Zaparcia - Strona 36 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-07-17, 09:21   #1051
siostraelwa
Zadomowienie

Dot.: Zaparcia

dziewczyny zapraszam do wątku, gdzie poruszyłam wczoraj tt https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=704874

już wczoraj rozpoczęłam swoją kurację
siostraelwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-23, 23:22   #1052
pinezka997
Raczkowanie

Też mam spore problemy z zaparciami, ale to dlatego, że dużo jem, mam siedzący tryb pracy. No ale chociaż trochę się ruszam, 2 razy w tygodniu chodzę na basen i 2 razy na fitness. Nie chce mi się myśleć nawet o tych czopkach, mam traumę z dzieciństwa, ale chyba nie mam wyboru. Herbatkę ziołową kiedyś na noc wypiłam i niestety nie złapało mnie w domu, tylko jak już byłam w pracy.... Czy te czopki co teraz są dostępne działają jakoś lżej? Może ten kształt mają jakiś taki bardziej odpowiedni?
pinezka997 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-24, 07:35   #1053
readthelabel
Raczkowanie

czopki nie są rozwiązaniem na dłuższą metę, a doraźnym. W leczeniu zaparć chodzi o to, żeby zmobilizować jelita do pracy na stałe. I tu trzeba ruchu, wody, odpowiedniej diety itd plus czegoś, co napęcznieje w jelitach i ułatwi przesuwanie się treści.

Ziarno plantago ovata (babka jajowata) na prawdę działa cuda. Jest polecane m.in. pacjentom po operacjach jelita grubego. W dodatku jest bardzo tanie - ok. 10 zł za torebkę 200 gram. Przygotowuje się je jak siemię - dwie łyżeczki miesza się z letnią wodą (na początku dobrze zacząc od 1) i wypija przed snem. Potem trzeba wypić jeszcze szklankę płynu.

U mnie babka jajowata zdziałała cuda, w ogóle nie wiedziałam, że da się chodzić tak regularnie do toalety

http://readthelabel.pl
https://www.facebook.com/doreadthelabel
readthelabel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-26, 12:20   #1054
lolanna
Przyczajenie

Witam Właśnie wróciłam z wakacji i z nowym doświadczeniem Kupiłam sobie te czopki i kilka razy zastosowałam... jestem na prawdę zadowolona z efektów! Nie przypuszczałam, że będą działać w takim tempie. Teraz kupiłam też zapas błonnika w aptece i zastanowię się nad tą babką, żeby całkowicie pozbyć się problemu. Mam nadzieję, że za niedługi czas wszystko wróci do normy i w końcu zacznę tak chudnąć jak chcę
lolanna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-28, 23:20   #1055
pinezka997
Raczkowanie

Jeju, u mnie też już lepiej. Nie wiedziałam, że ulga jaką przynosi mi korzystanie z toalety stanie się dla mnie aż tak bezcenna. Swoje się nacierpiałam, ale jest lepiej. Czopki nie są takie straszne jednak. Przynajmniej te, które nie przeczyszczają.
Stary 2013-09-11, 08:25   #1056
ramona223
Przyczajenie

U mnie czopki odpadają, nie wiem, może jakaś trauma z dzieciństwa
Ale z tą babką jajowatą musze spróbować, naturalne rozwiązania przede wszystkim.
ramona223 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-11, 17:16   #1057
ollga25
Raczkowanie

Hej dziewczyny, ja też wiecznie się borykam albo z zaparciami albo z biegunkami. Tydzień temu wróciłam z wakacji. Na wakacjach przez 2 tygodnie brałam codziennie pół łyżeczki imbiru ( takiego w przyprawie). Docelowo miało mi to pomagać na chorobę lokomocyjną (pomogło) ale dodatkowo pomogło trochę uregulować wypróźnianie. Nie wiem tylko czy można to tak brać na bierząco ?
ramię: 26
WAGA: 61
ollga25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-12, 14:19   #1058
ellish
Zakorzenienie

a ja tak sie zastanawiam...dlaczego regularnie bierzecie czopki i takie tam rozne? Zaparcia sa ok, jesli zdarzaja sie sporadycznie, rzadko. Ale jesli to jest od dluzszego czasu, a nawet lat, to juz nie jest normalne. I tutaj by nalezlo szukac przyczyny dlaczego tak sie dzieje a nie "zaleczac" objawy.
Zwlaszcza jesli ktos ma raz zaparcia, raz luzne stolce/biegunki.
ellish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-12, 14:38   #1059
Simia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ollga25 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny, ja też wiecznie się borykam albo z zaparciami albo z biegunkami. Tydzień temu wróciłam z wakacji. Na wakacjach przez 2 tygodnie brałam codziennie pół łyżeczki imbiru ( takiego w przyprawie). Docelowo miało mi to pomagać na chorobę lokomocyjną (pomogło) ale dodatkowo pomogło trochę uregulować wypróźnianie. Nie wiem tylko czy można to tak brać na bierząco ?
Imbir, cynamon poprawiają także przemianę materii i pomagają w zaparciach. Ja używam do sałatek owocowych, kaw, koktali, ciast Ale wiadomo nie należy też przesadzać
Wg mnie pół łyżeczki nie zaszkodzi, imbir jest dobry na wszystko
Stary 2013-09-12, 15:22   #1060
kcal
Raczkowanie

Jako ciekawostkę podam, że na chorobę lokomocyjną z imbiru dostępne są też w handlu tabletki. Co do ich skuteczności (w zalecanych dawkach) osobiście nie jestem jednak przekonany.

Za działanie regulujące przemianę materii odpowiada zawarty w imbirze związek - gingerol. Wykazuje on też działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Jego budowa molekularna jest podobna do cząsteczki kapsaicyny - piekielnie ostrego związku zawartego w papryczkach chilli Z wyglądu ta cząsteczka przypomina trochę małego, kąsającego robaka - może dlatego jest taka pikantna

A nawiązując już bezpośrednio do głównego tematu wątku, to u mnie na zaparcia świetnie sprawdza się... mleko, no i - standardowo - odpowiednia ilość błonnika w diecie.
Stary 2013-09-25, 12:31   #1061
lolanna
Przyczajenie

Ja zawsze więcej imbiru stosuje w okresie przeziębień. Dodaję do herbaty, potraw i przyznam, że lepiej się zawsze czuję. Nie wiem czy działa zaś na regulację wypróżnienia.
Mnie się już wszystko uregulowało, teraz muszę tylko trzymać się diety z większą ilością błonnika. Ale przyznam, że jeśli będę miała znów taki problemy nie zawaham się i znów sięgnę po czopki. Bardzo dobrze się po nich czułam.
lolanna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-09-26, 22:52   #1062
pinezka997
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ramona223 Pokaż wiadomość
U mnie czopki odpadają, nie wiem, może jakaś trauma z dzieciństwa
Ale z tą babką jajowatą musze spróbować, naturalne rozwiązania przede wszystkim.
Wiem o co chodzi bo ja też miałam traumę z dzieciństwa z czopkami. Ale nie są to takie czopki jak były dostępne w latach 80' czy 90'. Przynajmniej te, które ja stosuję mają lepszy kształt, są takie bardziej opływowe i nawet to z czego są zrobione powoduje, że są łatwiej, nazwijmy to, przyswajane przez organizm.
Stary 2013-11-14, 15:06   #1063
ninaledzion89
BAN stały

Ja też powiem szczerze ze jednak czopki to nie dla mnie. Ja teraz słyszałam ze najlepsze efekty daje naturalny błonnik dodawany np. do jogurtów. Czy słyszałyście albo przyjmujecie coś podobnego ?
ninaledzion89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-10, 15:26   #1064
pamelaamela
BAN stały

Byc moze i daje ale wiadomo ze trzeba juz coś takiego stosowac regularnie. A co do diety to czy makarony pełnoziarniste przy takich problemach są odpowiednie ?
pamelaamela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-13, 23:08   #1065
ilona872
Raczkowanie

Ja na zaparcia polecam Jabłka - bynajmniej na mnie działają bardzo skutecznie

Bardzo skuteczne są też buraczki - ja lubię "wiórki" ze słoika, ale jak ktoś ma czas może zrobić takie samemu i zawekować

I jeszcze jeden sposób - jak mam taki problem i pójdę na 40-50 minut pobiegać dość intensywnie to wszystko się tam rozrusza i wtedy od razu lżej
ilona872 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-15, 14:27   #1066
Ataraxa
Przyczajenie

A macie jakieś sprawdzone, łatwe i smaczne przepisy z użyciem błonnika sypkiego, np. ☠☠☠☠☠☠☠? do czego go można dodać, w jakich proporcjach?
Ataraxa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-10, 15:52   #1067
true_blue
Przyczajenie

Zaparcie może być poważnym problemem, nie tylko natury fizjologicznej, zwłaszcza jeśli nie przechodzi pomimo stosowanych różnych środków. W tej sprawie warto udać się do lekarza, by mieć pewność, że to nie jest jakieś powikłanie. Dobrym proktologiem jest Krzysztof Bielecki z poradni http://www.oberclinic.pl/strony/kadra-lekarzy.html - warto się umówić na wizytę, by jak najszybciej poradzić sobie w takiej sytuacji.
true_blue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-12, 08:00   #1068
haneczka28
BAN stały

Zaparcia to najczęściej wynik zbyt małej ilości ruchu oraz niewielkiej ilości błonnika i płynów dostarczanych organizmowi w codziennej diecie. Jeśli problem z zaparciem jest chwilowy, z powodzeniem możemy zastosować kilka domowych sposobów, które szybko zlikwidują problem.

Perystaltykę jelit wzmaga kawa, suszone śliwki, rodzynki, daktyle, figi. Jednak ich nadmiar może powodować wzdęcia, stąd nie powinny na stałe zagościć w menu osób z problemami trawiennymi. Lekkie działanie przeczyszczające ma napar z mniszka lekarskiego. Delikatnie powinna zadziałać także wypita na czczo szklanka gorącej wody (można dodać do niej miodu lub odrobiny soku z cytryny) oraz zmielone siemię lniane (zjedz 3 razy dziennie po 1 łyżce zmielonego siemienia). Pij więcej płynów, przynajmniej 1,5-2 litry dziennie (unikaj napojów gazowanych). Nie bez znaczenia jest także ruch - w myśl powiedzenia, że kto rusza nogami, rusza też jelitami.
haneczka28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-01, 15:27   #1069
kamilkaopole
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Kachulec Pokaż wiadomość
Trochę już było postów na ten temat Ale co tam

Wg mnie najlepsze są otręby (ja je bardzo lubię więc nie mam problemów z ich spożywaniem). Są ich różne smaki.
Można też próbować ze śliwkami, morelami, jabłkami.
Dobre są także kefiry i jogurty (activia).
Z wodą nigdy nie próbowałam,bo w zasadzie nie mam z wypróżnianiem się problemów.
Herbatek nie polecam bo sa one na dłuższa mete szkodliwe (wypłukują mikro i makroelementy z organizmu, mogą odwadniać, no i rozleniwiają jelita).
Nie jestem wielbicelką porad typu "należy jeść śliwki, otręby " bo gdy chodzi się chociaż dwa dni z wzdętym brzuchem i czuje się fatalnie we własnym ciele nie ma się ochoty na zabawy z domowymi sposobami. Chcąc mieć pewność, że już niedługo pozbędę się problemu biorę Dulcobis. Lek, który działa już po 6 godzinach, czas oczekiwania nie dłuży się bo stosuje się tabletkę na noc. Nowy dzień można rozpocząć z uczuciem lekkości
kamilkaopole jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-24, 10:52   #1070
Flora1234
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Kama007 Pokaż wiadomość
Ja ostatnio biorę błonnik, bo staram się nieco schudnąć no i zaparcia miewam dość często. U mnie to jest chyba spowodowane życiem w biegu. Krótko mówiąc nie ma czasu żeby spokojnie posiedzieć w kibelku. Staram się wcześniej wstawać (bardzo ciężko), wypić spokojnie kawę, bo tylko po wypiciu kawy z mlekiem udaje mi się załatwić. Często jednak nie mam czasu na kawę i wybiegam w popłochu z domu a następnego dnia już jest duży problem, bo nawet 2 kawy nie pomagają...Największy problem mam na wyjazdach służbowych, bo już kompletnie brak czasu, stres i brzuch jak balon. Próbowałam ostatnio czopki glicerynowe ale na mnie chyba nie działają, bo nawet jak uda mi się załatwić to jest jedynie częściowy sukces... lewatywa nie wchodzi w grę, bo mam zbyt wielki opór psychiczny
@Kama007 znam opisaną przez Ciebie sytuację z autopsji. Na wyjazdach służbowych zawsze towarzyszy mi taka dawka stresu, że nie ma mowy o wypróżnieniu. Naturalne metody w takich sytuacjach na nic się nie nadają bo nie można przewidzieć, kiedy zaczną działać. A co jeśli potrzeba udania się do toalety zaskoczy mnie w trakcie szkolenia lub prezentacji? Niepotrzebne ryzyko. Dlatego popytałam koleżanki jak one radzą sobie z tym problemem i poradziły mi Dulcobis.
Flora1234 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-13, 12:02   #1071
cymka202
Przyczajenie

@Flora podobnie jak Ty również stosuję Dulcobs i jestem bardzo zadowolona z rezultatów. Ten lek działa szybko i łagodnie, już jedna dawna pozwala zapomnieć o problemach z wypróżnieniem. Potwierdziłam jego skuteczność podczas minionych Świąt, gdy z powodu przejedzenia dopadły mnie zaparcia.
cymka202 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-05, 21:42   #1072
Majka29M
Przyczajenie

Mi na zaparcia pomógł Błonnik Witalny. Sok z buraków, woda z cytryną, jabłka jakoś słabo działały. A że nie chciałam sięgać po chemiczne leki spróbowałam błonnika. I już nastopnego dnia rano po wypiciu błonnika pobiegłam do toalety .
Majka29M jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-06, 06:26   #1073
owocowykoktajl
Zakorzenienie

Od wakacji mam też ten problem. Najpierw zauważyłam, że nie byłam w toalecie parę dni. Potem policzyłam- wyszło 10 dni. Poszłam do lekarza, skierował na usg brzucha (na którym trzeba być wypróżnionym). Mówię, że jak mam być wypróżniona, jak nie umiem? Przepisał jakiś syropek (o wdzięcznej nazwie dupolac)i... nic to nie dało. Poszłam na usg z pełnym, co najmniej tygodniowm, balastem. Na usg nic nie wyszło.
Piję dużo, jem regularnie, codziennie ćwiczę, dużo chodzę, a problem pozostaje. Rozmawiałam z mamą. U mnie to chyba genetyka, bo ona będąc w moim wieku miała taki sam problem i nic jej nie pomagało
owocowykoktajl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-02-17, 11:57   #1074
pauuula303
Przyczajenie

a ja wyleczyłam się dzięki informacjom znajdującym się na tej stronie - swietnie opisany problem i jak go pokonac - mi sie udalo! http://www.female.pl/artykul/16924-s...parcia-w-ciazy
pauuula303 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-18, 16:03   #1075
lamboo
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lolanna Pokaż wiadomość
To może faktycznie kupię sobie jakieś czopki. Może zaryzykuję z tymi evaqu, bo ktoś tu pisał a i ja czytałam w ulotce, że działają bardzo szybko, a na prawdę wolałabym żeby nie zastał mnie ten problem gdzieś poza domem Mniej stresu też by mi się przydało... wiem, że to bardzo wpływa na tego rodzaju dolegliwości, jednak niestety praca nie pozwala mi na choćby chwilkę wytchnienia. Choć muszę przyznać, że treningi na siłowni i zajęcia na fitnessie zaczęły mnie bardzo relaksować... chyba to jedyny moment w ciągu tygodnie, kiedy tak na prawdę mam czas tylko dla siebie.
Świetny środek na zaparcia i do tego szybko działający, na prawdę w 15 minut jest po sprawie. Nie dezorganizują więc dnia.
lamboo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-21, 08:08   #1076
akot80
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lamboo Pokaż wiadomość
Świetny środek na zaparcia i do tego szybko działający, na prawdę w 15 minut jest po sprawie. Nie dezorganizują więc dnia.
No świetny Na pewno problemu nie rozwiąże

"Niech pożywienie będzie Twoim lekarstwem..."
akot80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-02, 21:13   #1077
LilowaWrozka
Przyczajenie

GG do LilowaWrozka Send a message via Skype™ to LilowaWrozka

mmm nie znam.. ale mnie pomaga Dicopeg.. jest wersja jeszcze dla dzieci Dicopeg Junior..

— Paulo Coelho
LilowaWrozka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-07-02, 21:24   #1078
delfix10
Zakorzenienie

na regularne wypróżnienia polecam czerwona herbatę,zwłaszcza rano po śniadaniu
delfix10 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-26, 15:53   #1079
izyda30
BAN stały

U niektórych działają śliwki, kefir u innych activia, ale wiadomo że nieraz mimo odpowiedniego żywienia coś się zadzieje i mimo wszystko zaparcia wystąpią. Mam skłonności do zaparć od dzieciństwa i wiem że czasem nie ma innej metody jak środek typu dicopeg, ważne żeby nie przyzwyczaić jelit do lenistwa. Zaparcia często są także objawem problemów ginekologicznych, warto się pofatygować więc do lekarza kiedy wystąpią mimo zdrowego żywienia.
izyda30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-27, 14:29   #1080
BeautyAlwaysFit
BAN stały

SZczerze powiem, ze ja mam bardzo rzadko ten problem. Wydaje mi się, że to przede wszystkim dlatego że jam bardzo dużo warzyw i owoców. Zbilansowana dieta zwykle pomaga. Pije równiez dużo herbat różnego rodzaju....szczerze powiem że często pomagaja mi te na detoksykację jeśli już się zdarzy
BeautyAlwaysFit jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości