![]() |
#1591 |
Raczkowanie
|
Dot.: dretwienie rak
witajcie dziewczyny
do tej pory sie nie udzielałam przypadkowo trafiłam na ten wątek i mnie zainteresował z drętwieniami zmagam się juz od pewnego czasu, ale nic w tym kierunku nie robie, nawet jeszcze zadnemu lekarzowi nie nadmieniłam choruje na cukrzyce, więc objawy te zganiam na nią, ze moze podrazniane sa zakonczenia nerwowe itp ale ostatnio zaczełam budzic sie w nocy dziwnie spieta i zdrętwiała, serce wtedy tez mocno wali, czesto tez mam zdretwiałe palce u rak małe i serdeczne, gdy mam np rece pod głowa, gdy ułoze ręce wzdłuż ciała to zdretwienie mija ostatnio zaczęły mnie tez bolec stawy nie wiem czy powinnam juz leciec do lekarza, czy ma to sens, zrobia ze dwa badania, wynik bedzie uspokajajacy, wiec sobie odpuszcza czekac czy objawy beda sie nasilac? czy juz warto by było zaczac cos brac? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1592 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A moze to jest wlasnie taka "straszna motywacja" dla pacjenta aby poszedl prywatnie ? ![]() Znam historię kiedy dziewczyna czekajaca na MRI dostala tel. ze zwolnilo sie miejsce i ma godzine na pojawienie sie na badaniu,dojechala ,w rozmowie z lekarzem okazalo sie ze czlowiek ktory zwolnil miejsce zwyczajnie nie doczekal ,dostal wylewu i lezy na oddziale w stanie krytycznym i MRI juz mu nie potrzebne. Ja grzecznie czekam oby bez ataków ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1593 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Trzymam mocno kciuki, może i u Ciebie sprawdzi się taka wapniowo-magnezowa kuracja (tak jak u większości dziewczyn tutaj). A na koncentrację polecam ginko biloba i rhodiolę, sprzedawaną pod nazwą korzenia arktycznego. Jednym słowem postawiłam na "naturalne" środki i bardzo sobie póki co chwalę ![]() Powodzenia w walce dziewczyny ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1594 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do leków to mnie między tymi 3 atakami nic nie jest,nic mnie nie boli,itp więc tym bardziej ataki były dla mnie przerażające. Pewnie jakaś suplementacja by mi sie przydała bo nie jadam mega zdrowo,regularnie itp. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1595 |
Zakorzenienie
|
Nasza służba zdrowia hahahahah
Obecnie jestem po operacji zatok młody lekarz przed przyjęciem na oddział,podczas wywiadu został poinformowany że mam tężyczkę, spojrzał na mnie i z uśmiechem politowania powiedzał "Nie ma Pani tężyczki" hahahaha Nawet nie chciało mi się z nim syskutować.... ![]() Paula 78 masz jakieś objawy przed "atakiem"?
![]() |
#1596 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A, no i prawie zrezygnowałam z kawy (kiedyś piłam bardzo dużo), nie palę, nie piję (bo mi nie wolno z powodu tej flunariziny ![]() ![]() P.s. nie brałaś czasem ostatnio sterydów albo dużych dawek antybiotyków, popdobno bardzo osłabiają oragnizm. Ja przez miesiąc brałam encorton w dużych dawkach i mniej więcej miesiąc, dwa po jego odstawieniu zaczęła się ta jazda ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1597 | |
Zakorzenienie
|
przytrafilo mi sie dopiero 3 razy w ciagu roku więc trudno mi bylo cokolwiek zaobserwowac tym bardziej ze dwa razy zaczelo sie od reki a raz od oka.żadnych reguł.
Cytat:
Kawy nie pijam wcale,nie palę ,pije -okazyjnie góra 2 drinki. nie przyjmuje horomonów. U siebie ja na czucie obstawialabym sprawę krążenia -jestem wiecznym zmarzluchem lub sprawa odkręgosłupowa-godziny przed kompem. po nowym roku ide zrobić badania krwi :morfologia,sód,potas,OB, CRP.APTT,INR. I tomografia. i spowrotem do neurologa. czy wyniki TK dostane od razu ?jest jakis opis ? ile trwa badanie? nie mogę 6 godz przed jeść i pić a idę na 9.30 ,wyschnę na wiór ![]() mam nadzieję,że moja spirala nie bedzie kolidować z badaniem głowy. Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2009-11-25 o 13:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1598 | |
Zakorzenienie
|
Paula pytam bo opisywane przez Ciebie objawy mogą mieć różne przyczyny,
czy miałaśł wykonywane EEG głowy? Badałas tarczycę?Jeśli to nie problem to możesz napisać ile masz lat? ---------- Dopisano o 14:12 ---------- Poprzedni post napisano o 14:07 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#1599 |
Raczkowanie
|
Ja dostałam po ok. 15 minutach (opisany w kilku zdaniach, że wszystko git), ale to było na ostrym dyżurze, więc im się spieszyło, żeby mnie jak najszybciej wykopać do domu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1600 |
Zakorzenienie
|
witam wszystkich, mam tez podobno objawy niestety, wlasnie dzis w pracy mnie wzieło, zaczelo sie od mroczków przed oczami, potem dretwienie rąk i problemy z zebraniem mysli i siebie samej do kupy
podejrzewam kręgosłup i tu moje pytanie, czy moge prywatnie isc na rentgen i powiedziec - poprosze o zrobienie kregoslupa szyjnego?? czy oni musza miec to napisane od lekarza?? Chodzilam po lekarzach rok temu i doskonale wiem jak to wyglada, a pani neurolog z tym swoim młoteczkiem to juz szczyt wszystkiego... wolalabym zacząc juz z jakimis wynikami w ręce, ale pewnie sie nie da ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1601 |
Zakorzenienie
|
to zależy od lecznicy , niestety w większości przypadków wymagają skierowania , może poproś lekarza pierwszego kontaktu o skierowanie
![]()
![]() |
#1602 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie mialam badan EEG ani badanej tarczycy ,jestem rocznik 78. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1603 |
Raczkowanie
|
Witam
przypadkiem znalazlam ten watek i opisze Wam swoje dolegliwosci ktore mnie bardzo martwia :-( i powoduja ze zaczynam sie obawiac sm. otoz tydzien temu siedzialam sobie jak zwykle przy kompie noga na noge lewym lokciem oparta o kolano czyli pozycja nie za ciekawa i obciazajaca kregoslup . nagle poczulam jakby mi zdretwialy uda i biodra wiec wstalam zeby sie rozruszac. uczucie bylo takie jak czasami dlugo nie poruszamy konczyna jest ona taka zastala i po chwili pojawia sie mrowienie. mi to mrowienie sie nie pojawilo. do dzis czuje ze te uda sa jakies inne w dotyku. jak chodze nie dotykam to ok ale jak dotkne to ta skora jakby nie moja byla taka jakas inna. ciezko to opisac bo na pewno nie jest to brak czucia bo czuje dotyk uszczypniecie czy uklucie. moze to czucie jest mniejsze o jakies 5 % niz w innych miejscach. ponadto czasami czuje jakies klucia czy lekkie dretwienia a to w dloni a to w stopie a to w lydce. jak chwile posiedze bez ruchu to juz mi cos mrowieje. czsto mam zimne rece i nogi a nawet nos (gdy siedze w domu) ale ak mialam od zawsze wic nigdy mnie to nie martwilo ze jestem taki zmarzluch ale te objawy ktroe pojawly sie w zeszlym tygodniu martwia mnie bardzo.wiem czas na zmiane trybu zycia. bo siedze cale dnie przy kompie z noga na nodze wiec nie jest to zdrowe. ale coraz bardziej sie boje ze to sm :-( |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1604 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wiesz lekarzem nie jestem,musisz zrobić badania TK, hormonalne: tarczycy,przytarczyc, EEG no i prześwietlenie kręgosłupa szyjnego , albo bardziej szczegółowe badania kręgosłupa jak TK czy MR. No i badania ewidentnie w kierunku tężyczki, czyli poziom wapna i wapna zjonizowanego , magnezu, próba tężyczkowa, dobowa zbórka moczu na wydalaanie wapnia. W moim przypadku to była sprawa hormonów [tzn napady tężyczkowe ] niedoczynność tarczycy , hipreprolaktynemia i bardzo duży niedobór wit B12 . Mozliwe jest również to że miałaś jakiś niezwykle stresujący okres w życiu i jesteś tylko przemęczona a organizm w ten sposób manifestuje swoje wyczerpanie. Ciekawe czy zwyrodnienie kręgosłupa powoduje splątanie czy zaniki pamięci...Ja miałam takie stany po po ciężkich atakach tężyczkowych... Polecam wszystkim tekst o tężyce na stronie :www.emg-neurolog.pl Nie zgadzam się jedynie ze stosowaniem przeciwdepresyjnych leków trójpierścieniowych , ponieważ są już leki nowej generacji ,które mają mniej skutków ubocznych. Witam mika 1976 Trudno cokolwiek powiedzieć
"Chcę być pomylona , pomyleni mają w głowie Słoneczko ..." Edytowane przez neska951 Czas edycji: 2009-11-26 o 10:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1605 |
Raczkowanie
|
neska dzieki za odzew, polecany artykuł przeczytałam, nawet pisza ze cukrzyca predysponuje do tej choroby
i faktycznie ludzie odczuwający rózne niespecyficzne objawy chodzą po lekarzach róznych specjalnosci i nic takie czasy ze samemu trzeba szukac ratunku dla siebie i sie diagnozowac ![]() naprawde od dawna mam zestawy róznych dziwnych objawów: dretwienia rak, języka, podniebienia, bzyczenia w udach, kłucie w oku, kłucie serca, bóle głowy, uczucie nieswojej połowy twarzy, szumy w uszach, ból w nadbrzuszu, zawroty głowy, uczucie jakbym była w innym wymiarze, miewam tez cos takiego raz na jakis czas ze robi mi sie zimno , febra, mam bardzo zimne wtedy dłonie, czasami boli mnie wtedy głowa, dochodzą nudnosci, po jakims czasie to mija, gdy rece zaczynaja robic sie ciepłe zaczynam czuc sie juz lepiej w zasadzie to nigdy zadnemu lekarzowi nie wymieniłam wszystkich tych objawów jednoczesnie, bo po prostu było mi niezrecznie, ze moze jakas hipochondryczka, serducho miałam tylko przebadane i tam wyszło ok miewam tez dusznosci a w zasadzie to uczucie ze nie moge sie naoddychac efektywnie, tylko ze to jest zganiane na niski poziom zelaza, łykam fe z 10 lat, ale czesto i tak jest niskie a nie mam tych dolegliwosci przepraszam ze sie rozpisałam, chyba chciałam sie wygadac a moze przecwiczyc mowe gdy udam sie na rejon ![]() tylko czy mam zasugerowac lekarzowi ze mógłby zlecic mi jakies badania pod kątem np niskiego poziomu wapnia? czy to lezy w zakresie podstawowych badan? chciałabym od czegos zacząc leczenie tych dziwnych dolegliwosci, bo coraz trudniej z nimi zyc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1606 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o nieefektywne oddychanie możesz spróbować wtedy oddychać do torebki albo zacząć śpiewć oczywiście jeśli nie masz zdjagnozowanej konkretnej choroby związanej z tymi dusznościami. Jeśli chodzi o ilość objawów to ja zaczęłam chodzić do lekarzy z kartką zarówno z objawami jak i z pytaniami do lekarza , żeby nie zapomnieć
![]() |
![]() |
#1607 |
Zakorzenienie
|
Wiesz jak sie zaczyna czytac o chorobach to okazuje sie ,ze 99% pasuje
![]() Brałam tez pod uwagę tężyczkę ale u mnie odpukac nic sie nie dzieje z nogami a mam problem z oczami (mroczki i widzenie polowiczne). oczywiscie zapytam na kolejnej wizycie u neurologa . Jakie badania tarczycy powinnam przeprowadzić ?robi sie je z krwi ?jakies koszty ?TSH wsytarczy? skoro i tak ww robie prywatnie to moze i reszte zrobie od razu Wapń z moczu ,prawda ? Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2009-11-26 o 13:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1608 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
również dpbową zbiórkę moczu na wapno, ale to dwa różne badania , bo z krwi bada się jakie jest stężenie tylko we krwi a w moczu bada sie czy przypadkiem organizm nie wydala za dużo mikroelementów. Jeśli masz problem z widzeniem tzn masz ograniczone pole widzenie warto zbadać prolaktynę.
![]() |
![]() |
#1609 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() problem ze wzrokiem mialam 2 razy w tym 1 raz widzenie polowiczne w czasie ataku. bylam o oku. wzrok mam sokoli,mam tylko sie badac bo mam szanse na jaskrę,mam cos tam rzadko spotykane głębokiego w oczach ![]() zaczne od badan zleconych przez lekarza +zbadam dodatkowo TSH. Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2009-11-26 o 14:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1610 |
Raczkowanie
|
widze , ze zadna z was nie miala takiego problemu jak ja. juz sama nie wiem co myslec
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1611 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak u ciebie z równowagą ? dasz rade zawiązac buta stajac na 1 nodze ? moze to sprawa krązenie ,siedze w bluzie a moje dziecko obok w krotkim rekawie ,kaloryfer skrecony na bardzo letnie w koncu na dworze 10 stopni i tez mam zimny nos. zreszta nikt nie postawi diagnozy bez szczegółowych badań. idz do lekarza ,da ci skierowanie do neurologa lub najlepiej idz od razu prywatnie ,na nfz bedziesz czekała kilka miesiecy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1612 |
Raczkowanie
|
z rownowaga na razie wszystko ok. spokojnie zawiaze sobie buta stojac na jednej nodze. ze wzrokiem tez nie mam problemow tzn mam wrodzona wade wzroku ale to mam od zawsze. nie sa to jakies nowe objawy ktore sie teraz pojawily. nosze okulary i jest ok
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1613 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#1614 |
Zakorzenienie
|
Dam znać ,oczywiście ale to dopiero w okolicach stycznia chce aby badania były równie świeże jak TK.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1615 |
Przyczajenie
|
witam zaciekawił mnie temat tężyczki poruszany na tym forum...ja też prawdopodobnie ją mam. poł roku temu gdy byłam chora(przeziębienie) dostałam ataku po raz pierwszy, zdrętwiały mi dłonie, stopy i usta, ręce wygieły się, na początku poczułam zatkanie w klatce piersiowej i nie mogłam oddychać wtedy mąż wezwał pogotowie bo zaczełam się dusić, a potem było coraz częściej, ale zauważyłam że to dzieje się jak się zdenerwuję, tzn pod wpływem jakiegoś impulsu, ostatni raz był miesiąc temu i był tragiczny, zatkało mi gardło język uciekał, straciłam przytomność i wiłam się na wszystkie strony trzymając się za gardło (mąż mi opowiadał)i zaczęło się tak samo ucisk w klatce piersiowej i brak oddechu, drętwienie i straciłam przytomność. Byłam u neurologa i zaleciła mi zrobić próbę tężyczkową, dzwoniłam po całej warszawie ale nigdzie nie robią czy ktoś może wie gdzie mogę takie badanie zrobić (prywatnie)Bardzo proszę o pomoc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1616 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
tu probowalas? http://www.cms.waw.pl/index.php?CMS=...OPCODE=KONTAKT |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1617 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zapytaj o próbę ischemiczną ... Następny tekst http://www.emg-neurolog.pl/tezyczka2.pdf
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1618 |
Przyczajenie
|
badania moczu, morfologia, parathormon, wapń zjonizowany, TSH, wszystkie pierwiastki, czy ktoś mógłby mi w skrucie napisać na czym polega ta choroba i jak się ją leczy??tarczyce mam w porządku, badanie dna oka też dobrze, doppler żył szyjnych też dobrze.
---------- Dopisano o 15:36 ---------- Poprzedni post napisano o 15:35 ---------- dzwoniłam doCMS na wawelskiej 5 ale tam wolne terminy pod koniec stycznia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1619 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1620 |
Przyczajenie
|
myślicie, że objawy, które opisałam świadczą o tężyczce?na czym polega ta choroba bo w artykułach jest opisane dość nie jasno, jak się ją leczy?Chciałabym się szybko wyleczyć, bo przyz większą część dnia siedze sama z dzieckiem w domu, a gdy mam atak sama nie jestem w stanie sobie poradzić;(
Edytowane przez magdalena_hodun Czas edycji: 2009-11-27 o 14:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:37.