Domowe sposoby na trądzik - ZBIORCZY - Strona 96 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-12-03, 12:54   #2851
oczko1205
Raczkowanie

Dot.: Domowe sposoby na trądzik - ZBIORCZY

pika87 ciesze się że zauważyłaś różnice po 1 użyciu maseczki

krem No-Scar ze slimaka jest tez dobry, po nałożeniu na twarz trzaba go wmasowywać przez kilka min żeby były lepsze efekty
Stary 2009-12-03, 13:46   #2852
pika87
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez oczko1205 Pokaż wiadomość
pika87 ciesze się że zauważyłaś różnice po 1 użyciu maseczki

krem No-Scar ze slimaka jest tez dobry, po nałożeniu na twarz trzaba go wmasowywać przez kilka min żeby były lepsze efekty
ja tez stosuje NO-SCAR ale z masy perłowej wyprowadził mi buzie z naprawde dużej ilości przebarwień, polecam. wiem ze dobra jest też maseczka z aspiryny, ale osobiście jej nie wypróbowałam
pika87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-04, 10:28   #2853
littlelady18
Raczkowanie

Ja zaczęłam stosować maseczkę z aspiryny od jakiś dwóch tygodni(2 razy w tyg) i punktowo na pryszcze.Ale słyszałam że stosując tą maseczkę powinno używać się filtrów..chyba będę musiała sobie zakupić ale na razie nie mam pieniążków;/ mam nadzieje że nie nabawię się przebarwień;/ albo może na razie będę stosowała maseczkę drożdżową i z glinki i dopiero jak zakupię filtr to powrócę do tej aspirynowej? jak myślicie???

Myślicie że na blizny i przebarwienia potrądzikowe dobry będzie contratubex? Mam w domu ,a nie mam pieniążków na razie na inne specyfiki:/

Edytowane przez littlelady18
Czas edycji: 2009-12-04 o 10:31
littlelady18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-04, 10:51   #2854
pika87
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez littlelady18 Pokaż wiadomość
Ja zaczęłam stosować maseczkę z aspiryny od jakiś dwóch tygodni(2 razy w tyg) i punktowo na pryszcze.Ale słyszałam że stosując tą maseczkę powinno używać się filtrów..chyba będę musiała sobie zakupić ale na razie nie mam pieniążków;/ mam nadzieje że nie nabawię się przebarwień;/ albo może na razie będę stosowała maseczkę drożdżową i z glinki i dopiero jak zakupię filtr to powrócę do tej aspirynowej? jak myślicie???

Myślicie że na blizny i przebarwienia potrądzikowe dobry będzie contratubex? Mam w domu ,a nie mam pieniążków na razie na inne specyfiki:/
co do maseczek z aspiryny to lepiej poczekaj do momentu az zakupisz krem z filtrem, ja jak chodziłam do kosmetyczki i miałam nakładane kwasy to musiałam unikac słońca jak ognia (pomimo tego, że była zima) i stosowałam krem z niewielkim filtrem i do tego fluid również z filtrem. rób jak chcesz, ale ne wiem czy warto ryzykować pojawieniem się jeszcze większych przebarwień. słyszałam też o przecieraniu twarzy tonikiem cytrynowym (przegotowana woda+sok z cytryny) trzeba nim przecierac twarz dwa razy dziennie. napewno jest słabszy niż aspiryna, ale ryzyko też jest mniejsze a o contratubex nic nie wiem wiec nie pomogę
pika87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-04, 14:34   #2855
visionAM
Zakorzenienie

Contratubex podobno sprawdza się świetnie przy bliznach pooperacyjnych itp. a takie przebarwienia, blizny potrądzikowe leczy niezbyt dobrze. Gdzieś czytałam, że te miejsca na twarzy stawały się ciemniejsze i ogólnie twarz wyglądała gorzej po stosowaniu tej maści więc chyba nie warto.
Jak nie masz pieniążków na filtry to polecam właśnie tonik z cytryny, możesz nawet raz dziennie tylko na noc stosować - fajnie rozjaśnia. Przy maseczce aspirynowej filtry sa niezbędne.
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-05, 12:29   #2856
littlelady18
Raczkowanie

Dziękuję bardzo za odpowiedź.Faktyczni e nie warto ryzykować.Więc na razie będę używała toniku z cytryny.A jak będę miała pieniążki to zakupię filtr.Najgorsze,że znowu trzeba będzie dobierać odpowiedni,ehh a już miałam dobry krem matujący(Effaclar M sprawdził się w przypadku mojej świecącej skóry)
No cóż czego się nie robi dla poprawy swojej skóry
Stary 2009-12-06, 16:44   #2857
nutka15
Przyczajenie

Cytat:
"Użyłam" tej cebuli 4 razy i nie widze żadnej poprawy a wrecz okrutny wysyp na dosłownie całej twarzy;/ TOTALNIE ODRADZAM
Wypróbowałam olejek tea tree punktowo,był ok przysuszał ale chyba dalam w koncu za duzo i pieklo mnie strasznie wiec odstawiłam.

Teraz stosuje maseczke z Kopiryny(bo mam jej cały zapas w domu) 2 razy w tyg i 1 raz maseczke z glinki zielonej.Zamierzam też kupić błękitną glinkę krymską.http://www.benta.pl/
i musze wyleczyc te syfki po cebuli;/ masakra
Witam wszystkie wizażanki Jestem tu nowa i także mam problemy z trądzikiem Wasze wskazówki bardzo mi pomogły.

Littlelady18.. Co do tej cebuli to pisał ktoś w tym wątku, że na początku może wysypać. Tzn. "wychodzi wszystko co złe". Po czasie jednak to znika i buzia robi sie na prawdę ładna, a syfki wyskakują tylko czasami. sama nie próbowałam jeszcze, ale zamierzam.. Wytrzymaj. ) Może rezultaty będą dobre i bedzie warto sie pomeczyc jeszcze troche

A jak zrobić tą maseczkę z Kopiryny? I na co ona pomaga.?
nutka15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-12-07, 08:00   #2858
nikaczekolada
Rozeznanie

Hej
Tak czytam co tu piszecie i doszłam do wniosku , że i ja zdradzę mój zloty środek ;D

Zawsze używałam żelu do mycia twarzy, lecz ten bardzo wysuszał mi skórę wokół ust .. wyglądałam jakbym zjadła pół kilo pączków i nie strzepała lukru z twarzy.
Niezbyt estetycznie:/
Byłam w Rossmannie i kupiłam krem Perfecta No Problem gruszka+potas+ mikroperły matujące/ 50 ml za 10,49 zł aktualnie.
Ze względu na to, że strefa T okropnie mi się świeciła (oprócz pryszczy na całej twarzy) krem niewiele pomagał .. - odstawiłam na bok i leżał kilka miesięcy ..
Czytałam wiele wątków na ten temat .. 'jak pozbyć się niedoskonałości' i odkryłam puder propolisowy.. postanowiłam spróbować .. poszłam do apteki i kupiłam 3% puder leczniczy Propolisan. Nakładałam na oczyszczoną twarz , lecz niestety puder nie trzymał się skóry. Nie wiedziałam co robić .. wszystko leży a efektu brak :/
Kolejna wizyta w Rossmannie - tym razem kupilam plyn do demakijażu ziaja (uniwersalny) - ok 3 zł. Niestety nie zmywa dokladnie makijażu , ale nie pozostawia tłustej warstwy ;D Bardzo dobrze nawilża ;D Od tego czasu robię niesamowitego mixa..
Na oczyszczoną twarz - płyn do demakijażu (jako tonik nawilżający ;D ), na to pędzelkiem opylam twarz pudrem propolisowym (teraz się trzyma , bo skóra jest nawilżona ) , Jak puder lekko się wchłonie nakładam delikatnie cienką warstwę kremu i pozostawiam do wchłonięcia ; Tym sposobem z potwornej twarzy robi się całkiem niezła ;D Już mogę pozować do zdjęć - nie wyglądam jakby po mnie tarką przejechali, brak zaczerwień , brak 3/4 krostek, koloryt wyrównany. W tej chwili goją się największe rany- mniejszych już nie mam wcale ;D
nikaczekolada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-07, 09:22   #2859
littlelady18
Raczkowanie

[QUOTE=nikaczekolada;15710 026]Hej
Tak czytam co tu piszecie i doszłam do wniosku , że i ja zdradzę mój zloty środek ;D(...)

Sposób brzmi podejrzanie ale najważniejsze że pomaga każdy kombinuje jak może a ten puder propolisowy to co am na celu??

Co do tej cebuli to też wyczytałam ze jest wysyp najpierw ale naprawde mialam taki wysyp jak nigdy,nawet po bratku nie miałam tak ,więc odstawiłam,wolę pić na oczyszczanie bratka,do tego stosuję punktowo olejek tea tree( ale trzeba uważać żeby nie podrażnić)

w jednym z wątków na wizażu("sposoby na bycie naj") wyczytalam o piciu soku z brzozy na poprawę cery,więc dzisiaj skoczę po niego do apteki bo widzialam go tam jestem zwolenniczką picia ziółek więc staram się w miarę możliwośći pić bratka,skrzyp polny,rumianek,zieloną herbatę co mam pod ręka,także piję wodę mineralną staram się pić soki (wyciskam z owoców).

Do tego od niedawna uskuteczniam mycie twarzy wodą przegotowaną a na koniec spłukuję mineralną,wycieram twarz recznikiem papierowym.
i raz na jakiś czas na noc smaruje twarz oliwa z oliwek extra virgin plus olejek rycynowy i to świetnie nawilża twarz.
staram się jeść warzywa i owoce i jem chleb razowy.uważam że dieta jest NAJWAŻNIEJSZA.Jednak nie ma skutecznej dla każdego.Obserwujmy swój organizm
Stary 2009-12-07, 10:10   #2860
nikaczekolada
Rozeznanie

Cytat:
Sposób brzmi podejrzanie ale najważniejsze że pomaga każdy kombinuje jak może a ten puder propolisowy to co am na celu??
Puder propolisowy .. jak wiadomo propolis przyspiesza gojenie.. maści dla dzieci są na bazie propolisu. Puder propolisowy przyspiesza gojenie i dobrze matuje
nikaczekolada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-07, 11:21   #2861
oczko1205
Raczkowanie

[QUOTE=littlelady18;157111 22]
Cytat:
Napisane przez nikaczekolada Pokaż wiadomość
Hej
Tak czytam co tu piszecie i doszłam do wniosku , że i ja zdradzę mój zloty środek ;D(...)

Co do tej cebuli to też wyczytałam ze jest wysyp najpierw ale naprawde mialam taki wysyp jak nigdy,nawet po bratku nie miałam tak ,więc odstawiłam,wolę pić na oczyszczanie bratka,do tego stosuję punktowo olejek tea tree( ale trzeba uważać żeby nie podrażnić)

w jednym z wątków na wizażu("sposoby na bycie naj") wyczytalam o piciu soku z brzozy na poprawę cery,więc dzisiaj skoczę po niego do apteki bo widzialam go tam jestem zwolenniczką picia ziółek więc staram się w miarę możliwośći pić bratka,skrzyp polny,rumianek,zieloną herbatę co mam pod ręka,także piję wodę mineralną staram się pić soki (wyciskam z owoców).

Do tego od niedawna uskuteczniam mycie twarzy wodą przegotowaną a na koniec spłukuję mineralną,wycieram twarz recznikiem papierowym.
i raz na jakiś czas na noc smaruje twarz oliwa z oliwek extra virgin plus olejek rycynowy i to świetnie nawilża twarz.
staram się jeść warzywa i owoce i jem chleb razowy.uważam że dieta jest NAJWAŻNIEJSZA.Jednak nie ma skutecznej dla każdego.Obserwujmy swój organizm
zgadzam sie z Toba, herbatka z bratka super oczyszcza organizm i tez ją pije 2 razy dziennie pije tez pokrzywe i skrzyp na włosy i cere przy okazji, twarz myje woda mineralna niegazowana i wprowadzam wycieranie twarzy papierowymi recznikami, ale jeszcze czasami zapominam i wycieram bawełnianym reczniczkiem ktory uzywam tylko i wylacznie do twarzy i codziennie piorę ale jak wiadomo i tak bakterie sobie w nim zyja
no i DIETA zauważyłam po niej duzą różnicę wiec zwracam uwagę na to co jem i poświecam sie na przygotowywanie urozmaiconych posiłków

oliwy i oleju na twarz nie stosowała..jeszcze jak narazie uzywam serum-olejku lemon z Bu zmieszanym z HA czasami mieszam inny olejek z HA

Edytowane przez oczko1205
Czas edycji: 2009-12-07 o 11:25
oczko1205 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-12-07, 21:50   #2862
nutka15
Przyczajenie

Oj to ja chyba jednak nie spróbuje tej cebulki, jeszcze mnie wysypie na samego sylwestra Ale jutro polece po ten sok z brzozy i wezme sie wreszcie za picie bratka i innych ziółek

A pije lub smaruje sie ktoras z Was sokiem czy jakimiś produktami z aloesu..?
Stary 2009-12-08, 09:48   #2863
littlelady18
Raczkowanie

Niestety nie mam aloesu(jako roślinki w dom) ale za to mam sok z aloesu 100% i też fajnie działa,czasem stosuję na wypryski,ale trzeba uważać bo jak za duzo się nakłada to wysusza.
Ciągle jestem na drodze szukania super sposobu który by wyleczył mój trądzik i przymierzam się do zakupu czegoś z BU ale jakoś pieniązki mi się ciągle rozpływają no i muszę poczekać.Ale tak szczerze to nie wiem co zakupić.Przeczytałam cały wątek Biochemii i mam dylemat
Właśnie piję sok z brzozy i...smak jest naprawdę nieciekawy delikatnie mówiąćale może się przemogę;/

Czas edycji: 2009-12-08 o 10:29
Stary 2009-12-08, 11:19   #2864
Maggiczna
BAN stały

GG do Maggiczna

Jeśli nie smakuje Wam sam bratek, to polecam herbatki Herbapol Nawilżanie albo Vitax Receptury Natury. Są naprawdę smaczne, a dodatkowo zawierają wiele innych skłaników, np. skrzyp, cynk, pokrzywę.
Maggiczna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-08, 12:22   #2865
littlelady18
Raczkowanie

A co myślicie o olejku wiesiołka i z ogórecznika?
Z tego co wiem to reguluje hormony.Poczytam coś o tym więcej i chyba zakupię
Z sokiem z brzozy dam spokój bo jest okropny wolę ziółka

Czas edycji: 2009-12-08 o 12:23

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-12-09, 15:01   #2866
nutka15
Przyczajenie

Ja słyszałam tylko o tabletkach z wiesiołka, że podobno bardzo dobre )

A wiesz może na co dokładnie pomaga ten olejek.? (zaskórniki, plamki potradzikowe czy ropne krostki.?)
Stary 2009-12-09, 15:28   #2867
oczko1205
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nutka15 Pokaż wiadomość
A pije lub smaruje sie ktoras z Was sokiem czy jakimiś produktami z aloesu..?
ja pije sok z aloesu, robie kuracje 2 razy w roku, wiosna i jesienią przez 3 mc pije sok z aloesu, kupuje w aptece duza butle i codziennie popijam

