|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
| Pokaż wyniki sondy: Ile wynosi Twoje wynagrodzenie netto? (na rękę, w przeliczeniu na pełen etat) | |||
| poniżej 1000zł |
|
599 | 22,44% |
| 1000zł - 1500zł |
|
664 | 24,88% |
| 1500zł - 2000zł |
|
464 | 17,38% |
| 2000zł - 2500zł |
|
316 | 11,84% |
| 2500zł - 3000zł |
|
180 | 6,74% |
| 3000zł - 4000zł |
|
147 | 5,51% |
| 4000zł - 5000zł |
|
99 | 3,71% |
| 5000zł - 7000zł |
|
57 | 2,14% |
| 7000zł - 10000zł |
|
50 | 1,87% |
| powyżej 10000zł |
|
93 | 3,48% |
| Głosujący: 2669. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1501 | |
|
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)
|
Dot.: Ile zarabiają Wizażanki ;)
Cytat:
|
|
|
#1502 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Z drugiej strony wczoraj doszłam do wniosku, że może młode osoby za wiele od siebie wymagają na początku drogi? Przytoczę w skrócie pewną dyskusję na goldenline dwóch panów. Wspominali, że sami, po studiach, na początku kariery zarabiali gorzej od swoich kolegów po technikum-fachowców. Determinacja jednak sprawiła, że ciężka praca przyniosła zysk, awansowali i ich zarobki znacznie przerosły kolegów. Wniosek taki, zakuwać języki, podnosić nieustannie kwalifikacje i nigdy się nie poddawać. Do lepszych stanowisk, do większych firm oprócz doświadczenia wciąż nieodzownym elementem jest dyplom. A wiem, że są i menedżerowie po filozofii, europosłowie po historii oraz jak czytałam na stronie Deloitte pracują u nich humaniści na stanowiskach księgowych/administracyjnych etc. Sykla men Ech... właśnie czytałam ostatnio, że w Polsce te kierunki nie mają prawa bytu, pracy u nas po tym nie ma. Za granicą, owszem. |
|
|
|
|
|
#1503 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||||
|
|
|
|
#1504 |
|
Zadomowienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;57094846]Jakie "pozwalanie"? Jak kobieta ma ochotę i siłę pracować ileś tam godzin przy kompie (i w ogóle jak chce), to niby z jakiego powodu pracodawca miałby jej na coś pozwalać/nie pozwalać? Zwłaszcza, że chodzi tu o wypełnianie standardowych obowiązków.[/QUOTE]
Tak jak pisała Atavish i gatolina84, kobieta w ciąży nie może pracować przy komputerze więcej niz 4h dziennie. http://www.pit.pl/2406_jestes_w_ciaz...terze_9408.php |
|
|
|
|
#1505 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1506 |
|
Zadomowienie
|
Nadaje się do wątku o martwych przepisach. A może gdyby ciężarne mogły faktycznie pracować przy kompie 4h dziennie, to nie chodziłyby masowo na L4? No wiem, nierealne...
|
|
|
|
|
#1507 |
|
Konto usunięte
|
Raczej nie o to chodzi, a przynajmniej nie tylko o to. Powiedziałabym, że te wszystkie L4, macierzyńskie i wychowawcze ciągnące się latami to wynik połączenia głupich przepisów ze śmiesznie niskimi zarobkami. Gdy się zarabia powiedzmy 2tys. złotych w jakiejś budżetówce, to się zwyczajnie nie opłaca pracować. Na L4 niewiele się straci, a po powrocie z macierzyńskiego cała pensja i tak pokrywałaby opiekę nad dzieckiem. Tak przeciąga się macierzyński w wychowawczy i w końcu kobieta wraca do pracy po iluś tam latach (o ile wraca).
|
|
|
|
|
#1508 |
|
Raczkowanie
|
Atavish
'Taaaa...' to trochę taki sarkazm, że sporo ludzi po studiach nie wie, co ze sobą począć, mimo tego, że od najmłodszych lat wykazywali się raczej wiedzą i byli ambitni. Trochę drażnią mnie głosy, że młodzi są wszystkiemu sobie winni. Szczerze? Rzadko widuję ogłoszenia, w których wyższe wykształcenie jest nieważne. Owszem, pojawiają się takie, ale jednak jest ich mniej. Myślę też, że odpowiadają na nie także absolwenci, którzy oprócz papierka wyciągają z rękawa najważniejszego asa, czyli... doświadczenie. Co głupich przepisów L4, macierzyńskiego i wych. - w zupełności się zgadzam. Nie powinno tak być, że bardziej się opłaca nic nie robić. Podobnie jest z zasiłkami dla bezrobotnych, słyszałam, że niektórzy kręcą na tym niezłym biznes...
|
|
|
|
|
#1509 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i właśnie chodzi o to, że znam naprawdę dużo osób, które od najmłodszych lat był ambitne i wykazywały się wiedzą, ale nie przełożyło się to na rozsądne decyzje co do przyszłości. I nigdzie nie zrzuciłam winy tylko na osoby młode. Jest presja, że studia to konieczność. A później mamy osoby, które mają wykształcenie i nie wiedzą co dalej. Bo wykształcenie nie dało im żadnych umiejętności i nie mają co zaoferować pracodawcy. I pojawia się biadolenie, że "ci głupsi, co na studia nie poszli, to pracują i zarabiają" i nie widzą takie osoby, że po prostu ci "rzemieślnicy" mają do zaoferowania właśnie konkretne umiejętności. Nie twierdzę, że jest to przypadek każdej osoby po studiach, ale niestety jest to coś, z czym się bardzo często spotykam. I najzwyczajniej w świecie mnie irytuje. Bo z tego bije brak szacunku dla pracy innych i roszczeniowość. Cytat:
|
||
|
|
|
|
#1510 |
|
Konto usunięte
|
No bo niestety większość prac nie wymaga wiedzy specjalistycznej, czyli studiowania tego przedmiotu 5 lat, a wystarczyłby jedynie kurs lub przeszkolenie (np. Excel, SAP) + doświadczenie.
|
|
|
|
|
#1511 |
|
Raczkowanie
|
Atavish,
To była raczej luźna myśl, kontynuacja wątku odnośnie sytuacji absolwentów na rynku, nie był ściśle skierowany do Ciebie. Cytowałam Ciebie, bo akurat Twoja wypowiedź stała się bodźcem do moich rozważań. ![]() Tak, masz rację, jest taka presja i wielu ambitnych ludzi zupełnie sobie nie radzi po zakończeniu edukacji. W każdym razie nie powiedziałabym, że nie mają kompletnie nic do zaoferowania na rynku. Absolwenci często dobrze władają językami, znają excela oraz mają pewną ogładę. Uniwersytet, kontakt z wykładowcami narzuca pewne standardy zachowania. Dodatkowo, chyba większość studentów w trakcie studiów odbyła przecież jakieś staże. Jeśli się nie mylę, na każdych studiach praktyki są obowiązkowe, więc absolwent powinien posiadać jakieś doświadczenie. Oczywiście masz rację, sama nie znoszę postawy roszczeniowej lub wskazywania palcem, jak to powiedziałaś, rzemieślnika i narzekania, że osoba rzekomo "gorzej" wyedukowana lepiej od nas zarabia i jakim prawem tak może być... Myślę jednak, że obecnie problem jest inny, że pracodawcy nie dają dużych szans młodym ludziom na rozwój oferując przy tym naprawdę głodowe stawki. Dla przykładu, początkującym pracownikom w agencji kreatywnej w Warszawie często płaci się 1200 zł. Jak można w tak drogim mieście utrzymać się za taką kwotę? Atavish, właśnie. Wymagania to jedno, a jak jest w rzeczywistości to drugie. Sama żałuję, że po licencjacie nie zrobiłam przerwy lub nie przeszłam na tryb zaoczny. Moją barierą było to, że gdy czytałam ogłoszenia (w 2014 r) wszędzie wymagany był magister. Teraz myślę, że może lepiej było skoncentrować się na zbieraniu doświadczenia. A z ciekawości, czym się zajmujesz? Popcorn_Lady, Mam takie samo zdanie. Tyle, że dopóki nie skończysz studiów nie jesteś w stanie w to uwierzyć, a przynajmniej ja tak miałam. |
|
|
|
|
#1512 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A praktyki to miesiąc. Więc trudno to nazwać doświadczeniem. Cytat:
Cytat:
I żeby nie było - ja nie twierdzę w tym wszystkim, że studia są zbędne. Po prostu uważam, że aktualnie zbyt dużo osób idzie na studia "bo wypada" (co jest winą pracodawców, którzy wrzucają wymóg wykształcenia wyższego nawet wtedy kiedy nie jest realnie potrzebne) i później takie osoby nie potrafią się odnaleźć na rynku pracy. Ale oczywiście tyczy się to tylko części osób. Po prostu jest to coś, co zauważam w swoim otoczeniu. Cytat:
|
|||||||
|
|
|
|
#1513 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1514 |
|
Zadomowienie
|
Jak te dyskusje maja sie do tematu wątku to ja nie wiem
|
|
#1515 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#1516 |
|
Zakorzenienie
|
Wcale się nie dziwię
Technik ekonomista na pewno nie ma wiedzy tyle, aby pracować na stanowiskach związanych ze swoim wykształceniem, nie oszukujmy się. Aby być informatykiem trzeba umiejętności, których niekoniecznie uczą w szkole. Trzeba talentu i ciągłego doszkalania się, najwidoczniej ta osoba średnio sobie radzi w tej branży. Dobrzy informatycy to często ludzie bez wykształcenia w tym kierunku, po prostu pasjonaci. Co do logistyki to nie wiem, skoro się dalej odkształca to pewnie znajdzie prędzej czy później pracę w zawodzie.Technikum i robienie zawodu to nie wszystko, tak samo jak ze studiami - trzeba rozsądnie wybrać. Wg mnie większe szanse na znalezienie pracy będzie miał ktoś po technikum mechanicznym czy elektrycznym, niż po ekonomicznym. |
|
|
|
|
#1517 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1518 |
|
Raczkowanie
|
No i dokładnie o to mi chodzi. Pójście do technikum zamiast liceum nie daje wcale lepszych szans. No cóż, a technikum spedycyjne czy ekonomiczne to jednak też technikum, nie oszukujmy się
|
|
#1519 |
|
Zakorzenienie
|
Może jakby technika były na wyższym poziomie to byłoby inaczej. Niestety w Polsce jest może kilkanaście tego typu szkół, gdzie ciężko się dostać i poziom nauczania jest na prawdę konkretny.
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#1520 |
|
Raczkowanie
|
Też technikum, ale ja znam jednak wiele osób, które po technikum spedycyjnym pracują w zawodzie, bo po praktykach ze szkoły średniej pracodawcy zaproponowali im etaty. A ja poszłam do liceum, później na studia logistyka i dopiero stawiam pierwsze kroki w spedycji, a ludzie z mojego rocznika po technikum mają już 3/4-letnie doświadczenie.
|
|
|
|
|
#1521 |
|
Zadomowienie
|
Jeden mój kolega po 3 klasie technika teleinformatyka zarabiał na praktykach wakacyjnych więcej, niż wiele osób ma na start po magistrze. Można sporo wyciągnąc z takiej szkoły, ale trzeba chcieć. No i dobrze miec dobrych nauczycieli, a nie jakichs przypadkowych po przymusowych podyplomowkach.
|
|
|
|
|
#1522 |
|
Przyczajenie
|
Pracuje któraś z Was w rekrutacji? Na jakie zarobki można liczyć na starcie kariery? Macie może doświadczenie w pracy w wewnętrznych strukturach agencji pracy tymczasowej?
|
|
|
|
|
#1523 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#1525 |
|
Rozeznanie
|
Zmieniam pracę od sierpnia, kolejne korpo (ja tam lubię), praca w projektach 4tys. na rękę. Tylko z angielskim + wiedza projektowa nabyta w obecnej pracy, jakieś małe szkolenia, ale żadnego certyfikatu aktualnie nie mam (planuję zrobić Prince, ew. Agile). Do tego, jak to w tego typu firmach, pakiet socjalny (premie roczne, multisport, opieka zdrowotna, ubezpieczenie, zniżki i inne mniej ważne bajery).
|
|
|
#1526 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
|
|
|
|
|
#1527 |
|
Rozeznanie
|
Górny Śląsk
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1528 |
|
Zakorzenienie
|
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
|
|
|
|
#1529 |
|
Raczkowanie
|
Sekretarka w policji: 1850 zł (brutto). ☺
|
|
#1530 |
|
Raczkowanie
|
szary klikacz w korporacji, ponad 4400 na reke
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:22.

Technik ekonomista na pewno nie ma wiedzy tyle, aby pracować na stanowiskach związanych ze swoim wykształceniem, nie oszukujmy się. Aby być informatykiem trzeba umiejętności, których niekoniecznie uczą w szkole. Trzeba talentu i ciągłego doszkalania się, najwidoczniej ta osoba średnio sobie radzi w tej branży. Dobrzy informatycy to często ludzie bez wykształcenia w tym kierunku, po prostu pasjonaci. Co do logistyki to nie wiem, skoro się dalej odkształca to pewnie znajdzie prędzej czy później pracę w zawodzie.