|  2009-12-06, 11:12 | #1 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2008-07 Lokalizacja: Francja 
				 | slang gdański, trójmiejski ;p

za bardzo nie wiedziałam,gdzie umieścić ten post.  moje pytanie jest takie: jaki jest slang trójmiejski,gdański?; D 
				__________________ I) włosy za talie II) włosomaniaczka od lutego 2012 III) wegetarianka od 2005 http://ochdearme.tumblr.com http://www.bonjourdisko.blogspot.com - założyłam! http://instagram.com/lilyhatesroses 29.09 - kosmetyki LUSH: peeling RUB RUB RUB, lotion Charity Pot, peeling do ust Bubblegum | 
|     |   | 
|  2009-12-06, 11:38 | #2 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2009-02 
				 | 

Dot.: slang gdański, trójmiejski ;p

Sądzę że niczym się nie różni od normalnego potocznego języka, poza tym że ludzie mają tendencje do mówienia "feeeeeeeest" albo "fest/fesst" gdy chcą kogoś objechać i obcinają wzrokiem    
				__________________ Kto sieje wiatr ten zbiera burze  | 
|     |   | 
|  2009-12-06, 11:42 | #3 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2008-02 
				 | 

fest? To chyba z kaszubskiego, (rychtyk wele jo   )nie spotkałam się z takim znaczeniem tego słowa, więc może mieszkam w innym Gdańsku  Z obserwacji - kilka lat temu znajomi przyjezdni dziwili się, że mówiło się "beka" ( w znaczeniu np. "śmieszne"), i inne słowa, których teraz nie pamiętam (bo dla mnie były oczywiste  ). ---- no i klasyczne, kaszubskie "jo", ale to nie tylko w 3city  bo i całe Pomorze obejmuje, a także inne rejony Polski. 
				__________________ "Wy macie tą Waszą solidarność Wizażanek, że dwadzieścia lat temu to WY byście obaliły komunizm"  złota męska myśl   Edytowane przez Kasza Manna Czas edycji: 2009-12-06 o 11:46 | 
|     |   | 
|  2009-12-06, 11:52 | #4 | 
				 | 

jop fest jest z kaszubskiego u mnie dużo ludzi tak mówi, (nie gdańsk a gdynia :P) a gdynia to też trójmiasto. co do beki to się oczywiście zgadza  i to "jo" "jo ty jo" "jooo" 
|     |   | 
|  2009-12-06, 11:59 | #5 | |
| Konto usunięte Zarejestrowany: 2006-07 
				 | 

Cytat: 
  W Gdańsku to na pewno nikt tak nie mówi, no chyba ze w jakiś innych dzielnicach, szkołach niż bywam.  A jezyk w całej Polsce nie jest praktyczni taki sam? A co do joo, to tak na gadu czasami zdarza mi sie napisac.   | |
|     |   | 
|  2009-12-06, 12:00 | #6 | |
				 | 

Cytat: 
     aaa, jeszcze znajomi śmiali się z "ustawki", tj. ustawmy się na tą i na tą godzinę. (mówili, że to pewnie się wzięło od kibolowskich "ustawek" na  , i całe Trójmiasto jest pełne pseudokibiców  nie mówię, że tak nie jest  ) ale fest chyba nie jest z kaszubskiego jako takiego,tak sobie tylko zażartowałam. W końcu "fest baba" (na określenie dużej, solidnej kobitki) mówi się powszechnie. --- Albo wręcz fest jest po śląsku, jak mi pokazały źródła internetowe. 
				__________________ "Wy macie tą Waszą solidarność Wizażanek, że dwadzieścia lat temu to WY byście obaliły komunizm"  złota męska myśl   Edytowane przez Kasza Manna Czas edycji: 2009-12-06 o 12:45 | |
|     |   | 
|  2009-12-06, 12:43 | #7 | 
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2008-11 
				 | 

O, jaki fajny wątek   Ja również pochodzę z tych stron  Od niedawna mieszkam w innej części Polski, ale oczywiście używam swojej gwary  Nawet TŻ przejął ode mnie różne powiedzonka i charakterystyczne pomorskie słownictwo   Jo....   | 
|     |   | 
|  2009-12-06, 12:45 | #8 | |
				 | 

Cytat: 
  (jo uzależnia, najpierw ludzie mówią to "dla beki" a potem się wciągają. Znam wiele ofiar "jo" spoza Pomorza  ) 
				__________________ "Wy macie tą Waszą solidarność Wizażanek, że dwadzieścia lat temu to WY byście obaliły komunizm"  złota męska myśl   | |
|     |   | 
|  2009-12-06, 13:10 | #9 | 
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2005-03 Lokalizacja: Zabrze 
				 | 

Pytanie od Ślązaczki- jakie znaczenie ma joooo?

| 
|     |   | 
|  2009-12-06, 13:11 | #10 | |
				 | 

hahahah oj to prawda   JO stało się niezbędne   Cytat: 
 więc "jo" może oznaczać potwierdzenie, zgodę, ale może też zmienić sens (ewoluowało) w zależności od tego kto mówi i do kogo. np "jo ty jo" znaczy mniej więcej "tak tak... na pewno ty"     
				__________________ Kto sieje wiatr ten zbiera burze  Edytowane przez rapifen Czas edycji: 2009-12-06 o 13:12 | |
|     |   | 
|  2009-12-06, 13:14 | #11 | 
				 | 

jo = tak, ale może też być używane na zasadzie przerywnika, typu "no, i wiesz, wtedy on poszedł i (blablabla)" = "jo, i wiesz, wtedy..." albo w zwrotach : "Ty jooo" (w znaczeniu : co Ty powiesz, gupolu  ), "jo, jo" (w znaczeniu: takie jest życie, powinno temu towarzyszyć westchnięcie    , coś jak w Kreciku "Ah, jo" ), "no, jo" (klasyczne : no, tak , jednak w tym zestawieniu występuje b. często  ) rapifen      
				__________________ "Wy macie tą Waszą solidarność Wizażanek, że dwadzieścia lat temu to WY byście obaliły komunizm"  złota męska myśl   | 
|     |   | 
|  2009-12-06, 13:15 | #12 | |
				 | 

Cytat: 
  ten krecik mnie rozłożył na łopatki   
				__________________ Kto sieje wiatr ten zbiera burze  | |
|     |   | 
|  2009-12-06, 13:18 | #13 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2006-08 Lokalizacja: Poznań 
				 | 

Kasza Manna (dziwnie nagle zachciało mi się kaszki - chyba sobie zrobię   ) - spotykam się od niedawna z facetem który przez ostatnie lata mieszkał w gdańsku i ciągle słyszę tylko 'beka' i 'jak się dzisiaj ustawiamy?'  btw, u mnie na kujawach 'jo' jest również bardzo popularne, zwłaszcza 'Ty jooo', jak i 'he' jako 'tak'   Edytowane przez nagi_aniolek Czas edycji: 2009-12-06 o 13:19 | 
|     |   | 
|  2009-12-06, 13:23 | #14 | |
				 | 

zobrazowanie krecikowego "jo,jo"   ; akcentowane na pierwszym "jo". Potocznie można to zastąpić kaszubskim "taci los" lub "taci lajf"  "jo,jo" występuje też jako wyraz powątpiewania, wtedy jest inaczej akcentowane, nacisk na drugie jo.  ---------- Dopisano o 13:23 ---------- Poprzedni post napisano o 13:21 ---------- Cytat: 

__________________ "Wy macie tą Waszą solidarność Wizażanek, że dwadzieścia lat temu to WY byście obaliły komunizm"  złota męska myśl   | |
|     |   | 
|  2009-12-06, 13:41 | #15 | |
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2008-11 
				 | 

Cytat: 
  Na początku znajomości z TŻ, wychodziły pewne różnice "kulturowo-językowe" między nami  Zdarzało się, że TŻ nie rozumiał niektórych słów używanych przeze mnie, a ja nie rozumiałam jego powiedzonek  No ale po kilku wspólnych latach doskonale się rozumiemy  TŻ przejął ode mnie różne określenia, akurat w tej chwili trudno mi sobie wszystko przypomnieć. Ale wymienię kilka słówek, np. toć, zylc, szałerek - znacie?   | |
|     |   | 
|  2009-12-06, 13:45 | #16 | ||
| zielony stworek Zarejestrowany: 2006-01 Lokalizacja: z miasta Łodzi kot pochodzi :D 
				 | 

Cytat: 
  Cytat: 
 Na pewno w innych regionach nie ma słowa 'jo' w znaczeniu tak. | ||
|     |   | 
|  2009-12-06, 13:56 | #17 | 
				 | 

Hmmm ja miałam chłopaka którzy żył przy granicy z litwą, kiedyś mieszkał w suwałkach i nagminnie używał dziwnych dla mnie zwrotów. Typu "daj to dla lekarza" "powiedz to dla tomka" itp    Może fajny by był taki wątek ogólnopolski nie tylko trójmiejski, całkiem ciekawych rzeczy się dowiaduje, myślałam że tylko rodowici Kaszubi i Ślązacy się czymś wyróżniają   
|     |   | 
|  2009-12-06, 15:22 | #18 | |
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2008-07 Lokalizacja: Francja 
				 | 

Cytat: 
  ) tak samo jak BEKA=brecha.pozatym NAPRAWDĘ przeciągamy, sławne "nie-e" w poznaniu to ponoć dużo ludzi=dużo wiary. 
				__________________ I) włosy za talie II) włosomaniaczka od lutego 2012 III) wegetarianka od 2005 http://ochdearme.tumblr.com http://www.bonjourdisko.blogspot.com - założyłam! http://instagram.com/lilyhatesroses 29.09 - kosmetyki LUSH: peeling RUB RUB RUB, lotion Charity Pot, peeling do ust Bubblegum | |
|     |   | 
|  2009-12-06, 15:33 | #19 | |
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2009-09 
				 | 

Cytat: 
   | |
|     |   | 
|  2009-12-06, 15:36 | #20 | 
				 | 

Rodzina z Bieszczad, przy granicy, używa przekleństwa "naserumater"... Cokolwiek to znaczy, to według nich najgorsze przekleństwo na świecie ale używają go    Hmmm Kaszuba bez problemu zrozumiem ale Ślązaka to wcale. Pamiętam jeszcze wierszyk  "to je krótci to je dłudzi to kaszebsko stoleca, to som basy to som skrzepci to je dolno kaszeba. to je kleka to je wół to je cali a to pół, to je mali to je wiolci to som instrumenty wszolci"  jak się śpiewa to brzmi ładniej. A może jest jakaś wizażanka która mówi po Kaszubsku albo jest ze Śląska i posługuje się płynnie gwarą? 
|     |   | 
|  2009-12-06, 16:01 | #21 | |
| zielony stworek Zarejestrowany: 2006-01 Lokalizacja: z miasta Łodzi kot pochodzi :D 
				 | 

Cytat: 
   | |
|     |   | 
|  2009-12-06, 16:04 | #22 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2008-01 
				 | 

jestem z południa Polski, więc przeciwległy biegun w stosunku do Was   a ludzi używających słów ' fest, beka, jak się ustawiamy ' też znam   
				__________________ sun goes down | 
|     |   | 
|  2009-12-06, 16:13 | #23 | 
| maszyna, nie człowiek Zarejestrowany: 2006-12 Lokalizacja: Stolica Południa 
				 | 

No dokladnie, czytam was i beka roku   Szczególni ze sie ustawiam z kolesiami różnie. I w Krakowie tez przeciągamy. Moje samogłoski -  Szczególnie licealne "heeej", "paaa" i inne   
				__________________ Rosyjski A1-A2-B1-B2-C1 Francuski A1-A2-B1-B2-C1  | 
|     |   | 
|  2009-12-06, 16:14 | #24 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2008-08 
				 | 

nie no ustwka to chyba w całej polsce jest znana, tak samo jak rozkmina i ogarnąć się   z ta beką to jest coś na rzeczy bo ostatnio była u mnie siotra z gdańska i strasznie często uzywała tego słowa. 
				__________________ 'We smiling high, watching the good things passing by. Pretend the feeling fine, but inside we're crying sometimes' | 
|     |   | 
|  2009-12-06, 16:21 | #25 | 
				 | 

Nie wiem, W Krakowie moi znajomi tez uzywaja slowa beka    
|     |   | 
|  2009-12-06, 16:21 | #26 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2006-08 Lokalizacja: Poznań 
				 | 

tak, dużo wiary   na kujawach również :P brechę też znam  co do poznania to też np: ćmiki = papierosy wuchta = dużo jak sobie coś jeszcze przypomnę to napiszę, kiedyś nie mogłam się przyzwyczaić a teraz to już norma ; ) | 
|     |   | 
|  2009-12-06, 16:28 | #27 | 
				 | 

A "dać chmurę na smyczy" też funkcjonuje?   
|     |   | 
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|  2009-12-06, 16:33 | #28 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2004-07 Lokalizacja: Paris 
				 | 

Cytat: 
  a ze siedzial blisko mnie i sporo osob do niego dzwonilo wiec nawet mi sie to utrwalilo. On wlasnie byl Kaszubem. | |
|     |   | 
|  2009-12-06, 17:36 | #29 | ||
				 | 

Cytat: 
  No i każdy słyszał o "ustawkach". Ale chodzi o czasownik - ustawiać się (jako umówić  ) co do brechy - brechać się - też mówimy  Cytat: 
 To kaszebska stolëca To sa basë, to sa skrzypci To oznôczô Kaszeba To je rydel, to je tycz To sa chojnë, widly gnojne To je prosté, to je krzëwé To je tylne kolo wozne To sa hôci, to sa ptôci To sa prusci póltrojôci To je kleka, to je wól To je cale, a to pól To je male, to je wieldzi To sa instrumenta wszelci. 
				__________________ "Wy macie tą Waszą solidarność Wizażanek, że dwadzieścia lat temu to WY byście obaliły komunizm"  złota męska myśl   Edytowane przez Kasza Manna Czas edycji: 2009-12-06 o 17:42 | ||
|     |   | 
|  2009-12-06, 17:48 | #30 | 
				 | 

Kasza Manna, ustawiac sie to wiesz, kazdy uzywa. Nie na co dzien, ale wsrod mlodziezy owszem    
|     |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Forum plotkowe | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:16.