Zaparcia - Strona 29 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-10-19, 19:52   #841
stokrosia
Raczkowanie

Dot.: Zaparcia

julink biedactwo mnie dziś cały dzien męczył ból żołądka i nie mogłam się wypróżnić, rano wypiłam szklankę mielonego lnu, potem zjadłam buscopan i od godziny w końcu jestem lżejsza, choc i tak mi ubyło bo zjadłam tylko 2 suchary ryżowe, już się przegłodzę do końca dnia, nie zaszkodzi Jesli jednak samo nie przechodzi to spróbuj może herbatkę z liści senesu?i polecam intensywny masaż brzuszka Powodzenia moja droga, wiem jak się męczysz.
stokrosia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-20, 09:24   #842
mamalucia
Przyczajenie

Julinka, obawiam się, że dieta wysokobiałkowa przy Twoich problemach to błąd ponieważ odwadnia (urolodzy polecają ją przy zatrzymaniach wody w organizmie). Ja moje problemy rozwiązałam preparatem dla dzieci- jest naprawdę skuteczny i mimo wiecznych problemów ze zgagą i refluksem POMÓGŁ. Można go kupić na allegro, ale taniej jest tu: http://www.zdrowybrzuszek.pl/shop/ Jedno opakowanie wystarczyło mi na około 10 dni (brała miesiąc). Wcześniej próbowałam brać Colon C, ale dostała takich gazów, że bałam się wychodzić do ludzi Ten błonnik dla dzieci +probiotyki jest naprawdę świetny- dobrze się rozpuszcza, nie powstają grudki. Jesli masz problem z wrzodami czy zapaleniem śluzówki przełyku (jak ja) to zobaczysz, że pomoże Poczytaj jeszcze to: http://www.zdrowybrzuszek.pl/nook/bl...la_dzieci.html
mamalucia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-20, 09:30   #843
lalalabamba
Wtajemniczenie

Białko podobno rozleniwia jelita Tak więc nie służy osobom z zaparciami.
lalalabamba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-21, 21:05   #844
Baska1979
Raczkowanie

ja na typowe "korkowanie" w brzuchu, jelitach biore buscopan, ale to wtedy gdy czuje, ze problem ma charakter skurczowy, np. od stresu. Jak sie zaczynam stresowac, to mi sie wszystko kurczy i wtedy tez z wyproznieniem problem. Jak jest to typowe zaparcie od przejedzenia "zapychaczami" to wtedy pije sobie bardzo ciepla wode albo robie kawe cappucino, ktora pobudza wszystko
Baska1979 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-22, 19:19   #845
Skjorte
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Baska1979 Pokaż wiadomość
ja na typowe "korkowanie" w brzuchu, jelitach biore buscopan, ale to wtedy gdy czuje, ze problem ma charakter skurczowy, np. od stresu. Jak sie zaczynam stresowac, to mi sie wszystko kurczy i wtedy tez z wyproznieniem problem. Jak jest to typowe zaparcie od przejedzenia "zapychaczami" to wtedy pije sobie bardzo ciepla wode albo robie kawe cappucino, ktora pobudza wszystko
To busco nie jest dobry na zaparcia wywolane przejedzeniem? Ja chyba tylko takie miewam, bo w sytuacjach stresowych zadne cappucino nie jest mi potrzebne, a wrecz przeciwnie
Skjorte jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-23, 09:59   #846
Certua
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Skjorte Pokaż wiadomość
To busco nie jest dobry na zaparcia wywolane przejedzeniem? Ja chyba tylko takie miewam, bo w sytuacjach stresowych zadne cappucino nie jest mi potrzebne, a wrecz przeciwnie
Na zaparcia wywołane przejedzeniem buscopan mozesz równiez używać. Ma wiele zastosowan.
Stary 2010-10-23, 10:38   #847
anetka_35
Raczkowanie

Ja ostatnio stwierdziłam że Buscopan jest Dobry na wszystko. Z kim by nie pogadać to pomaga na bóle brzucha, bóle menstruacyjne a teraz wynika że i na zaparcia
anetka_35 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-10-24, 20:57   #848
Baska1979
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez anetka_35 Pokaż wiadomość
Ja ostatnio stwierdziłam że Buscopan jest Dobry na wszystko. Z kim by nie pogadać to pomaga na bóle brzucha, bóle menstruacyjne a teraz wynika że i na zaparcia
O, ze na zaparcia to nie wiedzialam, ale na miesiaczke to czesto stosuje. W sumie z tymi zaparciami nie glupi pomysl. W koncu busco rozluznia, a o to chodzi w zaparciach
Stary 2010-10-25, 02:18   #849
gravin79
Raczkowanie

Cytat:
Najlepsze na zaparcia jest zdrowe odżywianie się.
Naprawdę skończcie z doraźnymi metodami w stylu , skubnij trochę śliwek, wypij wody z cytryną, weź tabletkę X lub Y. To skutkuje, ale do czasu, a nie rozwiązuje źródła problemu tylko chwilowo usuwa efekt...

Regularne posiłki i min 20 g (w przypadku kobiet) błonnika w ciągu doby +1,5 litra wody i po jakimś czasie zapomnicie co to jest zatwardzenie.

Przepraktykowane na żonie, bo ja nie należę do osób z takimi problemami, walka była długa i zacięta o to , żeby jadła regularnie i normalne porcje, a nie "prawie nic" i teraz od paru lat żadnych problemów "kibelkowych".

Tabele z zawartością błonnika można bez większych problemów znaleźć w sieci, ale dla leniuszków link
Produkty bogate w błonnik

Nie dajmy się się ogłupić modom i szalonym trendom. Odchudzanie to nie proces łatwy, szybki i przyjemny. To długotrwały proces zmiany nawyków i to nie tylko żywieniowych!!
gravin79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-27, 18:07   #850
stokrosia
Raczkowanie

Cytat:

Z tymi zaparciami to chyba nie do końca? Choć może jeśli rozluźnia mięśnie to i łatwiej z wypróżnieniem, ale sądzę że to jedynie zbieg okoliczności Na bóle wywołane zaparciami i napięciem w jelitach to owszem. Jeszcze jedno, jak ktoś ma problem z wypróżnianiem to polecam codziennie jeść pieczywo pełnoziarniste albo ciasteczka owsiane jeszcze jagody regulują działanie układu pokarmowego.
Stary 2010-10-27, 21:42   #851
anetka_35
Raczkowanie

Stokrosiu, możliwe że to zbieg okoliczności. Może i buscopan rozluźnia mięśnie ale mi też się wydaje że z tymi zaparciami to lekka przesada. No ale rozkurczowo się sprawdza

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-10-30, 12:33   #852
Baska1979
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Skjorte Pokaż wiadomość

Czy busco na zaparcia wywolane przejedziem? Jak dla mnie szczerze mowiac to na zaparcia w ogole, nie tylko te od przejedzenia. A co do capuccino to napisalam, ze pomaga mi przy typowych zaparciach, mialam na mysli takich bez "korkowania" w brzuchu - jak np. najem sie czekolady za duzo Ogolnie mowiac moja metoda: korkowanie w brzuchu - busco, najedzenie czekolada - capuccino :P
Stary 2010-10-30, 12:44   #853
lalalabamba
Wtajemniczenie

Ale jakie to capuccino? Takie zwykłe, np. z Mokate?
Bo ja dziennie wypijam chyba ze 2 kubki i nic to na mnie nie działa
Stary 2010-10-30, 17:42   #854
Skjorte
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Certua Pokaż wiadomość
Na zaparcia wywołane przejedzeniem buscopan mozesz równiez używać. Ma wiele zastosowan.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post22959597
Dobrze wiedzieć - na ogół nie jestem zwolenniczką łykania tabletek w takich sytuacjach, ale mój żołądek jest chyba tak mały, że czasami wymiękam z bólu, na serio. A wrzodów nie mam wiem, bo się badałam.
Skjorte jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-30, 19:02   #855
Qunia
Raczkowanie

a ja już od 2 dni regularnie odwiedzam toaletę za sprawą wody z cytryną i otrębów razowych oraz owsianych!

może dotąd zaniedbywałam modlitwę, ale teraz, jeśli tam jesteś, proszę, uratuj mnie SUPERMANIE! }

"ciało pielęgnuje, bo jest domem duszy i gdy mi jest dobrze - moja dusza mruczy."
Qunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-31, 09:40   #856
Parasito
Raczkowanie

Ja polecam na śniadanko jeść płatki, które nazywają się ZDROWY BŁONNIK. Ja jem razem z jogurtem i skrojonym jabłkiem. Płatki te można kupić w Kauflandzie (widziałam w zamojskim Kauflandzie) i w Tesco (w lubelskim na pewno). Polecam
Parasito jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-31, 18:10   #857
anetka_35
Raczkowanie

Nie wiem czy Busco jest dobry na zaparcia jak to kto już określono jest za to dobry na inne dolegliwości . Co do błonnika to się zgadzam w 100% pomaga na tego typu problemy
Stary 2010-10-31, 18:11   #858
Qunia
Raczkowanie

wszędzie je już widuję. w zwykłych spożywczakach, w rossmannie też są, tylko, że małe opakowania. ;p
mi niesamowicie smakują z jogurtem właśnie, bądź na ciepłym mleku!
z tym, że jak się wkręce to jestem w stanie zjeść pół opakowania. ;p

może dotąd zaniedbywałam modlitwę, ale teraz, jeśli tam jesteś, proszę, uratuj mnie SUPERMANIE! }

"ciało pielęgnuje, bo jest domem duszy i gdy mi jest dobrze - moja dusza mruczy."
Qunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-04, 19:08   #859
stokrosia
Raczkowanie

ojoj na zwrot ciepłe mleko mam ciarki na plecach, ale wszystko co zawiera błonnik szczególnie produkty wieloziarniste są baaardzo skuteczne. Po moim problemie już nie ma śladu całe szczęście, teraz za to podbrzusze atakuje...wiadomo z jakich przyczyn i znowu trzeba sie ratować tak jak zwykle
Stary 2010-11-13, 14:40   #860
IBS
Przyczajenie

Bardzo często problemy z wypróżnianiem spowodowane są tzw. Zespołem Jelita Wrażliwego - jeśli jesteście zainteresowane tym tematem to odsyłam Was na forum całkowicie poświęcone tematyce IBS'u (link znajdziecie w moim podpisie)
Stary 2010-11-15, 16:09   #861
panna janka
Przyczajenie

Otręby, zarodki czy platki owsiane ponoć najlepsze efeky dają jak je się je rano, do godziny po przebudzeniu z jogurtem. W ogóle zjedzenie jakiegokolwiek zdrowego śniadania dość szybko po przebudzeniu mi pomaga w wypróżnianiu.
Dobra też jest cherbata o nazwie "trawienie" w biedronce, tania i szkuteczna, tylko trzeba pić ją regluarnie, bo ona nie jest przeczyszczająca tylko wspomająca. Pokrzywa też wspomaga trawienie więc można ją sobie popijać
No i oczywiście ruch, i nie chodzi o jakieś super cwieczenia czy godziny biegając, ale o np. codzienny szybki spacer ok 0.5 h jest w stanie dużo zdziałać.

Słyszałam też o ćwiczeniach, tj. jak tylko troszeczke się "chce" to trzeba usiąść na ubikacji i "przeć" to tzw. ćwiczenia defekacyjne.
panna janka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-12, 10:12   #862
stokrosia
Raczkowanie

trzeba pamiętać o pilnowaniu tego, jeśli ktoś dopuści dłużej niż dwie doby bez wypróżnienia, to potem słabo pomoże i dieta i blonnik i buscopan.... wtedy tylko czopki albo levativv.... aż na samą myśl mnie skręca.
Stary 2010-12-12, 14:39   #863
lalalabamba
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez stokrosia Pokaż wiadomość
trzeba pamiętać o pilnowaniu tego, jeśli ktoś dopuści dłużej niż dwie doby bez wypróżnienia, to potem słabo pomoże i dieta i blonnik i buscopan.... wtedy tylko czopki albo levativv.... aż na samą myśl mnie skręca.
yyyy, to znaczy, że mam żyć non stop na lewatywach?
Stary 2010-12-13, 11:44   #864
tinpanalley
Zadomowienie

Pewnie już ktoś tu to pisał, ale co tam. Ja od dłuższego czasu jem chleb mocno ziarnisty na kolację i śniadania. Co drugi dzień wyciskam sok z marchwi przez sokowirówkę, dodaję do niego łyżkę oliwy (na 2szklanki soku) i piję rano zamiast herby do kanapek.
Jak świat światem, zaparcia są wynikiem błędów żywieniowych. Potrzeba organizmowi dużo czasu, zanim naprawi szkody. Zmiana diety na bogato-resztkową nie da rezultatów w jeden dzień. Cierpliwości.
Jogurty probiotyczne są ok na krótko. Producenci nie uprzedzają, że gdy ciągle dostarczamy bakterii to organizm przestaje je sam wytwarzać. poszperajcie w necie a znajdziecie nie tylko plusy probiotyków, ale też ich minusy przy ciągłym stosowaniu. Czytam teraz książkę " Jedzenie jako lek, lek jako jedzenie".
tinpanalley jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-21, 09:47   #865
marlenka 1
Przyczajenie

ja na zaparcia pije koperek włoski, albo biore buscopan, dziala rozkurczowo i mi pomaga
marlenka 1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-22, 19:10   #866
anetka_35
Raczkowanie

Dieta naprawde może zdziałać cuda. Leki to dla mnie ostateczność , buscopan jest dobry (nie wiem jak na zaparcia ale na bóle menstruacyjne pomaga). Tak więc dobra dieta i powinno nie być problemów
Stary 2010-12-28, 01:37   #867
sweetish
Zakorzenienie

Kochane....
wybaczcie, że nie przeczytałam co już wcześniej pisałyscie, ale dodam coś od siebie, sprawdzonego na własnej skórze.
Na zaparcia najlepszy jest jogurt i otręby pszenne. Wsypuje do szklaneczki dwie łyżki, mieszam z jogurtem - i tak każdego dnia. Naprawde pomaga. To zalecenie od lekarza.
Mozna zamiast jogurtu z otrębami pić kefir, ale nie wiem, czy pomaga.
Pozdrawiam ciepło. sweet

Dopóki robisz to, co zawsze, będziesz mieć to, co zwykle.
sweetish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-28, 09:29   #868
Mini82
Zakorzenienie

GG do Mini82

jak dla mnie - po prostu blonnik.
czy to z warzyw czy teraz jak nie jem warzyw - to kupny - pszeniczny
1 lyz na noc i rano jest ,,dobrze"
Stary 2010-12-30, 16:13   #869
Kasalenna
Raczkowanie

GG do Kasalenna

dokładnie, bardzo mądrze, że tyle razy przewija się tutaj błonnik, bo to klucz do sukcesu. od pewnego czasu stosuję vitalio, jest dla mnie bezpieczny nawet przy cukrzycy, ale jak ktoś nie chcę łykać, bo nie ma zaufania, to skupić się na artykułach spożywczych zawierających błonnik, mhm
Kasalenna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-30, 16:35   #870
karolina_les
Raczkowanie

Ja wcześniej na śniadanie jadłam musli z otrębami i łyżeczką mielonego lnu, dobrze pomaga zaparcia, ale teraz jak nie mam czasu na śniadania, to nie jem tego i problem powrócił... Zamiast tego również w ramach odchudzania stosuję nutri slim,bo w aptece mi powiedzieli,że on również uzupełnia dietę w błonnik a poza tym jest suplementem wspomagającym odchudzanie,więc w sam raz dla mnie
karolina_les jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości