Szczęście u boku rozwodnika-która z wierzący Wizażanek je znalazła? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-08-07, 11:15   #31
LadyMakbet18
Rozeznanie

Dot.: Szczęście u boku rozwodnika-która z wierzący Wizażanek je znalazła?

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
To, że mamy wolność słowa nie znaczy jeszcze, że można mówić, co slina na język przynieise. Czasami pewne opinie, zwłaszcza takie subiektywne, warto zachować dla siebie, bo możesz urazić czyjeś uczucia religijne.

Zresztą.
Dziewczynaq założyła ten wątek po to, żeby dowiedzieć się od osób wierzących, co sądzą na ten temat, a nie po to, żeby ktoś twierdził, że należy do sekty
ktoś tu ładnie ujął, a uczucia antyreligijne? ich też nie wolno obrażać. Bede chciala to będę czcila szatana, ale polski zaścianek bedzie oburzony i zacznie palić na stosie. No ale to tak offtopowo, specjalnie dla zagorzale walczących z innowiercami.

Zapewniam cię, iż takze jestem wierząca, chociaz na słowo dżizys i kościół robi mi się niedobrze, wiec co nie mam prawa sie wypowiedzieć, bo nie wierzę w świetą trójcę czwórcę czy ile tam tego jest?

Kierowała pytanie do wierzących, nigdzie nie uścislono, ze musze się co niedzielę biczować i zmawiać koronki.

---------- Dopisano o 12:15 ---------- Poprzedni post napisano o 12:14 ----------

Cytat:
Właśnie chodzi o to, że wierzący i praktykujący to by się nie rozwiódł. Przed ołtarzem ślubuje się na całe życie "póki nas śmierć nie rozłączy"...

No i prosta sprawa.. jak w małżenstwie coś nie teges, to trzeba zabić wspołmalżonka albo popełnić samobójstwo. Ciach i po sprawie.

Je t'adore mon cheri

Czy tkwisz w toksycznym związku?!

https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=3295
LadyMakbet18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-07, 11:19   #32
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Napisane przez LadyMakbet18 Pokaż wiadomość
Kierowała pytanie do wierzących, nigdzie nie uścislono, ze musze się co niedzielę biczować i zmawiać koronki.
[
Ano właśnie, wierzyć można w Boga, ale w ojca Rydzyka i jemu podobnych już nie koniecznie więc chyba mamy prawo dodać swoje 3 grosze.
MarudexuS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-07, 11:32   #33
Fresa
Zakorzenienie

Autorko wątku, nie zwracaj uwagi na komentarze antykatolickie (niektórzy na siłę szukają tu zaczepki) i odpowiedz na moje pytanie, czy on miał ślub kościelny lub konkordatowy.

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-07, 11:52   #34
sweetish
Zakorzenienie

Cytat:
Autorko wątku, nie zwracaj uwagi na komentarze antykatolickie (niektórzy na siłę szukają tu zaczepki) i odpowiedz na moje pytanie, czy on miał ślub kościelny lub konkordatowy.
Fresa, wiem o tym, dlatego nie reaguje na to w ogóle.
Juz odpowiadam-tak, mieli ślub kościelny. Rozwiedli się, ponieważ zaraz po ślubie ona go zdradziła(nie wiadomo czy nie robila tego przed ślubem, co też mnie zastanawia, bo w tym przypadku jest cien szansy na unieważnienie małzenstwa przez Kościół, w innym przypadku tylko na separacje, co i tak jak dla mnie nie rozwiązuje problemu).

Dopóki robisz to, co zawsze, będziesz mieć to, co zwykle.
sweetish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-07, 11:59   #35
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Przepraszam, nie uważam, by moje słowa były antykatolickie. A popatrzcie - czy skreślanie człowieka w takiej sytuacji jest zgodne z naukami KK? Z naukami Boga? Przecież - gdzie tu miejsce na wybaczenie? Na miłosierdzie jakieś?
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-07, 12:07   #36
sweetish
Zakorzenienie

szajajaba- wg mnie to wszystko jest chore. Jestem katoliczką ale nie potrafie zrozumiec, dlaczego niewinny chłopak ma cierpiec teraz, bo zdradzila go zona... Jest starszy ode mnie tylko o 3 lata, cale zycie przed nim, tylko jakie zycie, skoro....... eh;/

Stary 2009-08-07, 12:11   #37
Konto usunięte

Sweetish - faktycznie dla Boga to jest takie ważne? Faktycznie Jemu potrzebne jest umartwianie się tu, teraz? Osobiście myślę, że Bóg nie w ten sposób "działa"

Oczywiście, rozwód, jakiekolwiek zresztą rozstanie - z powodu pierdoły jest idiotyczne. Ale zdrada nie jest pierdołą, i Bóg to uzna.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-08-07, 12:26   #38
tygrysek007
Raczkowanie

ale jakie to ma znaczenie czy rozwodnik czy nie - ważne że go kochasz, a on nie jest "zajęty"
Stary 2009-08-07, 12:27   #39
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;13630579]Sweetish - faktycznie dla Boga to jest takie ważne? Faktycznie Jemu potrzebne jest umartwianie się tu, teraz? Osobiście myślę, że Bóg nie w ten sposób "działa"

Oczywiście, rozwód, jakiekolwiek zresztą rozstanie - z powodu pierdoły jest idiotyczne. Ale zdrada nie jest pierdołą, i Bóg to uzna.[/QUOTE]

Bóg uzna, KK niekoniecznie.

I ja nie szukam zaczepki, po prostu staram się otwierać innym oczy na świat poza KK, który nie jest tylko i wyłącznie światem szatana.

I jeśli jest szansa na rozwód kościelny to trzeba spróbować, ale hmm jeśli są wątpliwości, czy bez tego rozwodu będzie autorka chciała z nim być, to niech go chociaż uprzedzi, że jest taka ewentualność ... szkoda chłopaka gdyby mu miała złamać serce nagle z tego powodu.
MarudexuS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-07, 13:01   #40
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sweetish Pokaż wiadomość
szajajaba- wg mnie to wszystko jest chore. Jestem katoliczką ale nie potrafie zrozumiec, dlaczego niewinny chłopak ma cierpiec teraz, bo zdradzila go zona... Jest starszy ode mnie tylko o 3 lata, cale zycie przed nim, tylko jakie zycie, skoro....... eh;/
ano wlasnie.
facet nie powinien byc obwiniany za cos, co nie jest jego wina (w tym przypadku rozwod z winy jego zony).
czlowiek przede wszystkim powinien tak zyc, aby byc szczesliwy (oczywiscie w takich granicach gdy nie krzywdzi innych). KK ma wg mnie jakies dziwne poglady, w ktorych nie ma miejsca na zrozumienie konkretnego czlowieka w jego konkretnej zyciowej sytuacji. dla KK rozwod jest bezsprzecznie zly. tak nie powinno byc.

ja tez wierze w Boga, ale coraz bardziej oddalam sie od KK. po prostu mam wrazenie, ze coraz czesciej dla KK wazniejsze sa sztywne zasady, niz zrozumienie innego czlowieka.

do autorki:
mysle, ze nie powinnas skreslac czlowieka tylko dlatego, ze jest po rozwodzie. nie ulozylo mu sie z zona, zdradzila go. facet ma prawo ulozyc sobie zycie na nowo z osoba, ktora bedzie go kochac i szanowac.
Stary 2009-08-07, 13:56   #41
sylwunia3009
Zadomowienie

GG do sylwunia3009

Ja jestem z rozwodnikiem, ale u nas to zupelnie inna historia. On nie wierzacy, nie mieli slubu koscielnego,a ja mimo iz wierzaca ale nie praktykujaca, nie uznaje niczego co kosciol nam narzuca, np wyjawiania grzechow ksiedzu bo inaczej nie zostana nam przebaczone. nie bedziemy brali slubu koscielnego, bo ja nie chce.
Ale to nie na temat. Siostra mojej mamy jest z rozwodnikem, oboje bardzo wierzacy, chodza do kosciola co niedziele zyja wg nakazow kosciola, oprocz jednego, nie maja slubu koscielego, nie moga isc do spowiedzi poki sa razem. Mimo tego wszystkiego nie przeszkadza im to w tworzeniu szczesliwej rodziny z 3 ich dzieci, dodam, ze ma dziecko z pierwszego malzenstwa.

sylwunia3009 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-07, 14:23   #42
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Fresa, wiem o tym, dlatego nie reaguje na to w ogóle.
Juz odpowiadam-tak, mieli ślub kościelny. Rozwiedli się, ponieważ zaraz po ślubie ona go zdradziła(nie wiadomo czy nie robila tego przed ślubem, co też mnie zastanawia, bo w tym przypadku jest cien szansy na unieważnienie małzenstwa przez Kościół, w innym przypadku tylko na separacje, co i tak jak dla mnie nie rozwiązuje problemu).
Miał już ślub kościelny, więc to nie jest takie proste. Na przykład nie będziesz mogła wziąć z nim ślubu kościelnego, a zakładam, że zależałoby Tobie na takim, skoro masz wątpliwości.

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-07, 14:43   #43
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Tak szczerze, to trudno przewidzieć co Bóg "uzna" a czego nie.

Piszecie o tym, że chłopak nie zasługuje na skreślenie - no pewnie, ale tu nie idzie o skreślenie go "za karę" bo się rozwiódł ani za uznanie go za złego człowieka z tego powodu, tylko o życie w zgodzie ze swoimi zasadami. Jeśli ktoś kieruje się zasadami Kościoła to ten facet jest dla takiej osoby wciąż mężem jakiejś kobiety, skoro małżeństwo nie zostało unieważnione...

Sweetish, jeśli to jest dla Ciebie nie do przeskoczenia bo kierujesz się regułami KK, to chyba sama wiesz, że nic z tego nie wyjdzie...
Jeśli natomiast wierzysz w Boga, a zasady Kościoła nie są dla Ciebie takie ważne, to możesz sobie właśnie tak powiedzieć, że Bóg zrozumie, wybaczy, grzechu nie będzie.
Musisz to sama we własnym sumieniu rozstrzygnąć, forum raczej wiele nie pomoże
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-07, 15:19   #44
ryjcia
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
Tak szczerze, to trudno przewidzieć co Bóg "uzna" a czego nie.

Piszecie o tym, że chłopak nie zasługuje na skreślenie - no pewnie, ale tu nie idzie o skreślenie go "za karę" bo się rozwiódł ani za uznanie go za złego człowieka z tego powodu, tylko o życie w zgodzie ze swoimi zasadami. Jeśli ktoś kieruje się zasadami Kościoła to ten facet jest dla takiej osoby wciąż mężem jakiejś kobiety, skoro małżeństwo nie zostało unieważnione...
Bardzo trafnie ujęte! Ten facet już po prostu przysięgał komuś innemu przed Bogiem, że go nie opuści aż do śmierci. To, że druga strona przysięgę złamała, wcale nie oznacza, że on został z niej zwolniony... Owszem, można próbować unieważnić małżeństwo, jeśli komuś zależy i oczywiście są ku temu powody.

A teraz ważna kwestia- czy Autorka będzie w stanie poradzić sobie z tym związkiem?
Widać, że ma wątpliwości, bo założyła wątek...
Wiecie, nikomu nie życzę żyć w konflikcie ze swoimi przekonaniami.
ryjcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-07, 17:04   #45
640153e4df0157aa7c295487ff8c20c42fd57238_65c176d09c1ac
Konto usunięte

Cytat:
Kościół nie chce nikogo karać. Rozwodnicy (samotni czy żyjący w związkach) nie są "wykreślani" z listy członków KK . Dalej mogą uczestniczyć w życiu KK-nie mogą jednak przyjmować Komunii. Takie związki to jest pewien "problem" dla Kościoła-nie wiemy za bardzo jak takim ludziom można pomóc, ale powstają ostatnio duszpasterstwa dla rozwodników, może niedługo coś w tej sprawie ruszy
Piszesz, ze wierzysz w Boga. Moim zdaniem powinnaś się teraz zastanowić, czy chcesz żyć w zgodzie z nauką KK, czy też wierzysz, ale nie chcesz iść drogą proponowaną przez Kościół. Jeżeli zależy Wam, by być razem i żyć w Kościele, to jedyną drogą jest stwierdzenie nieważności małażeństwa (nie rozwód, nie unieważnienie). Piszesz, że w chwili gdy Twój chłopak decydował się na ślub był młody, rozeszli się krótko po ślubie i możliwe, że żona zdradzała go przed ślubem - to daje Wam możliwość ubiegania się o stwierdzenie nieważności. Nie wiem czy pisałaś już czy mają dzieci? Jeżeli już zdecydujecie się na ten krok, to najpierw powinniście przejść się z tym do księdza i nie zrażać się, jeśli okaże się bucem W większych miasta prowadzone są przez księży poradnie, tam powinniście znaleźć pomoc. Dalej lata zbierania dowodów... Znam mążczyznę, który uzyskał stwierdzenie nieważności małżeństwa po 8 latach od rozpoczęcia przewodu.
Tak czy inaczej-udanych wyborów i powodzenia
640153e4df0157aa7c295487ff8c20c42fd57238_65c176d09c1ac jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-08-07, 17:11   #46
sweetish
Zakorzenienie

Nie maja dzieci.
Apropo zbierania dowodów-jak to wszystko przebiega?
Nie ukrywam, że zalezy mi, bysmy kiedys mogli sie pobrac...aczkolwiek mam też świadomość, że to wszystko może trwać lata... No właśnie, od czego to tak naprawde zależy jak długo trwa taki rozwód?

Stary 2009-08-07, 17:47   #47
Konto usunięte

Trzeba zebrać świadków, przeanalizować okres przed ślubem i po, stosunkek małżonków do siebie nawzajem, zbadać czy oboje byli dojrzali emocjonalnie(to miałam na myśli pisząc, że wiek Twojego chłopaka może mieć ważną rolę w procesie), czy nie zataili czegoś ważnego przed śubem (niepołodność, niechęć do posiadania dzieci, niewierność, chorobę psychiczną). To jest praktycznie analiza życia, dlatego tak długo trwa.
Koleżanka podrzuciła mi coś takiego:
Zdrada małżeńska jeśli nastąpiła np. kila lat po zawarciu małżeństwa, przy ogólnie zgodnym pożyciu, jak i miała charakter jednorazowy nie może być przesłanką nieważności małżeństwa.
Inaczej fakt zdrady jest interpretowany w przypadku zaburzeń psychoseksualnych np. nimfomanii, przy czym wymaga to udowodnienia oraz wskazania na istnienie konkretnych dowodów potwierdzających to zaburzenie.
640153e4df0157aa7c295487ff8c20c42fd57238_65c176d09c1ac jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-07, 21:44   #48
Monika DM
Raczkowanie

Autorko wątku - orientuje się trochę na temat prawa koscielnego, więc mogłabym Ci nieco opowiedzieć na temat procedur stwierdzania nieważności małzenstwa w Kościele Katolickim (związane jest to z kierunkkiem, jaki studiuję). Jest wiele powodów, dla których może byc stwierdzona nieważność małzenstwa, ale nie znam Twojego przypadku. potrzebni są też świadkowie. Niestety to na dłuższą wypowiedź, moge napisać Ci na forum, lub na priv, tylko będę musiała mieć trochę czasu by przeszperać wszystkie moje materiały i wpisać to do kompa

Jeśli chodzi o konflikt sumienia - zgadzam się, jest to czasem nieosiągalne. Sama przezywałam coś podobnego, dla mnie - sumienie wygrało. Jak dla mnie na szczęście. Znam kilka takich przypadków.

W razie, gdybyście już zostali parą, taką, powiedzmy, pełnowartościową, a nie udałoby się uzyskać dowodu na nieważność małżenstwa sa specjalne poradnie przy parafiach dla tzw. "małzenstw niesakramentalnych"... Prowadzone duszpasterstwo, a więc tacy ludzie nie są absolutnie wykluczani ze wspólnoty i mogą brać udział w życiu Kościoła, przy czym nie sakramentalnym. Mogę opowiedzieć Ci więcej na temat takich duszpasterstw, z tym, że to juz na privie, ponieważ nie zamierzam narażać się na kpiny osób, które na każdym kroku doszukuja się urągania ich areligijnym poglądom.

Pozdrawiam, życzę powodzenia.
Monika DM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-07, 22:10   #49
iizabelaa
Zakorzenienie

Ciekawi mnie czy jeśli pozostaniecie dla KK tylko ludźmi żyjącymi na kocią łapę (nie lubię tego określania) to czy wasze dzieci mogłyby przyjmować sakramenty, chrzest itp.?

Bo rozumiem że wy już sakramentów przyjmować nie będziecie mogli.

W moim mieście była taka sytuacja, że ksiądz powiedział, że nie udzieli Komunii dzieciom, których rodzice nie są małżeństwem a mieszkają, żyją ze sobą
Stary 2009-08-07, 23:14   #50
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość
Ciekawi mnie czy jeśli pozostaniecie dla KK tylko ludźmi żyjącymi na kocią łapę (nie lubię tego określania) to czy wasze dzieci mogłyby przyjmować sakramenty, chrzest itp.?
Jak najbardziej

Cytat:
Nie mogą przyjmować Eucharystii.
Z sakramentów pozostaje jeszcze namaszczenie chorych i pokuta.

Cytat:
W moim mieście była taka sytuacja, że ksiądz powiedział, że nie udzieli Komunii dzieciom, których rodzice nie są małżeństwem a mieszkają, żyją ze sobą
Sytuacja związków rozwodników różni się trochę od związków na kocią łapę. Ci drudzy mimo możliwośi zawarcia ślubu nie czynią tego, a to budzi wątpliwości, czy rodzice będą konsekwentnie wychowywać dzieco w wierze katolickiej (mówię o odmowie chrztu). Jeżeli ktoś chce sakramentu, to ksiądz nie ma prawa odmówić. Jeśli natomiast człowiek widzi w chrzcie tylko obrządek, kultywację tradycji, to
Stary 2009-08-08, 12:40   #51
Monika DM
Raczkowanie

Zamieszczę fragmenty prawa kanonicznego (które w całej swej okazałości znajduje się w internecie ), ze wskazaniem na kanony, które tematu dotyczą w sposób bezpośredni, ponieważ domyślam się, że w gąszczu informacji nietrudno o zniechęcenie i zagubienie potrzebnej treści.

Warto pamiętać o kanonie 1073, wg którego przeszkoda zrywająca czyni osobę niezdolną do ważnego zawarcia małżenstwa (ważny termin przeszkoda zrywająca, wymagał zaznaczenia, żeby póxniej, w gąszczu informacji wiedzieć, czego szukać).

Bardzo istotny jest tez kanon 1069 ("Wszyscy wierni mają obowiązek znane im przeszkody małżenskie wyjawić przed zawarciem proboszczowi lub ordynariuszowi miejsca" - to na wypadek, jakby takie były, i ktokolwiek o nich wiedział)

http://archidiecezja.lodz.pl/czytelni/prawo/k4t7r3.html
http://archidiecezja.lodz.pl/czytelni/prawo/k4t7r4.html
http://archidiecezja.lodz.pl/czytelni/prawo/k4t7r9.html

Trzeba tez powiedziec, że np. niewyspowiadanie sie przed ślubem, brak uczestnictwa w naukach przedmałżenskich itp. nie powoduje nieważności małzenstwa.

Przez dopełnienie rozumie się po prostu współżycie w małzenstwie.

W razie pytan - służę pomocą ) Pozdrawiam

Stary 2009-08-08, 12:52   #52
Konto usunięte

Cytat:

Mogą. Tak samo jak dzieci rodziców mających tylko cywilny ślub
Stary 2009-08-08, 14:29   #53
Nija_
Zakorzenienie

Autorko wątku Moim zdaniem musisz rozstrzygnąć wszystko w swoim sumieniu

Ja znam kilka osób, które żyją w związkach niesakramentalnych. Osoby te wcześniej miały śluby kościelne z innymi partnerami, nie układało im się i skończyło się rozwodem. Teraz, w nowych, niesakramentalnych związkach, są szczęśliwi. Wiem, że chodzą do kościoła (katolickiego), ale nie przystępują do spowiedzi i komunii. Nie wierzę, że Bóg wolałby, żeby ze względu na wcześniej złożoną przysięgę, pozostały samotne do końca życia Po prostu widzę ich szczęście, widzę z jaką miłością wychowują dzieci, itd. Robią wiele dobrego i moim zdaniem to strasznie niesprawiedliwe, że KK pozbawia sakramentalnego życia ludzi, którzy popełnili jeden błąd - wzięli ślub kościelny z nieodpowiednią osobą. Inna sprawa, że Ewangelia mówi jasno: Każdy, kto oddala swoją żonę, a bierze inną, popełnia cudzołóstwo; i kto oddaloną przez męża bierze za żonę, popełnia cudzołóstwo. I Czyż nie wiecie, że niesprawiedliwi nie posiądą królestwa Bożego? Nie łudźcie się! Ani rozpustnicy, ani bałwochwalcy, ani cudzołożnicy, ani rozwięźli...

Zakładając, że małżeństwo Twojego TŻa nie zostanie uznane za nieważne, musisz zastanowić się, czy wyobrażasz sobie przez całe swoje życie nie przystępować do spowiedzi i komunii. Czy komunia jest dla Ciebie czymś bardzo ważnym?

Ja myślę, że Bogu bardziej chodziło o to, żeby mąż nie zostawiał kobiety bez środków do życia - teraz wiadomo, mamy inne czasy, inne społeczeństwo, samotne kobiety świetnie dają sobie radę, więc moim zdaniem można te słowa rozumieć trochę inaczej.

Powiem Ci jeszcze, że np. w Niemczech osoby w związkach niesakramentalnych przystępują do spowiedzi (powszechnej ) i komunii. Niby jest jeden powszechny Kościół, a zasady różne... Pewnie Watykan potępia praktyk udzielania komunii takim osobom, ale fakty są takie, że miejscowy ksiądz zna sytuacją tej pary i nigdy nie odmówił im komunii.

Cytat:
Domyślam się, co czujesz

Cytat:
[1=640153e4df0157aa7c29548 7ff8c20c42fd57238_65c176d 09c1ac;13639963]Jak najbardziej
Nie mogą przyjmować Eucharystii.
Z sakramentów pozostaje jeszcze namaszczenie chorych i pokuta.
[/QUOTE]

Osoby pozostające w związkach niesakramentalnych, wg KK, trwają w grzechu cudzołóstwa. Mogą sobie iść do spowiedzi, tylko po co... Jeżeli nie żałują i nie postanawiają poprawy to i tak nie dostaną rozgrzeszenia

Edytowane przez Nija_
Czas edycji: 2009-08-08 o 14:30
Nija_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

REKLAMA
Stary 2009-08-08, 14:44   #54
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Nija_ Pokaż wiadomość
Osoby pozostające w związkach niesakramentalnych, wg KK, trwają w grzechu cudzołóstwa. Mogą sobie iść do spowiedzi, tylko po co... Jeżeli nie żałują i nie postanawiają poprawy to i tak nie dostaną rozgrzeszenia
Ale możliwość zawsze mają.
Stary 2009-08-08, 14:48   #55
Nija_
Zakorzenienie

Autorko wątku Jeszcze coś Jeżeli wierzysz w Boga, to pewnie znasz Ewangelię. Jezus wybaczał łotrowi na krzyżu. Wybaczył Piotrowi, który trzy razy się go zaparł. Naprawdę wierzysz, że Tobie nie wybaczy związku z człowiekiem, z którym chcesz stworzyć szczęśliwą rodzinę?

A co myśli Twój TŻ o całej tej sytuacji? Czy dla niego duże znaczenie mają zasady KK? Jak on będzie czul się z tym, że nie będzie mógł przystępować do komunii?
Stary 2009-08-08, 15:08   #56
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Nija_ Pokaż wiadomość
Autorko wątku Jeszcze coś Jeżeli wierzysz w Boga, to pewnie znasz Ewangelię. Jezus wybaczał łotrowi na krzyżu. Wybaczył Piotrowi, który trzy razy się go zaparł. Naprawdę wierzysz, że Tobie nie wybaczy związku z człowiekiem, z którym chcesz stworzyć szczęśliwą rodzinę?
Niestety nie jesteśmy w stanie określić, czy Bogu się to spodoba czy nie. Może i wybaczy, ale nie sądzisz, że takie myślenie podchodzi pod "będę żył tak jak żyję, bo jestem szczęśliwy, a przecież Bóg jest dobry i chce mojego szczęścia, więc liczę na to, że nic mi nie zrobi". A to zdaje się grzech przeciw Duchowi śwętemu (http://mateusz.pl/pow/011206.htm).
Stary 2009-08-08, 15:26   #57
Monika DM
Raczkowanie

Cytat:
Niestety nie jesteśmy w stanie określić, czy Bogu się to spodoba czy nie. Może i wybaczy, ale nie sądzisz, że takie myślenie podchodzi pod "będę żył tak jak żyję, bo jestem szczęśliwy, a przecież Bóg jest dobry i chce mojego szczęścia, więc liczę na to, że nic mi nie zrobi". A to zdaje się grzech przeciw Duchowi śwętemu (http://mateusz.pl/pow/011206.htm).
To samo miałam napisać.

Jednak, to, co mówi Nija jest bardzo ważne. Autorko wątku musisz się zastanowić, czy rzeczywiście chcesz tak żyć. Czy przystępowanie do Komunii jest dla Ciebie tak ważne, a jeśli tak, to czy potrafisz zrezygnować z życia z rozwodnikiem? Sweetish - odpowiedz sobie na te pytania i zastanów się też nad tym, czy to jedyny człowiek, z którym wyobrażasz sobie swoje życie?? Jeśli tak, to zastanów się tez nad tym w jaki sposób mogłabyś zadośćuczynić Bogu i Kościołowi ten, bądź, co bądź, grzech...

Ps. Nija, o co chodziło Bogu, tak do konca nie wiemy. Nie jestem specjalistą od egzegezy czy proforystyki, więc niestety Ci nie powiem, przypuszczam, że żaden z nich nie może tego powiedzieć z całą pewnością. A jednak, jeśli jesteś wierząca, to zauważ fakt, że w Kościele działa Bóg przez Ducha Świętego i On, obdarza ludzi, sprawujących pewną "włądzę" w Kościele natchnieniem, dzięki któremu możemy, w jakimś tam stopniu wiedzieć, czego ten Bóg od nas oczekuje i jaka jest Jego wola. (tak przynajmniej wierzą katolicy)

Edytowane przez Monika DM
Czas edycji: 2009-08-08 o 15:28

REKLAMA
Stary 2009-08-08, 15:40   #58
Nija_
Zakorzenienie

[1=640153e4df0157aa7c29548 7ff8c20c42fd57238_65c176d 09c1ac;13644729]Niestety nie jesteśmy w stanie określić, czy Bogu się to spodoba czy nie. Może i wybaczy, ale nie sądzisz, że takie myślenie podchodzi pod "będę żył tak jak żyję, bo jestem szczęśliwy, a przecież Bóg jest dobry i chce mojego szczęścia, więc liczę na to, że nic mi nie zrobi". A to zdaje się grzech przeciw Duchowi śwętemu (http://mateusz.pl/pow/011206.htm).[/QUOTE]

Ja wiem, że to inna sytuacja, bo zarówno łotr jak i Piotr (ale mi się zrymowało ) zrozumieli swój błąd i żałowali. A to otwiera drogę do wybaczenia. Natomiast ludziom żyjącym w związkach niesakramentalnych, cholernie trudno żałować.

Zasadniczo grzechem jest to, co złego czynimy. W tym czynie naprawdę trudno zobaczyć zło. No bo - zakładając, że małżonkowie sakramentalni rozstali się w zgodzie, nie chcą mieć ze sobą nic wspólnego i każde idzie w swoją stronę - kogo oni krzywdzą? Nikogo. Co więcej - pragną kochać i być kochani, chcą stworzyć rodzinę z innym człowiekiem i codziennie dzielić się z nim miłością. Jedynym złem może tu być wykroczenie przeciwko "prawu".

Nie wierzę, że np. grzech morderstwa ma dla Boga taką samą wagę jak cudzołóstwo czy "mówienie fałszywego świadectwa przeciw bliźniemu". Owszem, zdrada żony czy męża na pewno boli drugą osobę, oszczerstwo też, ale...

No cóż, niezbadane są wyroki boskie I faktycznie nie jesteśmy w stanie określić co się Bogu spodoba czy nie. Możemy tylko zgadywać

---------- Dopisano o 16:40 ---------- Poprzedni post napisano o 16:27 ----------

Cytat:
Napisane przez Monika DM Pokaż wiadomość
Ps. Nija, o co chodziło Bogu, tak do konca nie wiemy. Nie jestem specjalistą od egzegezy czy proforystyki, więc niestety Ci nie powiem, przypuszczam, że żaden z nich nie może tego powiedzieć z całą pewnością. A jednak, jeśli jesteś wierząca, to zauważ fakt, że w Kościele działa Bóg przez Ducha Świętego i On, obdarza ludzi, sprawujących pewną "włądzę" w Kościele natchnieniem, dzięki któremu możemy, w jakimś tam stopniu wiedzieć, czego ten Bóg od nas oczekuje i jaka jest Jego wola. (tak przynajmniej wierzą katolicy)
Byłoby hipokryzją, gdybym uważała się za katoliczkę Autorytetu KK też nie uznaję. Bliższy jest mi protestantyzm.

BTW Czytałam sobie wczoraj Ewangelię św. Łukasza i czytając fragment Gdy cały lud się przysłuchiwał, rzekł do swoich uczniów: «Strzeżcie się uczonych w Piśmie, którzy z upodobaniem chodzą w powłóczystych szatach, lubią pozdrowienia na rynku, pierwsze krzesła w synagogach i zaszczytne miejsca na ucztach. Objadają oni domy wdów i dla pozoru długo się modlą. Ci tym surowszy dostaną wyrok». od razu pomyślałam o przedstawicielach KK w Polsce
Stary 2009-08-08, 16:12   #59
Monika DM
Raczkowanie

Cóż, rozumiem.... Wobec tego wybacz, że napisałam "jesli jesteś wierząca", ponieważ chodziło mi bardziej o "katoliczkę", protestanckiej wersji nie przewidziałam

Być może owe powłóczyste szaty w taki sposób się kojarzą, ale nie zapominajmy w jakich czasach i środowisku żył Jezus. Niewątpliwie nie krytykuje On w tym fragmencie konkretnego wyznania, bądź hierarchów któregokolwiek z Kościołów, bowiem nie tylko w KK chodzi się w "powłóczystych szatach". I, bądź co bądź, nawet jeśli zdarzają się niezbyt miłe przypadki w KK, nie należy zapominać, że nie tylko tam.

Przepraszam za offtop
Stary 2009-08-08, 16:26   #60
Nija_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Monika DM Pokaż wiadomość
Cóż, rozumiem.... Wobec tego wybacz, że napisałam "jesli jesteś wierząca", ponieważ chodziło mi bardziej o "katoliczkę", protestanckiej wersji nie przewidziałam

Być może owe powłóczyste szaty w taki sposób się kojarzą, ale nie zapominajmy w jakich czasach i środowisku żył Jezus. Niewątpliwie nie krytykuje On w tym fragmencie konkretnego wyznania, bądź hierarchów któregokolwiek z Kościołów, bowiem nie tylko w KK chodzi się w "powłóczystych szatach". I, bądź co bądź, nawet jeśli zdarzają się niezbyt miłe przypadki w KK, nie należy zapominać, że nie tylko tam.

Przepraszam za offtop
Ludzie często zakładają, że w Polsce to albo katolik albo bezbożnik (celowo nie używam słowa ateista ), inne opcje mało kto bierze pod uwagę. Ale rozumiem, rozumiem

Zgadzam się z tym. Również myślę, że nie krytykuje On jednej grupy ludzi, którzy skupieni są w jednej organizacji (np. KK) i zajmują tam zaszczytne stanowiska, tylko odnosi te słowa do każdego człowieka indywidualnie i posługuje się tutaj metaforą. Jak powiedział W. Cejrowski u Wojewódzkiego: Wszyscy grzeszymy pychą, trzeba tylko znać miarę

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości