|
Notka |
|
Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne Forum dla osób, które lubią tworzyć coś własnymi rękami. Miejsce dla początkujących oraz zaawansowanych. Rozmawiamy o rękodziele i DIY. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#211 |
Rozeznanie
|
Dot.: Książka z życzeniami na specjalne okazje !!
Mam tylko pytanko Speranzo Kochana, bo napisałaś, że trzeba pomalować podstawkę z dwóch stron. Po co malować podstawkę jak ją trzeba okleić celofanem lub papierem ozdobnym?? No bo okładkę to rozumiem - będzie widoczna pod kartkami.
A i gdzie można dostać celofan?? Normalnie w sklepie jakimś?? To aż tyle tego kleju idzie?? Nieźle... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#212 |
Zadomowienie
|
W pierwszej książce miałam taki półprzeźroczysty celofan w paski którym owijałam okładkę i podstawkę. Pomalowałam wtedy okładkę i podstawkę na złoto żeby nie było widaż że to tektura. Później zaczęłam brać papier to owijania prezentów już nieprzeźroczysty i wtedy nie malowałam kartonu bo po co. Teraz owijam w taki srebrny papier do pakowania prezentów i on też jest nie przeźroczysty.
Kelofan do zapakowania całości można kupić w kwiaciarni, mnie sprzedali po 0,50 zl za sztukę. Jeden arkusz starczy na zapakowanie dwóch książek. Na tym zdjęciu są pokazane jak to wygląda w celofanie http://www.wizaz.pl/forum/attachment...4&d=1153776120 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#213 |
Rozeznanie
|
A no własnie. Tak też myślałam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#214 |
Zadomowienie
|
kwiatki kupuję w sklepach typu "Wszystko po 4,50" są tanie bo w kwiaciarni za takie same często musisz zapłacić 3 razy tyle. Przyklejam je też tym pistoletem dlatego tyle lasek wychodzi. Dwie na ślaczki i jedna na przyklejenie kwiatów.
Skoro nie masz jeszcze pistoletu możesz zrobić już okładkę, podstawkę i kartki, no i stronę pierwszę, wybrać życzenia. Wierz mi, to i tak sporo pracy, zwłaszcza jeśli chcesz zrobić to estetycznie, nie obgadując nikogo, bez bzydkich pofałdzeń. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#215 |
Przyczajenie
|
ja tez robie takie ksiązki. Mam rade sprobój dawac mniejsze kompozycje, ukladaj je z rogu ksiazki. Zamiast robionych kwiatkow daj np sztuczne rożyczki takie malutkie, tweraz pelno jest ich w kwiaciarniach wtedy bedzie to wszystko takie delikatne. Pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#216 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#217 |
Rozeznanie
|
Kochana Moja !!
Ale mam inspirację ![]() ![]() ![]() ![]() Dziękuję jeszcze raz buziaki ![]()
Jestem jaka jestem.... 18.10.2010 - 82.7 kg ![]() 23.10.2010 - 81.2 ![]() 6.11.2010 - ![]() Waga wymarzona : 60-65 kg ![]() Tabela naszych wymiarów z 18.10.2010. https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...1&d=1287584942 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#218 |
Przyczajenie
|
Obiecałam że pokaże swoje dzieło i teraz to robię. Proszę o komentarz!
Edytowane przez celina13 Czas edycji: 2006-09-25 o 21:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#219 |
Rozeznanie
|
No SUPER
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#220 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#221 |
Zadomowienie
|
SUPER te Wasze pracki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#222 | |
Rozeznanie
|
![]() Cytat:
Niestety egzamin mam w plecy ![]() ![]() ![]() Zatłukłabym Szteyna ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#223 |
Przyczajenie
|
Tył obklejałam koronkowym materiałem w kolorze brąz!
Nie łam się będzie dobrze! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#224 |
Zadomowienie
|
Witam, mam pytanie czy to wszystko tzn. kartki są "miękkie"? Nie wiedziałam takich ksiąg w rzeczywistosci a nie bardzo sobie umiem wyobrazić jak do papieru "drukarkowego" przykleja się papier wizytówkowy który jest grubszy i już nie tak plastyczny
![]() Instrukcje wydrukowałam i czytalam wielokrotnie ale jakoś ciężko mi to pojąć ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#225 |
Raczkowanie
|
może po prostu spróbuj zrobić wtedy pojmiesz
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#226 |
Zadomowienie
|
wczoraj zaczęlam coś niecoś robić ... czy te księgi są takiego malego formatu tzn. jedna stronka a5? Na zdjęciu wygladały na większe, ale to lepiej.
Przepraszam, że tak Was męczę, ale ja nie mam "lekkości" do wykonywania takich prac, wiec muszę wszystko 100 razy przeanalizować - przewidzieć co może mi być potrzebne do realizacji, zeby potem nie było niespodzianki. Mam jeszze tylko jedno pytanko, czy te kartki to Wy zginacie na pół a potem przyklejacie, i czy środki kartek tez przyklejacie (wydaje mi się to logiczne ale w opisie o tym nie ma) Zresztą nie ważne - zrobię to jakoś po swojemu, a przynajmniej sie postaram ![]() Edytowane przez madziczek Czas edycji: 2006-09-29 o 11:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#227 |
Zakorzenienie
|
oto moje pierwsze ksiegi, które udało mi sie stworzyć...
![]() Mam troche inna podstawe ale tak jest dla mnie lepiej... i nadruk mam na zwykłej kartce, nie na papierze wizytówkowym, przeciez i tak jest zamalowany i zaklejony a tak jest prościej a efekt taki sam... czekam na opinie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#228 |
Zadomowienie
|
bewix
![]() ![]() Ja narazie dorobiłam się podstawki też trochę inaczej robionej i mam nadzieję, że się sprawdzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#229 |
Raczkowanie
|
Bardzo ładna książka a ta podstawka wygląda interesująco jak ja zrobiłaś??
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#230 |
Zakorzenienie
|
sa to po prostu dwa kawałki tektury - obklejone takim samym papierem jeden jest okładką ksiązki a drugi jest doklejony - klejem z pistoletu - tworzy podstawę i z tyłu jest pasek tektury, obklejony tym samym papierem, zgiety w trzech miejscach i doklejony, ze tworzy podpore - efekt jest taki , ze jest to księga z podstawka na stałe i nie jest stojaca tylko prawie lezaca co w/g mnie daje lepszy efekt...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#231 |
Zakorzenienie
|
madziczek
dzieki za miłe słowo, własnie mam zamówienie na nastepne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#232 |
Wtajemniczenie
Lokalizacja: Mała Puszysta Planeta z Małymi Puszystymi Zwierzaczkami:D
|
jak dla mnie troszeczke za duzo zlotego. za gesto... ale takto super. roza sliczna i ogolnie wszystko super
![]() ![]()
![]() |
#233 | |
Wtajemniczenie
Lokalizacja: Mała Puszysta Planeta z Małymi Puszystymi Zwierzaczkami:D
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#234 |
Rozeznanie
|
Bewix fajniusia ta książeczka
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#235 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
własnie wróciłam z wesela ![]() podstawka - jeszcze raz dwa prostkokaty - jeden to okładka ksiązki a drugi to podstawa - sklejam je w jednym rogu - tworzą z boku litere v sa pod katek - podstawa i okładka ksiązki sklejone w dziubku V i aby sie trzymały podklejam z boku nawiasem kwadratowym spód do podstawy, góra do okładki i mamy podpórke - sorry ale jasniej nie potrafie - jak cos to pytaj ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#236 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#237 |
Zakorzenienie
|
Wklejam wam fotki tyłu - robiłam nowe i mam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#238 |
Wtajemniczenie
|
Czy te podstawki są z kartonu ??
![]()
![]() |
#239 |
Zadomowienie
|
Cześć Dziewczyny,
zrobiłam na próbę taką księgę (bez życzeń i jeszcze nie ma ozdób). Taką już "prawdziwą" mam zamiar zrobić na rocznicę ślubu mojego brata ![]() Mam tylko dwa pytanka: 1) czy podstawka jest u Was na stałe związana z księgą (myślałam, że można by tył obić okładkę materiałem i przyczepić rzepy, zeby można było je oddzielać tylko się zastanawiam czy to ma sens) 2) czy jak uzywacie tego kleju z pistoletu, to ona tak latwo Wam się rozprowadza? bo ja byłam dość zdziwiona jego konsystencją i dość cieżko mi sie te wzorki robiło. Albo leciało za dużo kleju albo prawie wogóle. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#240 |
Zadomowienie
|
oto moje dzieło.
Aaaa! mam jeszcze pytanie jak dokładnie "malujecie" tym złotym/srebrnym spray'em? Czekam na opinie i na rady. Przydadzą mi się bardzo przed wykonanie tej właściwej księgi. Do tego będę musiala dodać jakiś motyw wełniany, bo to 7 rocznica ślub - wełniana (podobno) i pomyślałam że fajnie byłoby w ten sposób to zaakcentowac. Podstawka jeszcze nie wykończona na 100% |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:50.