|
Notka |
|
Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne Forum dla osób, które lubią tworzyć coś własnymi rękami. Miejsce dla początkujących oraz zaawansowanych. Rozmawiamy o rękodziele i DIY. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#241 |
Wtajemniczenie
Lokalizacja: Mała Puszysta Planeta z Małymi Puszystymi Zwierzaczkami:D
|
Dot.: Książka z życzeniami na specjalne okazje !!
ale sliczna.... a podstawki sa na stale przytwierdzone do ksiazeczki.
![]() |
#242 |
Zakorzenienie
|
tak są z kartonu - oklejone takim samym papierem jak okładka ksiegi i tworza całość...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#243 |
Zakorzenienie
|
tak na stałe przyklejone klejem z pistoletu i ewentualnie spryskane sprajem...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#244 |
Zadomowienie
|
uff ... właśnie skończyłam swoją księgę
![]() Jeszcze tylko jutro (bo to ma być prezent na rocznice ślub) rano napiszę życzenia ręcznie (mam nadzieje, że mi się uda!) i spryskam lakierem bezbarwnym w spray'u dla utwalenia i wieczorkiem wręczę bratu i bratowej ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#245 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#246 |
Zadomowienie
|
bewix dziękuję i cieszę się że Ci się podoba
![]() zobaczymy jak się spodoba "nowożeńcom" ... Życzenia napisane, całośc polakierowana - księga schnie. Biedronkę zrobiłam metodą decupage ![]() Nie miałam żadnych kwiatków, a przez to że byłam chora, nie mogłam ich kupić, więc po przejrzeniu tego co mam wpadłam na pomysł decupagu 3D - nie jest on do końca prawidłowy, ale efekt mi się nawet podoba. Najpier nakleilam serwetkę z bierdonką (uprzednio oczywiście wyciętą ![]() pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#247 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#248 |
Zadomowienie
|
Podobało się
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#249 |
Rozeznanie
|
Słiczna ta książeczka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#250 |
Zadomowienie
|
MaLeNkA84
![]() Plus tej podstawki jest taki, że jest tam również dziurka i ibdarowany może sobie np. taką księgę postawić albo powiesić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#251 |
Zadomowienie
|
gapa ze mnie
![]() ![]() jak ustawia się tę podstawkę to ona stoi odwrotnie niż widać to na obrazku - nożki idą do góry. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#252 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#253 |
Zadomowienie
|
tzn. co uważasz za ozdobną ... napewno nie jest oklejona żadnym papierem bo tak jakoś bardziej mi pasowało (jak ktoś ma ochotę to może to zrobić). Tekturka sama w sobie nie była taka zwykła bo ją kupilam specjalnie do tego celu w sklepie dla plastyków (jest dwu kolorowa a krawędzie ma białe) ... do tego polakierowałam tył złotym spreyem co na takim żóltawo-zlotym kolorze tekturki wyglądało fajnie ... zresztą kwestia gustu. Na jej tył też nachodziły troche (brzegi) te szlaczki klejowe i z tyłu zrobiłam takie miejsce i napisaliśmy tam takie krótkie zyczenia od serca tylko dla wtajemniczonych i podpisy (na przodzie była wypisana okazja "rocznica ślubu" i życzenia połączone trochę z sentencjami okazyjnymi).
Wydaje mi się więc, że tył nie był taki zwykły. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#254 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja zazwyczj robiłam podstawke z kartonu więc siłarzeczy musiałam ja okleić, bo spryskanie sprayem niewiele by dało Ale twój pomysł jest dobry ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#255 |
Zadomowienie
|
bewix ja tak zrobilam bo nie miałam żadnego kartonu, który by się nadał. Poza tym musze się przyznać, że nie zrozumiałam opisu Speranzy jeżeli chodzi o okładkę i podstawkę i improwizowałam.
A może Ty mi wytłumaczysz jak Wy robicie okladkę i podstawkę, bo u mnie to w sumie żadnej okładki jako takiej nie było. Jeżeli jednak ktoś by korzystał z mojego pomysłu na podstawkę to muszę przestrzeć, że przy takiej tekturce - chodzi mi o grubość, ciężko jest wyciąć cokolwiek. Chyba że ja nie umiem, ale nożyk miałam ostry więc wydaje mi się że to kwestria papieru i jego struktury ... co jakis czas ta tekturka zamiast pozwolić się ładnie przeciąć zbijała/zciągała się (musialam się dobrze nagimnastykować żeby przegi nie były postrzępione). Jeżeli ktoś ma pomysł czemu tak się robiło - może coś nie tak robiłam, to byłabym wdzięczna za poradę. Ja następnym razem użyję poprostu cieńszego kartonu albo może znajdę gdzieś zwykły karton. pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#256 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny Wasze ksiazki sa REWELACYJNE!!!! Piekne!!!! Podziwiam talent, a przede wszystkim pomyslowosc! Speranza jestes genialana ze zalozylas taki watek! Biegne na zakupy
![]()
![]() |
#257 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#258 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Bewix a Ty masz wiele talentów ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#259 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#260 |
Zakorzenienie
|
Dziekuje
![]() ![]() ![]()
![]() |
#261 |
Raczkowanie
|
Dzięki wam nauczyłam się wykonywać takie książeczki i kilka już zrobiłam a nawet i sprzedałam.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#262 |
Raczkowanie
|
Narazie wprowadziłam tylko dwa zdjęcia ale jak tylko będzie możliwość to wprowadzę również pozostałe. Księga z prawej ma pozostawione miejsce na zdjęcie ponieważ pan który ją sobie zamówił prosił mnie o to bo chciał sobie sam wkleić zdjęcie. Mam nadzieje żę wam się spodobają!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#263 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#264 |
Raczkowanie
|
Ta książka jest dla mojej mamy na urodzinki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#265 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#266 |
Zakorzenienie
|
Udalo sie
![]() ![]() ![]()
![]() |
#267 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.wizaz.pl/forum/attachment...4&d=1159733677 oraz bardziej : http://www.wizaz.pl/forum/attachment...9&d=1161031629 Tak szczerz to opisu okładki tez nie bardzo kumałam i wymysliłam swój sposób.... więc: mam dwa kawałki tekturki - z kartonu, który miałam pod reka po kubusiach czy mleku ![]() W pierwszym przypadku były oba kawałki takie same w drugim podstawa mniejsza bo i tak mogło być... jeden kawałek jest troche większy od kartki A4 i do takiego obklejonego papierem ozdobnym kleje te białe kartki i tworze okładke z kartkami...gdy juz wszystko gotowe podklajam drugi kawałek klejem z pistoletu i waski kawałek jako podpórka - link 2 i gotowe - jak cos to pytaj... Jest to mocowane na stałe i w zaleznosci od długosci małego kawałka ma rózna wysokośc... pozdrawaim |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#268 |
Raczkowanie
|
no dziewczyny, Speranza jest z was zadowolona, wreszcie pokazujecie swoje prace
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#269 |
Zadomowienie
|
Alawo, sagap - śliczne te Wasze księgi
![]() MaLeNkA84 - podstawkę obrysuję w corelku i wrzucę tylko teraz cierpię na brak czasu i wolnego komputerka po powrocie do domu. bewix - dzieki za wiadomość ![]() Podpatrzyłam te "księgi" na allegro i tamte mają podobno drewnianą podstawkę (szkoda, że nie widać) i zastanawiałam się jak taką zrobić. pozdrawiam i życzę weny twórczej ... nieustającej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#270 |
Zakorzenienie
|
Moja podstawka jest bardzo prosta jak widac na zdjeciach. Mam zamiar opracowac ja jakos inaczej, bo mi sie za bardzo nie podoba - jak widac na zdjeciu troche odstaje. A co do drewnianej to podpatrzylam ze moznaby taka ksiazke umiescic poprostu na odpowiedniej w rozmiarach drewnianej sztaludze. Czasami ramki do zdjec sie na takich umieszcza. To by wygladalo ladnie i estetycznie. Ksiazeczki robi sie calkiem prosto i szybko, ale ta podporka to naprawde wyzwanie
![]() Madziaczek obrysuj koniecznie, Twoja podporka to fajne rozwiazanie ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:24.