![]() |
#91 |
Raczkowanie
|
Dot.: witaminy na sierść
dziękuję za rady, najprędzej pewnie wejdzie coś o zapachu oliwek, które to kocisko uwielbia. Dostałam kiedyś witaminy w płynie od weta, nazwy nie pamiętam, miały zapach rybki w zamierzeniach kuszący. Kocisko karmę z kropelkami omijało szerokim łukiem a podane prosto do pysia wypluwało jak dziecko kaszkę:P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Zadomowienie
|
Dot.: witaminy na sierść
Nie mam kota, ale mojemu psu dawałam przez jakis czas (chyba 2 miesiące, bo tak sugeruje producent) Gammolen i z tego co kojarzę był on tez przeznaczony dla kotów. Są to tabletki, kotu chyba trzeba podawać jedna dziennie, z tym, że mozna ja wycisnąć na jedzenie. Ja mojej suni po prostu dawałam do pyska (metodą wepchnięcia do mordki, przytrzymania pyszczka w górze i gładzenia po gardle dopóki nie przełknie), bo sama z siebie nie chciała zjeść, ukrytego w jedzeniu tez nie, wyciśniętego również nie ruszyła.
Z tego co wiem to zwierzętom łatwiej jest przełknać tabletke, gdy posmaruje sie ja delikatnie masłem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Raczkowanie
|
Kocia sierść wszędzie.
Witam,
mam może trochę banalny problem, ale jednak - mojemu kotu wypadają włosy w ilościach niemożliwych po prostu. Rozumiem, jest wiosna i rzeczywiście wiosną podobno koty zrzucają więcej sierści niż zazwyczaj, ale ten akurat kot jest zwierzakiem przebywającym w domu przez cały czas, więc trudno żeby w ogóle jakieś grubsze futro wyrosło mu na zimę. Jemu ta sierść wychodzi dosłownie garściami, jest wszędzie i na wszystkim choćbym nie wiem ile odkurzała. Faktem jest że kot nie łysieje w jakiś niezdrowy sposób (w sensie gołych placków tu i tam czy coś ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
KOTerator
|
Dot.: Kocia sierść wszędzie.
Cytat:
Ja czeszę koty w okresie wzmożonego zrzucania futra furminatorem. Codziennie czeszę je rękawicą, co jakiś czas grzebieniem/szczotką. Dom odkurzam elektroszczotką codziennie, nawet kilka razy, w zależności od potrzeby. Z ubrań sierść ściągam rolkami do ubrań, ostatnio kupiłam taką zmywalną wielorazowego użytku; po za tym szczotki do ubrań itp. Kot nie powinien jeść mięsa wędzonego i surowej wieprzowiny. Nad jego dietą też warto się zastanowić, bo może to być też przyczyną wypadania futra, ale raczej obstawiam wiosnę ![]() ---------- Dopisano o 20:51 ---------- Poprzedni post napisano o 20:46 ---------- A zapomniałam dodać, że u mnie sierść jest wszędzie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Raczkowanie
|
Wiosna. Mam dwa koty, oba dachowce, oba jedzą to samo. Jeden nie gubi sierści, tzn. gubi w normalnych ilościach, za to drugi - czy lato czy zima jego sierść jest wszędzie. Dosłownie. Właśnie wybieram kłaki z klawiatury po raz milionowy dziasiaj. Nawet pies, którego również posiadam, na ogonie ma więcej włosów kocich niż swoich
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Raczkowanie
|
Zgadzam się z Esfirą. Samo mięso to nie jest zbilansowana dieta - kotu w końcu zaczyna brakować wapnia i innych składników.
Do mięsa można dosypywać specjalny suplement uzupełniający te brakujące składniki (np. Felini Complete). (Esfira - moim zdaniem witaminki od weta nie załatwią sprawy, jeżeli dieta pozostanie taka sama). Można też samemu stosować suplementy naturalne, ale najpierw trzeba o tym koniecznie poczytać! Taka dieta nazywa się B.A.R.F. (Biologically Appropriate Raw Food). To bardzo korzystna dieta, lepsza od najlepszych chrupek ![]() ![]() A co do czesania, to moim zdaniem powinno pomóc - przecież kot od niego nie wyłysieje, a mniej futra zgubi w mieszkaniu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 | |
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
2. Pasta na odkłaczenie. Podawać co jakiś czas kotu, bo liżąc się, połyka sierść, która może być później przyczyną wymiotów. ( Ja kupiłam dużą tubkę za ok. 21 zł, ale naprawdę się opłaca i jest to rzecz niezbędna przy kocie- nieważne, czy długo czy krótkowłosym). 3. Kup rolki do odsierściania. Również niezbędna przy kocie ( nie wspominając przy 2 psach i 2 kotach ![]() 4. Urozmaić dietę. 5. Sucha karma jest dobra, kot nie powinien jeść wyłącznie mokrej. 6. W ŻADNYM RAZIE NIE POZWALAJ KOTU ZJADAĆ MUCH ANI INNYCH OWADÓW! Wiem, że może być ciężko, ale jeśli zauważysz, że kot bawi się muchom, zabierz mu ją. Z moich obserwacji wynika, iż zwierzęta o jasnej sierści gubią jej więcej niż te o ciemnej. * * Zaobserwowałam to w przeciągu 2 lat, od kiedy mam 2 psy i 2 koty: jeden pies i kot o białej sierści, które gubią jej więcej, oraz jeden pies i kot (perski), które gubią jej mniej.
![]() |
![]() |
#99 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Wtajemniczenie
|
Moja kotka też ma dziwną sierść, b gęsty podszerstek i gubi na potęgę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Zadomowienie
|
Furminator pomoże
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
BAN stały
|
U mnie to samo. Sierść fruwa po całej chałupie. Zawsze tak jest na wiosnę. Kot niewychodzący, karmiony dobrymi karmami mokrymi i suchymi. Trzeba się przyzwyczaić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Raczkowanie
|
Strzyżenie kota-Kraków
Witajcie, czy któraś z Was może mi polecić jakiś dobre miejsce gdzie mogę ostrzyc kota? Preferuję okolice Kurdwanowa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:56.