|
|
#2191 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Wirtualne przyjaciółki cz.III
Cytat:
Tam są dwa pieski, jeden to owczarek niemiecki i jego miałam, ale bardzo krótko, bo miał zawał; a drugi to bernardyn i mam go aktualnie ![]() MaPa witam napisz co tam się u ciebie działo![]() nafiyqa No to super ja też już trochę nauki angielskiego mam za sobą, ale jutro i pojutrze muszę się jeszcze pouczyć. Głupio mi dała lekarka zwolnienie bo do środy, czyli w czwartek musiałabym już iść do szkoły, tak jakby mi się opłacało na te dwa dni iść jak nie mam nic przepisanego i wogóle w temacie na lekcjach nie będę![]() madlen345 garnek to strona gdzie ludzie wrzucają zdjęcia jakie zrobili. A tak wogóle to witam wszystkich, chyba jestem pierwsza Edytowane przez 6cf34e7e8f39cee75534fdb852be8187cc381168_600e0a0280783 Czas edycji: 2009-09-21 o 11:15 |
|
|
|
|
#2192 |
|
Raczkowanie
|
|
|
#2193 |
|
Zakorzenienie
|
czeeeeeść!!!!!!
ale tu napisałyście dużo jak mnie nie było mam nadzieję, że się nie pogniewacie jeśli nie przeczytam, ale naprawdę nie mam siły ![]() wczoraj z TŻ byłam (UWAGA!) w kościele pierwszy raz od chyba 3 lat. I powiem wam, że czułam się jak idiotka i byłam zła na TŻ bo mnie w sumie zaszantażował trochę... Ale potem mi chylil nieba (a trzeba było bo przed okresem byłam jak potwór) i z racji pogodzenia się... poszliśmy pobiegać ale ja lubię ten ból ![]() ![]() )a od dziś znow szkoła -powoli muszę nadrabiac konspekty,tak, że teraz odpoczywam, a potem siadam i piszę, piszę i jeszcze raz piszę... ![]() ---------- Dopisano o 12:16 ---------- Poprzedni post napisano o 12:14 ---------- i dołączam do pytania do werki -co się stało? Czemu płakuniasz? ![]() w ogóle wiecie co wczoraj jak byłam w kościele to gdzieś o tej godzinie umarła moja ciocia, ja o tym nie wiedziłam, (ale wiedziałam, że umrze do końca tygodnia) i mi się dziś ona przyśniła miejsce akcji snu -kościół -ciocia przyszła się modlić o zdrowie i wszyscy byli pogodzeni i siedzieli w ławce razem (bo ta ciocia i wujek i ich córka się odwrócili od rodziny). I wchodzę dzis rano do domu (bo dzis o 8 od TŻ wróciłam) i pierwsze co słyszę po "cześć" od mamy to to, że ciocia wczoraj umarła okolo 10 rano ![]()
Aparatka od 11.10.2014 (góra). Dół od 11.04.2015. Edytowane przez kat123 Czas edycji: 2009-09-21 o 12:21 |
|
|
|
#2194 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=6cf34e7e8f39cee75534fdb 852be8187cc381168_600e0a0 280783;14354193]Pomyśle jeszcze nad kolegą od kumpeli, ale wolałabym kolegę mojego brata
Tam są dwa pieski, jeden to owczarek niemiecki i jego miałam, ale bardzo krótko, bo miał zawał; a drugi to bernardyn i mam go aktualnie ![]() [/QUOTE] To męcz brata ![]() Widziałam obydwa ![]() ---------- Dopisano o 12:33 ---------- Poprzedni post napisano o 12:30 ---------- Cytat:
![]()
|
|
#2196 |
|
Raczkowanie
|
karolka1980-80 : liceum profil prawniczy
)ale dzisiaj dzien do dupy 6 dni wolnego i znowu 6.30 pobudka... ;| |
|
|
|
#2197 |
|
Konto usunięte
|
Hej po weekendzie
Uczelnia pozytywnie zaliczona, oby więcej takich zjazdów i takich wykładowców |
|
|
|
#2198 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
troszkę popisałyśmy, ale nie aż tak dużo też byłam wczoraj w kościele, tylko że ja staram się chodzić![]() Pewnie ciocia potrzebowała twojej modlitwy, a poza tym przykro mi z powodu śmierci twojej cioci mam nadzieję, że jakoś się trzymasz![]() lilianna69 prawnicze?? jak ja nie lubię prawa, ja miałam w 2 klasie elementy prawa i tam było dużo nauki i trzeba było umieć wszystko dokładnie, nie można było opisać czegoś własnymi słowami. Ja się budzę przed 5 bo rodzice wtedy szykują się do pracy, chociaż wychodzą o 5:30 to już nie zasypiam i tak leżę do 6:30 i dopiero wstaje z wyrka ![]() czarnulkax będę męczyć brata ale od następnego miesiąca, bo póki co uważa, że to za wcześnie się pytać kumpla o takie rzeczy.cherrry2009 a ja dalej chodzę w źle dobranych |
|
|
|
|
#2199 |
|
Zakorzenienie
|
[1=6cf34e7e8f39cee75534fdb 852be8187cc381168_600e0a0 280783;14360202]cześć
troszkę popisałyśmy, ale nie aż tak dużo też byłam wczoraj w kościele, tylko że ja staram się chodzić![]() Pewnie ciocia potrzebowała twojej modlitwy, a poza tym przykro mi z powodu śmierci twojej cioci mam nadzieję, że jakoś się trzymasz![]() [/QUOTE] ja tej cioci niemal nie znałam bo tak poza tym, że była żoną mojego ojca brata nic mnie z nia nie łączy... chciałam namówić rodzinę, by pojechali z grzeczności zapytać czy coś nie trzeba pomóc, ale sie upierają, że wujek ich i tak do domu nawet nie wpuści tak jak kilka lat temu jedną ciocię oj Ci ludzie...ja do kościoła nie chodzę. A rodzina TŻ tak i dlatego podstawiono mnie pod ścianą, bo oni nie wiedzą jakie ja mam poglądy na kościół i jak by to wyglądało jakbym nie poszła? i jeszcze mi TŻ mama dała bym na tacę dała -to oddałam TŻ pieniądzę, bo już się wkurzyłam za bardzo -bo raz, że nie moje pieniądze, a dwa że ja w zyciu zlotówki ot tak na kościół nie dam wkurza mnie, że większość ludzi robi wszystko na pokaz
|
|
#2200 |
|
Raczkowanie
|
karolka1980-80 ja wstaje o 6.30 tylko,zeby wlosy wypostowac xd bo do szkoly mam z 10min ;p ale coz jak chce sie ladnie wygladac trzeba sie pomeczyc ;dd
|
|
|
|
#2201 |
|
Konto usunięte
|
ja studiuje na pwsz w koninie teraz zaczynam,
|
|
|
|
#2202 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
W sumie nie ma co się dziwić rodzinie, u mni mówią, że jak babka umrze to nawet nie pójdą na pogrzeb, tylko że ta kobieta dołki pod nami kopie. Ja do kościoła chodzę z całą rodzinką, gorzej jest jak brat musi pracować, bo wtedy już tak chętnie do kościoła nie idziemy. Złotówkę, a czasami 50gr wrzucam na tacę, ale u nas widać, że w kościele robią, co chwilę dach naprawiają, ołtarz zmienili, zakupili drewno na nowe ławki i jak są krzyże drogi krzyżowej to teraz będą obrazki Mi tam nie przeszkadza jak ktoś wrzuci złotówkę albo nawet 2zł, ale dziwie się ludziom jak wrzucą 10zł czy nawet 50zł.lilianna69Ja się oduczyłam prostować włosy, ale jak wstaję rano to jem śniadanko, myje się z włosów to tylko grzywkę myje bo resztę włosów na wieczór. Prostuję grzywkę i kilka pasemek reszty włosów, daje jeść zwierzakom, posiedzę przy kompie, ubiore się i wyprowadzę psa
|
|
|
|
|
#2203 |
|
Zakorzenienie
|
[1=6cf34e7e8f39cee75534fdb 852be8187cc381168_600e0a0 280783;14360691]To widzę, że kontakty z ciocią były podobne jak u mnie z babką
W sumie nie ma co się dziwić rodzinie, u mni mówią, że jak babka umrze to nawet nie pójdą na pogrzeb, tylko że ta kobieta dołki pod nami kopie. Ja do kościoła chodzę z całą rodzinką, gorzej jest jak brat musi pracować, bo wtedy już tak chętnie do kościoła nie idziemy. Złotówkę, a czasami 50gr wrzucam na tacę, ale u nas widać, że w kościele robią, co chwilę dach naprawiają, ołtarz zmienili, zakupili drewno na nowe ławki i jak są krzyże drogi krzyżowej to teraz będą obrazki Mi tam nie przeszkadza jak ktoś wrzuci złotówkę albo nawet 2zł, ale dziwie się ludziom jak wrzucą 10zł czy nawet 50zł.[/QUOTE]u nas nikt pod nikim dołków nie kopał -po prostu się odcieli, obrazili itp... czasem mii tak przykro było, bo na mnie się obrazili bo byłam córką moich rodziców chyba -a poszło o jakies tam wesele durny powód (nikt z naszej wioski nie poszedł z rodziny, bo to byl taki okres, że ludzie pieniędzy nie mieli, a u mnie np. nie było z kim dzieci zostawić ( ja miałam chyba 7 lat a brat 2), bo pozapraszali bez dzieci ), a rodzina rozbita na ile lat Mój tato chodzi do kościoła, ja brat i mama nie. Ja nie chodzę bo nie mam potrzeby i otwarcie sie do tego przyznaję, że nie wierze w siły wyższe. Reszta ściemnia że sa wierzący niepraktykujący (taaa... higieniczny, ale nie myjący się ). Poza tym wkurza mnie cała organizacja kościoła -te całe radia maryje, tv trwam i księża jeżdzący mercedesami i podwożący małych chłopców. Ot tyle na ten temat. Zła organizacja, szarość i przeciętność i dużo slów rzucanych na wiatr. Żeby te nasze kościoły były takie radosne, kolorowe, by były prawdziwe zespoły gospel i radość z wiary -to bym nawet poszła popatrzeć i pouśmiechać się do szcześliwych ludzi . A tak? Nostalgia i smutek w tych naszych kościołach -i posępne miny
|
|
#2204 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
U rodziny ze strony taty jak było wesele i zaprosili tylko jego i mamę to też nie poszli, choć to było kilka lat temu, ale my jesteśmy tacy w miarę zgrani, że do rodziny wszędzie chodzimy razem. Pierwszy raz słyszę żeby to mężczyzna chodził do kościoła a kobieta nie ale jak kto woli![]() radia maryje, tv trwam wcale nie musisz słuchać/oglądać. A wg mnie do kościoła chodzi się nie dla księży a dla spokoju ducha, więc przymykam oczy na ich nowe samochody. Radości rzeczywiście brakuje u nas w kościele. U nas była kiedyś schola czyli taki dziecięcy czy młodzieżowy chórek do którego należałam, ale i tam brakowało jakiejś pozytywnej energii. Na próbach było super, wszyscy się śmiali, śpiewali radośnie, a w kościele tego nie było: wiekszość scholi kryła się za osobami stojącymi przed nimi żeby ich tylko nikt nie zauważył, a zamiast śpiewać ruszali tylko ustami Jakby u nas był gospel to chętnie sama bym się przyłączyła
|
|
|
|
|
#2205 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie się strasznie podoba gospel w tych kościołach zagranicznych
|
#2206 |
|
Konto usunięte
|
a mi chor w toruniu, bylam w jakims kosciele ale nie pamietam ktory
|
|
|
|
#2207 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do kosciolow u mnie w miescie jest jeden w ktorym jest zespol i mozna pojsc pospiewac sobie z ludzmi wszyscy sa usmiechnieci, atmosfera jest naprawde sympatyczna. bylam tam kilka razy i to jest racja , jak sie widzi ludzi usmiechnietych to od razu inaczej sie patrzy na to. a nie tak jak w takim kosciele jak na moim osiedlu jest, ze ksiadz swoje ludzie swoje, jedni ogladaja obrazy, drudzy jakies figurki witraze itp komentuja ehhh co to za wiara ? zadna tylko pokazywanie sie ze o to niby sie jest wierzacym. dla mnie to jest dziwne , ale jak ktos tylko pokazowe robi w kosciele to jest naprawde porabane. [1=6cf34e7e8f39cee75534fdb 852be8187cc381168_600e0a0 280783;14361348]To już widać, że wina ich odcięcia się od was stoi po ich stronie. U rodziny ze strony taty jak było wesele i zaprosili tylko jego i mamę to też nie poszli, choć to było kilka lat temu, ale my jesteśmy tacy w miarę zgrani, że do rodziny wszędzie chodzimy razem. Pierwszy raz słyszę żeby to mężczyzna chodził do kościoła a kobieta nie ale jak kto woli![]() radia maryje, tv trwam wcale nie musisz słuchać/oglądać. A wg mnie do kościoła chodzi się nie dla księży a dla spokoju ducha, więc przymykam oczy na ich nowe samochody. Radości rzeczywiście brakuje u nas w kościele. U nas była kiedyś schola czyli taki dziecięcy czy młodzieżowy chórek do którego należałam, ale i tam brakowało jakiejś pozytywnej energii. Na próbach było super, wszyscy się śmiali, śpiewali radośnie, a w kościele tego nie było: wiekszość scholi kryła się za osobami stojącymi przed nimi żeby ich tylko nikt nie zauważył, a zamiast śpiewać ruszali tylko ustami Jakby u nas był gospel to chętnie sama bym się przyłączyła [/QUOTE]U nas kiedys byl, przyjechali na kilka tygodni i naprawde swietnie bylo robili nawet proby z innymi ludzmi nie tylko w swoim gronie i bylo tak inaczej tak ze tak powiem rodzinnie
|
|
|
|
|
#2208 |
|
Konto usunięte
|
A mnie żadna wredota nie przywitała
|
|
|
|
#2209 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=6cf34e7e8f39cee75534fdb 852be8187cc381168_600e0a0 280783;14361348]To już widać, że wina ich odcięcia się od was stoi po ich stronie.
U rodziny ze strony taty jak było wesele i zaprosili tylko jego i mamę to też nie poszli, choć to było kilka lat temu, ale my jesteśmy tacy w miarę zgrani, że do rodziny wszędzie chodzimy razem. Pierwszy raz słyszę żeby to mężczyzna chodził do kościoła a kobieta nie ale jak kto woli![]() radia maryje, tv trwam wcale nie musisz słuchać/oglądać. A wg mnie do kościoła chodzi się nie dla księży a dla spokoju ducha, więc przymykam oczy na ich nowe samochody. Radości rzeczywiście brakuje u nas w kościele. U nas była kiedyś schola czyli taki dziecięcy czy młodzieżowy chórek do którego należałam, ale i tam brakowało jakiejś pozytywnej energii. Na próbach było super, wszyscy się śmiali, śpiewali radośnie, a w kościele tego nie było: wiekszość scholi kryła się za osobami stojącymi przed nimi żeby ich tylko nikt nie zauważył, a zamiast śpiewać ruszali tylko ustami Jakby u nas był gospel to chętnie sama bym się przyłączyła [/QUOTE]ja nie wiem czyja była wina, czy rodzina ich nie poinformowała, że nie przyjadą, czy oni się obrazili, bo nikt nie przyszedł (może mysleli, że zmowa?) nie wiem. Nigdy nie wnikałam. Wiem tylko, że mają drugą "okazję" do pogodzenia i nadal nic kiedys wujek był zadziorny, ale teraz chyba logiczne, że potrzebuje towarzystwa i rodziny... słów mi brak do nich. Jak małe dzieci po prostu.Ja nie przymykam, bo wielu wiezracych rzuca na tacę na nowego meśka ale wiadomo, że nie wszędzie tak jest TŻ ma bardzo sympatycznego ... no takiego księdza co się uczy i ma praktyki nie wiem jak to się nazywa ale facet jest przesympatyczny bogate chamy, taki czlowiek nie powinien byc przewodnikiem ludzi. Inna sprawa, że ja po prostu zamiast sie modlić wolę działać oczywiście nie ma nic przeciw osobom wierzącym bo wszystko jest ok, jak się nie przesadza. Ale ogólnie ja jestem otwarta na ludzi i ich wiarę nie lubie tylko jak sie ludzie z wiarą narzucają np. świadkowie Jehowy ![]() ---------- Dopisano o 17:49 ---------- Poprzedni post napisano o 17:42 ---------- mi też chór to mi się z gregoriańskim kojarzy a one sa smetne ![]() Cytat:
![]() No czyli mam rację u mnei same smęty w kościele i ksiądz durny do potęgi ![]() No i wiara na pokaz -też nie wiem po co to ktos chodzi bo co?Bo wypada? By sąsiedzi nie gadali? aj jak mnie to drażni
|
|
|
#2210 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2211 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Danaeee84 przywitałabym się z tobą, ale tak fajnie machasz tą pałą, że ja chce nią dostać ![]() kat123 ludzie mają różne charaktery. Mój tata babce i jej kochanemu synusiowi (mojemu wujkowi) wiele razy podawał rękę a Ci zawsze znaleźli jakiś problem i znowu się odwracali od nas. W podstawówce miałam super księdza, on potrafił po mszy wyjść do ludzi i rozmawiać z nimi, pożartować, na prawdę fajny był Teraz większość księży to na kasę leci, a nie z powołania nimi zostają![]() Moherów też nie lubię ![]() Spotkałam się już z tym, że facet został księdzem, bo go dziewczyna rzuciła. |
|
|
|
|
#2212 |
|
Zakorzenienie
|
[1=6cf34e7e8f39cee75534fdb 852be8187cc381168_600e0a0 280783;14361952]
Moherów też nie lubię ![]() Spotkałam się już z tym, że facet został księdzem, bo go dziewczyna rzuciła.[/QUOTE] przecz z moherami ![]() no patrz i do czego to doszło kiedys to kobity desperatki po nieudanej miłości szły do zakonu, a teraz faceci na księży
|
|
#2213 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A ja przegrałam przed chwilą zdjęcia z papugami na kompa
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2214 |
|
Wtajemniczenie
|
Kat, nie zawsze ktoś ściemnia jak mówi że jest wierzący a nie praktykujący, wiarę powinno się trzymać w sobie i myślę że Ci co nie ściemniają tak właśnie myślą. oj nie uogólniaj hi hi
Ja tam zawsze po kościele źle się czuję, jest mi słabo, kojarzy mi się z ponurymi twarzami i ziewaniem...i krzywą miną jak np.przyjdzie ktoś niedbale ubrany np.bezdomny, bo ojejku trzeba się pięknie do tego kościoła ubrać..no to halo dla kogo ten kościół,chyba dla pokazania się jaka to ja jestem święta i ładnie się do kościółka ubieram i daję na tacę i na kolędach żeby pokazać ile zarabiam, tak czasem właśnie to odczuwam. Ale ja sama mimo że już trochę w kościele nie byłam to mam taką potrzebę żeby do niego pójść, żeby się pomodlić i porozmawiać z Bogiem. Nie wyobrażam sobie żebym mogła w Niego nie wierzyć. W moich oczach sens życia wiele traci jeśli nie wierzy się w coś wyższego, doskonałego. Ale to moje zdanie. Tak samo cała ta organizacja jakim jest Kościół to troszkę takie zakłamanie, nie wiem czy dobrze myślę ale chyba Watykan spalił niektóre znalezione ewangelie bo im nie pasowały do ich zasad religii. Takie moje zdanie
|
|
#2215 |
|
Zakorzenienie
|
[1=6cf34e7e8f39cee75534fdb 852be8187cc381168_600e0a0 280783;14362155]Najwyraźniej troche czasy nam się zmieniły.
A ja przegrałam przed chwilą zdjęcia z papugami na kompa [/QUOTE]pokaż!! ja kocham papugaski
|
|
#2216 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie w kosciele jest ksiadz ktory ma dystans do ludzi ale jak przychodzi po koledzie to jest bardzo sympatyczny wiadomo inaczej, ale naprawde w porzadku jest i taki z powolania, i naprawde pieniadze zebral na kosciol wybudowal i juz jest ladny duzy i naprawde przyjemnie sie tam "siedzi" a teraz odszedl od nas jeden kleryk, szkoda bo polubilam go i nawet taki do mlodziezy byl fajny i pogadac z nim mozna bylo, Raz go spotkalam w szkole jak mialam praktyki to mi powiedzial ze ta kadra nauczycielska w ogole z nim nie rozmawia jako tako bo to ksiadz i w ogole a ja tam z nim lubilam rozmawiac i naprawde tez mi pomogl jak mialam problemy. Teraz przyszedl jakis inny mlody ksiadz i kurcze tak mysle sami tacy mlodzi fajni teraz ida na ksiezy, co nimi kieruje
moze powolanie a moze niektorych tylko kasa ? i to ze podatkow nie musza placic ?Mialam kiedys przyjaciolke wieloletnia zreszta...poszla na rok do zakonu, ale przkonala sie ze to nie jest to. Cale szczescie ze w pore bo potem bylo by za pozno jak by skladala juz sluby ![]() No ale to taka historia :P w rodzinie mam 3 zakonnice i sa naprawde kopniete pozytywnie
|
|
|
|
#2217 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
kat123już wrzucam
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2218 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wierzący -niepraktykujący to jak higieniczny ale sie nie myjący -mozliwe? Nie. Albo ktos wierzy, ale sobie wierzy po swojemu, ale niech nie gada głupot, bo nie ma czegos takiego jak wiara bez praktyki. Jak się wierzy, to się cos robi ku temu -chocby w myslach mówi "Aniele boży". Ja po prostu wysmiewam się z tego sformułowania. Poza tym moja mama gada, że wierzy -ale nei wierzy -więc po co? ![]() a propos ubioru -wiecie co mnie brzydzi? Stara babcia, która ściaga swój berecic a pod spodem ma tak tłuste kłaki, że bierze na takie cos jest dla mnie nie do przyjęcia. Jak się idzie pośród ludzi to możnaby bylo cos zrobic by nie smierdzieć i nie wygladac jakby się z wanną od miesięcy nei widzialo... Tak samo w autobusach i innych mijscach gdzie ludzie sie gromadzą.Dlatego mówię, że każdy ma swoją wiarę
|
|
|
#2219 |
|
Zakorzenienie
|
Karolka jakie slicznosci te Twoje papuzki
az milo popatrzec piekne !---------- Dopisano o 18:20 ---------- Poprzedni post napisano o 18:15 ---------- Opowiedzialabym Wam pewna historie na temat zycia i wiary w Boga....ale nie wiem czy chcecie tego sluchac a tym bardziej nie wiem czy kogos by to nie denerwowalo / urazilo/smieszylo/ draznilo (niepotrzebne skreslic).... |
|
|
|
#2220 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() madlen345 dziękuję właśnie ćwierkają mi za uchem
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:36.

To nie ma byc Twój chłopak, tylko partner na studniówkę, z którym masz się świetnie bawić 

mam nadzieję, że się nie pogniewacie jeśli nie przeczytam, ale naprawdę nie mam siły 
pierwszy raz od chyba 3 lat. I powiem wam, że czułam się jak idiotka 
miejsce akcji snu -kościół -ciocia przyszła się modlić o zdrowie
i wszyscy byli pogodzeni i siedzieli w ławce razem (bo ta ciocia i wujek i ich córka się odwrócili od rodziny). I wchodzę dzis rano do domu (bo dzis o 8 od TŻ wróciłam) i pierwsze co słyszę po "cześć" od mamy to to, że ciocia wczoraj umarła okolo 10 rano

mam nadzieję, że jakoś się trzymasz

:cm ok:

takie cos jest dla mnie nie do przyjęcia. Jak się idzie pośród ludzi to możnaby bylo cos zrobic by nie smierdzieć i nie wygladac jakby się z wanną od miesięcy nei widzialo... Tak samo w autobusach i innych mijscach gdzie ludzie sie gromadzą.