klops, nic konkretnego. Wyraźcie proszę swoją opinię dziewczęta
Ksiezna Bejbe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-06, 13:35   #2342
a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Ksiezna Bejbe Pokaż wiadomość
A ja dziewczęta piszę w takiej sprawie: Otóż dorobiłam się grzybka w tym niedyskretnym miejscu :P antybiotyk zaczęłam brać w dniu, kiedy przyjęłam też 20. tabletkę z przedostatniego rzędu. Z fikaniem mam się wstrzymać przez cały tydzień na czas kuracji to rzecz jasna i oczywista, ale czy któraś z Was się orientuje ile czasu po kuracji mam się wstrzymywac? Z reguły z antybiotykami jest powiedziane, że trzeba się wstrzymać także tydzień po kuracji. Czy tak też powinnam zrobić tutaj? Myślę, że tak, przynajmniej miałabym święty spokój

Rzecz druga: Jeśli tygodniowa kuracja toczy się w ostatnim tygodniu zażywania tabletek, zarówno aktywnych, jak i nieaktywnych, to czy nowe opakowanie, które rozpocznę będzie działało tka jak należy?
Próbowałam doszukać się w obu ulotkahc informacji jak łączyć te dwa leki, no ale klops, nic konkretnego. Wyraźcie proszę swoją opinię dziewczęta
Ten antybiotyk to doustnie czy dopochwowo? Sprawdzałaś, czy obniża działanie pigułek? Nie wszystkie antybiotyki to robią. http://bil.aptek.pl/servlet/interakcje/list
a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-06, 15:19   #2343
jessy86
Raczkowanie

Witam dziewczyny.
Jstem w połowie 3 opakowania i zastanawiam sie co dalej... Na początku wszystko było ok, bez większych problemów. Teraz widzę, że z opakowania na opakowanie zwiększa się intensywnosć skutków ubocznych. Jest coraz więcej dni, kiedy odczuwam nudności. Na początku było ich kilka. Na tym opakowaniu miałam je przez większość czasu, o różnych porach. Inna kwestia to ból piersi. Na 1. blistrze ich nie było, 2 - kilka dni, a na 3 bolały mnie przez prawie dwa tygodnie.
Tak się teraz zastanawiam, czy jest możliwość, że to przejdzie, czy raczej będzie dalej się zwiększać i po prostu te tabletki nie są są mnie? Nie wiem, czy warto się jeszcze pomeczyć i zobaczyć jak będzie, czy raczej zmienić tabletki od razu?

Zapomniałam dodać, że ostatnie krwawienie też nie było normalne... Trwało 8 dni a nie 6 jak poprzednio.

Edytowane przez jessy86
Czas edycji: 2010-10-06 o 19:27
jessy86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-07, 08:05   #2344
trzaska
Raczkowanie

Hej zapomnialam 2 tapletki z blistra przyjełam ja az 14h potem, stosunek byl 4 dni temu. I szczerze nie wiem co robic... jak sie zapomni tabletki w 1 tygodniu to chyba nie ma zadnej mozliwosci naprawienia tego?
trzaska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-07, 08:17   #2345
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez trzaska Pokaż wiadomość
Hej zapomnialam 2 tapletki z blistra przyjełam ja az 14h potem, stosunek byl 4 dni temu. I szczerze nie wiem co robic... jak sie zapomni tabletki w 1 tygodniu to chyba nie ma zadnej mozliwosci naprawienia tego?
Leć do lekarza

Mark Twain
Diablica z Tasmanii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-07, 14:01   #2346
201712190924
Konto usunięte

obdzwoniłam kilka aptek we Wrocławiu i uprzejmie donosze, że na Joannitów Yaz kosztuje 37 zł to chyba najtaniej z tego co się orientuje, bo w Dr Maksie już nie ma tej promocji. a najdrożej znalazłam na jemiołowej za... 47,90

Edytowane przez 201712190924
Czas edycji: 2010-10-07 o 14:03
201712190924 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-07, 16:04   #2347
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez giginthesky Pokaż wiadomość
obdzwoniłam kilka aptek we Wrocławiu i uprzejmie donosze, że na Joannitów Yaz kosztuje 37 zł to chyba najtaniej z tego co się orientuje, bo w Dr Maksie już nie ma tej promocji. a najdrożej znalazłam na jemiołowej za... 47,90

