|  2010-07-12, 11:23 | #781 | 
| Rozeznanie | 

Dot.: Zatwardzenia, zaparcia..

cosmo2, a na pewno pijesz wystarczająco podczas wyjazdów? Często, gdy jesteśmy z dala od domu, zmienia się dieta - dochodzą rzeczy, które mogą wzmagać zaparcia: jest mniej błonnika w diecie, mniej warzyw i owoców. Jedyny "cudowny" sposób, który niezawodnie działa i nie spowoduje biegunek czy innych niedogodności, jest czopek glicerynowy. | 
|     |   | 
|  2010-07-12, 11:39 | #782 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2008-08 Lokalizacja: ślązaczka-śpiewaczka 
				 | 

Dot.: Zaparcia

Mi zawsze pomaga herbata Ning Hong. Kosztuje okolo 16 zł. Parzę po 2 saszetki (te same!) przez 5 minut kilka razy dziennie. Napar wlewam do dzbanka i reszte zalewam wodą (dopelniam do 1l)  Nigdy mnie to nie zawiodlo... A wszelkie blonniki, colony C czy drazniace przeczyszczajace herbatki tylko pogarszaly sprawe. Jesli chodzi o dziecko, to doraznie jak pisza dziewczyny, czopki glicerynowe. Jesli nie pomogą, to lewatywa. Wlewka do kupienia w aptece   | 
|     |   | 
|  2010-07-12, 11:52 | #783 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2010-07 
				 | 

Hej! Niedawno przeszukiwałam forum, żeby znaleźć jakieś wskazówki które mi pomogą. Planujemy z mężusiem dzidziusia i w związku z tym biore leki hormonalne, które (tak myślę) powodują u mnie zaparcia (tak tez jest napisane na ulotce). Próbowalam wszystkiego, suszone śliwki, woda z cytryna pita rano przed sniadaniem, zielona herbata, nic nie pomagało  Przeszłam na diete oczyszczającą z nadzieją, że może to pomoże moim jelitkom wrócic do normy ale i to nie za bardzo pomagalo. No i ratunkiem okazał sie błonnik. Colon C (który nie uzależnia i nawet można stosować go w ciązy!!!) jest to naturalny błonnik tyle tylko, że sproszkowany. Warunkiem stosowania takiego błonnika (jak i diety wysokobłonnikowej) jest picie duuużej ilości wody -1, 5 do 2 l dziennie. Sluchajcie...po tygodniach prób i objadania się sliwkami, które w moim przypadku nie działały, błonnik Colon C zadziałał w 12h i działa cały czas. Ograniczam powoli blonnik z apteki a wprowadzam go w swojej diecie. Otręby przene (polecam firmy sante bo sa naprawde smaczne), ciemne pieczywo, owoce i warzywa. No i oczywiscie dużo płynów. Spróbujcie bo ta metoda nie obciża organizmu i nie uzależnia, tym bardziej ze szukałam czegos co będzie w razie czego pomagało mi w ciązy. pozdrawiam | 
|     |   | 
|  2010-07-12, 17:39 | #784 | |
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2010-07 
				 | 

Cytat: 
 z piciem faktycznie mogą być problemy  albo i dieta. bo w czasie wyjazdów nie jem obiadków domowych tylko wszystko to co mam dostępne w pobliskich pubach, restauracjach, barach..  myślicie, że to jedzenie może powodować takie zaparcia? i czy samo picie cholernie dużych ilości wody mi pomoże? ewentualnie wody z cytryną?    bo mnie się ciągle wydaje, że to stres jest przyczyną. Jakby nie patrzeć to dziwny i krępujący problem..wcześniej też miałam problem z siusianiem poza domem, w publicznych toaletach  ale to minęło z czasem. i teraz z tym nie miewam żadnych problemów. natomiast z tym drugiem nie daje rady. jak sie pojawia zaparcie to i wtedy z oddawaniem moczu jest problem  a brzuch wzdęty i czuć, że się chce a nie można  dziwne to jest bardzo.. | |
|     |   | 
|  2010-07-12, 18:54 | #786 | 
				 | 

gryzeldaa a jak sobie z tym radzisz?   wszystko trzymasz i modlisz się o szybki powrót do domu czy jakoś ci się udaje sobie z tym poradzić? | 
|     |   | 
|  2010-07-13, 12:43 | #787 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2009-03 
				 | 

...

Edytowane przez Gryzeldaa Czas edycji: 2010-12-31 o 15:15 | 
|     |   | 
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|  2010-07-13, 13:54 | #788 | 
				 | 

też mam taki zamiar.. a jak nie woda to nie mam pojęcia co ;o

| 
|     |   | 
|  2010-07-14, 11:31 | #789 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2010-07 Lokalizacja: ***Nibylandia*** 
				 | 

polecam czereśnie popite sporą ilościa wody    mi bardzo pomaga pomimo kłopotów z wypróżnianiem spowodowanych naduzywaniem środków typu Xenna itp | 
|     |   | 
|  2010-07-28, 14:34 | #790 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2010-06 
				 | 

Cześć dziewczyny! Przeczytałam ten wątek od deski do deski w nadziei, że znajdę coś odpowiedniego dla siebie. Od ponad pół roku przez mój brzuch wyglądam i czuję się jak bałwan (!!). Wystarczy, że zjem coś (nie ważne co) i już mój brzuch powiększa się do rozmiarów XXL. Ogólnie jestem szczupłą osobą, a taki wystający okrągły brzuch wygląda tragicznie. Od jutra zaczynam jeść regularnie activie, otręby, pić więcej wody, a także czerwonej herbatki. Po jakimś czasie wezmę się za otręby i siemię lniane. Mam nadzieję, że mi to wszystko pomoże. Pozdrawiam 
				__________________ Czasem przeżywa się chwile, które zapomnieć trudno... Czasem spotyka się ludzi, bez których smutno i nudno...  | 
|     |   | 
|  2010-07-28, 17:58 | #791 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2006-04 Lokalizacja: 3miasto 
				 | 

hej,  postaraj się nie robić nic TYLKO pić dwie duże butelki wody niegazowanej, ciężko się przyzwyczaić w zimniejsze dni ale uwierz ze sama woda działa cuda. Zobaczysz jak po kilku dniach nie pomoże to wtedy wprowadź otręby, razowce, herbatki itp. 
				__________________ Dbam o włoski. Piję drożdze. Ćwiczę fitness i trening Ewy Chodakowskiej. Jestem wege. | 
|     |   | 
Okazje i pomysĹy na prezent
|  2010-07-30, 23:01 | #792 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2010-02 Lokalizacja: Kraków 
				 | 

ja pomagam sobie tabletkami. xenna. póki co działa | 
|     |   | 
|  2010-08-04, 15:47 | #793 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2009-12 
				 | 

Przez długi czas miałam ten sam problem, potrafiłam nawet przez tydzien nie zawitać do toalety, znajoma poleciła mi zjeść naczczo kiwi i popić szklanka przegotowanej wody, to naprawde działa, dodatkowo śwetnie na przemianę materii wpływa jedzenia chleba żytniego razowego, ale tylko prawdziwego a nie tego barwionego czy dmuchanego.

| 
|     |   | 
|  2010-08-06, 10:46 | #794 | 
| Rozeznanie | 

Czuję się lepiej, że nie jestem sama   Ostatnio nie byłam w toalecie 3 dni, zdesperowana poszłam do apteki po coś na przeczyszczenie. Wzięłam dwie tabletki jak w ulotce napisane było i już w nocy zaczął mnie boleć brzuch. Napisali na opakowaniu, że efekt następuje po 6-8 godzinach a ja w południe dalej nie byłam w kibelku  W końcu w akcie kompletnej desperacji zjadłam suszone śliwki i popiłam jogurtem  Zadziałało. Później zaczęły chyba też te tabletki działać bo 3 razy leciałam do toalety. Ale co mnie później brzuch bolał to myślałam, że umrę... Mam dietę bogatą w białko i błonnik - jem kilogramami owoce i warzywa, pije 2 litry płynów dziennie i nie wiem co już mam z tym robić   
				__________________ Bóg stworzył kota, żeby człowiek mógł pogłaskać tygrysa. WYMIANA : | 
|     |   | 
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|  2010-08-07, 20:38 | #796 | 
| Rozeznanie | 

