Zaparcia - Strona 13 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-12-06, 23:25   #361
lala77
Raczkowanie

GG do lala77
Dot.: Zaparcia

To jest straaasznie meczace miec taki brzuch moze sie naucze xDxDxD odstawilam teraz bede piła małą łyżeczkę dziennie, wydaje mi sie ze nawet mala ilość jakoś zaingeruje

Masz racje to jest bardzo meczace na poczatku, ale jak juz znajdziesz odpowiednia dawke dla siebie to wcale nie jest tak ze caly czas Ci sie w brzuchu cos przelewa tylko wlasnie trzeba troszke sie pomeczyc zanim znajdzie sie dawke odpowiednia dla siebie...

Ale mam dobra wiadomosc bo od 2ch dni nie pije a jeszcze efekt jest lagodny[/quote]

no wlasnie i to jest najlepsze,ja tez tak mam.Wystarczy mi napic sie niewiele 2 razy w tyg i mam spokoj
Stary 2008-12-08, 13:28   #362
CherieK
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lala77 Pokaż wiadomość
To jest straaasznie meczace miec taki brzuch moze sie naucze xDxDxD odstawilam teraz bede piła małą łyżeczkę dziennie, wydaje mi sie ze nawet mala ilość jakoś zaingeruje

Masz racje to jest bardzo meczace na poczatku, ale jak juz znajdziesz odpowiednia dawke dla siebie to wcale nie jest tak ze caly czas Ci sie w brzuchu cos przelewa tylko wlasnie trzeba troszke sie pomeczyc zanim znajdzie sie dawke odpowiednia dla siebie...

Ale mam dobra wiadomosc bo od 2ch dni nie pije a jeszcze efekt jest lagodny
no wlasnie i to jest najlepsze,ja tez tak mam.Wystarczy mi napic sie niewiele 2 razy w tyg i mam spokoj[/quote]

no i wychwalanie skonczone bo syrop sie skonczyl

CherieK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-16, 22:01   #363
ossa
Raczkowanie

w innym topicu któs wspomniał o błonniku xenea.
Próbowałyście stosować błonnik?

Teoretycznie to musi działać, jest to udowodnioe naukowo, ze wpływ an aprzemiane materii. ciekawa jestem jak w praktyce.
ossa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-16, 22:23   #364
zuuzuushii
Raczkowanie

Najlepsza jest ISPAGUL ! Naprawdę polecam, z nim nie ma mowy o jakichkolwiek problemach a jeszcze podobno pomaga przy odchudzaniu^^
zuuzuushii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-16, 22:24   #365
Faficzkowa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez zuuzuushii Pokaż wiadomość
Najlepsza jest ISPAGUL ! Naprawdę polecam, z nim nie ma mowy o jakichkolwiek problemach a jeszcze podobno pomaga przy odchudzaniu^^
możesz o tym napisać coś więcej, cene? działanie? gdzie kupić?

Faficzkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-16, 23:15   #366
zuuzuushii
Raczkowanie

ja używam tego http://www.ispagul.pl/pytania.htm tam można znaleźć wszelkie informacje.
jest jeszcze ☠☠☠☠☠☠☠ ale on jest dużo droższy a właściwie to jest to samo.

Najczęściej można zleźć je w sklepach zielarskich.
Ceny są różne (najczęsściej w granicach 10 lub 11 zł) ostatnio udało mi się znaleźć 100 gram za 8, 20 zł w pewnej aptece internetowej.

Skład preparatu, oparty na łupinie nasiennej babki jajowatej . Uważam, że najlepsza jest właśnie taka babka łuskana, można znaleźć jeszcze całe nasiona ale odradzam, są mniej wygodne w użyciu i dużo mniej wydajne.

Nie wyobrażam sobie spożywać innego błonnika, po pierwsze jest chyba najtańszym błonnikiem, jest bardzo wydajny, jest naturalny i nie ma jakiś dziwnych dodatków.

Działa jak balsam dla jelit, nie używam tego regularnie, ale jeśli tylko zaczynam mieć problemy, zażywam te łupinki i mniej więcej na drugi dzień czuję się lepiej.

Edytowane przez zuuzuushii
Czas edycji: 2008-12-16 o 23:18
zuuzuushii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-17, 09:02   #367
pavett
Zadomowienie

GG do pavett

JA polecam rano wypic pół szkl wody z wciśniętą połówką cytryny godzinke po śniadaniu i wizyta w toalecie murowana.
Albo równie skuteczne pić lub jeść rabarbar po każdąpostacią mrożony, z kompotu lub w sezonie taki święźy choć teraz też można kupić ja kupuje w tesco naprawdę działa i nie rozleniwia jelit
pavett jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-12-17, 23:02   #368
grzybol
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!

Cytat:
Napisane przez ossa Pokaż wiadomość
w innym topicu któs wspomniał o błonniku xenea.
Próbowałyście stosować błonnik?

Teoretycznie to musi działać, jest to udowodnioe naukowo, ze wpływ an aprzemiane materii. ciekawa jestem jak w praktyce.

też mam problem z zaparciami, a o błonniku słyszałam, ale nie o tym xenea. kiedyś nawet brałam błonnik, ale był okropny w smaku, a właściwie bez smaku, takie dziwne wióry...
grzybol jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-18, 09:00   #369
wiewiora107
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez pavett Pokaż wiadomość
JA polecam rano wypic pół szkl wody z wciśniętą połówką cytryny godzinke po śniadaniu i wizyta w toalecie murowana.
Albo równie skuteczne pić lub jeść rabarbar po każdąpostacią mrożony, z kompotu lub w sezonie taki święźy choć teraz też można kupić ja kupuje w tesco naprawdę działa i nie rozleniwia jelit
Ja się pod tym również podpisuje, miałam straszne problemy z przemianą materii, ale zaczęłam pić rano przed posiłkiem, tak około godziny, ciepłą wodę z sokiem z cytryny. No i ćwiczyć...Rano zawsze wstaje ćwiczę, zwłaszcza brzuszki i piję wodę z cytryną. Pomaga! Gorzej jak nie zrobię porannego rytuału, to wtedy niestety nie pójdę do wc. Ale jak narazie jest ok, wolę to niż Colon C, po którym myślałam, że mi jelita rozerwie.
wiewiora107 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-18, 18:21   #370
lope lope
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez grzybol Pokaż wiadomość
też mam problem z zaparciami, a o błonniku słyszałam, ale nie o tym xenea. kiedyś nawet brałam błonnik, ale był okropny w smaku, a właściwie bez smaku, takie dziwne wióry...
bralam xenee, jest cudowna. jest rozpuszczalna w wodzie i plusem jest jabłkowy smaczek. ja dodawalam do soku lub jogurtu. działa działa
w ciązy mozna ja brac, inne srodki odpadają.
lope lope jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-18, 22:01   #371
grzybol

Cytat:
Napisane przez lope lope Pokaż wiadomość
bralam xenee, jest cudowna. jest rozpuszczalna w wodzie i plusem jest jabłkowy smaczek. ja dodawalam do soku lub jogurtu. działa działa
no to muszę się zastanowić nad tą xeneą, skoro mówisz, że jabłkowa. a to na pewno nie przeczyszcza?? no i jaka cena?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-12-19, 14:36   #372
mirynka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lope lope Pokaż wiadomość

mozesz pidac sklad tej xenny

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post16332141

Miłość nie polega na wzajemnym wpatrywaniu się w siebie, ale wspólnym patrzeniu w tym samym kierunku.
/Antoine de Saint-Exupéry/
mirynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-05, 23:55   #373
grzybol

hej! kupiłam ten błonnik pokarmowy Xenea (uważaj, żeby nie mylić nazwy, bo to nie Xenna, tylko Xenea właśnie), więc mogę ci podać skład:
maltodekstryna, łuski nasion babki jajowatej (Plantago ovata) 6,6 g, aromaty (jabłkowy, cytrusowy). Napisane, że "produkt pochodzenia naturalnego" i faktycznie na to wygląda

Edytowane przez grzybol
Czas edycji: 2009-01-05 o 23:58
Stary 2009-01-16, 13:33   #374
ewunia331
Przyczajenie

