|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
| Pokaż wyniki sondy: Ile wynosi Twoje wynagrodzenie netto? (na rękę, w przeliczeniu na pełen etat) | |||
| poniżej 1000zł |
|
599 | 22,44% |
| 1000zł - 1500zł |
|
664 | 24,88% |
| 1500zł - 2000zł |
|
464 | 17,38% |
| 2000zł - 2500zł |
|
316 | 11,84% |
| 2500zł - 3000zł |
|
180 | 6,74% |
| 3000zł - 4000zł |
|
147 | 5,51% |
| 4000zł - 5000zł |
|
99 | 3,71% |
| 5000zł - 7000zł |
|
57 | 2,14% |
| 7000zł - 10000zł |
|
50 | 1,87% |
| powyżej 10000zł |
|
93 | 3,48% |
| Głosujący: 2669. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#121 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Ile zarabiają Wizażanki ;)
Praca jest spokojna, odbieranie telefonów, przyjmowanie zamówień, średnio około 15 klientów dziennie, płaca wychodzi ok. 9,5 zł za godzinę
|
|
#122 |
|
Zadomowienie
|
A ja pracowałam i jako nauczyciel (język obcy) i jako sekretarka, więc rozumiem wszystkich, którzy reprezentują te zawody. To, co mnie najbardziej denerwuje, to właśnie stereotypy.
W zawodzie nauczyciela większość dostrzega tylko te dobre strony, a więc względnie mała ilość godzin i wakacje. Większość nie myśli o tym, że praca ta nie kończy się wraz z usłyszeniem ostatniego dzwonka. Wrecz przeciwnie - po całym dniu, kiedy chciałoby się odpocząć choćby od gwaru, trzeba przygotować się do kolejnego dnia, przemyśleć dokładnie każdą lekcję, napisać konspekt, przygotować materiały, nierzadko sprawdzić zeszyty, czy sprawdziany. Dodatkowo zająć się awansem zawodowym (czyli kolejna "papierkowa robota") itp. A wakacje? Często wcale nie trwają 2 miesiące, bo zawsze jest coś do zrobienia, np. napisanie do 1 września programu nauczania na kolejny rok. To takie minimum, a kiedy mamy zajęcia dodatkowe i wychowawstwo, to dochądzi do tego wiele innych obowiązków. Sekretarka z kolei dla niektórych to tylko siedzieć i ładnie wyglądać. Przepracowałam w prywatnej firmie z zagranicznym kapitałem 3 lata najpierw za 850, potem 1000, a na końcu 1300 zł miesięcznie (w tym już z dodatkiem za język obcy). Bardzo szeroki zakres obowiązków, począwszy od obsługi centrali telefonicznej (średnio tel. co 2 min., natrętni klienci), obsługa urządzeń biurowych, masa kopii do zrobienia z rozdzieleniem na poszczególne działy, zaksięgowanie ich, często przetłumaczenie, korespondencja z zewnątrz (fax, e-mail, poczta - wszystko obowiązkowo zaksięgowane), napisanie pism, ofert, umów, wysyłka pocztą i odbieranie korespondencji z poczty, załatwianie wszelkiego rodzaju spraw innych osób (bo przecież oni nie znają języka obcego), współpraca z księgowością i innymi działami, a także przygotowywanie rad nadzorczych, pisanie protokołów i nierzadko bycie tłumaczem. W całym tym chaosie trudno skupić się na zrobieniu tłumaczenia "na teraz", w szczególności kiedy w międzyczasie trzeba jeszcze podać kawę. A dyrektorów trzech, podczas gdy ja sama jedna... To tylko część obowiązków, i tak już się rozpisałam Myślę, że każda praca wymaga wysiłku i najłatwiej jest wystawiać opinię, a prawda jest taka, że wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma... |
|
|
|
|
#123 |
|
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś... |
w tym problem że ja zawsze przemyślę to co napiszę . A Twoja wypowiedź odnośnie niskich pensji była nie na miejscu
|
|
|
|
|
#124 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie odebrałam wypowiedzi Serpentynki jako obrażania ludzi, którzy zarabiaja poniżej tego 1500 zlotych. Sama rok temu zarabiałam około 900 zeta miesięcznie na rękę i wiele razy mówilam to samo, co Serpentynka" żenada. Dziewczyna odnosiła sie raczej do zjawiska, kiedy dostaje się na ręke mniej niż 1500 zlotych i ledwo starcza na wiązanie końca z końcem - bo jak sie mieszka samemu i to w dużym mieście, to faktycznie, to żadna radość taka pensja.
I to prawda, można sie utrzymać za 700 czy 900 zlotych, ale to już jest często wegetacja i liczenie sie z każdym groszem, żeby tylko starczyło na kupienie lekarstw czy mięsa na niedzielny obiad.
|
|
#125 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;6981430]Oligofrenopedagog z 5 letnim stażem, licencjat, maxymalnie miesięcznie dostaję 1300zł netto - to za półtora etatu + wychowawstwo w klasie integracyjnej.
Gdybym miała goły etat, dostałabym jakieś 900zł.[/quote] ' Witaj w klubie . Staż 19 miesięcy
|
|
|
#126 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#127 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Serpentynce nie chodziło przecież o to, że ci którzy zarabiają mniej niż 1500 są żałośni chodziło jej raczej o pracodawców dających takie niskie pensje.
|
|
|
#128 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#129 |
|
Wtajemniczenie
|
ja już pracowałam w wielu miejscach
i najgorzej wspominam stanowisko sekretarki a byłam tez wychowawcą (nie wiem jak to okreslic) pseudo przedszkolu dla dzieci z patologicznych rodziń gdzie w grupie mialam 3latki i 10latki razem ![]() nic nie pobije sekretarki, praca na pół etatu a pracowałam na 1,5, prezes czesto dzwonił do mnie w nocy z jakims nowym pomysłem ![]() robiłam wszystko, często czułam że jego stanowisko wymaga mniejszych umiejętności jak i nerwów
|
|
|
#130 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
http://www.sprawdz-zarobki.pl/ - fajna strona, dzięki niej wynegocjowałam podwyżkę można porównać zarobki ze średnimi zarobkami w danej branży, regionie zgodnie z wykształceniem, doświadczeniem itp.Polecam, sama być może dasz radę ocenić, ile powinni Ci (?) płacić
|
|
|
|
#131 | |
|
po prostu Em :)
|
Cytat:
Edytowane przez emememsik Czas edycji: 2016-07-02 o 21:35 |
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#132 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() haha ![]() może się jednak gdzieś pomyliłaś
Edytowane przez madame paranoja Czas edycji: 2008-05-15 o 15:56 |
|
|
|
|
|
#133 |
|
Raczkowanie
|
Aggie125, Ines1985, irkax, claymore DZIĘKUJE WAM DZIEWCZYNY jesteście kochane
------------------------------------------------------------------------ Nie uważam żebym napisała cokolwiek takiego co mogło Was obrazić.
od 12.01.2010r. jestem (nie głupią) ![]() ![]() blondyną![]() Edytowane przez serpentynka14 Czas edycji: 2008-05-16 o 19:14 |
|
|
|
|
#134 |
|
|
Ale tam chyba tylko pełne liczby się wpisywało.
Edytowane przez emememsik Czas edycji: 2016-07-02 o 21:36 |
|
|
|
|
#135 |
|
Zadomowienie
|
hm, może nie uwzględnia pracy, którą się wykonywało przed 18tką? sama nie wiem.
|
|
|
#136 |
|
|
To pewnie chodziło o to, że teoretycznie pracować można od 16 roku życia.
Edytowane przez emememsik Czas edycji: 2016-07-02 o 21:36 |
|
|
|
|
#137 |
|
Przyczajenie
|
Warszawa - programistka, 3500zł do ręki i do wyboru opieka medyczna albo kursy językowe. Pracuję tutaj gdzie pracuję dopiero czwarty miesiąc, jeszcze nie skończyłam studiów. Wcześniej pracowałam w branży kilka miesięcy na podobnym stanowisku ale zarabiałam 1500zł do ręki.
Kurcze, nie wiedziałam, że w ogóle w Polsce jest tak źle z zarobkami jak mówicie. Trzymajcie się więc wszystkie, życzę wam samych podwyżek ;] |
|
|
|
|
#138 |
|
Raczkowanie
|
Jestem studetka na HR management, za rok graduation
Bradzo trudno jest uczyc i pracowac w tym samym czesie.
|
|
|
#139 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
)sama zarabiam 750 zł -ale nie narzekam,bo nie muszę płacić rachunków itd. ,poza tym dopiero w tym roku zaczynam (po raz kolejny ) studia, więc z moim wykształceniem i potrzebami na dzień dzisiejszy jest spoko, zwłaszcza że praca leciutka i przyjemna, więc mi to bardzo odpowiada. ale uwazam ,ze to parodia takie zarobki powiedzmy 1000zł- ceny ciągle ida w góre |
|
|
|
|
|
#140 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#141 |
|
Konto usunięte
|
No i - wybierz swoje stanowisko - praktycznie żadne możliwości do wyboru. Tudzież - przychód firmy...? A co z placówkami, które nie zarabiają (choćby szkoła)?
|
|
|
|
|
#142 |
|
Raczkowanie
|
No właśnie wybór stanowisk bardzo marny a to przecież głównie od tego zależy wysokość pensji. Albo można porównać zarobki różnych osob na tym samym stanowisku.
|
|
|
|
|
#143 |
|
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;7592087]No i - wybierz swoje stanowisko - praktycznie żadne możliwości do wyboru. Tudzież - przychód firmy...? A co z placówkami, które nie zarabiają (choćby szkoła)?[/QUOTE]
kurde, szkoda. u mnie wszystko poleciało ok. wszystko fajnie sobie wyliczyłam.
|
|
|
#144 |
|
Zakorzenienie
|
często zastanawia mnie fakt,dlaczego kobiety gorzej zarabiają od mężczyzn.
kiedy facet ma rodzinę i dziecko uwtierdza szefa,że jest odpowiedzialnym człowiekiem. kobieta z rodzina i dziećmi jest przeszkodą. |
|
|
|
|
#145 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem z czego to wynika, ale... nawet u mnie w firmie, gdzie pracuje duuuużo ludzi na róznych stanowiskach pensja mężczyzny i kobiety się różni, a co więcej - mężczyzna dostaje premię motywacyjną/zadaniową gdy wykona swoje, a kobieta... kobiety pyta się, czy daje rade, czy ma dość.
|
|
#146 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#147 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() niestety ciągle tak bywa.
|
|
|
|
#149 |
|
Przyczajenie
|
poczytałam troszkę pobieżnie i chyba jestem szczęściarą, choć do tego co mam przeszlam dość dlugą i mozolna droge, ale opłacało sie
oby więcej takich pracodawców |
|
|
|
|
#150 |
|
Zakorzenienie
|
Tu sie zgodze - kontrola, kontrola i jeszcze raz kontrola powoduje, ze ludzie w naturalny sposob przestaja czuc sie odpowiedzialni za to co robia, bo przeciez stres w stylu "co zrobic, aby szef nie widzial, ze przegladam w pracy allegro i pije kawe juz 14 minute" to bardzo energochlonne zajecie. Na tyle czasochlonne, ze moze zabraknac czasu, by sie zrelaksowac i pomyslec co zrobic, aby wykonac lepiej swoja prace.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:33.

dlatego zawsze zanim napisze myśle
. Staż 19 miesięcy
chodziło jej raczej o pracodawców dających takie niskie pensje.

blondyną
)sama zarabiam 750 zł -ale nie narzekam,bo nie muszę płacić rachunków itd. ,poza tym dopiero w tym roku zaczynam (po raz kolejny