Czasami w aptece(niestety nie pamiętam nazwy) na rogu Zaporoskiej i Grabiszyńskiej jest promocja na YAZ. Kiedyś kupiłam za 36 lub 37

Mark Twain

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-10-07, 16:12   #2348
niepewna123
Przyczajenie

a ja tak z zapytaniem małym. czy jak nie bralam tydzien tabletek, bo nie moglam dostac recepty, polecanie brac od razu czy czekac na nowy cykl?
niepewna123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-07, 16:22   #2349
wiolus_88
Przyczajenie

Warszawa aktualne ceny Yaz
ul.Świętokrzyska 32 39,46 zł a ul. Grójecka 122 35,99 zł
wiolus_88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-07, 16:29   #2350
Black Rainbow
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez niepewna123 Pokaż wiadomość
a ja tak z zapytaniem małym. czy jak nie bralam tydzien tabletek, bo nie moglam dostac recepty, polecanie brac od razu czy czekac na nowy cykl?
Zaczniesz teraz opakowanie to i tak nie będziesz zabezpieczona (będziesz musiała używać prezerwatyw). Zabezpieczenie wróci od następnego blistra. Czekaj na miesiączkę i dopiero zacznij brać pigułki, bo teraz to strata opakowania.

I jeszcze jedno: jeśli w przerwie (tej 7 dniowej na krwawienie) miałaś stosunki, to są one niezabezpieczone i istnieje ryzyko ciąży.

Receptę załatwia się wcześniej, a nie czeka na ostatnią chwilę. Ja idę po nią czasem i 2 tygodnie przed czasem.

Edytowane przez Black Rainbow
Czas edycji: 2010-10-07 o 16:30
Black Rainbow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-08, 09:26   #2351
Lanna_Lesile
Przyczajenie

Mam pytanie odnośnie YAZów.

Właśnie dziś kończę 4 tabletkę placebo, a krwawienie nadal się nie pojawiło. Dodam, że to moje pierwsze opakowanie. Czuję się jakby miało

się pojawić, ale tak jest już od 3 dni i nic się nie dzieje. Kochałam się z chłopakiem, ale mieliśmy prezerwatywy, więc ciąża jest chyba tutaj mało prawdopodobna.
Mój ginekolog ma urlop, wyłączony telefon

. Dlatego pytam, bo coraz bardziej mnie to niepokoi.

Poza tym witam na forum, to moja pierwsza wiadomość. Jestem już bardzo zdenerwowana.
Lanna_Lesile jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-08, 09:32   #2352
chocolatemousse
Raczkowanie

u mnie w mojej malej miescie kupuje tabletki za 39,18 zł

'numer jeden mistrz świata tylko dla mnie teraz zatańcz'
chocolatemousse jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-08, 09:43   #2353
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lanna_Lesile Pokaż wiadomość
Mam pytanie odnośnie YAZów.

Właśnie dziś kończę 4 tabletkę placebo, a krwawienie nadal się nie pojawiło. Dodam, że to moje pierwsze opakowanie. Czuję się jakby miało

się pojawić, ale tak jest już od 3 dni i nic się nie dzieje. Kochałam się z chłopakiem, ale mieliśmy prezerwatywy, więc ciąża jest chyba tutaj mało prawdopodobna.
Mój ginekolog ma urlop, wyłączony telefon

. Dlatego pytam, bo coraz bardziej mnie to niepokoi.

Poza tym witam na forum, to moja pierwsza wiadomość. Jestem już bardzo zdenerwowana.
Witamy

Moim zdaniem nie masz powodu do niepokoju, w ciąży na 100% nie jesteś.
Czasami będzie tak, że krwawienie dostaniesz po wzięciu pierwszej placebo, a czasem pojawi się ono już na różowych
To twoje pierwsze opakowanie i rozumiem, że możesz być spanikowana, ale spokojnie wszystko jest o.k.

Mark Twain
Stary 2010-10-08, 09:48   #2354
Lanna_Lesile
Przyczajenie

Jejku, dziękuję za tak miłą odpowiedź i powitanie. Już się zaczynałam bać, że mnie tu zlinczują za głupie pytania
A jeśli krwawienie się wogóle nie pojawi? Jak pisałam wcześniej, od trzech dni czuję się tak, jakby okres miał nadejść, a tu tylko jakiś śluz.

Ja zawsze panikuję. Zanim straciłam dziewictwo poleciałam do ginekologa na wszystkie badania i po tabletki. Plus te prezerwatywy. A tu nagle brak krwawienia i już serce szybciej bije. Ehh, kiedyś się chyba wykończę nerwowo.
Stary 2010-10-08, 09:57   #2355
DarkNoir
Zakorzenienie

GG do DarkNoir

Cytat:
Jejku, dziękuję za tak miłą odpowiedź i powitanie. Już się zaczynałam bać, że mnie tu zlinczują za głupie pytania
A jeśli krwawienie się wogóle nie pojawi? Jak pisałam wcześniej, od trzech dni czuję się tak, jakby okres miał nadejść, a tu tylko jakiś śluz.

Ja zawsze panikuję. Zanim straciłam dziewictwo poleciałam do ginekologa na wszystkie badania i po tabletki. Plus te prezerwatywy. A tu nagle brak krwawienia i już serce szybciej bije. Ehh, kiedyś się chyba wykończę nerwowo.
W ulotce masz napisane co robić w przypadku braku krwawienia

Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul

DarkNoir jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-10-08, 09:58   #2356
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Cytat:

Każda z nas kiedyś zaczynała
Pamiętam jak ja z niecierpliwością czekałam na pierwsze krwawienie. Pojawiło się chyba dopiero na 1 różowej. Stresik jakiś tam był ale już później nie panikowałam i nie panikuje

Nie denerwuj sięWszystko jest o.k.

Mark Twain
Stary 2010-10-08, 10:00   #2357
Lanna_Lesile
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez DarkNoir Pokaż wiadomość
W ulotce masz napisane co robić w przypadku braku krwawienia
Z tego co pamiętam, jest tam napisane, żeby się upewnić, czy to nie ciąża

---------- Dopisano o 11:00 ---------- Poprzedni post napisano o 10:59 ----------

Cytat:
Napisane przez Diablica z Tasmanii Pokaż wiadomość
Każda z nas kiedyś zaczynała
Pamiętam jak ja z niecierpliwością czekałam na pierwsze krwawienie. Pojawiło się chyba dopiero na 1 różowej. Stresik jakiś tam był ale już później nie panikowałam i nie panikuje

Nie denerwuj sięWszystko jest o.k.
Bardzo Ci dziękuję, naprawdę podniosłaś mnie na duchu
Stary 2010-10-08, 10:52   #2358
Anetozwierz
Przyczajenie

Witam drogie dziewczęta.
Biorę Yaz już od jakiegoś czasu, jestem pod koniec pierwszego opakowania. Dzisiaj lekarz przepisał mi antybiotyk (Duracef) , w którego skład wchodzi cefadroksyl. I tu rodzi się moje pytanie, czy wpływa on w jakiś sposób na działanie tabletek anty? W ulotce antybiotyku nie ma żadnej informacji na temat negatywnego działania na tabletki, natomiast w ulotce Yaz`u napisano tylko o gryzeofulwinie, penicylinie oraz tetracyklinie.. Szukałam informacji na ten temat na innych forach, lecz niestety zdania są podzielone, jedni uważają, że należy się zabezpieczać dodatkowo, inni że nie, gdyż nie zachodzi żadna interakcja między tymi dwoma lekami.. A co Wy o tym sądzicie?
Anetozwierz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-08, 11:03   #2359
DarkNoir
Zakorzenienie

GG do DarkNoir

Cytat:
Napisane przez Anetozwierz Pokaż wiadomość
Witam drogie dziewczęta.
Biorę Yaz już od jakiegoś czasu, jestem pod koniec pierwszego opakowania. Dzisiaj lekarz przepisał mi antybiotyk (Duracef) , w którego skład wchodzi cefadroksyl. I tu rodzi się moje pytanie, czy wpływa on w jakiś sposób na działanie tabletek anty? W ulotce antybiotyku nie ma żadnej informacji na temat negatywnego działania na tabletki, natomiast w ulotce Yaz`u napisano tylko o gryzeofulwinie, penicylinie oraz tetracyklinie.. Szukałam informacji na ten temat na innych forach, lecz niestety zdania są podzielone, jedni uważają, że należy się zabezpieczać dodatkowo, inni że nie, gdyż nie zachodzi żadna interakcja między tymi dwoma lekami.. A co Wy o tym sądzicie?
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=2098

Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul

DarkNoir jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-08, 11:08   #2360
Anetozwierz
Przyczajenie

Dzięki DarkNoir.
Czyli najlepiej powinnam się zabezpieczać do końca przyjmowania antybiotyku oraz przez kolejne 7dni?

Edytowane przez Anetozwierz
Czas edycji: 2010-10-08 o 11:12
Anetozwierz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-08, 11:20   #2361
trzaska
Raczkowanie

Hej, czy mógłby mi ktoś wyjaśnić co się dzieje dokładnie w ciele kobiety jeśli zapomni się tabletki z pierwszego tyg? (w moim przypadku 2 tabletka) Zdaje sobie sprawy ze jest ryzyko ciąży szczególnie jeżeli 3 dni przed zapomniana tabletka wspolzylam. Jestem ciekawa co sie dzieje w organizmie jezeli nie dostarczy sie odpowiednich hormonów.
trzaska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-08, 14:49   #2362
censarmi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Black Rainbow Pokaż wiadomość
Zaczniesz teraz opakowanie to i tak nie będziesz zabezpieczona (będziesz musiała używać prezerwatyw). Zabezpieczenie wróci od następnego blistra. Czekaj na miesiączkę i dopiero zacznij brać pigułki, bo teraz to strata opakowania.

I jeszcze jedno: jeśli w przerwie (tej 7 dniowej na krwawienie) miałaś stosunki, to są one niezabezpieczone i istnieje ryzyko ciąży.

Receptę załatwia się wcześniej, a nie czeka na ostatnią chwilę. Ja idę po nią czasem i 2 tygodnie przed czasem.

bzdura. jeżeli weźmiesz yaz nie w dniu wystąpienie miesiączki tylko kiedy indziej to przez pierwszy tydzień używajcie prezerwatywy po tym tygodniu już będziesz zabezpieczona. )
censarmi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-08, 15:18   #2363
jessy86
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez censarmi Pokaż wiadomość
bzdura. jeżeli weźmiesz yaz nie w dniu wystąpienie miesiączki tylko kiedy indziej to przez pierwszy tydzień używajcie prezerwatywy po tym tygodniu już będziesz zabezpieczona. )
censarmi, skoro wiesz, że tak można, to dlaczego zadajesz pytanie o to samo na innym wątku? Nie wprowadzaj ludzi w błąd.
jessy86 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-10-08, 15:23   #2364
niepewna123
Przyczajenie

wzielam juz wcozraj tabletke z jednego blistra. recepte dostalam od razu na dwa opakowania. zabezpieczenia moze teraz nie ma, ale YAZ bralam na poprawe stanu cery wiec mysle ze nie na marne "marnuje" to opakowanie :P
niepewna123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-09, 08:30   #2365
5f42baaf55c99c9383de422acc0cb88e1da365bd_65628aba0b01a
Konto usunięte

A może ktoś z tego wątku już nie bierze tabletek Yaz i może opisać co się działo po odstawieniu ? Po tym opakowaniu (jestem w drugim tygodniu) odstawiam tabletki na jakiś czas na pewno, bo rzadko kiedy mam możliwość kochania się z chłopakiem, powoli juz mnie nie stac na te tabletki, a biore juz je jakis czas wiec rowniez należałaby się organizmowi mała przerwa... Tez wazne dla mnie jest zobaczyc, jak uregulują się moje miesiączki po odstawieniu (przed braniem tabletek mialam z tym ogromny problem). Na początku pewnie będzie wszystko wariować Pewnie kiedys do nich wrócę, albo może do jakis tanszych, ale na razie są dla mnie zbędne.
A, powinnam jeszcze dodać, że mam duuuże problemy z cerą. Więc pewnie bede miala pogorszenie stanu
5f42baaf55c99c9383de422acc0cb88e1da365bd_65628aba0b01a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-09, 08:50   #2366
kolorowe_kredki
Przyczajenie

Ja jestem po odstawieniu Yaz. Bralam je jakieś pół roku. Przed antykoncepcja miesiączke miałam co 30-31 dni (bez żadnych bóli i innych niemiłych historii), a kiedy brałam je to co 24dni. W ogole przy pierwszym opakowaniu przestraszyłam się, bo nie dostałam okresu. Przy kolejnych opakowaniach było już ok...
Do rzeczy...
Myślę, że nie powinnaś się martwić. Wczesniej też miałam problemy z cera (krostki, zaczerwienienia itp), przy tabletkach poprawiła się, pod odstawieniu ich nic się nie pogorszyło.Cera została bardzo ładna. Nie wiem na ile to sprawa hormonów, a na ile innych czynników (w tym maseczek, peelingów), ale jestem zadowolona.
Po odstawieniu Yaz znów mam miesiączkę co 30-31 dni
kolorowe_kredki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-10, 12:23   #2367
lola2999
Przyczajenie

Witam. Dopiero zaczęłam brać tabletki antykoncepcyjne i mam w związku z tym pewne wątpliwości. Gdy brałam pierwsze opakowanie yaz, pominęłam 18 tabletkę, była to niedziela. W poniedziałek wzięłam tylko tą poniedziałkową tabletkę, niedzielną zostawiłam w opakowaniu. Okres pojawił się przy trzeciej tabletce placebo, był dosyć skąpy. Teraz jestem przy 4 tabletce drugiego opakowania i moje pytanie jest następujące: czy ta jednodniowa przerwa którą zrobiłam podczas 1 opakowania ma duży wpływ na moje obecne zabezpieczenie, czy mogę się normalnie kochać?
Dodam że pierwszą tabletkę mojego pierwszego opakowania wzięłam drugiego dnia okresu. Przez całe pierwsze opakowanie nie uprawiałam seksu, teraz chcę zacząć.

Edytowane przez lola2999
Czas edycji: 2010-10-10 o 12:46
lola2999 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-10, 13:05   #2368
absolutely
Raczkowanie

Hej. czytałam ulotkę, ale chciałabym się Was zapytać co myślicie o mojej sytuacji, jak można w niej postąpić i się upewnic. Może doradzicie
W piątek brałam ostatnią aktywną tabletkę. Niestety po 3-4godzinach wymiotowałam. W sobotę czyli wczoraj wzięłam pierwszą białą. No ale nie wiem czy tamta z piątku się wchłonęła. Czy moge piątek potraktować jako pierwszy dzień przerwy, sobotę jako drugi i wziąc jeszcze 2 białe tabletki (zamiast 3) i tym samym nowe opakowanie zacząc we wtorek, a nie jak zwykle we środę? Wszystko będzie w porządku? (w czwartek się kochałam). Bo jeśli ta piatkowa się wchłonęla to będę miała trzydniową przerwę, zamiast czterodniowej. Czy brac normalnie 4 białe? tylko że białą w sobotę przyjęłam o 22 czyli o mojej normalnej porze, a nie po tamtych wymiotach. Jak myślicie?
absolutely jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-10, 15:09   #2369
Segreto
Przyczajenie

Drogie kolezanki!
Skład tabletek rozowych jest taki sam, prawda? czyli jesli pomyliłam dwie tabletki z ostatniego rzedu a pozniej zaczełam brac normalnie to nic sie nie dzieje? ochorona nie zmniejsza sie?

prosze o odpowiedz i z gory dziekuje
Segreto jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-10, 16:51   #2370
mel89
Zakorzenienie

łódź - apteka pod niedźwiadkiem, ul. pomorska 90 - 37zł

dziewczęta - właśnie zaczęłam pierwszy blister równo z okresem. wcześniej mnie "zalewało" pierwszego dnia a teraz.. po 3 godzinach tampon jest tylko w połowie zakrwawiony. myślę, że jutro będzie już końcówka. czy to normalne i zdrowe że z pierwszym blistrem okres zmienia swoją obfitość i trwa 3-4 dni ?

---------- Dopisano o 17:51 ---------- Poprzedni post napisano o 17:50 ----------

Cytat:
Napisane przez Segreto Pokaż wiadomość
Drogie kolezanki!
Skład tabletek rozowych jest taki sam, prawda? czyli jesli pomyliłam dwie tabletki z ostatniego rzedu a pozniej zaczełam brac normalnie to nic sie nie dzieje? ochorona nie zmniejsza sie?

prosze o odpowiedz i z gory dziekuje
nic się nie dzieje gdybyś wzięła placebo zamiast różowej to byłby problem

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości