|  2009-12-27, 00:56 | #1 | 
| Copyraptor Zarejestrowany: 2008-11 Lokalizacja: Kraków 
				 | Szkicownik - dla romansujących z papierem, płótnem i nie tylko.Niniejszym, zdziwione brakiem podforum dla osób rysujących i malujących, zakładamy ten oto wątek (:  Rysujesz, malujesz, bądź w inny sposób przelewasz swoje wizje na papier/płótno/drewno/cokolwiek innego i chciałabyś o tym porozmawiać? Może chciałabyś zacząć rysować, ale nie wiesz nic o technice, anatomii, twardości ołówków, a temperę uważasz za japońską potrawę? Szukasz konstruktywnej krytyki swoich prac, żebyś mogła się rozwijać? Zapraszamy więc serdecznie, jeżeli tylko będziemy w stanie - pomożemy, wyjaśnimy, skrytykujemy, podpowiemy. Oczywiście obowiązują nas zasady powszechnie stosowane na wizażu. Uprasza się też o uzasadnienie swojej opinii. "Rany, ale to brzydkie" raczej nie pozwoli nikomu usprawnić swoich umiejętności. Jesteśmy wyrozumiałe, gdy komuś nie podoba się styl naszej pracy - jeden lubi martwą naturę, ktoś inny pejzaże, jeszcze kto inny styl mangowy. To nie jest powód do obrażania się! Napisz więc coś o sobie, pokaż przykłady swoich prac i rozgość się   
				__________________ Fanpage z moimi rysunkami, które pewnie już gdzieś widziałaś w internecie, tylko nie wiedziałaś, że to moje. Edytowane przez cholernarejestracja Czas edycji: 2009-12-27 o 01:00 | 
|     |   | 
|  2009-12-27, 00:58 | #2 | 
				 | 

Dot.: Szkicownik - dla romansujących z papierem, płótnem i nie tylko.

Bardzo przydatne linki dla rysujących: http://www.posemaniacs.com/blog/pose/ <- Świetny zbiór pozycji, kobiecych i męskich. Genialny gdy nie wiemy jak wygląda postać gdy siedzi/leży/biegnie. Postaciami można dowolnie obracać, żeby zobaczyć je z każdej perspektywy. Anatomia zwierząt, klik! <- Tutaj mamy album anatomii zwierząt dla weterynarzy i artystów. Każde "zdjęcie" można powiększyć, żeby zobaczyć jak poprawnie rysować zwierzęta, i z czego się one składają. Dostępne są następujące zwierzęta: koń, krowa, jeleń, koza, lwica, pies. Oprócz tego inicjujemy cotygodniowy program motywacyjno-rozwojowy (: W kolejnych tygodniach będzie obowiązywał konkretny temat, a w sobotę dostarczamy wyniki naszych wysiłków. Może to być pastela, akwarela, praca komputerowa, szkic na chusteczce higienicznej albo cokolwiek innego    Tydzień 1. 02.01-09.01 Temat: Kot. Goshia maalwiinkaa2 nikki999 Deede cholernarejestracja izusiaa93 bura kocurka zupa_grochowa 
				__________________ Fanpage z moimi rysunkami, które pewnie już gdzieś widziałaś w internecie, tylko nie wiedziałaś, że to moje. Edytowane przez cholernarejestracja Czas edycji: 2010-01-03 o 00:13 | 
|     |   | 
|  2009-12-27, 01:05 | #3 | 
| BAN stały Zarejestrowany: 2009-06 
				 | 

Szkicownik nareszcie ruszył   , jutro chetnie cos o sobie opowiem jednak dzis nie jestem w stanie i boje sie, ze moglabym napisac jakies glupoty. | 
|     |   | 
|  2009-12-27, 01:38 | #4 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2009-01 
				 | 

Cytat: 
  (jutro, na trzećźwo ocenię lepiej  ) 
				__________________ Ubieram się na czarno, bo jestem z Nilfgaardu | |
|     |   | 
|  2009-12-27, 01:47 | #5 | ||
				 | 

Cytat: 
    Cytat: 
  oczywiście, że tak! Ale sklejały mi się posty gdy pisałam jeden pod drugim, więc wrzuciłam jakiś obrazek, żeby się wydzielił  padło na Gwiaździstą Noc, bo bardzo lubię ten obraz. | ||
|     |   | 
|  2009-12-27, 10:26 | #6 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2008-08 
				 | 

Witajcie!!! Z chęcią będę się tu udzielać, bo uwielbiam rysować   Napiszę o sobie więcej poźniej   Jak wypiję kawę   | 
|     |   | 
|  2009-12-27, 11:52 | #7 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2007-06 Lokalizacja: Łódź 
				 | 

A ja się udzielałam wcześniej w wątku "Moje Rysunki" czy jakoś tak   Brzmi podobnnie...ale mogę się przerzucić tutaj, tylko dawno nic nie rysowałam - chyba dzisiaj jest na to dobry dzień   
				__________________ | 
|     |   | 
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|  2009-12-27, 12:03 | #8 | 
				 | 

to kto pierwszy się odważy rzucić swoje dzieła na pożarcie?    
				__________________ Ubieram się na czarno, bo jestem z Nilfgaardu | 
|     |   | 
|  2009-12-27, 12:13 | #9 | 
				 | 

Ja mogę wrzucić, ale te co już właściwie na wizaż wrzucałam - nic innego nie mam na kompie    
				__________________ | 
|     |   | 
|  2009-12-27, 12:36 | #10 | 
				 | 

Dobra, no to ja się wklejam   Od razu powiem, że większość moich prac jest stara...tzn. pochodzi sprzed kilku lat. Jak byłam dzieckiem rysowałam prawie non-stop, ponoć najłatwiej było mnie zająć dając kredki i kartkę...wtedy sobie siedziałam pół dnia i tworzyłam  Później rysowałam znacznie rzadziej, obecnie prawie wcale, więc już się talentem nie odznaczam, bo mając lat prawie 22 powinnam mieć lepszą technikę  No to tyle wstępu  1. Lew - brak daty, bo się nie podpisałam. Ale przypuszczam, że 2002-2003 r. 2. Lampart - 2003 r. 3. 2004 r. 4. Ten jest w formacie A1, także gigant. Nie pamiętam daty  5. 2005 r. 6. 2004 r. 7. to taki na szybko...nie wiem który rok. 8. Baletnica - rysowana całkiem niedawno  Wiem, wiem...ma dziwne dłonie i za krótką rękę  Dobra, tylko nie krytykujcie za mocno, bo wiecie...młoda byłam jak rysowałam/malowałam (poza baletnicą  ) A, niektóre są troszkę prześwietlone przez skaner lub aparat fotograficzny. 
				__________________ Edytowane przez bura kocurka Czas edycji: 2009-12-27 o 12:37 | 
|     |   | 
|  2009-12-27, 12:48 | #11 | |
				 | 

Cytat: 
  Podoba mi się zwłaszcza numer 6 - świetny  (ja zawsze w farbach byłam lewa i mi w ogóle nic nie szło) I lampart - musiałaś się nieźle namęczyć z rysowaniem tych cętek  W starszych rysunkach widać, że chyba lepiej się czułaś w farbach, niż w rysunku. Teraz się to poprawia - baletnica świetna  Trochę można się czepić szczegółów, jak dłonie itp, ale całość zasługuje na uznanie. Widać postępy   
				__________________ Ubieram się na czarno, bo jestem z Nilfgaardu Edytowane przez Maja102 Czas edycji: 2009-12-27 o 12:49 | |
|     |   | 
|  2009-12-27, 13:19 | #12 | |
				 | 

Cytat: 
  Tak dla urozmaicenia, teraz akurat nie najlepiej się czuję w farbach  A szkoda...bo lubiłam nimi malować   
				__________________ | |
|     |   | 
|  2009-12-27, 13:31 | #13 | |
				 | 

Cytat: 

__________________ Ubieram się na czarno, bo jestem z Nilfgaardu | |
|     |   | 
|  2009-12-27, 14:02 | #14 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2007-09 
				 | 

Ja dzisiaj krótko, bo szczerze mówiąc ledwie żyję od wczoraj po zatruciu się espresso w jednej parszywej "restauracji"    Więc - super, że powstał "Szkicownik" (Cholerko -  ). Chociaż tyle. Teraz w sumie widzę, że niepotrzebnie ustawiłam sondę na tak długo.. Żeby nie było - też se wkleję własnego lwa  - żadne dzieło, ale jakoś trzeba zacząć - zwłaszcza wklejanie zdjęć, bo brak mi w tym doświadczenia, więc z góry sorry za jakieś błędy itp. A lewek to suche pastele na Tiziano. Bardziej dla potrenowania zastałej, starczej ręki..  Załącznik 2744105 Zdjęcie marnej jakości i za duże, wiem, ale nie jestem w stanie dzisiaj z tym kombinować.. 
				__________________ | 
|     |   | 
|  2009-12-27, 14:02 | #15 | 
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2008-06 Lokalizacja: Lewobrzeże 
				 | 

Hej, mogę się przyłączyć?    | 
|     |   | 
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|  2009-12-27, 14:12 | #16 | 
| Zakorzenienie | 

ja próbowałam rysowac,kupiłowam sobie szkicownik,rózne ołówki i lipa..to jednak nie jest moim powołaniem a chciałam znaleść jakiś 'dar'... 
				__________________ "If you want something you've never had,then you've got to do something you've never done "---->      *mój postcrossingowy blog*   <--- "When somebody tells you "you can't" turn around and say "watch me" "Never let the fear of striking out keep you from playing the game" | 
|     |   | 
|  2009-12-27, 14:16 | #17 | |
				 | 

Cytat: 
 ![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)  
				__________________ | |
|     |   | 
|  2009-12-27, 14:31 | #18 | |
				 | 

Cytat: 
  Nigdy nie umiałam malować pastelami  A co to jest Tiziano? Bo ja to szczerze mówiąc zupełnie jestem nieobeznana w artykułach plastycznych i technice   
				__________________ | |
|     |   | 
|  2009-12-27, 14:41 | #19 | 
				 | 

| 
|     |   | 
|  2009-12-27, 15:12 | #20 | 
				 | 

dobra, to i ja wrzuce coś od siebie... Chociaż chwalić się nie mam czym  Jestem samoukiem, najlepiej czuję się w rysunku - ołówek, pióro, czasem pastele... Ja dla odmiany wrzuce tygrysa pastelami  I dwa inne - ołówkiem   
				__________________ Ubieram się na czarno, bo jestem z Nilfgaardu | 
|     |   | 
|  2009-12-27, 15:18 | #21 | 
				 | 

Ja chodzę do liceum plastycznego, dlatego rysuję głównie martwe   format 50x70cm 1. kredki akwarelowe 2. ołówki Edytowane przez Enji Czas edycji: 2009-12-27 o 15:21 | 
|     |   | 
|  2009-12-27, 15:32 | #22 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2009-02 Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski 
				 | 

Hej;p Chcialam sie dołączyc do wątku ale jak zobaczylam wasze prace to stwierdzilam ze się lepiej schować hehe. Pięknie rysujecie..   
				__________________ Namaluj tęczę ołówkiem. Mów mi Malina   | 
|     |   | 
|  2009-12-27, 15:49 | #23 | ||
				 | 

Cytat: 
 Bo tak się mówi niby, że wszystko jedno jakie materiały - dobre farby malarzem nie czynią. Niby.. Tylko, że odpowiednio dobrane materiały pozwalają po prostu pracować. Ja miałam przez całe lata awersję do farb - byłam pewna, że nie umiem się nimi posługiwać - a to dzięki plastyce w szkole i paćkaniu plakatówkami po bloku rysunkowym, który do farb nadawał się tak, jak ja do księgowości..  Wszystko się marszczyło i w ogóle - brr.. Inv3ntion - nie pitol, tylko dawaj ![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif) Mój lew to totalny kicz, ale akurat mi to wisi, szczerze mówiąc  Wg niektórych "znawców" to wszystko, co ma rozpoznawalne kształty będzie kiczem - a realizm to zawsze i wszędzie..  Dajcie spokój - pomagać sobie technicznie możemy, wskazówki mile widziane, ale malowanie/rysowanie powinno sprawiać frajdę temu, co to robi. ---------- Dopisano o 15:49 ---------- Poprzedni post napisano o 15:47 ---------- Cytat: 
  Wg mnie przynajmniej. Jedna taka moja rada nie-profesjonalisty - jeśli nie robicie rysunku komiksowego, ale bardziej realistyczny, to wystrzegajcie się konturów.. Podstawowa kwestia. Na początku wszyscy lecą w kontur - taki nawyk, ale kontury nie istnieją w rzeczywistości..  
				__________________ Edytowane przez Deede Czas edycji: 2009-12-27 o 15:52 | ||
|     |   | 
|  2009-12-27, 15:58 | #24 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2008-02 Lokalizacja: .. 
				 | 

Przyłączam się oczywiście    Świetne te wasze prace   Ja wczoraj w nocy rysowałam Marilyn, więc jak skończę to tu wkleję (chociaż może byc z tym w sumie problem bo posiałam gdzies aparat a to format A3  ) 
				__________________ | 
|     |   | 
|  2009-12-27, 16:07 | #25 | 
| BAN stały Zarejestrowany: 2009-06 
				 | 

Dziewczyny świetne prace, te tygrysy   . Rysowac lubilam od zawsze (inna sprawa ze talentu za grosz), jest to jakis sposob odreagowania i wyrazania. Deede dobrze to ujela  . Rysuje długopisem, mam jakas awersje do olowkow. Moja kreska jest chaotyczna,a czasem gruba i wyrazista. Lubie sie bawic formami, najczesciej rysuje kobiety i nie sa ani troche realistyczne ale tak juz mam  . No to tyle o mnie, moja praca w zalaczniku niestety niedokonczona bo zgubilam gdzies swoj "przybornik". Ale w skrocie, niebo granat przechodzacy w czern, co do sukni mam kilka opcji ale sie juz nie bede rozwodzic. | 
|     |   | 
|  2009-12-27, 16:43 | #26 | |
				 | 

Tak, to to ja wiem, ale wtedy zdanie "A lewek to suche pastele na Tiziano" nie miałoby sensu   Dlatego dobrze wywnioskowałam, że to jakiś rodzaj papieru  Cytat: 
  Ale tak w ogóle, to muszę powiedzieć, że plakatówka plakatówce nierówna - niektóre są zupełnie do niczego :/ No ale jak już wspomniałam...nie bardzo się znam na farbach, papierach, kredkach (no dobra, coś tam z poziomem twardości kumam)   
				__________________ | |
|     |   | 
|  2009-12-27, 16:59 | #27 | |
				 | 

Cytat: 
 ![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)  
				__________________ | |
|     |   | 
|  2009-12-27, 17:49 | #28 | |
				 | 

Cytat: 
 Pracujemy TERAZ [ bo wcześniej tylko martwe a i to też ciągle linearnie i lawunki... dopiero potem cała ta skiagrafia i wgl.] głównie z wyobraźni co wydaje mi się, że jest o wiele większą sztuką  a jak już dowalą temat na pracę z wyobraźni to... zazwyczaj jest ciężko   Edytowane przez Enji Czas edycji: 2009-12-27 o 17:55 | |
|     |   | 
|  2009-12-27, 18:02 | #29 | |
				 | 

Cytat: 
  Póki co to mam jak da Vinci - jestem mistrzynią w zaczynaniu i nie dokańczaniu, bo ciągle coś mi nie pasuje..   Realizm jest jednak łatwiejszy.. 
				__________________ | |
|     |   | 
|  2009-12-27, 18:02 | #30 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2008-02 Lokalizacja: .. 
				 | 

Miała być Marilyn - ale doszłam do wniosku że mało podobna   I włosy nie wyszły ;C  Więc prezentuje taki oto wytwór wczorajszej bezsenności  Mówcie co poprawic, co źle, co dobrze; bo do rysowania wróciłam stosunkowo niedawno po dość dlugiej przerwie (2 lata). Chociaż jak oglądam te moje prace sprzed paru lat to na śmiech się mi zbiera jaka to była 'wybitna' twórczośc   
				__________________ | 
|     |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:05.