Zaparcia - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-01-28, 18:19   #391
elinkaa__
Przyczajenie

Dot.: Zaparcia

Cytat:
Napisane przez Ejli Pokaż wiadomość
Te herbatki to chyba mocno umiarkowany pomysł. Ale z tym wypróżnianiem, to mam tak samo od 4 lat . Zaczynam wspominać, jak to kiedyś było . Przez pewien czas pomagał mi forlax, może też spróbuj. Albo trzy miski truskawek + 1,5 litra wody, chociaż to niezdrowa mieszanka^^ (dobra, nie polecam jednak).
Nie licząc ogromnego dyskomfortu oczywiście, najgorsze w zaparciach jest to, że brzuch wypycha się do przodu i jest ogromny, do tego boli... Ja już nie mam siły.

No to jest najgorsze, wydętny brzuch, przelewanie się w środku i jeszcze bolą mnie plecy w okolicach krzyża,ale nie wiem czy to ma jakiś związek. Póki co staram się nie stosować żadnych leków,jak metody naturalne nie pomogą, to wtedy poo coś sięgnę
elinkaa__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-28, 21:51   #392
shockwaves
Wtajemniczenie

Ja co prawda nie mam zaparć (tylko czasami jak mało wypiję), ale jak wypiję sporo mocnej zielonej herbaty liściastej to ganiam do kibelka z 3 razy dziennie... może i Wam to pomoże
shockwaves jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-28, 23:04   #393
matryca3
Zadomowienie

włąsnie to PRZELEWANIE, BULGOTANIE czy jak to mozna nazwac... straszne jest... własnie zparacia sa tego przyczyna co nie?....wkurza mnie too..mam z tym prblem i wogol brrr;p
Stary 2009-01-29, 21:19   #394
matryca3
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Laluna1986 Pokaż wiadomość
hm... ja się znów doczytałam, że Activia tak reklamowana rozleniwia jelita i koniec końców prowadzi do zaparć zamiast im zapobiegać.
naprawde???
Stary 2009-01-29, 23:51   #395
Ejli
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez matryca3 Pokaż wiadomość
naprawde???
Jak większość takich mniej lub bardziej pseudo-wspomagaczy. Do laktulozy też się jelita przyzwyczajają. Dlatego lekarze polecali mi forlax (błe!).
Generalnie często jest tak, że coś pomaga, ale tylko przez pierwsze dni/tygodnie.
Ejli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-30, 06:50   #396
nusia12345
Raczkowanie

GG do nusia12345

a ja dzisiaj ide do lekarza po skierowanie na badania na krew utajona itd.. a pozniej moze juz do specjalisty.. trzymajcie kciuki(
nusia12345 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-30, 10:21   #397
Ejli
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nusia12345 Pokaż wiadomość
a ja dzisiaj ide do lekarza po skierowanie na badania na krew utajona itd.. a pozniej moze juz do specjalisty.. trzymajcie kciuki(
Trzymam . Ale wiesz, krew utajoną można sobie samemu zbadać, w aptece taki test kosztuje chyba 20 zł. Radzę mimo wszystko specjalistę, nie gryzą ;-). Powodzenia .

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-01-31, 09:32   #398
nusia12345
Raczkowanie

GG do nusia12345

Hej, W poniedzialek jade do gastrologa powiedziec co i jak ze bylam rok temu i nie ma poprawy, no i lekarz moj rodzinny mi powiedzial ze najlepiej by byl.o wykonac kolonoskopie lub rektoskopie, dlatego w poniedazialek jade i napisze wam co i jak jeju juz sie boje, buziaczki
Stary 2009-01-31, 10:13   #399
Ejli
Zadomowienie

Cytat:
Hej, W poniedzialek jade do gastrologa powiedziec co i jak ze bylam rok temu i nie ma poprawy, no i lekarz moj rodzinny mi powiedzial ze najlepiej by byl.o wykonac kolonoskopie lub rektoskopie, dlatego w poniedazialek jade i napisze wam co i jak jeju juz sie boje, buziaczki
Też mi się właśnie wydawało, że kolonoskopia będzie potrzebna. Nie martw się, nie jest tak źle . Zdrowie najważniejsze. Trzymam kciukensy !
Stary 2009-01-31, 10:35   #400
nusia12345
Raczkowanie

GG do nusia12345

kurcze.. lekarz do ktorego mialam jechac jest w przyszlym tygodniu na zwolnieniu..wiec pojade w nastepnym.. tak czy siak dam znac, pozdrawiam
Stary 2009-01-31, 22:14   #401
nika_88
Rozeznanie

Kurcze mnie tez czeka kolonoskopia niestety.. Strasznie mnie bolą jelita, ciagle zaparcia, wzdecia, , mam tego dosc... Mysle ze badanie nie ebdzie takie straszne
Stary 2009-01-31, 23:50   #402
diday
Przyczajenie

a czy jest jakaś różnica w działaniu jeżeli lubię sobie 'maczać' jabłko w pestkach siemienia ale zawsze dokładnie siemie gryzę? chyba gdzieś przeczytałam, że nie powinno sie gryźć tylko połknąć i popić.. to jak to w końcu jest
diday jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-01, 20:45   #403
nusia12345
Raczkowanie

GG do nusia12345

nika daj znac jak poszlo: ja w przyszlym tyg. ide do lekarza wiec zanim bede miala zrobiona kolonoskopie to troszke minie. Ale dam znac
Stary 2009-02-01, 21:16   #404
Ejli
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Laluna1986 Pokaż wiadomość
Na praktykach byłam przy kolonoskopii. Pacjent dostaje silne środki znieczulające i w zasadzie śpi, zatem nie masz się czego obawiać... To jednak z najlepszych badań- dokładnie wszystko widać

Ja tu rozmawiałam z koleżanką specjalistką żywieniową i poradziła najzwyczajniej zajadać dużo owoców, zwłaszcza jabłek, śliwek, pomarańczy.
Kochane zalecenie WHO jest takie, że dziennie powinnyśmy jeść 5 porcji warzyw i owoców. Spójrzmy na nasz jadłospis i przyznajmy się szczerze... Ile tego jest?

Kolejną rzeczą jest to gdzie kupujemy te warzywa i owoce....
Owszem, badanie super, ale pod warunkiem, że się tę narkozę dostanie. A różnie to bywa. I nie wiadomo, jak się pacjent będzie czuł po przebudzeniu. Dziewczyny, a idziecie prosto na badanie, czy zostaniecie wcześniej przyjęte na oddział? Walczcie o narkozę!
Stary 2009-02-01, 22:30   #405
matryca3
Zadomowienie

wiecie co dziewczynki..czytałam sobie ostatnio ksoazecze dr michała tombaka.. i tak jest dietka oczyszczajaca 3 dniowa etc i sa w niej sucharki jako skłądnik powiem wam ze jedzac dzis sucharki i warzywka a nawet cukier jadłam! a biegałam d łązuenki 3 razy....moze warto spróbowac jak myslicie?:P
Stary 2009-02-02, 12:53   #406
nika_88
Rozeznanie

Cytat:
nika daj znac jak poszlo: ja w przyszlym tyg. ide do lekarza wiec zanim bede miala zrobiona kolonoskopie to troszke minie. Ale dam znac
Dobrze napisze jutro ide do lekarza wiec dowiem co i jak ehh.... bardzo sie boje, ale mysl ze po tym badaniu bede wiedziec co mi jest, daje mi sile zeby jednak pojsc do lekarza.... W koncu badanie jak badanie.. wszystko jest dla ludzi
Stary 2009-02-02, 17:56   #407
nusia12345
Raczkowanie

GG do nusia12345

ok trzmam kciuki.. fajnie Ci ty jutro juz bedziesz wiedziec.. ja w przyszly poniedzialek dopiero do lekarza ide.. i dopiero on tam zleci badanie mam nadzieje ze kolonoskopie bo bedzie najlepiej widac co mi jest. To trzymaj sie , buziaczki
Stary 2009-02-02, 18:14   #408
nika_88
Rozeznanie

Kurcze ale ciesze sie, ze nie tylko ja mam takie problemy z jelitami ehhh jakos mi lzej na sercu hehh
Stary 2009-02-02, 19:35   #409
nusia12345
Raczkowanie

GG do nusia12345

no widzisz.. hehe ja sie bardzo martwie bo widzisz, ze tak zapytam wprost.. czy Twoj stolec jest normalnie uformowany? bo ja sie bardzo boje tym, ze moj jest cienki, zwezony czasem wrecz olowkowaty..dlatego to jest glownym powodem mojego zgloszenia sie do lekarza.. martwie ze to moze byc jakis guz, polip..czarne mysli mnie nachodza..;(

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-02-02, 21:26   #410
nika_88
Rozeznanie

Cytat:
no widzisz.. hehe ja sie bardzo martwie bo widzisz, ze tak zapytam wprost.. czy Twoj stolec jest normalnie uformowany? bo ja sie bardzo boje tym, ze moj jest cienki, zwezony czasem wrecz olowkowaty..dlatego to jest glownym powodem mojego zgloszenia sie do lekarza.. martwie ze to moze byc jakis guz, polip..czarne mysli mnie nachodza..;(
Nie martw sie, ja tez mam taki i tez sie boje, bo duzo o tym czytalam, ze to moze byc zwezenie jelita... albo owrzodzenia...
A odczuwasz ciagly bol w podbrzuszu i masz zaparcia??

Edytowane przez nika_88
Czas edycji: 2009-02-02 o 21:33
nika_88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-02, 21:45   #411
nusia12345
Raczkowanie

GG do nusia12345

dokladnie.. ja to samo czytalam ze moze to byc zwezenie jelit, odbytu, wrzodzejace zapalenie jelita grubego.. matko.. natomiast dziwie sie bo nie wiem czy mozna to nazwac zaparciami poniewaz wymoglam u siebie taki nawyk ze chodze do kibelka codziennie rano , no i jakis tam efekt jest tylko tak jak pisze sa ta cienkie stolce, i male. i raczej nie odczuwam bolow brzucha czy nabrzmialosci. Martwia mnie tylko te zle uformowane stolce, jakby cos je blokowalo..
aha dodam jeszcze ze mam uczucie niepelnego wyprozniania sie.. jakym cos tam jeszcze czula;/

Edytowane przez nusia12345
Czas edycji: 2009-02-02 o 21:50
Stary 2009-02-02, 22:15   #412
niunia
Przyczajenie

dziewczyny, ja oprozniam sie raz na miesiac, przy okresie
koszmar
czesto zwijam sie z bolu chce a nie moge
pomaga mi tylko herbatka Lisc Senesu,
jesli chodzi o Active mozna je jesc przez 14 dni inaczej sie mozna uzaleznic tak mi powiedzial moj lekarz
niunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-02, 22:19   #413
nusia12345
Raczkowanie

GG do nusia12345

tak rok temu bylam u gastrologa i zlecil mi badania na krew utajona wyszlo negatywnie wiec stwierdzil ze to problem czynnosciowy.pilam tez activie przez 2 tyg ale mi to nic specjalnego nie daje. raz na miesiac?? to mozna skretu kiszek dostac.. w takich przypadkach moze sprobuj lekow przeczyszczajacych..
Stary 2009-02-02, 22:22   #414
niunia
Przyczajenie

Aspekty, które trzeba mieć na wsględzie.

ACTIMEL dostarcza organizmowi bakterię zwaną L.CASEI. Ta substancia jest wytwarzana w naturalny sposób przez 98% organizmów, lecz kiedy dostarcza się jej dodatkowo przez dłuższy czas, organizm przestaje ją produkować i stopniowo „zapomina”, co musi robić i jak robić, przede wszystkim u osobników poniżej 14 lat.

W rzeczywistości (actimel) pojawił się jako lek dla tych niewielu ludzi, którzy nie wytwarzają tej bakterii, ale ilość tych osób okazała się tak niewielka, że lek ten okazał się nieopłacalny. By go zrobić opłacalnym sprzedano jego patent firmom żywnościowym.

Departament Zdrowia zobowiązał ACTIMEL (firmę produkującą) do zaznaczenia w swoich reklamach, że produktu tego nie należy spożywać przez dłuższe okresy i firma ta dopełniła tego obowiązku, ale w formie tak zakamuflowanej, że żaden z konsumentów nie zauważy tego ostrzeżenia. (W każdym kraju wykorzystuje się inne kruczki językowe...przypisek mój)

Jeśli któraś matka decyduje sięn a uzupełnienie diety żywnościowej swojego dziecka ACTIMELEM, nie zauważy żadnego ostrzeżenia o niestosowności jego użycia i nie dowie się, że może powodować poważną krzywdę w przyszłości, spowodowaną manipulacjami reklamowymi, aby powiększyć zyski producentów.
MIALAM OD LEKARZA JESZCZE O ACTIVI ALE NIE WIEM GDZIE ZAPODZIALAM
niunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-02, 22:23   #415
nusia12345
Raczkowanie

GG do nusia12345

mi takie rzeczy nie pomagaja.. tak jak napisalam w poprzednich postach mam problem z nieprawidlowa forma stolca..dlatego w przyszlym tyg. do lekarza.

Edytowane przez nusia12345
Czas edycji: 2009-02-02 o 22:28
Stary 2009-02-03, 10:01   #416
Jagoda1982
Rozeznanie

Spróbowałam nasion babki płesznik. I jestem w szoku... stosuje od kilku dni i codziennie normalnie do kibelka
Jagoda1982 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-03, 15:13   #417
elinkaa__
Przyczajenie

mi osobiście w koncu pomoga herbata oraz ciepła woda z takim rozcieńczanym sokiem malinowym ;p
elinkaa__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-02-03, 17:28   #418
julisiapysia
Przyczajenie

Smile Dot.: Zaparcia

Cześć kobietki, ja zażywam blonnik sypki o którym wcześniej byla mowa, narazie nie widze duzych efektów, moze to kwestia stosowania (zażywam go od 4 dni) ale brzuch mnie nie boli i czuję się w miarę lekko, w każdym razie polecam, a na lepsze efekty pewnie jeszcze pare dni musze poczekac.na tym etapie, na którym biorę jestem w miarę zadowolona niesttey dosc drogi jest. 17 zł.
julisiapysia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-03, 18:03   #419
nika_88
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez julisiapysia Pokaż wiadomość
Cześć kobietki, ja zażywam blonnik sypki o którym wcześniej byla mowa, narazie nie widze duzych efektów, moze to kwestia stosowania (zażywam go od 4 dni) ale brzuch mnie nie boli i czuję się w miarę lekko, w każdym razie polecam, a na lepsze efekty pewnie jeszcze pare dni musze poczekac.na tym etapie, na którym biorę jestem w miarę zadowolona niesttey dosc drogi jest. 17 zł.
chodzi o colon C ??
Stary 2009-02-06, 13:42   #420
julisiapysia
Przyczajenie

hej , chodzi mi dokładnie o blonnik Xenea. ale powiem wam szczerze, ze jak dla mnie to on jest okropny w smaku :P troche pomaga, ale biore go juz tydzien i spodziewałam się lepszych efektów, dlatego następnym razem wypróbuje w tabletkach.
julisiapysia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości