|  2010-10-19, 19:52 | #841 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2010-07 
				 | 

Dot.: Zaparcia

julink biedactwo mnie dziś cały dzien męczył ból żołądka i nie mogłam się wypróżnić, rano wypiłam szklankę mielonego lnu, potem zjadłam buscopan i od godziny w końcu jestem lżejsza, choc i tak mi ubyło bo zjadłam tylko 2 suchary ryżowe, już się przegłodzę do końca dnia, nie zaszkodzi  Jesli jednak samo nie przechodzi to spróbuj może herbatkę z liści senesu?i polecam intensywny masaż brzuszka  Powodzenia moja droga, wiem jak się męczysz. | 
|     |   | 
|  2010-10-20, 09:24 | #842 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2010-09 
				 | 

Julinka, obawiam się, że dieta wysokobiałkowa przy Twoich problemach to błąd ponieważ odwadnia (urolodzy polecają ją przy zatrzymaniach wody w organizmie). Ja moje problemy rozwiązałam preparatem dla dzieci- jest naprawdę skuteczny i mimo wiecznych problemów ze zgagą i refluksem POMÓGŁ. Można go kupić na allegro, ale taniej jest tu:  http://www.zdrowybrzuszek.pl/shop/  Jedno opakowanie wystarczyło mi na około 10 dni (brała miesiąc). Wcześniej próbowałam brać Colon C, ale dostała takich gazów, że bałam się wychodzić do ludzi  Ten błonnik dla dzieci +probiotyki jest naprawdę świetny- dobrze się rozpuszcza, nie powstają grudki. Jesli masz problem z wrzodami czy zapaleniem śluzówki przełyku (jak ja) to zobaczysz, że pomoże  Poczytaj jeszcze to: http://www.zdrowybrzuszek.pl/nook/bl...la_dzieci.html | 
|     |   | 
|  2010-10-20, 09:30 | #843 | 
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2008-01 Lokalizacja: The Wild East 
				 | 

Białko podobno rozleniwia jelita  Tak więc nie służy osobom z zaparciami. | 
|     |   | 
|  2010-10-21, 21:05 | #844 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2009-10 
				 | 

ja na typowe "korkowanie" w brzuchu, jelitach biore buscopan, ale to wtedy gdy czuje, ze problem ma charakter skurczowy, np. od stresu. Jak sie zaczynam stresowac, to mi sie wszystko kurczy i wtedy tez z wyproznieniem problem. Jak jest to typowe zaparcie od przejedzenia "zapychaczami" to wtedy pije sobie bardzo ciepla wode albo robie kawe cappucino, ktora pobudza wszystko    | 
|     |   | 
|  2010-10-22, 19:19 | #845 | |
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2010-10 
				 | 

Cytat: 
   | |
|     |   | 
|  2010-10-23, 09:59 | #846 | |
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2009-02 
				 | 

Cytat: 

__________________ W człowieku najbardziej zdumiewające jest to, że w ogóle jest | |
|     |   | 
|  2010-10-23, 10:38 | #847 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2010-07 Lokalizacja: Warszawa 
				 | 

Ja ostatnio stwierdziłam że Buscopan jest Dobry na wszystko. Z kim by nie pogadać to pomaga na bóle brzucha, bóle menstruacyjne a teraz wynika że i na zaparcia    | 
|     |   | 
|  2010-10-24, 20:57 | #848 | |
				 | 

Cytat: 
   | |
|     |   | 
|  2010-10-25, 02:18 | #849 | |
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2010-05 Lokalizacja: Warszawa 
				 | 

Cytat: 
 Naprawdę skończcie z doraźnymi metodami w stylu , skubnij trochę śliwek, wypij wody z cytryną, weź tabletkę X lub Y. To skutkuje, ale do czasu, a nie rozwiązuje źródła problemu tylko chwilowo usuwa efekt... Regularne posiłki i min 20 g (w przypadku kobiet) błonnika w ciągu doby +1,5 litra wody i po jakimś czasie zapomnicie co to jest zatwardzenie. Przepraktykowane na żonie, bo ja nie należę do osób z takimi problemami, walka była długa i zacięta o to , żeby jadła regularnie i normalne porcje, a nie "prawie nic" i teraz od paru lat żadnych problemów "kibelkowych". Tabele z zawartością błonnika można bez większych problemów znaleźć w sieci, ale dla leniuszków link Produkty bogate w błonnik 
				__________________ http://wagaiwzrost.pl/ - blog o tym czym jest prawidłowa waga i zdrowe odżywianie. Nie dajmy się się ogłupić modom i szalonym trendom. Odchudzanie to nie proces łatwy, szybki i przyjemny. To długotrwały proces zmiany nawyków i to nie tylko żywieniowych!! | |
|     |   | 
|  2010-10-27, 18:07 | #850 | |
				 | 

Cytat: 
 Z tymi zaparciami to chyba nie do końca? Choć może jeśli rozluźnia mięśnie to i łatwiej z wypróżnieniem, ale sądzę że to jedynie zbieg okoliczności  Na bóle wywołane zaparciami i napięciem w jelitach to owszem. Jeszcze jedno, jak ktoś ma problem z wypróżnianiem to polecam codziennie jeść pieczywo pełnoziarniste albo ciasteczka owsiane  jeszcze jagody regulują działanie układu pokarmowego. | |
|     |   | 
|  2010-10-27, 21:42 | #851 | 
				 | 

Stokrosiu, możliwe że to zbieg okoliczności. Może i buscopan rozluźnia mięśnie ale mi też się wydaje że z tymi zaparciami to lekka przesada. No ale rozkurczowo się sprawdza    | 
|     |   | 
|  2010-10-30, 12:33 | #852 | |
				 | 

Cytat: 
 Czy busco na zaparcia wywolane przejedziem? Jak dla mnie szczerze mowiac to na zaparcia w ogole, nie tylko te od przejedzenia. A co do capuccino to napisalam, ze pomaga mi przy typowych zaparciach, mialam na mysli takich bez "korkowania" w brzuchu - jak np. najem sie czekolady za duzo  Ogolnie mowiac moja metoda: korkowanie w brzuchu - busco, najedzenie czekolada - capuccino :P | |
|     |   | 
|  2010-10-30, 12:44 | #853 | 
				 | 

Ale jakie to capuccino? Takie zwykłe, np. z Mokate? Bo ja dziennie wypijam chyba ze 2 kubki i nic to na mnie nie działa   | 
|     |   | 
|  2010-10-30, 17:42 | #854 | |
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2010-10 
				 | 

Cytat: 
 Dobrze wiedzieć - na ogół nie jestem zwolenniczką łykania tabletek w takich sytuacjach, ale mój żołądek jest chyba tak mały, że czasami wymiękam z bólu, na serio. A wrzodów nie mam wiem, bo się badałam. | |
|     |   | 
|  2010-10-30, 19:02 | #855 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2007-08 Lokalizacja: tę cza cza cza! 
				 | 

a ja już od 2 dni regularnie odwiedzam toaletę za sprawą wody z cytryną i otrębów razowych oraz owsianych!    
				__________________ może dotąd zaniedbywałam modlitwę, ale teraz, jeśli tam jesteś, proszę, uratuj mnie SUPERMANIE!  } "ciało pielęgnuje, bo jest domem duszy i gdy mi jest dobrze - moja dusza mruczy."  | 
|     |   | 
|  2010-10-31, 09:40 | #856 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2010-10 
				 | 

Ja polecam na śniadanko jeść płatki, które nazywają się ZDROWY BŁONNIK. Ja jem razem z jogurtem i skrojonym jabłkiem. Płatki te można kupić w Kauflandzie (widziałam w zamojskim Kauflandzie) i w Tesco (w lubelskim na pewno). Polecam   | 
|     |   | 
|  2010-10-31, 18:10 | #857 | 
				 | 

Nie wiem czy Busco jest dobry na zaparcia jak to kto już określono   jest za to dobry na inne dolegliwości  . Co do błonnika to się zgadzam w 100% pomaga na tego typu problemy   | 
|     |   | 
|  2010-10-31, 18:11 | #858 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2007-08 Lokalizacja: tę cza cza cza! 
				 | 

wszędzie je już widuję. w zwykłych spożywczakach, w rossmannie też są, tylko, że małe opakowania. ;p mi niesamowicie smakują z jogurtem właśnie, bądź na ciepłym mleku! z tym, że jak się wkręce to jestem w stanie zjeść pół opakowania. ;p 
				__________________ może dotąd zaniedbywałam modlitwę, ale teraz, jeśli tam jesteś, proszę, uratuj mnie SUPERMANIE!  } "ciało pielęgnuje, bo jest domem duszy i gdy mi jest dobrze - moja dusza mruczy."  | 
|     |   | 
|  2010-11-04, 19:08 | #859 | 
				 | 

ojoj na zwrot ciepłe mleko mam ciarki na plecach, ale wszystko co zawiera błonnik szczególnie produkty wieloziarniste są baaardzo skuteczne. Po moim problemie już nie ma śladu całe szczęście, teraz za to podbrzusze atakuje...wiadomo z jakich przyczyn i znowu trzeba sie ratować tak jak zwykle   | 
|     |   | 
|  2010-11-13, 14:40 | #860 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2010-11 
				 | 

Bardzo często problemy z wypróżnianiem spowodowane są tzw. Zespołem Jelita Wrażliwego - jeśli jesteście zainteresowane tym tematem to odsyłam Was na forum całkowicie poświęcone tematyce IBS'u (link znajdziecie w moim podpisie)

__________________ Zespół Jelita Wrażliwego | 
|     |   | 
|  2010-11-15, 16:09 | #861 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2010-11 Lokalizacja: wrocław 
				 | 

Otręby, zarodki czy platki owsiane ponoć najlepsze efeky dają jak je się je rano, do godziny po przebudzeniu z jogurtem. W ogóle zjedzenie jakiegokolwiek zdrowego śniadania dość szybko po przebudzeniu mi pomaga w wypróżnianiu.  Dobra też jest cherbata o nazwie "trawienie" w biedronce, tania i szkuteczna, tylko trzeba pić ją regluarnie, bo ona nie jest przeczyszczająca tylko wspomająca. Pokrzywa też wspomaga trawienie więc można ją sobie popijać No i oczywiście ruch, i nie chodzi o jakieś super cwieczenia czy godziny biegając, ale o np. codzienny szybki spacer ok 0.5 h jest w stanie dużo zdziałać. Słyszałam też o ćwiczeniach, tj. jak tylko troszeczke się "chce" to trzeba usiąść na ubikacji i "przeć" to tzw. ćwiczenia defekacyjne. | 
|     |   | 
|  2010-12-12, 10:12 | #862 | 
				 | 

trzeba pamiętać o pilnowaniu tego, jeśli ktoś dopuści dłużej niż dwie doby bez wypróżnienia, to potem słabo pomoże i dieta i blonnik i buscopan.... wtedy tylko czopki albo levativv.... aż na samą myśl mnie skręca.

| 
|     |   | 
|  2010-12-12, 14:39 | #863 | 
				 | 

| 
|     |   | 
|  2010-12-13, 11:44 | #864 | 
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2009-06 
				 | 

Pewnie już ktoś tu to pisał, ale co tam. Ja od dłuższego czasu jem chleb mocno ziarnisty na kolację i śniadania. Co drugi dzień wyciskam sok z marchwi przez sokowirówkę, dodaję do niego łyżkę oliwy (na 2szklanki soku) i piję rano zamiast herby do kanapek.  Jak świat światem, zaparcia są wynikiem błędów żywieniowych. Potrzeba organizmowi dużo czasu, zanim naprawi szkody. Zmiana diety na bogato-resztkową nie da rezultatów w jeden dzień. Cierpliwości. Jogurty probiotyczne są ok na krótko. Producenci nie uprzedzają, że gdy ciągle dostarczamy bakterii to organizm przestaje je sam wytwarzać. poszperajcie w necie a znajdziecie nie tylko plusy probiotyków, ale też ich minusy przy ciągłym stosowaniu. Czytam teraz książkę " Jedzenie jako lek, lek jako jedzenie". | 
|     |   | 
|  2010-12-21, 09:47 | #865 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2010-11 
				 | 

ja na zaparcia pije koperek włoski, albo biore buscopan, dziala rozkurczowo i mi pomaga

| 
|     |   | 
|  2010-12-22, 19:10 | #866 | 
				 | 

Dieta naprawde może zdziałać cuda. Leki to dla mnie ostateczność   , buscopan jest dobry (nie wiem jak na zaparcia ale na bóle menstruacyjne pomaga). Tak więc dobra dieta i powinno nie być problemów   | 
|     |   | 
|  2010-12-28, 01:37 | #867 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2009-03 Lokalizacja: ♥ 
				 | 

Kochane.... wybaczcie, że nie przeczytałam co już wcześniej pisałyscie, ale dodam coś od siebie, sprawdzonego na własnej skórze. Na zaparcia najlepszy jest jogurt i otręby pszenne. Wsypuje do szklaneczki dwie łyżki, mieszam z jogurtem - i tak każdego dnia. Naprawde pomaga. To zalecenie od lekarza. Mozna zamiast jogurtu z otrębami pić kefir, ale nie wiem, czy pomaga. Pozdrawiam ciepło. sweet | 
|     |   | 
|  2010-12-28, 09:29 | #868 | 
| Zakorzenienie | 

jak dla mnie - po prostu blonnik. czy to z warzyw czy teraz jak nie jem warzyw - to kupny - pszeniczny  1 lyz na noc i rano jest ,,dobrze"   
				__________________ Żyję po raz drugi ... teraz wszystko musi być na 100% !!! | 
|     |   | 
|  2010-12-30, 16:13 | #869 | 
| Raczkowanie | 

dokładnie, bardzo mądrze, że tyle razy przewija się tutaj błonnik, bo to klucz do sukcesu. od pewnego czasu stosuję vitalio, jest dla mnie bezpieczny nawet przy cukrzycy, ale jak ktoś nie chcę łykać, bo nie ma zaufania, to skupić się na artykułach spożywczych zawierających błonnik, mhm    | 
|     |   | 
|  2010-12-30, 16:35 | #870 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2010-10 
				 | 

Ja wcześniej na śniadanie jadłam musli z otrębami i łyżeczką mielonego lnu, dobrze pomaga zaparcia, ale teraz jak nie mam czasu na śniadania, to nie jem tego i problem powrócił... Zamiast tego również w ramach odchudzania stosuję nutri slim,bo w aptece mi powiedzieli,że on również uzupełnia dietę w błonnik a poza tym jest suplementem wspomagającym odchudzanie,więc w sam raz dla mnie  ![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)  | 
|     |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Dietetyka | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:15.