|
|||||||
| Notka |
|
| Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
Bali czy Tajlandia - Ko Samui ???
Mam dylemat
... zastanawiam sie nad wakacjami w przyszlym roku i nie moge sie zdecydowac... cenowo wychodzi mi prawie na to samo... mam juz miejsce w ktorym chcialabym sie zatrzymac ale nie wiem co wybrac ...Tajlandie uwielbiam i chetnie bym sie tam ponownie wybrala tym bardziej, ze bylam w zupelnie innym regionie... Ko Samui fascynuje mnie od jakiegos czasu i byla moim pierwszym wyborem... Dopoki grzebiac w sieci nie trafialm na Bali, ktora do tej pory omijalam majac ciagle w glowie bomby, ktore pare lat temu narobily wiele nieszczescia... o samej wyspie na razie nie wiem za duzo ale bardzo mnie zainteresowala... I tu moje pytanie... byla moze ktoras na Bali ?? ... co warto zobaczyc, jakie miejsca sa najciekawsze... moze to pomoze mi podjac decyzje ...
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Bali czy Tajlandia - Ko Samui ???
hmmm... wychodzi mi na to, ze nikt nie byl na Bali
... no nic pozostaje mi poszukanie informacji w przewodnikach...
|
|
#3 |
|
Rozeznanie
|
Jesli juz bylas w Tajlandii to teraz polecam Bali. Jest niestety wiecej sprzedajacych typu 'kup to kup to kup to', ale tez jest slicznie. A co do Ko Samui to nie wiem czy wybralas sie nieco dalej, ale polecam Ko Tao.
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
... znalazlam resort bardziej na polnocy, co prawda tam nie ma ladnej plazy, bo jest czarna wulkaniczna ale ja i tak na plazy nie siedze... ale za to na pewno tam bedzie spokoj...
|
|
|
#5 |
|
Rozeznanie
|
To dobrze, bo Kute zdecydowanie odradzam
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
jak mi sie zachce dnia na plazy to wtedy moge sie na piaszczysta wybrac
... ale faktycznie intensywnie szukalam miejscam ktore nie jest bardzo popularne ... staram sie unikac tych "najbardziej znanych" miejsc... naszukalam sie troche bo o Bali niewiele wiedzialam ale im wiecej zdjec ogladam i czytam tym wieksza ochote nabieram ...
|
|
#7 |
|
Rozeznanie
|
Coz, ja za wiele nie podpowiem, bo bylam tam co prawda dwa razy, ale nazwe to 'tranzytem'. Plazy prawie wogole nie widzialam. Zatrzymalam sie i w Kucie i w Ubud. Ubud zdecydowanie lepsze, ale to nadal miasto. 'Poruszalam' sie po Bali z przewodnikiem Lonely Planet w reku. Niestety trzeba sie zaopatrzyc w nowy, bo wszystko sie tam bardzo szybko zmienia. Taksowki sa dosc tanie, duzo nimi jezdzilam i wogolenie nie oberwalam po kieszeni.
A masz zamiar zwiedzac tylko Bali, czy jakies inne wyspy w poblizu rowniez? |
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
przede wszystkim Bali a jak torche czasu zostanie to chcialabym Lombok zobaczyc
|
|
#9 |
|
Rozeznanie
|
Jesli Lombok to polecam rowniez Gili Islands. Trzy male wysepki pomiedzy Bali a Lombok, nalezace do Lombok.
Zycze wiec udanych przyszlorocznych wakacji
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
Desti wybrałaś już miejsce?
Ja byłam w zeszłym roku na Koh Samui. Jakby co to pytaj |
|
|
|
|
#11 |
|
Przyczajenie
|
my lecimy znowu na wakacje, juz nie moge sie doczekac!!!!
Edytowane przez buziaczek81 Czas edycji: 2012-07-31 o 23:48 |
|
|
|
|
#12 |
|
Przyczajenie
|
buziaczek81; A gdzie dokładnie spałaś ?
My z chłopakiem wybraliśmy 10 dniową wycieczkę która polegała mniej więcej na tym iż mieliśmy 5 różnych noclegów i byliśmy często w ruchu, nie mniej mieliśmy czas na wylegiwania się na plażach. Bardzo fajna wycieczka, w dodatku mieliśmy w programie jeden dzień nurkowania w zatoce Andamańskiej, zwiedzanie Bangkoku i rejs między Phuket, Ko Lanta i jakimiś innymi nad którymi musiała bym pomyśleć Nie mniej cudowne miejsca, bajeczna pogoda (pora sucha zrobiła swoje). Polecam Tajlandię :P |
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
Gili ponoć są piękne. Też planowaliśmy Bali, ale w końcu stanęło na Koh Chang, Koh Kood lub coś w tych okolicach.
|
|
|
#14 |
|
Raczkowanie
|
trochę zapomniany wątek, ale może ktoś mi odpisze... za tydzień lecę na Bali i mam parę pytań, czy mam brać torbę praktycznie pustą? Chodzi mi o to, że wyczytałam, że można tam się obkupić... ale nie wiem, jak z jakością i cenami tych rzeczy... dodatkowo, nie szczepiłam się na nic, ale zastanawiam się, co powinnam wziąć z rzeczy apteczno- medycznych
nie wiem, jakiś stoperan, no wiecie o co chodzi. No i poprosze o jakieś praktycznie informację. Z góry dzięki
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
Wątek stary ale bez sensu zakładać nowy.
Które miejsce polecacie? Niestety nie byłam ani w Tajlandii a tym bardziej na Bali stąd moje pytanie
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
Mi w Tajlandii podobało się wszędzie, ale więcej poczytasz na wątku o Tajlandii
Ja baaardzo polecam Koh Lipe ![]() Na Bali nie byłam, więc niestety nic nie podpowiem. |
|
|
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
Bali jest cudowne, szczegolnie zwiedzane na skuterkach. mozesz je wynajac za 5 dolarow za dzien. Strasznie jednak wyspa zakrokrowana. Tez mi mowili, zeby nic nie brac, wszystko mozna kupic, i rzeczywiscie jest tanio, ale nie sa to najlepszej jakosci ubrania.
Na Bali bylam rok temu, 7 dni- sama. Nocowalam u chlopaka z CS. Poznalam wspanialych ludzi, moj host zabral mnie to najpiekniejszych miejsc na wyspie. Polecam zatrzymac sie na poludniu wyspy. Moja relacja jest tutaj: https://womanontheway.wordpress.com/...011-bali-viii/
|
|
|
#18 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#19 |
|
Przyczajenie
|
CS to couchsurfing, fajna sprawa
Wybieram sie w kwietniu na Bali na własną rękę, i interesują mnie wszelkie porady, co zobaczyć, co odpuścić...
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A możesz rowinąc co to jest ten couchsurfing??
|
|
|
#21 |
|
Przyczajenie
|
My na Bali konkretnie też będziemy w maju, Singapur też w planach, oprócz tego Kuala Lumpur, Bangkok i Phuket. Jeżeli chodzi o CS, to najlepiej poczytać w necie, np.:
http://pl.wikipedia.org/wiki/CouchSurfing Nigdy z tego nie korzystaliśmy szczerze mówiąc, ale moi znajomi owszem i są bardzo zadowoleni. Może tym razem o tym pomyślimy... |
|
|
|
|
#22 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
My już porezerwowaliśmy sobie hotele i guesthouse na Jawie-będzimey mieszkać na polu ryżowym
|
![]() |
Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:38.

... zastanawiam sie nad wakacjami w przyszlym roku i nie moge sie zdecydowac... cenowo wychodzi mi prawie na to samo... mam juz miejsce w ktorym chcialabym sie zatrzymac ale nie wiem co wybrac
...
...
-> co sroce w oko wpadnie 

... no nic pozostaje mi poszukanie informacji w przewodnikach...

... ale faktycznie intensywnie szukalam miejscam ktore nie jest bardzo popularne