|
|
#1351 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zapychające składniki w kosmetykach.
Parafina to taki potencjalny zapychacz,ale to oczywiście nie reguła.
Spróbuj jednak odstawić mus essence. W pudrze Sensique jest wazelina,to też nie za dobrze wróży ale skoro używalaś wcześniej Eveline który też ją ma,to może Ciebie akurat nie zapycha. Swoja drogą to ku ostrożności ja bym odstawiła nawet te 2 kosmetyki
Edytowane przez Kachnaaaa Czas edycji: 2011-04-29 o 21:36 |
|
|
|
|
#1352 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
.Ten z Essence podkład ma dużo silikonów, może one Ci zaszkodziły? |
|
|
|
|
|
#1353 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
H A I R ...and I will wear him In my heart's core, ay, in my heart of heart As i do thee... Rudy Blog...szybka pomoc fryzjerska Edytowane przez kathy579 Czas edycji: 2011-05-01 o 16:15 |
|
|
|
|
|
#1354 |
|
Przyczajenie
|
Dziękuję za odpowiedzi. Najpierw spróbuję odstawić mus essence i zobaczymy co z tego wyjdzie
|
|
|
|
|
#1355 |
|
Raczkowanie
|
Witam.
Szukam nie zapychajacęgo kemu z filtremUV.Macie jakieś propozycje? |
|
|
|
|
#1356 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli chcesz wyższą ochronę np. SPF 30 to polecam Dermika Hypoalergica Krem ochronny anty uva/uvb spf 30 do cery wrażliwej (również bardzo lekki - używam oba). Jeszcze jednym świetnym kremem wypróbowanym przeze mnie jest fluid marki Sefora z dozownikiem z nowej serii SPF 15 - świetnie nawilża, jedynym minusem jest uczucie oblepienia zaraz po użyciu, jednak po nałożeniu make-upu znika to uczucie.
|
|
|
#1357 |
|
Przyczajenie
|
Miałyście rację- to wina musu Essence. Gdy go odstawiłam problemy zniknęły. Chociaż muszę się przyznać, że ten puder prasowany Sensique najlepszy też nie jest, bo od czasu do czasu się coś pojawi. W każdym razie chyba muszę pogłębić swoją wiedzę na temat tego co zapycha cerę i przyłożę się do sprawdzania składników przy kolejnych zakupach
Dzięki za pomoc Pozdrawiam
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1358 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny czy jest w tym składzie coś co mogłoby zapychać? Krem dermosan N+R, półtłusty. Skład: Water, 2-Oktyldecanol, Cetearyl Alcohol, Cetyl Palmitate, Octyl Methoxycinnamate, Sorbitan Stearate, Polysorbate 60, Benzyl Alcohol, Butyl Methoxydibenzoylmaethane, Parfum, Tocopheryl Actetate, Retinyl Palmitate, BHA, Citric Acid.
A może macie jakieś sprawdzone kremy do twarzy? Wiem, wiem, że jest wyszukiwarka, ale tym sposobem znalazłam krem, który mnie powoli zapycha
|
|
|
|
|
#1359 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie Dziewczyny
![]() Zakupiłam ostatnio w austriackiej sieciówce DM kilka produktów z serii naturalnych kosmetyków Alverde. Chciałabym Was zapytać o składy, tak z ciekawości, czy faktycznie są takie naturalne.. krem do twarzy z perłami matujący do cery mieszanej: agua, glycine soja oil*, alcohol*, glycerin*, CI 77891, glyceryl stearate citrate, mica, myristyl myristate, betaine, cetearyl alkohol, sorbitol, elaeis guinensis oil*, hydrolyzed pearl, fucus vesiculosus extract, parfum**, xanthan gum, glycerin, p-anisic acid, tocopherol, tin oxide, alumina, helianthus annuus seed oli, sodium hydroxide, alkohol, citral**, citronellol**, geraniol**, linalool** *ingredients from certified organic agriculture ** from natural essential oils deobalsam calendula- antyperspirant ohne alkohol :agua, aloe barbadensis leaf juice*, cellulose, zinc oxide, glyceryl caprylate, glycerin, zinc ri inoleate, xanthan gum, simmondsia chinensis oil*, hydrogenated palm glycerides, calendulaofficinalis extract***, hamamelis virginiana distillate*, hydrogenated lecithin, caprilic/capric triglyceride, steraic acid, parfum**, citral**, citronellol**, farnesol**, geraniol**, limonene**, linalool**, benzyl benzoate**, * ingredients from certified organic agriculture ** from natural essential oils *** ingredients from certified dynamic-organic agriculture olejek z dzikiej róży- kuracja tygodniowa to skóry twarzy: simmondsia chinensis seed oil*, prunus amygdalus dulcis oil*, prunus persica kernel oil, rosa canina fruit oil*, caprilic/capric triglyceride, pyrus malus seed extract, limonene**, citronellol**, geraniol**, benzyl benzoate**, coumarin**, parfum** *ingredients from certified organic agriculture ** from natural essential oils Co sądzicie o tych kosmetykach? a raczej o ich składnikach.
|
|
#1360 |
|
BAN stały
|
Dużo się dowiedziałam, wiem czego unikać dzięki!
|
|
|
|
|
#1361 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1362 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Szkodliwe składniki
Cytat:
Cały chaos z parabenami rozpoczął się w momencie gdy pewna firma kosmetyczna wymyśliła sobie patent na zdobycie więkzej ilości klientów, strasząc parabenami i reklamując się że oni to ich nie używają. I co z tego jak stosują inne związki chemiczne, z innymi podstawnikami na przykład, co wg mnie może być bardziej niebezpieczne, bo często o tych "zamiennikach" parabenów jest po prostu mniej informacji i są słabiej przebadane. |
|
|
|
|
|
#1363 |
|
Raczkowanie
|
dziękuję za odpowiedź
|
|
#1364 |
|
Przyczajenie
|
eee... jedno tylko pytanie... skąd wiadomo że coś nas zapycha? i niby jaka jest różnica pomiędzy tym że coś "zapycha" a coś "zatyka"????
No ja to niestety Ciemngród. |
|
|
|
|
#1365 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
A skąd poznać?Jak twoja skóra zacznie się w szybkim tempie zanieczyszczać po użyciu danego kosmetyku czyli zaczynają się pojawiać wągry, zaskórniki, wypryski w większej ilości to znaczy,że kosmetyk zapchał/zatkał ci pory. Niektóre składniki użyte w kosmetykach mają dużą tendencje do zapychania:gliceryna, pochodne ropy(paraffinum liquidum,petrolatum, mineral oil), lanolina i trzeba na nie szczególnie uważać, czytać składy.Ale są też osoby, którym te składniki nie szkodzą i nic im sie nie dzieje.Także w dużej mierze jest to sprawa indywidualna i trzeba obserwować swoją skóre-zwłaszcza jak się używa nowego kosmetyku jak działa na naszą cere.
|
|
|
|
|
|
#1366 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1367 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Re: Kremy - zapychacze porów
Reklama...
Edytowane przez niezamienna_juz_na_nic Czas edycji: 2011-10-18 o 16:41 Powód: Reklama na wizażu jest płatna |
|
|
|
|
#1369 |
|
Raczkowanie
|
Hey wszystkim
szkoda, że tak późno trafiłam na ten wątek, ale mam nadzieję, że ktoś się zlituje i mi odpisze. Używałam Ziaja Med, i nawet nie było źle, skład: Skład: Aqua (Water), Octocrylene, Octyldodecanol, Cetearyl Ethylhexanoate, Glycerin, Aluminum Starch Octenylsuccinate, Butyl Methoxydibenzonylmethane, Cetearyl Glucoside*, Cetearyl Alcohol*, Dimethicone, Cyclopentasiloxane, Hydrogenated Coco-Glycerides*, Elaeis Guineensis (Palm) Oli*, Glyceryl Stearate Citrate, Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol, Sodium Acrylate/Sodium Acryloyldimethyl Taurate Copolymer, Isohexadecane, Polysorbate 80, Troxerutin, Allantoin, Saccharomyces/Zinc Ferment, Panthenol, Escin, Propylene Glycol, Sodium Polyacrylate, PEG-8, Tocopherol, Ascorbyl Palmitate, Ascorbic Acid, Phenoxyethanol, Methylparaben, 2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol, Propylparaben, Diazolidinyl Urea * - surowiec ECO-certyfikowany wiem, wiem, ziaja, i długi skład =źle, ale myślę, że nie było takźle, ale zmieniłan na soraya skład: Aqua, Ethylhexyl Stearate, Sorbitan Stearate, Sucrose Cocoate, Propylene Glycol, Squalane, Canola Oil, Tocopherol, Centella Asiatica Extract, Darutoside, 10-Hydroxydecanoic Acid, Sebacic Acid, 1,10-Decanediol, Dimethicone, Allantoin, Cymbopogon Nardus, Carbomer, Methylparaben, Propylparaben, Tetrahydroxypropyl Ethylenediamone, DMDM Hydantoin, Parfum, Benzyl Alcohol, Citral, Eugenol, Iso Eugenol, Benzyl Salicylate, Coumarin, Geraniol, Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde, Benzyl Cinnamate, Buthylphenyl Methylpropional, Linalool, Benzyl Benzoate, Citronellol, D-Limonene i chyba mnie zapchał! Mam w ogóle pootwierane pory, duże, i w ogóle trądzik, kaszkę= jak widać nie jest dobrze z moją cerą na codzień, a po tym kremie to w ogóle jakaś masakra się zrobiła, I teraz nie wiem czy rzeczywiście to ten krem czy może Maybeline skaład aqua, isododecane, cyclopentasiloxane, glycerin, cyclohexasiloxane, peg-10 dimethicone, methyl methacrylate, crosspolume, butylene glycol, dimethicone isoeicosane, disterdimonium hectorite, cetyl peg/ppg-10/1dimethicone, sodium chloride, phenoxyethanol, c9-15 fluoroalkohol phosphate, polyglyceryl -4 isostearate, hexyl laurate, butylparaben, tocopherol, panthenol, propylene glycol, royal jelly, chamomilla recutita/matricaria flower extract [+/- may contain ci 77891/titanium dioxide, ci 77499, ci 77491, ci 77492, iron oxides, mica] (28.04.2008) Wiem, trochę mało składniowo, ale mam nadzieję ze mnie ktoś zrozumie, i mam też nadzieję na podpowiedź. ![]() ---------- Dopisano o 19:44 ---------- Poprzedni post napisano o 19:37 ---------- Aha, dodam jeszcze że acne derm używam na codzień- smaruję na noc, składKwas azelainowy 20,0 g Substancje pomocnicze glikol propylenowy, glicerol, kwas beznzoesowy, Arlatone 983S (samoemulgujący się monostearynian glicerolu), Cutina CBS, PCL w płynie, woda oczyszczona. i mydełka bambino (tylko nie krzyczcie na mnie za to mydełko, bo zużyję i mam zamiar kupić coś innego) skład Sodium Tallowate, Sodium Cocoate, Aqua, Glycerin, Lanolin, Parfum, Sodium Chloride, Tetrasodium Etidronate, PEG-14M, CI 77891, Butylphenyl Methylpropional, Linalool, Benzyl Salicylate, Alpha-Isomethyl Ionone, Citronellol, Geraniol. Myślicie, że to dobry pomysł przerzucić się na: Babydream skład Aqua, Lauryl Glucoside, Cocamidopropyl Betaine, Coco Glucoside, Sodium Cocopolyglucose Tartrate, Sodium Lactate, Panthenol, Triticum Vulgare, Chamomilla Recutital, Glycerlyl Caprylate, Glyceryl Oleate, Lactic Acid, Parfum. ?? |
|
|
|
|
#1370 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja sie na skladach super nie znam, wiec Ci nic nie doradze. Jedno wiem, ze Sodium Tallowate nie jest zbyt dobre. To masz w mydelku babmbino "Jest to jeden ze związków jakie powstają z połączenia sody kaustycznej z tłuszczem zwierzęcym podczas procesu zwanego saponifikacją. Składnik popularnych mydeł, średnio dobry dla skóry , zwłaszcza że często usuwa się z gotowego produktu glicerynę. Lepsze są toaletowe mydła z tłuszczów roślinnych, z których nie usunięto gliceryny." Skoro czujesz, ze Soraya Cie zapycha to nie uzywaj. Proponuje Ci zebys poszukala kosmetykow bardziej naturalnych i moze przerzucila sie na pudry mineralne zamiast zwyklych drogeryjnych. Kosmetyki naturalne sa super i poprawily zdecydowanie stan mojej tragicznej cery, a w dodatku wiekszosc z nich nie jest testowana na zwierzetach Polecam
|
|
|
|
#1371 |
|
Raczkowanie
|
ok, dzięki
![]() ---------- Dopisano o 23:15 ---------- Poprzedni post napisano o 22:55 ---------- Aha, a o ta sorayę pytam, bo kiedys używałam i nie zrobiła mi krzywdy więc sama się zdziwiłam, że takie cos mnie spotkałao
|
|
|
|
|
#1372 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jedynie zapachy mnie kusily
|
|
|
|
#1373 |
|
Raczkowanie
|
No właśnie pięknie pachnie
I troszkę blizny redukuje, więc się skusiłąm ponownie i mnie pokarało.
|
|
|
|
|
#1374 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny! Dawno juz nikt nie pisał w tym watku, ale może ktoś akurat będzie mogl odpowiedzieć na moje pytanie.
Przeczytałam 3/4 tego watku i jest po pierwsze pod wrażeniem wiedzy niektórych z was. Po drugie- wiem już których kremów nie używać. Dzięki Ale o dziwo mało tu przykładów kosmetyków ktore definitywnie nie sa komedogenne. Na pewno SVR, Hydracid Alpha (czesc z linii), Bioderma AKN, Uriage Hyseac, Olay Total Effects, Dramatically Different Zel (ten w tubce). Wiem ze wiele razy powtarzałyście za każda cera jest inna ale może podacie jeszcze jakieś przykłady kosmetyków do twarzy o których wiecie za nie zawierają zapychaczy. Osobiście zależałoby mi na takich do skory mieszanej/tłustej.
|
|
|
|
|
#1375 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny od pół roku jest w uk. Przed wyjazdem używałam Kremu Bioderma Hydrabio Legere i nie było źle. Czasami z 1-2 góra 3 krostki co jakiś czas. Względny spokój, czasami tam jakieś problemy z porami, zależało od dnia ale generalnie byłam zadowolona.
WATER (AQUA), GLYCERIN, CYCLOMETHICONE, DICAPRYLYL ETHER, DIMETHICONE, CYCLOPENTASILOXANE, POLYETHYLYNE, SODIUM LACATE, ARACHIDYL ALCOHOL, NIACINAMIDE, MANNITOL,XYLITOL, RHAMNOSE, FRUCTOOLIGOSACCHARIDES, LAMINARIA OCHROLEUCA EXTRACT, PYRUS MALUS(APPLE) FRUIT EXTRACT, GLYCERYL STEARATE, PEG-100 STEARATE, BEHENYL ALKOHOL, CETYL PALMITATE, PENTYLENE GLYCOL, ARACHIDYL GLUCOSIDE, HEXYLDECANOL, C300-45 ALKYL CETEARYL DIMETHICONE CROSSPOLYMER, XANTHAN GUM, CITRIC ACID, CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE , DOSODIUM EDTA, PHENOXYETHANOL, CHLORPHENESIN, FRAGRANCE(PARFUM) W uk niestety bioderma chyba jest niedostępna. Nigdzie nie mogę jej znaleźć oprócz ebay'a ale już się nacięłam na daty ważności. Zaczęłam testować inne "apteczne" kremy ale jest tylko gorzej. Ostatnio jestem na etapie Eucerin Replenishing Face Cream 5% urea Ingredients: Aqua Urea Glycerin Caprylic/Capric Triglyceride Cyclomethicone Dimethicone Pentaerythrityl Tetraisostearate Triisostearin Cetyl Alcohol Sodium Lactate Glyceryl Stearate Benzyl Alcohol PEG-40 Stearate Biosaccharide Gum-1 Methylparaben Lactic Acid Lanolin Alcohol Phenoxyethanol. Testowałam też Clarins HydraQuench Cooling cream-gel ingredients: Water, Alcohol, Glycerin, Squalane, Caprylic/Capric Triglyceride, Tapioca Starch, Ammonium Acryloyldimethyltaurate/Vp Copolymer, Phenyl Trimethicone, Butylene Glycol, Fragrance, Ethylhexylglycerin, Tocopheryl Acetate, Palmitoyl Proline, C13-14 Isoparaffin, Tetrasodium Edta, Glyceryl Acrylate/Acrylic Acid Copolymer, Mica, Titanium Dioxide, Magnesium Leaf Extract, Rhodiola Rosea Root Extract, Polyacrylamide, Laureth-7, Punica Granatum Bark Extract, Cedrelopsis Grevei Bark Extract, Palmitic Acid, Pentylene Glycol, Pyrus Sorbus Bud Extract, Biosaccharide Gum-4, Sodium Hyaluronate, Thermus Thermophillus Ferment, Lapsana Communis Flower/Leaf/Stem Extract, Phenoxyethanol, Potassium Sorbate, Triethoxycaprylylsilane, Sodium Lauryl Sulfate, Yellow 6 Oraz avene cicalfate Skład: avene thermal spring water (avene aqua); caprylic/capric triglyceride; mineral oil (paraffinum liquidum); glycerin; hydrogenated vegetable oil; zinc oxide; propylene glykol; polyglyceryl-2 sesquiisostearate; peg-22/dodecyl glycol copolymer; aluminium sucrose octasulfate; aluminium stearate; beeswax (cera alba); copper sulfate; magnesium stearate; magnesium sulfate; microcrystalline wax (cera microcristallina); zinc sulfate Pierwsze co rzuciło mi się w oczy to ten caprylic/capric triglyceride na początku składu we wszystkich trzech. Jak przy nich wypada Bioderma bo jednak tez ten Caprylic w składzie ma jednak na samym końcu( tyle ze moja cera nigdy nie była idealna a lat juz trochę mam).Już po prostu nie wiem co robić. W tej chwili odstawiłam wszystkie kremy i smaruje się Olejem z orzecha włoskiego. Stan się niby poprawił jednak pojawiła się super hiper sahara. Zawsze miałam problemy z nawilżaniem i starałam się kupować kremy do cery odwodnionej ale tłustej/mieszanej. Olej solo nie daje rady. Czy krem biodermy jest wart kombinowania z jego zdobyciem czy kryją się tam jeszcze jakieś inne potencjalne ciężkie zapychacze? Czy mocno różni się składowo od pozostałych 3? Może to co innego mi tak szkodzi w uk( woda? ale ponoć czysta) Do oczyszczania teraz mam mydelko aleppo zakupione także z nadzieją poprawy, wcześniej zazwyczaj były to jakieś apteczne pianki bez sls i innych straszności. Do makijażu używam podkładu LilyLolo ( Mica (CI77019), May Contain: Titanium Dioxide (CI77891), Zinc Oxide (CI77497), Iron Oxides (CI77491, CI77492, CI77499) i pudru bambusowego. Jak widać za wiele na tą twarz nie nakładam z oczyszczaniem już trochę kombinowałam ale poprawy nie było wiec zostaje krem. Przyjmując że głównym winowajcą jest caprylic może któraś z dziewczyn zna krem dostępny szerzej w uk? Edytowane przez CruelOrchid Czas edycji: 2012-03-20 o 19:05 |
|
|
|
|
#1376 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1377 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zapychające składniki w kosmetykach
Cytat:
Mozesz skorzystac z tego slownika i poszukac kazdego ze skl. Twoich kremow jesli masz czas. Zmiana klimatu moze miec na to wplyw oraz jedzenie.
|
|
|
|
#1378 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Klimat.. hmm wydaje się bardzo "nadmorski" a w takim było mi zazwyczaj dobrze, jedzenie specjalnie też się nie zmieniło bo angielska kuchnia, szczególnie ta "fast foodowa" typu do mikrofali i jazda w ogóle mi nie podchodzi wiec raczej odżywiam się podobnie. Dlatego nie brałam tego mocno pod uwagę Cytat:
|
||
|
|
|
|
#1379 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
..I trochę z innej beczki...przeczytałam cały wątek i znalazłam taką listę potencjalnych zapychaczy. Czy Hexxane umieściła gdzieś tą zmodyfikowaną wersję? nie mogę tego znaleźć a mój facet w ramach ćwiczeń pisze mi program do porównywania składu kosmetyków z naciskiem na zapychacze. Wiem ze było wiele linków ale w większości były dość mało pomocne. Wiele dziewczyn narzekała w tym wątku np na glicerynę która w najczęściej podawanym tutaj źródle ma wartość 0 komodogenności. |
||
|
|
|
|
#1380 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Wiesz to, ze nie jesz fast foodow nie oznacza, ze nie jesz inaczej. Ja mieszkam w USA i tez nie jem tego smieciowego jedzenia,ale musze rowno czytac sklady czy czasem cos nie jest do jakiegos chleba dodane czy innych niby normalnych rzeczy. tutaj np. do jedzenia czesto dodawany jest fructose corn syrup - to taki rozpychacz tylkow. Jesli jeszmieso to moze byc inne etc. etc. Kosmetyczka mi kiedys mowila, ze jeden rodzaj kremu mozna uzywac jedynie rok max ,a potem trzeba zmienic. Dlaczego? Nie wiem ![]() Im dalej sie zaglebiam to mysle, ze to jest nieprawda. Cytat:
![]() Cytat:
Ja tez poszukam , moze znajde ![]() A z ta gliceryna to hmm...
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:29.

.