Cytat:
A co myślicie o olejku wiesiołka i z ogórecznika?
Z tego co wiem to reguluje hormony.Poczytam coś o tym więcej i chyba zakupię
Z sokiem z brzozy dam spokój bo jest okropny wolę ziółka
od 3 mc łykam tabletki z ogórecznika Biogal (w aptece 1 opak 10zł) zapobiegają wypryskom, pomagają zwalczac krostki ponoć, ja juz wyleczylam buzie ale czasami cos wyskoczy, wiec je kupilam, narazie cera oki, i wpływaja na nawilżenie skóry co mogę potwierdzic, cera lepiej jest nawilżona

soku z brzozy nigdy nie piłam, niedawno był na promocji w carfurze(?) mialam sprobować ale za duzo pije ziólek i rożności i wole nie przesadzac co by nie zaszkodzic nadmiarem wspomagaczy, moze kiedys wypróbuje jego smak ale o nie wiem na co wpływa sok z brzozy? No własnie na co działa ten sok?

Cytat:
Napisane przez nutka15 Pokaż wiadomość
Ja słyszałam tylko o tabletkach z wiesiołka, że podobno bardzo dobre )

A wiesz może na co dokładnie pomaga ten olejek.? (zaskórniki, plamki potradzikowe czy ropne krostki.?)
O wiesiołku w tabletkach też słyszałam, miałam kiedyś jakies tabletki na poprawe wyglądu skóry (nie pamietam nazwy) ale to nie był sam wiesiolek tylko z witaminami i chyba ze skrzypem o ile dobrze pamietam
Kapsułki z Biogal z olejkiem z wiesiołka uzywam pod algi albo jak robie masaz twarzy to ich uzywam, kosztują 10 za 48 szt a starczaja na bardzo długo, ucinam ogonek i smaruje twarz i szyje olejkiem
Stary 2009-12-09, 16:49   #2868
kasia9513
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez oczko1205 Pokaż wiadomość
jO wiesiołku w tabletkach też słyszałam, miałam kiedyś jakies tabletki na poprawe wyglądu skóry (nie pamietam nazwy) ale to nie był sam wiesiolek tylko z witaminami i chyba ze skrzypem o ile dobrze pamietam
Kapsułki z Biogal z olejkiem z wiesiołka uzywam pod algi albo jak robie masaz twarzy to ich uzywam, kosztują 10 za 48 szt a starczaja na bardzo długo, ucinam ogonek i smaruje twarz i szyje olejkiem
nie zapychają Cię?

Świeżynka
kasia9513 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-10, 13:17   #2869
satsu
Raczkowanie

Czy maseczka z drożdży rozjaśnia cerę?
satsu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-12-10, 13:57   #2870
oczko1205
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kasia9513 Pokaż wiadomość
nie zapychają Cię?
ten olej w kapsułkach nie jest gęsty, nadaje sie do większości cer, tłustych i mieszanych także z tego co wiem. Nie zapycha mojej skóry, zresztą nie używam go codziennie tylko czasami pod maski lub do masażu twarzy, świetny produkt

Cytat:
Napisane przez satsu Pokaż wiadomość
Czy maseczka z drożdży rozjaśnia cerę?
Stosuje maske z drożdży co drugi dzień iod dłuższego czasu i nie zauważyłam żeby rozjaśniła mi maseczka cerę
Stary 2009-12-10, 14:07   #2871
visionAM
Zakorzenienie

Fajnie rozjaśnia cerę tonik z cytryny albo przemywanie twarzy samym świerzo wyciśniętym sokiem z cytryny
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-10, 15:02   #2872
satsu
Raczkowanie

Tak, wiem. A czy jest coś jeszcze oprócz cytryny i ogórka?
satsu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-11, 15:03   #2873
littlelady18
Raczkowanie

Sok z brzozy o ile dobrze się orientuje oczyszcza jelita przez co wpływa na poprawę stanu skóry.Fakt po wypiciu pierwszego dnia po upływie kilkunastu minut kibelek był mój
ale następnego dnia już tak nie było

dzisiaj zamierzam zakupić olej z ogórecznika i olejek z wiesiołka
Przemyłam sobie dzisiaj twarz sokiem z ogórka(całkiem fajne uczucie odświeżenia)Ciekawe czy na dłuższa metę rozjaśniłby przebarwienia

Mam wrażenie że po toniku z cytryny powyskakiwały mi krostki
a tak fajnie rozjaśniał cerę...może będę stosowała tylko na przebarwienia? Kurcze ciągle się zastanawiam nad tymi filtrami.. czy warto zakupić? ale z drugiej strony znaleźć teraz odpowiedni..Chyba poczekam do wiosny z tym.

przymierzam się do zakupu błękitnej glinki krymskiej czekam aż będa mieli w sprzedaży na oficjalnej stronie (benta.pl)

---------- Dopisano o 16:03 ---------- Poprzedni post napisano o 15:56 ----------

Wkurzam się bo miesiąc temu doprowadziłam swoja skórę do naprawdę dobrego stanu(zasługa picia bratka a teraz stan się pogorszył i chyba wiem od czego: od spędzania długich nocy z moim bejbe przebywanie w zaparowanym pokoju i do tego dotykanie twarzy(muszę go zacząć odganiać i wszystko się pogorszyło,wiadomo jak jestem sama to wieczorne rytuały wklepywanie różnych specyfików a jak on jest to czasem przez to wszystko zapominałam o kremie;/ zawsze obserwuje pogorszenie stanu po imprezach itp a to nieuniknione..
Stary 2009-12-11, 19:04   #2874
oczko1205
Raczkowanie

Cytat:
dzisiaj zamierzam zakupić olej z ogórecznika i olejek z wiesiołka
Przemyłam sobie dzisiaj twarz sokiem z ogórka(całkiem fajne uczucie odświeżenia)Ciekawe czy na dłuższa metę rozjaśniłby przebarwienia

Kurcze ciągle się zastanawiam nad tymi filtrami.. czy warto zakupić? ale z drugiej strony znaleźć teraz odpowiedni..Chyba poczekam do wiosny z tym.

Wkurzam się bo miesiąc temu doprowadziłam swoja skórę do naprawdę dobrego stanu(zasługa picia bratka a teraz stan się pogorszył i chyba wiem od czego: od spędzania długich nocy z moim bejbe przebywanie w zaparowanym pokoju i do tego dotykanie twarzy(muszę go zacząć odganiać i wszystko się pogorszyło,wiadomo jak jestem sama to wieczorne rytuały wklepywanie różnych specyfików a jak on jest to czasem przez to wszystko zapominałam o kremie;/ zawsze obserwuje pogorszenie stanu po imprezach itp a to nieuniknione..

Ja dzis kupiłam kolejne opakowanie oleju z ogoecznika w kapsułkach Biogal

jesli mowa o filtrach to powinno sie je stosowac cały rok, nie tylko w lecie! Więc nie zastanawiaj sie do wiosny tylko leć po tubke kremu z filtrem!!

No masz racje po imprezie kiepsko wygląda skóra, no ale coś za coś niestety
Stary 2009-12-12, 20:46   #2875
maryanna3
Zakorzenienie

Moje sposoby:
1. Wsypuję do kubka stołową łyżkę płatków owsianych zalewam przegotowaną lub mineralną wodą i zostawiam na noc żeby się "przemokły" i zrobiły miękkie te płatki. Rano biorę na wacik tą zawiesinę i przemywam twarz tak jak tonikiem. Wyrównuje pH(a to bardzo ważne) i te grudki płatków złuszczają zrogowaciały naskórek trochę jak peeling.
2. Raz na jakiś czas robię maseczkę z drożdży. Jest świetna i kosmetyczka u której byłam bardzo polecała właśnie ten domowy sposób.
3. Zauważyłam że jeśli myję twarz nie zwykłą kranówą ale mineralną to moja cera się poprawia. No ale trzeba mieć dużo mineralnej
4. Wszystkie kosmetyki z dodatkiem aloesu działają na cerę uspokajająco i bardzo dobrze. Jest pełno żelów oczyszczających, peelingów, maseczek, toników z dodatkiem aloesu. Naturalny sok wyciśnięty z liścia aloesu i zmieszany z wodą też doskonale działa jako tonik.

Ogólnie moim zdaniem im mniej tych sztucznych kosmetyków opartych na chemii, a także na co dzień jakichś podkładów, baz i pudrów tym lepiej moja skóra się "zachowuje" A i słyszałam od tej samej kosmetyczki że sok z cytryny zmienia nasze naturalne pH i jest to niedobre dla skóry ale osobiście go na sobie nie wypróbowałam.
maryanna3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-12, 22:16   #2876
oczko1205
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez maryanna3 Pokaż wiadomość
Naturalny sok wyciśnięty z liścia aloesu i zmieszany z wodą też doskonale działa jako tonik.
kiedys sokiem z aloesu takim z butelki przetarłam twarz i mi okropnie skórę ściągnęło, z wodą też próbowałam i było to samo
nie mam aloesu w domu bo spróbowałabym naturalnego soku z liscia aloesu moze byłby lepszy
Stary 2009-12-13, 00:13   #2877
maryanna3
Zakorzenienie

myślę że aloes można dostać w niektórych kwiaciarniach chociaż nie jestem pewna...ja miałam ułatwione zadanie bo od zawsze był w domu
Stary 2009-12-13, 12:34   #2878
oczko1205
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez maryanna3 Pokaż wiadomość
myślę że aloes można dostać w niektórych kwiaciarniach chociaż nie jestem pewna...ja miałam ułatwione zadanie bo od zawsze był w domu
widzialam w kwiaciarni ale sprzedawczyni mowila mi ze byl dodawany nawoz i ze mozna czasami podlac takim do kwatów wiec nie kupilam bo tylko mozna takim aloesem sobie zaszkodzic
poszukuje aloesu takiego nie naszpikowanego niczym
Stary 2009-12-13, 14:55   #2879
maryanna3
Zakorzenienie

No to jak już w końcu uda Wam się ten aloes skądś wytrzasnąć to znalazłam coś takiego:
"Napar aloesowy Liść aloesu myje się, osusza i przechowuje w lodówce 7-10 dni. Następnie usuwa się brzeżne kolce, kroi na drobne kawałki, wkłada do termosu, dodaje po łyżeczce liści szałwii i kwiatów nagietka (lub liści babki lancetowatej), zalewa 1,5 szklanki wrzącej wody. Następnie zakręca się termos i pozostawia na godzinę. Napar stosuje się do płukania jamy ustnej i gardła, przemywania przewodów nosa, tamponowania, okładów na wrzody i rany.

Tonik
Do 100 g liści przygotowanych jak poprzednio i pociętych na kawałki wlać 100 ml wody, zmiksować, po czym dodać 150 ml gliceryny i sok z jednej cytryny, ponownie miksować i pozostawić na 24 godz. Następnie oddzielić miazgę roślinną na gęstym sitku, a płyn przelać do ciemnej butelki i przechowywać w lodówce. Stosować do cery nadmiernie przetłuszczającej się."

Tzw. medycyna naturalna stosowana też w kosmetyce. Ja spróbuję bo ten tonik robiłam wcześniej inaczej, bardziej prowizorycznie. Tylko trzeba wiedzieć jaką się ma cerę. Ja niestety mam pecha czyli jak większość cera mieszana. Pozostaje mi więc stosowanie wszystkich kosmetyków w równowadze i nie przesadzanie ani z tymi do suchej ani z tymi do tłustej
Stary 2009-12-13, 17:36   #2880
Skowi
Raczkowanie

Mam pytanie.

Mam problemy z przebarwieniami po trądziku (takie kropeczki czarne) i zastanawiam się nad zrobieniem sobie maseczki drożdżowej.
Czy ona pomoze na te przebarwienia?

Czy do to maseczki moge użyć spożywcze drożdze?
Jeżeli nie, to gdzie kupić takie do maseczki?
Skowi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości