Lambrekin w kształcie wody PILNIE !!! - Strona 25 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Druty, igła i szydełko

Notka

Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-10-05, 11:40   #721
Saragossa_2007
Przyczajenie

Dot.: Lambrekin w kształcie wody PILNIE !!!

kochana gratuluje,cudenka,czy mozesz doradzic co zrobic z oknem balkonowym ,ktory jest ciagle otwierany?
Saragossa_2007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-05, 15:54   #722
effa77
Przyczajenie

GG do effa77

Cytat:
Napisane przez paleta1 Pokaż wiadomość
dziekuje ci bardzo za dokladny opis super pomoc zdradz mi jeszcze jaki material mozna do tego uzyc? organze czy organzyne czy jaki? pozdrawiam i jeszcze raz gratulacje
Ja użyłam woalu kreszowanego, ładnie się układa, organtyna jest zbyt sztywna. Pozdrawiam
effa77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-06, 06:57   #723
Gina111
Przyczajenie

Witam serdecznie Drogie Panie!!!
Jestem tu nowa i od wczoraj przeglądam stronkę z firanami.
Wasze prace są prześliczne i wyśmienite.Widać kunszt Waszej pracy.
Świetnie Wam idzie szycie tych firan.Dla Mnie na razie to "czarna magia",ale myślę,że z Waszą pomocą wszystkiego się nauczę.prosiłabym o kilka wskazówek względem szycia tej firany z zielonymi kwiatkami.Z góry dziękuję .
Pozdrawiam i miłego dnia życzę.
Gina111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-06, 09:02   #724
paleta1
Raczkowanie

Smile Dot.: Lambrekin w kształcie wody PILNIE !!!

witaj w poscie z dnia wczorajszego jest podpowiedz gdyz poprosilam rowniez o wskazowki i tam jest opis pozdrawiam

---------- Dopisano o 09:01 ---------- Poprzedni post napisano o 08:59 ----------

witaj w poscie z dnia wczorajszego masz podpowiedz ja rowniez poprosilam i jest tam odp pozdrawiam

---------- Dopisano o 09:02 ---------- Poprzedni post napisano o 09:01 ----------

Cytat:
Napisane przez Gina111 Pokaż wiadomość
Witam serdecznie Drogie Panie!!!
Jestem tu nowa i od wczoraj przeglądam stronkę z firanami.
Wasze prace są prześliczne i wyśmienite.Widać kunszt Waszej pracy.
Świetnie Wam idzie szycie tych firan.Dla Mnie na razie to "czarna magia",ale myślę,że z Waszą pomocą wszystkiego się nauczę.prosiłabym o kilka wskazówek względem szycia tej firany z zielonymi kwiatkami.Z góry dziękuję .
Pozdrawiam i miłego dnia życzę.
witaj w poscie z wczorajszego dnia sa wskazowki ja tez poprosilam o podpowiedzi i tam sa one opisane pozdrawiam
paleta1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-06, 13:18   #725
Ewikn
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez boszka13 Pokaż wiadomość
a oto moje dzieła mam nadzieje ze dam rade wkleić
Piękności, poprostu cudeńka! Zdradzisz mi czy tą firanę szyłaś z prostokąta, czy jakoś inaczej trzeba kombinować? A może masz jakis rysunek? pozdrawiam
Ewikn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-06, 19:11   #726
lucyna2691
Przyczajenie

Znalazłam szkic jak uszyć firankę ''żabot'', może to cię zainteresujehttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/19fbc1b9beab6936.html
lucyna2691 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-06, 21:22   #727
xXshadowXx
Przyczajenie

Dot.: LAMBREKIN-potrzebny wykrój FIRANKI/ZASŁONKI - potrzebny wykrój

RATUNKU !!!! W wielkim trudzie i znoju z mężem w końcu wybudowalismy nasz wymarzony domek (podejrzewam że nie jedna z nas wie jakie trzeba pokonać z tym związane problemy- najpierw mało życzliwi urzędnicy a potem leniwi robotnicy). Stwierdziłam, że jak takie problemy przeszłam (i nie trafiłam do wariatkowa, he, he) to uszycie firanek to po prostu pestka. Nic bardziej mylnego.
Pałna zapału zakupiłam woale, organzy i inne materiały, powycinałam z gazetek różne wzory aranżacji i... no właśnie chyba już 5 raz pruję coś co miało być tzw "wodą". Za diabła nie chce mi sie to układać. Błagam pomóżcie. Mam 3 karnisze: 235 cm, 296 cm i 157cm. Na dwóch pierwszych chcałam zrobić po 2 wody a na trzecim jedną, takie aby zwisały na okno jakieś 50 cm. Jesli ktoś mógłby mi pomóc to prosze o przesłanie wykroi na adres sarenka1313@op.pl. Z góry bardzo dziękuję
xXshadowXx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-07, 13:14   #728
aga351
Przyczajenie

Witam serdecznie bardzo proszę o wzory z opisem lambrekinów mój email agatka 351@wp.pl Z góry dziękuję

---------- Dopisano o 13:08 ---------- Poprzedni post napisano o 12:01 ----------

Witaj boszka bardzo podoba mi sie twoje dzieło zwłaszcza to firana z zielonymi kwiatami jeżeli byś mogła to napisz jak wszyć taśmę u dołu aby wyszedł taki efekt . Z góry dziękuję

---------- Dopisano o 13:14 ---------- Poprzedni post napisano o 13:08 ----------

Witam boszka 13 bardzo podoba mi się firanka uszyta przez ciebie zwlaszcza to z zielonymi kwiatami jezeli możesz to napisz jak wszyć taśmę na dole . Zdóry dziękuję
aga351 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-07, 19:42   #729
Halina Wolnik
Przyczajenie

Drogie koleżanki pomocy!!Lamberkiny (chciałabym 3 ) na karnisz o długości 380cm i odługości 140cm(to jest okno i drzwi balkonowe łączą się w rogu sypialni).Mam już materiał -piękny złoty i niestety sztywny.Wykroiłam lamberkin o podstawie 170cm. Góra trapezu -to co ma być niemarszczone -40cm ,wysokość 100cm i niestety nie układa mi się.(tak jakby był za wysoki mi zależy żeby miał 50 cm od góry karnisza)Podszyłam na taśmie smok 1;2- szerokiej.Może lepiej układałby się ułożony przy pomocy "zębów" ale nie wiem jak je zrobić.Licząc na waszą szybką pomoc biorę się do pracy metodą prób i błędówchoć przyznaję że mam już czasami dość. Pozdrawiam
Halina Wolnik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-07, 20:59   #730
boszka13
Przyczajenie

Witam!już opisuje szycie mojej firany z seledynowymi różyczkami ta firana jest na karnisz 2m a wys 155cm a ten ogon po srodku ma 2m.uszyłam ją z prostokąta obszytego na około lamówką 5.30 szer i 2m wys.najpierw wszyłam tasme u góry smok 1:2,5 następnie złozyłam na pół i zaznaczyłam wys na środku (odległość od górnej taśmy 0.95cm) i narysowałam skos od dolnego rogu do zaznaczonej wys po środku i tu wszyłam taśme tez smok ale wąską 2.5cm o marszczeniu 1:2 ale sciągłam ile się dało.I to wszystko acha różyczki uszyłam z organtyny kreszowanej z pasków dł ok 0.90cm szer 12cm złożonych na pół umarszczone a potem ręcznie podszyte.mam nadzieje że jasno to opisałam.pozdrawiam
boszka13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-07, 21:09   #731
boszka13
Przyczajenie

Dziękuję za pochwały z waszej strony i pokaże wam inne moje prace
Stary 2009-10-08, 16:27   #732
aga351
Przyczajenie

Boszka13 bardzo dziekuje za podpowiedz jak uszyć tą firankę. Pozostałe też są super!!!!!!!!!!
aga351 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-08, 17:44   #733
Ewikn
Raczkowanie

Cytat:
Kurcze ale piękności A czy mogę cie jeszcze troszkę podpytać? Bardzo mi się wszystkie podobają ale czy zdradzisz jak kroisz takie ładne kaskady np w tym brązowym lambrekinie że tak pięknie się układają- chodzi mi o przedostatnie zdjęcie
A ten dwukolorowy ? Mogłabyś opisać? na jaki karnisz i w ogóle?
Przepraszam, ale wkrótce wprowadzam się do nowego domku i też bym chciała uszyć takie cuda

Edytowane przez Ewikn
Czas edycji: 2009-10-08 o 17:46
Stary 2009-10-09, 08:20   #734
GraziaP
Raczkowanie

GG do GraziaP

Boszka13 klask i:kla ski:śliczne Twoje prace
GraziaP jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-09, 08:46   #735
paleta1
Raczkowanie

Cytat:
kochana czy ty chcesz nas zalamac takie cuda tworzysz poprostu pieeeeeekne gratuluje kochana wiem ze zostaniesz zasypana pytaniami co jak gdzie moze uprzedz to wszystko i wstaw tu szkice podpowiedzi i rozmiary ktore ty masz by inne mogly przerobic z odniesienia twoich jak zrobilas te fale w firance 1 gdzie kupilas firanke 2 opisz prosze te cuda lacznie z materialem nazwa jesli nie tu to poprosze na mejl paleta0@vp.pl GRATULACJE: dziekuje-kwiatek:
Stary 2009-10-09, 09:07   #736
boszka13
Przyczajenie

postaram się w miare możliwości opisac moje prace,jeśli przez kilka dni się nie odezwe prosze wybaczcie mam duzo pracy.
jesli chodzi o wykrojenie wody,zwanych też( muszelek czy kaskad )to jesli na karnisz chce dwie sztuki to dziele szer karnisza na dwa np 2mkarnisz to jedna muszelka będzie miała 1m i dodaje opad np.0.50cm tyle musi mieć podstawa trapeza tj 1.50 boki są modelowane 1:3 jesli ma być 1m na karniszu to boki trapezy muszą mieć 1mx3:2=1.5m tyle powinno mieć1 ramie trapezu jeśli ma być z dziurką odliczam tyle ile ma mieć u mnie ma 45cm(sam środek muszelki)więć odliczam połowe 22.5cm bo materiał zkł;adam na pół,na krawatke potrzeba ok 1.5m szer i wysokość jaką chcemy u mnie jest 0.50cm i modelowana jest 1:4

---------- Dopisano o 09:07 ---------- Poprzedni post napisano o 09:02 ----------

W żadnym wypadku nie chce was załamać tylko pomóc,jak znajdę więcej czasu wstawie rysunki może będzie prościej to pojąć.A co jakiś czas wstawię jeszcze inne zdjęcia mam tego trochę,nie szyłam jeszcze warkocza o którym dużo się tu dowiedziałam zrobiłam kiedyś próbę i chyba połapałam o co chodzi.Dziękuję Wam Kochane dziewczyny
Stary 2009-10-09, 14:28   #737
paleta1
Raczkowanie

czekamy niecierpiliwie ,podawaj prosze nazwy materialow to wazne bo moze byc tak ze ktoras kupi mniej czy bardziej sztywny i efekt bedzie marny kobieto moze zacznij sprzedawac swoje cudenka ja bede pierwsza w kolejce

---------- Dopisano o 14:28 ---------- Poprzedni post napisano o 14:24 ----------

Cytat:
postaram się w miare możliwości opisac moje prace,jeśli przez kilka dni się nie odezwe prosze wybaczcie mam duzo pracy.
jesli chodzi o wykrojenie wody,zwanych też( muszelek czy kaskad )to jesli na karnisz chce dwie sztuki to dziele szer karnisza na dwa np 2mkarnisz to jedna muszelka będzie miała 1m i dodaje opad np.0.50cm tyle musi mieć podstawa trapeza tj 1.50 boki są modelowane 1:3 jesli ma być 1m na karniszu to boki trapezy muszą mieć 1mx3:2=1.5m tyle powinno mieć1 ramie trapezu jeśli ma być z dziurką odliczam tyle ile ma mieć u mnie ma 45cm(sam środek muszelki)więć odliczam połowe 22.5cm bo materiał zkł;adam na pół,na krawatke potrzeba ok 1.5m szer i wysokość jaką chcemy u mnie jest 0.50cm i modelowana jest 1:4

---------- Dopisano o 09:07 ---------- Poprzedni post napisano o 09:02 ----------

W żadnym wypadku nie chce was załamać tylko pomóc,jak znajdę więcej czasu wstawie rysunki może będzie prościej to pojąć.A co jakiś czas wstawię jeszcze inne zdjęcia mam tego trochę,nie szyłam jeszcze warkocza o którym dużo się tu dowiedziałam zrobiłam kiedyś próbę i chyba połapałam o co chodzi.Dziękuję Wam Kochane dziewczyny
kochana podawaj nazwy materialow bo jesli kupimy my mniej doswiadczone zly marny efekt osiagniemy zacznij sprzedawac swoje cuda ja bede 1 w kolejce
Stary 2009-10-09, 17:35   #738
moni80
Raczkowanie

boszka13c uuudowne firanki ,poprostu brak słów

http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=364587
moni80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-10, 19:44   #739
boszka13
Przyczajenie

2 firana jest od Eurofiran malowane kola na organtynie widziałam jeszcze w pomaranczu,i kol niebieskim.jest droga bo metr kosztuje od 35zł do 68zł jest troche sztywnawy i swietnie nadaje sie na panele.1 firana to woal a lambrekiny z tafty,zeby sie ładnie układały mozna uszyc na tasmie zazwyczaj "smok"albo modelowac recznie kontrafałda ok3cm jesli beda szersze to tych fałdek będzie mniej a ładniejsza chyba jest tak gęsto układajace się fale.Wróce jeszcze do paneli czy ekranów nie szyjcie ich z organtyn kreszowanych gładkich czesto są bardzo krzywe i nawet bo namoczeniu nie idzie ich wyprostowac nie pomaga obciążnik no chyba że bardzo ciężki.

---------- Dopisano o 19:44 ---------- Poprzedni post napisano o 19:40 ----------

Cytat:
Napisane przez paleta1 Pokaż wiadomość
czekamy niecierpiliwie ,podawaj prosze nazwy materialow to wazne bo moze byc tak ze ktoras kupi mniej czy bardziej sztywny i efekt bedzie marny kobieto moze zacznij sprzedawac swoje cudenka ja bede pierwsza w kolejce

---------- Dopisano o 14:28 ---------- Poprzedni post napisano o 14:24 ----------

kochana podawaj nazwy materialow bo jesli kupimy my mniej doswiadczone zly marny efekt osiagniemy zacznij sprzedawac swoje cuda ja bede 1 w kolejce
Kochana mam taki zamiar,na razie nie mam czasu wystawiac ale będa na pewno
Stary 2009-10-12, 06:50   #740
storno
Raczkowanie

boszka poprostu kopara opada na widok tych cudeniek
storno jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-13, 20:13   #741
azumia
Raczkowanie

Dot.: LAMBREKIN-potrzebny wykrój FIRANKI/ZASŁONKI - potrzebny wykrój

Witam,jestem nowa ,bardzo te linki mi pomogly -serdecznie pozdrawiam.

---------- Dopisano o 20:13 ---------- Poprzedni post napisano o 19:46 ----------

Cytat:
Napisane przez kielbasa2000 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny pomózcie mi zrobiłam wykuj firanki typu woda zawiesiłam na okno dość ładnie się układa choć nie ma jeszcze wszystej taśmy zmarszczajacej i tu pojawia sie moj kłopot nie wiem jak ja mam ja wszyć tzn sie chodzi mi dokładnie o górna podstawe trapezu z bokami to nie ma problemu! teraz jak moja firanka wisi to widze ze woda nie układa sie dobrze na samej gorze na srodku jaka moze byc przyczyna dokoncze zdjecie moze bedzie łatwiej

co mam poprawic by bylo tak jak na 3 zdjeciu?? BARDZO WAS PROSZE O PORADY
Do kielbasa2000 i innych milych kobiet

Jaka tasme powinnam kupic do uszycia firan w tzw "wodę"?zdaje sie ze boki sa marszczone ale srodek plaski..,nosze sie z zamiarem uszycia tych firan,pozdrawiam i czekam na odpowiedz
Stary 2009-10-13, 20:32   #742
azumia
Raczkowanie

Post Dot.: Drapowana firanka . Pomocy!!!!!!!!!A ja Dziekuje!

Cytat:
Napisane przez terkul52 Pokaż wiadomość
Witam jestem nowa na tym forum ale spróbuje pomóc :

Górna szerokość trapezu to 15-20cm .
Wysokość trapezu to ok. trzykrotna rządana długośc gotowej firanki .
Boczne odcinki materiału można upią jako boki lambrekinu puszczone luzem lub tak jak po prawej stronie podpięte taśmą z różą .
A na kolejnych zdjęciach pokazuje mojego autorstwa róze które właśnie stosuje do ozdabiania firan i kilka innych firan również wykonanych przezemnie .
-Jestem nowa na forum a wiec witam wszystkich bardzo cieplutko bo aura nam nie dopisuje...-do Terkul52-przypadkiem trafilam na twoja opisana podpowiedz i naprawde bardzo mi pomoglas,rysunki doskonale! Jak uszyje to postaram sie wstawic zdjecia,buziaki dla wszystkich i pozdrawiam.

---------- Dopisano o 20:32 ---------- Poprzedni post napisano o 19:24 ----------

Cytat:
Napisane przez agusiad1 Pokaż wiadomość
agrafka 76 oto efekt mojej pracy DZIĘKUJE!!!!! dziewczyny szyjcie warto
Przepraszam a na jakiej tasmie zostala uszyta? pozdrawiam

Edytowane przez azumia
Czas edycji: 2009-10-13 o 20:34
azumia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-17, 18:56   #743
oliwka29
Przyczajenie

Dot.: Jak uszyc taka firankę?

Ja wiem że długosć musi być jednakowa tylko nie wiem czy wyjdzie taki ładny łuk bo ja chce na półokrągło .
oliwka29 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-10-20, 10:25   #744
agusiad1
Przyczajenie

Dot.: Drapowana firanka . Pomocy!!!!!!!!!A ja Dziekuje!

na taśmie smok tak sie nazywa
agusiad1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-23, 12:11   #745
t4sik
Raczkowanie

Moje ostatnie prace..
t4sik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-23, 19:39   #746
Ewikn
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez t4sik Pokaż wiadomość
Moje ostatnie prace..
Bardzo,bardzo ładne...
Stary 2009-10-23, 20:57   #747
agrafka76
Raczkowanie

Popieram.! Super !!!kl aski:
Stary 2009-10-23, 20:57   #748
ewunia626
Przyczajenie

Thumbs up Dot.: Lambrekin w kształcie wody PILNIE !!!

Ja również potwierdzam. Bardzo bardzo ładne Ja jestem na tym forum nowa a tak w ogóle to jestem początkująca w tego typu dekoracjach okiennych ale cholernie mi się coś takiego podoba. Popróbuję sama coś podobnego uszyć ale jestem totalnym samoukiem co to się uczy metodą prób i błędów Może kilka razy mi nie wyjdzie ale za którymś razem się uda? Tym bardziej, że kompletnie nie wiem jak skroić materiał żeby tak uszyć. więc chyba muszę odwiedzić jakąś hurtownię? Bo po cenach sklepowych to chyba nie nadążę kupować materiałów na moje "próby"? Pozdrawiam.
ewunia626 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-25, 14:01   #749
red_scorpio
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez effa77 Pokaż wiadomość
Mogę się pochwalić kolejnym sukcesem w szyciu firanek. Oto mój kolejny nabytek...
Witam Dziewczynki...po długiej przerwie

Mam pytanie elfa77 do Ciebie Mam zamiar uszyć takie firany, mam tylko jeden problem. Nie jestem pewna jak ma wyglądać wykrój. Mogłabyś wstawić zdjęcie bądź rysunek jak ma wyglądać jeden bok takiej pięknej firaneczki?
Z góry dzięki!!
Pozdrawiam
red_scorpio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-25, 18:42   #750
keysi30
Przyczajenie

WitamJestem tutaj nowa ale widze że Wy juz wiele wiecie o szyciu firanek wiec chciałabym Was prosic o rade jak uszyc taka firanke moj meil:lilia6@autograf.pl lub na forum
keysi30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Druty, igła i szydełko

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości