|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
Pokaż wyniki sondy: Ile wynosi Twoje wynagrodzenie netto? (na rękę, w przeliczeniu na pełen etat) | |||
poniżej 1000zł |
![]() ![]() ![]() ![]() |
599 | 22,44% |
1000zł - 1500zł |
664 | 24,88% |
1500zł - 2000zł |
464 | 17,38% |
2000zł - 2500zł |
316 | 11,84% |
2500zł - 3000zł |
180 | 6,74% |
3000zł - 4000zł |
147 | 5,51% |
4000zł - 5000zł |
99 | 3,71% |
5000zł - 7000zł |
57 | 2,14% |
7000zł - 10000zł |
50 | 1,87% |
powyżej 10000zł |
93 | 3,48% |
Głosujący: 2669. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#541 |
Zadomowienie
|
Dot.: Ile zarabiają Wizażanki ;)
A jako kto pracujesz? Jest to rozwijająca praca?
![]() |
![]() |
#542 |
Raczkowanie
|
1300 netto, sekretarka, 3/4 etatu.
Wcześniej sprzedawca i pracownik biurowy - płaca nieco niższa.
![]() |
![]() |
#543 |
Przyczajenie
|
Pracuje jako asystentka zarządu w dużej firmie w dużym mieście, pracuje sporo z językiem obcym, praca stresująca i męcząca, zarabiam 2370 netto, dodatkowo tłumaczę sporo tekstów, z czego mam dodatkowo jakieś 500 zł, ale biorąc pod uwagę koszty utrzymania, wynajem kawalerki, ciężko jest
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#544 |
Raczkowanie
|
Pracuję jako grafik w firmie 8 osobowej. Projektuję głównie grafiki użytkowe. Doświadczenie kierunkowe - przeszło 5 lat. Czas pracy - projektowy, czyli nikt mi nic nie narzuca oprócz deadlinu :P Zarabiam 3100 netto. Jest ok
![]() ![]() P.S. Czasem przyjmuję zlecenia również jako freelancer wtedy mam większy dochód. Od biedy współpracuję również z jednym biurem w UK.
"Mężczyznę można „wykastrować” jednym zdaniem: Wolę, abyś był moim przyjacielem niż kochankiem" mistrz Woody Edytowane przez qatarynka Czas edycji: 2011-07-19 o 14:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#545 |
Raczkowanie
|
Budżetówka - 1460 zł netto.
Ogólnie szkoda słów. Nie jest to niestety dobre miejsce dla młodych ludzi, bo niestety kokosów tu się nie zarobi i ogólnie wszyscy mają to w D (na podwyżki nie ma co liczyć). Chyba, że ma się 20 lat stażu pracy i dochodzi kasa za wysługę. Zaczynam szukać czegoś innego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#546 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#547 |
Rozeznanie
|
opiekun w dps
pierwsza praca ok 1700 na rękę miejsce pracy mała wioseczka jestem bardzo zadowolona ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#548 |
Raczkowanie
|
ja pracuję przy wykładaniu towarów w supermarkecie - mam na rękę około 1200 więc t nie kokosy, ale puki studiuję, to może być.
I dorabiam sobie 300 - czasami 350 zł przy Oriflame, jestem konsultantką 4 miesiące, juz mam swoją niedużą grupę, więc pierwsze zyski już sa ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#549 |
Raczkowanie
|
0zl szuka pracy ;D
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#550 |
Zakorzenienie
|
Nowa praca, pierwsza poważna -specjalista e-commerce, 1700 pln na rękę. Plus 400-500 zł za działalność"piśmienniczą" .
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#551 |
Raczkowanie
|
a czym sie zajmuje Twoj facet?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#552 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#553 |
Przyczajenie
|
Ten wątek mnie autentycznie przeraził. Osoba po dwóch kierunkach zarabiająca 1200zł? Ile z tego można odłożyć, utrzymując się w dużym mieście? Ile dekad trzeba, żeby przy takiej pensji spłacić mieszkanie?
Mam nadzieję, że na wyniki sondy miało wpływ to, że jest ona z 2008 roku (choć przez dwa lata sytuacja pewnie drastycznie się nie polepszyła) oraz fakt, że wypowiedziały się w większości młode kobiety z małym doświadczeniem zawodowym, dopiero rozpoczynające karierę zawodową. Skończyłam studia, ale jeszcze się nie obroniłam. Aktualnie pracuję drugi miesiąc w biurze projektowym za 1700zł netto. Po zakończeniu okresu próbnego przewiduję podwyżkę 300-500zł. Nie są to w mojej branży duże pieniądze,wysokie stawki osiąga się po zdobyciu doświadczenia a bardzo wysokie - po zrobieniu uprawnień państwowych. Dziewczynom z uzdolnieniami w kierunkach ścisłych naprawdę polecam studia na politechnice. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#554 |
Zakorzenienie
|
Jeśli masz na myśli architekturę lub inż budownictwa (nie wiem ale biuro projektowe brzmi znajomo) to mam akurat sporo znajomych w tym siedzących (zaznaczam z uprawnieniami i ok 6 lat dosw w zawodzie i w Pl i za granica) i wcale nie jest tak rozowo. Zle tez nie, ale 3 - 3.5 K na reke to raczej maks na tym etapie ( i to za ponad 40 h tydzien pracy). Na pewno są jednostki zarabiajace wiecej (zycze bys sie do nich zaliczyla
![]() Edytowane przez anka_res Czas edycji: 2011-08-28 o 17:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#555 |
Przyczajenie
|
Jestem po budownictwie, ale obecnie pracuję w biurze architektonicznym.
Powszechnie się mówi o kryzysie w branży trwającym od kilku lat. Ale znajomi raczej szybko znajdują pracę w zawodzie i nie ma mowy, żeby absolwentowi z tytułem magistra zaproponować poniżej 1400zł. Trzeba też zaznaczyć, że dużo lepsze zarobki są w wykonawstwie, na budowie (od 2000zł dla świeżo upieczonego absolwenta - takie są doświadczenia znajomych z roku) - ale tutaj też pracuje się więcej godzin. Kilka osób z mojej grupy załapało się do jednej firmy na budowę (różne stanowiska kierowniczo-organizacyjne)- 10h/dzień, zarobki 2700zł netto, zapewniony obiad w godzinach pracy, służbowe ubrania, komórka i laptop, niektórzy również samochód. No i mamy jednak realną szansę na znaczny wzrost wynagrodzenia kilka lat po skończeniu studiów (uprawnienia i awans na kierownika budowy/projektanta). A co ma powiedzieć taki nauczyciel lub urzędnik? Mimo mniejszych i większych kryzysów, uważam, że naprawdę warto iść na konkretne studia techniczne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#556 |
Zakorzenienie
|
Na pewno warto.
Moi znajomi aż takich pozytywnych doświadczeń nie mają (tzn. nie pracują oczywiście za 1400 zł, ale trudno przebić 3 K, mają uprawnienia od dłuższego czasu), ale wiadomo, różnie się ludziom układa. Może akurat nie mieli szczęścia. Kryzys może w Pl jest mało odczuwalny, ale na Wyspach kilka lat temu od ręki dostawali pracę i bez uprawnien nawet za no ja wiem, 35 K Euro to była jak dla nich bardzo marna pensja, a teraz tam już nie ma czego szukać, ich wszystkie co do jednej firmy się zamknęły (mówię o 4-5 osobach). Faktem jest natomiast, ze żadne długo nie szukało pracy w Pl, tylko te pensje, ciężko o dużą kasę, 3 K to IMO nie są złe pobory, ale nie dla inż z uprawnieniami. Tak czy inaczej, powodzenia, może trafisz lepiej! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#557 |
Zakorzenienie
|
Szkoda tylko, że nie wszyscy mają takie zdolności. Przykład? Ja.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#558 |
Zakorzenienie
|
E, spokojnie, nie tylko po technicznych studiach można przeżyć, ja jestem po powszechnie wyśmiewanej ekonomii i wątpię, bym przetrwała na polibudzie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#559 |
Zakorzenienie
|
Dokładnie- trzeba znaleźć swoje miejsce w tym całym bałaganie. Często dopiero po studiach okazuje się, że coś kręci nas bardziej niż reszta.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#560 |
Wtajemniczenie
|
:O przerażające statystyki... jak zaczynałam czytać ten wątek, spodziewałam się po pierwsze, że im nowsze wpisy, tym większe kwoty będą się pojawiać, po drugie że jednak średnie zarobki będą oscylować wokół 2500-3000 pln...
Moja poprzednia praca była moją pierwszą "poważną" pracą. Zarabiałam ok. 3 tys na rękę (zaczynałam od 1000 zł, ale pensja szybko wzrastała), praca wiązała się z delegacjami i była bardzo stresująca. Mimo to lubiłam ją. Teraz zmieniłam pracodawcę. Praca stacjonarna, "od-do" - bez nadgodzin, względnie spokojna. zarabiam XXXX PLN na rękę + premia, laptop, telefon, dofinansowanie do obiadów, opieka medyczna i talony na święta. Przyznam że po lekturze trzy razy zastanowię się, zanim zacznę narzekać na wysokość swojego wynagrodzenia...
Edytowane przez emeczka Czas edycji: 2017-08-25 o 14:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#561 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() zazdroszczę i chciałabym mieć chociaż polowe tego co masz, już bez tych dodatków
![]() |
![]() |
#562 |
Raczkowanie
|
A ja zarabiam wynajmując lokal użytkowy, niewiele - 1000 zl, minus podatek ok 80 zł miesięcznie. Lokal oczywiście nie kupiony za moje pieniądze, jestem studentką wygrzebującą groszaki z kieszeni, żeby starczyło na papierosy ;p
Praca planowana? Najchętniej naukowa, nie w Polsce. Ale to po studiach. Aktualnie poszukiwana? Jakakolwiek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#563 |
Zakorzenienie
|
Jestem po maturze i szukam pracy. Na studia niestety się nie dostałam, a na wieczorowe nie chciałam iść, ale za rok będę próbować jeszcze raz.
Tymczasem żeby w domu nie zwariować i nie być całkowitym leniem codziennie wysyłam do sklepów swoje CV, niestety nie mam doświadczenia, a przez to odpadam już na samym początku bo nikt do mnie nie oddzwania. Słyszałam, żeby iść do H&M to trzeba mieć znajomości... no cóż, dziękuję bardzo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#564 |
Zakorzenienie
|
Do sprzątania chcą referencji i listów motywacyjnych - to jest najlepsze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#565 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W mojej (małej - 20 osób - 15 informatyków, 4 handlowców i ja ![]() Także dziewczęta - po maturze na informatykę! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#566 |
Zakorzenienie
|
Ja szukam obecnie pracy - stażu jako technik farmaceutyczny i nic
![]() Jak zaczynałam szkołę dwa lata temu to w moim regionie było dużo interesujących ofert, teraz nie ma ich w ogóle. Jestem załamana, tym bardziej, że nie jest to moja pierwsza szkoła, jaką skończyłam po liceum, mam już licencjat - pracy wtedy też nie znalazłam, dlatego zdecydowałam się na szkołę policealną, a teraz siedzę znów w domu od dwóch i pół miesiąca i nic ![]() Może ktoś się orientuje, czy mając 25 lat skończone i dyplom technika przysługuje jeszcze staż z urzędu pracy?
![]() |
![]() |
#567 |
Przyczajenie
|
Odnośnie tych zarabiających najwyższą stawkę z ankiety. Własny biznes. Zarobki bardzo duże, jednak nie można zapominać, że własna firma i pieniądze to jedna wielka sinusoida. Czasami masz tysiące, czasami nie masz nic.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#568 |
Zakorzenienie
|
Pracuje jako product menager, po studiach PR
4 lata w branży zarobki 3-4 tysiące netto/ m-c
![]() |
#569 |
Zakorzenienie
|
Z rynkiem pracy to jest tak, że szybko się zmienia. Kiedyś pielęgniarek było za dużo, brak pracy - teraz popyt jest, a pielęgniarek coraz mniej, bo mało która chce po ciężkich studiach pracować za takie pieniądze.
Zamykali przedszkola - zwalniano przedszkolanki, pedagogów, teraz przedszkoli brakuje. Krzyczą, że trzeba inżynierów, później będą krzyczeć, że za dużo, albo nie chcą pracować w PL. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#570 |
Zakorzenienie
|
![]() Masz rację. Dlatego ja zawsze sobie chwaliłam swoją ekonomię ![]() Zanim zostanę zakrzyczana że to fabryka bezrobotnych - nigdy nie miałam wielkich problemów ze znalezieniem pracy w zawodzie. I na warunki też nie narzekam. Gdybym mogła, byłabym inż elektronikiem ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:14.