Ja również cierpię na bardzo uciazliwe zaparcia. czasami nie odwiedzam toalety nawet 2-3 tygodnie Probowałam naprawde wszystkiego. Wszystkimi herbatkami przeczyszczającymi (senes, xenna itp.) doprowadziłam swoje jelita do całkowitego lenistwa... Więc stanowczo je odradzam nawet w największej desperacji!!! Wtedy sprobowałam wspomniany juz wczesniej "☠☠☠☠☠☠☠". I naprawdę polecam! Przez pierwszy tydzien mialam tylko wzdęty nrzuch i nic więcej... Drugi tydzień bylo troszkę lepiej. Po trzech tygodniach są efekty! Jest to drogie bo opakowanie kosztuje około 25 zł i wystarcza na dwa tygodnie, ale naprawdę warto. Oczywiście odpowiednia dieta, duzo wody niegazowanej, zielonej herbaty mało cukrów i ruch w połączeniu z tym produktem moim przypadku działają cuda I co najważniejsze ☠☠☠☠☠☠☠ nie uzależnia i nie rozleniwia jelit!
ewunia331 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-26, 13:15   #375
Finlora
Zakorzenienie

Cześć Wam

Temat wstydliwy ale postanowiłam napisać

Przyznam, ze nie przeczytałam jeszcze całego wątku, zapiszę go sobie na dyskietce i przeczytam w domu, ale już chciałam napisać.
Zaparcia miałam odkąd tylko pamiętam (w ogóle mam problemy z przemianą materii), czasami mniej lub bardziej bolesne, więc zaczęłam pić dużo zielonej herbaty, jeść muesli i wydawało się, ze jest w miarę, dało się wytrzymać. Ale od pewnego czasu znowu mam "jeże" i każda wizyta w toalecie jest koszmarem Strasznie boli i pojawia się krew - podejrzewam, że mogłam sobie coś tam uszkodzić, zadrapać, to nie zdąży się zagoić i podczas każdej kolejnej wizyty w toalecie te ranki się otwierają - a to strasznie boli Do tego takie wypróżnianie kosztuje mnie mnóstwo wysiłku Zaczyna się to co już kiedyś miałam - że boję się iść do toalety, kiedy tego potrzebuję, bo boję się tego strasznego bólu...
Na początek postanowiłam więcej pić, może to od tego? Zastanawiam się też czy to, że biorę tabletki anty ma na to wpływ, bo coś kojarzę w ulotce, że jednym z możliwych skutków ubocznych są zaparcia...

Edytowane przez Finlora
Czas edycji: 2009-01-26 o 13:21
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-26, 15:13   #376
nusia12345
Raczkowanie

GG do nusia12345

ja tez mam podobny problem.. chociaz nie wiem czy mozna to stricte nazwac zaparciami.. mianowicie staram sie wyprozniac codziennie rano.. to najlepsze dla osob z takimi problemami.. no i chodzi o to ze moj stolec jest cienki.. rok temu bylam u lekarza robilam badania na krew utajona wyszlo negatywnie( czyli nie ma) wiec lekarz powiedzial ze to problem czynnosciowy.. ale to trwa nadal.. mam wrazenia ze moze jelita mi sie skurczyly.. jem sliwki, owoce, ale nadal nic.. ma ktos tak z was..? Pozdrawiam
nusia12345 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-26, 15:34   #377
Ejli
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nusia12345 Pokaż wiadomość
ja tez mam podobny problem.. chociaz nie wiem czy mozna to stricte nazwac zaparciami.. mianowicie staram sie wyprozniac codziennie rano.. to najlepsze dla osob z takimi problemami.. no i chodzi o to ze moj stolec jest cienki.. rok temu bylam u lekarza robilam badania na krew utajona wyszlo negatywnie( czyli nie ma) wiec lekarz powiedzial ze to problem czynnosciowy.. ale to trwa nadal.. mam wrazenia ze moze jelita mi sie skurczyly.. jem sliwki, owoce, ale nadal nic.. ma ktos tak z was..? Pozdrawiam
Marsz do (innego) lekarza! To może być efekt przewężenia jelita. A w takim stanie nie wolno jeść śliwek zdaje się... W ogóle jest to niebezpieczne, koniecznie się przebadaj.
Ejli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-26, 16:33   #378
noli
Przyczajenie

Zaparcia to poważny problem trawienny i może być symptomem jakiegoś poważniejszego zaburzenia. Doraźnie można stosować śliwki, wodę, ocet, i inne cuda, ale nie rozwiąże to głębszego problemu, jaki leży u podłoża zaparć. Polecam udać się do dobrego! dietetyka, który zrobi dokładny wywiad, wyeliminuje błędy żywieniowe, dobierze lekarstwa i ćwiczonka. Jakby ktoś szukał dietetyka w Warszawie to dysponuję namiarami.
noli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-26, 16:38   #379
Jagoda1982
Rozeznanie

Dziewczyny, czy któraś z Was stosowała nasiona babki płesznik? Czytałam o tym w ostatnim nr Samo Zdrowie
Jagoda1982 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-26, 17:22   #380
Ejli
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez noli Pokaż wiadomość
Zaparcia to poważny problem trawienny i może być symptomem jakiegoś poważniejszego zaburzenia. Doraźnie można stosować śliwki, wodę, ocet, i inne cuda, ale nie rozwiąże to głębszego problemu, jaki leży u podłoża zaparć. Polecam udać się do dobrego! dietetyka, który zrobi dokładny wywiad, wyeliminuje błędy żywieniowe, dobierze lekarstwa i ćwiczonka. Jakby ktoś szukał dietetyka w Warszawie to dysponuję namiarami.
Ja bym radziła nie tyle dietetyka, co gastroenterologa.

Cytat:
Napisane przez Jagoda1982 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, czy któraś z Was stosowała nasiona babki płesznik? Czytałam o tym w ostatnim nr Samo Zdrowie
Stosowałam i powiem tyle - już nie stosuję . Ale u mnie zaparcia są na tle chorobowym, więc może Tobie akurat nasionka pomogą (choć obrzydliwe są).
Stary 2009-01-26, 20:01   #381
nusia12345
Raczkowanie

GG do nusia12345

Ejli nie wiem czy dokladnie przeczytalas post.. bylam u lekarza.. zlecil mi badania na krew utajona.. wyszlo ze nie ma, wiec powiedzial ze to jest problem czynnosciowy, wiecej picia itd a ja mam leniwe jelita. Od dawna miewalam zaparcia co jakis czas, tylko tylko teraz stolce sa ciensze. No ale o tym tez mu wspominałam, nie wiem moze za slaba diete stosuje, za malo blonnika itd. Ale dlaczego mam isc do innego.. to byl gastrolog.. Dodam jeszcze ze w skutek wycietego wyrostka 8 lat temu lekarz powiedzial ze mam zrosty na jelitach ktore tez moga sprawiac problem dla ich prawidlowej motoryki

Edytowane przez nusia12345
Czas edycji: 2009-01-26 o 20:13
Stary 2009-01-26, 20:16   #382
kammelli
Przyczajenie

Polecam Figure I. Jest skuteczna i tania- ok. 5 zł za 20 torebeczek.
tylko w aptekach
kammelli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-26, 20:37   #383
nusia12345
Raczkowanie

GG do nusia12345

aha Ejli przeczytalam w poprzednich postach ze masz wrzadzejace zapalenia jelita grubego..ile masz lat jelis moge spytac? czytalam kiedys o tej chorobie przerazila mnie mozliwosc wykonywania na pacjentach z ta choroba tzn stomi..oczywiscie przy jakis tam gorznych stanach tylko..
Stary 2009-01-26, 21:07   #384
agnieszka k
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to agnieszka k

A ja od bardzo dawna stosuje codziennie Colon Slim i mi służy, codziennie wyizyty w kibleku murowane, a także spadek kilogramów.
polecam wyprubować, Może być też colon C.

Essence mania trwa

agnieszka k jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-26, 23:27   #385
Ejli
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nusia12345 Pokaż wiadomość
aha Ejli przeczytalam w poprzednich postach ze masz wrzadzejace zapalenia jelita grubego..ile masz lat jelis moge spytac? czytalam kiedys o tej chorobie przerazila mnie mozliwosc wykonywania na pacjentach z ta choroba tzn stomi..oczywiscie przy jakis tam gorznych stanach tylko..
Mam 18 lat i jakąś tam wiedzę na temat jelit posiadam, dlatego próbuję pomóc . Też mnie przeraża stomia, na szczęście przebieg choroby jest łagodny. Ale schizy czasem nachodzą...
Przeczytałam o lekarzu, dlatego poleciłam wizytę u innego. Krew utajona nie musi występować chyba przy przewężeniu, zresztą różnie to wychodzi. A cieńsze stolce są właśnie następstwem takiego przewężenia. I błonnik jest niewskazany wtedy. Nie martw się na zapas, ale sprawdź brzuch i wyklucz co możesz. Powodzenia .
Stary 2009-01-27, 06:36   #386
nusia12345
Raczkowanie

GG do nusia12345

oki, tamten lekarz powiedzial ze te cienkie stolce moga pojawiac ze ze wzgledu na leniwe jelita, itd, mojej mamie tez mowilam ze juz mnie to dreczy ze nadal nie ustepuja ale ona twierdzi (chociaz wtedy sama mnie ciagnela do lekarza) ze to nic powaznego skoro badania wyszly dobre. Jednak chyba zdecyduje sie pojsc do lekarza powazne czy nie powazne ale bede miala święty spokoj.

Edytowane przez nusia12345
Czas edycji: 2009-01-27 o 06:50
Stary 2009-01-27, 14:45   #387
nusia12345
Raczkowanie

GG do nusia12345

wiem, ja się po prostu stosowałam tylko do zaleceń lekarza który po wynikach nic nie stwierdzil, powiedział ze to niedobor blonnika, malo wody, bo nie lubie za duzo pic, jasne pieczywo na odstawke... ale wybiorę się jeszcze do innego.
Stary 2009-01-28, 12:07   #388
elinkaa__
Przyczajenie

z zaparciami męczę się od tygodnia ;/ nigdy wcześniej nie miałąm większych pronlemów,no chyba że w jakiś nowych mioejscach,ale szybko przechodziło. a teraz nie wiem, co się dzieje ;/ jadłam pestki z dyni, słonecznik, suszoną żurawinę,która zawsze działała na mnei, piłam herbatkę przeczyszczającą z biedronki (nie pamiętam nazwy), jadłam siemię lniane i nic ;/ tzn wypróżniam się trochę codziennie ale nie tyle,na ile wskazuje objętość mojego brzucha próbowałam tabletki xenna, ale też niewiele pomogły. jak tak dalej pójdzie,to zdecyduję się na jakieś radykalne rozwiązanie. póki co testuję siemię lnaine na mleku, zopbaczymy,czy coś pomoże
elinkaa__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-28, 15:27   #389
nusia12345
Raczkowanie

GG do nusia12345

pestki z dyni tez nie pomagaja..?? mnie strasznie po nich rusza, sprobuj suszonych sliwek.. ale tak duzo okolo 15-18 moze cos ruszy..albo na czczo wode z miodem i cytryna
Stary 2009-01-28, 16:28   #390
Ejli
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez elinkaa__ Pokaż wiadomość
z zaparciami męczę się od tygodnia ;/ nigdy wcześniej nie miałąm większych pronlemów,no chyba że w jakiś nowych mioejscach,ale szybko przechodziło. a teraz nie wiem, co się dzieje ;/ jadłam pestki z dyni, słonecznik, suszoną żurawinę,która zawsze działała na mnei, piłam herbatkę przeczyszczającą z biedronki (nie pamiętam nazwy), jadłam siemię lniane i nic ;/ tzn wypróżniam się trochę codziennie ale nie tyle,na ile wskazuje objętość mojego brzucha próbowałam tabletki xenna, ale też niewiele pomogły. jak tak dalej pójdzie,to zdecyduję się na jakieś radykalne rozwiązanie. póki co testuję siemię lnaine na mleku, zopbaczymy,czy coś pomoże
Te herbatki to chyba mocno umiarkowany pomysł. Ale z tym wypróżnianiem, to mam tak samo od 4 lat . Zaczynam wspominać, jak to kiedyś było . Przez pewien czas pomagał mi forlax, może też spróbuj. Albo trzy miski truskawek + 1,5 litra wody, chociaż to niezdrowa mieszanka^^ (dobra, nie polecam jednak).
Nie licząc ogromnego dyskomfortu oczywiście, najgorsze w zaparciach jest to, że brzuch wypycha się do przodu i jest ogromny, do tego boli... Ja już nie mam siły.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości