Zaparcia - Strona 22 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-08-04, 13:18   #631
dorinka30
Zakorzenienie

Dot.: Zaparcia

Cytat:
Napisane przez Deede Pokaż wiadomość
Spoko.
Powiem tak - Colon zmieszany z samą wodą jest dla mnie.. do porzygania. Sorry, ale dosłownie i wiem, że ludzie faktycznie tak na niego reagują - no nie da się Piję go z sokiem - bo można. Że z sokami też nie mogę szaleć, to jakieś pól szkl. soku, pół wody (chodzi o to, aby jakiś smak złapało, bo sam Colon faktycznie jest ... uhh) i jadę W ciągu dna muszę trochę więcej pić i jest dobrze. Mnie już w aptece uprzedzili, że jego smak nie zachwyca, ale cóż - czego się nie robi..? Ale ma 1 ogromny plus - to nie jest żadna "herbatka przeczyszczająca" - nie rozleniwia jelit, jest zdrowy, bo składa się z błonnika i bakterii odpowiadajacych tym z naszych jelit. Chociaż cena jest wg mnie za wysoka i koncerny żerują - wiadomo, że tacy jak my zapłacą niemalże każdą cenę..
To na dowód, że wszystko jest kwestia gustu powiem, że mi Colon nawet smakuje i piję go tylko z wodą, lekko ciepłą O żadnych sokach nawet nie myślałam, bo soków nie pijam w ogóle
dorinka30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-04, 15:37   #632
Paola28
Rozeznanie

Wiecie co? Przyglądam się waszym wpisom - wiele jest ciekawych i odkrywczych. I akurat pomyśłałam, że na blogu umieściłabym kilka waszych porad - najlepiej z podpisaniem autorów Co wy na to? Jeżeli ktoś ma jakieś propozycje, lub fajne sugestie, jak radzić sobie z zaparciami - to piszcie. Szczegóły na blog lub na Priv)
Stary 2009-08-04, 16:52   #633
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dorinka30 Pokaż wiadomość
To na dowód, że wszystko jest kwestia gustu powiem, że mi Colon nawet smakuje i piję go tylko z wodą, lekko ciepłą O żadnych sokach nawet nie myślałam, bo soków nie pijam w ogóle
Ty perwersie.. A tak serio - no słyszałam od ludzi, że Colon z wodą to wstęp do bełcika. Sama muszę wspomagać sie sokami, bo niestety..

Paola28 - w samym necie "recept" na zaparcia jest cała masa. A ad. Colonów itp. to nie ma co robić im darmowej reklamy Chyba, że ktoś faktycznie ma własne patenty. Jak coś to napiszemy wspólny poradnik "Z grubej rury, czyli jak okiełznać jelita" Kasą się podzielimy - będzie git.

Deede jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-04, 21:23   #634
whitee
Raczkowanie

Cytat:
Ty perwersie.. A tak serio - no słyszałam od ludzi, że Colon z wodą to wstęp do bełcika. Sama muszę wspomagać sie sokami, bo niestety..

Paola28 - w samym necie "recept" na zaparcia jest cała masa. A ad. Colonów itp. to nie ma co robić im darmowej reklamy Chyba, że ktoś faktycznie ma własne patenty. Jak coś to napiszemy wspólny poradnik "Z grubej rury, czyli jak okiełznać jelita" Kasą się podzielimy - będzie git.
hihi super tytuł)) mój dzisiejszy patent to poł kilo śliwek ze skórką))
whitee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-04, 21:39   #635
Delli
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez whitee Pokaż wiadomość
hihi super tytuł)) mój dzisiejszy patent to poł kilo śliwek ze skórką))
Oj niestety dla mnie to właśnie sposób żeby nabawić się zaparć
Delli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-05, 05:59   #636
Invencja
Raczkowanie

a słyszałyście o takim środku ispagul, podobno to to samo co collon tylko ze dużo tańsze
Invencja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-05, 06:58   #637
whitee
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Invencja Pokaż wiadomość
a słyszałyście o takim środku ispagul, podobno to to samo co collon tylko ze dużo tańsze

dokładnie tak, tylko chyba bez bakterii i opakowanie jest chyba mniejsze -ale niestety jak dla mnie znów ten wstrętny smak....
whitee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-08-05, 07:47   #638
Majeczka993xy
Rozeznanie

a czy swieze sliwki bez skorki pomoga na zaparcia?
lecz umarli nie wracaja....
Majeczka993xy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-05, 07:59   #639
cornellia33
BAN stały

Widze że nie jestem sama ostatnie zaparcie mnie wymęczyło 5 dni myślałam że mój brzuch już pęknie, w końcu najadłam się otrębów i śliwek przepiłam boldaloinem i wylądowałam w toalecie.
cornellia33 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-05, 08:27   #640
MalaLejdi
Zadomowienie

Dziewczyny a jecie regularnie posiłki?
Bo ja np zauważyłam, że u mnie jak jem regularnie zdrowe posiłki bogate w błonnik i białko( czyli od poniedziałku do piątku) to nie mam problemu z zaparciami i co dziennie odwiedzam wc. Natomiast jak jest weekend to wiadomo wolne jest, posiłki nie są regularne, mało białka i błonnika, do tego alkohol dochodzi i wszystko pryska- mam problemy później z zaparciami i dopiero wszystko do normy wraca w tygodniu... i tak wkółko...
MalaLejdi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-05, 09:31   #641
dorinka30
Zakorzenienie

Cytat:

zawsze miałam upodobania do dziwnych smaków
Cytat:
Napisane przez MalaLejdi Pokaż wiadomość
Bo ja np zauważyłam, że u mnie jak jem regularnie zdrowe posiłki bogate w błonnik i białko( czyli od poniedziałku do piątku) to nie mam problemu z zaparciami i co dziennie odwiedzam wc. Natomiast jak jest weekend to wiadomo wolne jest, posiłki nie są regularne, mało białka i błonnika, do tego alkohol dochodzi i wszystko pryska- mam problemy później z zaparciami i dopiero wszystko do normy wraca w tygodniu... i tak wkółko...
Oczywiście masz rację, z tym że u mnie pomimo nieregularności weekendowej zaczyna się sytuacja normować, nie wiem czy to znowu zasługa zażywania Colonu już od miesiąca jakiegoś czy inna kwestia, póki co zmniejszyłam dawkę do 1 dziennie i jest dobrze.
Co więcej nie wiem jak to się stało ale zmieniła mi się pora "odwiedzin" wc , z wieczornej na poranną, nie wiem sama dlaczego ? Nawet nie wiem czy lepiej czy gorzej, niby porannie to jest tak książkowo, słyszałyście taką teorię ? Ale jak na razie dezorganizuje mi to moje zabiegane poranki , ale oczywiście nie narzekam na to
dorinka30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-05, 10:40   #642
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Delli Pokaż wiadomość
Oj niestety dla mnie to właśnie sposób żeby nabawić się zaparć
Ja też, a do tego zatrułam się tak, że hej - a najlepsze było, że cholerstwo..hm utkwiło. Nigdy więcej.. SUSZONE śliwki ponoć działają. Tak ludzie mówią (bo mnie tam nic nie rusza..)

MalaLejdi - coś w tej regularności jest.. Natomiast co do białka - jeśli mamy je gł. z produktów mlecznych, to efekt może być odwrotny, bo na niektórych nabiał działa wstrzymująco.
Bądź tu teraz mądry..

Deede jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-06, 05:50   #643
Invencja
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez whitee Pokaż wiadomość
dokładnie tak, tylko chyba bez bakterii i opakowanie jest chyba mniejsze -ale niestety jak dla mnie znów ten wstrętny smak....
podobno idzie wypić z jogurtem albo kefirem mozna pewnie odłuszczonym, próbowałyście, kiedyś miałam collon i był obrzydliwy ale z jugurtem nie próbowałam, ma ktoś doświadczenia?
Invencja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-06, 09:57   #644
Paola28
Rozeznanie

Cytat:

Świetny tytuł! - Chwytliwy nie chjce robić reklamy środkom - chodzi mi o naturalne metody, takie z waszych obserwacji "własne patenty jak to nazwałaś" - woda z cytryną, kwaśne mleko, śliwki - a może jakieś ciekawe koktajle proteinowe Wrzucę to potem na bloga - żeby było w jednym miejscu
Stary 2009-08-11, 00:22   #645
Alfa88
Raczkowanie

Dziewuszki do czego (oprócz picia) można dodac błonnik aroniowy? Siedzę w przepisach i nie wiem...
Zbliża mi się kilka dni wolnego, poza tym urodziny i będę rządzic w kuchni uwielbiam....
jak się wyśpię opowiem Wam, na co ostatnio 'dobrze idę'
Alfa88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-08-11, 06:33   #646
Sherrie
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez MalaLejdi Pokaż wiadomość

jem regularnie... i kiszka... ;/
moze ialka i malo...
oj juz sama nie wiem
Sherrie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-11, 08:56   #647
kretencja
Zakorzenienie

Dziewczyny, sama w to nie wierzę, ale to prawda!
Wczoraj, po 5 tygodniach walki z koszmarnymi zaparciami (chodzenie do toalety raz na 5-7 dni, przy pomocy Laktulozy, lewatywy, masażu brzucha po piciu ciepłej wody), kupiłam wreszcie suszone śliwki i Activię. Wczoraj w ciągu dnia od razu zjadłam Activię na drugie śniadanie i kilka śliwek na sucho. Potem zalałam 7 sztuk na noc gorącą wodą, a rano ją wypiłam i zjadłam śliwki. W toalecie wylądowałam jeszcze przed śniadaniem! I wreszcie było to coś więcej, niż - sorry za opis - zbite suche bobki Activii nie podejrzewam, chyba jedna to za mało na wyregulowanie, trzeba je jeść codziennie. Ale to chyba śliwki Nie wierzę, jestem w takim szoku, że... szok Nie pomagała mi xenna, bisacodyl, czopki bardzo słabo... A tu niespodzianka Jestem zachwycona, chyba oszaleję ze szczęścia
No to jutro rano znów śliweczki

RAZEM OD 5.03.2000.

Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista... wie, co to za otwór

TYMEK - 26.11.2010

Edytowane przez kretencja
Czas edycji: 2009-08-11 o 08:57
kretencja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-11, 13:09   #648
IloveShopping
Raczkowanie

Ja mam taki problem że przedtem wypróżniałam się co 1-2 dni, a teraz co 4 dni i to przy pomocy tabletek (jedna na wieczór). Może to pytanie wyda wam się dziwne ale czy od zaparć się tyje? Bo boję się że jak wyżej opisana sytuacja się przedłuży to przybiorę na wadzę...
IloveShopping jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-11, 13:16   #649
kiciakasia
Zakorzenienie

od zaparc moze peknac jelito. wtornie wchlaniaja sie tez toksyny. co do tycia to raczej nie, ale waga moze pokazywac wiecej z racji wyladowanych kiszek. plus powiekszony obwod brzucha i wzdecia gratis. i mdlosci, bole glowy........
ja aktualnie troche wam zazdroszcze, bo sie zatrulam blizej nieokreslonym czyms i mieszkam w toalecie
kiciakasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-08-11, 13:17   #650
kretencja
Zakorzenienie

Przybierzesz na wadze, ponieważ zbierający się w jelicie grubym kał ma swoją wagę. Ale nie musi być tego widać. Mnie się zdarzało nie wypróżniać tydzień i pod koniec miałam lekko wzdęty brzuch, ale myślę, że tylko ja byłam w stanie zauważyć różnicę. Natomiast przedłużające się zaparcia mogą mieć znacznie poważniejsze skutki, niż przybieranie na wadze i z tego powodu powinnaś z nimi walczyć. Pęknięcie jelita to sytuacja ekstremalna, znacznie bardziej prawdopodobne jest powstawanie hemoroidów, wchłanianie się toksyn z powrotem do krwiobiegu i ogólnie złe samopoczucie.
Jakich tabletek używasz?

RAZEM OD 5.03.2000.

Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista... wie, co to za otwór

TYMEK - 26.11.2010

Czas edycji: 2009-08-11 o 13:19
Stary 2009-08-11, 13:22   #651
IloveShopping
Raczkowanie

bisacodyl
Stary 2009-08-11, 13:57   #652
Paola28
Rozeznanie

Taka już zaleta bisacodylu - wypróżniasz się co 4 dni, gdyż lek ten bardzo dokładnie oczyszcza jelita ze złogów kałowych. Dlatego dopiero po kilku dniach odczuwasz potrzebe kolejnego wyrpóżniania. Lek ten jest jednak silny - kurację nim raczę uzupełnić preparatami zawierającymi szczepy zdrowych bakterii oraz osłaniającymi ścianki jelit - np. Linex. Nie zaszkodzi też kubek jogurtu naturalnego na drugie śniadanie
Stary 2009-08-11, 14:38   #653
IloveShopping
Raczkowanie

od 7 dni codziennie jem też aktivię, dużo owoców itd. ale jak na razie rezultatów nie widzę.. niby brzuch mnie nie boli i nie mam go wzdętego ale jednak pozostaje ten dyskomfort... mam nadzieję że wszystko wróci do normy..
Stary 2009-08-11, 14:55   #654
SailorMoon
Zadomowienie

Ja rowniez mialam problemy z wyproznianiem, bylo to bardzo uciazliwe. Nie chce zapeszyc, ale na chwile obecna jestem codziennym gosciem toalety ;p Nie wiem, co konkretnie przyczynilo sie do takiego stanu, ale zapewne wszystkie czynniki razem. Otoz:
-dzien zaczynam od szklanki cieplej wody, na czczo, zawsze az czuje jak przeplywa przeze mnie
- jem owsianke, do ktorej dodaje 3 rodzaje otrebow, ktore zalewam ciepla woda i dodaje activie
-sporo sie ruszam i jem duzo warzyw
Stary 2009-08-11, 15:06   #655
Jagoda1982
Rozeznanie

od zaparc sie tyje. spowalnia sie metabolizm przeciez
ja polecam codziennie rano 5 lyzeczek otrebow.
Jagoda1982 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-11, 15:10   #656
kretencja
Zakorzenienie

Mnie bisacodyl nie pomógł. Ale nie polecam go z innego powodu - jelita łatwo się przyzwyczajają do sztucznego wspomagania, rozleniwiają się i po jakimś czasie będziesz mieć kłopot z wypróżnieniem się bez wspomagania. Postaraj się wyregulować pracę jelit naturalnymi sposobami. Ciepła przegotowana woda na czczo, albo suszone śliwki zalane poprzedniego wieczoru wodą (którą również się wypija), dużo ruchu (zwłaszcza pobudzającego mięśnie brzucha), masaż brzuszka, otręby... Chemiczne czy inne silne (mogą być naturalne) środki (np.senes) można zastosować w sytuacji podbramkowej, kiedy rzeczywiście przez kilka dni z rzędu w ogóle nie odwiedza się toalety. Ale regularne stosowanie może mieć bardzo niefajne następstwa.

Co do tycia, to niekoniecznie jest to prawdą. Był długi okres w moim życiu, gdy miałam chronicznie zaparcia i byłam tak samo chuda cały czas (tak jak przed zaparciami i tak, jak jestem po nich, wciąż trzymam stałą wagę - niską).

RAZEM OD 5.03.2000.

TYMEK - 26.11.2010

Czas edycji: 2009-08-11 o 15:12
Stary 2009-08-11, 16:01   #657
Paola28
Rozeznanie

Właśnie dlatego tak ważne jest spożywanie probiotyków. Aktivia może i faktycznie jest dobra - nie jem więc nie wiem. W każdym razie ja większym zaufaniem darzę jogurty bez cukru. To moja subiektywna opinia i nie oznacza to że aktivia jest zła Leki osónowe dla jelit naprawde polecam - pobudzaja perystaltyke, zapobiegając wspomnianemu "rozleniwieniu" są szczególnie ważne, jeżeli leki na zaparcia stosuje sie przez dłużysz czas ( Już tygodnoiowa kuracja może zrobić niezłe spostorzenie w organizmie)
Stary 2009-08-11, 16:07   #658
Jagoda1982
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kretencja Pokaż wiadomość
Mnie bisacodyl nie pomógł. Ale nie polecam go z innego powodu - jelita łatwo się przyzwyczajają do sztucznego wspomagania, rozleniwiają się i po jakimś czasie będziesz mieć kłopot z wypróżnieniem się bez wspomagania. Postaraj się wyregulować pracę jelit naturalnymi sposobami. Ciepła przegotowana woda na czczo, albo suszone śliwki zalane poprzedniego wieczoru wodą (którą również się wypija), dużo ruchu (zwłaszcza pobudzającego mięśnie brzucha), masaż brzuszka, otręby... Chemiczne czy inne silne (mogą być naturalne) środki (np.senes) można zastosować w sytuacji podbramkowej, kiedy rzeczywiście przez kilka dni z rzędu w ogóle nie odwiedza się toalety. Ale regularne stosowanie może mieć bardzo niefajne następstwa.

Co do tycia, to niekoniecznie jest to prawdą. Był długi okres w moim życiu, gdy miałam chronicznie zaparcia i byłam tak samo chuda cały czas (tak jak przed zaparciami i tak, jak jestem po nich, wciąż trzymam stałą wagę - niską).
hmm...a u mnie jest odwrotnie, jak sie nie pilnuje to od razu waga idzie do gory, i nie jest to tylko zalegajaca masa kalowa
Jagoda1982 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-11, 16:10   #659
kretencja
Zakorzenienie

To pewnie kwestia jakichś wrodzonych predyspozycji. Zawsze byłam bardzo szczupła i ani miłość do słodyczy, ani zaparcia, ani tabletki hormonalne, nie dały rady tego zmienić...

RAZEM OD 5.03.2000.

TYMEK - 26.11.2010
Stary 2009-08-11, 19:08   #660
IloveShopping
Raczkowanie

Dzięki za rady Na pewno spróbuję i mam nadzieję że coś poskutkuje
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości