Zaparcia - Strona 34 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-04-06, 08:09   #991
Marisa
Raczkowanie

Dot.: Zaparcia

Czy ktoś wie czy w Tesco w Polsce można dostać sok z suszonych śliwek?

---------- Dopisano o 08:09 ---------- Poprzedni post napisano o 08:04 ----------

Cytat:
Napisane przez lalalabamba Pokaż wiadomość
Może to i dobry sposób, ale ja np. nie mogę się przemóc do jedzenia jabłek... Nie wchodzą mi, mogłabym ich nie jeść wcale, denerwuje mnie, że jak zjadam jabłko, to zawsze ta skórka musi mi gdzieś włazić między zęby i nie mogę jej wyciągnąć Poza tym zjedzenie jabłka zawsze skutkuje u mnie wzmożonym apetytem
Może jestem dziwna, ale tak już mam... Niestety.

Też tak mam mega apetyt po zjedzeniu jabłka.

Edytowane przez Marisa
Czas edycji: 2012-04-06 o 08:07
Marisa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-06, 13:04   #992
I_love_shopping
Raczkowanie

jeść przede wszystkim, bo jeśli nie jesz to z czego ma się uformować gówienko? POza tym dużo pić (dzięki temu gówienko się ładniej uformuje iładniej wyjdzie) jeść owoców, rzeczy z błonnikiem i nie przesdzać z czekoladą
I_love_shopping jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-07, 13:23   #993
Susanna
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to Susanna

Mi lekarz zalecił:
- pić ok. 2 litrów płynów dziennie
- jeść spokojnie, nie w pośpiechu
- jeść śniadania (ja jem pierwszy posiłek ok. 10 a czesem i 11 h... masakra)
- aktywność fizyczna
- ograniczyć słodycze

I być cierpliwym bo z dnia na dzień to nie ustąp. Sama sobie jestem winna, dałam popalić organizmowi i teraz mam efekty.. Mam też zażywać co 2 dni Duphalac żeby pobudzić jelita.

M&M

Staś

Susanna szyje - mój krawiecki blog
Susanna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-13, 21:05   #994
MagdaM46
Raczkowanie

prosty, 100% skuteczny sposób na odblokowanie się tzn. na wypróżnienie to zjedzenie kilku śliwek - w sezonie naturalnych owoców, najlepiej prosto z drzewa lub z targu, a jesienią i zimą - suszone, kalifornijskie śliwki. Nie polecam śliwek w czekoladzie - są pyszne, można się nimi nieźle utuczyć, no i nie dają naturalnego efektu szybkiego wypróżnienia, raczej prędzej po zjedzeniu kilku latkich śliwek w czekoladzie mozna się nabawić zaparcia.
MagdaM46 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-13, 23:09   #995
olmana
Raczkowanie

zjedz marchwiankę, marchew, jabłko albo otręby, coś co ma duużo błonnika
olmana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-15, 20:18   #996
agson1989
Przyczajenie

A tak w ogóle witam wszystkich! Zdecydowałam się zarejestrować żeby móc korespondować z tymi, którzy dzielą ten nieprzyjemny problem. Zaparcia łapnęły mnie dwa miesiące temu, nie wiem z jakiej przyczyny i jakoś nie chcą puścić. Co ciekawe, tak miesiąc temu sama "wyleczyłam się" piciem ogromnej ilości wody i przez 3 tygodnie było idealnie, ale tydzień temu znowu problem powrócił. Teraz nawet płyny nie pomagają. Wczoraj byłam na zakupach i zakupiłam czopki, siemię lniane i śliwki. Jak na razie kicha...

Czy komuś jeszcze przytrafły się zaparcia tak nagle, bez konkretnej przyczyny??

Pozdrawiam!

Edytowane przez agson1989
Czas edycji: 2012-10-16 o 10:14
agson1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-16, 11:02   #997
shuya
Przyczajenie

Otręby są dobre, ale moim zdaniem na zaparcia najlepszy jest błonnik, w pożywieniu często jest go za mało, wiec warto kupić tabletki. Zażywa się je codziennie popijając ciepłą woda. Można tez kupćc błonnik w proszku. Dla mnie to właśnie jest najlepszy sposób na zaparcia
shuya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-20, 12:13   #998
Dorotii83
BAN stały

Ale otręby są źródłem błonnika, więc na jedno wychodzi. Najlepiej jest go przyjmować go w naturalnej postaci a nie syntetycznej czy mocno przetworzonej. Zdecydowanie bardziej wolę kupić otręby i płatki owsiane niż tabletki, które są bardzo duże i ich przyjmowanie nie należy do najprzyjemniejszych.

Dla osób mających ten problem, zdecydowanie polecam zmianę przyzwyczajeń i przerzucenie się na owsianki na śniadanie. Jest tu nawet na forum wątek z przepisami
Dorotii83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-20, 13:59   #999
Ulka99
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!

Cytat:
Napisane przez shuya Pokaż wiadomość
. Można tez kupćc błonnik w proszku.
Co to w ogóle za pomysł ? błonnik w proszku ? Moje wyobrażenie o jego naturalności jest nikłe....

A są chociażby otręby owsiane wysokobłonnikowe i można naturalnie i bez kombinacji.

Dorotii83 - co do tematu owsiankowych przepisów w życiu bym nie wpadła na ilość możliwości zawartych w nim nie uważasz ?
Ulka99 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 13:28   #1000
baba12
Raczkowanie

Witam, nie wiem czy ktoś ten wątek jeszcze śledzi, ale mam pewną propozycję co do naszego problemu...

Otóż jak tażdy tutaj mam zaparcia, co za tym idzie gazy, wzdęcia itp...

Z naturalnych środków stosowałem, dużo ćwikły, błonnik, colon C, chleb razowy itp itd.
Z czystym sumieniem mogę powiedzieć że wszystko to działało lecz, chwilowo :/
Ostatnio zastanawiałem się jak usprawnić mięśnie brzucha (jak je ćwiczyć) alby wzmorzył się ruch jelit. Dodam że już nawet jazda na rowerku czy bieganie, dawały mizerne efekty.

Aż przypomniałem sobię 6 weidera, nie czekając od razu zrobiłem serię ćwiczeń i odziwo, zaraz po przycisnęło mnie na kibelek... Efekt genialny od tygodnia codziennie jedna seria ćwiczeń i jest regularne wypróznianie..

Teraz oglądaląc reklamę, zauważyłem pasy masujące do brzucha i zastanawiam się jak by to działało... Wiadomo celem reklamy jest efekt chudnięcia, w kótry nikt w internecie nie wierzy i każdy odradza tego typu urządzenia... Jednak zastanawiam się czy nie pomogło by w przypadku ruchu jelit, napewno jakieś oddziaływanie na mieście brzucha a tym samym na jelita może mieć, pytanie czy nie zaszkodzi ??
baba12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 23:19   #1001
dudzia22
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!

Moim zdaniem obejdzie sie bez pasów, sam zawsze możesz sobie zrobić masaż. Wydaje mi się, że jeśli będziesz trzymał dobrą dietę plus będziesz dużo ćwiczył to problem zniknie, a w raz z nim towarzyszące mu dolegliwości, wzdęcia itd.
dudzia22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-12-16, 06:52   #1002
201704210903
Konto usunięte

na mnie najlepiej działają tabletki z olejem z wiesiołka - biore 2 razy dziennie po 2 i po jakis 2 dniach nie ma żadnego problemu z zaparciami
201704210903 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-22, 14:33   #1003
liveyourpassion
Przyczajenie

Hej
co do zaleceń odnośnie zaparć: należy spożywać produkty zbożowe z pełnego przemiału czyli m.in pieczywo pełnoziarniste (unikać "białego" chleba, bułek), zamiast ryżu białego jeść brązowy, makaron wybierać gryczany, kaszę też gryczaną. Zwiększyć spożycie owoców oraz warzyw, owoce oczywiście też w formie suszonej, głównie jeśli chodzi o śliwki, kilka sztuk dziennie, można próbować z rana przed śniadaniem je zjeść Zaleca się też spożywanie takich produktów jak: otręby czy siemię lniane (np zmielić i wsypać do zupy, sałatki czy jogurtu). Wszystko to ma na celu zwiększenie spożycia błonnika w diecie, który przyspiesza pasaż jelit. Zalecane spożycie to 20-40 gram błonnika na dobę, jak się przesadzi to niestety może pójść w drugą stronę - biegunka Nie można zapominać o zwiększonej podaży wody w diecie, co najmniej 2 litry dziennie, wodę można też spożywać z miodem
liveyourpassion jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-27, 00:28   #1004
sarayy
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez liveyourpassion Pokaż wiadomość
Hej
co do zaleceń odnośnie zaparć: należy spożywać produkty zbożowe z pełnego przemiału czyli m.in pieczywo pełnoziarniste (unikać "białego" chleba, bułek), zamiast ryżu białego jeść brązowy, makaron wybierać gryczany, kaszę też gryczaną. Zwiększyć spożycie owoców oraz warzyw, owoce oczywiście też w formie suszonej, głównie jeśli chodzi o śliwki, kilka sztuk dziennie, można próbować z rana przed śniadaniem je zjeść Zaleca się też spożywanie takich produktów jak: otręby czy siemię lniane (np zmielić i wsypać do zupy, sałatki czy jogurtu). Wszystko to ma na celu zwiększenie spożycia błonnika w diecie, który przyspiesza pasaż jelit. Zalecane spożycie to 20-40 gram błonnika na dobę, jak się przesadzi to niestety może pójść w drugą stronę - biegunka Nie można zapominać o zwiększonej podaży wody w diecie, co najmniej 2 litry dziennie, wodę można też spożywać z miodem
nie nie nie! jest wręcz przeciwnie- nadmiar blonnika prowadzi do większych zaparć! Wygląda to tak:
-zbyt mała ilość błonnikaw diecie- zaparcia z powodu słabego pasażu jelit
-zalecana dawka to średnio 20 gr na dobę (indywidualna norma mieści się w 10-40gr)
-zbyt duża dawka błonnika- zaparcia z powodu zwiększonego wiązania wody w przewodzie pokarmowym
I tak: polecam spożywać jak nawiecej błonnika rozpuszczalnego tj: warzywa, warzywa i jeszcze raz warzywa! oraz owoce- szczególnie drobno-pestkowe: pomidory, maliny, truskawki, winogrona..
błonnik nierozpuszczalny w wodzie-jak najbardziej, ale przy dużej ilości wody wypijanej w ciągu dnia. Czyli jemy płatki owsiane, chleb z mąki pszennej razowej, żytniej etc, kasze, brązowy ryż i makaron, ale nie zapominamy o wodzie! (naturalna, źródlana niegazowana).
i jeszcze: miód, śliwki suszone...jogurty, kefiry- pomocne, ale nie niezbędne. Trzeba uważać przy problemach jelitowych (nie związanych bezpośrednio z zaparciami).
A główna zasada to: reguralne posiłki! zjedz codziennie śniadanie i nie pomijaj kolacji, a twój organizm będzie wiedział co z tym zrobić
sarayy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-27, 09:59   #1005
liveyourpassion
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez sarayy Pokaż wiadomość
nie nie nie! jest wręcz przeciwnie- nadmiar blonnika prowadzi do większych zaparć! Wygląda to tak:
-zbyt mała ilość błonnikaw diecie- zaparcia z powodu słabego pasażu jelit
-zalecana dawka to średnio 20 gr na dobę (indywidualna norma mieści się w 10-40gr)
-zbyt duża dawka błonnika- zaparcia z powodu zwiększonego wiązania wody w przewodzie pokarmowym
Tak, nie wątpię, że przy zbyt małej podaży wody i przy zwiększonym spożyciu błonnika może dojść do zaparć, ale w swoim poście wspominałam o zwiększonym spożyciu wody - co najmniej 2 litry dziennie wtedy raczej ta sytuacja nie nastąpi jeśli coś mówię źle to proszę popraw mnie i odeślij do źródła z którego uzyskałaś wiedzę, chętnie swoją pogłębię
liveyourpassion jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-12-27, 15:02   #1006
sarayy
Raczkowanie

Post Dot.: Zaparcia

Cytat:
Napisane przez liveyourpassion Pokaż wiadomość
Tak, nie wątpię, że przy zbyt małej podaży wody i przy zwiększonym spożyciu błonnika może dojść do zaparć, ale w swoim poście wspominałam o zwiększonym spożyciu wody - co najmniej 2 litry dziennie wtedy raczej ta sytuacja nie nastąpi jeśli coś mówię źle to proszę popraw mnie i odeślij do źródła z którego uzyskałaś wiedzę, chętnie swoją pogłębię
Moim zamiarem było sprostowanie, że nadmiar blonnika powoduje biegunkę..błonnik działa 'wiążąco', a jedynie lepszy pasaż jelit może powodować takie wrażenie..Biegunkę może jednak spowodować cukier zawarty w produktach bogatych także błonnik, np. w jabłkach.

Reszta mojej wypowiedzi była potwierdzeniem i lekkim uzupełnieniem Twojej pomocnej wypowiedzi wiedzę masz
sarayy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-31, 16:46   #1007
Dorotii83
BAN stały

Zaparcia swoją drogą... często mylone są ze wzdęciami. Jeśli pozbędziecie się wzdęcia, z zaparciem też pójdzie łatwiej. Wystarczy kilka kapsułek albo saszetka espumisanu i po pół godzinie powinno być już "lżej"
Dorotii83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-01, 10:23   #1008
klora
Rozeznanie

Ta błonnikomania w leczeniu zaparć nie jest rozwiązaniem, tak naprawdę większość naszego stolca to bakterie, nie błonnik, który stanowi naprawde mały procent kału. I zaparcia pzrewlekłe najcześciej swiadcza o problemach albo hormonalnych, albo nieprawidlowej florze bakteryjnej jelit. Dlatego jak bakterie umieraja na skutek wybijania przez antybiotyki mamy biegunki, analogicznie w druga strone, nie ma balkterii to nie ma stolca. Blonnik nierozpuszczalny moze podraznic tylko jelita, rozpuszczalny jak najbardziej bedzie pokarmem dla bakterii.
Oprocz tego zaparcia mkoga byc wywolane stylem zycia o czym wspominalo pare osob, ale tez niedoborami np. magnazu czy witamin z grub B lub antyoksydantow. Nadmierna podaz cukru jest tez problelem, bo rozleniwia perystatyke.
No i rzadko zaparcia sa problemem samym w sobie, trawienie jest procesem z gory na dol, wiec nalezy sie cofnac i popatrzec co wczesniej zachodzi nieprawidlowo, moze to zgaga albo wzdecia czy uczucie pelnosci itd. Zawsze sa jakies objawy wspolistniejace przy zaparciach. Moze to byc np. za male wydzielanie kwasu zoladkowego ktore usposledza trawienie.
A z mojego doswiaczenia duza ilosc zaprc jest wynikiem zbyt malej podazy tluszczu, ktory pobudza wydzielanie zolci i zwiększa motorykę jelit i przede wszystkim pd tego bym zaczela. A rozwiazania doraznie rzadko niweluja probem, ktory pozniej wplywa nie tylko na samopoczucie ale tez zdrowie calego organizmu, zwlaszcza u kobiet (hormony wydzialne sa z kalem, gdy sa zapqarcia nadmiar wolnych hormonow krazy w ciele).

klora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-03, 12:11   #1009
Carnimirie
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez klora Pokaż wiadomość
Oprocz tego zaparcia mkoga byc wywolane stylem zycia o czym wspominalo pare osob, ale tez niedoborami np. magnazu czy witamin z grub B lub antyoksydantow. Nadmierna podaz cukru jest tez problelem, bo rozleniwia perystatyke.
ja zauważyłam lepszy metabolizm od czasu, kiedy zaczęłam suplementować magnez (warto zrobić sobie badania krwi na zawartość magnezu, są stosunkowo tanie, do 10 zł). W jakiś sposób zbiegło się to także z utratą wagi, choć nie wiem, czy było to bezpośrednio połączone. Polecam wypróbowanie żywności ekologicznej, która ma więcej antyoksydantów niż ta konwencjonalna.

A czy kwasy tłuszczowe (np. Omega 3 i 6) mają wpływ na perystatyke?
Carnimirie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-01-03, 18:36   #1010
klora
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Carnimirie Pokaż wiadomość
ja zauważyłam lepszy metabolizm od czasu, kiedy zaczęłam suplementować magnez (warto zrobić sobie badania krwi na zawartość magnezu, są stosunkowo tanie, do 10 zł). W jakiś sposób zbiegło się to także z utratą wagi, choć nie wiem, czy było to bezpośrednio połączone. Polecam wypróbowanie żywności ekologicznej, która ma więcej antyoksydantów niż ta konwencjonalna.

A czy kwasy tłuszczowe (np. Omega 3 i 6) mają wpływ na perystatyke?
Tak stricte same w sobie bezposrednoo raczej nie, ale sa zawsze w tustym produkcie, a tluszcz wieksza motoryke, i nasycony i nienasycony, bo wymaga zolci do trawienia, ktora ma takie dzialanie, stad latwo o biegunke tluszczowa gdy zjemy za duzo czegos tlustego.

Stary 2013-01-04, 09:45   #1011
Michalina76
Raczkowanie

Zaparcia uporczywe mogą doprowadzić do poważnych schorzeń jelita grubego. Warto temu zapobiec i dbać. Ja polecam wodę, wodę i wodę
Michalina76 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-04, 12:27   #1012
Carnimirie
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez klora Pokaż wiadomość
Tak stricte same w sobie bezposrednoo raczej nie, ale sa zawsze w tustym produkcie, a tluszcz wieksza motoryke, i nasycony i nienasycony, bo wymaga zolci do trawienia, ktora ma takie dzialanie, stad latwo o biegunke tluszczowa gdy zjemy za duzo czegos tlustego.
Nie chodzi mi o jakąś tłuszczową orgię. Chciałam tylko dowiedzieć się, czy znalazłam kolejny dowód na wyższość żywności ekologicznej te produkty mają więcej kwasów omega-3 (np. mleko ekologiczne ma ich prawie 70% więcej od zwykłego), więc oprócz walorów smakowych, warto też inwestować w tę żywność w racjonalnej walce z zaparciami na szczęście nabiał ekologiczny, np. w Organic nie jest aż tak drogi jak się powszechnie uważa
Carnimirie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-05, 16:34   #1013
klora
Rozeznanie

moim zdaniem nie ma nic zlego w tluszczowej orgii
zywnosc ekologiczna nie wplywa na takie aspekty, nie ma wiekszej ilosci witamin czy mineralow...ma mniej chemii po prostu i jej produkcja jest korzystna dla ekosystemu )dla niektorych osob moze to byc zbawienne)...a co ma istotny wplyw to np. karmienie zwierzat trawa (krow), a nie paszami i wtedy mieso moze miec Omega3, ryby dziko plywajace, brak hormonow i antybiotykow id.
ale w kwestii zaprc tluszcz jest czesto zapomnianym czynnikiem, jak tez niedobory magnezu czy C - to takie najpowszechniejsze
no i np. taki magnaz moze doraznie pomoc (w wiekszej dawce ok. 800-1000 mg)

Stary 2013-01-10, 08:58   #1014
julink
Raczkowanie

Hej dziewczyny!
Poniewaz juz któryś raz rozpoczynam nierówną walkę z zaparciami,teraz postanowiłam,że będzie to już moje ostatnie podejscie przed pójściem do lekarza(od jakis 3 miesięcy załatwiam się raz na 3-4 dni,przy czym nawet NIE chce mi się☠wypróżniać,po prostu jakbym nie czuła takiej potrzeby). Myślałam więc o wypróbowaniu suszonych owoców.Jestem na R i chciałabym zapytać czy nie utrudniają one odchudzania? dzis przykladowo pierwszy raz zrobilam trochę☠inną owsiankę:
moczylam na noc lyzkę siemienia lnianego,otrębów+3 lyzki owsianych,prażyłam na patelni rano,dodalam 1/2 serka homo i 3 suszone sliwki,kilka zurawinek i jedna suszoną morelkę. Czy mogę sobie pozwolić na takie połączenie codziennie,czy na redukcji nie mozna z takimi owocami przesadzac?

Od jakis 2 miesięcy zaczęlam częściej pozwalać sobie na czekoladowe grzeszki(tj kostka czekolady po obiedzie do kawki),ale nie wiem czy może to jakos negatywnie wplywac na te zaparcia?czy calkowicie zrezygnowac ze slodyczy?

tak samo zrezygnowalam ze świeżych owoców na śniadanie które z kolei za bardzo podwyższały u mnie poziom cukru we krwi,przez co po 2 h czułam się głodna jak wilk. Jednak teraz myślę czy np takie starte jabłko na śniadanie nie pomogłoby mi przy tych zaparciach?
BYlabym bardzo wdzięczna za jakieś rady!

Edytowane przez julink
Czas edycji: 2013-01-10 o 09:02
julink jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-12, 11:14   #1015
Michalina76
Raczkowanie

A wiecie dziewczyny, że rak jelita grubego jest drugim pod względem zachorowalności i umieralności nowotworem złośliwym na świecie. Dlatego tak ważna jest chemoprewencja.
Michalina76 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-26, 20:47   #1016
lucyblusy
BAN stały

ajj, nie wiedziałam.
Na szczęście kiedyś trafiłam na bardzo dobry artykuł i wystarczyło zastosować się do kilku rad, a problem minął sam.
Oto on:

"Klucz do poprawnego oraz zdrowego wypróżniania stanowi natomiast prawidłowa praca jelit. Aby ją utrzymać, można stosować się do prostych oraz niewymagających wysiłku czynności.

Nie wstrzymywanie stolca – paradoksalnie, często sami w pośpiechu wstrzymujemy wypróżnienie, co może skutkować przyzwyczajeniem organizmu do takiego trybu.

Odpowiednia dieta – tak jak w przypadku wzdęć, zadbanie o spożywanie niskotłuszczowych oraz lekkich potraw wpływa korzystnie na trawienie. Ograniczenie białego pieczywa, ryżu, czekolady oraz wzbogacenie diety o owoce czy kefiry, pobudzi jelita do pracy.

Regularne oraz spokojne spożywanie posiłków – nie pozwala to na zaleganie pokarmu w żołądku.

Ruch oraz picie dużej ilości wody – mała ilość płynów oraz ruchu powoduje, że pokarm zalega w jelitach w postaci suchej masy. Nawadnianie organizmu, w tym także jelit, oraz częste spacery lub ćwiczenia wspomagające metabolizm, ułatwiają wypróżnianie."
lucyblusy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-12, 10:23   #1017
moolly
Raczkowanie

Hej, ja tez miałam straszne problemy z zaparciami, wizyty w kibelku co kilka dni i to w strasznym bólu ale ostatnio musialam brać antybiotyk i przy tym oczywiście probiotyk osłonowo i zauważyłam regularne wypróznienia. Nawet jak skonczyłam brac antybiotyk to jeszcze przez dłuższy czas brałam jakis zwykły probiotyk z żywymi szczepami bakterii probiotycznych i wszystko wróciło do normy, ostatnio kiedy znów coś sie zatrzymało powrociłam do probiotyku, lekarz mowi że to bezpieczne przyjmować go profilaktycznie a i cena nie jest wysoka, ostatnio kupilam probiotyk w przecenie za 5zl, pani w aptece sama powiedziala ze tak naprawde wszystkie maja to samo i nie ma co wybierac. Więc może którejś z Was też to pomoze, bo u mnie nic nie pomagalo, siemie lniane, rodzynki, woda przegotowana z rana, błonnik nic nie ruszało.
moolly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-04-13, 14:52   #1018
Susanna
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to Susanna

Cytat:
Napisane przez moolly Pokaż wiadomość
Hej, ja tez miałam straszne problemy z zaparciami, wizyty w kibelku co kilka dni i to w strasznym bólu ale ostatnio musialam brać antybiotyk i przy tym oczywiście probiotyk osłonowo i zauważyłam regularne wypróznienia. Nawet jak skonczyłam brac antybiotyk to jeszcze przez dłuższy czas brałam jakis zwykły probiotyk z żywymi szczepami bakterii probiotycznych i wszystko wróciło do normy, ostatnio kiedy znów coś sie zatrzymało powrociłam do probiotyku, lekarz mowi że to bezpieczne przyjmować go profilaktycznie a i cena nie jest wysoka, ostatnio kupilam probiotyk w przecenie za 5zl, pani w aptece sama powiedziala ze tak naprawde wszystkie maja to samo i nie ma co wybierac. Więc może którejś z Was też to pomoze, bo u mnie nic nie pomagalo, siemie lniane, rodzynki, woda przegotowana z rana, błonnik nic nie ruszało.
Ale to prawda - jeśli nie masz flory bakteryjnej w jelitach to przyczyną mogą być zaparcia. Probiotyk może okazać się strzałem w 10

U mnie bardzo fajnie sprawdza się kompocik, ze śliwek (śliwki zalane gorąca wodą i zostawione na noc) i spożywanie kilku jabłek w ciągu dnia.

M&M

Staś

Susanna szyje - mój krawiecki blog
Susanna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-17, 19:42   #1019
klora
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Cecylia Sztabowska Pokaż wiadomość

Błonnik działa jak miotełka na jelita, wymiata wszystko co tam jest.
Jeśli nie dostarczasz błonnika organizmowi to będziesz miała problemy z zaparciami.
Działa też jak szczotka na jelita drażniąc i nasilając każdy stan zapalny. Przy problemach jelitowych błonnik nierozpuszczalny jest niewskazany.
Coraz wiecej jest dowodow, ze calkowity jego brak daje pozadany efekt terapeutyczny http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/arti...oSAIU.facebook

Stary 2013-04-22, 15:40   #1020
lucyblusy
BAN stały

Słyszałam, że nadmiar błonnika powoduje wzdęcia. Nie wiem jak Wy, ale ja często nie potrafię rozróżnić tych dwóch dolegliwości, bo u mnie są bardzo podobne i już nie wiem co robić.
lucyblusy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości