|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3271 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Mamusie lipcowo- sierpniowe 2009 !
Malga, Megi życzę samych dobrych wieści od ginów. Trzymam kciuki.
Tru ja dokładnie tak zrobiłam przy córeczce, że os samego początku miała łóżeczko w swoim pokoju i na dodatek nie było to na tym samym piętrze co nasza sypialnia. Trochę się ochodziłam do karmienia, ale i miałam superczułą nianię elektroniczną (niestety już jej nie mam, bo była pożyczona od kumpeli) że naprawdę w nocy to nawet słyszałam przez nią oddech córki. Nie miałam więc problemu z odzwyczajaniem od spania z rodzicami. Ale ile sie czasem osłuchałam od ludzi, jak ja tak mogę dziecko tak daleko.... Ale teraz to jeszcze nie jestem pewna, czy łóżeczko będzie w naszej sypialni, czy może ja będę spała w pokoju dziecięcym (zrobiłam się wygodna ) ale najwyżej przez pierwsze 3-4 miesiące.
|
#3272 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#3273 |
|
Rozeznanie
|
powodzenia u ginkow dziewczyny... czekamy naturliś na relacje
![]() tak pisalyscie o tych paczkach ze wreszcie sobie dzisiaj kupilam... co do mleka... nieee TŻ nawet kupil mi kaszke takia dla dzieci i karze mi ja jesc ale tez nieee za to ciagle wcinam serki sery twarozki smietany i inne takie a za wedliny nie lapie sie wogole... hmmm ![]() czy u Was tez tak pieknie sloneczko swieci???
|
|
#3274 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja obiecałam sobie następne zakupy dopiero jak będę znała płeć taki rozchwytywany no więc poczekam sobie jeszcze miesiąc...Też chcę karmić cycem, choć doświadczone mamy radziły żeby na nic sie nie nastawiać, bo potem różnie bywa i czasem mimo usilnych prób mleko nie płynie w zadowalającej ilości. Cytat:
Edytowane przez truheart Czas edycji: 2009-01-19 o 12:57 |
||
|
|
|
#3275 |
|
Zakorzenienie
|
33 sztuki mamy Karolinak82 (Karolina, 26l, Poznań) ------- t.p. 01.07.09 - Zuzia/Stella lub Maksymilian megi b (Magda, 27l, świętokrzyskie) -------- t.p. 01.07.09 - ??? lub ??? aha9 (Aśka, 25l, lubuskie) ------------------- t.p. 01.07.09 - Maja lub Tymon/Michał edyta1421 (Edyta, 28l, Kanada) ------------ t.p. 01.07.09 - ??? lub ??? eleeri (Aśka, 31l, małopolska) --------------- t.p. 01.07.09 - ??? lub ??? p4w (Ola, 26l, Szczecin) ----------------------- t.p. 02.07.09 - ??? lub ??? Cassandra23 (Beata, 25l, lubelskie) ------ t.p. 03.07.09 - ??? lub Bartosz agadom1 (Agnieszka, 31l, wielkop.) -------- t.p. 03.07.09 - ??? lub ??? musicman (Małgosia, ??l, łódzkie) ---------- t.p. 08.07.09 - Bianka lub Beniamin skierka (Teresa, 27l, podlaskie) ------------- t.p. 09.07.09 - ??? lub ??? beatka030500 (Beatka, ?? l, ...) ----------- t.p. 09.07.09 - ??? lub ??? bocianke82 (Ania, 27l, śląskie) ------------- t.p. 09.07.09 - ??? lub ??? claudietta (Kamila, 23l, Włochy) ------------ t.p. 09.07.09 - ??? lub ??? Malga19 (Gosia, 19l, Kraków) ---------------- t.p. 12.07.09 - Jagoda lub Julek Truheart (Ola, 27l, Łódź) --------------------- t.p. 13.07.09 - Ninka lub Adaś jusali (Alicja, 20l, warm.-mazurskie) --------- t.p. 13.07.09 - ??? lub ??? AsssiiA (Asia, 21 l, Niemcy) ------------------- t.p. 14.07.09 - Julia lub Jakub erysipelothrix (Martyna, 29 l, ...) ---------- t.p. 15.07.09 - ??? lub ??? paulina860130 (Paulina, 22l, slaskie) ---- t.p. 17.07.09 - ??? lub ??? Svinecka (Ania, 25l, Szczecin) --------------- t.p. 18.07.09 - Emilia lub Marcel Ania0104 (Ania, 25l, podkarpacie) ---------- t.p. 19.07.09 - Emilia lub ??? Finka09 (???, ?? l, ...) ------------------------ t.p. 20.07.09 - ??? lub ??? dotkadotka (Dorotka, 32l, Wrocław) -------- t.p. 21.07.09 - ??? lub ??? katarzynka00(Kasia, ?? l, ...) -------------- t.p. 24.07.09 - Laura lub Emil majka versace (Beata, 30l, Manchester) -- t.p. 25.07.09 - ??? lub ??? mariolasl (Mariola, 34l, UK) ----------------- t.p. 26.07.09 - Alexandra lub Antonio Monika.P21 (Monika, ?? l, ...) -------------- t.p. 26.07.09 - ??? lub ??? Gizmiatko (Kasia, 25l, śląskie) ------------- t.p. 27.07.09 - Zosia lub Natan Wojtusia (???, ?? l, ...) ---------------------- t.p. 27.07.09 - ??? lub ??? evamoni (Ewa, 35l, Niemcy) ----------------- t.p. 28.07.09 - Emilia lub Julius kinusia86 (???, ?? l, ...) ---------------- t.p. .07.09 - ??? lub ??? magi 77 (Marta, 31 l, mazowieckie) ---- t.p. .07.09 - ??? lub ??? BASIA3333 (Basia, ?? l, ...) ------------ t.p. .07.09 - ??? lub ??? ![]() |
|
|
|
#3276 |
|
Zakorzenienie
|
23 sztuki mamy czekoladka21 (Ania, 26l, śląsk) ----------- t.p. 01.08.09 - Weronika lub Robert frida110 (Aśka, ?? l, ...) --------------------- t.p. 01.08.09 - ??? lub ??? gosiek1500 (Gosia, 32l, Szanghaj) -------- t.p. 01.08.09 - ??? lub ??? Nikula5 (???, ?? l, ...) ------------------------ t.p. 03.08.09 - ??? lub ??? anusia_82 (Ania, 26l, 3-miasto) ----------- t.p. 04.08.09 - ??? lub ??? Nikka1221 (Małgosia, 24l, Niemcy) -------- t.p. 05.08.09 - ??? lub ??? sailors (Mirela, 19l, pomorskie) ------------- t.p. 08.08.09 - Zosia lub Pawełek Syla39 (Sylwia, 29 l, Norwegia) -------------- t.p. 08.08.09 - ??? lub ??? olka222 (Olka, 25l, Bydgosz) --------------- t.p. 10.08.09 - Marysia lub Jakub UnholyOne (Ola, 29l, mazowieckie) ------- t.p. 12.08.09 - Zuzia lub Antoś AnnGe (Anna, 26l, dolnośląskie) ------------ t.p. 13.08.09 - Aurelia lub Daniel kamilka (Kamila, 22l, małopolska) --------- t.p. 16.08.09 - ??? lub ??? Kasiunia66 (Kasia, 25l, mazowieckie) ----- t.p. 17.08.09 - ??? lub ??? IwonkaAnna83 (???, ?? l, ...) -------------- t.p. 18.08.09 - ??? lub ??? Agata R (Agata, 23l, ...) --------------------- t.p. 19.08.09 - Oliwia lub Piotruś WrednaAfrodyta (???, 20l, ...) ----------- t.p. 25.08.09 - Bianka lub Aleksander kasienka190 (Kasia, 24l, UK) -------------- t.p. 25.08.09 - ??? lub Aleksander groszkolino (???, ?? l, ...) ------------------ t.p. 26.08.09 - ??? lub Jakub/Mikołaj Sweet_21 (Arleta, 23l, Irlandia) ------------ t.p. 27.08.09 - Łucja lub ??? Adaikaka (Aneta, 22l, Kraków) -------------- t.p. 28.08.09 - ??? lub ??? cashmeree (Sylwia, 26l, Wolsztyn) --------- t.p. 28.08.09 - Nadia lub Dawid Martacin (Marta, ?? l, ...) -------------------- t.p. 29.08.09 - ??? lub ??? lui (???, ?? l, Irlandia) -------------------- t.p. .08.09 - ??? lub ??? ![]() -------------------------------------------- ![]() gooha3 [*]
mountain [*] serafia11 [*] agagmm23 [*] |
|
|
|
#3277 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Pyt. Czy juz po zakonczeniu 3 miesiąca ciąży można smarować brzuch oliwką bądź balsamem? Bo ja zaczynam 13 tydzien i sie zastanawiam czy juz nie zacząć. |
||
|
|
|
#3278 |
|
Rozeznanie
|
Tru niestety nie znam marki, bo nawet chciałam taką sobie kupić, ale to była jakaś stara niania kupiona we Francji i nic na niej nie pisało. Teraz niestety trudno mi bedzie znaleźć taką, z której będe zadowolona
. A co to monitor oddechu to nie wiem...
|
#3279 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak było u mojej siostry.Już w szpitalu musiała dokarmiać ją butelką bo maleństwo spadało na wadze, a jak wiadomo jest to warunkiem (odpowiednia waga w stosunku do doby po urodzeniu)opuszczenia szpitala. Po buteleczce, gdzie elegancko leciało, już cyca nie chciała i tak zakończyła się kariera karmienia ![]() Co do apetytów... przedwczoraj o 01:30 w nocy robiłam sobie popcorn, wczoraj o północy koktajl truskawkowy mniam Od wczoraj leci nam II trymestr Svinecko pan mi odpisał w kwestii wózka tak : "jesli chodzi o zdjęcie to jak znajdę trochę czasu to zrobię Pani takie zdjęcie ale chwilowo jestem trochę zabiegany. Wózek można kupić również i w sklepach jednak jeszcze nie jest to na tyle znana marka aby moc ja znaleźć w każdym sklepie. Myślę ze Pani się waha dlatego chciałbym Panią poinformować ze ma Pani prawo zwrotu 14 dni i nic to Panią nie kosztuje. Wysyłać wózka z powrotem tez nie trzeba bo to my przysyłamy kuriera po odbiór. Tylko jest jeden warunek wózek nie może mieć żadnych śladów użytkowania jeżeli chce się go oddać." |
|
|
|
|
#3280 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może wcale oliwka skutkom nie jest winna a nasze skóry, że inne efekty stosowania były. Może mamy stosujące w pierwszej ciąży się wypowiedzą ![]() Siora smarowała i ma rozstępy, kupela smarowała i nie ma nic. Ja w kąpieli masuję się intensywnie specjalną gąbką, co by ukrwienie poprawić i nie mieć cellu(uda i tyłek), a z brzuchem nie moge robić nic, bo to wyzwala(niewyczuwalne przez organizm) skurcze szyjki(jakikolwiek masaż), a przy mojej krótkiej szyjce jest to niewskazane. |
|
|
|
|
#3281 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
On jakoś nie jest do tego przekonany - narazie nie naciskam ... a do szkoły rodzenia na pewno się wybierzemy Cytat:
dżem jadłam na śniadanie ![]() Cytat:
Mam nadzieję ze te plamienia już przeszły i po tygodniu na L4 wszystko będzie ok!!! Cytat:
![]() Te nocne rozmyślania są najgorsze! Tez tak miałam - a to wszystko z nerwów ![]() Trzymam kciuki za dobre wieści od ginki!!! Cytat:
