Zaparcia - Strona 16 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-03-24, 12:48   #451
Villa
Raczkowanie

Dot.: Zaparcia

Cytat:
Napisane przez Ann80 Pokaż wiadomość
a ja sie zastanawiam ile tych sliwek mam jesc jedna piec dziesiec??? jem jem i nic;/ zebym tylko niespodziewanie nie wybuchła w nieodpowiednim momencie hahahahahha
Śliwki są ok dla niektórych.Ja wieczorem zalewam pare śliwek (np. 5)ciepłą wodą.Rano na czczo piję tą wodę potem zjadam śliwki a po 20 min. jem śniadanie.Pomaga,ale nie zawsze.
Villa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-24, 15:51   #452
Shinn
Zakorzenienie

Siemie lniane i po sprawie. Bynajmniej u mnie.
Po na czytaniu się o tych wszystkich kroplach przeczyszczających, herbatkach itp, wybrałam siemię lniane. I co? Efekt murowany już od dwóch miesięcy zero zaparć.
Zdrowy, naturalny środek 'przeczyszczający', do tego zawiera dużo błonnika, więc jelita zdrowo pracują.

Zażywam codziennie. W zwykły sposób.
1 łyżeczkę od herbaty siemienia lnianego, popijam ciepłą, przegotowaną wodą. I to wystarcza.
Słyszałam rożne opinie, że to nie dobre i w ogóle. Smaku jak dla mnie nie ma wcale, jak ziarenka słonecznika, tylko w wersji mini. Mozna dosypac do jogurtu na kanapke, do wszystkiego.

Polecam. ; )
Shinn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-25, 11:16   #453
Alfa88
Raczkowanie

Wszystko co naturalne to dobre dlatego żadne tabletki z błonnikiem i takie inne u mnie nie przejdą. Śliwki niestety też nie, nie przepadam nawet dla dobra sprawy.. Nawet jeśli, to i tak pomysł Villa u mnie, by nie przeszedł.. Choć w sumie fajny. Ale jakbym coś zjadła/wypiła rano to by mnie mdliło pół dnia.. Taka jestem dziwna śniadań nie jadam..
ja na błonnik Micro wpadłam kiedyś przez przypadek.. W jakiejś "damskiej" gazecie - kiedyś, kiedyś była ich reklama, czy jakaś nagroda od nich, nie pamiętam.. W każdym razie wygooglowałam firmę i tak mi się spodobała strona itd.. Zadzwoniłam, zamówiłam i mi służy podaję po kryjomu do jedzenia (mieli fajne przepisy na stronie), żeby mojemu facetowi poprawic trawienie (czyt. spadł mu brzuszek)
a chyba błonnik lniany też mają, ale tego jeszcze nie testowałam..

a tak BTW, to dużo się Dziewczyny ruszacie?
Alfa88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-25, 12:11   #454
Ann80
Raczkowanie

tak tak wiem rucha odgrywa tu bardza wazna role przyznam sie bez bicia ze mało sie ruszałam ostatnio i wiem ze to moze byc przyczyna.
siemie lniane tez sobie rano jem tylko ze ja je zalewam goraca woga i jem taka papke co drugi dzien- słyszałam niedawno ze duzo siemia tez nie mozna jesc bo jelita sie zaczna kleic ..
sliwki nie działaja ale za to zielona herbata cacy teraz sprobuje tez z czerwona herbata
Ann80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-25, 17:07   #455
Shinn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ann80 Pokaż wiadomość
tak tak wiem rucha odgrywa tu bardza wazna role przyznam sie bez bicia ze mało sie ruszałam ostatnio i wiem ze to moze byc przyczyna.
siemie lniane tez sobie rano jem tylko ze ja je zalewam goraca woga i jem taka papke co drugi dzien- słyszałam niedawno ze duzo siemia tez nie mozna jesc bo jelita sie zaczna kleic ..
sliwki nie działaja ale za to zielona herbata cacy teraz sprobuje tez z czerwona herbata

kleić to znaczy co ? ^ jakie mogą być tego skutki?
Stary 2009-03-26, 10:41   #456
Ann80
Raczkowanie

nie wiem do konca poprostu to ma taka kleista konsystencje i moze zaszkodzic ale jesli spozywasz to zbyt czesto i w duzych ilosciach nie wiem dokładnie o co tam chodziło. ja jem co drugi dzien jedna łzeczke i mysle ze jestem bezpieczna
Stary 2009-03-26, 13:33   #457
Alfa88
Raczkowanie

Ja nie słyszałam o "sklejaniu się" (sic! ale to brzmi..) ja piję Betaven, dodaję błonnik do potraw, nie mamy problemów już dłuższy czas nawet mój chłop się do tego przekonał, ale pierw musiało go przetrzymać kilka dni tu jest fajny artykuł, ogólnie o owsie. Choc mnie mama z owsianką nie ścigała
http://zdrowie.flink.pl/owies.php
http://www.e-figura.pl/p16966-2008-07-16-13:53:37.html
Stary 2009-03-26, 14:03   #458
Sunday Rose
Zakorzenienie

A ja po prostu zaczęłam się zdrowo i regularnie odżywiać i już nie wiem, co to długie zaparcia, minimalnie raz na dwa dni w toalecie
Stary 2009-03-26, 14:54   #459
Shinn
Zakorzenienie

A no chyba, ze tak. Nie ja nie spożywam w wielkich ilościach. łyżeczka od herbaty wieczorem i to wszystko. Czasem nawet zapominam, więc regularnie tego nie biorę. To znaczy, że' sklejenie 'mi nie grozi ; p
Stary 2009-03-26, 17:49   #460
tuberoza
Raczkowanie

Dziewczyny o żadnym sklejeniu nie ma mowy. Siemię jest bardzo polecane jak ktoś ma problemy z żołądkiem: wrażliwy itp. Działa osłonowo więc samo zdrowie.
Stary 2009-03-26, 18:10   #461
Ann80
Raczkowanie

a ok ok ok ja tylko mowie co słyszałam od jednego lekarze moze komus cos tam zaszkodziło a moze ktorej z was zaszkodzi to sie wtedy tu nam podzieli przezyciami ja staram sie nie zapychac tym codziennie. na kazdego dział co innemu i kazdemu moze zaszkodzic co innego
Stary 2009-03-27, 15:41   #462
palema
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Shinn Pokaż wiadomość
Siemie lniane i po sprawie. Bynajmniej u mnie.
Po na czytaniu się o tych wszystkich kroplach przeczyszczających, herbatkach itp, wybrałam siemię lniane. I co? Efekt murowany już od dwóch miesięcy zero zaparć.
Zdrowy, naturalny środek 'przeczyszczający', do tego zawiera dużo błonnika, więc jelita zdrowo pracują.

Zażywam codziennie. W zwykły sposób.
1 łyżeczkę od herbaty siemienia lnianego, popijam ciepłą, przegotowaną wodą. I to wystarcza.
Słyszałam rożne opinie, że to nie dobre i w ogóle. Smaku jak dla mnie nie ma wcale, jak ziarenka słonecznika, tylko w wersji mini. Mozna dosypac do jogurtu na kanapke, do wszystkiego.

Polecam. ; )
niestety, ale jeśli zalewasz całe ziarenka to nie dostarczasz ogranizmowi błonnika. to siemie po prostu przelatuje przez jelita i działa jak miotełka. pomaga dzięki temu sie wypróżnić. przy okazji także osłowowo działa (słyszałam że można stosować m.in. przy braniu antybiotyków)

swego czasu tez piłam i faktycznie po tym łatwiej

...you will learn how to not quit
when things get hard in your life...

l o o k i n g f o r a n i n s p i r a t i o n
palema jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-27, 19:05   #463
Shinn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez palema Pokaż wiadomość
niestety, ale jeśli zalewasz całe ziarenka to nie dostarczasz ogranizmowi błonnika. to siemie po prostu przelatuje przez jelita i działa jak miotełka. pomaga dzięki temu sie wypróżnić. przy okazji także osłowowo działa (słyszałam że można stosować m.in. przy braniu antybiotyków)

swego czasu tez piłam i faktycznie po tym łatwiej

No mi lekarz zalecił w ten sposób pić. I moje jelita się wyregulowały. Więc... Poza tym, jem tylko ziarnek. oO ale zmielone rowniez.
Stary 2009-03-28, 14:03   #464
Malaika85
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agaa206 Pokaż wiadomość
co trzeba zrobic aby moc sie wyprozniac ?;/ dziwnie zadane pytania ale tego inaczej nie mozna okreslic bo tu nawet nie chodzi o zaparcie jak napisalam w temacie bo... ja wogole moglabym sie nie wyprozniac :| probowalam pic duzo wody... nic nie pomoglo,,, pilam ziolka...tak samo:| co trzeba zrobic ??? pomozcie...

...trzeba jesc...

podejrzewam ze jesz same lekkie rzeczy i pijesz litry wody... to czym sie chcesz wyprozniac...?
naturalny ryz, pelnoziarnisty makaron, ciemny chleb, jajka, biale sery, kurczaki, ryby, wolowina, oliwa z oliwek (bez tego kupka nie 'przejdzie' ), duzo blonnika (takiw proszku np jablkowy mozna dosypywac do gotowania - tzn po ugotowaniu),
warzywa, owoce - ale nie same!, dieta musi byc zbilansowana...

Edytowane przez Malaika85
Czas edycji: 2009-03-28 o 14:09
Malaika85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-29, 16:44   #465
Alfa88
Raczkowanie

Najgorsze jest to, że my nie mamy tyle czasu żeby o tym wszystkim pamiętać.. i co najważniejsze przygotować. Ja np. czas na gotowanie mam może raz w tygodniu i na weekendach. Ciężko mi "upolować" jakieś owoce/warzywa, które są naturalne, a nie naszpikowane chemią. No ale wiosna idzie.. w domu rodzinnym ogródek, sady..
Póki co pijam Betaven i koktajle owocowe i te w proszku i czasem ze świeżych owoców, no i staram się jeść chociaż te dwa razy dziennie, bo cierpię na brak czasu. O dziwo, na ciastka czas się zawsze znajdzie
Stary 2009-03-29, 17:39   #466
asiatt
Raczkowanie

A stosowała któraś z was XENEA taki błonnik, bo się zastanawiam nad kupnem.
asiatt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-29, 20:09   #467
Alfa88
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez asiatt Pokaż wiadomość
A stosowała któraś z was XENEA taki błonnik, bo się zastanawiam nad kupnem.
Tego akurat nie stosowałam, ale błonnik jabłkowy Micro tak. Dodaję go do potraw, na ich stronie są fajne, ciekawe przepisy. Szczególnie bułeczki z pieczarkami.. pycha
Stary 2009-04-11, 20:20   #468
whitee
Raczkowanie

xeneea błonnik to nic innego jak babka płesznik z aromatem jabłkowym - czyli to samo co ispagulan, colon c, regulan - wszystko to samo tylko ma inna cene i opakowanie - a człowiek jak głupi się nabiera - też bym nie wiedziala ale moja kolezanka ma znajomą dietetyczkę - i potem w sklepie sama sie przekonalam patrzac na sklad. raz sprobowalam - swinstwo nieziemskie - wlasnie szukam czegos smacznego - co jednak pomaga na zaparcia. |Alfa - a dobry jest ten betaven? i jak ty go jesz? i czesto? i ile on kosztuje??? no i czy ci pomaga? bo mnie coraz bardziej nękają zaparcia....niestety i żle mi z tym...
whitee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-12, 00:36   #469
Alfa88
Raczkowanie

Thumbs down Dot.: Zaparcia

Cytat:
Napisane przez whitee Pokaż wiadomość
Alfa - a dobry jest ten betaven? i jak ty go jesz? i czesto? i ile on kosztuje??? no i czy ci pomaga? bo mnie coraz bardziej nękają zaparcia....niestety i żle mi z tym...
No to jak na spowiedzi
Mi Betaven bardzo smakuje, ale ja go pije tylko z mlekiem (i odrobiną cukru..) smakuje jak owsianka, albo jakoś tak
ja go piję.. a co do "częstości" staram się chociaż raz dziennie, jak nie zapomnę i prowadzę w miarę zdrowy tryb życia. (na opakowaniu jest sposób użycia )Ale nie ukrywam, że jak się zaczęło robić ciepło i spod bluzek, już nie grubych swetrów, widać brzuch (już nie brzuszek!) to piję częściej, bo to nie szkodzi. A organizm mi się super oczyszcza i czuję się o niebo lepiej i nie wciągam brzucha
wiesz, ja to zamawiałam i płaciłam chyba coś koło 25zł. Niedługo będę musiała znów złożyć zamówienie, bo mi koleżanka połowę zabrała każdy czuje wiosnę

Edytowane przez Alfa88
Czas edycji: 2009-04-12 o 18:17
Stary 2009-04-12, 10:07   #470
whitee
Raczkowanie

owsianka nie brzmi strasznie - a to chyba nie jest straszna kara za sposób na zaparcia - patrzyłam na stronie betaven.pl i mozna tam kupic - i zakupiłam juz nie moge sie doczekac kiedy przysla - jestem ciekawa czy podziala tak jak na Ciebie Alfa....a jak sobie poczytałam to wydaje sie to byc naprawde luksusowy błonnik ... no ale jak przetestuję to się podzielę wrażeniami
Stary 2009-04-12, 10:49   #471
Alfa88
Raczkowanie

Cytat:
owsianka nie brzmi strasznie - a to chyba nie jest straszna kara za sposób na zaparcia - patrzyłam na stronie betaven.pl i mozna tam kupic - i zakupiłam juz nie moge sie doczekac kiedy przysla - jestem ciekawa czy podziala tak jak na Ciebie Alfa....a jak sobie poczytałam to wydaje sie to byc naprawde luksusowy błonnik ... no ale jak przetestuję to się podzielę wrażeniami
Na każdego co innego działa, ale to mi się wydaje takie "uniwersalne".. Szczerze, ja nie mam doświadczenia z innymi produktami, o tym wyczytałam kiedyś tam, gdy akurat miałam problemy i skorzystałam. Bardzo mi się podoba, że to 100% naturalne. A teraz wiosna, aż się chcę ruszać, więc jestem optymistycznie nastawiona Tym bardziej, że mój mężczyzna chcę chodzić na basen ze mną, więc trzeba się prezentować a ja już nie czuję się ciężka, napuchnięta i wiecznie głodna...
Stary 2009-04-12, 15:00   #472
madziczka
Zakorzenienie

GG do madziczka

W wątku pojawiły się informacje o leku DUPHALAC. Mam pytanie - ile go można brać? Tzn. rozumiem, że do momentu, w którym ma pomóc Ale tak ogólnie - czy można go brać długotrwale, np. miesiąc, dwa po ileś tam dni? Czy tylko sporadycznie i w razie nagłej potrzeby?

Frank Zappa

http://www.youtube.com/watch?v=_e1pADu6VvI
madziczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-13, 09:07   #473
whitee
Raczkowanie

no ja niestety brałam rozne rzeczy - ale najgorsze co mi sie przydazylo to polski blonnik owsiany - jakos dziwnie sie po nim czulam - wrecz mialam po nim zaparcia- potem sie doczytalam na forum - jak jedna dziewczyna zalala na noc woda - i wszystko opadlo na dno szklanki - i zrobilo sie sine - wiec ja zzrobilam to samo - i niestety z takim samym efektem- dlatego wywalilam prawie cale opakowanie; i teraz mam zasade ze zawsze zanim sprobuje taki specyfik w proszku - zalewam woda na pare godzin zeby zobaczyc co sie ztanie - w koncu to samo stanie sie w moim żołądku i w jelitach dlatego wiem ze babka plesznik po zalaniu robi sie taka galareta - niby fajnie ale mnie bierze na wymioty- nie moge strawic tego smaku.... aten polski blonnik - jak piach - i niby jak to ma dzialac? ciekawa jestem jak spisze sie betaven.
\
|Alfa ja to na besen nie mam odwagi od kilku lat pojsc \\
a leku duphalak nie znam - zreszta nie wierze w zadne faszerowanie sie tabletkami - bo to tylko dorazna pomoc - i jeszcze sobie watrobe rozwalasz...
Stary 2009-04-19, 19:15   #474
whitee
Raczkowanie

no wiec przetestowalam betaven i jestem naprawde pod wrazeniem... zalany ciepla woda szybko gestnieje a gdy zostawilam na pare godzin to zrobil sie z tego cos jakby budyn. w smaku rzeczywiscie jest smaczny - Alfa polecam z sokiem bananowym - pychotka ale to co najwazniejsze - juz po jakichs 4 godzinkach pognalo mnie do toalety takze jestem naprawde zadowolona. biore go rano przed sniadaniem, i jak na razie sie nie zawiodlam.
Stary 2009-04-19, 20:00   #475
Alfa88
Raczkowanie

Gratuluję
ja w ostatnim czasie, szczególnie przez święta doprowadziłam się do takiego stanu, że jestem na siebie wściekła.. W życiu się tak kiepsko nie czułam. Jestem ciężka, brzuch pełen.. ledwie się dopinam.. (a takie ładne spodnie sobie kupiłam..)
Zachciało mi się sałatek z majonezem, placków, ciastek itd...
Muszę się pogodzić, że czasy doskonałej przemiany materii minęły.. Wstyd. odpuściłam picie Betavenu, na dodatek zostawiłam go w domu rodzinnym, a w Krakowie ciężko go kupić. Muszę zamówić.
Łażąc po aptekach, znalazłam niedaleko siebie siłownię.. Ehh.. trzeba się wziąć
trzymajcie za mnie kciuki, bo znając mnie, to mi się zaraz odechce...
Stary 2009-04-20, 16:23   #476
asiatt
Raczkowanie

Cytat:
no wiec przetestowalam betaven i jestem naprawde pod wrazeniem... zalany ciepla woda szybko gestnieje a gdy zostawilam na pare godzin to zrobil sie z tego cos jakby budyn. w smaku rzeczywiscie jest smaczny - Alfa polecam z sokiem bananowym - pychotka ale to co najwazniejsze - juz po jakichs 4 godzinkach pognalo mnie do toalety takze jestem naprawde zadowolona. biore go rano przed sniadaniem, i jak na razie sie nie zawiodlam.

A ile sypałaś łyżeczek i ile razy dziennie go piłaś?
asiatt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-20, 18:26   #477
saleminka8
Przyczajenie

najpierw wyzywałam moje biegunki i luźne...wiecie co a teraz jestem w ciąży i dolegliwości związane z zespołem jelita drażliwego minęły,za to mam zaparcia,co by tu jeść by było łatwiej...wiecie co
saleminka8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-20, 18:28   #478
Shinn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez saleminka8 Pokaż wiadomość
najpierw wyzywałam moje biegunki i luźne...wiecie co a teraz jestem w ciąży i dolegliwości związane z zespołem jelita drażliwego minęły,za to mam zaparcia,co by tu jeść by było łatwiej...wiecie co
suszone śliwki, dużo warzyw, owoców co ma dużo błonnika.
I siemię lniane, wiem, że sie eo uczepiłam, ale naprawdę to pomaga ;d
Stary 2009-04-21, 00:58   #479
Anka11
Raczkowanie

Na mnie nic nie działa miesiąc to norma i tylko troche pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Anka11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-21, 01:01   #480
Alfa88
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Anka11 Pokaż wiadomość
Na mnie nic nie działa miesiąc to norma i tylko troche pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A co próbowałaś?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości