![]() |
#781 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dla biżuteryjek- kurs obróbki zdjęć:)
Nie pamiętam kto kiedyś opisał jak w PS usunąć paproszki/włosy ze zdjęcia...
Gdzieś mi się to zgubiło, więc proszę was bardzo o pomoc... Jak to się robiło , bo nie potrafię sobie przypomnieć...
![]() |
#782 |
Zakorzenienie
|
Spot healing brush tool - taki plasterek
![]()
![]() |
#783 |
Zakorzenienie
|
Zdjęcie jest prześwietlone. Musisz zrobić je ponownie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#785 |
Zadomowienie
|
czy mozliwe jest zeby Gimp nie chcial dzialac z Vista? sciagnelam juz trzecia czy czwarta wersje i zadna nie dziala. Tzn gdy klikam: kolory -> krzywe, nagle wyskakuje okienko "program przestal dzialac" i sie zamyka :/
![]() |
![]() |
#786 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem jak z Gimpem, ale w PSie trzeba znać myk na działanie z Vistą... Za każdym razem trzeba kliknąć w "uruchom jako administrator"... Może z Gimpem jest podobnie?
![]() |
#787 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam Viste i Gimp mi działa bez najmneiszych problemów ![]() u mnie nie chciały się otwierać wersje typu PhotoGimp |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#788 |
Zakorzenienie
|
Ja chyba dziś pogryzę ten aparat!
Zdjęcia które mi ostatnio wychodzą są ciemne i jakby miały za duży kontrast. Bawiłam się ustawieniami aparatu - myślałam,że to wina ustawień w kolorach - było przestawione na ostre kolory. Zmieniłam na naturalne, potem na słabe kolory. Nadal to samo. Zmieniałam czas, też nic..... mam wybrane 3 zakresy czasu na jakich zawsze robiłam.... Robienie na dłuższym czasie naświetlania powoduje,że zdjęcia są prześwietlone. No to sobie myślę - wina przesłony... więc otwierałam i zamykałam przesłonę i nic... nadal to samo.... Balans bieli - tak jak zawsze - światło dzienne. Obróbka w PS też nie daje zadowalających efektów. Dodam,że robię zdjęcia w namiocie bezcieniowym z 2 lampkami ze świetlówkami które dają chłodne światło o barwie światła dziennego czy jakoś tak. Przykład zdjęcia - bez obróbki - tylko wykadrowałam. Ręce mi opadają bo nie wiem już co robić...zazwyczaj mi wchodziły takie " miękkie zdjęcia" a teraz to jakaś masakra :/ Ostatnio myślałam,że to efekt złego dnia..... ale 3 raz to samo? Może ktoś ma jakiś pomysł?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#789 |
Raczkowanie
|
Czy mam coś poprawić? Zdjęcie robione wieczorem nie zbyt oświetlone pomieszczenie. Rozjaśniłam, dodała gammę, kontrast... Proszę o odpowiedź
![]()
![]() |
#791 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#792 |
Zakorzenienie
|
A ja się przerzuciłam ostatnio na białe tło. Zachwycona zrobiłam kilkaset zdjęć, a one wszystkie szare... Poustawiałam balans bieli, ale w tym momencie mam wrażenie, że jest za duży kontrast i bigle kiepsko wyglądają. Co mogę jeszcze zrobić z takimi zdjęciami?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#793 |
Joanna d'Moder
|
postanowiłam sprawdzić,czy mi się uda coś zrobić ze zdjęciem basiulka.Uzyskałam taki efekt (z lenistwa nie wytarłam gumką rogów
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#794 |
Zakorzenienie
|
Joanno, a jakiej konkretnie funkcji użyłaś?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#795 |
Joanna d'Moder
|
Program Photofiltre ->Filter->Plug-in->White balance adjustment.
Plug-in ściągnęłam ze strony producenta programu. ![]() edit: nie jednak nie wkleję,basiulek coś mi podpowiedziała w swoim poście.Muszę to sprawdzić przy najbliższej sesji foto. Edytowane przez joanna_k Czas edycji: 2009-04-17 o 18:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#796 |
Zakorzenienie
|
Świetnie
![]() ![]() Edit: Nie mogę rozpakować plug in... za to przypomniałam sobie o corelu- może ktoś wie, jak tam uzyskać podobny efekt? Edit2: Poprawiłam delikatnie, widać różnicę? Edytowane przez Basiulek Czas edycji: 2009-04-17 o 19:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#797 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() prosiłabym o radę ![]() kiedy kończę obrabiać zdjęcie zauważam że wychodzi mi przeostrzone :/ ogólnie wyostrzanie mi nie wychodzi. Wchodzę w gimpa --> filtry --> uwydatnianie --> wyostrzanie czy może powinnam to robić w masce wyostrzającej? Co mogę robić źle Najpier jeszcze podnoszę krzywą i tyle |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#798 |
Zakorzenienie
|
Solange- mówiłam właśnie, że nie mogę rozjaśnić bardziej, bo wychodzi za duży kontrast. I bynajmniej nie starłam rogów gumką
![]() Co do Twojego problemu- generalnie wyostrzanie zdjęć w programach graficznych nie daje efektu naturalnie ostrego zdjęcia. Wychodzą sztuczne i przeostrzone. Może masz ustawione za szybkie tempo wyostrzania, sprawdź. Ale szczerze mówiąc radziłabym po prostu bardziej się postarać, aby zdjęcie od razu było ostre (wiem, mądrzę się, a sama nie potrafię, ale po prostu próbuję pomóc ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#799 |
Zakorzenienie
|
Kinia: Zdjęcie ma różowe tło na tym zdjęciu, to co ma mieć kolor srebrny go nie ma.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#800 |
Przyczajenie
|
Jak zrobić dobre foto biżuteri ?
Jak zrobić dobre foto biżu jeśli nie mam funkcji makro w aparacie ? ;(( .. Mam aparat Sony DSC-H2 .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#801 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak zrobić dobre foto biżuteri ?
Na górze strony masz wątek o fotografii biżuterii.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#802 |
Zadomowienie
|
na gorzej est watek od readkcji: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=82959
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#803 |
Przyczajenie
|
Thx
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#804 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ten aparat ma funkcję makro. To, w swoim czasie, był jeden z lepszych kompaktów, i takie oczywiste opcje po prostu ma i tyle ![]() http://www.sony.pl/product/dsc-h-ser...2/tab/overview Poszukaj w instrukcji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#805 |
Zakorzenienie
|
Mogę prosić o radę?
Mam dwa zdjęcia (to nie jest jedno 2 razy przerabiane) i chciałam się zapytać, które lepiej wygląda, czy też oba są beznadziejne ![]() Mnie się wydaje, że drugie, próbowałam również na nim zrobić białe tło, ale wyszło tragicznie i już tak zostawiłam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#806 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#807 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
krzywe zawsze podnosze, ale z gumki nie korzystałam jeszcze raz spróbowałam edytować podniosła krzywą nieco inaczej, wcześniej podnosiłam zbyt proporcjonalnie do siebie teraz jest chyba zbyt jasne? eh, już nie wiem jak uzyskać taki efekt dzięki clementinne ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#808 |
Zakorzenienie
|
Pierwsze co zrobiłam to przejechałam srebro gąbeczką,żeby żółte nie było
![]() Nie jest idealnie białe..... i właściwie wyszło mi gorzej Clementinne Edytowane przez M0N1K4 Czas edycji: 2009-05-03 o 12:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#809 |
Zakorzenienie
|
hmm.. gąbeczką? próbowałam teraz rozjaśnić, ale zmniejszając nasycenie żółtego i czerwonego.
Wydaje mi się, że jest nieco lepiej, ale chyba troszke zajasno Właśnie wcześniej nie ruszałam w ogóle poziomów, ale teraz tak i troche krzywe. No nie wiem, nie wychodzi mi tak jak Wam, a chciałabym się nauczyć, więc patrzyłam na te zdjęcia. Powiedzcie, czy tak już jest ok, czy trzeba jeszcze coś poprawiać? dziękuję M0N1K4 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#810 |
Zakorzenienie
|
Moim skromnym zdaniem ładnie Ci wyszło. Nie jest takie "przejaranne" to zdjęcie. Kolczyki nie giną w tle
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:14.