|
|
#121 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: dziecko-jak nazwac nasze czesci intymne? neutralnie...:)
Bardzo pozytywny watek
![]() Mi najbardziej przypadlo do gustu kokoszka i kogucik:P Natomiast ja mojej malej siostrze mowie ze to jest psitka. |
|
|
|
|
#122 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#123 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#124 |
|
Zadomowienie
|
dla dziecka nie ma naprawdę żadnego znaczenia, jak się to nazywa
jak nazwiesz - ono tak to przyjmie to już kwestia smaku ![]() gdy dziecko jest małe , warto używać zdrobnienia np.siusia, pipunia, sisia, kuciapka, broszka, bułeczka potem im dziecko starsze tym nazewnictwo bardziej fachowe. dziecko w wieku szkolnym(przynajmniej od 10 roku życia) powinno już wiedzieć co to jest pochwa, a co to jest penis. czy cipka, pipka, jest dla mnie wulgarne? budzi skojarzenia, bo zazwyczaj słyszy się je od partnera (bliskość, erotyzm=sex) wiec dlatego może to budzić takie kontrowersje ![]() ale tak już wygląda "zdobywanie wiedzy"
|
|
|
|
|
#125 |
|
Rozeznanie
|
Nie przeczytałam wszystkich odpowiedzi ale jak dla mnie, tak patrząc 15 lat wstecz to była "myszka". Jakbym miała kiedyś w przyszłości rozmawiać z córeczką, kuzynkeczką czy jakąś inną małą dziewczynka lub chłopczykiem, to bym powiedziała, że dziewczynki maja myszki
|
|
|
|
|
#126 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#127 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#128 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
o tak: Ja uzywam slowa cipka i mimo ze jest to jakby nie patrzec zdrobnienie wulgarnego slowa, to lubie te wersje. u mnie w domu byla pusia ![]() ja mam malutkiego synka ale mam rowniez tzta niepolaka ktoremu tez musialam powiedziec co to jest (cipa, ****a, psita dla mnie to przeklenstwo) wiec doroslemu moglam podac prawidlowa nazwe czyli pochwa, lechtaczka i wargi sromowe... ale szczerze to sie troche krepowalam o tym mowic wlasnie ze wzgledu na wychowanie w domu.
|
|
|
#129 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#130 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Może jakaś językoznawczyni nam wyjaśni dlaczego dane słowo uchodzi za wulgarne, jakie muszą zajść warunki i okoliczności, żeby utrwaliło się jako takie w języku ? |
|
|
|
|
|
#131 | |
|
Zakorzenienie
|
Rozmawiałam z mamą
Powiedziała, że dlatego tak mi mówiła bo jak byłam mama to do kur u babci mówiłam cipcie (od cip cip) i dlatego że mi się to z tymi kurami kojarzyło to nie było wulgarne. [1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;10501900]A moim skropnym zdaniem nie powinno się uprawiać seksu przy dziecku, ani nawet wtedy gdy jest jakaś szansa, ze dziecko nas przyłapie. Co jak co, wiem ze rodzice się kochają, ale nie chciałabym ich przyłapać, bo to... rodzice. ![]() Moja mama zawsze używała określenie "sisiunia" [/QUOTE]Myślę że żaden normalny rodzic nie robi tego przy dziecku ![]() Cytat:
|
|
|
|
|
|
#132 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Że akcja w pełni, kochacie sie na całego i w tym momencie wchodzi do pokoju Twoja córka? I mówi, ze przysniło jej się coś strasznego... a Ty wtedy co, poczekaj chwile córeczko, tylko skończymy?! Przypuszczam, że po takim widoczku, jaki jej zafundujesz, to dopiero będzie miała koszmarne sny. ![]() Po prostu nalezy zamykac drzwi do sypialni na klucz i finito A dziecku powiedzieć, ze rodzice czasem chcą byc tylko ze sobą. Maluszkowi takie wytłumaczenie wystarcza.--------------------------------------------------- sine.ira zniszczyłam go słownie
|
|
|
#133 | |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
Poza tym nigdy od partnera nie spotkało mnie takie określenie i całe szczęście... Co do seksu, to nie przesadzajmy - mamy nie uprawiać w ogóle seksu dopóki dziecko ma szansę nas przyłapać? Czyli ile, aż się wyprowadzi z domu? Nie wystarczy po prostu zamykanie drzwi...?
|
|
|
|
|
|
#134 | ||
|
BAN stały
|
Palant
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2009-01-16 o 12:25 |
||
|
|
|
|
#135 |
|
Zakorzenienie
|
Daenerys - Nie jestem polonistka, nie wypowiedzialam sie zatem w kwestii poprawnosci interpunkcji w Twoim zdaniu. Sa na tym forum polonisci, ktorzy wiedza lepiej niz ja.
Poniewaz interpunkcja jest moja slaba strona, a wyjasnienia w Wielkim Slowniku Poprawnej Polszczyzny przyprawiaja mnie o zawrot glowy, znalazlam te strone: http://segritta.blox.pl/2007/08/Segr...-i-kropki.html Byc moze przyklady zdan, ktore podaje autorka tejze strony, sa nieco odwazne, ale coz. Mnie pomogla, dlatego ja polecam. |
|
|
|
|
#136 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#137 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#138 |
|
Rozeznanie
|
oj jak dobrze że jest taki wątek, mnie wczoraj syn -lat prawie 5, zapytał: mamo jak się nazywa to czym dziewczyny robią siku?
no i mnie zatkało ![]() zmieniłam temat, ale rozmawiałam z dziewczynami i w pracy i niektóre mówia że dziewczynki mają kurkę, a chłopcy kogucika, jeszcze cipka (ale mi się kojarzy z pochwą itd więc jakoś nie bardzo) a sikuna... całkiem fajna jestem za siusiakiem i sikuną ![]() tylko zaznaczam że jemu nie chodziło o cały narząd, a o jedną konkretną rzecz
Edytowane przez monaa01 Czas edycji: 2009-01-16 o 20:04 |
|
|
|
|
#139 |
|
Zakorzenienie
|
siusiak i sikunia tez mi sie podobaja...
choc najbardziej mi sie podobaja 'samozwancze' nazwy dzieci (synkow) jednej z Was...kogucik i kurka ![]() ze tez moje dziecko nie ma kogucika... ....bylaby kurka do kompletu
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#140 |
|
Zakorzenienie
|
Nie potrafię odpowiedzieć na pytanie dlaczego jedne słowa stają się wulgarne, inne nie chociaż zapewne zależy to od tego w jaki sposób są używane (i oczywiście nie jestem językoznawczynią).
Natomiast słowo "cipka" oznaczało młodą kurę, a kiedyś "kutas" to był frędzel. Zapewne używanie ich jako słów obraźliwych z czasem sprawiło, że za takie zaczęto je uważać i ich prawdziwe znaczenie stopniowo zaniknęło. Natomiast nie mają nic wspólnego z erotyką (jak tam ktoś u góry pisał). Jedyne co mi przychodzi do głowy jeszcze, to to, że kury są z natury głupimi zwierzętami (mieć "kurzy móżdżek" oznacza że ktoś ma braki w inteligencji) więc tak sobie próbuję wywodzić, że określenie kobiety mianem "młoda cipka" to przytyk do jej inteligencji. Być może w taki sposób powstawała negatywna konotacja słowa, ale pewności nie mam.
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2009-01-17 o 13:20 |
|
|
|
|
#141 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
może to trochę nie fer w stosunku do dziewczyn z tymi imonami ,ale dla mnie najbardziej trafne. u chłopców słyszałam nazwę -KRANIK
|
|
|
|
|
|
#142 |
|
Zakorzenienie
|
Moja mama mówiła zawsze siusiak/siurek/cycuś
A na narządy damskie o ile mnie nie myli cipka/cipusia/ciposzka/cipcia i inne cipopodobne zdrobnienia Najczęściej cipocha A ja z moim TŻ mówimy pipka lub ciastko Myśle że to takie dobre określenia dla dzieci też
Wszystko co robię - robię tak od niechcenia... Bo wolny czas to jest coś co lubie, tych co pracują i się uczą nie rozumiem! Edytowane przez wsiowy_gupek Czas edycji: 2009-01-17 o 14:33 |
|
|
|
|
#143 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ale oczywiście się nie obrażam, bo moja znajoma też mówi do córeczki: wysadzimy gabrysię siusiu, trzeba umyć gabryśkę itp. i nawet mi się to podoba. Chociaż jakaś Gabriela mogłaby się czuć urażona ![]() Ja do synków mówię, że mają siusiaka, siureczka (zaraz będzie, że to wulgarne od siura ), ogonka, ptaszka.I nie uważam, żeby nazwanie żeńskich narządów psiutka, cipcioszka/ciposzka czy pipka były niestosowne
|
|
|
#144 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie w domu zawsze była pipcia i sisiak
.
|
|
#145 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie w domu mówiło się: fifulka Co dziwne, do dziś ciężko mi przechodzi przez usta to określenie. Na męski sprzęt nazwy nie miałam, gdy byłam dzieckiem... Mam 2 siostry i chyba gdy byłysmy dziećmi nigdy nie było nam ono potrzebne ![]() Z wątku podoba mi się nazwa: sikusia no i biedronka
Edytowane przez Amani Czas edycji: 2009-01-20 o 18:04 |
|
|
|
|
#146 |
|
Raczkowanie
|
Śliczne te Wasze nazwy i rzeczywiście pomysłowe
Do czasu uświadomienia przez koleżanki w szkole/ albo w przedszkolu, że inaczej mogą się te miejsca nazywać, to u mnie funkcjonowała nazwa cipciusia- damska, dyduś- męski. Dla mnie w tej chwili są to śmieszne nazwy, dlatego na pewno nie będę ich używała w stosunku do moich dzieciaków.
|
|
#147 |
|
Raczkowanie
|
Moja rodzicielka mowila"sikula"
do dzis mam odruch wymiotny na dzwiek tego slowa. Kokszka jest slodka![]() Ale dlaczego by nie nazywac tego zwyczajnie?Bo ja wiem, wadżajna?
|
|
|
|
|
#148 |
|
Raczkowanie
|
A u mnie to było "cicho"- podczas jakiejś rozmowy (okoliczności nie pamiętam) mama się pyta co ja tam właściwie mam. A że ja taki wstydniś byłam, no to mówię jej na odczepnego "cicho", żeby się zamknęła
i tak cicho zostało na długie lata :PJak dla mnie siusia przebija wszystko sama będę tak uczyła moje dzieci, no chyba, że wymyślą sobie same jakieś nazwy
|
|
#149 |
|
Zadomowienie
|
a moja ciocia na narzad dziewczynki mowila "fiunia"
|
|
#150 |
|
Raczkowanie
|
U mnie zawsze się mówiło: siosia i siusiak
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:27.

jak nazwiesz - ono tak to przyjmie 

Co dziwne, do dziś ciężko mi przechodzi przez usta to określenie. Na męski sprzęt nazwy nie miałam, gdy byłam dzieckiem... Mam 2 siostry i chyba gdy byłysmy dziećmi nigdy nie było nam ono potrzebne