Pytanie o staż - wątek zbiorczy - Strona 102 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-02-15, 22:28   #3031
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g
Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez hathayoga Pokaż wiadomość
Ja po cichu nawet liczę na durne przeziębienie, no a jak na złość zdrowa jestem od roku
hehe ja też calutki staz zdrowa byłam, nawet przeziębiona nie byłam, rozchorowałam się na święta, więc nawet nie było sensu zwolnienia brać bo i tak wolne było w pracy.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-16, 10:10   #3032
MissKiss
Raczkowanie

A ja sie jutro wybieram do PUP zarejestrowac jako bezrobotna..Musze o 7 rano byc Dzis dzwonilam do PUP, spytałam jak to jest z tym zaswiadczeniem z ZUSu o rencie, bo potrzebne to jest do rejestracji bezrobotnego, i nie musze extra brać zaswiadczenia tylko wystarczy ta decyzja jaką mam o przyznaniu jej. To nie musze specjalnie jechac i zalatwiać. To sie ciesze
A i ta pani mi jeszcze powiedziała ze musze miec NAKAZ PŁATNICZY OD NIERUCHOMOŚCI...Ja jestem zameldowana tymczasowo u babci ...Co to jest dokładnie? i po co to pup potrzebuje...
MissKiss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-16, 11:20   #3033
hathayoga
perfumove love

Cytat:
Napisane przez MissKiss Pokaż wiadomość
A ja sie jutro wybieram do PUP zarejestrowac jako bezrobotna..Musze o 7 rano byc Dzis dzwonilam do PUP, spytałam jak to jest z tym zaswiadczeniem z ZUSu o rencie, bo potrzebne to jest do rejestracji bezrobotnego, i nie musze extra brać zaswiadczenia tylko wystarczy ta decyzja jaką mam o przyznaniu jej. To nie musze specjalnie jechac i zalatwiać. To sie ciesze
A i ta pani mi jeszcze powiedziała ze musze miec NAKAZ PŁATNICZY OD NIERUCHOMOŚCI...Ja jestem zameldowana tymczasowo u babci ...Co to jest dokładnie? i po co to pup potrzebuje...
Twoi rodzice mają gospodarstwo rolne (nieruchomość rolną)?

Kosmetyki

Wish
hathayoga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-16, 12:48   #3034
Creatyvna
Raczkowanie

Ja też mam pytanie dotyczące stażu... Jestem na drugim roku studiów, po IV semestrze muszę odbyć staż. Nie orientuję się jednak jak to ma w ogóle wyglądać, ile trwać i gdzie szukać...
Creatyvna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-16, 12:53   #3035
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Creatyvna Pokaż wiadomość
Ja też mam pytanie dotyczące stażu... Jestem na drugim roku studiów, po IV semestrze muszę odbyć staż. Nie orientuję się jednak jak to ma w ogóle wyglądać, ile trwać i gdzie szukać...
Staż nie jest przecież przymusowy. Moze chodzi Ci o praktykę studencką?

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-16, 13:00   #3036
Creatyvna
Raczkowanie

Zapewne chodzi mi o praktykę
Możesz napisać mi coś więcej na ten temat? Bo ja jestem kompletnie niezorientowana...
Creatyvna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-16, 13:09   #3037
Hosenka*
Zakorzenienie

Ale skąd mamy wiedziec jakie masz warunki tej praktyki - moze trwać np. tydzień, miesiąc, może załatwić uczelnia a może też student sam musieć sobie załatwić (np. ja miałam 2 obowiązkowe praktyki 2-tygodniowe, jedną załatwiała uczelnia, a drugą sama). To ustala uczelnia i tam powinnaś sie dowiedzieć łacznie z tym czego ma dotyczyć ta praktyka, co ma miec na celu.

Instagram

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-02-16, 13:43   #3038
Gorzałka
Rozeznanie

Babeczki ratujecie
Moze ktoras sie orientuje.
Otoz jestem w rakcie zalatwiania stazu (czyt. - sama znalazlam firme ktora wezmie mnie na staz) ale nie jestem zarejestrowana w PUPie jako bezrobotna. Teraz pytanie - czy musze KONIECZNIE byc zarejestrowana w PUPie zeby rozpoczac staz?
Chodzi o to, ze od marca wracam do szkoly, a przysluguje mi renta rodzinna w wyskokosci ok 720zl miesiecznie, czy idac na staz trace rente?
Jak to jest, bo juz sie pogubilam.
Pomocy
Gorzałka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-16, 13:47   #3039
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gorzałka Pokaż wiadomość
Babeczki ratujecie
Otoz jestem w rakcie zalatwiania stazu (czyt. - sama znalazlam firme ktora wezmie mnie na staz) ale nie jestem zarejestrowana w PUPie jako bezrobotna. Teraz pytanie - czy musze KONIECZNIE byc zarejestrowana w PUPie zeby rozpoczac staz?
Chodzi o to, ze od marca wracam do szkoly, a przysluguje mi renta rodzinna w wyskokosci ok 720zl miesiecznie, czy idac na staz trace rente?
Pomocy
Musisz być, bo firma składa na Ciebie imienny wniosek. Jeśli nie bedziesz zarejestrowana, to w UP nie będą miec Ciebie w bazie więc stazu nie dostaniesz bo niby w jaki sposób - odpowiedza że nie mają takiej osoby bezrobotnej.

Instagram

Stary 2009-02-16, 13:49   #3040
Gorzałka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
Musisz być, bo firma składa na Ciebie imienny wniosek. Jeśli nie bedziesz zarejestrowana, to w UP nie będą miec Ciebie w bazie więc stazu nie dostaniesz bo niby w jaki sposób - odpowiedza że nie mają takiej osoby bezrobotnej.

czyli rencie moge powiedziec papa?
Gorzałka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-16, 14:04   #3041
hathayoga
perfumove love

Cytat:
Napisane przez Gorzałka Pokaż wiadomość
Babeczki ratujecie
Pomocy
Staż z UP jest dla osób zarejestrowanych jako bezrobotne. Pracodawca może przyjąć cię na staż, ale nie uzyska z tego tytułu żadnych pieniędzy, z własnych będzie ci musiał płacić. Rentę wówczas zachowujesz.
Jeżeli uczysz się dziennie to nie możesz się zarejestrować. Jeśli te 720zł to jest kwota netto (na rękę) to też nie możesz się zarejestrować.

Kosmetyki

Wish

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-02-16, 14:27   #3042
anusiakkk30
Raczkowanie

hej dziewzny wlasnie dostalam propozycje stazu ijutro mam spotkanie z przyszłym "stażodawcą" panie w UPpowiedizaly z eto ma byc cos jakby rozmowa kwalifikazyjna, niestety nie wiem czy sie zgodzic na ten staz bo to jest zwyczajny supermarket... za 670 zł m-cznie i w godiznach od 6-16 ;/ co o tym sadzicie STAŻ JAKO SPRZEDAWCZYNI W SKLEPIE SPOŻYWCZYM...
a u nas w miescie ciężko jest zalatwic sobiesmaemu jakikolwiek staz.. ;/

2. jescez mam pytanie czy można bez zadnych konsekwencji zrezygnowac ze stazu nawet gdyby mnie juz przyjęli a staz zaczynalabym od marca (a do marca 2tygodnie) i w miedzyczasie znalazłabym PRACĘ ??

Edytowane przez anusiakkk30
Czas edycji: 2009-02-16 o 14:29
anusiakkk30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-16, 14:33   #3043
Nija_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anusiakkk30 Pokaż wiadomość
hej dziewzny wlasnie dostalam propozycje stazu ijutro mam spotkanie z przyszłym "stażodawcą" panie w UPpowiedizaly z eto ma byc cos jakby rozmowa kwalifikazyjna, niestety nie wiem czy sie zgodzic na ten staz bo to jest zwyczajny supermarket... za 670 zł m-cznie i w godiznach od 6-16 ;/ co o tym sadzicie STAŻ JAKO SPRZEDAWCZYNI W SKLEPIE SPOŻYWCZYM...
a u nas w miescie ciężko jest zalatwic sobiesmaemu jakikolwiek staz.. ;/

2. jescez mam pytanie czy można bez zadnych konsekwencji zrezygnowac ze stazu nawet gdyby mnie juz przyjęli a staz zaczynalabym od marca (a do marca 2tygodnie) i w miedzyczasie znalazłabym PRACĘ ??
A można zapytać jakie masz wykształcenie, że skierowali Cię do sklepu spożywczego? Ja bym się nie zgodziła, chyba, że chcesz całe życie pracować w spożywczaku. W końcu staż ma za zadanie przygotować Cię do przyszłej pracy.

Jak byłam pierwszy raz w UP to babka też mi wyskoczyła z propozycją stażu w TESCO, ale na szczęście obyło się bez kłótni, bo babka odpuściła po moim stanowczym: NIE, proszę o oferty prac biurowych
Stary 2009-02-16, 14:40   #3044
anusiakkk30
Raczkowanie

po liceum jestem, studiuję prawo europejskie, nie stety nie ma wiecej ofert stazu w UP;/;/;/ jutro sie dowiem co to za sklep z tego co widzę to jakas hurtownia ';// i nie wiem co robic bo znalezienie pracy u nas wmalym miescie graniczy z cudem podobnym do wygranej w lotka;]
Stary 2009-02-16, 14:50   #3045
Jazzlyn
Zadomowienie

Cytat:
w godiznach od 6-16 ;/
10 godzin dziennie? 4 czy 5 razy w tygodniu wtedy?
Jazzlyn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-16, 14:52   #3046
anusiakkk30
Raczkowanie

pn-sobota.
jutro sie dowiem pewnie wiecej to napisze na forum, ale nie wiem czy podjąc ten staz.
mozna wrazie coz niego zrezygnowac tak po prostu ??
Stary 2009-02-16, 15:01   #3047
Nija_
Zakorzenienie

Cytat:
po liceum jestem, studiuję prawo europejskie, nie stety nie ma wiecej ofert stazu w UP;/;/;/ jutro sie dowiem co to za sklep z tego co widzę to jakas hurtownia ';// i nie wiem co robic bo znalezienie pracy u nas wmalym miescie graniczy z cudem podobnym do wygranej w lotka;]
O matko
Ja po liceum bez żadnego doświadczenia i z kiepsko napisanym CV (dopiero teraz w policealnej dowiedziałam się jak powinno wyglądać prawidłowo napisane ) dostałam staż w urzędzie.

A nie możesz postarać się o pracę w jakimś większym mieście gdzieś blisko Ciebie? Czasem warto nawet godzinę dojeżdżać, jeśli praca ma być satysfakcjonująca.
Bo jak się domyślam studiujesz zaocznie?

Cytat:
pn-sobota.
jutro sie dowiem pewnie wiecej to napisze na forum, ale nie wiem czy podjąc ten staz. mozna wrazie coz niego zrezygnowac tak po prostu ??
Ja bym nie podejmowała. Nie wiem, zrobisz jak zechcesz, ale pracowałam w spożywczaku 3 dni i się zwolniłam. Teraz choćbym miała chodzić głodna to bym się takiej pracy nie podjęła
Stary 2009-02-16, 15:06   #3048
anusiakkk30
Raczkowanie

ee raczej nie ma możliwości zadnej, zobaczymy co to za praca jutro i najwyzej odmowie i bede szukac dalej;/ a CV i listy motywacyjne rozesłalam i czekam na odpowiedzi jesli takowe będą;/ w UP brak jakich kolwiek ofert stazu. ten staz w tym spożywczym miałby trwac rok ;|
Stary 2009-02-16, 15:17   #3049
Jazzlyn
Zadomowienie

Ja bym na Twoim miejscu poczekała, może ktoś się odezwie. Szukają sobie niewolnika, większość stażystów pracuję 40 godzin w tygodniu a nie 60, staż nie jest w tej chwili regulowany przepisami, ale i tak nie wiem czy maja prawo Cie tak wykorzystywać
Jazzlyn jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-02-16, 15:30   #3050
mika456
Raczkowanie

Dzis bylam w UP, zawiozlam zaswiadczenie lekarskie i dostalam swistek od urzedniczki ze 27.02 mam sie zglosic na podpisanie umowy, chyba ze wczesniej im sie uda to do mnie zadzwonia.

Czy mozecie napisac jak szybko od momentu podpisania juz tej umowy rozpoczelyscie staz ? Troche dlugo to trwa... znow 11 dni czekania. Ciekawa jestem wobec tego czy znow bede musiala iles dni czekac jak juz te umowe podpisze. Jak to bylo u Was ?
Czy się odnajdą gdy znów będziesz...?"
mika456 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-16, 15:53   #3051
małaPaulina
Wtajemniczenie

ja miałam tak że najpierw była umowa,potem tylko doniosłam wyniki badań mojemu pracodawcy i do UP i na drugi dzień już pracowałam bo się mnie spytali od kiedy chce zacząc a ja jak najszybciej chciałam

jestem maleństwem i dobrze mi z tym (158cm)
małaPaulina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-16, 15:54   #3052
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
czy można bez zadnych konsekwencji zrezygnowac ze stazu nawet gdyby mnie juz przyjęli a staz zaczynalabym od marca (a do marca 2tygodnie) i w miedzyczasie znalazłabym PRACĘ ??
Tak- w sytuacji możliwości otrzymania zatrudnienia przed rozpoczęciem stażu,wybierasz pracę,nie przystępujesz do stażu,nie ma konsekwencji.

Cytat:
Napisane przez Nija_ Pokaż wiadomość
A można zapytać jakie masz wykształcenie, że skierowali Cię do sklepu spożywczego? Ja bym się nie zgodziła, chyba, że chcesz całe życie pracować w spożywczaku. W końcu staż ma za zadanie przygotować Cię do przyszłej pracy.
A co ma piernik do wiatraka? Sądzisz,że po stażu "w spożywczaku" tylko i wyłącznie w tym kierunku czeka Cię praca?
Przed Tobą - i nami wszystkimi- średnio 40 lat pracy do emerytury i nie wiem skąd takie "naznaczenie" z Twojej strony....

Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-16, 16:07   #3053
MissKiss
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez hathayoga Pokaż wiadomość
Twoi rodzice mają gospodarstwo rolne (nieruchomość rolną)?

Hm moja babcia ma działke i troche pola....ale ten dom i wszystko jest na mnie, bo to po tacie, ale nie bylo sprawy spadkowej i dziadkowie maja prawo tam mieszkac..a ja mieszkam zupelnie gdzie indziej .Szukałam w google czegos o tym ale nic nie ma...Nie mam pojecia o co chodzi z tym...

Edytowane przez MissKiss
Czas edycji: 2009-02-16 o 16:10
Stary 2009-02-16, 16:21   #3054
hathayoga
perfumove love

Cytat:
Napisane przez MissKiss Pokaż wiadomość
Hm moja babcia ma działke i troche pola....ale ten dom i wszystko jest na mnie, bo to po tacie, ale nie bylo sprawy spadkowej i dziadkowie maja prawo tam mieszkac..a ja mieszkam zupelnie gdzie indziej .Szukałam w google czegos o tym ale nic nie ma...Nie mam pojecia o co chodzi z tym...
Jaka jest wielkość gospodarstwa z nieruchomością? (hektary przeliczeniowe)
Bo powyżej 2 ha przeliczeniowych nie można się zarejestrować jako osoba bezrobotna, może dlatego kazała ci babeczka przynieść jakieś poświadczenie o wielkości gruntu.

Kosmetyki

Wish
Stary 2009-02-16, 16:41   #3055
MissKiss
Raczkowanie

Hmm..musze do babci zadzwonić...hm jeszcze by tego brakowało ze mnie na staz nie wezmą bo mam za duzo pola... dzieki hathayoga

Dzwonilam, są działki (dwie obok siebie) i mają one ok 36 arów w sumie razem, czyli moge spokojnie jutro stawić sie w UP
Czyli wystarczy jakis dokument mowiący o tym ile te działki mają..tak? Bo ten nakaz płatniczy od nieruchomości to to samo co ten dokument, tylko nazwe ma jakas taka dziwna...? Czy PUP chce widziec poprostu, czy sie płaci za wszystkie działki i dom...Hm juz sama nie wiem jakie dokumenty tam jutro wziąć......

Edytowane przez MissKiss
Czas edycji: 2009-02-16 o 17:10
Stary 2009-02-16, 18:50   #3056
Nija_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ata77 Pokaż wiadomość
A co ma piernik do wiatraka? Sądzisz,że po stażu "w spożywczaku" tylko i wyłącznie w tym kierunku czeka Cię praca?
Przed Tobą - i nami wszystkimi- średnio 40 lat pracy do emerytury i nie wiem skąd takie "naznaczenie" z Twojej strony....
Nikogo nie naznaczam, ale jeżeli dziewczyna studiuje prawo europejskie, to 12-miesięczny staż w sklepie spożywczym średnio jej pomoże w dalszej karierze. Wydaje mi się, że na staż idzie się nie tylko po to, żeby zarobić, ale też po co, żeby czegoś się nauczyć. Czegoś, co będzie nam przydatne w przyszłej pracy.

Moim skromnym zdaniem taki staż to czysty wyzysk. Nie wiem jakie warunki panują w tym sklepie/hurtowni, ale osoba po liceum bez żadnego doświadczenia dostanie pracę w supermarkecie na kasie i zarobi 1000zł/mc.

Zaproponowałam szukanie pracy lub stażu w innym mieście.
Stary 2009-02-16, 19:37   #3057
anusiakkk30
Raczkowanie

jednak dzisiaj odbylam rozmowe z pracodawcą, okazało sie ze to praca od pn-pt (8h dziennie) + wyjazdy na studia cyzli w piatki praca krótsza ale oczywiscie pozniej do odrobienia te godziny.
Po dłuższej rozmowie z miłą właścicielką dostałam PRACĘ oczywiscie zarobki najniższa krajowa jak narazie z tego cosię orientuję nieco ponad 1000zł
cieszy mnie to bardzo od jutra zaczynam
w tym praca od pn-soboty, czasami niedziele, ale i tak jest dobrze każdy grosz sie przeciez liczy pozdrawiam!!

Edytowane przez anusiakkk30
Czas edycji: 2009-02-16 o 19:38
Stary 2009-02-16, 19:44   #3058
can't be perfect
Wtajemniczenie

no właśnie.. ostatnio sama załatwiałam sobie staż i miałam go mieć w sumie na 100%, dzisiaj się dowiedziałm że stazystów przyjmowac nie będą..pani w PUPie powiedzała że będę musiała przyjąć od nich propozycję stązu jesli sama nie zjadę.. i stąd moje pytanie czy moga mi zaoferować staż w sklepie, nie ma innych ofert, skoro skończyłam studia inzynierskie o kierunku Ochrony środowiska? a przecież to obnizy moje kwalifikacje i niczego się nie nauczę, nie zdobędę doświadczenia.. czy bez konsekwencji będę mogła odmówić??
can't be perfect jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-16, 19:50   #3059
anusiakkk30
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez can't be perfect Pokaż wiadomość
no właśnie.. ostatnio sama załatwiałam sobie staż i miałam go mieć w sumie na 100%, dzisiaj się dowiedziałm że stazystów przyjmowac nie będą..pani w PUPie powiedzała że będę musiała przyjąć od nich propozycję stązu jesli sama nie zjadę.. i stąd moje pytanie czy moga mi zaoferować staż w sklepie, nie ma innych ofert, skoro skończyłam studia inzynierskie o kierunku Ochrony środowiska? a przecież to obnizy moje kwalifikacje i niczego się nie nauczę, nie zdobędę doświadczenia.. czy bez konsekwencji będę mogła odmówić??
rozumiem ze chodzi o sklep spożywczy,ja po dzisiejszej rozmowie musze stwierdzić ze kazdy powinien od czegos zacząć . wiec dlaczgeo nie? a przecie znauczysz sie obsługiwac kase fiskalną, faktury sklepowe, program rozrachunkowy, tonie obnizy twoich kwalifikacji wręcz przeciwnie-podniesie je, a zawsze w między czasie mozesz szukac sobie innej pracy bądź nowego stazu
Stary 2009-02-16, 20:00   #3060
can't be perfect
Wtajemniczenie

Cytat:
rozumiem ze chodzi o sklep spożywczy,ja po dzisiejszej rozmowie musze stwierdzić ze kazdy powinien od czegos zacząć . wiec dlaczgeo nie? a przecie znauczysz sie obsługiwac kase fiskalną, faktury sklepowe, program rozrachunkowy, tonie obnizy twoich kwalifikacji wręcz przeciwnie-podniesie je, a zawsze w między czasie mozesz szukac sobie innej pracy bądź nowego stazu
ok zgodze się żadna praca nie hańbi przecież, ale nie po to studiowałam 3.5 roku ochronę środowiska żeby iść na STAŻ do sklepu, bo taką pracę to ja moge sobie znaleźć na cały etat za normalną pensję.. i tylko o to mi chodzi, staż jako sprzedawca a nie rpaca jako sprzedawca.. a ja chcę zdobywać i pracować w przyszłości w swojej dziedzinie i staż jako sprzedawca mi do niczego nie posłuży.. i w CV sobie tego nie wpsize, skoro interesujące mnie oferty opracy wymagają doświadczenia w zawodzie..
can't be perfect jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości