|
|
#241 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Moja porcja obiadowa na sypko i szybko :)
Justin skoro lubisz takie ryżyki to mam dla Ciebie przepis na risotto potrawa jednogarnkowa a pyszna.trzeba zeszklić na patelni cebulkę na oleju następnie dodać czosnek i wsypać ryż, podsmażyć,zalać to wodą wymieszną z wegetą i curry i przykryc pokrywką i gotować na wolnym ogniu nie miszając aż woda sie wchłonie mozna pod kopniec dodać miesko jakieś, ja osobiscie dodaje świeżego ogórka i pomidor można troche koncentratu,bardzo dobre danko, proporcja jest następujaca na jedna szklanke ryżu dwie szklanki wody. hmmmmmmm Pycha to jest juz dawno nie robiłam musze chyba zrobic. Smacznego
|
|
|
|
|
#242 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dzięki Ci
|
|
|
|
|
|
#243 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#244 |
|
Rozeznanie
|
AneciaG masz niezła mysl napisaną hehe no włąsnie gdzie Ci meżczyzni
to tak z innej beki wiec sorki za wcinke
|
|
|
#245 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Proste przepiy dla nowicjuszki...prosze
teraz ja ksorzystam z Waszych przepisów
mama wyjechała to mam kuchnie dla siebie i mogę trochę 'pogotować'
|
|
|
|
|
#246 |
|
Przyczajenie
|
Liberko ja prowadzę bloga o gotowaniu (polecam Ci przepis na pierogi ruskie), już umieściłam tam wiele przepisów na potrawy, które mi bardzo smakują. W komentarzach do przepisów możesz napisać jak Ci poszło z danym przepisem
, no i oczywiście pytać się o szczegóły, z chęcią zawsze odpowiem. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
#247 |
|
Zakorzenienie
|
.
(już nieważne )
Que las palabras vienen y se van. Y yo soy como soy en realidad. Quiero vivir a mi manera. Edytowane przez natka_pietruszki Czas edycji: 2006-05-23 o 15:33 |
|
|
|
|
#248 |
|
Raczkowanie
|
hej ja tez nie umiem gotowac
ale mam nadzieje że dzieki waszym przepisom mi sie uda zrobic cos pysznego mam prosbe bo moj chłopak strasznie lubi rolady-mięsne oczywiscie prosze was o jakis łatwy przepis na nie bo ja zupełnie nie wiem jak sie za nie zabrac prosze o pomoc z gory dziekuje
|
|
#249 |
|
Zakorzenienie
|
O! A ja Ci polecam coś dziecinnie prostego. Kup smaczny makaronik i ugotuj [ale taki zeby nie byl zbyt miekki, ja przynajmniej takiego nie lubie
]. Wez pomidora, posiekaj. Koncentrat pomidorowy Pudliszki z ziolami zmieszaj z pomidorem, dodaj posiekana cebulke, wycisnij czosnek. Dopraw, sola, bazylia, pieprzem [czym tam lubisz]. I to podaj z makaronem . Mi smakowalo bardzo
|
|
#250 |
|
BAN stały
|
Ponieważ mam wakacje, od jutra zacznę gotować.
przynajmniej nie będe się nudzić. Skorzystam z Waszych przepisów na początek. |
|
|
|
|
#251 |
|
Zadomowienie
|
Liberko, tu na naszym forum jest mnóstwo świetnych przepisów, i wiele z nich jest prostych.
Dzisiaj na przykład mojej mamie podsunęłam przepis na kotleciki: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=113377 i wyszły naprawdę pyszne a są bardzo proste w przygotowaniu.Niedawno też miałam fazę na parówki w cieście: http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ight=par%F3wki jadłam je na okrągło przez tydzień, aż mi się trochę znudziły, ale niedługo chyba znowu zrobię Nie są trudne w przygotowaniu, a naprawdę fajne i niedrogie ![]() Od siebie moge podać przepis na kotlety z piersi kurczaka, są bardzo proste i naprawdę pyszne: Składniki: - 1 średnia pierś z kurczaka - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżka mąki pszennej - 2 łyżki magi - 2 łyżki oliwy - 2 całe jaja - 1 drobno posiekana cebula - sól i pieprz Pierś pokroić w niedużą kostkę. Dodawać po kolei wszystkie składniki dokładnie mieszając. Doprawić do smaku. Łyżką nakładać niewielkie placki na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na złoty kolor. I jeszcze na Chili Con Carne (uwielbiam ) tylko ja zazwyczaj nie dodaję fasoli :- 30 dag wołowiny - 2 cebule - 0,5 kg pomidorów - 2 ząbki czosnku - fasolka konserwowana czerwona - ostra przyprawa (chilli, ostra papryka, pieprz cayenne, peperoncino) - inne przyprawy do smaku Cebulę zeszklić, dodać wołowinę pokrojoną w kostkę i podsmażyć. W między czasie dodać czosnek. Gdy dobrze się podsmaży dodać pomidory pokrojone bez skórki. Gdy mięso będzie miękkie a pomidory trochę odparują dodać fasolę i wymieszać. Podawać z bagietką ! Z ziemniakami też pyszne ![]() Może jeszcze taki prosty przepis na wafle domowe ![]() - 0.5 szklanki wody ( nie więcej!!! ) - 0.5 kostki masła - 1 szklanka cukru - 2 łyżki kakao - 1 szklanka mleka tłustego w proszku ( niegranulowanego !!! ) Wodę , masło, cukier i kakao wymieszać na gazie aż do rozpuszczenia masła. Może się zagotować. Poczekaj z 3 minuty aż trochę przestygnie i dodać szklankę mleka w proszku. Mieszać aż będzie jednolita masa. Przekładać nią wafle. Przycisnąć czymś ciężkim żeby się nie powyginały. Jeszcze mimo wszystko radziłabym poszperać w naszym forum bo tu jest mnóstwo wspaniałych przepisów
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#252 |
|
Raczkowanie
|
Drogie zdolne kulinarnie wizażanki!!
W lipcu wyjeżdżam nad morze gdzie będę mieszkać ze znajomymi w małym domku.Warunki raczej prymitywne jak sądzę Z góry dziękuję
|
|
|
|
|
#253 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Coś z niczego - proste dania
Szybkie i proste są makarony z różnymi sosami.Np sos truskawkowy-truskawki zmiksować ze śmietaną albo jogurtem i cukrem.Jak nie ma miksera truskawki można rozdziabac widelcem.Dobre w takim wydaniu są też jagody.I na ciepły makaron.
Takim szybkim daniem sa tez odsmazane ziemniaki-ugotowane albo upieczone wczesniej ziemniaki, smaży sie na patelni z cebulką(można też dodać kiełbase, boczek, wędline, ser zółty) i gotowe. Założyłam, że kuchenka będzie bo bez kuchenki to jakos przepisów nie znam...no chyba, że kanapki
|
|
|
|
|
#254 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuje za odpowiedź!!!
Kuchenka ma być podobno,bo bez niej to na pewno się nie obejdziemy Chociaż szczerze mówiąc to pomysł na makaron z owocami mi jakoś nie podchodzi (wiem marudna jestem ).Może jeszcze jakieś pomysły?? Czekam z niecierliwością
|
|
|
|
|
#255 |
|
Zakorzenienie
|
Witam wybredno kobieto
!! Mi do glowy przyszło cos innego a mianowicie: Ryż/makaron z sosem pieczarkowym np? Albo barszczyk czerwony z ziemniaczkami młodymi..mniam..barszczyk może być z Knorra w proszku..Ja uwielbiam...Albo pasta jajeczna...zalezy co Ci sie spodobało..napisz a jakis przepisik strzele
|
|
#256 |
|
Zakorzenienie
|
No to jeszcze:
Zupa cebulowa-dużo cebuli pokrojonej w kostke lub piórka podsmażam na tłuszczu aż się zeszkli albo lekko zbrązowi, zalewam wodą, dodaje vegete albo kostke rosolową(można i bez tego) sole, pieprze i dodaje ziola takie jak lubie.Można zmiksować albo nie. Spaghetti carbonara-gotuje spaghetti w tym czasie na patelni podsmażam boczek pokrojony w małe kawałki, jak jest gotowy zalewam śmietanka 30% dodaje sól, pieprz, zioła jak lubie i wrzucam makaron.Gotowe |
|
|
|
|
#257 |
|
Rozeznanie
|
bardzo proste do przyrzadzenia są piersi z kurczaka, można do nich jakis sosik albo tylko usmażyc posypawszy wcześniej słodką papryką. pasuja i do ryżu i ziemniaczków i nawet chlebka.
|
|
|
|
|
#258 |
|
Zadomowienie
|
Ja polecam cos innego.
Zrób zwykłe ciasto naleśnikowe, może odrobine bardziej gęste. Dodaj do niego starty ser żółty. Maczasz w tym kromki chleba i smażysz na patelni. Najlepiej maczać za pomoca widelca. Po usmażeniu je sie to z ketchupem Mi smakuje
|
|
#259 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki wam wielkie!!! Normalnie..kłaniam się do nóg
Sweet_21 jakbyś mogła rzucić przepisem na ten sos pieczarkowy i pastę jajeczną to byłabym szalenie wdzieczna Strasznie mi się te wasze przepisy podobają..takie prościutkie (w sam raz dla mnie Takie danko na wyjazd brzmi świetnie - muszę wypróbować
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#260 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ilość pieczarek zależy od ilości osób Ale biore np pod uwage pól kg pieczarek, do tego średnia cebulka, może być wg uznania papryka czerwona/zielona, do tego szczypiorek.Mozna dorzucić do tego pokrojone w kostke piersi z kurczaka.CZyli najpierw wrzucamy na patelnie kostki z kurczaka, jak już sie lekko podsmażą dodajemy cebulke, dusimy, dodajemy troszke wody, potem pokrojone pieczarki i znowu dusimy JAk już pieczarki "puszczą" swój sok dodajemy pokrojona w kostke papryke.Doprawiamy do smaku pieprz, sól. papryka słodka...Na końcu dodajemy śmietane i posypujemy szczypiorkiem gotowe![]() Pasta jajeczna: 4 jajka ugotowane na twardo, cebulka, papryka czerwona, może byc szczypiorek, troszke masła i majonez.Rozdziabujemy widelcem jajka, dodajemy pokrojona w kostke cebulke, potem papryke też w kostke pokrojoną, dodajemy troszke masła i łyżke majonezu do smaku.Mieszamy wszystko aby zrobiła sie z tego równomierna masa.Potem przyprawiamy do smaku..szczypta soli pieprzu i szczypiorek.Wszystko jeszcze raz mieszamy i gotowe POzdrawiam i życze powodzenia w przyrządzaniu.Myśle, że będzie smakowało, ale zalezy to od gustu Buziaki
|
|
|
#261 |
|
Zakorzenienie
|
Do rondelka wrzucić kawałek masła, i pokrojona cebulkę, dodać pomidory z puszki, i pół kubka wody, pokrojone parówki, można dodać fasolkę z puszki, kukurydzę, przyprawić.
Zjadać z chlebem albo z ryżem/makaronem.
|
|
|
#262 |
|
Zadomowienie
|
Na wyjazdy,działki itp świetny jest Cud kuchenny,dobrze jest taki sobie kupic, co prawda jest to tworzywo sztuczne wytrzymujące temperature do 100stopni kosztuje 89,90,ale sam gotuje- bez gotowania.wystarczy włożyć produkty i zalać wrzątkiem. Po 25- 45 minutach mamy jedzonko zupki,rybki,niektóre mięsa. To zakup na wiele , wiele lat.Własnie mam taki i przepis na 1 obiadek podałam w dziale- Co robicie na obiad.
|
|
|
|
|
#263 |
|
Zakorzenienie
|
nauka gotowania
nie znalazłam podobnego watku....
tak więc nadszedł czas aby nauczyć sie gotować (dla mnie to wielki wstyd w tym wieku nie umieć upichcić niczego oprócz jajecznicy od czego zacząc aby nie spalić mieszkania czy da się nauczyć gotowac w kilka miesięcy?
|
|
#264 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: nauka gotowania
Zajrzyj do tego watku http://www.wizaz.pl/forum/showthread...roste+przepisy
|
|
|
|
|
#265 |
|
SPAMER
Nieopłacona reklama Zarejestrowany: 2006-03
|
Witam
Niestety nie mam talentu do gotowania i wogóle nie potrafie tego robić a tu trzeba sobie jakoś radzić. Mam 21 lat i w moich okolicach to wstyd nie umieć gotować. I dlatego zwracam sie do was o prościutkie przepisy. W tym z nie bardzo wyszukanych składników bo. Niestety nie znam się na rodzajach mięs, ryb itd. Z góry dziękuję wszystkim. |
|
|
|
|
#266 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: BARDZO bardzo proste przepisy
Wpisz w wyszukiwarce: proste przepisy. Znajdziesz tam kilka takich wątków.
Pozdrawiam Sanderek
|
|
#267 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bardz prosty, dla początkujących jak znalazł shoarma z indyka lub kurczka. Kupujesz filety z indyka lub kurczaka (często są w sklepach takie pakowane po ok.kg, 1 kg= 4,5 zadowolonych osób ) myjesz te filety, wycierasz papierowym ręcznikiem, tłuczesz trochę tak jak na kotlety tłuczkiem, kroisz na małe kawałeczki, obsypujesz przyprawami- jakie masz, sól, pieprz, ziarenka smaku, vegeta itp, papryka sproszkowana, ja daje jeszcze zioła prowansalskie i tymianek i na jakieś 20min do lodówki,żeby przesiąkło przyprawami Najlepiej smażyć na teflonowej patelni!!! wlewasz troszke oleju, wsypujesz mięsko, troche się mogą posklejać więc drewanianą łyżką porozklejac i tak smażyc mieszająć z 20 min. Miesko szybko się smaży, ja wolę takie przypieczone na ciemno złoto Do tego podaje dwa dipy: mieszam kilka łyżek majonezu z papryką ostra i łyżką keczupu (ma wyjść kolor taki jasno różówy), drugi dip to majonez z łyżką soku anasowego,ale z puszki po ananasach=> jest gęstszy i troche przyprawy curry no i jakaś sałatka do tego, obojętnie już jaka Smacznego!!! na pewno wyjdzie pyyszne i zawsze wychodzi
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#268 |
|
Zadomowienie
|
A ja mogę polecić Ci makaron z cukinią. Już kiedyś podawałam ten przepis na wizażu, ale to było bardzo dawno temu. Wykonanie jest naprawdę proste a efekt - przyszny
![]() Wystarczy wziąźć cukinię,a najlepiej dwie takie niewielkie i przekroić najpierw wzdłuż a później w plasterki. Na patelni rozgrzej trochę oliwy lub oleju i wrzucić cukinię. Patelnię przykryć i dusić na małym ogniu co chwilę mieszając. Jak cukinia zacznie się rozpadać albo uznasz, że jest wystarczająco miękka, wystarczy doprawić solą, papryką ostrą i ziołami (ja zawsze dodaje przyprawę do portaw włoskich knorr). W międzyczasie można ugotować makaron (najlepsze jak dla mnie są rurki), odcedzić, wrzucić z porotem do garnka (po odlaniu wody), dodać z patelni cukinie i wymieszać. Porozkładać na talerze, posypać żółtym serem i zjeść ![]() Przepis jest baaardzo prosty i zajmuje góra 20 minut W mojej rodzinie (szczególnie w lato jak cukinia jest tania) taki makaron jest dwa-trzy razy w tygodniu![]() Pozdrawiam i życzę powodzenia w kuchni
|
|
#269 |
|
SPAMER
Nieopłacona reklama Zarejestrowany: 2006-03
|
dzięki dzięki dzięki.
Na innych topikach tez są przepisy ale mi nie o takie chodzi. Bardzo wam dziękuje i obiecuje że na pewno wypróbuje. Buziaczki |
|
|
|
|
#270 |
|
Raczkowanie
|
Mojra - całkiem fajny przepis. Dawniej taki makaron robiłam ze smażoną w kostkę kiełbaską i cebulką z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Zaznaczam, że makaron ma być oblepiony sosem a nie pływać w nim.
Moim zdaniem naukę gotowania najlepiej zacząć z kimś kto się na tym trochę zna od pomocy Mistrzowi. Moim Mistrzem była mama, potem tata a teraz w zależności od potraw koleżanki lub: Makłowicz, Nigella, Kuroń, Tessa i in. Nie bójcie się eksperymentować.
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:31.

dzięki Ci
, ale już mam wrodzone to, że preferuję naturalne ![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

to tak z innej beki wiec sorki za wcinke
mama wyjechała to mam kuchnie dla siebie i mogę trochę 'pogotować'

ale mam nadzieje że dzieki waszym przepisom mi sie uda zrobic cos pysznego
).
MIŁEGO DNIA