|
|
#1051 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Zaparcia
dziewczyny zapraszam do wątku, gdzie poruszyłam wczoraj tt https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=704874
już wczoraj rozpoczęłam swoją kurację
|
|
|
|
|
#1052 |
|
Raczkowanie
|
Też mam spore problemy z zaparciami, ale to dlatego, że dużo jem, mam siedzący tryb pracy. No ale chociaż trochę się ruszam, 2 razy w tygodniu chodzę na basen i 2 razy na fitness. Nie chce mi się myśleć nawet o tych czopkach, mam traumę z dzieciństwa, ale chyba nie mam wyboru. Herbatkę ziołową kiedyś na noc wypiłam i niestety nie złapało mnie w domu, tylko jak już byłam w pracy.... Czy te czopki co teraz są dostępne działają jakoś lżej? Może ten kształt mają jakiś taki bardziej odpowiedni?
|
|
|
|
|
#1053 |
|
Raczkowanie
|
czopki nie są rozwiązaniem na dłuższą metę, a doraźnym. W leczeniu zaparć chodzi o to, żeby zmobilizować jelita do pracy na stałe. I tu trzeba ruchu, wody, odpowiedniej diety itd plus czegoś, co napęcznieje w jelitach i ułatwi przesuwanie się treści.
Ziarno plantago ovata (babka jajowata) na prawdę działa cuda. Jest polecane m.in. pacjentom po operacjach jelita grubego. W dodatku jest bardzo tanie - ok. 10 zł za torebkę 200 gram. Przygotowuje się je jak siemię - dwie łyżeczki miesza się z letnią wodą (na początku dobrze zacząc od 1) i wypija przed snem. Potem trzeba wypić jeszcze szklankę płynu. U mnie babka jajowata zdziałała cuda, w ogóle nie wiedziałam, że da się chodzić tak regularnie do toalety
|
|
#1054 |
|
Przyczajenie
|
Witam
Właśnie wróciłam z wakacji i z nowym doświadczeniem Kupiłam sobie te czopki i kilka razy zastosowałam... jestem na prawdę zadowolona z efektów! Nie przypuszczałam, że będą działać w takim tempie. Teraz kupiłam też zapas błonnika w aptece i zastanowię się nad tą babką, żeby całkowicie pozbyć się problemu. Mam nadzieję, że za niedługi czas wszystko wróci do normy i w końcu zacznę tak chudnąć jak chcę
|
|
|
|
|
#1055 |
|
Raczkowanie
|
Jeju, u mnie też już lepiej. Nie wiedziałam, że ulga jaką przynosi mi korzystanie z toalety stanie się dla mnie aż tak bezcenna. Swoje się nacierpiałam, ale jest lepiej. Czopki nie są takie straszne jednak. Przynajmniej te, które nie przeczyszczają.
|
|
|
|
|
#1056 |
|
Przyczajenie
|
U mnie czopki odpadają, nie wiem, może jakaś trauma z dzieciństwa
![]() Ale z tą babką jajowatą musze spróbować, naturalne rozwiązania przede wszystkim. |
|
|
|
|
#1057 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny, ja też wiecznie się borykam albo z zaparciami albo z biegunkami. Tydzień temu wróciłam z wakacji. Na wakacjach przez 2 tygodnie brałam codziennie pół łyżeczki imbiru ( takiego w przyprawie). Docelowo miało mi to pomagać na chorobę lokomocyjną (pomogło) ale dodatkowo pomogło trochę uregulować wypróźnianie. Nie wiem tylko czy można to tak brać na bierząco ?
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1058 |
|
Zakorzenienie
|
a ja tak sie zastanawiam...dlaczego regularnie bierzecie czopki i takie tam rozne? Zaparcia sa ok, jesli zdarzaja sie sporadycznie, rzadko. Ale jesli to jest od dluzszego czasu, a nawet lat, to juz nie jest normalne. I tutaj by nalezlo szukac przyczyny dlaczego tak sie dzieje a nie "zaleczac" objawy.
Zwlaszcza jesli ktos ma raz zaparcia, raz luzne stolce/biegunki. |
|
|
|
|
#1059 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale wiadomo nie należy też przesadzać Wg mnie pół łyżeczki nie zaszkodzi, imbir jest dobry na wszystko
|
|
|
#1060 |
|
Raczkowanie
|
Jako ciekawostkę podam, że na chorobę lokomocyjną z imbiru dostępne są też w handlu tabletki. Co do ich skuteczności (w zalecanych dawkach) osobiście nie jestem jednak przekonany.
Za działanie regulujące przemianę materii odpowiada zawarty w imbirze związek - gingerol. Wykazuje on też działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Jego budowa molekularna jest podobna do cząsteczki kapsaicyny - piekielnie ostrego związku zawartego w papryczkach chilli ![]() A nawiązując już bezpośrednio do głównego tematu wątku, to u mnie na zaparcia świetnie sprawdza się... mleko, no i - standardowo - odpowiednia ilość błonnika w diecie. |
|
|
|
|
#1061 |
|
Przyczajenie
|
Ja zawsze więcej imbiru stosuje w okresie przeziębień. Dodaję do herbaty, potraw i przyznam, że lepiej się zawsze czuję. Nie wiem czy działa zaś na regulację wypróżnienia.
Mnie się już wszystko uregulowało, teraz muszę tylko trzymać się diety z większą ilością błonnika. Ale przyznam, że jeśli będę miała znów taki problemy nie zawaham się i znów sięgnę po czopki. Bardzo dobrze się po nich czułam. |
|
|
|
|
#1062 |
|
Raczkowanie
|
Wiem o co chodzi bo ja też miałam traumę z dzieciństwa z czopkami. Ale nie są to takie czopki jak były dostępne w latach 80' czy 90'. Przynajmniej te, które ja stosuję mają lepszy kształt, są takie bardziej opływowe i nawet to z czego są zrobione powoduje, że są łatwiej, nazwijmy to, przyswajane przez organizm.
|
|
|
|
|
#1063 |
|
BAN stały
|
Ja też powiem szczerze ze jednak czopki to nie dla mnie. Ja teraz słyszałam ze najlepsze efekty daje naturalny błonnik dodawany np. do jogurtów. Czy słyszałyście albo przyjmujecie coś podobnego ?
|
|
|
|
|
#1064 |
|
BAN stały
|
Byc moze i daje ale wiadomo ze trzeba juz coś takiego stosowac regularnie. A co do diety to czy makarony pełnoziarniste przy takich problemach są odpowiednie ?
|
|
|
|
|
#1065 |
|
Raczkowanie
|
Ja na zaparcia polecam Jabłka - bynajmniej na mnie działają bardzo skutecznie
![]() Bardzo skuteczne są też buraczki - ja lubię "wiórki" ze słoika, ale jak ktoś ma czas może zrobić takie samemu i zawekować ![]() I jeszcze jeden sposób - jak mam taki problem i pójdę na 40-50 minut pobiegać dość intensywnie to wszystko się tam rozrusza i wtedy od razu lżej
|
|
|
|
|
#1066 |
|
Przyczajenie
|
A macie jakieś sprawdzone, łatwe i smaczne przepisy z użyciem błonnika sypkiego, np. ☠☠☠☠☠☠☠? do czego go można dodać, w jakich proporcjach?
|
|
|
|
|
#1067 |
|
Przyczajenie
|
Zaparcie może być poważnym problemem, nie tylko natury fizjologicznej, zwłaszcza jeśli nie przechodzi pomimo stosowanych różnych środków. W tej sprawie warto udać się do lekarza, by mieć pewność, że to nie jest jakieś powikłanie. Dobrym proktologiem jest Krzysztof Bielecki z poradni http://www.oberclinic.pl/strony/kadra-lekarzy.html - warto się umówić na wizytę, by jak najszybciej poradzić sobie w takiej sytuacji.
|
|
|
|
|
#1068 |
|
BAN stały
|
Zaparcia to najczęściej wynik zbyt małej ilości ruchu oraz niewielkiej ilości błonnika i płynów dostarczanych organizmowi w codziennej diecie. Jeśli problem z zaparciem jest chwilowy, z powodzeniem możemy zastosować kilka domowych sposobów, które szybko zlikwidują problem.
Perystaltykę jelit wzmaga kawa, suszone śliwki, rodzynki, daktyle, figi. Jednak ich nadmiar może powodować wzdęcia, stąd nie powinny na stałe zagościć w menu osób z problemami trawiennymi. Lekkie działanie przeczyszczające ma napar z mniszka lekarskiego. Delikatnie powinna zadziałać także wypita na czczo szklanka gorącej wody (można dodać do niej miodu lub odrobiny soku z cytryny) oraz zmielone siemię lniane (zjedz 3 razy dziennie po 1 łyżce zmielonego siemienia). Pij więcej płynów, przynajmniej 1,5-2 litry dziennie (unikaj napojów gazowanych). Nie bez znaczenia jest także ruch - w myśl powiedzenia, że kto rusza nogami, rusza też jelitami. |
|
|
|
|
#1069 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#1070 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1071 |
|
Przyczajenie
|
@Flora podobnie jak Ty również stosuję Dulcobs i jestem bardzo zadowolona z rezultatów. Ten lek działa szybko i łagodnie, już jedna dawna pozwala zapomnieć o problemach z wypróżnieniem. Potwierdziłam jego skuteczność podczas minionych Świąt, gdy z powodu przejedzenia dopadły mnie zaparcia.
|
|
|
|
|
#1072 |
|
Przyczajenie
|
Mi na zaparcia pomógł Błonnik Witalny. Sok z buraków, woda z cytryną, jabłka jakoś słabo działały. A że nie chciałam sięgać po chemiczne leki spróbowałam błonnika. I już nastopnego dnia rano po wypiciu błonnika pobiegłam do toalety
|
|
|
|
|
#1073 |
|
Zakorzenienie
|
Od wakacji mam też ten problem. Najpierw zauważyłam, że nie byłam w toalecie parę dni. Potem policzyłam- wyszło 10 dni. Poszłam do lekarza, skierował na usg brzucha (na którym trzeba być wypróżnionym). Mówię, że jak mam być wypróżniona, jak nie umiem? Przepisał jakiś syropek (o wdzięcznej nazwie dupolac)i... nic to nie dało. Poszłam na usg z pełnym, co najmniej tygodniowm, balastem. Na usg nic nie wyszło.
Piję dużo, jem regularnie, codziennie ćwiczę, dużo chodzę, a problem pozostaje. Rozmawiałam z mamą. U mnie to chyba genetyka, bo ona będąc w moim wieku miała taki sam problem i nic jej nie pomagało |
|
|
|
|
#1074 |
|
Przyczajenie
|
a ja wyleczyłam się dzięki informacjom znajdującym się na tej stronie - swietnie opisany problem i jak go pokonac - mi sie udalo! http://www.female.pl/artykul/16924-s...parcia-w-ciazy
|
|
|
|
|
#1075 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1076 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Na pewno problemu nie rozwiąże |
|
|
|
|
|
#1077 |
|
Przyczajenie
|
mmm nie znam.. ale mnie pomaga Dicopeg.. jest wersja jeszcze dla dzieci Dicopeg Junior..
|
|
#1078 |
|
Zakorzenienie
|
na regularne wypróżnienia polecam czerwona herbatę,zwłaszcza rano po śniadaniu
kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1235941 ciuchy https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1126161 książki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1144051 wish https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1261853 |
|
|
|
|
#1079 |
|
BAN stały
|
U niektórych działają śliwki, kefir u innych activia, ale wiadomo że nieraz mimo odpowiedniego żywienia coś się zadzieje i mimo wszystko zaparcia wystąpią. Mam skłonności do zaparć od dzieciństwa i wiem że czasem nie ma innej metody jak środek typu dicopeg, ważne żeby nie przyzwyczaić jelit do lenistwa. Zaparcia często są także objawem problemów ginekologicznych, warto się pofatygować więc do lekarza kiedy wystąpią mimo zdrowego żywienia.
|
|
|
|
|
#1080 |
|
BAN stały
|
SZczerze powiem, ze ja mam bardzo rzadko ten problem. Wydaje mi się, że to przede wszystkim dlatego że jam bardzo dużo warzyw i owoców. Zbilansowana dieta zwykle pomaga. Pije równiez dużo herbat różnego rodzaju....szczerze powiem że często pomagaja mi te na detoksykację jeśli już się zdarzy
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:16.

Kupiłam sobie te czopki i kilka razy zastosowałam... jestem na prawdę zadowolona z efektów! Nie przypuszczałam, że będą działać w takim tempie. Teraz kupiłam też zapas błonnika w aptece i zastanowię się nad tą babką, żeby całkowicie pozbyć się problemu. Mam nadzieję, że za niedługi czas wszystko wróci do normy i w końcu zacznę tak chudnąć jak chcę

Na pewno problemu nie rozwiąże