|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
| Pokaż wyniki sondy: Ile wynosi Twoje wynagrodzenie netto? (na rękę, w przeliczeniu na pełen etat) | |||
| poniżej 1000zł |
|
599 | 22,44% |
| 1000zł - 1500zł |
|
664 | 24,88% |
| 1500zł - 2000zł |
|
464 | 17,38% |
| 2000zł - 2500zł |
|
316 | 11,84% |
| 2500zł - 3000zł |
|
180 | 6,74% |
| 3000zł - 4000zł |
|
147 | 5,51% |
| 4000zł - 5000zł |
|
99 | 3,71% |
| 5000zł - 7000zł |
|
57 | 2,14% |
| 7000zł - 10000zł |
|
50 | 1,87% |
| powyżej 10000zł |
|
93 | 3,48% |
| Głosujący: 2669. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#211 |
|
BAN stały
|
Dot.: Ile zarabiają Wizażanki ;)
[
Dorotto, ja obserwuję, że te czasy, kiedy pracownik (zwłaszcza kobieta po czterdziestce) należał do gorszej kategorii moja mama ma 64 lata i chciała zrezygnować z pracy z powodów zdrowotnych, proponując przy okazji na swoje miejsce młodą dziewczynę, szefowa wyprosiła ją, żeby jeszcze odłożyła decyzję o odejściu i ... dała mamie podwyżkę ![]() a młodą dziewczynę przyjęła do pracy, do pomocy mojej mamie, płacąc grosze ![]() moja mama nie jest jakąś wybitną, niezastąpioną specjalistką i nie pracuje w tej firmie od stu lat, zaczęła tam pracować... kiedy przeszła na emeryturę [/quote]I tu się zgadzam a ty pewnie wiesz dlaczego emeryci i renciści wygrywają ? Bo pracodawca nie ma olbrzymich kosztów ZUS. Mając na karku 50 lat i nie mając wiedzy i praktyki księgowej ani emerytury czy renty / bardzo duży i atrakcyjny walor dla pracodawcy/ nie miałam szans na żadną pracę, przynajmniej na tym moim terenie. Oczywiście nie brałam pod uwagę ofert pracy, których moje ego nie akceptowało / sprzątaczka, sprzedawca, goniec pomocnik, bazar itp./ Nie sądzę aby teraz - cxzyli 7 lat póżniej było inaczej, no może gdybym załatwiła sobie już emeryturę, bo mogę, ale aktualnie mi się to już nie opłaca. I szczerze dziękuję za tę sytuację wtedy, bo gdyby było inaczej, to nadal siedziałabym przy tym biurku / no może byłoby juz nowe/ a o np. kosmetykach z wysokiej pólki czy zagranicznych wczasach to mogłabym marzyć oglądając katalogi. No i najważniejsze - czas mój jest do mojej pełnej dyspozycji - mogę odpoczywać a sieć pracuje i mam zabezpieczone dochody. Dlatego pozwoliłam sobie napisać ten post, nie bójcie się pomyśleć o zarabianiu na włąsą rekę, szkoda czasu na siedzenie i czekanie na etat. Podkreślam - nie chciałam nikogo urazić Aha odpowiadając na pytanie gdzie można zbijać takie kokosy, - w mlm - multilevermarketing - twój czas pracy jest tyle razy powielony ile masz pracujących osób w grupie - im większej ilości osób pomożesz zarabiać dobre pieniądze, tym więcej ty zarabiasz. Tak to w skrócie wielkim działa, ale to nie miejsce na szersze dywagacje na ten temat. Edytowane przez dorotta50 Czas edycji: 2008-06-08 o 12:34 |
|
|
|
|
#212 |
|
Raczkowanie
|
muszę sie pochwalić - w końcu dostalam normalną pracę
![]() Jeszcze nie jest to to, co chcialabym robić, ale na początek jest w porządalu i nie zepsuję sobie zyciorusu, jakbym to uczynila legalnymi robotami w Biedronce czy KFC. Najważniejsze, ze w razie najgorszego bede sie w stanie utrzymać sama, wynajmujac jakieś lokum w obcym mieście, gdzie dostalam pracę. Oplacalo się czekac tyle lat ![]() Nieprawdą jest, że lepsze doświadczenie jakiekolwiek, niż zadne. Nikt nie będzie poważnie traktowal kandydata do pracy, ktory posiada kilka ukończonych kierunków, a pracuje od lat na kasie ( nie chce nikogo urazić, mowię tu o sytuacji bezrobotnych absolwentów prestiżowych kierunków), bo taka osoba, nie dość, że nie ma zadnej wiedzy teoretycznej, ktora przez lata wyleciala z glowy, to jeszcze nabiera zlych nawyków. Czym innym jest praca w zawodzie zblizonym do wyuczonego, gdzie jest jakakolwiek, chocby posrednia styczność z daną dziedzina.Wtedy za psi grosz można z pol roku popracować, jeśli się mieszka przy rodzicach lub z bogatym facetem. Takie doświadczenie zawsze zaprocentuje w przyszlości i warto się pomęczyć. |
|
|
|
|
#213 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja nie piszę, że pracowałam w hurtowni, bo dla pracodawcy nie ma to znaczenia. Ale nie ma się czego wstydzić - pracę trzeba mieć, z czegoś trzeba żyć. A akurat w hurtowni płacili prawie 2x więcej niż zarabiałam jako początkujący architekt. Tak więc nieco podreperowałam budżet i uzbierałam pieniążki na kurs podwyższający moje kwalifikacje. Nie uważam tego czasu za zmarnowany.
|
|
|
#214 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale jesli ktoś ma taką pracę na miejscu, to jak najbardziej.Ja tez bym pozostala na dłużej w swoich robotach, gdyby to sie nie wiązalo z przeprowadzką czy morderczymi dojazdami. |
|
|
|
|
|
#215 |
|
Wtajemniczenie
|
Mało kto po studiach może sam się utrzymać. Rodzice na starcie i długo po pomagają i nie ma się co wstydzić.
|
|
#216 |
|
Przyczajenie
|
Praca od listopada 2007.Na ręke 1400 zl.Pełny etat, jako urzędniczka.Jak na moje początki nie jest źle!
|
|
|
|
|
#217 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Teraz to mnie rozsmieszylas. Przepraszam,ale jak powazna dojrzala kobieta moze pracowac rozsylajac 'łancuszki' na ktore lapia sie za przeproszeniem tylko frajerzy i tak naprawde to kokosy mozna na tym zarobic a i owszem,ale dotyczy to osob ktore to wymyslily.
|
|
|
#218 |
|
Zakorzenienie
|
dorotta50 - praktycznie kazda praca stanowi wartosc dodana dla reszty spoleczenstwa nie zaleznie czy ktos sprzata, czy piecze chleb czy szyje kurtki - pomaga innym, bo dzieki temu ludzie maja co jesc, maja czysto i maja w co sie ubrac.
To co mi sie nie podoba to ocenianie decyzji innych - kazdy ma prawo wybrac taka forme prawna zatrudnienia jaka udostepnia kodeks pracy na terennie danego kraju. Tym samym odrzucam i krytykuje tylko szara sfere. Do wczesniejszej dyskusji - i tak teraz paniom architekt jest lepiej. Mojej cioci w latach 60-tych uniemozliwiono zrobienia praktyki budowlanej tylko dlatego, ze byla kobieta
|
|
|
|
|
#219 |
|
Wtajemniczenie
|
W porównaniu do tamtych czasów to rzeczywiście jest lepiej, aczkolwiek dyskryminacja kobiet w zawodzie nadal jest. Nie znam kobiety architekta, która sama by prowadziła biuro, bez mężczyzny-architekta jako wspólnika. Ciężko jest się wybić, a jeśli chodzi o sprawy stricte budowlane to nadal rzadko kiedy kierownik budowy traktuje kobietę serio, raczej jesteśmy "miłym towarzystwem" na budowie niż partnerem w rozmowach na tematy budowlane.
|
|
#220 |
|
Zakorzenienie
|
kurcze a ja myślałam, że zarabiam mało.
1400 na rękę. Optyk i obsługa klienta. Studia inż. za sobą. pracuję od roku /od początku z taką stawką/ ale były czasy, że zarabiałam 800 zł i też się żyło |
|
|
|
|
#221 |
|
Zakorzenienie
|
Pracuje na 3/4 etatu na stoisku z kosmetykami w CH, zarabiam 975zl netto + premia, miesiecznie wyciagam zazwyczaj 1000-1100zl (Warszawa)
|
|
#222 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Pytam, bo mam w planach architekture wnetrz - myslalam, ze moge po tym otworzyc swoj biznes Orientujesz sie jak to wyglada? pozdrawiam Edytowane przez Abhorsen Czas edycji: 2008-06-16 o 06:31 |
|
|
|
|
|
#223 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
). Tak więc swojego biura nie mogę otworzyć, no chyba że zatrudnię starszego architekta z uprawnieniami, który by mi podpisywał projekty, ale mnie na to nie stać .
|
|
|
#224 |
|
Raczkowanie
|
dzieki za odp
![]() zastanawiam sie czy po otwarciu pracowni ( po arch. wnetrz ) mozna bedzie utrzymac biuro z drugiej strony niewiele osob moze sobie pozwolic na zatrudnienie specjalisty, ktory pomoze im upiekszyc ich dom/mieszkanie/biuro... czy klienci zazwyczaj wybieraja biuro z polecenia ? (chyba malo kto stawia na tzw. "swieza krew" czy konkurencyjne ceny ) ehh sporo watpliwosci
|
|
|
|
|
#225 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak ja zaczynalam to moim biurem była deska w kuchni , teraz nawet jeśli obniżysz koszty do minimum, to nie można się obyć bez komputera, skanera, drukarki, legalnego drogiego w przypadku programów do projektowania oprogramowaniakiedyś chyba było łatwiej ... Cytat:
ludzie nie mają czasu zajmować się wykańczaniem i urządzaniem swoich domów i mieszkań, ilośc materiałow wykończeniowych na rynku przyprawia o ból głowy , pomoc fachowca zaczyna być koniecznościąCytat:
ja zaczynałam od projektów dla znajomych i znajomych znajomych, przyznaję, że po konkurencyjnych cenach od czegoś zacząć trzeba ... powodzenia Edytowane przez taka taka Czas edycji: 2008-06-16 o 14:51 Powód: musialam dokończyć wiadomość, wcześniej wylogowalo mnie z wizażu |
|||
|
|
|
|
#226 |
|
Raczkowanie
|
Taka - dziekuje za pomocne info
obecnie troche motalam sie pomiedzy realnym swiatem ( arch. wnetrz ) a tesknota duszy ( psychologia (ufam, ze uda mi sie polaczyc obie rzeczy - zawsze mozna pociagnac 2 kierunki ) W obydwu przypadkach mozna pracowac dla siebie, byc sobie sterem, zaglem i okretem. Nie chcialabym pracowac w zespole, ani wykonywac polecen "szefa", pracowac od/do czy odsiadywac tzw. d(upo)-godziny ![]() pozdrawiam serdecznie |
|
|
|
|
#227 |
|
Wtajemniczenie
|
A nie myślałaś nad wzornictwem przemysłowym? Też ciekawa alternatywa, można robić mnóstwo kreatywnych rzeczy.
Co do psychologii - chyba psychologowie mają kiepsko w naszym kraju, małe perspektywy - przynajmniej tak czytałam w jednym z tygodników. Raczej nie polecam, można nieciekawie skończyć...
|
|
#228 |
|
Raczkowanie
|
Velvet, chyba musze pogadac ze swoja Kreatywnoscia
Dzieki. Zerkne na oferty pod tym katem.Wczesniej skonczylam szkole o podobnym profilu. I juz chyba mam dosc... ( Wiem - napewno, ze nie moglabym tworzyc na zamowienie bibelotow, obrazow, makatek itp. )
|
|
|
|
|
#229 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co do tematu postu: studiuję 2 kierunki- resocjalizację dziennie, prawo zaocznie, w styczniu skończyłam studium kosmetyczne, a pracuję w salonie samochodowym:P Pracuję kilka godzin dziennie, tyle na ile pozwala mi mój czas. Dostaję na rękę 15zł/h. |
|
|
|
|
|
#230 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#231 |
|
Raczkowanie
|
.
od 12.01.2010r. jestem (nie głupią) ![]() ![]() blondyną![]() Edytowane przez serpentynka14 Czas edycji: 2013-01-25 o 13:43 |
|
|
|
|
#232 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Słowo pisane ma to do siebie, że często jest opatrznie rozumiane i należy się z tym pogodzic, a nie wyzłośliwiać.
|
|
|
#233 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
).po samej psychologii jesli zalapiesz sie do jakis dzialow HR albo PR, mozna zarabiac niezłą kasę. a jezeli marzy sie o karierze psychoterapeutki i ma sie duzo zacięcia żeby skończyc po studiach specjalizację (kolejne 5 lat nauki)- to otwierasz swój własny gabinet, jak lekarz specjalista, a wiadomo ile w tym kraju kosztują wizyty prywatne. |
|
|
|
|
|
#234 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jeśli ktoś ma pomysł i wie konkretnie co chciałby osiągnąć to jest szansa, że się uda, ale jeśli ktoś poszedł na psychologię, bo "psychologia jest fajna" to pewnie skończy w korporacji lub w nfz i się zanudzi na śmierć .
|
|
|
#235 |
|
Raczkowanie
|
.
od 12.01.2010r. jestem (nie głupią) ![]() ![]() blondyną![]() Edytowane przez serpentynka14 Czas edycji: 2013-01-25 o 13:43 |
|
|
|
|
#236 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() zdam relacje za 10 lat
|
|
|
|
|
|
#237 | |
|
Zakorzenienie
|
Velvet - zaimponowalas mi
Bardzo madre slowa. Bo wlasnie - chodzi przede wszystkim o ambicje. Tu nie chodzi nawet o dziedzine wiedzy - jedni sa humanistami, inni scisli, inni grasuja miedzy roznymi dziedzinami - ale to co jest wazne, to wlasnie mozliwosc rozwijania swoich zainteresowan, realizowania celow. Pieniadze sa narzedziem, waznym, potrzebnych i silnym narzedziem. Ale wciaz tylko narzedziem. A wiec nie celem samym w sobie. Cytat:
|
|
|
|
|
|
#238 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#239 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
#240 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tu przypomnę Ci co było powodem tego całego "zamieszania" Cytat:
Nie wydaje mi się, abym Cię atakowała, po prostu uważam, że niefortunnie dobrałaś słowa (jeśli jak mówisz nikogo nie chciałaś urazić), bo mówiąc komuś - "żenująca ta Twoja wyplata" można spodziewać się, że poczuje się urażony, natomiast odnosząc się do realiów, średniej płac oraz statystyk, owszem, można powiedzieć, że to jest żenujące - moje zdanie, a nie atakowanie kogoś.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:15.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

)
blondyną