|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
Pokaż wyniki sondy: Ile wynosi Twoje wynagrodzenie netto? (na rękę, w przeliczeniu na pełen etat) | |||
poniżej 1000zł |
![]() ![]() ![]() ![]() |
599 | 22,44% |
1000zł - 1500zł |
664 | 24,88% |
1500zł - 2000zł |
464 | 17,38% |
2000zł - 2500zł |
316 | 11,84% |
2500zł - 3000zł |
180 | 6,74% |
3000zł - 4000zł |
147 | 5,51% |
4000zł - 5000zł |
99 | 3,71% |
5000zł - 7000zł |
57 | 2,14% |
7000zł - 10000zł |
50 | 1,87% |
powyżej 10000zł |
93 | 3,48% |
Głosujący: 2669. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1141 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ile zarabiają Wizażanki ;)
U mnie z czasem co nieco się zmieniło i obecnie: jako magister wykształcenie zgodne z wykonywaną pracą, 5 lat doświadczenia w zawodzie, w tym 3 lata na obecnym stanowisku zajmuję się orzecznictwem administracyjnym w drugiej instancji w pewnym urzędzie. Moja praca jest samodzielna, typowo prawnicza wchodzi to bowiem nie tylko stosowanie przepisów wprost, ale analiza przepisów intertemporalnych, stosowanie norm kolizyjnych, analiza częstokroć rozbieżnych linii orzeczniczych sądów administracyjnych w celu zajęcia stanowiska w sprawie itd., odpowiedzialna (piszę decyzje dotyczące często wielu milionów)
Zarabiam śmiech na sali 2.100,zł netto + raz na kwartał groszowa premia + 13, ale moje zarobki nie pozwalają na samodzielne utrzymanie się w moim mieście. Moje koleżanki panny wynajmują wspólnie mieszkania, aby jakoś zwiazać koniec z końcem, a że są już dobrze po 30 to jest to raczej smutne...
![]() Edytowane przez Wisienki Czas edycji: 2014-08-21 o 15:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1142 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1143 |
Zakorzenienie
|
nie przesadzam i tak
- wynajem najtańszej kawalerki na rynku jaką udało mi się znaleźć na szybko 1400 zł - opłaty prąd, gaz, woda i inne rachunki - razem 150 zł miesięcznie - bilet miesięczny - 110 zł - telefon na kartę - minimum 50 zł - wydatki na art higieniczne - minimum 50 zł - wyżywienie - 11,30 zł dziennie - 340 zł koniec budżetu, a mam wątpliwości czy 11,30 zł dziennie wystarczy na zbilansowaną dietę. Ponadto rozumiem, że nigdy nie muszę kupić nowych butów albo czegoś do ubrania, nie maluję się i cerę mam piękną z natury, kupowanie czegokolwiek do mieszkania uważam za zbędne, czytam tylko w bibliotece, nie choruję, nie leczę zębów, nie mam rodziny która mieszka daleko a na dodatek jej członkowie miewają urodziny, imieniny, komunie i wesela, chcą obchodzić wspólnie święta i co gorsza oczekują, że na te święta do nich przyjadę (ok 60 zł w jedną stronę), nie mam znajomych bo jak wyżej - urodziny, imieniny, albo co gorsza będzie trzeba ich kiedyś zaprosić na kawę lub iść z nimi do pubu oraz nie mam żadnych potrzeb kulturalnych. Jeżeli zaś uznać, że mam prawo do któregoś z powyższych zakupów muszę uznać, że nie potrafię się utrzymać sama. Ceny najmu lokali są teraz szalone więc aby się utrzymać muszę mieć kogoś z kimś podzielę koszt wynajęcia mieszkania. Ergo nie jestem samodzielna finansowo. Wenus jeżeli uważasz, że jestem zbyt rozrzutna i powinnam być w stanie utrzymać się samodzielnie wskaż mi proszę na czym mogłabym zaoszczędzić. Wiesz wydaje mi się, że w moim mieście jest pod tym względem trochę inaczej niż w okolicach Olsztyna.
![]() Edytowane przez Wisienki Czas edycji: 2014-08-21 o 17:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1144 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1145 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1146 |
Konto usunięte
|
Małopolska, software developer, 4500 brutto.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1147 |
po prostu Em :)
|
Swoją drogą jestem ciekawa, jak to jest w innych miastach. W Krakowie na życie na takim przeciętnym poziomie, bez liczenia każdego grosza, potrzeba około 2500 netto - oczywiście jeśli nie dzieli się mieszkania z partnerem.
![]() |
![]() |
#1148 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1149 |
Zakorzenienie
|
My w dwójke na górnym ślasku zarabiamy okolo 5700-7700 netto (w zaleznosci jaka mam wyplate bo mam wynagrodzenie prowizyjne), i wychodzi nam okolo 1500 za rachunki, mamy rowniez spory kredyt, na benzyne idzie 1000zł (Tż dojezdza 70km do pracy w jedna strone) i odkladamy na wesele, zyjemy na skromnym poziomie, na wakacjach nie bylismy od 3 lat
![]() ![]() Tź pracuje w branzy IT, ja w branzy telekomunikacyjnej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1150 |
po prostu Em :)
|
Tak, mówię o takim życiu bez partnera, dzieci, kredytu, mieszkania i innych zobowiązań.
![]() |
![]() |
#1151 |
Zakorzenienie
|
w Warszawie 2500 netto to takie minimum na utrzymanie dorosłej osoby, która już nie dzieli mieszkania ze współlokatorami
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#1152 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie myśleliście, żeby się np przeprowadzić? Branża telekomunikacyjna to nawet wg rankingów najlepiej opłacana branża, a i dobrzy informatycy nie mają w Polsce źle. Nie wiem czy Twój Tż jest informatykiem, ale skoro już pracuje w branży IT to ma szansę nim zostać. A co do branży telekomunikacyjnej to sama znam historie osób, które zaczynały nawet od pracy w salonach sprzedaży usług telekomunikacyjnych i przedostawali się potem do głównej siedziby operatora i zaczynali pracę korporacyjną za bardzo dobre pieniądze Wiadomo, że czasami to jest kwestia podszkolenia jakichś umiejętności, ale już na starcie pracując w dobrych miejscach/branżach ma się tą przewagę, dlatego na Waszym miejscu nie zadowalałabym się obecnymi warunkami tylko szukała fajnych możliwości. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1153 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sama branża milionów w portfelu nie czyni - ważne jest też piastowane stanowisko. I np. jak na niższe/gorzej opłacane stanowiska, to te pensje są wcale nie takie złe, wg mnie, szczególnie, że netto i patrząc na region Polski, w którym mieszkają. co oczywiście nie znaczy, że nie powinni szukać lepszych możliwości, czy też się dokształcać ![]()
MY IDEA OF HAPPINESS HAPPINESS ONLY REAL WHEN SHARED "Wierzę w styl, a nie modę" RL Edytowane przez mi.a Czas edycji: 2014-08-28 o 15:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1154 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() nie wiadomo czy TŻ jest informatykiem, ale skoro już pracuje w IT co pewnie niesie ze sobą przebywanie w tym środowisku, możliwość zawarcia odpowiednich kontaktów czy wreszcie obserwowanie czyjejś pracy, możliwość nauczenia się czegoś, to taki ktoś ma pewnie większe perspektywy niż ten co przy dziale IT nawet nie stał no i warto korzytać z takich możliwości. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1155 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1156 |
Konto usunięte
|
Wisienki, ja bym skakała pod niebo jakby mi dali te 2100 netto
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1157 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1158 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1159 |
Zadomowienie
|
No cóz, każdy ma inne priorytety życiowe i inaczej sobie zycie układa. Mieszkanie z fajną osobą w 2pokojowym mieszkaniu moze troche obniżyć koszty a nieznacznie obniżyć komfort, ale niektórzy wolą większą niezalezność.
Dla mnie np. niezrozumiała jest postawa, o której pisze pysia1987 - 3 lata nie jeździć na wakacje, żeby odkładać na wesele? Wesele trwa 1 noc, a kosztowo można by je przeliczyć na wiele urlopów 2tygodniowych w atrakcyjnych miejscach. A jednak niektórzy ludzie robią wesela, czesto wystawne, widać tak wolą... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1160 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dla mnie nie zrozumiala postawa byloby wyciagac od rodzicow pieniadze na wesele, a samemu sie bujac po Turcjach, Grecjach i Majorkach ![]() Poza tym 3lata nie jezdzimy na wakacje, ale zbieramy na wesele od roku, wczesniej byly inne wydatki i moje problemy z pracą. A dzień naszego slubu i wesela bedzie najpiekniejszym dniem i tymbardziej to docenimy, ze sami na to wszystko pracujemy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1161 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Szkoda, że tyle kasy idzie Wam na paliwo, takie bezsensowne a konieczne wydatki bola... :/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1162 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Bylam 2lata kierownikiem w sieciowce odziezowej, fakt, ze podstawe mialam wieksza niz teraz, ale luz psychiczny jaki mam teraz i odzyskane zycie prywatne (a nie siedzenie po 15h w pracy w czym 7 charytatywnie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1163 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wasze zarobki
specjalista ds. sprzedaży, pracuję prawie 7 lat, zarabiam 1600-1700 zł netto
szukam nowej pracy ![]()
![]() |
#1164 |
Rozeznanie
|
Korporacja FMCG, Katowice - obecnie 2500zł netto, od nowego roku będzie 3000zł. Praca od razu po studiach, skończyłam licencjat, nie zamierzam się wybierać na magisterkę. Mój tż ta sama firma - 2300zł netto.
Mamy umowy o pracę + multisporty, pakiet medyczny, premie etc. Dostałam kredyt hipoteczny, razem z tż będzie nas stać żeby go spłacić dużo przed terminem, a myślę, że nie będzie problemu ze wszystkimi innymi wydatkami typu lekarz, samochód i zachcianki. Jednak nie chcę się przywiązywać do tej firmy na stałe i na pewno będę szukać czegoś lepiej płatnego, ale aktualnie z pracy jestem zadowolona, mam świetną szefową, oczywiście jak to w korpo - jest czas, kiedy wszyscy dostają kociokwiku przez wszechobecne 'deadline'y' (co za twór językowy..), ale ogólnie atmosfera jest świetna. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1165 |
Konto usunięte
|
Własna działalność od ponad roku, zarobki od 5 do 15k, dużo zależy od miesiąca
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1167 |
ReklaMO(D)żerca.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1168 |
Konto usunięte
|
Branża prawnicza, własna kancelaria, miasto około 700.000 mieszkańców.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1169 |
Zadomowienie
|
Wszystko jasne, w takim mieście łatwiej zdobyć w miarę wierną klientelę. Choć konkurencja dużo, dużo większa.
Zazdroszczę zarobków - ja też z tej branży, choć jeszcze przed uzyskaniem tytułu zawodowego, minimalna płaca i to 3/5 etatu (wyobraźcie to sobie ![]()
![]() |
#1170 |
Konto usunięte
|
Moja pierwsza pensja na aplikacji to było o ile pamiętam 600.- zł. Dociągnęłam do 1500.-, praca znacznie wykraczającą poza pełen etat. No niestety, aplikacja to legalny wyzysk.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:10.