A daj spokój ... Mogę wypić szklankę wody i mnie wywala - chyba czas do lekarza z tym iść ... 
				__________________ Bóg stworzył kota, żeby człowiek mógł pogłaskać tygrysa. WYMIANA : | 
|     |   | 
|  2010-08-13, 17:00 | #797 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2009-12 
				 | 

nie wiem gdzie zapytać, więc pytam tutaj;-)) Gdzie udać się, żeby sprawdzić czy nie choruje się na zespół jelita drażliwego? 
				__________________ NIE MA MNIE TU! | 
|     |   | 
|  2010-08-13, 17:30 | #798 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2008-12 
				 | 

| 
|     |   | 
|  2010-08-13, 18:22 | #799 | 
				 | 

|     |   | 
Okazje i pomysĹy na prezent
|  2010-08-13, 20:58 | #800 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2010-06 
				 | 

hm, mi pomagały śliwki, takie zwykłe, suszone też. w ilościach bardziej niż sporych. ogólnie zdziwiło mnie to, że działa na mnie coś naturalnego po tych moich wygłupach z tabletkami przeczyszczającymi (w ilości sporej, nie mniej niż 4 jednorazowo   ), czy senesem w 'czystej' postaci. | 
|     |   | 
|  2010-08-15, 17:09 | #801 | 
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2008-01 Lokalizacja: The Wild East 
				 | 

I mnie chyba ten problem dotyczy   Znaczy z ową potrzebą chodzę do wc nawet 1 raz w tygoniu, ale nie miewam dolegliwości typu częste bóle brzucha, częste wzdęcia, wypróżnianie nie jest bolesne. Ale wiem, że nie wygląda to tak, jak powinno. No i ta wolna przemiana materii. Żebym stanęła na głowie nie schudnę tak, żeby było widać, a przecież nie jem tłusto, nie zajadam się słodyczami, jem regularnie, kilka razy dziennie, raczej produkty naturalne, nie jakieś fast foody. Raz mi się to udało, ale chyba tylko dzięki herbetce z senesem, a więc takiej, która rozleniwia jelita. Tak zastanawiam się na moją dietą i dochodzę do wniosku, że faktycznie jest w niej za mało płynów. Ja w siebie muszę po prostu wlewać. Chyba że jestem poza domem podczas upału, to wtedy chce mi się pić. W innych sytuacjach moge wypić w dzien 2 herbaty i to mi wystarcza. Nie lubię wody. Szczególnie mineralnej niegazowanej. Ostatnio wzięłam się na sposób - wlewam mineralna do dzbanka, wrzucam kilka plasterków cytryny i kilka listków mięty. Czekam trochę aż woda uzyska smak i piję z kostkami lodu. Naprawdę dobre i jakoś mnie nie odrzuca. Ale i tak z piciem mam problemy  Otrębów też mało spożywam. Ostatnio kupiłam sobie musli Nestle. Zobaczę, może to coś da. No i owoce. Ja po prostu zapominam o jedzeniu ich. Albo już patrzeć się nie mogę na te jabłka. I ciągle obiecuję sobie, że pomimo moich oporów będę się starać zmienić coś w mojej diecie. Przez pewnien czas nawet jadłam tabletki z błonnikiem, ale o dziwo nie dały w sumie żadnego znacznego efektu. Nie wiem, może na mnie nic nie zadziała   | 
|     |   | 
|  2010-08-15, 18:04 | #802 | 
| Rozeznanie | 

Mi ostatnio lepiej - śliwki suszone wcinam i jest ok. (ciekawe jak długo) ... 
|     |   | 
|  2010-08-16, 11:34 | #803 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2008-09 Lokalizacja: Górny Śląsk 
				 | 

Na moja 3 letnią córkę działa rozwalniająco deserek np jabłkowo-morelowy lub brzoskwiniowy Bobovita lub inny. Nawet kilkudniowe zaparcie popuszcza. Pomaga też soczek gruszkowy. Ja tez mam problemy z mega zaparciami i radzę sobie jak mogę: otręby, śliwki, herbatki pu-erh, zielona. W ostateczności biorę Bolodoloin 2 tabl na czczo lub wieczorem jednorazowo. | 
|     |   | 
|  2010-08-16, 12:52 | #804 | |
				 | 

Cytat: 

__________________ NIE MA MNIE TU! | |
|     |   | 
|  2010-08-16, 12:59 | #805 | 
| Konto usunięte Zarejestrowany: 2007-07 
				 | 

ja od kiedy jem otreby owsiane i pije siemie lniane wyprozniam sie nawet  2 razy dziennie  sprobujcie. | 
|     |   | 
|  2010-08-16, 14:07 | #806 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2008-09 Lokalizacja: Górny Śląsk 
				 | 

U mnie otreby działały super przez pół roku, teraz organizm się chyba przyzwyczaił i efekt jest coraz gorszy, niestety.

| 
|     |   | 
|  2010-08-16, 14:13 | #807 | 
				 | 

Ja właśnie planuję kupić siemię lniane na te moje rozregulowane jelita.

|     |   | 
|  2010-08-16, 20:13 | #808 | 
				 | 

znikajac dziękuję za odpowiedź   Głodować nie głoduję. Kiedyś, w gimnazjum, miałam taką manię, że gdy się odchudzałam robiłam sobie jednodniowe głodówki raz w tygodniu i po pewnym czasie zaczęło mnie to znacznie osłabiać. Wiem, byłam młoda i głupia. Teraz jem całkiem normalnie, ale właściwie odkąd pamiętam mam ten problem. To musli jem właśnie z mlekiem. Owsiankę jadłam kiedyś przez pewnien okres czasu. Nie sądzę, żeby to coś zmieniło. No i wyczytałam gdzieś, że właśnie spożywanie dużej ilości nabiału powoduje rozleniwianie się jelit  Sama nie wiem... A o jabłkach piszę, bo są dość niskokaloryczne. Jak zacznę spozywać dużo takich słodkich owoców, to się tylko rozrosne wszerz. Poza tym jakiś czas temu zainteresowałam się dietami zgodnym z daną grupą krwi. Mam grupę 0, w związku z czym powinnam się trzymać zdala od otrębów, chleba, bananów, śliwek, mleka, białych serów. I jak to czytam, to już sama nie wiem, co mam jeść, żeby było zdrowo i żeby kiedyś nie nabawić się raka jelita grubego. Wg ekspertów powinnam jeść mięso czerwone i jakieś wodorosty, korzonki itp. Ja już nie wiem  Może właśnie przez tę grupę krwi nie działają na mnie takie Activie, jogurty naturalne, maślanki?   | 
|     |   | 
|  2010-08-16, 20:23 | #809 | |
				 | 

Cytat: 
 Co do diet; polecam Ci tą lekturę  http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=199694 
				__________________ NIE MA MNIE TU! | |
|     |   | 
|  2010-08-16, 20:28 | #810 | |
				 | 

Cytat: 
   | |
|     |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Dietetyka | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:47.

mi nie smakowały. Ale potem się przyzwyczaiłam, a teraz piję i nie wyobrażam sobie by tego nie robić. "Trening czyni mistrza"
 mi nie smakowały. Ale potem się przyzwyczaiłam, a teraz piję i nie wyobrażam sobie by tego nie robić. "Trening czyni mistrza"