![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zakopane
do aquaparku zamierzamy się wybrac, a jezeli chodzi o wody geotermalne to robimy wycieczke 1dniowa do Oravicy na Słowacje, na tamtejszy aquapark odkryty ( miejmy nadzieje, ze bedzie ladna pogoda) a jesli nie to kryty;] no to na Morskie Oko sobie podreptamy troche:P Pozdrawiam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Raczkowanie
|
ja polecam na Słowacji Tatralandje.
a na Morskie oko idzie się jakieś 2,5 do 3 godzin wolnym tempem ![]()
![]() |
#33 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
W sumie w całym parku obowiazuje zakaz jazdy rowerem ![]() Co do pubów to masz do wyboru do koloru na Krupówkach . Ja polecam wejść ![]()
![]() |
![]() |
#34 |
Raczkowanie
|
w chochołowskiej można jeździć rowerem i to do samego schroniska
i Doliną Suchej Wody aż do Murowańca na Hali Gąsiennicowej ![]()
![]() |
#35 |
Raczkowanie
|
Wszystko jest przeciez na Krupówkach, te Twoje puby, restauracje itd.itp.
![]() Nie lubie gór ![]() Edytowane przez Westalka Czas edycji: 2009-07-30 o 11:37 Powód: post pod postem |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jadlo góralskie godziwe, a piwa w zyciu nigdy za wiele ![]() ![]() ![]() Tylko po co Ty bierzesz tego TZ-ta?? ![]() ![]() a powaznie - jak bylam jakis rok temu to pamietam muzeum figur woskowych gdzies w okolicach Krupowek. Polecam. Oprocz tego uwielbiam wszelakie skanseny oraz muzea - ale to juz dla koneserow. Ja rzadko odpuszczam taki przybytkom. Jednak nie jestem na biezaco co mozna zwiedzic obecnie w Zakopcu. Tak mnie nachodzi, zeby nadrobic te zaleglosci, ale poczekam z tym na "po sezonie". Wiec sama czekam na miejsca do polecania. PS: dla mnie morskie oko, to jeszcze nie trasa gorska ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Przyczajenie
|
ZAKOPANE-piękne miejsac które trzeba zobaczyć:)?
witam
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
Dot.: ZAKOPANE-piękne miejsac które trzeba zobaczyć:)?
Chodzi Ci o same Zakopane i "miejskie" okolice czy też o góry?
![]() |
#39 |
Rozeznanie
|
Wjazd taką kolejką na Gubałówkę (piękna panorama Zakopanego). Skocznie warto odwiedzic, Butorowy (bodajże krzesełka) i Kasprowy (kolej linowa) wierch.
Więcej mi do głowy nie przychodzi ![]()
![]() |
#40 |
Raczkowanie
|
Zgadzam się z poprzedniczką - również polecam Gubałówkę!
![]() I jeszcze: - Krupówki (w prawdzie to same sklepy, ale warto to miesjce odwiedzić ![]() - skocznia narciarska, - z okolic, to Tatrzański PN! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Agnieszka Wiktoria Wielon
|
![]()
Morskie Oko
Kasprowy Wierch Polana Antałówka przepiękny widok na skocznie i nosal Polana Kalatówki z ładnymi widokami na rejon Kasprowego Wierchu. Gubałówka z przejściem na Butorowy Wierch Dolina Kościeliska skoczna
![]() |
#42 |
Rozeznanie
|
Morskie Oko - Koniecznie!! a jeżeli lubisz chodzić po górach to możesz się z tamtąd wybrać do Doliny Pięciu Stawów np przez Świstówkę - Przepiękne widoki!!!! Polecam też Dolinę Kościeliską i Jaskinię Mroźną - to nawet na pierwszy dzień jako aklimatyzację i super spacer. Poza tym obowiązkowo Giewont - chyba że boisz się ostatniego podejścia (łańcuchy) to nie ryzykuj!!! - możesz dojść do Przełęczy Kondrackiej ( przepiękna panorama Zakopanego) . Ja najbardziej lubie podejście z Hali Kondratowej. Jeżeli nigdy nie byłaś w Zakopcu koniecznie kup sobie mapę i przewodnik. W samym Zakopanym polecam obejżeć kościółek na Jaszczurówce ( zbudowany z drewna bez użycia gwoździ)oraz kościółek i cmentarz na Pęksowym Brzysku (jeżeli można tak powiedzieć o cmentarzu - uroczy). Nie myśl że jestem jakąś dewotką bo polecam same kościoły ale nawet moje córki były pod wrażeniem tych miejsc i do dziś wspominając dostają gęsiej skórki. Jeżeli na Gubałówkę (w ramach odpoczynku) to można wjechać kolejką - pewna atrakcja , a na górze przejechać się na zjeżdżalni grawitacyjnej- fajna rzecz!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Raczkowanie
|
co zwiedzic w okolicach zakopca?
jedziemy z rodzina na wakacje 13 lipca...ale kompletnie nie wiem co warto zobaczyc.jest duzo informacji ale jedziemy z malym dzieckiem(11 miesiecy) i nie wiem na co mozna sobie pozwolic.dodam ze chcielibysmy wdrapac sie na jakas gore-tylko ktora bedzie na tyle latwa do pokonania zeby mozna bylo isc z nasza mala
![]()
![]() |
#44 |
Zadomowienie
|
Dot.: co zwiedzic w okolicach zakopca?
Oj z małą będzie ciężko. Umęczycie się tylko a nie odpoczniecie.
Co można zobaczyć będąc w Zakopanym? Na pewno Gubałówkę- można wejść lub skorzystać z kolei. Są tam jakieś restauracje, stoiska z różnymi rzeczami itd, piękne widoki! Oczywiście Krupówki- główna ulica (ale to raczej wieczorkiem) mnóstwo restauracji, pubów, stoisk, wszystkiegoooOoo Myślę, że warto wejść na Giewont- tyle, ze z dzieckiem jest to niemożliwe... raczej nie proponuje. Kasprowy Wierch- trzeba dojechać do Kuźnic (najlepiej mikrobusem, jeżdzą cały czas wiec z tym nie ma problemu) Morskie Oko jest śliczne. Koniecznie trzeba obejść dookoła. Stamtąd można się udać do Doliny Pięciu Stawów. A tak z takich mało męczących to można skocznie zobaczyć, stary cmentarz, kościółki jakies. Dużooo można zobaczyć byle czasu starczylo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
polecam GUBAŁÓWKE I KASPROWY WIERCH... tam można dojechac kolejka więc nie bedziedzie problemu z dzieckiem... sa piękne widoki... natomiast krupówki dla mnie są przereklamowane... puby i karczmy sa teraz wszędzie... dla mnie nic nadzwyczajnego... polecam także MORSKIE OKO warto zobaczyc... mozecie także zobaczyć skocznie... KROKIEW.... ![]() Będąc w Zakopanem warto także odwiedzić BUTOROWY WIERCH w Kościelisku jest to miejsce idealne do pieszych wędrówek podczas, których można podziwiać przepiękną panoramę Tatr. Będąc na górnej polanie Butorowego możena dojść do górnej stacji Gubałówki i zejść lub zjechać kolejką na dół... także mozna zaliczyć dwa w jednym... ![]() no i oczywiście polecam GIEWONT jak i koleżanka... ale z dzieckim to chyba nie bardzo.... ![]() a także stary cmentarz na PĘKSOWYM BRZYSKU.... ![]()
Zapraszam na swojego bloga --> http://zapachmiety.blog.pl Dziś: ciasto 3 bit ![]() _________________________ ________ "Większość ludzi ma tyle szczęścia, na ile sobie pozwoli" - Abraham Lincoln ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Raczkowanie
|
Dolina Kościeliska.
na Słowacji - termalne źródła i aqua park w Popradzie. polecam poczytać: http://zakopane.z-ne.pl/s,menu,pol,z...zakopanem.html
![]() |
#47 |
Raczkowanie
|
Gubałówka! Byłam w Zakopanem przez dawa lata z rzędu...Uwielbiam ją i ogromnie polecam! W tamtym roku byłam tam przez 16 dni i chyba tylko 2 razy nie poszliśmy, raczej nie pojechaliśmy Na Gubałówkę
![]() ![]() ![]()
![]() |
#48 |
Przyczajenie
|
Zakopane .. ciekawe miejsca..
Wybieram się na weekend do zakopanego ;d i robię plan wyczieczki po tym terenie ( mogą też być miejsca blisko zakopnaego, które warto zwiedzić... np jaskina bielańska ;d )
Proszę was o radę;d co można ciekawego zwiedzić w zakopanym? Gdzie warto się udać... ??
" - Dlaczego mam zatem słuchać serca? - Bo nie uciszysz go nigdy. I nawet gdybyś udawał, że nie słyszysz, o czym mówi, nadal będzie biło w twojej piersi i nie przestanie powtarzać tego, co myśli o życiu i o świecie. " |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zakopane .. ciekawe miejsca..
dla kogoś kto przyjeżdża na krótko i nie koniecznie jest alpinistą
![]() Warto skoczyć do Chochołowa zobaczyć domy jakich nigdzie w Polsce nie zobaczysz, pocykać kilka zdjęć, jednak jeśli chodzi o doliny wybierzcie lepiej Kościeliską- lepsza w podejściu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Raczkowanie
|
Dot.: co zobaczyć w zakopanem
Witajcie
![]() A ja wybieram się do Zakopanego zimą (późną zimą, w drugiej połowie lutego ![]() ![]() ![]()
![]() |
#51 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
- Dolina Chochołowska http://www.tatry.info.pl/zachodnie/chocholowska/ - Dolina Kościeliska - http://www.tatry.info.pl/zachodnie/k...iska/index.php po drodze warty zobaczenia Wąwóz Kraków http://www.gory-szlaki.pl/smocza_jama_wawoz_krakow.htm oraz Smreczyński Staw http://www.tatry.info.pl/zachodnie/k...ynski_staw.php Możesz też wybrać się nad Morskie Oko http://www.tatry.info.pl/wysokie/morskie/ Jest też ścieżka nad Reglami, która prowadzi od Doliny Chochołowskiej, przez Kościeliską, Małej łąki, Strążyską z wyjściem w Kuźnicach lub odwrotnie ![]() Zależy też na ile dni jedziesz ![]()
![]() |
![]() |
#52 |
Raczkowanie
|
Byłam kilka razy w Tatrach, ale zawsze latem, dlatego pytam gdzie bezpiecznie jest wybrać się zimą z moim niezbyt wielkim doświadczeniem
![]() W wymienionych przez Ciebie miejscach też już byłam, ale do Doliny Kościeliskiej i na Morskie Oko wybiorę się na pewno. Ale bardzo zależało mi też na Dolinie Pięciu Stawów, bo jeszcze nie miałam okazji tam być - czy mogę tam iść w lutym? ![]() ![]() Dziękuję bardzo za konkretną i niezwykle pomocną odpowiedź ![]() Edit: Zapomniałam napisać - jadę najprawdopodobniej na 5-6 dni ![]()
Czy takim mnie chcesz, jakim ja jestem sam, czy chcesz mnie takim jakim Ty byś chciał? Edytowane przez Eper Czas edycji: 2009-09-27 o 12:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() My próbowaliśmy dojść do D5S w zeszłym roku 29 marca - było bardzo dużo śniegu, jak szliśmy doliną było spoko, ale w pewnym momencie przy rozwidleniu szlaku zielonego - gdzie dalsze przejście obok Siklawy było całkiem zasypane i mieliśmy pójść trudniejszym, ale krótszym czarnym zaczęła się mag śnieżyca, no i niestety nie daliśmy rady ![]() ![]() Pamiętaj też, że pogoda w Tatrach może się zmienić w ciągu godziny i to też trzeba brać pod uwagę ![]()
![]() |
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
Dla porównania warunków - kilka fotek z Kasprowego, gdzie byliśmy następnego dnia po próbie zdobycia D5S
![]()
![]() |
#55 |
Raczkowanie
|
Oj faktycznie ciężko... Nie byłam jeszcze nigdy w tatrach zimą i chyba się na to nie porwę
![]() ![]() ![]()
![]() |
#56 |
Zadomowienie
|
Hej dziewczyny. ja właśnie wybieram się zaraz do Zakopanego tzn. 01.10 na 2 do 3 dni.. Zastanawiam się gdzie by tu warto się wspiąć.Chodzi mi o jakiś szczyt bo do Kościeliskiej wybieram się na pewno. Będę w Tatrach drugi raz i zastanawiam się czy trasa na Giewont i dalej na Kasprowy Wierch nie będzie zbyt dużym wyzwaniem... z Kasprowego planuje zjechac kolejka. Co sadzicie o takiej trasie??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zależy też jak z Twoją sprawnością fizyczną, bo tego nie da się ocenić tak zdalnie, sama wiesz jak szybko możesz iść i czy kondycja nie zawiedzie ![]()
![]() |
![]() |
#58 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I ja wolałabym wjechać i potem spacerkiem nawet iść w stronę Giewontu i spokojnie zejść na dół ![]()
![]() |
![]() |
#60 |
Zadomowienie
|
A wiesz mniej więcej ile czasu zajmuje taka wycieczka, tzn. na Giewont i Kasprowy (lub odwrotnie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:34.