![]() |
#211 |
Raczkowanie
|
Dot.: Jedzenie w akademiku-czyli POMOCY!!!!:(
Dziekuje
![]() A te placuszki z jabłkami, to jak?? Podobnie jak naleśniki?? ![]() ![]() DZIEKI ŚLICZNE ZA ODPOWIEDZ.Troszke urozmaice moje jedzonko, bo ostatnio jadłam ciągle grysik na mleku, kaszke dla dzieci i kanapki ![]() ![]()
![]() |
#212 |
Nutka nie gryzie!
|
Proponowałabym zapiekanki (jest taki wątek)
![]() Ser żółty mozna usmażyć jak kotlety schabowe w panierce(jajko +bulka tarta) tylko szybciutko żeby sie nie roztopily ![]() Ziemniaczki + jajko w sosie np chrzanowym i musztardowym (w garnuszku rozzpuszczasz troszeczke margaryny ,taka kostke wielkości 4cm na 4 cm i do tego dodajemy ,szybciutko mnieszając calość łyzkę mąki. Do tej zasmażki wlewamy szklanke bulionu z kostki i mieszamy aż calość ładnie się połączy a zasmażka rozpuści,dodajemy 2 łyżki musztardy,czy chrzanu,dosmaczamy sola ,pieprzem itp ) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#213 |
Rozeznanie
|
placki z jablkami robi sie tak samo jak nalesniki tylko dodaje si ejablko, ja np jadam w plastekach i w ciescie a np moja babcia trze n atarce i sa takie zmemlane
a co do przepisu na nalesniki to daje 1 szl maki, 1 szkl mleka, jedno surowe jajo szczypta soli i mieszamy to mi wystarcza na 5 nalesnikow na sredniej patelni ![]()
''...kimkolwiek jesteś, cokolwiek robisz, jeśli naprawdę z całych sił czegoś pragniesz, znaczy to że owo pragnienie zrodziło się w duszy wszechświata, a spełnienie tego pragnienia to Twoja misja na Ziemi...'' ![]() ''Największe szczęscie w świecie na końskim leży grzbiecie'' ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#214 |
Rozeznanie
|
A ja w akademiku najczęściej robię włoszczyznę (takie moje uproszczone risott).
Potrzebne są: pokrojona w kosteczkę włoszczyzna, 1/4 kostki warzywnej (lub innej, jak kto woli), przyprawy (dużo), jakieś mięsko (u mnie najczęściej schabowe, może być podgrzany kotlet od mamy ![]() Ja robię to tak: Do garnka wsypuję pokrojone warzywka oraz 1/4 kostki, zalewam wodą ale tak żeby warzywka tylko zanurzyć. Stawiam na ogień i gotuję tak żeby cała woda wyparowała. Jeśli warzywa są już miękkie a woda jeszcze jest to można ją usunąć. Podpieczone mięsko dodaję do gotowych już warzyw i wrzucam na talerz razem z ryżem. I gotowe, teraz można zajadać się. Do smaku jak ktoś lubi można dodać też cebulkę lub czosnek. Potrawa może wygląda skomplikowanie, ale jest bardzo szybka ponieważ wszystko robi się jednocześnie. Mięso, ryż i warzywa potrzebują tyle samo czasu żeby były gotowe więc można robić je w tym samym czasie. Życzę smacznego |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#215 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Przeglądnij sobie wątek Viva Italia - jest tam wiele przepisów z kuchni włoskiej. Napewno znajdziesz coś dla siebie. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#216 |
Rozeznanie
|
Mój TŻ przypomniał mi właśnie przepis na tuńczyka z serem (zachciało mu się dziś rybki na obiad
![]() ![]() A przepis wygląda następująco. Potrzebne produkty to: -puszka kukurydzy -puszka tuńczyka w sosie własnym -cebulka -15gr sera żółtego pokrojonego w kosteczkę lub startego -śmietana -przyprawy do smaku (u mnie musi być czosnek) -makaron Ja robię to w ten sposób. Gotuję makaron (lubię kokardki), a w między czasie przygotowuję tuńczyka. Na patelnię wrzucam cebulkę i czosnek, czekam aż się delikatnie zarumieni. Dodaję tuńczyka i kukurydzę. Podgrzewam, żeby tuńczyk był ciepły. Przykręcam palnik, żeby był mały płomień i dodaję śmietanę oraz dużo przypraw. Trzymam na ogniu aż wszystko będzie ciepłe i dodaję ser w kostce. Na wyłączonym palniku mieszam wszytko aż ser się roztopi. Jeśli ser jest starty można go po prostu posypać na wierzch. Trzeba uważać żeby nie przesadzić z serem, bo będzie zbyt lepkie ![]() Dużo się napisałam, ale potrawa naprawdę szybciutka, bo podgrzanie tuńczyka czy śmietany to dosłownie chwilka. Smacznego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#217 |
Raczkowanie
|
Heh..dzis zrobiłam placuszki z jabłuszkami i były pycha
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Przepis na tuńczyka...BOSSSSSKI ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A ZNACIE JAKIEŚ PROSTE DANIA MLECZNE?? tzn mleko+ jakies dodatki?? Ładnie prosze:P
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#218 |
Rozeznanie
|
zupa mleczna
![]()
''...kimkolwiek jesteś, cokolwiek robisz, jeśli naprawdę z całych sił czegoś pragniesz, znaczy to że owo pragnienie zrodziło się w duszy wszechświata, a spełnienie tego pragnienia to Twoja misja na Ziemi...'' ![]() ''Największe szczęscie w świecie na końskim leży grzbiecie'' ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#219 |
Wtajemniczenie
|
A skąd jesteś?? ja studiuję we Wrocku i jeszcze ani razu nie gotowałam, bo....po prostu mi się nie opłaca na mnie jedną. Jest koło Uniwerku taki bar(wiem ze reklamy są wzbronione,a le chyba wybaczycie
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#220 |
Zakorzenienie
|
ja jak sie akademikowalam swojego czasu to najczesciej gotowalam takie cos
![]() makaronu troche, do tego buch z dwa jajka i sporo startego sera zoltego, wymieszalam i na talerz ![]()
![]() |
#221 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#222 |
Raczkowanie
|
Najprostszy i dosc szybki przepis na studenckie jedzonko:
"ziemniaki ubogiego drwala" 1kg ziemniaków 2-3 cebule (zależy jak bardzo sie je lubi ![]() kostka rosolowa 1-2 lyzki masla sol, pieprz Ziemniaczki trzeba obrac i pokroic w plasterki, cebulke podobnie. W plaskim rondlu trzeba rozpuscic maselko i dalej warstwami ukladac ziemniaki i cebulke na przemian, tak zeby na wierzchu byly ziemniaki... No i oczywicie kazda warstwe posypywac sola i pieprzem... Zalac to goracym rosolem z kostki (ja zawsze daje ok 1 szklanki i z lenistwa wrzucam do tego cala kostke) i szczelnie przykryc... Trzymac na jak najmniejszym ogniu przez 20-30 minut.. Aha i mozna jeszcze na koniec posypac tartym serkiem i pietruszka ![]() Naprawde pyszne i nawet mojemu TZ wychodzi!!! (jak nie przesoli of course ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#223 |
Raczkowanie
|
Gotowanie jest proste
Witam
Zapraszam na mój blog kulinarny "Gotowanie jest proste " - http://gotowanie.blox.pl/html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#224 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Gotowanie jest proste
a przepisy skąd są zbierane? tak z ciekaowści pytam
![]()
![]() |
#225 |
Raczkowanie
|
Przepisy mają różne żródła : książki kucharskie , rodzina , internet , programy telewizyjne itp
![]() |
#226 |
Zakorzenienie
|
Moja porcja obiadowa na sypko i szybko :)
Wiec tak- banalne- ale uważam, ze bardzo dobre. Poza tym, gdy wracam zmęczona ze skzoły- taki posiłek zajmuje mi 15 minut i nie musze się przy tym namęzyc
![]() ![]() A więc teraz tak: 1. gotujemy ryz na sypko (ja stosuję ryz w woreczkach)- dl jednej głodnej osoby starczy jedna paczuszka. 2. kroimy ogórek wężowy wraz ze skórką w plasterki, plasterki przekrajamy na pół, wrzucamy do salaterki i zalewamy jedna łyżka chudego mleka, do tego dodajemy odrobinę smietanki 18% (ozna również dac więcej śmietany a mniej mleka wg tych proporcji) i mieszamy 3. Gotujemy sos z torebki ( ja proponuję ten ciemny pieczeniowy amino) na jedna torebkę ryzu połowa sosu 4. na talerz wykładamy ryz, polewamy sosem, wykładamy mizerię 5. Ja jeszcze proponuje do sosu w garnku dodać przyprawę do grilla kamis Gotowe! Wiem, ze to dla niektórych (czyt. wszystkich) będzie banalne i śmieszne, ale jest to danie nietuczace i wartosciowe ![]() ![]() Smacznego Edytowane przez Justin_14 Czas edycji: 2006-05-03 o 16:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#227 | ||
Wtajemniczenie
|
Dot.: Moja porcja obiadowa na sypko i szybko :)
Ja bez mięcha nie zjem!
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#228 |
Zakorzenienie
|
Będzie pasował
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#229 |
Raczkowanie
|
ciekawe przepisy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#230 |
Zakorzenienie
|
Brzmi ok.Ale jak chcesz żeby było naprawde zdrowo lepiej nie stosuj sosu z torebki.Rzeczy z torebki niewiele maja wspólnego ze zdrowym jedzeniem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#231 |
Raczkowanie
|
Taki sos z torebki mozna z powodzeniem zastapic sosem na bazie kostki.
Ja robie tak sos grzybowy. Do bulionu grzybowego z kostki dodaję koperek, pietruche, pieczarki a po kilku minutach zagęszczam odrobinką mąki, albo smietany. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#232 |
Zakorzenienie
|
A nie lepiej bez tej kostki?Po prostu pieczarki, zielenina i śmietana?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#233 |
Raczkowanie
|
To wtedy wyjdzie sos śmietanowy a nie grzybowy. Ja dodaję tylko odrobine śmietany to zagęszczenia całości.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#234 |
Zakorzenienie
|
No jak tam uważasz
![]() Ja jednak ma takie zdanie, że jak ktos chce sie zdrowo odzywiac powinien zrezygnować z kostek i dań z torebki bo to nic dobrego |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#235 |
Zakorzenienie
|
Hmmmm- mi dania z torebki nie przeszkadzają, chciałam dać przepis na szybkie danie- ale wasza sprawa- sosów sama jednak nie bedę robić, czasem robię i sama, ale nie w tym przypadku, bo w ten sposób niewiele rodzajów sosów uzyskam, pieczeniowego raczej nie, poza tym nie powiedziałabym, ze te sosy sa taaakie niezdrowe- napewno nie jest to takie jak coś własnego- ale cóż- coś za coś
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#236 |
Raczkowanie
|
Za to moim ulubionym szybkim daniem na obiad jest ostatnio:
warzywa na patelnię ( moje ulubione z papryką i ziołami ) 1 torebka ryżu dzikiego+parboiled ( pychota! ) ![]() i to wszystko. Jak warzywa dojdą dodaje do nich ugotowany ryż, mieszam to i wykładam na talerz ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#237 |
Rozeznanie
|
[quote=natalja86]Za to moim ulubionym szybkim daniem na obiad jest ostatnio:
warzywa na patelnię ( moje ulubione z papryką i ziołami ) 1 torebka ryżu dzikiego+parboiled ( pychota! ) Ja tez uwielbiam te warzywka, są super na obiad ![]()
![]() |
#238 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#239 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Choć twierdzę, że w niektórych przypadkach całkiem smaczne ![]() Edytowane przez lullaby22 Czas edycji: 2006-05-09 o 13:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#240 |
Raczkowanie
|
Halo halo, ale ta torebka jest duża
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:53.