Aparaty ortodontyczne cz. VII :) - Strona 159 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-11-27, 11:56   #4741
karolinkad
Przyczajenie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. VII :)

witam wszystkich aparaciarzy, wiem że pewnie gdzieś już była o tym mowa, ale nie orientuję się zbytnio w tum forum jak narazie i chciałam prosić o pomoc Leczy się ktoś może w rabce u pani Ziemiańskiej? jeśli tak to proszę o jakiś numer bo mam jakiś tylko nie mogę się dodzwonić, a chcę się umówić jak już sie zdecydowałam na aparat . Proszę też o opinię
karolinkad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-27, 12:56   #4742
Morfina
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez gorzalkaa Pokaż wiadomość
a ja dzis bylam u debtystki i robila miprzestrzen miedzy jedynkami ;d ladnie zrobila tylko czesc plomby sie jej przykleila do druta ;/ orto musi mi to jakos wygladzic, bo chyba sie da nie?
wygładzi się na pewno

Cytat:
Napisane przez gorzalkaa Pokaż wiadomość
nie nie musze ale ide na normalna wizyte 22 grudnia wiec jesio sie pomecze;p
a ja płacę za wymianę drutu... Zwykła wizyta to koszt 70zl, a z wymianą to 100 zl na sczęscie nie majątek hihi

Cytat:
Napisane przez Wiecznoc Pokaż wiadomość
Po pierwsze, się przedstawię, bom tu nowa- Wiecznoc jestem
A a propos wymiany druta.... Namówiłam kolegę na założenie aparatu u mojej orto. Zrobił to. Na którejś wizycie z kolei orto wyjęła mu drut, włożyła nowy, po czym stwierdziła, że się pomyliła, że jeszcze nie miała mu wymieniać i włożyła stary. Wykonała co miała, przychodzi do płacenia... policzyła mu wymianę druta!! Chociaż go nie wymieniła. Na szczęście kolega potrafi zachować trzeźwość umysłu i zawalczył o swoje.
witam kurcze, ja pewnie nie zachowałabym trzezwosci umyslu i bym płaciła za łuk, ktorego by mi nie wymieniono

aaa i prośba, czy ktoś mogłby zmienić na liście na pierwszaej stronie watku moje dane ?
Oto nowa wersja:
3)Morfina-> Początek leczenia 12.07.2009r->hyrax 18.08.2009r-25.11.2009r->góra 25.11.2009r-> dół 25.11.2009r->nadal trwa(2 lata)-> aparat metalowy-> Mielec

Aparat stały góra i dół 25.11.09r.

59.58.57.56.55.54.53.52.5 1.50kg
Włosy [08.2010] ->63cm ...[?]... ->100cm
paznokcie; włosy; skóra
cellulit; tłuszcz; rozstępy
Morfina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-27, 13:09   #4743
Morfina
Rozeznanie

Dodaje zdjęcia mojego aparatu niestety robione są kamerą internetową więc jakość pozostawia wiele do życzenia ale nie mam przy sobie aparatu... Nie widać tu koloru liliowych ligatur wiec zrobilam kółeczko z tym kolorem, ktory mają gumeczki no i pokazuję mój łuk podniebienny :P

paznokcie; włosy; skóra
Stary 2009-11-27, 13:30   #4744
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Morfina Pokaż wiadomość
Dodaje zdjęcia mojego aparatu niestety robione są kamerą internetową więc jakość pozostawia wiele do życzenia ale nie mam przy sobie aparatu... Nie widać tu koloru liliowych ligatur wiec zrobilam kółeczko z tym kolorem, ktory mają gumeczki no i pokazuję mój łuk podniebienny :P
ale masz szparunie

---------- Dopisano o 14:30 ---------- Poprzedni post napisano o 14:30 ----------

i nie Ktoś tylko ja

Razem już 10 lat
1.07.2012 Willkommen in Deutschland
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny
25.08.2014 Marika Nasze szczescie

88Ekaterina88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-27, 16:12   #4745
mclilu
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez milutek Pokaż wiadomość
mclilu - znalazłam fajną fotkę, w podobnym klimiacie do Twojego Avka załączam
Mam całą serię tych plakatów! Uwielbiam je
In my time of need
mclilu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-27, 16:32   #4746
Morfina
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez 88Ekaterina88 Pokaż wiadomość
ale masz szparunie

---------- Dopisano o 14:30 ---------- Poprzedni post napisano o 14:30 ----------

i nie Ktoś tylko ja
hehe no są szparunie po hyraxie zostały. A i dziękuję bardzo za zmienienie danych

paznokcie; włosy; skóra
Stary 2009-11-27, 18:04   #4747
CatchyKathy
Wtajemniczenie

Witam!
Ja po wizycie u orto, trwała 15 minut Nic nie zmieniał jedynie aktywował dwoma gumeczkami górny łuk na piątkach, mówi, że już jest ok. Oczywiście pytał czy jestem już uspokojona i wszystko pięknie tłumaczył, w poczekalni czekała moja babcia
Następna wizyta 23 grudnia, może jakoś oderwę się od garów
CatchyKathy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-27, 18:35   #4748
bab42440679247773fa7d2c59b0e3e438c6ee5f2_5f7ba5de35cd1
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez dosc Pokaż wiadomość
Ja polecam Ortovenę jestem studentem i mają super promocję dla studentów. 10 proc, zniżki na założenie aparatu, tylko trzeb mnieć ważną legitymacje.
U kogo się tam leczysz?
bab42440679247773fa7d2c59b0e3e438c6ee5f2_5f7ba5de35cd1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-27, 18:53   #4749
luciferangel
Przyczajenie

Witam was cieplutko kochane kobitki i nieliczni faceci po mojej tak dłuuuugiej nieobecności. Niestety nadmiar obowiązków uniemożliwia mi kontakt z Internetem. Teraz korzystam z okazji, że jestem chora i wpadłam Moje ząbki mają się dobrze, co miesiąc widać różnice w ich prostocie I w końcu też się doczekałam- jutro o 12 mój orto zakłada mi dół Nie wiem jak wyleżę u niego godzine z rozdziawioną buzią i katarem... no ale jakoś wytrzymam I oczywiście wrzucę potem jakieś fotki. Pozdrawiam Was cieplutko!!!

No to chudniemy:
72-71-70-69-68-67-66-65-64-63-62-61-60-59
start: 24.08.10r.
luciferangel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-27, 19:15   #4750
Flava
Przyczajenie

GG do Flava Send a message via Skype™ to Flava

Musiałabym w końcu pokazać Wam zdjęcia z moimi zębiskami. A że mam już aparat, to nim także się pochwalę A! I dodaję też fotkę z gumkami separacyjnymi.

Flava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-27, 19:31   #4751
Morfina
Rozeznanie

hhe Flava, mam taki sam kolor ligaturek, a aparat mam od środy dopiero gumki separacyjne też mialam niebieskie, ale ciemniejsze od Twoich

paznokcie; włosy; skóra
Stary 2009-11-27, 19:39   #4752
Flava
Przyczajenie

GG do Flava Send a message via Skype™ to Flava

O, jak fajnie, Morfina. Mamy podobny gust w dobieraniu kolorów ligaturek ; DD

Flava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-27, 20:22   #4753
smile_
Raczkowanie

Ja od srody mam gumki separacyjne tyle ze juz mi wypadly 3 razy :-( I tylko z lewej strony (jak narazie) wypadaja.
Pol godziny je wkladalam miedzy zeby. Raz dentystka mi pomogla, bo akurat mialam wizyte, wiec poszlam do niej z gumka w rece, zeby mi ja wcisnela.
Teraz sie boje mocniej umyc zęby, zeby nie wylecialy znow...
Moze po prostu ich nie wkladac juz ? W srode mam miec pierscienie zakladane...myslicie ze mi sie scisna zeby bez tych gumek?

I won't go, I won't sleep, I can't breathe until U're resting here with me

I won't leave, I can't hide, I cannot be, until U're resting here with me...

Edytowane przez smile_
Czas edycji: 2009-11-27 o 20:27
smile_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-27, 20:47   #4754
rudo-zielona
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez smile_ Pokaż wiadomość
Ja od srody mam gumki separacyjne tyle ze juz mi wypadly 3 razy :-( I tylko z lewej strony (jak narazie) wypadaja.
Pol godziny je wkladalam miedzy zeby. Raz dentystka mi pomogla, bo akurat mialam wizyte, wiec poszlam do niej z gumka w rece, zeby mi ja wcisnela.
Moze po prostu ich nie wkladac juz ? W srode mam miec pierscienie zakladane...myslicie ze mi sie scisna zeby bez tych gumek?
Skoro wypadły tzn, że już jest dosyć miejsca. Nie przejmuj się. Ja miałam separację założoną na godzinę przed założeniem aparatu i orto dała radę
rudo-zielona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-28, 08:01   #4755
Laity
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez rudo-zielona Pokaż wiadomość
Skoro wypadły tzn, że już jest dosyć miejsca.
Mnie orto powiedziała to samo (jak się zapytałam co robić, jak gumki wypadną).

Milutek, jak tam Twoje gumeczki? Pytam, bo moje, z początku niebieskie, niebieskie już raczej nie są - wypłowiały i pożółkły. Z różowymi też się tak dzieje, czy wytrzymalsze są?
Btw, już nie mogę się doczekać środowej wizyty

Laity jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-28, 11:40   #4756
rozgwiazda
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez CatchyKathy Pokaż wiadomość
Witam!
Ja po wizycie u orto, trwała 15 minut Nic nie zmieniał jedynie aktywował dwoma gumeczkami górny łuk na piątkach, mówi, że już jest ok. Oczywiście pytał czy jestem już uspokojona i wszystko pięknie tłumaczył, w poczekalni czekała moja babcia
Następna wizyta 23 grudnia, może jakoś oderwę się od garów
tym razem też z Toro jechałaś??? czy to już tajemnica
Była aparatka.. góra i dół fot0: #1559
rozgwiazda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-28, 11:46   #4757
CatchyKathy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez rozgwiazda Pokaż wiadomość
tym razem też z Toro jechałaś??? czy to już tajemnica
Nie, nie, z Toro byłam tylko raz, niestety nasz ortodonta mi troszke wprowadził zamieszanie i zrobił wizyty co 3 tygodnie
Stary 2009-11-28, 12:17   #4758
rozgwiazda
Rozeznanie

Cytat:
Nie, nie, z Toro byłam tylko raz, niestety nasz ortodonta mi troszke wprowadził zamieszanie i zrobił wizyty co 3 tygodnie
buuu:br zydal: hihi
ale jeśli chodzi o wizyty co 3 tyg to może i lepiej.. bo będzie kombinował częsciej przy zębach
Stary 2009-11-28, 12:25   #4759
CatchyKathy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez rozgwiazda Pokaż wiadomość
buuu:br zydal: hihi
ale jeśli chodzi o wizyty co 3 tyg to może i lepiej.. bo będzie kombinował częsciej przy zębach
On to na pewno zrobił specjalnie :brzyda l:

Mialam dwie wizyty w odstępie 3 tygodni, bo wolał się ze mną widzieć częściej niż później (cytuję) 'zobaczyć w zębach nie wiadomo co'
Ale teraz już wchodzimy w ciąg 4tygodniowy

Opowiadał mi, że ma teraz pacjentkę, która miała tą samą operację co ja tylko na górnych ząbkach i u niej mają duży problem, bo... nic u niej nie chce ruszyć!

Dobrze, że u mnie ruszyło Już dolne siekacze stoją i się stabilizują, nic do końca leczenia z nimi nie będziemy robić. Teraz włączamy do szeregu dwie piątki ( jedna wogóle była zatrzymana w kości ale już wyszła tylko nieco zrotowana). I na górze też włączamy piątki. Źle mi się zagryzało bo w czasie leczenia powstał u mnie zgryz krzyżowy, otwarty i przewyższony I miałam za szeroką dolną szczękę do górnej. Teraz już to się zmienia i będzie super Jestem uspokojona

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-11-28, 12:47   #4760
Effervescing Elephant
Zadomowienie

Moje Drogie, a ja mam do Was pytanie..

Moje zęby są raczej proste, jedyne moje mankamenty to na górze dwójki są takie trochę odchylone i na dole jedna dwójka też jest trochę krzywa.

Czy na takie zęby też się zakłada aparat stały? znam dużo osób, które nosiły/noszą aparat, ale te osoby albo mają dużo krzywych zębów, ale mają przerwy między nimi.
Ja bym chciała sobie wyprostować te parę zębów ze względów estetycznych. ale zastanawia mnie, co się robi jak mam tylko 2-3 zęby do prostowania?
Effervescing Elephant jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-28, 13:19   #4761
rozgwiazda
Rozeznanie

Cytat:
On to na pewno zrobił specjalnie :brzyda l:

Mialam dwie wizyty w odstępie 3 tygodni, bo wolał się ze mną widzieć częściej niż później (cytuję) 'zobaczyć w zębach nie wiadomo co'
Ale teraz już wchodzimy w ciąg 4tygodniowy

Opowiadał mi, że ma teraz pacjentkę, która miała tą samą operację co ja tylko na górnych ząbkach i u niej mają duży problem, bo... nic u niej nie chce ruszyć!

Dobrze, że u mnie ruszyło Już dolne siekacze stoją i się stabilizują, nic do końca leczenia z nimi nie będziemy robić. Teraz włączamy do szeregu dwie piątki ( jedna wogóle była zatrzymana w kości ale już wyszła tylko nieco zrotowana). I na górze też włączamy piątki. Źle mi się zagryzało bo w czasie leczenia powstał u mnie zgryz krzyżowy, otwarty i przewyższony I miałam za szeroką dolną szczękę do górnej. Teraz już to się zmienia i będzie super Jestem uspokojona
matko jakie kombinacje hihi
ja w tyg amieniałam gumki na 2-kach.. żeby był większy nacisk i za 2 tyg wizyta.. ALe powiem wam, że kurcze na dole od 1-3 jakoś weszły bardziej w środek i ten łuk już nie jest taki równiutki.. nie iwem czemu tak wlazły i też przez to nie są równe na końcach - jak uchylę buzię i patrze na nie.. to są jakoś w górę jakby leciały musze to zgłosić na wizycie koniecznie
Stary 2009-11-28, 13:23   #4762
luk28
Przyczajenie

Wiam wszystkich po dlugiej nieobecności, brak wolnego czasu oraz dużo obowiązków w pracy spowodowało ze nie miałem czasu informować was na jakim etapie i jak przebiega moje leczenie. Ostatnio kiedy miałem przyjemność dzielic sie swoimi odczuciami podczas pierwszych wizyt u mojej ortodontki to dylemat jaki aparat założyć. Teraz wiem ze jest to duzy dylemat poniewaz na rynku jest wiele sytemow . Chcialem miec aparat samoligaturujacy, gdyz z opini i wiadomosci jakie uzyskalem aparat samoligaturujacy szybciej przesowa zeby wraz z korzeniami przy zmiejszonym tarciu dzieki temu mozna uzyskac szybsze efekty w leczeniu. Mialem do wyboru 2 ponoć jedne z najlepszych systemów samoligaturujace Damona i Axis. Wybralem zamki samoligaturujace Axis i jestem bardzo zadowolony, mialem 2 piatki gorne schowane w podniebieniu oraz prawa gorna 3 wypchnieta do przodu lewa górna 2 była schowana za 1 dodatkowo mam 3 klase zgryzu. Po 6 miesiacach leczenia mam praktycznie uszeregowana zęby jestem w szoku ze Moj lekarz to zrobił tak szybko, dodatkowo praktycznie bezboleśnie ponieważ tak jak mi tłumaczył ten system działa na niskich silach i zmniejszonym tarciu, dodatkowym elementem przeważającym nad sytemem Damon jest kształt zamka Axis nie ma on ostrych krawędzi dzięki czemu nie podrażnia tkanki miękkiej jak inne zamki samoligaturujece.

Jeżeli macie możliwość wyboru produktu u swojej orto proponuje system AXIS.

http://www.ortodonta.szczecin.pl/a12...czne-AXIS.html

http://www.youtube.com/watch?v=ycSOO...rom=PL&index=3
luk28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-28, 13:26   #4763
rozgwiazda
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Effervescing Elephant Pokaż wiadomość

Moje zęby są raczej proste, jedyne moje mankamenty to na górze dwójki są takie trochę odchylone i na dole jedna dwójka też jest trochę krzywa.

Czy na takie zęby też się zakłada aparat stały? znam dużo osób, które nosiły/noszą aparat, ale te osoby albo mają dużo krzywych zębów, ale mają przerwy między nimi.
Ja bym chciała sobie wyprostować te parę zębów ze względów estetycznych. ale zastanawia mnie, co się robi jak mam tylko 2-3 zęby do prostowania?
to zależy.. bo czasem wystarczy ąparat ruchomy.. na górę i dół.. to również zależy od wieku.
A możesz mieć np. zły zgryz, którego nie widać naszym okiem a orto to może stwierdzić więc będzie lepszy i trwalszy aparat stały. Najlepiej iść na konsultację i posłuchać co ma do powiedzenia specjalista.. Jak chcesz to możesz wrzucić foty może będzie nam lepiej ocenić jak to wygląda To jak chcesz! Ale konsultacja u orto jest wskazana na bank
Stary 2009-11-28, 13:47   #4764
Effervescing Elephant
Zadomowienie

pewnie, że masz racje konsultacja musi być, jak najbardziej.
próbuję tylko zasięgnąć trochę informacji, bo moim sponsorem (jakby coś) będzie moja mama ...

to wstawiam zdjęcia. moje zęby nie są jakieś bardzo krzywe, ale zaznaczyłam czerwonym kółeczkiem, co mnie najbardziej razi
proszę się nie przestraszyć

aha! i na dole to ewidentnie widać, że są krzywe, nie wiem, jak to na górze.. po prostu tak odstają, jak jakieś cholerne łopaty..!
Effervescing Elephant jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-28, 13:54   #4765
201604190949
Konto usunięte

Dawno nie dawałam zdjęć...
Nadrabiam

Najpierw dzisiejsze, potem ostatnie jakie robiłam i dla przypomnienia pierwsze (ale masakra )
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-28, 14:11   #4766
CatchyKathy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
Nadrabiam

Najpierw dzisiejsze, potem ostatnie jakie robiłam i dla przypomnienia pierwsze (ale masakra )
28.12.09r - symulacje na kompie robiłaś?

A na serio, suppper już jest!

Elephant
, mi to wygląda na zbyt szeroką dolną do górnej szczęki.. Ale niech wypowie się specjalista. Podobno dobre ułożenie to też te a tete (czy jakoś tak)
Stary 2009-11-28, 15:43   #4767
Morfina
Rozeznanie

Cytat:

hm... można założyć, ale tu musi zdecydować orto. Można też spróbować ruchomym, ale to chyba jest zależne 0d wieku pacjenta... najlepiej wybrac sie do ortodonty i popytać o wszystko

Cytat:
próbuję tylko zasięgnąć trochę informacji, bo moim sponsorem (jakby coś) będzie moja mama ...

to wstawiam zdjęcia. moje zęby nie są jakieś bardzo krzywe, ale zaznaczyłam czerwonym kółeczkiem, co mnie najbardziej razi

aha! i na dole to ewidentnie widać, że są krzywe, nie wiem, jak to na górze.. po prostu tak odstają, jak jakieś cholerne łopaty..!
nie jest źle, naprawdę!

Cytat:
Nadrabiam

łooo widać różnicę aż nie mogę się doczekać u mnie takich efektów

Cytat:
Napisane przez smile_ Pokaż wiadomość
u mnie orto mówiła, że jak gumki wypadną, to nic się nie stanie, uprzedzała nawet, że mogą wypaść. Miałam separację przed hyraxem i przed zakładaniem stałego aparatu i ani razu nie wypadła ani jedna gumeczka a szkoda.... miałam ich w sumie 12 :brzyda l:

paznokcie; włosy; skóra
Stary 2009-11-28, 15:48   #4768
misiskuku
Zadomowienie

wizażanki

nie wiem czy dobry temat, ale nowego zakładać się boję :P chciałabym dołączyć do Waszego grona [tzn zamierzam zalożyc aparat] ale już tyle się waham i ciągle to odkładam..

1. szukam dobrego ortodonty w Wawie, który w miarę szybko mnie przyjmie.. [teraz taki boom na te aparaty ze ciężko kogos znaleźć] - zalezy mi także, bym mogła rozłozyć leczenie na raty..

2. nie wiem czy moja wada jest duza [kieł z jednej strony] no i ogolnie prostowanie ząbkow..

3.. ósemki ktore pewnie będę musiala usunąc.

4. pazdziernik przyszlego roku.. wazny dla mnie dzien i nie chcialabym swiecic aparatem.. [bo za pewne czeka mnie metalowy.. jak sobie poradzić z tym.. ]

szepnijcie dobre słowko - tak dawno powinnam go juz zalozyć..
Stary 2009-11-28, 16:27   #4769
rozgwiazda
Rozeznanie

Cytat:

moim zdaniem nie jest tak żle z nimi
ale jeśli masz możliwość to nawet bym się nie zastanawiała nad aparatem stałym.. efekty będą widoczne szybciutko.. i napewno nie będziesz tego żałowała
leć na konsultacje.. chociaż myślę, że na bank Ci będą stały proponowali A ile masz lat?? bo często ten ruchomy noszą młodsi
Cytat:
Nadrabiam

oooo jaka różnica w tym grudniu hi
Cytat:
Napisane przez misiskuku Pokaż wiadomość
wizażanki

nie wiem czy dobry temat, ale nowego zakładać się boję :P chciałabym dołączyć do Waszego grona [tzn zamierzam zalożyc aparat] ale już tyle się waham i ciągle to odkładam..

1. szukam dobrego ortodonty w Wawie, który w miarę szybko mnie przyjmie.. [teraz taki boom na te aparaty ze ciężko kogos znaleźć] - zalezy mi także, bym mogła rozłozyć leczenie na raty..
2. nie wiem czy moja wada jest duza [kieł z jednej strony] no i ogolnie prostowanie ząbkow..
3.. ósemki ktore pewnie będę musiala usunąc.
4. pazdziernik przyszlego roku.. wazny dla mnie dzien i nie chcialabym swiecic aparatem.. [bo za pewne czeka mnie metalowy.. jak sobie poradzić z tym.. ]

szepnijcie dobre słowko - tak dawno powinnam go juz zalozyć..
ale byłaś już na jakiejś konsultacji??? czy tylko przekłada się właśnie chociażby sama konsultacja?
Stary 2009-11-28, 17:23   #4770
201604190949
Konto usunięte

LOL
Nie wiem co mi padło, że wpisałam grudzień Listopad oczywiście, listopad

Nie robiłam zdj tuż przed pierwszą wizytą kontrolną z dołem, a szkoda, bo ten ząb, który jest najbardziej z tyłu był zupełnie w drugim rzędzie, daleeeko, daleeeko, bo ten ząb był nie złapany drutem i reszta się ruszała a on był spychany, biedaczek.
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości