|
|
#31 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Czy ta zupa jest brzydka?
uwielbiam szpinak, a zupka wyglada cudownie.
|
|
|
|
|
#32 |
|
Zakorzenienie
|
Akurat jestem mega głodna, jesli Twoa zupka jest jeszcze ciepła
to, nie zdziw sie jak zaraz ktoś (czyli ja ) zapuka do Ciebie (tylko niewiem jak ), zjadłabym ją sobie, nie chce mi sie teraz nic gotować..
|
|
|
#33 |
|
Wtajemniczenie
|
Gratuluję Justynko premierowej zupki, wygląda smakowicie, zupełnie jak delikatny krem szpinakowy, no i ta grzaneczka- super.
|
|
#34 |
|
Zakorzenienie
|
apetycznie wyglada
widzialam (i jadlam) gorsze
|
|
|
|
|
#35 |
|
Zadomowienie
|
szpinak
zupa wyglada super! chetnie bym ja zaserwowala u mnie ale skad ja wyczaruje swiezy szpinak a co do niecheci rodzinki - moj TŻ cale zycie marudzil, ze On szpinaku nie ruszy, bo smierdzi mu 'mulem' , no i kluczowy argument- ' ja nie krolik'... zdanie szybko zmienil, jak zaserwowalam mu tarte ze szpinakiem (nie widzial jak sie robila, wiec nie mial pojecia, ze pod warstwa sera jest znienawidzone zielsko )... jak wciagnal 3 kawalek to dopiero zapytal 'co to to zielone' ![]() teraz lazi i marudzi zeby znow mu zrobic cos z tym zielskiem w ten sam sposob przekonalam do szpinaku wiekszosc znajomych, ktorzy sie zarzekali, ze nigdy go nie rusza glowa do gory, rodzinka nie wie co traci! btw, kiedy zapraszasz Wizażanki na zupe?
|
|
#36 |
|
Zakorzenienie
|
Jestescie kochane
DzięKI
|
|
#37 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#38 |
|
Zakorzenienie
|
Spoko zupa, nie wiem co im się nie podoba
Wystarczy pozostawić na lodówce serek, a po miesiącu nie dość, że ożyje, odzyska barwy, zapach i sprężystość, to na dodatek sam do nas przyjdzie. Gdy zaś poczekamy cierpliwie znów miesiąc, serek ten zacznie do nas przemawiać w ludzkim języku, a przy odrobinie ćwiczeń nad głosem na pewno zaśpiewa
|
|
|
|
|
#39 |
|
Zadomowienie
|
Tygrynio:
Tarta ze szpinakiem: -opakowanie mrozonego ciasta francuskiego (moze byc wlasnorecznie robione- ja jednak wole kupne, za leniwa jestem na cudowanie ) -opakowanie mrozonego szpinaku -serek topiony, taki w 'kielbasce' (najlepiej bez dodatkow) -maly kubeczek smietany -ser zolty tarty- ile kto lubi, najlepiej jakis ostry w smaku -jedno jajko -duuuuzo czosnku -sol i pieprz do smaku -kilka lyzek oliwy z oliwek - ewentulanie w ramach 'cudowania' ser plesniowy ciasto francuskie wykladamy na forme tak zeby obklejalo rowniez brzegi i wstawiamy do piekarnika. ma sie podpiec, ale nie zrumienic. oliwe wlewamy na patelnie, gdy bedzie baaardzo goraca wrzucamy na nia szpinak i dusimy chwile pod przykryciem. gdy szpinak zmieknie dorzucamy czosnek (przecisniety przez praske lub w plasterkach) i znow podduszamy. na koniec dodajemy serek topiony i mieszamy aby oblepil caly szpinak - powstaje z tego swietna masa (czesto wykorzystuje ja do makaronu albo do kanapek ). wyciagamy z piekarnika podpieczone ciasto, wylewamy na nie mase szpinakowa. smietane laczymy z jajkiem i startym zoltym serem (albo z pokruszonym serem plesniowym), przyprawiamy wg gustu. wylewamy to na szpinak. ja dodatkowo calosc posypuje startym zoltym serem, ktory po zapieczeniu tworzy 'skorupke', ale to juz, jak kto lubi calosc wstawiamy do piekarnika (ok 180 stopni) i pieczemy az sos smietanowy sie 'zetnie', a ciasto i ser zrumienia. swietne zarowno na cieplo jak i na zimno. a przy okazji przepisu- zamiast masy szpinakowej, mozna dac podgotowany brokul, kalafior, podsmazony por, duszone pieczarki , albo co tam dusza zapragnie ( i co znajdzie w lodowce ). polewamy je sosem smietanowym i postepujemy analogicznie jak ze szpinakiem
|
|
#40 |
|
Raczkowanie
|
dziękuję Laliku
Jutro robię na obiad
|
|
#41 |
|
Raczkowanie
|
wyglada na pyszna i zdrowa!
ja z checia bym ja sprobowala.... pasowaloby do niej jeszcze jajko :P
|
|
|
|
|
#42 |
|
Zadomowienie
|
daj znac jak poszlo i czy smakowalo
|
|
#43 | |
|
Wtajemniczenie
|
To nie jest brzydka zupa, to jest śliczna wyrazisto-zielona zupa, dodatkowo przepyszna. Sama robię zupę szpinakową, ale wg innego przepisu.
A co tam podam przepis ![]() Opakowanie szpinaku mrożonego łączymy z masłem i czosnkiem, ewentualnie małą ilością mąki na patelni, solimy dość mocno i czekamy az się udusi. Tymczasem dodajemy do wywaru (może być rosół lub co tam mamy) trochę ryżu i gotujemy w tym aż ryż będzie w miarę miękki(chyba że komuś przeszkadza mi nie). Łączymy szpinak i bulion, dodajemy duuużo startego sera. I tyle. Nie znam dokładnych proporcji, robię to na oko, to jest przepis na duży garnek. U mnie wszyscy uwielbiają tę zupę. ![]() Ale muszę spróbowac Justyna Twój przepis bo zdaje się być też bardzo interesujący ![]() Cytat:
|
|
|
#44 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#45 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
tzn może źle się wyraziłam trzeba to normalnie posolić jak mięso czy jajecznicę
|
|
|
#46 |
|
Zakorzenienie
|
1. Przeczytałam "Czy ta d... jest brzydka?"
![]() 2. Bardzo smacznie wygląda 3. Chętnie bym zjadła Nie doceniają bo nie wiedzą ile to trudu ugotować taką zupę. |
|
|
|
|
#47 |
|
Zakorzenienie
|
A ja następnym razem ugotuję zupę wg. przepisu Daenerys.I koniecznie tarte Lalika
|
|
#48 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja w ogole niczego (procz bialego sera) nie sole
|
|
|
|
|
|
#49 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
i ile tego trzeba, tzn duże opakowanie, małe opakowanie?
|
|
|
#50 |
|
Raczkowanie
|
Dziś, niestety nic z tarty na obiad nie wyszło
choroba położyła mnie do łóżka, a obiadem zajął się TŻ.Ale jak tylko zrobię to dam znać
|
|
#51 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ciasto francuskie powinnas dostac w kazdym markecie, szukaj w dziale mrozonek ( np w sklepach 'spolem' ). zazwyczaj do dostania jest porcja 500-600 g i jest troche za duza, ale z reszty ciasta mozesz zrobic np rozki ze szpinakiem (ta sama masa tylko bez sosu smietanowego). ja najczesciej kupuje w biedronce. kosztuje cos kolo 2 zl (w spolem 6zl) a porcja jest mniejsza- taka w sam raz na forme do tart. Tygrynio, szybkiego powrotu do zdrowia zycze
|
|
|
#52 |
|
Rozeznanie
|
Zupa wcale nie wyglada wrecz przeciwnie powiedziałabym że bardzo apetycznie
i sama bym nie pogardziła . Kiedyś nie znosiłam szpinaku ale teraz przepadam za nim . Nie martw sie faceci czesto czepiają sie takich niecodziennych dań oni najchetnie zajadaliby tylko schabowego, mi tez sie dostało tylko że za zupe brokułową
Gdyby została Ci tylko jedna godzina życia, i mógłbyś zadzwonić tylko do jednej osoby, lub tylko z jedna osoba mógłbyś spędzić tą godzinę, do kogo byś zadzwonił? z kim byś spędził ten czas? I dlaczego jeszcze zwlekasz?
|
|
|
|
|
#53 |
|
Rozeznanie
|
Robiłam kilka razy szpinakowa zupkę i moim zdaniem to ona jest cholernie brzydka. Ale to wcale nie umniejsza faktu, że świetnie smakuje. A tak co do wrażeń wzrokowych to gdyby tak sie tym mocno sugerować to tacy np. Francuzi musieliby zrezygnować z masy swoich dań
: ślimaczki, żabie udka, ośmiorniczki, krewetki, langusty, i inne owoce morza, na widok których człowiek zapomina, że kiedykolwiek był głodny
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#54 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Nie mam ani formy na tarte, ani keksówki ani tortownicy ![]() Ale zanim zacznę narzekać spytam się sąsiadów czy mają
|
|
|
#55 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
caly urok tarty to to ze ciasto tworzy forme w ktorej jest nadzienie mozesz sprobowac na plaskiej blaszcze upiec i na to wylac nadzienie, ale obawiam sie ze polanie sosem smietanowym spowoduje rozplyniecie sie farszu po calym piekarniku... hmmm wymyslilam wlasnie ze mozesz sprobowac jeszcze zrobic tarte w prodzizu
|
|
|
#56 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Czy to tak bardzo rośnie? Trochę się zgubiłam
|
|
|
#57 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale fakt, francuskie troche rosnie i moze byc problem z wylozeniem masy i jej rozplynieciem sie. jesli masz mozliwosc to wklej zdjecie blaszki, bo moze ja ja sobie po prostu zle wyobrazam ![]() zalaczam zdjecie z przykladem tarty- tak mniej wiecej powinna wygladac, choc moja dodatkowo ma na wierzchu zapieczony ser zolty
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#58 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Ja wciąż nie mogę ruszać się z domu, więc tarta sobie poczeka A tak się już niecierpliwię
|
|
|
#59 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jak rodzinka nie chce zupki to ja z przyjemnością moge ich porcje zjeść ![]() uwielbiam szpinak
|
|
|
|
#60 |
|
Zakorzenienie
|
Yhhh, jaka cudowna ta tarta wklejona przez Lalik
Pychota, muszę zrobić tartę szpinakową
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:06.

to, nie zdziw sie jak zaraz ktoś (czyli ja
widzialam (i jadlam) gorsze
, no i kluczowy argument- ' ja nie krolik'... zdanie szybko zmienil, jak zaserwowalam mu tarte ze szpinakiem (nie widzial jak sie robila, wiec nie mial pojecia, ze pod warstwa sera jest znienawidzone zielsko 

). wyciagamy z piekarnika podpieczone ciasto, wylewamy na nie mase szpinakowa. smietane laczymy z jajkiem i startym zoltym serem (albo z pokruszonym serem plesniowym), przyprawiamy wg gustu. wylewamy to na szpinak. ja dodatkowo calosc posypuje startym zoltym serem, ktory po zapieczeniu tworzy 'skorupke', ale to juz, jak kto lubi 

robię to na oko, to jest przepis na duży garnek. 
choroba położyła mnie do łóżka, a obiadem zajął się TŻ.Ale jak tylko zrobię to dam znać