|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#301 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie styczniowo-lutowe 2010 cz. IV Wielkie Zimowe Rozpakowywanie
[QUOTE=kocurazab;15695169]Wiecie co jak nie urok, to sracz...
Nie dość, że ten remont u mnie trwa już 3 miesiąc, to jeszcze na dodatek wszystko pod górkę. Mój mąż wapnem babrał ściany i mu tak powyrzerało skórę, że właśnie pojechał na IP, bo zrobiły mu się jakieś stany zapalne Już mnie ch... strzela na to wszystko!---------- Dopisano o 12:47 ---------- Poprzedni post napisano o 12:41 ----------
|
|
|
|
#302 |
|
Zadomowienie
|
Kamyczku badz dzielna, trzymamy kciuki i czekamy na ciebie albo na was
|
|
|
|
#303 |
|
Zakorzenienie
|
Joli witaj.
współczuję Ci tych ciężkich chwil, które przeżywałaś i przeżywasz do tej pory ![]() Gratuluję Synka! jestem n-lą ang, ale nie uczę z tego podręcznika, więc Ci niestety nie pomogę. Pisz jak najczęściej. |
|
|
|
#304 |
|
Rozeznanie
|
pola ja kupiłam wózek tako jumper x - zresztą już chyba kiedyś pisałam o nim
moim zdaniem jest bardzo fajny, lekko się prowadzi, ma skrętne koła co wg mnie bardzo ułatwia prowadzenie
|
|
|
|
#305 |
|
Zakorzenienie
|
Filka jaka Ty masz pamiec
Mam kilka w albumie ![]() Pola nie pomoge mam Inglesine, a Buzza kupuje dopiero spacerowke Joli doczytalam To rzeczywiscie nie ciakwie mialas w ostatnim czasie.Masa spraw i problemow.Wspolczucia z powodu taty
|
|
|
|
#306 |
|
Zakorzenienie
|
laski na bol gardla moge wziasc strepsils?
|
|
|
|
#307 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ściskam Cię cieplutko
|
|
#308 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
ja miałam 10 na plusie 1,4 tygodnia temu... a widzę naocznie, że tyłek urósł...Kamyk mam nadzieję, że już będzie dobrze Czekamy na Ciebie!!!Joli oby teraz wszytsko już było dobrze i odzywaj się do nas jak najczęściej ![]() Zaraz poprasuje większe ciuszki Piotrusia a jutro zostana mi tlyko te w zdecydowanych kolorach czyli bardzo czerwone, granatowe...( tylko je odzielnie wyprałam a tak to jak leci wszytsko razem i nic nie pofarbowało )Patka super wam się z tą sesją udało- za taką cenę naprawdę warto!!! Ja sobie muszę darować, bo takie ceny, że naprawdę nie stać mnie na to... |
||
|
|
|
#309 |
|
Zadomowienie
|
Mamusie, podajcie mi proszę listę aptecznego SOS dla Maluszka - co koniecznie trzeba mieć w domu, jak maluch przyjdzie na świat.
Mam tak: - spirytus 70% - rozumiem, że kupuję zwykły i rozcieńczam, czy w aptece? - gaziki jałowe - sól fizjologiczna - do przemywania oczek - Sudocrem - Viburcol N - coś na kolkę - co? - woda morska do noska - jaka? - Oilatum HELP
|
#310 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() My mamy 2 pudła Ikea zamiast szuflady też się sprawdza ![]() Cytat:
![]() Zaraz podam przepis PRZEPIS na Ciasto orzechowe : zmielić 250 g orzechow laskowych (ja orzechy dałam do blendera i bziuuuu w kilka sekund mialam miał orzechowy ) 5 jaj 175 g bardzo drobnego cukru 1 łyżka utrtej skorki z cytryny 1 łyżka soku cytrynowego śmietana 30% na wierzch ![]() białka ubić na piane ze szczyptą soli dodac cukier potem żółtka, sok cytryny i skorka, na końcu zmielone orzechy piec w temp 180 C ok. 50 min Potem 250 g śmietany 2 fix do smietany 2 łyżki cukru pudru Smietana na sztywno na ciasto... UWAGA ciasto nie zawiera MĄKI, Proszku do pieczenia czy sody...TAK MA BYĆ to nie pomyłka ![]() Cytat:
Witaj fajnie Cię widzieć Mialaś cięzkie chwile mam nadzieję że teraz będzie już tylko lepiej Cytat:
spirytus 70% - my kupiliśmy zwykły i rozpieńczyliśmy sami pod okiem teściowej bo ona laborantka aaaa nie kupuj tej wielkiej butli tylko jak da radę mniejszą...bo u nas ponad połowa do dzisiaj jest ![]() - gaziki jałowe ja mialam...zwłaszcza przydatne do pepuszka ![]() - sól fizjologiczna - do przemywania oczek - Sudocrem (tu już pisalam wielokrotnie) wg mnie Linomag! ws Bephanten...mały Sudocrem mozna kupić na wszelaki wypadek....ale obiecuję Ci że jak będziesz smarowala przy zmianie pieluszki Linomagiem...to Sudokremu nawet nie otworzysz ![]() - Viburcol N ja nie mialam...i nigdy nie kupowałam / potem kupilismy Panadol dla Dzieci i Ibufen...ale one są chyba od 3 miesiąca ...wcześniej nie miałam potrzeby nic podawać- coś na kolkę - co? Kuba nie miał kolki wcale miał butelkę Dr Browns nie wiem czy to jej zasługa czy trafił nam się bez kolkowy egzemplarz ale nie wiem czy jest sens kupna...może zobaczysz po szpitalu czy będzie koniecznosć... potem i tak przychodzi połozna czy czas pierwszego szczepienia to można ew. dopytać ![]() - woda morska do noska - jaka? http://www.nivea.pl/products/show/9297 - Oilatum (mialam małą tubkę kremu...jest dobry na problemy skórne i faktycznie na poczatku smarowałam Kubę...bo miał dużo suchej skórki na brzuszku i raczkach oliwka nie pomagała Oliatum TAK, ...ponoć od tego że był urodzony po terminie) Ot moje wypociny mam nadzieję że będa pomocne ![]() Aaaa miałam Dać kawałek ciasta ![]() Ciasto orzechowe ze śmietaną ...SMACZNEGO Do tego specjalnie dla Was mleczna kawa bezkofeinowa ![]() Załącznik 2701713 Załącznik 2701714
*** -12,5kg*** Edytowane przez pysiamn Czas edycji: 2009-12-06 o 14:06 |
||||
|
|
|
#311 | ||
|
Raczkowanie
|
Z okazji Mikołajek dużo zdrówka dla wszystkich mamusiek i ich maluchów
Agape śliczna córunia ![]() Pysiu ciasto ![]() Kamyku trzymaj się, będzie dobrze!! Joli fajnie, że się odezwałaś, przykro mi, że spadło na Ciebie tyle problemów Cytat:
![]() Strepsils i inna chemia apteczna nie, jedynie Tantum verde + naturalne metody - ostatnio radziłyśmy Pysi - woda z solą do płukania, napar z szałwi do płukania i duuużo herbatki z cytryną... Cytat:
Spirytus rozcieńczasz taki zwykły 96% z przegotowaną wodą w proporcji 2:1 Nie mam jeszcze nic na kolkę i Viburcolu też nie - uzgodnię co jeszcze potrzeba z pediatrą ![]() A skoro już się ważymy i mierzymy, to u mnie na wysokości pępka 96cm (28-29cm do przodu) i waga 57,5kg czyli 6kg do przodu. Mało, ale nie umiem na tej diecie przytyć
Edytowane przez xmila Czas edycji: 2009-12-06 o 14:04 |
||
|
|
|
#312 |
|
Zakorzenienie
|
Addicted
no ucieszył się ale musiałam mu przypomnieć, ze w nocy był Mikołaj i pewnie w pokoju ma jakieś rezenty a ze wstał o 6.40 to jeszcze było ciemno i nie zauwazył jak wycodził z pokoju ![]() lila ja na kolki polecam Bobotic, takiemu całkiem małemu dziecku można podawać Esputicon ( w szpitalu połozne dawały) generalnie to rózne specyfiki działają na dzieci choć skład mają podobny. Najbardziej się zachwala Sab Simplex ale Bobotic to dokładnie to samo tyleze dostępne u nas a nie tylko za granicą ![]() wodę miałam na początku Marimer a poźniej Nivea ![]() kamyk
|
|
|
|
#313 |
|
Zakorzenienie
|
Xmila no tak jak dieta to nie bardzo idzie przytyć... Za to nie będziesz miała co zrzucać.
|
|
|
|
#314 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dziękuję---------- Dopisano o 13:31 ---------- Poprzedni post napisano o 13:30 ---------- Xmila, Kancia - bardzo dziękuję. Słyszałam właśnie o tym Sab Simplex, że pono rewelka.
|
|
#315 |
|
Zakorzenienie
|
Lila spirytus kupujesz zwykly, odlewasz kieliszek i dolewasz kieliszek przegotowanej wody i gotowe
Viburcol N to na co jest ? Sterimar Baby - woda morska, a na kolke i wzdecia moze byc Esputicon Oilatum mam w postaci emulsji do kapieli Pysia mniami |
|
|
|
#316 |
|
Zakorzenienie
|
lila Sab simplex ma największe stężenie simeticonu w lekach dla dzieci dlatego jest najskuteczniejszy ( Bobotic ma podobne)
aldii Viburcol na stany rozdrażnienia, niespokoju
|
|
|
|
#318 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Ja to mamdopiero dość Cytat:
![]() Ja Ciebie też ściskam -------------------------------------------------------------------- Dziewczyny ale gdzie ten spirytus mam kupic? W monopolowym?
Edytowane przez bardotka_a Czas edycji: 2009-12-06 o 14:48 |
||||
|
|
|
#319 |
|
Zakorzenienie
|
ja kupilam w zwykłym markecie
|
|
|
|
#320 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, wszystki razem i każdej z osobna dziękuję
Mam nadzieję, że nie zauroczycie mi tej naszej Kruszynki, bo tak miło sie o niej wypowiadałyście. Jestem z Wami cały czas myślami, chociaz teraz bardzo mało piszę. Czas mi upływa od karmienia do karmienia. Musze dbac o to, żeby Jej waga stale rosła. Musi przybierac ok. 20 g na dobę. Jutro jadę zważyc do przychodni i mam nadzieję, że bedzie malutki sukces. Bo my mamy z nią taki mały paradoks. Trzeba ją budzic na karmienie. A jak zaśnie snem głębokim, to nikt ani nic jej nie obudzi. Mówię serio. Telewizor gra normalnie, wczoraj było spotkano "pepkowo-urodzionowe" (mąż miał w piątek urodziny), było głośno, a ona nic. Serio. My normalnie przy niej rozmawiamy - nie szeptem, a ona śpi dalej... Ciekawe czy później tez będzie taka grzeczna...? Szybko o porodzie, bo zbliża się pora karmienia ![]() Generalnie żadnych skurczy nie miałam. Na KTG poziom skurczy wahał sie między 7-19 %. Bolało mnie jedynie podbrzusze i krwawiłam. W końcu doszło tak, że miałam regularne skurcze w podbrzuszu co 3 minuty przez ok. 20 sekund. Wtedy lekarz mnie zbadał i okazało się, że mam rozwarcie na 7 cm. Wtedy została podjęta decyzja że rodzę. Podali mi oksytocynę. I teraz uwaga. 3 skurcze parte i Oleńka już była na świecie... Pierwszy etap porodu trwał 1,5 h, a drugi 15 minut Dobra jestem, co?Najgorsze w całym porodzie nie był ten ból podbrzusza, tylko bóle krzyżowe.... To mi najbardziej dokuczało... Ale wiecie co, mam takie przemyślenia. Chyba wiem dlaczego Oleńka tak szybko się urodziła. Okazało się, że była dwa razy obwinięta pępowiną wokół szyi i dodatkowo pępowina przechodziła jej między nogami tzw. na jeźdźca. Nawet nie będę myślała, co by było gdyby urosła tak jeszcze kilka cm i gdyby ta pępowina się nie odwiązała. Wiem, że to trochę głupie spostrzeżenie, ale ja tam w to wierzę i uważam, że wszystko ma swój sens... Buziaki dla Was.... Wiecie co, super jest byc mamą.... Oleńka ma dopiero tydzień, a kocham ją najbardziej na świecie (oprócz męża oczywiście).... |
|
|
|
#321 |
|
Raczkowanie
|
dokładnie
|
|
|
|
#322 |
|
Zakorzenienie
|
agape no to ekspres normalnie
co do mocnego spania to może się to zmienić ale nie musi mała pewnie teraz nadal odsypia i regeneruje siły
|
|
|
|
#323 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Córcia pierwsza klasa ![]() ---------- Dopisano o 15:06 ---------- Poprzedni post napisano o 15:02 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#324 |
|
Zakorzenienie
|
Agape to prawdziwy skarb macie.Oby nie zapeszyc.Olenka swiadomie pchala sie na swiat, co by nie utknac z ta pepowina....
Porod sprintem oby kazda taki miala
|
|
|
|
#325 | |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, czy w sterylizatorze - ja mam akurat Avent do mikrofalówki - sterylizuje się smoczki uspokajające? Rozumiem, że wszystko nowe z pudełek trzeba wysterylizować?
Mam takie dziś dziwne przemyślenia, bo niby wszystko gotowe ale zawsze coś tam mogło mi umknąć... ![]() ---------- Dopisano o 14:16 ---------- Poprzedni post napisano o 14:14 ---------- Cytat:
![]() A skąd jesteś?
|
|
#326 |
|
Rozeznanie
|
Ja mam ten sterylizator i sterylizowałam w nim smoczki również i nic się z nimi nie działo.
|
#327 |
|
Zakorzenienie
|
moim zdaniem wszystko to co nowe to albo wyprać albo wyparzyc albo wysterylizowac
|
|
|
|
#328 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale pomyśl sobie, że na lato będziemy miały już spore Glutki a w przyszłe święta to już będą kolosy Edytowane przez kocurazab Czas edycji: 2009-12-06 o 15:39 |
|
|
|
|
#329 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cudownie
|
|
#330 |
|
Zakorzenienie
|
Elcia nie można!!!!ja jem cukierki verbena-ziołowe ukojenie.
Bardotka możesz od czasu do czasu pozwolić sobie na coś słodkiego, w szczególności, że miałaś lekko powyżej normy.no i ulżysz sobie ![]() Agape to naprawdę miałaś super szybki poród po Twojej wypowiedzi czuć,że naprawdę jesteś szczęśliwą Mamusią oddzywaj się jak najwięcej.---------- Dopisano o 15:36 ---------- Poprzedni post napisano o 15:33 ---------- a mnie piecze w przełyku Mama mi upiekła ciasto drożdzowe, to chyba po tym.okropieństwo---------- Dopisano o 15:47 ---------- Poprzedni post napisano o 15:36 ---------- Agape rodziłaś z TŻ? |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:39.

Już mnie ch... strzela na to wszystko!

moim zdaniem jest bardzo fajny, lekko się prowadzi, ma skrętne koła co wg mnie bardzo ułatwia prowadzenie
Mam kilka w albumie

błam juz tak zmęczona mała tak kopała, ja już nie wiedziałam czy to skurcze czy kopniaki, ale pomyślałam sobie, że TŻ 600 km od domu więc to nie moze być poród
normalnie dałabym się pokroić teraz za kawałek tego ciasta
chyba nie wytrzymam do końca ciąży bez słodyczy, moze się na cos skusze

ja miałam 10 na plusie 1,4 tygodnia temu... a widzę naocznie, że tyłek urósł...
ja nie mialam...i nigdy nie kupowałam / potem kupilismy Panadol dla Dzieci i Ibufen...ale one są chyba od 3 miesiąca ...wcześniej nie miałam potrzeby nic podawać