Walczyć o odszkodowanie? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-08-24, 17:29   #1
kasiaaa123
Przyczajenie

Walczyć o odszkodowanie?

Witam Wizażanki ,

jestem tu nowa, ale forum podczytuję od jakiegoś czasu. Wiem, że przebywa tu wiele osób na poziomie i z różnymi ciekawymi doświadczeniami, chciałam prosić o radę.

Urodziłam się z okołoporodowym porażeniem splotu barkowego. Byłam dość dużym dzieckiem [5,5 kg], a lekarze zdecydowali o porodzie siłami natury. Doszło do dystocji barkowej. Moja prawa ręka nie jest sprawna i nigdy nie będzie, pomimo przeprowadzonej operacji i rehabilitacji trwającej 10 lat. Mam orzeczenie o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności na stałe i zasiłek w wysokości 153 zł. Staram się o rentę socjalną z tytułu niezdolności do pracy, ale już raz mi jej nie przyznano. Niestety, moi rodzice, przejęci i niemający nigdy do czynienia z podobną sytuacją, nie zrobili nic w sprawie odszkodowania. Ostatnio zaczęłam się bardziej interesować podobnymi przypadkami i okazuje się, że ludzie dostają gigantyczne pieniądze w takich sytuacjach. I tu pojawia się moje pytanie, czy mam jakiekolwiek szanse na otrzymanie odszkodowania pomimo tego, że od porodu minęło ponad 18 lat?

Pytanie kieruję głównie do osób mających jakiś kontakt z prawem i tych, którzy mieli podobną sytuację wśród bliskich.
kasiaaa123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-24, 17:54   #2
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari
Dot.: Walczyć o odszkodowanie?

Cytat:
Napisane przez kasiaaa123 Pokaż wiadomość
Witam Wizażanki ,

jestem tu nowa, ale forum podczytuję od jakiegoś czasu. Wiem, że przebywa tu wiele osób na poziomie i z różnymi ciekawymi doświadczeniami, chciałam prosić o radę.

Urodziłam się z okołoporodowym porażeniem splotu barkowego. Byłam dość dużym dzieckiem [5,5 kg], a lekarze zdecydowali o porodzie siłami natury. Doszło do dystocji barkowej. Moja prawa ręka nie jest sprawna i nigdy nie będzie, pomimo przeprowadzonej operacji i rehabilitacji trwającej 10 lat. Mam orzeczenie o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności na stałe i zasiłek w wysokości 153 zł. Staram się o rentę socjalną z tytułu niezdolności do pracy, ale już raz mi jej nie przyznano. Niestety, moi rodzice, przejęci i niemający nigdy do czynienia z podobną sytuacją, nie zrobili nic w sprawie odszkodowania. Ostatnio zaczęłam się bardziej interesować podobnymi przypadkami i okazuje się, że ludzie dostają gigantyczne pieniądze w takich sytuacjach. I tu pojawia się moje pytanie, czy mam jakiekolwiek szanse na otrzymanie odszkodowania pomimo tego, że od porodu minęło ponad 18 lat?

Pytanie kieruję głównie do osób mających jakiś kontakt z prawem i tych, którzy mieli podobną sytuację wśród bliskich.
Moim zdaniem już się przedawniło niestety

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-24, 19:01   #3
ViLLeMkA
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
ale przecież dopiero niedawno autorka wątku stała się pełnoletnia..
nie można nic zrobić..?

ViLLeMkA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-24, 19:02   #4
kycia1
Wtajemniczenie

Faktycznie moze byc juz za poźno

http://fakty.interia.pl/news/jak-dlu...owania,1326085

http://odszkodowania.blogspot.com/20...1_archive.html (tego nie doczytalam)
Stary 2009-08-24, 19:08   #5
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez ViLLeMkA Pokaż wiadomość
ale przecież dopiero niedawno autorka wątku stała się pełnoletnia..
nie można nic zrobić..?
to tutaj nic nie zmienia, bo rodzice jako jej przedstawiciele ustawowi mogli wystąpić o odszkodowanie.
O szkodzie było wiadomo od początku więc jeśli chodzi o prawo cywilne i odszkodowanie no to niestety po 10 latach się przedawnia i nic się nie da zrobić.
Tzn. zrobić się da... Bo ten kto szkode wyrządził po upływie terminu przedawnienia może dobrowolnie spełnić roszczenie, no ale wiadomo, że lekarz się w życiu do błędu nie przyzna

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-24, 19:45   #6
kasiaaa123
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość

dopuszczałam do siebie taką myśl

no tak, lekarz może dobrowolnie spełnić roszczenie, a ten konkretny lekarz to chyba już nawet nie żyje
Stary 2009-08-24, 21:50   #7
ever-dream
Wtajemniczenie

Moj tata pracuje, że tak powiem w temacie. Niestety na odszkodowanie nie masz szans, przedawniło się. Szkoda, ze po urodzeniu rodzice się nie postarali, bo moglabys dostac naprawde duze pieniadze Pozdrawiam

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-08-24, 22:14   #8
kasiaaa123
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez ever-dream Pokaż wiadomość
Moj tata pracuje, że tak powiem w temacie. Niestety na odszkodowanie nie masz szans, przedawniło się. Szkoda, ze po urodzeniu rodzice się nie postarali, bo moglabys dostac naprawde duze pieniadze Pozdrawiam

tak myślałam, ale wolałam zapytać

wobec tego w środę będę walczyć o rentę, może tym razem się uda
Stary 2009-08-24, 23:09   #9
Madelie
Zadomowienie

Kasiu, na Twoim miejscu poradziłabym się specjalisty z zakresu prawa cywilnego i medycznego. Przy uniwersytetach działają studenckie poradnie prawne, które udzielają takich porad bezpłatnie. A nuż coś jeszcze uda się zrobić…
Stary 2009-08-29, 18:50   #10
kasiaaa123
Przyczajenie

Zapytałam znajomą osobę, która właśnie skończyła prawo co o tym myśli i w odpowiedzi dostałam:

Troszkę poszperałam i moim zdaniem możesz się ubiegać o zadośćuczynienie pieniężne za doznaną krzywdę niezależnie od renty, która ci się należy z powodu częściowej utraty zdolności do pracy zarobkowej, zwiększenia potrzeb i zmniejszenia widoków na przyszłość. W takim przypadku renta należy ci się na mocy art. 444par 2 kodeksu cywilnego niezależnie od zadośćuczynienia pieniężnego na mocy 445 par 1. Roszczenia te przedawniają się z upływem 3 lat od dnia w którym poszkodowany dowiedział się o szkodzie i osobie obowiązanej do jej naprawienia. Ponieważ szkoda powstała przy porodzie, a Ty jesteś poszkodowaną, przedawnienie nie może skończyć się wcześniej niż przed upływem dwóch lat od uzyskania pełnoletności, a Ty masz 19 lat wiec roszczenie jeszcze się nie przedawniło. (Art. 442par 1 w związku z 442 par 4). Poza tym w tym wypadku szkoda jest wynikiem rażącego niedbalstwa, niezachowania reguł ostrożności, których można by było oczekiwać w danej sytuacji i nawet jeśli popełniono ją nieumyślnie to i tak może to stanowić przestępstwo i tu przedawnienie wynosi 20 lat. ( 442 par 2). Poza tym odpowiedzialność ponosi szpital (a nie sami lekarze zatrudnieni na podstawie umowy o pracę art 120 kodeksu pracy). Zarówno renta jak i zadośćuczynienie ci się należą. Tyle tylko, że wszystko oczywiście musi być odpowiednio udokumentowane, ale jeżeli starałaś się o rentę to pewnie masz stosowne oświadczenia. Jeżeli masz zamiar dochodzić zadośćuczynienia to troszkę się trzeba spieszyć bo jak teraz masz 19 lat to za rok wszystko się przedawni.

Co o tym sądzicie?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości