![]() |
#181 |
Przyczajenie
|
Dot.: Jedzenie w chude dni
Od czego są promocje?
![]() ![]()
![]() |
#182 |
Raczkowanie
|
![]()
Witam mam taki problem gdyż.. mam siedemnaście lat i nie umiem gotowac ...mieszkam z bratem i tatą (moi rozice są po rozwodzie i nie utrzymuje kontaktow z matką) chcialabym sie nauczyc gotowac przynajmniej czasem po szkole przyzadzic cos tacie i bratu albo w weekend cos takiego dobrego ale raczej nie mam takich zdolnosci co do gotowania i bardzo bym prosila ..czy mogły byscie mi podac kikla takich łatwych przepisow na dania.. obiad.. desery ciasta... ale nie jakies łososie bo nie mam zielonego pojecia o tym chodzi mi o przepisy na nalesniki , kotlety itd. bardzo byscie mi pomogły a i nawet tata by był dumny ze mne
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 |
Raczkowanie
|
Dot.: Proste przepiy dla nowicjuszki...prosze
Jak poszukasz, to prawdopodobnie znajdziesz coś, dosyć łatwe potrawy do zrobienia. Wiele już tu przepisów przeszło
![]() ![]() Składniki: na 15 naleśników 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 250 g mąki szczypta soli margaryna dżem Szklanke mleka, szklanke wody, 250g maki i szczypte soli zmieszac. Powstała masę smażyć na tłuszczu. Posmarować dżemem i zawinąć
![]() |
#184 |
Rozeznanie
|
To ja podem przepis ze strony Pascala poprostygotuj.pl
Bardzo łatwe = bardzo dobre i możesz nawet obejrzeć film ![]() http://poprostugotuj.onet.pl/kuchnia/express/itemid46/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 |
Raczkowanie
|
dziekuje wam bardzo jestescie wspaniałes jak bedziecie mialy jakies fajne przepisy to podajcie tutaj dziekuje naprawde mi pomogłyscie
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
Zadomowienie
|
Liberka http://www.gotowanie.wkl.pl/przepisy.php tutaj znajdziesz sporo sporo łatwiutkich przepisów także dla nowicjuszy
![]() Ja znalazłam i tutaj na wizażu i na tej stronce przepisy które dziś sa kanonem w mojej kuchni i mój TŻ je wychwala ![]()
ALBUMY Zarobiona mama pracująca ![]() Tylko nudne kobiety mają nieskazitelnie czyste domy. Przez pierwsze dwa lata uczysz dzieci chodzić i mówić a przez następne szesnaście lat marzysz o tym żeby usiadły spokojnie i się zamknęły !!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 |
Raczkowanie
|
![]()
Pyzy gotowe juz takie podsmazyc na masełku i posypac cukrem badz np polac smietanka i cynamonem badz z jakims sosem owocowym (tez gotowym) Pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 |
Zadomowienie
|
Witam,
ja mogę Ci podać przepis na kurczaka po chińsku, którego robię często w adakemiku, bo robi się go bardzo szybko. No i trzeba się postarać, żeby coś spierniczyć ![]() Gotujesz ryż. Tak jak się zawsze gotuje ryż, tylko że do wody oprócz soli wsypujesz też trochę curry-wtedy będzie nie biały, a żółty ![]() teraz potrzebujesz filet z kurczaka (ile-zależy od Waszych apetytów, ja raczej liczę jedna podwójna pierś na 2 osoby, 3 osoby=3 połówki itp.) i sos w słoiku chiński albo słodko-kwaśny (oba są dobre) ale koniecznie z Łowicza -są po prostu the best (raz kupiłam uncle bensa i był koszmarny). Kurczaka kroisz w małe kawałki i smażysz chwilę na oleju doprawiając solą i curry (i czym Ci tam jeszcze się spodoba). Kiedy kawalki mięsa będą już miękkie, wlej do niego (na tę patelnie) sos i chwilę jeszzce potrzymaj na ogniu, żeby było gorące. Teraz wyjmij ryż z torebki, ułóż na talerzy i polej sosem z mięskiem. Pycha ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 |
Zadomowienie
|
O, i jeszcze mi sie przypomniało takie łatwe coś
![]() Potrzebujesz makaron penna rigatte (czy jakoś tak się to pisze-takie rurki ścięte po skosie) Mięsko mielone (na 3 osoby to tak z 30, 40 dkg) pomidory w puszce (albo krojone w kawałki, albo w połówki, byle bez skórki) Makaron gotujesz. Na patelnię na olej ładujesz mielone. Smażysz je sobie, aż będzie brązowawe i miękkie. Oczywiście w międzyczasie je doprawiasz solą, pieprzem i ja jeszcze dodaję przyprawę do spaghetti. Jak mięsko będzie ok, wlewasz do niego całą puszkę pomidorów i dalej sobie to smażysz, aż część wody z puszki wyparuje i otrzymasz konsystencję sosu. W tym czasie doprawiasz oregano (oreganem ![]() No i potem makaron na talerz, mięsko z sosem na makaron i gotowe ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 |
Raczkowanie
|
![]()
Jesteście wspaniałe tenprzepisy sa super moj tata to juz jest taki dumny jupii
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() a ulubione danie mojego braciszka to placki ziemniaczane z serem. obierasz 2-3 duze ziemniaki, trzesz na tarce na malych oczkach, odsaczasz z tej mazi nadmiar wody. wbijasz jajko, doprawiasz sola i pieprzem (mozesz tez zetrzec cebulke), dodajesz lyzke maki i mieszasz. i na patelnie na rozgrzany olej za pomoca lyzki. po chwili przewracasz na 2ga strone. do tego bialy ser rozrobiony ze smietana, starta rzodkiewka, szczypiorek, sol, pieprz. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 |
Zakorzenienie
|
Możesz upróżyć pierś z kurczaka:
umyte połówki piersi [tak jak koleżanka pisała 1 połówkę na łebka, jak zrobisz więcej to mozna na śniadanie włożyć w kanapki] nacierasz delikatem Knorra, albo inna przyprawą do kurczaka, obsmażasz chwilę z obu stron w rondlu, albo na oliwie, albo bez i zalewasz wrzątkiem tak, by przykrył kurczaka, przykrywasz pokrywką i dusisz na wolnym ogniu 15-20 min. Do tego ziemiaki z wody albo frytki i np. surówka z marchewki z jabłkiem przyprawiona sokiem sokiem z cytryny albo jogurtem + cukier + odrobina chrzanu. Mam jeszcze przepis na łatwą "jarzynkę": bierzesz dowolną mieszankę mrożonych warzyw, w rondlu zalewasz 1/2 szklanki wrzątku z wegetą do smaku [może być też rosół z kostki], gotujesz 10-15 min [zależy czy lubicie chrupiące czy rozgotowane warzywka]; potem dodajesz parę łyżek koncentratu pomidorowego do smaku i jeszcze gotujesz z 5 min; na koniec możesz zrobić zasmażkę z łyżki masła i mąki [rozpuszczasz masło na patelni, dodajesz mąkę i wszystko mieszasz chwilę] i dodać ją do warzyw, już nie gotujesz. Gotowe! Ja od lat jestem wierna naleśnikom z Kuchni Polskiej: 20 dag mąki 2 jajka szklanka mleka + ok. szklanka wody gazowanej lub piwa łyżka oliwy, sól Wbić jaja, dokładnie rozmieszać, wlać mleko i dać całą mąkę, miksować na gładką masę dolewając pozostały płyn aż ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję [tzn. powinno ściekać z łyżki pozostawiając na niej warstwę]. Dodać oliwę i sól, i odstawić choć na 30 minut. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, wlewając cienką warstwę - jeśli oglądasz Pascala on to dosyć fajnie pokazywał. Ja na patelnię nie dodaję tłuszczu bo jest już w cieście, ale odrobinę można. A i jeszcze ten łosoś, którego tak się obawiasz, w gruncie rzeczy to prościzna: kupujesz stek, czyli dzwonko, solisz, pieprzysz [sorry ale tak to się zwie] i skrapiasz sokiem z cytryny, odstawiasz na 15 min żeby się przegryzło i teraz masz 2 mozliwości: 1. zawijasz w folię aluminiową na dzwonko kładąc kawałeczek masła i pieczesz w 200 st. 15 min w piekarniku albo 2. rozgrzewadz patelnię teflonową [można bez tłuszczu, ryba jest tłusta], kładziesz łososia i smażysz aż zobaczysz że mięso robi się białawe i przewracasz. Z piekarnika będzie delikatna a z pateli lekko przypieczona. Podajesz z cytryną do skropienia. Po prostu pycha na niedzielny obiad! Ale się rozpisałam! Mam nadzieję że się nie pogubiłaś! Życzę Ci miłych eksperymentów, jak będziesz czegoś potrzebowała to pisz do nas! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 |
Raczkowanie
|
Mam dobry przepis na farsz naleśnikowy. Smażysz naleśniki, przepis na ciasto podały ci wcześniej dziewczyny. Kroisz drobno pieczarki - w plasterki i dusisz na masełku, smażysz osobno cebulkę pokrojoną w kostkę i dodajesz do pieczrek całośc doprawiasz solą i pieprzem. Zestawiasz z kuchni, jak masz za dużo sosu to go odlej, bo nie może byc zbyt wodniste. Ścierasz na tarce o grubuch oczkach żóty ser. Dokładnie łączysz go z chłodną masą cebulowo -pieczarkową. Farsz nakładasz na naleśniki, zwijasz najlepiej w kopertę (tak, aby farsz ci nie uciekał, każda strona musi byc zwinięta) i przed podaniem podsmażasz na patelni z obu stron. Na koniec można polac sosem pomidorowym lub ketchupem. Pychota.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jajko 2-3 łyżki mąki sół, pieprz, inne przyprawy wg gustu parówka lub "inna kiełbsa" cebulka Z jajka i mąki wyrabiam ciasto (jeśli jest za gęste dolewam wody, a jak za rzadkie - dosypuję mąki), powinno mieć konsystencję trochę gęstszą niż ciasto naleśnikowe. Parówkę i cebulę kroję w drobą kostkę i dodaję do ciasta, mieszam. Wylewam na patelnię i formuję dużego placka (a'la mała pizza), obsmażam z dwóch stron. Zjadamy (z siostrą, która to uwielbia) z majonezem, musztardą i ketchupem. Inna tania i dobra potrawa: szpinak mrożony 2 ząbki czosnku łyżka śmietany sól jajko ziemniaki Szpinak podgrzewać w garnku aż się rozpuści, dodać łyżkę śmietany (np. 12%), zmiażdżone ząbki czosnku, doprawić do smaku. Ugotować ziemniaki, usadzić jajko i podawać razem ze szpinakiem (pycha). A gdy zostanie szpinak (zawsze robię z dwóch torebek - i reszta składników x 2) to można zrobić tak: ugotować makaron podsmażyć go na patelni z jajkiem, a na końcu dodać szpinak (lub podgrzać go osobno i położyć na wierzch makaronu z jajkiem). Po rozłożeniu na talerze posypać tartym serem. No i klasyka, o której nikt nie pisał, a każdy pewnie jadł ![]() Chlebek smażony w jajku ![]() Gdy zostanie nam chleb niepierwszej swieżości, którego już nie mamy ochoty jeść na śniadanie ![]() Jajka rozstrzepujemy, dodajemy przyprawy i zioła (wedle gustu, może być vegeta), maczamy w nim chleb i obsmażamy z dwóch stron na złoty kolor. Chleb staje się mięciutki i jest pycha. Zjadamy sam lub w towarzystwie majonezu/musztardy/ketchupu/suruwek.
![]() |
![]() |
#195 |
Zadomowienie
|
Mój patent na sytą i taniutką zupę:
Kupujesz za niecałe 2 zł zupę grochową knorra, czy czegoś tam, (ale nie żaden kubek, tylko zupę w paczku) jedną cebulkę, ze 2, 3 ziemniaczki (to będzie coś koło złotego chyba) i jedną kiełbaskę, albo parówkę. Cebulkę i pokrojaną w plasterki kiełbaskę smażysz na patelni chwilkę, żeby się ładnie zarumieniło i pachniało. Ziemniaczki obierasz, kroisz w kosteczkę i gotujesz. Zupę robisz tak, jak na opakowaniu jest napisane. Kiedy już "dochodzi" wsypujesz do niej kiełbaskę z cebulką (wtedy będzie o niebo lepiej pachniała i smakowała niż tak tylko a paczka) i ziemniaczki (jako element "zapychający"). Gotujesz to razem, żeby się przegryzło kilka minut dłużej niż każe opakowanie i doprawiasz solą , pieprzem i czym tam będziesz miała ochotę. Z takiej porcji pojedzą trzy osoby, albo dwie bardzo głodne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#196 |
Rozeznanie
|
A ja gdy w portwelu tylko żółte grosze brzęczą robię krokieciki ziemniaczane oto przepis:
ziemniaki ok 1-1,5 kg w zależności ile osób będzie jadło ![]() pół pęczka koperku lub szczypiorku (ostatnio robiłam z żerzuchą i też było pyszne) trochę bułki tartej oliwa lub olej do smażenia pieprz, oregano lub majeranek ziemniaki gotujemy jak zwykle w wodzie (możemy ugotować je nawet dzień prędzej, ja zazwyczaj zużywam ziemniaki z obiadu z dnia poprzedniego i tylko dogotuję kilka by było ich więcej), odcedzamy i zostawiamy do ostudzenia, po ostudzeniu dodajemy zieleninę i przyprawy i ugniatamy wszystko na jednolitą masę (jak na puree) formujemy kulki wielkości połowy dłoni i obtaczamy w bułce tartej i smażymy jak krokiety. Ja gdy jeszcze nie jestem zupełnie "spłukana" robię do tego sos tzatzyki (ser bieluch naturalny+5 ząbków czosnku+ pół ogórka zielonego+sól, pieprz) mówię wam naprawdę smaczne i pożywne. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 |
Zakorzenienie
|
Ach, wiecie co mi się jeszcze przypomniało? - racuchy
![]() Robimy ciasto jak na naleśniki, tylko troszkę gęstsze (mleko+mąka+jajko+cukier( może być waniliowy)+troszkę proszku do pieczenia), do tego dodajemy starte jabłko i troszke cynamonu i smażymy racuchy na patelni. Ja mam taki "patent" do naleśników, że do ciasta daję troszkę oleju, to wtedy nie trzeba juz go lać na patelnię, a naleśniki nie przywierają. Mniam,mniam-uwielbiam racuchy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 |
Nutka nie gryzie!
|
![]() Albo z maki i jajak robie ciasto taki gęściejsze ,do tego wrzucam poktojone plasterki np parówki które w tym obtaczam ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 |
Raczkowanie
|
JA tez mam przepis odnosnie parowki
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#200 |
Zadomowienie
|
Za uwielbiam ziemniaczki takie, ja proponuje Mala77
Dodaję do tego wszystkiego rozmaryn...mała rzecz a cieszy i kompletnie zmienia smak ![]() Po takiej operacji nie zjadam tylko swoją porcję, ale węszę za dokładką ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 |
Zakorzenienie
|
to może ja coś dorzuce od siebie, teraz mam chude dni i na obiad dzis jadłam taka ciapkę:
- gotuje kasze pęczak (moze być inna ale ta lepiej zapycha) ok. 50g - naprawdę starcza - kroję kapuste pekińską , mieszam z kefirem(smetaną) i przyprawami - ugotowana kaszę mieszam z kapusta i buraczkami (mam od babci w sloiku, ale moze byc bez buraczkow) i z sosem z torebki. Wychodzi niezła breja ale bardzo dobra ![]() Inne danie, którym obecnie sie zajadam ![]() -gotujemy ryz - no ja dla siebie samej 100g - pół filiżanki (naprawde mało ok. 100ml) słodkiej śmietanki 12 lub mleka kondensowanego niesłodzonego - ok. 30g startego sera żółtego Smietanke (mleko kondensowane) i ser wruzcamy do garnuszka, podrzewamy, dodajemy ugotowany ryz i podgrzewamy aż do roztopienia sera. Danie jest pyszne, choc dla niektórych moze byc troche mdłe dlatego można odpowiednio przyprawić (wg. gustu) A jeszcze prostsze to : - makaron (ile chcemy) - kiełbaska poduszona lub kabanos Makaron gotujemy, kiełbaske kroimy w kostke i smażymy aby wyszły "skwarki", ugotowany i odsączony maakron polewamy tłuszczem z kiełbaski i skwarkami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 |
Rozeznanie
|
A ja w chude dni zapiekam ziemniaczki obrane niekrojone w piekarniku i mieszam maslo z czosnkiem - pychotka!!! Ciemniaczki przekrojone takie cieplutki i to rozplywajace sie maselko...mhhhhhhhmmmm!!
Inna propozycja - makaron ugotowany mieszamy z oidgrzanymi pomidorkami z puszki i tunczykiem z puszki - sos robimy w rondlu lub na patelni - mozna dodac czosnku i przypraw wedle smaku - mniam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 |
Zakorzenienie
|
Liberko zajrzyj na stronkę www.sys21.de jest to bardzo sympatyczna stronka kulinarna i jeśli będziesz miała jakieś pytania co do wykonania potrawy i szybkiej porady to nie zawiedzesz się, ja biegam często od kompa do kuchni i pytam co mam robić dalej
![]() A najprostsze i najsmaczniejsze są makarony z sosami ![]()
![]() |
#204 |
Raczkowanie
|
![]()
od czego zacząc ? mozecie polecic cos łatwego i w miare taniego (w razie porażki) Jakies fajne przepisy lub książki z ktorych sie sami uczyliście? Musze sie nauczyc gotować bo mnie żaden facet nie zechce heh
Czuje sie uposledzona... niby lubie gotowac,sprawia mi to frajde,ale co z tego skoro nie umiem... nawet jak sobie sama jajecznice zrobie to mi nie smakuje,zawsze coś spapram żenada |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 |
With Beauty In Love
|
Dot.: NAUKA GOTOWANIA - kuknijcie:)
Beata, najważniejsze są dobre chęci i cierpliwość. Na początku ważne jest dbanie o proporcje, kupno miarki, trzymanie się dokładnie przepisu, wprawa i umiejętność przygotowywania potraw przyszła mi z czasem, gotując coś po raz n-ty. Najprostsze potrawy to sałatki, zupy, ja od nich zaczynałam, potem jakieś mięska-pieczone, smażone, ciasta drożdżowe, potem z kremem. Na pewno dobrze Ci pójdzie, uwierz w siebie i nie zrażaj się wpadkami-każdemu może się zdarzyć.
Ja korzystam z książki kucharskiej "Najlepsze przepisy kuchni polskiej" Marek Łebkowski, wiele rzeczy tłumaczy od podstaw , powodzenia!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
Zakorzenienie
|
Ja uczyłam sie poprostu robiąc dokładnie to co jest napisane w przepisie. Później sama doszłam do wprawy, trzeba złapać wyczucie, żeby coś doprawić, nie przesolić itd. Ale najłatwiej moim zdaniem jest gotować z przepisów, tam jest zawsze wszystko dokładnie opisane
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 |
Raczkowanie
|
![]()
Dzieki dziewczyny
![]() ![]() ![]() popatrze za ta ksiązką,dzieki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 |
Zakorzenienie
|
Przyłączam sie do dziewczyn, najpierw spokojnie trzymaj się przepisów, a po którymś tam razie też dojdiesz do tego że pewne rzeczy będziesz robić intuicyjnie.
Sama pamietam swoje początki: a to niedogotowany kurczak, a to za słaboprzyprawiona zupa. Nic tak nie czyni mistrza jak ćwiczenia, więc się na początku nie przejmuj jak coś nie wychodzi, każdemu się zdarza. Ja dużo korzystałam np. z "Kuchni Polskiej" ze Świata Książki. Jest też książka "Szybkie dania w 10,20,30 minut" czy jakoś tak - też może są jakieś łatwe przepisy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 |
Raczkowanie
|
![]()
Czesc
![]() Mam wielki problem ![]() ![]()
![]() |
#210 |
Rozeznanie
|
Dot.: Jedzenie w akademiku-czyli POMOCY!!!!:(
hmmm...nalesniki, placki ziemniaczane, placki z jablkami, hot dogi, makarony z sosami (ja np nie lubie do spagetti ale za to sos grzybowy mniam
![]()
''...kimkolwiek jesteś, cokolwiek robisz, jeśli naprawdę z całych sił czegoś pragniesz, znaczy to że owo pragnienie zrodziło się w duszy wszechświata, a spełnienie tego pragnienia to Twoja misja na Ziemi...'' ![]() ''Największe szczęscie w świecie na końskim leży grzbiecie'' ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:49.