|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Niech się święci 1 Maja
Pamiętacie jak to było 1 Maja parę lat wstecz?? Breżniew,Jaruzelski i cała władza ludowa! Chorągiewki,pochód 1-majowy (obowiązkowy) tanie wino lub wistóla(wódka) wypijana w krzaczkach? Zapraszam do wspomnień
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Niech się święci 1 Maja
pamiętam jedynie pochody z tamtych lat
|
|
|
|
|
#3 |
|
Rozeznanie
|
Ja niestety nic a nic nie pamiętam. Ale te pochody fajne musiały być. Kolorowo, słodko
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Ja uwielbialam pochody pierwszomajowe.
Teraz po latach jest moda narzekac, ze niby to przymusowe bylo... tia... ja tam pamietam same usmiechniete twarze, wielka mi krzywda ruszyc tylek, dostac balonik i poswietowac.
|
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
Nosiło się wtedy tenisówki wybielone pastą do zębów(Nivea-tylko taką można było kupić) szło się na rozwodnione lody, a nawet nieraz coś lepszego można było kupić w delikatesach! Fajnie było! nie tak jak teraz cały ten wyscig szczurów i tylko kasa się liczy oraz ciuchy. Pamiętam jak flagi się kradło żeby potem coś sobie z nich uszyć !
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zadomowienie
|
niektórzy nawet tego nie pamiętają. a ja mimo wszystko lubię pielęgnować w sobie tą pamięć było ciepło, kolorowo i słodko jak ktoś to napisał. zawsze były porozstawiane stragany w parku z lizakami i obwarzankami, no zupełnie jak odpust ![]() odświętnie ubrani ludzie faktycznie nie wyglądali na zasmuconych, bo spędzało się dzień z rodziną choć przymusowo, było milo
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Moje urodziny
![]() ![]()
|
|
|
#9 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
teraz jestem przerażona tym co się dzieje. nawet sama sobą. gonitwa za pracą, pieniędzmi, wiedzą [w moim przypadku zbędną] z pracy człowiek wraca padnięty i dziś w wolnym dniu zamiast świętować [jak kiedyś, chociaż spacerem po parku] wolę siedzieć w domu i odpoczywać póki mogę, bo jutro znów do pracy
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
No właśnie o to mi chodzi że teraz praktycznie mamy wszystko w sklepach ,staramy się dziecią dać wszystko czego sami nie miałyśmy no i co z tego ? czy są szczęsliwsze od nas , chyba nie bo my potrafiliśmy zająć się sobą i umieliśmy się bawić . A teraz w co bawią się nasze dzieci ... w zabijanie! one nie potrafią się normalnie bawić,nic im się nie chce totalna znieczulica . To też jest nasza rodziców poniekąd wina , pracujemy od świtu do nocy ciągle brakuje nam na wszystko pieniędzy i czasu ,
a wtedy było mniej pieniędzy więcej czasu dla rodziny i byliśmy bardziej radośni nawet jak za masłem trzeba było stać ze 4 godziny |
|
|
|
|
#12 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
kurcze jak sobie przypomniałam czasy tego mojego dzieciństwa, całe lato na podwórku i i cała reszta, aż mi się łezka w oku zakręciła. czy dzieci są szczęśliwsze? pojmując ich szczęście możne i tak, ale dla nas nie jest to szczęście w najmniejszym stopniu. szczęściem dla mnie były robione własnoręcznie lizaki z cukru i maku [robił je mój Rodzic Męski] wata cukrowa, balonik, i wiatrak na patyku teraz dziecko w wieku kilku lat ma komórkę, przez którą kontaktuje się z rodzicami, bo ci nie mają czasu na kontakt z dzieckiem face to face. yhh .. takie święta jak dziś zwracają uwagę w jak wstrętną stronę podąża nasz świat i cała ludzka cywilizacja
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
Pamiętam te cukierki-lizaki z cukru i maku!!!!!!!!!! Pyszne były!!! ,robiła je moja mama. Ale zaraz spróbuję je zrobić dla syna, dzięki że mi przypomniałaś
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ludzie, nie przesadzajcie, nasze dzieciństwo było inne niz dzieciństwo naszych rodziców, dzieciństwo naszych dzieci jest inne niz nasze. I czy to niby ma znaczyć, ze ogólnie rzecz biorąc ktoś jest nieszczęsliwy, bo nie urodził sie 40 lat temu?! Kiedyś tatusiowie nie zajmowali się tak dziećmi jak dziś, ludzie ogólnie mniej się dziećmi przejmowali niż dzisiaj, dzieci siedziały w (dostepnych dla wszystkich) żłobkach i przedszkolach od świtu do nocy, w Zwiazku Radzieckim wynaleziono nawet cos takiego jak żłobek i przedszkole tygodniowe, czyli dzieciak był w tej placówce cały czas o poniedziałku do soboty, tylko w niedziele był w domu. W Polsce rodzice więcej czasu poświęcali na budowanie nowej świetlanej przyszłosci lub obalaniu komunizmu niż dzieciom. Więcej czasu spędzali na staniu w kolejkach lub na kombinowaniu tego czy owego. Przecież to wynalazkiem tamtych czasów jest "dziecko z kluczem na szyi". To by było na tyle. Osobiście pochody lubiłam Fajnie było i zawsze po pochodzie mozna było kupic mleko zagęszczone w tubce
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2009-05-01 o 17:09 |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
Pamiętam pochody, watę cukrową, oranżadę, lody, super świetnie było.........
|
|
|
|
|
#16 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
#17 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
dziecko nie siedzi od poniedziałku do soboty w szkole, ale od poniedziałku do niedzieli po 12 godzin łącznie z zajęciami dodatkowymi i pozaszkolnymi ![]() w ostateczności ma ograniczony kontakt z rodzicem bo ten w pracy, a dzieciak i tak od komputera by nie odlazł. wszystko oczywiście zależy od rodziców i tego co wynieśli z domu i sobie przetworzyli we własnych głowach, o! a mleko zagęszczone ma chyba ciągle taki sam smak, choć dostępne jest już na codzień. tego smaku się nie zapomina vieste nie ma za co tam się chyba jeszcze czegoś dodawało ?? śmietany, czy masła ![]() ale były pyszne
|
|
|
#18 | |||
|
Zakorzenienie
|
I w sumie wychodzi na to samo.
Cytat:
a wtedy dziecko nie miało zajęć pozaszkolnych? zuchy, harcerstwo, podobno cały dzień spędzało się na dworze? czyli samopas. wolę jednak zajęcia zorganizowaneCytat:
Po prostu każde czasy dzieciństwa są inne. Co nie znaczy, że gorsze. Cytat:
![]() pamiętam tez takie pochody, podczas których padał snieg, brrrrrr
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2009-05-01 o 17:54 |
|||
|
|
|
|
#19 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A wartości... tja, kiedys to i wartości były lepsze. ![]() Dzieciństwo naszych dzieci nie jest wcale gorsze od naszego. Pod względem wartości także. Od kogo to niby zależy jakie wartości będa miały dzieci? Od świętego mikołaja? Każdy z nas dobrze wspomina swoje dzieciństwo i młodośc, nasze dzieci tez będa swoje wspominały świetnie i ich dzieci tez będa ich słuchały z otwartymi buziami. Wiecie, to się zdarza co pokolenie Kazdy twierdzi, że za moich czasów, to było świetnie. Już w starożytności płakano nad upadkiem obyczajów
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2009-05-01 o 19:27 |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Raczkowanie
|
Luba zobacz na co teraz większość dzieci zwraca uwagę zawierając znajomości > na to kto i ile ma kasy , markowe ciuchy oraz jaką masz wypasioną komórkę a ci którzy tego nie mają lub ich rodziców na to nie stać to "wieśniaki" z którymi nie warto się przyjaznić. Więc gdzie w tym wszystkim drugi człowiek ? To mniej więcej funkcjonuje na tej zasadzie "czemuś biedny boś głupi, a czemuś głupi boś biedny "
|
|
|
|
|
#22 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
ja tam wolałam hasać po podwórku całymi dniami, niż siedzieć cały dzień przed laptopem [tak, tak komputer stacjonarny to teraz poracha ] i mieć marzenia co do roweru na komunię a nie quada polecam z reszta temat komunijny właśnie. nie chodzi, że mają źle, czasem mi się wydaje, że mają za dobrze zwłaszcza wtedy, kiedy 12latka ma lepszy model telefonu komórkowego niż większość dorosłych .. ![]() myslisz o dzisiejszych rodzicach, a wyobrażasz sobie jakimi rodzicami będą dzisiejsze dzieci, które wyrosły na grach komputerowych a nie na harcerstwie i innych zgrupowaniach? ja nie mam aż tak wielkiej wyobraźni i chyba nie chciałabym mieć, żeby to ujrzeć. ale wiecie co, zaraz nam tu ktoś wpadnie i zamknie temat za coraz większy OFF TOP za parę lat będzie on już tylko rocznicą wstąpienia do UE
|
|
|
#23 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak samo liczyło sie to co masz na grzbiecie i jaki masz piórnik. Cytat:
Moj dziadek na komunię dostał chleb z kiełbasą i ręce załamywał, że ja marzę o rowerze ![]() Cytat:
Moze od razu wróćmy do epoki kamienia łupanego, bedzie najlepiej ![]() Albo wróćmy może na chwile do wieku XIX. albo jeszcze troche wczesniej. Wtedy to dzieci miały całkiem przerąbane. Ale za to nie było kompów. Hurrra ![]() Cytat:
a może wreszcie ktos sobie przypomni, że to nie jest socjalistyczne święto?
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2009-05-01 o 20:55 |
||||
|
|
|
|
#24 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
przy drugim pogrubionym .. każdy uważa inaczej. ja uważam, że jeśli ktoś nie ma zbyt dużego kontaktu ze swoimi rodzicami, dobrym rodzicem raczej nie będzie [co nie oznacza, że tylko dobrzy są co kontakt ten mają/mieli ..] no i dla mnie to strasznie popadasz, że skrajności w skrajność [epoka kamienia łupanego ..] skoro lubisz ten wyścig szczurów i to że dzieci wolą siedzieć przed komputerem niż korzystać w bardziej pożyteczny dla zdrowia sposób, Twoja rzecz ja wolę inaczej i tyle ![]() poza tym z mojej strony to EOT jak pisałam, nie o tym temat i nie chcę żeby go zamknięto.
|
|
|
#25 |
|
Zakorzenienie
|
Co ja lubię, to lubię
![]() A to, czego nie lubię (miedzy innymi) to uogólniania i twierdzenia, że dzisiejsza młodziez to, panie dziejku, do niczego jest. W naszych czasach, to dopiero było życie ![]() Tja, wszystkie dzieci siedzą przed kompami i za chwile nogi im odpadną
|
|
#26 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
BUUU jest taka. są przecież inni. tak samo jak i inni są w naszym wieku, którzy są inni niż my uff, dobrze, że o szacunku się pisać nie zaczęło bo to dopiero by było no, EOT, tak
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:15.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

a wtedy było mniej pieniędzy więcej czasu dla rodziny i byliśmy bardziej radośni nawet jak za masłem trzeba było stać ze 4 godziny 

[robił je mój Rodzic Męski] wata cukrowa, balonik, i wiatrak na patyku

polecam z reszta temat komunijny właśnie.