|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3841 |
Rozeznanie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII
Wracam do wątku po dłuuuugiej przerwie, proszę o ocenę
![]() I. (6:00)płatki owsiane z niskotłuszczowym mlekiem i jabłkiem II. (9:00)jabłko i trochę soku pomidorowego III. (11:30)2 pomarańcze IV. (13:00) serek wiejski+cała papryka+ sok pomidorowy (musiałam improwizować na mieście, nie dotarłam na obiad do domu ![]() V. (16:00) miseczka gotowanej fasolki szparagowej+odrobina oliwy z oliwek+kilka oliwek VI (w planach) serek wiejski
#3842 |
Rozeznanie
|
Bardzo poszę o ocenę:
RRRRR Na czczo godz.8.30: 1 szklanka letniej niegazowanej wody mineralnej I śniadanie godz.9.00: 1 długa podłużna sznytka chleba sojowego bez konserwantów pełnoziarnistego tj. 90 g(skład:łamane ziarno żytnie,mąka żytnia razowa,woda,ziarno soi 5%,płatki ziemniaczane,syrop skrobiowy,sól,drożdże) obłożona 100 g twarogu chudego polanego jogurtem naturalnym 2,5 % posypanego szczypiorkiem,1 rzodkiewka II śniadanie 12.30: 1 jabłko,1 jogurt naturalny 2,5 % tłuszczu 180 g i do jogurtu wrzucone pokrojone 2 orzechy włoskie i mała łyżeczka pestek słonecznika Obiad godz. 16.00: świeży dorsz (ok. 20 dag) posolony,popieprzony pieprzem cytrynowym i posypany koperkiem,obtoczony w mące żytniej i usmażony na patelni na oliwie z wytłoczyn oliwek+surówka z kapustki kiszonej doprawiona lekko oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i posypana koperkiem Podwieczorek będzie o 19.00: połowa udka z kurczaka bez skóry natartego czosnkiem,przyprawą do kurczaka i majerankiem i upieczonego w piekarniku+1 pomidorek,kawałek surowej żółtej papryki,ogórek kiszony Kolacja będzie o 22.00,bo idę bardzo późno spać : 50 g tuńczyka w sosie własnym Napoje : po I śniadaniu szklanka pokrzywy,przed obiadem i po obiedzie herbata czerwona w kosteczce 3 razy zalewana, czyli 3 szklanki,po podwieczorku i wieczorem herbata zielona w listkach sypana 3 razy zalewana,czyli też 3 szklanki ,w międzyczasie popijałam też wodę mineralną niegazowaną . |
![]() ![]() |
![]() |
#3843 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3844 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3845 |
Przyczajenie
|
Chciałabym poprosić o ocenę mojego jadłospisu R (długa droga przedemną)
Przed śniadaniem szklanka wody Śń (8): Owsianka (60g płatków owsianych, 10g otrębów, 5g zarodków pszennych, 5g siemienia lnianego, 20g cukru, 100g jagód - wymiennie z truskawkami) TRENING (9:30): Trening z Tamilee Webb na posladki i ręce (30 minut), a6w, 10 minut hh (na razie tylko tyle daje rade), kilka ćwiczeń na poszczególne pratie mięśni II Śń(11): 100g chleba żytniego, 40g szynki z indyka, 3 jajka na twardo, pomidory - 2, sałata lodowa Ob(14): 200g piersi z kurczaka w marynacie (20g oliwy z oliwek, przyprawy) + bukiet surówek ( kupne 180g) + łyżeczką majonezu i ketchupu Podw (17): twaróg chudy 200g + orzechy laskowe 20g Bieganie (20) - 20 minut Kolacja (21): serek wiejski 200g + twaróg chudy 100g Do tego 0,7l wody mineralnej, 5 szklaneczek czerwonej i 5 zielonej herbaty Bardzo proszę o ostrą krytyczną ocenę. Ponieważ jestem osobą której żadko jakiś posiłek się nudzi ( a to zestawienie akurat mi smakuje) chciałabym tak jeść codzienne. raz - dwa razy w tygodniu na obiad zmieniać będę pierś z kurczaka na rybkę na parze Czy tego nie jest za dużo? po przeliczeniu wychodzi całość : B 184 T 82 W 177 KCAL 2124 |
![]() ![]() |
![]() |
#3846 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#3847 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I kolejno: 1. ser żółty na redukcję nie za bardzo... Czemu tylko jedna kanapka? Śniadanie to podstawowy i najważniejszy posiłek dający energię na cały dzień. Koniecznie coś dorzuć. 2. czemu tylko pół grahamki, a nie cała? 3. Samo, jedno, zabłąkane jajko? Za mało... Weź dorzuć jakieś owoce, twaróg/wieśniaka/serek homo, jakieś orzechy, wędlinę chudą do kanapek. Chociaż może niech się wypowie ktoś bardziej kompetentny... To tylko takie moje spostrzeżenia... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3848 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3849 |
Wtajemniczenie
|
Jestem na R i mam prosbe moglby mi ktos ulozyc przykladowy jadlospis ja wypisze produkty jakie chce jesc. Po prostuu nie potrafie tego łączyc nie wiem co do czego ehh
owsianka, mleko 0.5%, wiesniak, kilka pasków papryki, plasterki ogórka ogórek, jabłko, połowa banana, połowa wędzonej makreli, 2 kromki razowca, homo naturalny, garść orzechów włoskich, 2 suszone morele, gotowana pierś z kurczaka, połowa torebki brazowego ryzu, sałata lodowa, 2 plasterki poledwicy sopockiej, zielona herbata, 8 szklanek wody mineralnej, twaróg chudy Zróbcie mi proszę z tego 5 posiłków( możecie coś wywalić jeśli jest tego za duzo) z Góry dzięki |
![]() ![]() |
![]() |
#3850 |
Raczkowanie
|
U...
Iśniadanie -omlet (2 jajka, łyżka mąki, łyżeczka cukru, szczypta proszku do pieczenia wymieszanego z cukrem waniliowym, całość usmażona na 2 łyżkach masła) do tego 4 plasterki ananasa z puszki z jogobella light ananasową ![]() IIśniadanie -kajzerka z dwoma plasterkami żółtego sera, łyżeczka keczupu, łyżeczka masła Obiad - miska zupy pomidorowej z garścią kolorowych świderków z pełnego ziarna (z kostki warzywnej, koncentratu pomidorowego + vegeta i inne przyprawy - niezabielana) zaraz po na deser MilkyWay minute czekoladowy (178kcal) Podw. -3 wafle ryżowe, jabłko Kolacja - serek kokosowo migdałowy ee.. i jak, może być? przytyję na tym? bo czuję się taka najedzona... niedawno wyszłam z diety i nie chciałabym nadrobić tego co zrzuciłam. ładnie się uśmiecham i proszę o ocenę ![]()
#3851 |
Raczkowanie
|
No to moje dzisiejsze W : ( będzie może kiedyś P, następnie U [
![]() Iśn: kromka razowca, cienko posmarowana masłem na to: sałata, plaster twarogu chudego, pomidor, papryka + pół pomidora , herbata z cytryną IIśn, a raczej przekąska : jabłko (w szkole) O: łyżka kaszy gryczanej, kawałek duszonego mięsa w sosie(raczej chudego), gotowany szpinak P: nie było - wiem, błąd. a to dlatego, że późno wróciłam ze szkoły a później musiałam wyjśc... (tak, tak- żadne wytłumaczenie) K: jakieś 80g makreli w pomidorach + kromka razowca bez masła czuję, że pękne . a nie bylo tego wcale tak dużo ;/ domyślam się co i jak, ale proszę - oceńcie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3852 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Wywal wagę z kuchni, wprowadz do diety kasze, razowe makarony, ryż brązowy, dodaj do przynajmniej 2 posiłków porcję gotowanych warzyw, zamiast tego sera z serem wprowadz ryby morskie i słodkowodne, jaja, strączkowe . Odchudzające działanie kwasów omega 3 i 6 jest udowodnione! A one są własnie w tłustych rybach morskich i oleju lnianym. Powiem szczerze, ze dawno nic mnie tak nie zszokowało na Dietetyce jak ten jadłospis. ![]()
![]() |
#3853 |
Rozeznanie
|
tak planuję na jutro RR..... wiem,ze dziewczyny NIE MUSZĄ oceniac i robia to tylko z własnej woli,ale taka niesmiala prosba..czy to menu na jutro w miare ok???
![]() ![]() ![]() ale jakby co-mogę zrezygnować..doradźcie
![]() Edytowane przez Magdalena0603 Czas edycji: 2009-04-27 o 19:07 |
![]() ![]() |
![]() |
#3854 |
Raczkowanie
|
Dziękuję za ocenienie ostatniego jadłospisu. Dzisiejszy:
I śniadanie: takie gotowe płatki do zalania (nie pamiętam nazwy) z truskawkami i do tego kawa z mlekiem i cukrem trzcinowym. II śniadanie: jabłko Obiad: ryba w pomidorach, marchewka , fasolka, kapusta, kukurydza, grzyby. Do tego DUO FRUO i kawa po przerwie. Podwieczorek: Orzechy (troszkę mieszanki Studenckiej i pistacji) Kolacja: Troszkę kukrydzy z małej puszeczki. Herbata. Jakby co to piszcie co z tą kolacją, bo mogę coś jeszcze zjeść ![]() A jakie polecacie mi ćwiczenia? Może z 20 min na takim krążku/talerzu, co się stoi i kręci biodrami? Proszę o ocenę.
„Jeśli chcesz być kochany, kochaj sam” (Seneka) Kochając siebie za to,jakim się jest. Nauka i dbanie o kręciołki na łebku ; * Edytowane przez piegowata piratka Czas edycji: 2009-04-27 o 19:15 |
![]() ![]() |
![]() |
#3855 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Bardzo niedobrze,że codziennie zamierzasz jeść to samo, po pierwsze szybko to Ci się znudzi,a po drugie nie dostarczysz organizmowi wszystkich potrzebnych składników,witamin i minerałów i organizm będzie się ich domagał. Proponowałabym Ci urozmaicić jadłospis o warzywka takie jak: brokuł,kalafior,rzodkiewk i ,są już coraz tańsze.Z owoców na redukcję dobre też są jabłka,grapefruity i pomarańcze jedzone przed południem,także możesz je śmiało jeść do 2 sztuk dziennie.Polecam Ci też rybki,takie jak :makrela,łosoś,tuńczyk.Ma jonez zastąpiłabym jogurtem naturalnym. Pozdrawiam i życzę powodzenia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3856 |
Rozeznanie
|
Dzisiejsze RRRR
Śniadanie-owsianka z jogurtem naturalnym otrębami pszennymi, jabłkiem i cynamonem II śniadanie-ćwierć jabłka, banan, garść orzechów włoskich Obiad-półtora kotleta schabowego(wiem, że schab na R nie bardzo, ale nie mam nawet chwilki na gotowanie oddzielnych posiłków, więc jadam to co mam w domu), mizeria(ogórek surowy+3 łyżeczki jogurtu naturalnego) Podwieczorek-kubeczek jogurtu naturalnego z ziarnami zbóż+ 3 łyżeczki otrębów pszennych Kolacja-serek wiejski, sałatka z ogórków małosolnych, pomidorów i cebulki. Proszę o ocenę i z góry dziękuję ![]()
#3857 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3858 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
owsianka+ mleko 0.5%-ono nie ma żadnych wartości+potarte jabłko+2 suszone morele II Śniadanie: 2 kromki razowca+na to twaróg chudy/masło+2 plasterki poledwicy sopockiej+pomidor+szczypi or Obiad: gotowana pierś z kurczaka, połowa torebki brazowego ryzu, sałata lodowa+kilka pasków papryki+ogórek+cebulka+ki lka kropli oliwy z oliwek Podwieczorek: homo naturalny+garść orzechów włoskich Kolacja: połowa wędzonej makreli+pomidor albo wiesniak+jakieś warzywko Tyle mi się udało "wyczarować". Ale i tak nie jest to to o czym marzyłam ![]() Herbata i woda o dowolnych porach, przez cały dzień. Poza tym warto by dorzucić jeszcze jakieś jajka, więcej warzyw, wszystko dobrze przyprawiać ziołami. W sumie to ja się nie znam, tak tylko chciałam pomóc ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3859 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Na czczo: 1 szklanka letniej niegazowanej wody mineralnej I śniadanie:3 łyżki płatków owsianych,1 łyżka otrębów pszennych,3 rzodkiewki,szczypiorek II śniadanie:1 jabłko,1 jogurt naturalny 2,5 % malutki 100 g,300 ml soku pomidorowego Obiad na działce:2 szaszłyki z grilla(skład:mięsko z piersi kurczaka posypane ziołami prowansalskimi,przyprawą do kurczaka,pieprzem i pokropione oliwką z oliwek,ogórek kiszony,cebula,papryka czerwona surowa)+surówka z kapustki kiszonej doprawiona koperkiem i oliwą z oliwek+maleńki kawałeczek chudego mięska z grilla (łopatka wieprzowa)+1 lampka wina czerwonego wytrawnego+1 lampka wina własnej roboty z czerwonych winogron ![]() Podwieczorek:sałatka z serem FAVITA,kapustą pekińską,ogórkiem konserwowym,pomidorkiem,o liwkami,doprawiona koperkiem,szczypiorkiem i świeżymi listkami bazylii oraz oliwą z oliwek+pół udka z kurczaka bez skóry+1 mała cienka paróweczka Drosedka ![]() Kolacja:Twaróg chudy 100 g Napoje:pokrzywa,herbata czerwona,herbata zielona,woda mineralna niegazowana,no i winko __________________ |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3860 |
Zakorzenienie
|
Proszę o ocenę mojego dzisiejszego R
![]() Śniadanie: Trochę bran flakesów, trochę musli sante z owocami, trochę mieszanki bakaliowej i wkrojone 2 morele suszone + 125 ml mleka 2% II Śniadanie: 2 Kromki żytniego razowca z serkiem twarogowym, rzodkiewką i pomidorem, serek waniliowy Obiad: Bigosu tak ze 3 pełne łyżki (niestety na obiad nie mam wpływu, bo chodzę na stołówkę) Podwieczorek: Jabłko, 2 marchewki, jogurt ze zbożami Kolacja: 3 kromki Wasy z serkiem, pół wielkiego pomidora, kilka pomidorków koktajlowych, 1 średniogórek, 1 rzodkiewka duża, jajecznica na parze z 2 jaj, kilka oliwek Edytowane przez klaudynka4 Czas edycji: 2009-04-27 o 19:33 |
![]() ![]() |
![]() |
#3861 |
Raczkowanie
|
halo!
no błagam Was! A może być wędzona ryba jeszcze? Bo czuje się nienajedzona jakaś....Jesteście?
#3862 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3863 |
Raczkowanie
|
Dziękuję za ocenę. Nie wiedziałam,że ta kukurydza jest słodka. To idę zjeść rybkę.
#3864 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3865 |
Raczkowanie
|
to ja podam moje dzisiejsze U. 4 posiłki tylko, bo jestem już po zakończeniu roku i odsypiam 3 nieprzespane lata liceum
![]() może ktoś zerknie ![]() Śniadanie - na czczo kubek cieplutkiej wody z cytryną; potem owsianka z 5 łyżek płatków górskich, łychy otrębów pszennych, szklanki mleka, kilku dużych rodzynek, słonecznika i łyżeczki miodu, średnie jabłko (nie było chleba w domu !) II śniadanie - jogurt naturalny (ale jakiś dziwny, bo miał więcej białka niż węgli :| ) z wkrojoną pomarańczą i 2 waflami ryżowymi - musiałam je dojeść, bo już czerstwe były xD, jakiś cukierek mleczno-czekoladowy. Obiad - ok 250g mieszanki orientalnej warzyw na patelnie doprawionej bazylią i tymiankiem, spora pierś z kurczaka podsmażona razem z warzywami na 2 łyżkach oliwy z oliwek, kilka łyżek ryżu brązowego, wszystko polane łychą sosu czosnkowego własnej roboty (jogurt naturalny, pół zielonego ogórka, rzodkiewka, 2 ząbki czosnku) 25 min stepper, I program Tamile Webb na brzuch Kolacja - jajko na miękko, 2 zawijasy (2 duże liście sałaty, 2 plastry wędliny drobiowej, 2 rzodkiewki, ogórek konserwowy i pomidor koktajlowy) 1,5 l wody niegazowanej, 2 czerwone herbaty i kilka pomidorków koktajlowych ![]()
![]() |
#3866 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeżeli irytuje cię krytyka i czujesz się urażona i uciekasz- trudno. my za ciebie jeść nie będziemy, a nasze słowa niekiedy są jak rzucone grochem o ścianę^ to nie mój problem.
![]() ![]() |
![]() |
#3867 |
Przyczajenie
|
Cava, Beki bardzo wam dziękuję za te oceny.
![]() To fakt, są to dość robocze i trudne do zrealizowania jadłospisy. Chyba zapomniałam o tym że poza teorią mam się w tym jeszcze odnaleźć i dobrze czuć. ![]() Ale zastanawia mnie tu kilka rzeczy. Piszecie żebym dodała orzeczy i olej lniany do śniadania - myślałam że nie łączymy tłuszczy z węglami? Kolacja powinna być białkowa więc chyba twaróg jest tu idealny - może pół kilo to faktycznie przesada ale chyba sam twaróg jest ok. Co do ryb to dwa razy w tygodniu będą zamiast kurczaka. Ale dodam ich więcej. Tuńczyk niestety nie przechodzi mi przez gardło (jakaś trauma chyba ![]() Dodam więcej ryb, warzyw, owoców. Ograniczę ilość orzechów na posiłek i ilość twarogu w ciągu dnia. Pomyślę więc jeszcze i poczytam i poprawię swój szokujący jadlospis ![]() Dziękuję za naprowadzenie na tor i pomoc. Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
#3868 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3869 |
Zakorzenienie
|
Rrrrr
Śniadanie: owsianka (3 łyżki płatków owsianych, kiwi, garsteczka suszonej żurawiny, wieśniak) II śniadanie: 0,5 grahamki z 0,5 opakowania pasztetu sojowego, ogórkiem kiszonym, papryką i kiełkami Obiad: 0,5 paczki warzyw na patelnię (marchew, fasolka szparagowa, papryka, kukurydza, brokuły, ziemniaki), 0,5 puszki cieciorki ------> wszystko podsmażone na łyżeczce oliwy z oliwek Podwieczorek: garść mieszanki orzechowej Kolacja: wieśniak z pomidorem, rzodkiewkami i szczypiorkiem
#3870 |
Zakorzenienie
|
moje U / P >2000kcal
śniadanie (po godz. 7:00) - 2 małe schabowe wielkości dziecięcej rączki z dużą ilością ketchupu pikantnego; duża kromka grahama z żółtym serem, szynką, pomidorem, ogórkiem- wszystko to posypane koperkiem (ych, uwielbiam ten wiosenny akcent ![]() przekąska: kilka sporych garści orzechów (migdały, nerkowca i chyba laskowe) z suszoną żurawiną- taka mieszanka z Bakallandu drugie śniadanie - kanapka z szynką, żółtym serem i pomidorem (po 2lekcji) i jabłko (po 4lekcji) przekąska po powrocie do domu- wyjadłam wszystkie orzechy z w/w mieszanki obiad (koło godziny 14:00)- kilka łyżek żołądków + 3 łyżki ziemniaków z dużą ilością sosu + ogórek w occie tamilee webb arms + trening brzucha podwieczorek (po godz. 16:00)- kubek mleka pełnotłustego z łyżką miodu i kilkoma garściami płatków "Zdrowy Błonnik" (po godz. 18:00) kromka jakiegoś chleba staropolskiego z twarogiem i pomidorem; kromka w/w chleba z żółtym serem, szynką i pomidorem + mały ogórek POLSKI (łojezu, oddałabym życie za te kochane zielone cudeńka ![]() kolacja: omlet z dwóch jajek z łyżką mleka pełnotłustego- na to smażony plaster żółtego sera i duża ilość ketchupu; kubek białej herbaty PS. teraz dopiero widzę, ile razy zjadłam tę samą kanapkę. muszą mi one fest smakować.. a o to samo poprosiłam mamę, żeby mi jutro przygotowała do szkoły ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:34.