![]() Ja też mam wizytę ... o 18,30 dopiero i też sie denerwuje! Mam nadzieję ze kazda z nas usłyszy same dobre wiadomosci!!! Cytat:
co do babci Tż-ta to chyba jej to wyjdzie na zdrowie ... tyle chorób!? ![]() Cytat:
ale damy radę!!! Cytat:
![]() U mnie też świeci! Cudnie!!! Tylko czasem za chmurką się schowa
|
||||||||
|
|
|
#3282 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja smaruję brzuch od samego początku - mam bardzo suchą skórę i nie wyobrażałam sobie przed ciążą jak i w trakcie nie posmarować się niczym Cytat:
![]() Zobaczymy jak to z tymi cycami będzie, jakoś ciężko mi sobie wyobrazić, że moje jajka sadzone będą w stanie wykarmić dzidzię ![]() Widzę, że fajny ten pan sprzedawca Edit - Aniu ja też jadłam dziś na śniadania kapanki z dżemem - jeżynowym, roboty mojej mamy...pyyyyycha!
Edytowane przez truheart Czas edycji: 2009-01-19 o 13:35 |
||
|
|
|
#3283 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
... jajka sadzone ... Tru Ty wiesz ze ja ci pożyczę jakby co ![]() oświećcie mnie - od którego tygodnia zaczyna się II trysmestr???
|
|
|
|
|
#3284 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
tru, fajna ta rada z wózkiem, ja mam już specjalny zeszyt i zapisuję co cenniejsze uwagi . Przykro mi z powodu Babci, oby na dobre Jej to wyszło.Dziewczyny, trzymam kciuki za Wasze wizyty .
|
|
|
#3285 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wczoraj intensywnie się im przyglądałam, zauważyłam, że sutki ściemniały i pojawiło się wiele żyłek prześwitujących przez skórę i mooooże troche się powiększyły, ale naprawdę minimalnie![]() II trymestr od 13 tygodnia wg mojej ciężarówkowej książki Miramej - zeszyt to całkiem dobry pomysł albo cały segregator od razu z powycinanymi dodatkowo co ciekawszymi artykułami z gazet ciążowych ![]() Co do babci to nie pozwalają mi jej odwiedzić, podobno szpital to nie miejsce dla ciężarnej....zarazki itp, no może i racja. Edytowane przez truheart Czas edycji: 2009-01-19 o 13:40 |
|
|
|
|
#3286 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Ale wiesz co? Wielkość piersi nie ma podobno wpływu na ilość pokarmu, kiedyś (dawno) byłam na USG piersi, pan doktor pooglądał i mówi: "No, niezłe mleczarnie ", ja patrzę na Niego obłednym wzrokiem, a On mówi, że chodzi mu o zdolność karmienia ![]() Cytat:
|
|
|
#3287 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
... jestem w II trysmestrze od dwóch tygodni, a nie wiedziałam o tym heheAle tak myśle o tej dzisiejszej wizycie że juz mnie głowa boli - niby mam przeczucie ze wszystko juz jest dobrze! Ale ten cień niepewności zawsze pozostaje Babcia do mnie dzwoni rano i pyta czy do lekarza ide ... i czy sama jadę? No idę ... a ona na to: to moze jechac z Tobą? Zatkało mnie! hihi
|
|
|
|
|
#3288 | |
|
Zakorzenienie
|
tak na szybko,żeby tylko nawilżyć to wiadomo- mogę, ale taką szorstką gąbką lub wmasować typowy krem np gerberka dla kobiet w ciąży to już odpada, ale nie martwię się tym, nigdy krótkich bluzek nie nosiłam, a strój kąpielowy może być jednoczęściowy.
Wiecie co?? moje cycki nic nie ruszyły koleżanka o której wam pisalam jest teraz w 4 tygodniu i już staniki zmienia, a u mnie nic. Może z hormonami coś nie tak u mnie, zły poziom, albo coś... może zapytam lekarza, czy głupkowata jestem :confused :![]() EDIT: Cytat:
polecam Aniu http://dziecko.haczewski.pl/index.ph...ok=2008&bg=000
Edytowane przez katarzynka00 Czas edycji: 2009-01-19 o 14:00 |
|
|
|
|
#3289 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To mnie pocieszyłaś z tą mleczarnią, jakby mi tak jakiś lekarz powiedział to chyba bym mu gruchnęła śmiechem w twarz Cytat:
|
||
|
|
|
#3290 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
, widocznie ten typ tak ma
|
|
|
#3291 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jestem zawiedziona ![]() Wczoraj po różnych stronach latałam, gdzie kobiety się wypowiadały nt. braku objawów i właśnie jakiś dr. odpowiadał że może jest zły poziom hormonów w organizmie. Czym dłużej myślę, tym bardziej mi przykro (bo denerwowaniem bym tego nie nazwała) Już widzę tą akcję... ja-panie doktorze.Mój biust w ogóle nie rośnie, czy to normalne dr- buacha cha cha cha
|
|
|
|
|
#3292 |
|
Zakorzenienie
|
Kiedy juz mam stanik na sobie, to wszystko wygląda trochę pełniej i ładniej, ale jak go zdejmę to cycki gina pod pachami
Kasiu, mam nadzieję, że pan doktor nie wyśmieje naszych zmartwień pewnie odpowie - w swoim czasie Pani urosną. I tyle
|
|
|
|
#3293 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Pożyjemy, zobaczymy.Mnie dziś też trochę brzuch boli. Chyba większość z nas ma obawy przed wizytą (i nie tylko). Cytat:
), bo potem się tylko dołuję, jak mam "grubsze" wątpliwości, to pytam lekarza. Ale gdybyś zapytała, to podziel się wiadomością
|
|
|
#3294 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Bo w sumie po troszku głupkowate i śmieszne, choć dla mnie istotne. Wszystkim dookoła rosły i rosną a ja mam jak wy ![]() Truheart- pewnie tak mnie zbędzie, ale już się odważe to byle czym mnie nie zbędzie. Jak czasem się na nie wnerwie, to gadam że karmić po prostu nie będę, bo nie będę miała czym, i po kłopocie, albo wmawiam sobie na pocieszenie, że wyciągniętych mieć nie będę tylko całe życie małe i jędrne
|
|
|
|
|
#3295 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
reszta albo coś w moczu, albo tokso albo inne problemy. Pierwszy trymestr raczej wszystkim upłynał spokojnie i dopiero później zaczęły się problemy. To mnie trochę przestraszyło tam padła konkluzja, że ciąża im bardziej zaawansowana tym większe obciążenia dla organizmu i stąd różne przypadłości..
|
|
|
|
|
#3296 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Położna mi powiedziała, że takie czasy nastały i wszystko ma wpływ na przebieg ciąży. Do pierwszego trymestru byle wytrwać, bo to najgorszy okres i wszystko może się zdarzyć... tak mówiono kiedyś, teraz... nikt nie cieszy się że pierwszy trymestr za nim, bo w każdej chwili może się coś stać, jak nie poronienie, to później już mowa o przedwczesnym porodzie ![]() Znajoma, znajomej mi opowiadała o 23 tygodniu i tragicznym finale. Kiedyś nie słyszało się tyle o poronieniach, krwawieniach, szyjkach i innych przypadłościach. |
|
|
|
|
#3297 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3298 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cześć Dziewczyny
![]() Cały weekend mnie nie było...a weekend całkiem miły...chociaż w sobotę miałam sprzeczkę z Tzetem (tak go chwaliłam a tu nagle dziwna akcja ) Później powiedział że to dlatego że teraz dotarło do niego że zostanie ojcem i zaczyna wariować...myśli czy sobie poradzi i co zrobić by sobie poradzić...przez to zrobił się nadwrażliwy i własnie czasami wariuje... Faceci jednak na swój sposób przechodzą ciążę...i staram się to jak najlepiej zrozumieć i również go wspierać Wczoraj jak już wszystko było ok przyjechali moi rodzice i już w ogóle miło było![]() ![]() ![]() Cytat:
Działanie monitora oddechu polega na monitoringu oddechu dziecka...w przypadku zarejestrowania braku oddechu przez 15 sekund, monitor automatycznie emituje bezbolesny impuls aby przywrócic naturalny rytm oddechu. Jeśli przez kolejne 5 sekund monitor nie zarejestruje oddechu u dziecka, zostanie aktywowany alarm dźwiękowy i potrzebna jest interwencja osoby dorosłej. Cytat:
Najlepiej zacząć jak najwcześniej, ok 3 miesiąca kiedy jeszcze brzusio nie jest tak widoczny...wtedy już przyzwyczajamy skórę do rozciągania ![]() Cytat:
I czekam na ruchy dzidzi...niby powinny pojawić się między16 a 20 tygodniem więc codziennie "wsłuchuję" się w brzusio![]() Moja mama ostatnio powiedziała że chętnie przejdzie się ze mną do gina...jak My się rozdziliśmy (ja i mój brat) to nie było usg...a o płci dziecka zawsze rodzice dowiadywali się dopiero przy porodzie Nie wyobrażam sobie nawet tego...jak dobrze że będziemy rodzić teraz i możemy sobie pooglądać nasze Maleństwo jak jest jescze w brzuszku Ciekawe co będzie jak nasze dzieci zostaną rodzicami...czy coś nas zaskoczy czego my teraz nie mamy Moje przyjaciółki które jeszcze nie rodziły też już się nie raz chciały i chcą iść ze mną na usg żeby zobaczyć ten cud ...ale gdybym nie miała z kim iść (tzn. gdyby Tż nie mógł) to na pewno zabiorę mamę...swoich dzieci nie mogła zobaczyć przed porodem to sobie chociaż na wnuczkę/wnuczka popatrzy Cytat:
![]() Moja mleczarnia urosła dośc mocno na początku (chociaż zawsze i tak nosiłam miseczkę C/D) tak teraz zatrzymała się
|
|
#3299 |
|
Zakorzenienie
|
ojejjj dziewczyny! Jakie tu pustki!
|
|
|
|
#3300 |
|
Zakorzenienie
|
witam
dzis bylam na usg no JEDNO dziecko jest zdrowe ma raczki i nozki na miejscu glowke i kregoslup, plec bedzie wiadoma kolo 20 tygodnia, na razie i tak niebylo mozliwosci bo sie zaslanialo zdjecia nie mam bo bylam robic w innej przychodni niz zazwyczaj ! no ale grunt ze na razie dziecko zdrowe nic nie dolega i jak na tym etapie ciazy jest wsyztsko prawidlowe ![]() ogolnie na ocenie biomaterii płodu -badanie przesiewowe pisze ze : położenie płodu dowolne łożysko na przedniej scianie płyn owodniowy prawidłowa ilość FHR (+) 140/min BPD 2,5 cm/13+1 te 13 +1 to tydzien ciazy ale nie wiem co to BPD 2,5 cm ?
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:50.

) ale najwyżej przez pierwsze 3-4 miesiące.

i to o różnych porach. Ostatnio piłam o 1 w nocy. Zbudziłam sie z potrzebą wypicia mleczka
A rano znowu o 5 

), a męża eksmituję do drugiego pokoju (dla jego dobra, żeby się wysypiał w końcu będzie chodził do pracy).
no więc poczekam sobie jeszcze miesiąc...

.
albo cały segregator od razu z powycinanymi dodatkowo co ciekawszymi artykułami z gazet ciążowych