![]() |
#181 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Filologia polska
Tusio 1,5 godziny w tygodniu czyli na semestr 30 godzin.
Łacinę tak samo 30 godzin na semestr ![]()
![]() |
![]() |
#182 |
Zakorzenienie
|
Czesc.
Chcialam zapytac czy sa uczelnie prywatne(zaoczne) filologii polskiej? Czy to tylko dzienny kierunek? Czy jest b.ciezko? Czy osoba ktora ma 4 i ogolnie polski lubi ale jest leniem i nie chce jej sie douczyc na 5 poradzi sobie? ![]() A 4 mam bez problemu.
![]() |
![]() |
#183 |
Zakorzenienie
|
Filologia polska ma niewiele wspólnego z j.polskim w liceum... Sama miałam 5, leniwa nie byłam, teraz jestem na fil.polskiej, zaczęłam 1 rok i jest ciężko.. przedmioty trudne, głównie teoretyczne, mnóstwo gramatyki.. Kierunek dla mnie osobiście niezbyt ciekawy, rozczarowałam się bardzo, od następnego roku wybieram się na coś innego...
![]() |
#184 |
Raczkowanie
|
Drogie polonistki!!!
Jestem studentka III roku anglistyki i pisze prace licencjacka na temat produktywności poszczególnych rodzajów afiksacji ( prefiksy sufiksy, interfiksy itd. )w języku angielskim i polskim. Czy mogłybyście mi polecić jakieś książki? Z góry dziękuję za odpowiedź ![]() moze byc na pw, zeby nie zasmiecac waszego wątku ![]()
65/84 = 28(60)E ![]() w końcu mam dobrze dobrany stanik https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=294725 Edytowane przez Aska87 Czas edycji: 2008-11-24 o 13:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Pierwszy rok jest najgorszy - nie tylko trzeba się przestawić na inny tryb nauki, ale i program jest najmniej wciągający. Potem jest znacznie lepiej [zwłaszcza, że teraz nie ma już SCSu ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
Zakorzenienie
|
Mogę spytać dlaczego?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 | |
Zakorzenienie
|
Głównie ze względu na specjalizacje, których na zaocznych zwykle brak - ew. jest tylko nauczycielska.
Poza tym są to dość absorbujące studia, które wymagają czasu na czytanie [mówię o opcji studiowania, a nie przebrnięcia przez studia ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym- zgadzam się - dziennym podawano na tacy to, co zaoczni musieli doczytać. Z drugiej strony, zaoczni mieli więcej czasu na przeczytanie lektur, bo zjazdy są co ok. 2-3 tygodnie (na mojej uczelni tak było). Ważne oczywiście jest jak i gdzie się pracuje. Ja np. miałam taką pracę, że spokojnie mogłam w niej sobie czytać. Ale to fakt- masa ludzi nie studiowała, tylko sobie brnęła przez studia. Nie zalezy jednak to moim zdaniem w żadnym względzie od trybu, tylko od wykładowców i uczelni. Przykład- na studia uzupełniające przyszła do nas masa studentów z innych miast, gdzie robili licencjat- masakrycznie niski poziom wiedzy, a tryb dzienny mieli przecież. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 | ||
Zakorzenienie
|
wiele zależy od uczelni
![]() Na UAMie zaoczne odradzam zdecydowanie. (w zasadzie dzienne też, ale to już inna sprawa) Prawda też jest taka, że niewiele osób wybiera te studia świadomie. Często funkcjonuje motywacja "lubię czytać". Potem okazuje się, że to "lubię" nie wystarcza do przebrnięcia choćby przez literaturę staropolską ![]() Inną sprawą jest stosunek wykładowców do studentów. Niestety wydziały humanistyczne bywają bardzo konserwatywne (żeby nie powiedzieć zacofane ![]() Cytat:
![]() To, co na dziennych często jest obowiązkowe, na zaocznych jest traktowane jako dodatkowe. W rezultacie lektur uzupełniających podawanych na dziennych, zaoczni muszą szukać sami.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natomiast też się spotkałam z tym, że na zaoczne idą ci, co nie dostali się na dzienne. A u mnie akurat masa osób studiowała zaocznie, bo równocześnie studiowali dziennie jakieś bardziej przyszłościowe kierunki. Natomiast co mnie jeszcze irytuje masakrycznie- i tu już bez względu na tryb- nie wiem czy wszystkie uczelnie to wprowadziły, ale na UWr zrobiono płatne zaliczenia warunkowe, przez co zaczęto przepuszczać masę osób, które podejrzewam na żadne studia się nie nadają. W normalnej sytuacji w takim wypadku byłaby naturalna selekcja. Jak zaczynałam studia, było normalnie- po 1 roku nie było warunków i połowa odpadła, po drugim można było mieć jeden warunek, na trzecim chyba tak samo, a później wprowadzono zasadę, że możesz mieć ile chcesz, ale za każdy płacisz ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 |
Zakorzenienie
|
Szok! Prawie 2 lata na wizażu i dopiero dziś odkryłam ten wątek
![]() Studiuję filologię polską już 5 rok ![]() ![]() ![]() EDIT: Zapomniałam jeszcze dodac, że w październiku zaczęłam 3-semestralne studia podyplomowe z bibliotekoznawstwa i informacji naukowej ![]()
![]() ![]() ![]() Edytowane przez Rybulka Czas edycji: 2008-11-25 o 14:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 |
Zakorzenienie
|
Mam pytanie.
Czy na filologie zaoczna potrzebna jest matura rozszerzona z poskiego(mowie konkretnie u uniwersytecie wroclawskim albo ogolnie uczelniach wroclawskich)
![]() |
![]() |
#193 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Kandydatów z nową maturą obowiązuje konkurs świadectw dojrzałości. Wyrażone w procentach wyniki egzaminu maturalnego zostaną przeliczane na punkty w stosunku 1% = 1 punkt. Lista rankingowa zostanie ułożona na podstawie sumy punktów uzyskanych przez zdającego w części pisemnej egzaminu maturalnego z: - języka polskiego: punkty z poziomu podstawowego pomnożone zostaną przez współczynnik 0,8, a punkty z poziomu rozszerzonego przez współczynnik 1,0 ( poziom korzystniejszy dla kandydata). - języka obcego nowożytnego: punkty z poziomu podstawowego pomnożone zostaną przez współczynnik 0,8, a punkty z poziomu rozszerzonego przez współczynnik 1,0 ( poziom korzystniejszy dla kandydata). - dowolnego przedmiotu wybranego, z którego kandydat uzyskał najwyższą liczbę punktów: punkty z poziomu podstawowego pomnożone zostaną przez współczynnik 0,8, a punkty z poziomu rozszerzonego przez współczynnik 1,0 (poziom korzystniejszy dla kandydata)". Tu masz stronkę: http://www.uni.wroc.pl/!nowastrona/i...c=news&id=1564 Kliknij na "Rekrutację" i juz wszystko będziesz wiedziała ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale mi chodzi o zaoczne,czy tez sa takie wymagania..
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 |
Zakorzenienie
|
No wydaje mi się, że tak... Niby czemu miałyby być inne?
![]() Nie musisz mieć matury na rozszerzonym poziomie zdanej, ale najlepiej by było, bo wtedy masz większe szanse.
![]() ![]() ![]() Edytowane przez Rybulka Czas edycji: 2008-12-20 o 20:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#196 |
Pani Buka
|
Czy któraś z was byłaby w stanie powiedzieć mi coś więcej o specjalizacji "edytorstwo" na UJ?
![]() ![]() Jak w rzeczywistości wyglądają te niekończące się stosy lektur, które najczęściej kojarzą się z polonistyką?
![]() |
#197 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na UWr też jest edytorstwo. Edytowane przez Impersona Czas edycji: 2009-01-23 o 07:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() na wielu uczelniach są też podyplomy Obecnie [studiując w systemie bolońskim] czytania jest o wiele, wiele mniej. Programy się bardzo pozmieniały [już nie trzeba czytać 2,5 książki dziennie, wystarczy 1 ![]() Jeśli, chcesz mieć coś z tych studiów, musisz czytać sporo i to nie zawsze "zjadliwych" pozycji [ach te BNki Reja, Generał Barszcz i inne cuda ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 |
Zakorzenienie
|
Ja jestem na edytorstwie i tekstologii, ale na UŚ ta specjalizacja jest traktowana po macoszemu,więc prawdopodobnie z niej zrezygnują od pażdziernika. Sprawa dotyczy MU
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#200 |
Zakorzenienie
|
Czesc Dziewczyny
![]() Właśnie odkryłam ten wątek hehe i cieszę się, że taki jest. Jestem na II roku Filologii polskiej, UŚ oddział w Rybniku- specjalnosc nauczycielska. Najgorsza na I roku była staropolka, a teraz gramatyka z el. SCS ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 |
Raczkowanie
|
ja też tam bywałam
![]() 5 lat już minęło, ale warto było ![]() pozdrawiam FP z Wrocławia ![]() P.S. jak tam Kukurowski?? dalej szczyci się 13 podejściami do egzaminu u niego? ![]()
![]() |
#202 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 |
Zakorzenienie
|
Hmmm... Czyżbyś studiowała ze mną teraz na roku? No nie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() W życiu bym nie skojarzyła! Miałaś ułatwione zadanie, bo ja w sumie mam kilka tych samych informacji o sobie i na NK i tutaj ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 | ||
Pani Buka
|
Cytat:
Cytat:
![]() więc co daje ta specjalizacja edytorska tak naprawdę i czym różni się od innych?
![]() |
![]() |
#208 |
Zakorzenienie
|
ja jestem właśnie na 1 roku magisterki. zaocznie. na poczatku studia ciezkie, duuuzo nauki. podoba mi sie ten kierunek. nie widze siebie na czyms innym. robilam dwie specjalnosci: nauczycielska oraz informacja naukowa i bibliologia. najgorsze to ze nie moge nigdzie znalezc pracy. tyle podan zlozylam do szkol i nic. chociaz teraz bym wolala bardziej pracowac w bibliotece niz w szkole. no wiec najgorszy ten brak pracy. mam nadzieje ze po mgr sie cos poprawi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 |
Zakorzenienie
|
Ja kończę filologię polską, ale studiuję też podyplomowo bibliotekoznawstwo. Właśnie dostałam pracę w bibliotece miejskiej
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 |
Raczkowanie
|
Też studiuję polonistykę, też często zastanawiam sie co mi do tego zakutego łba wpadło, żeby się za to zabierać
![]() Aha-studiuję na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach Edytowane przez chwiejna88 Czas edycji: 2009-01-28 o 16:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:24.