![]() |
#2131 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. VIII :)
Cytat:
Masz sztuczną jedynkę? Bo dzieci w wieku 11 lat z reguły mleczych jedynek już nie mają.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2132 |
Zadomowienie
|
ja miala pozno stale zeby
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2133 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
wenja to widze że tak jak ja nie dałaś sobą pomiatać przez chłopaków ![]() ![]() ![]()
była aparatka ![]() Edytowane przez betti_888 Czas edycji: 2010-01-24 o 11:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2134 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Teraz Ci co bali sie mnie grzecznie otwieraja mi drzwi do klatki, heh wychowalam sobie kilku ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2135 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
noo powodzenie murowane ;d
![]() |
#2136 |
Przyczajenie
|
Hej wszystkim aparatkom
![]() ![]() We wtorek zakładam aparat (teraz ciągle mam separacje i strasznie boli ) Na razie będę mieć tylko na gorę bo mój zgryz nie pozwala mi założyć też na dół.Moją wadą są wystające trójki , które wyglądają jak kły wampira ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2137 |
Wtajemniczenie
|
pannasympatyczna - samo zakładanie nie boli, tylko dość długo trwa ok.45 minut i trzeba siedzieć z otwartą buzią. po założeniu ból utrzymuje się przez parę dni (u mnie 4-5 dni i był słabszy niż ten po założeniu separacji). A co do reakcji otoczenia - niewiele Ci pomogę..bo ja nawet przez chwilę przed założeniem nie zastanawiałam sobie co pomyślą znajomi, tzn ,w sensie negatywny, bo to że dbam o siebie to było dla mnie jasne. ale środowisko gimazjum pewnie rządzi się trochę innymi prawami, więc niech wypowie się ktoś kto zakładał wczesniej niż ja
![]()
#2139 |
Wtajemniczenie
|
Co do najfajniejszych kolorów - to każda z nas ma tu swoje zdanie i będzie je pewnie forsować do upadłego. obejrzyj sobie zdjęcia, jakie tu wklejamy! Niektórzy wola pastelowe kolorki, inni czerwone, zielone...A jeśli chodzi o najmniej widoczne - to przy metalowym aparacie - srebrne, przy kosmetycznym dobre są perłowe albo leciutko-pastelowe (np. błękitne) bo przezroczyste szybko żółkną.
#2140 |
Zadomowienie
|
pannasympatyczna ja też się bałam reakcji otoczenia. Zupełnie niepotrzebnie. Ludzie albo nie zwracali uwagi, albo podpytywali o szczegóły. Sporadycznie zdarzają się komentarze negatywne, z reguły od osób, którym aparat przydałby się bardziej niż nam
![]() Jeżeli chodzi o gumki to wg najfajniejsze są perłowe. Pięknie rozjaśniają uśmiech i nie żółkną tak szybko jak przezroczyste. Niestety szybko też się nudzą. Teraz mam złote i nie są najgorsze, choć na początku strasznie mi się podobały. Jeżeli nie chcesz szaleć z kolorem wybierz perłowe. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2141 |
Zakorzenienie
|
pannasympatyczna, mój aparat zakładano około trzydzieści minut. Nie bolało to nic. Nawet nie poczułam. Pani kazała mi wypłukać buzię, a ja byłam pewna, ze nie skończono. Wyjęła mi takie coś plastikowe do podtrzymywania ust i gdy wargi dotknęły zamków, byłam w szoku, ze po wszystkim
![]() ![]() Co do reakcji otoczenia - sama stwierdziłam, ze aparat widać. Pogodziłam się z tym i tyle. W środę aparat zobaczyła moja koleżanka i jeden chłopak. W czwartek nic, a w piątek gadałam z innym kolegą i nagle do mnie z tekstem "O, Olka, masz aparat" ![]() ![]() ![]() Co do gumek - ponoć czerwone wyglądają dobrze. Ogólnie czerwone szminki ponoć wybielają zęby, więc przyc zerwonych żółta kość nie będzie wyglądac źle, tak myślę ![]() ![]() Zjadłam dzisiaj całego pokrojonego kotleta i frytki!! A kysz wstrętne kisiele i kaszki! Oczywiście żułam bokiem, jedynek nawet nie dotykałam, bo opuchlizna rośnie. Jutro rano jadę do orto. Mama (pracuje jako lekarz) powiedziała, ze może być konieczne odwiedzenie chirurga plastycznego, żeby mi ten jakby języczek między jedynkami wyciął. Teraz to puchnie i opuchlizna pcha się aż pod to metalowe... na zębie. Znowu zapomniałam nazwy ![]() Ale i tak jestem dumna z tego kotleta. Mimo ze jadłam go godzinę, to ten schab się nie ciągnął i dobrze się gryzł. Wczoraj to było nie do pomyślenia. Jak łyżkę dotknęłam tyłów, to aż łzy w oczach stanęły.
Edytowane przez olasia99 Czas edycji: 2010-01-24 o 15:46 |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2142 |
Wtajemniczenie
|
Oglądałam sobie zdjęcia moich zębów sprzed aparatu i teraz i powiem wam, że na zdjęciach prawie w ogóle nie widać różnicy
![]() ![]()
#2143 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2144 |
Przyczajenie
|
Mam nadzieje że będzie dobrze
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2145 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#2146 |
Wtajemniczenie
|
raczej nie przeszkadza w całowaniu
![]() mam nadzieję, że to wina aparatu foto ![]() ![]()
#2147 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wolę błękitne, ale tylko dlatego, że róż nijak komponuje się z moim typem kolorystycznym ![]() ---------- Dopisano o 17:27 ---------- Poprzedni post napisano o 17:26 ---------- Gwiazdy nie przestrzegają zakazów i nas krzywdzą widokami idealnych ząbków w tygodniu, a my będziemy mieć skrupuły? Edytowane przez rudo-zielona Czas edycji: 2010-01-24 o 16:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2148 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
czy zakładanie aparatu boli?? hmm... trudno powiedzieć... mi jak zakładała i dusiła te zamki do zębów (szczególnie jedynek) to myślałam że zaraz je wyłamie... ogólnie nie lubie zakładania aparatu... potem jak wróciłam do domu to zaczęły mnie boleć, ale nie aż tak że musiałam brać proszki tylko bolały przy dotykaniu ich i jedzeniu... nie masz się czym martwić, myśle że nie będziesz miała kłopotów w szkole... mi nawet kilka koleżanek powiedziało że też by chciało nosić aparat a inne mnie podziwiały, bo powiedziały że one by się chyba nie zdecydowały ![]() ---------- Dopisano o 17:34 ---------- Poprzedni post napisano o 17:30 ---------- Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:45 ---------- Poprzedni post napisano o 17:34 ---------- Cytat:
![]() ![]() a mi aparat założyli z sobotę a już w niedziele jadłam kotleta... bo chyba nie przeżyłabym na samych serkach ![]() ![]()
![]() |
#2149 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A co do kolorów gumek to na samym początku irto nie pytała jakie chce załozyła od razu przeźroczyste w ogole nie widoczne ale mądra Kasia na 2 dzień nieświadomie wypiła winko widok na drugi dzień bezcenny gumasy całe żółte musiałam chodzić tak pzrez miesiąc ;] Tragedia nie polecam ![]() ![]() Aaaa no i od razu w końcu zapytam może się któras bedzie orientowac ![]() ![]() ![]() Edytowane przez moonlight88 Czas edycji: 2010-01-24 o 17:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2150 |
Przyczajenie
|
betti_888 - mam nadzieje że u mnie będzie podobnie
![]() Od kiedy nosicie aparat? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2151 |
Zakorzenienie
|
No to ja od środy. Mam wadę taką, że górne zęby całkowicie pokrywają dolne (ale teraz już jakoś się podniosły od środy; szybko), do tego są nierówne, bo jeden ząb jest niższy o jakieś 2 mm od drugiego (aparat ma mi je z dziąsła wyciągnąć), no i oczywiście krzywo się poustawiały
![]() ![]() ![]() Ta, przedwczoraj widziałam, że jedynka się równa jakaś robi. Dzisiaj tak w ogóle patrzę, a jest bardziej krzywa niż przed aparatem ![]() Nie moge się doczekać jutrzejszej wizyty. Cholernie się boję, że będzie trzeba wycinać to wędzidełko między zębami. Jeżeli mam je tak mocno spuchnięte, to znieczulenie nie będzie działać ![]()
![]() |
#2152 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:29 ---------- Poprzedni post napisano o 18:26 ---------- Cytat:
![]() |
#2153 |
Przyczajenie
|
olasia99 - mam identyczny zgryz .. zęby do góry zachodzą na te dolne , dlatego na razie nie mogę mieć aparatu na dół bo bym sobie wszystkie
zamki zbiła i w ogóle bardzo nie wygodnie by było ;P Ortodontka powiedziała że właśnie ten zygzaczek na dolnych zębach jest spowodowany zachodzeniem górnych zębów na dolne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2154 |
Zakorzenienie
|
pannasympatyczna, a masz może tak, że Ci górne jedynki zacyznają dolne zęby spiłowywać? Bo mam jeden bok dolnej jedynki zaokrąglony przez górną
![]() Dziewczyny, mam pytanie. Właśnie umyłam zęby i zaczęło mi krwawić to spuchnięte dziąsło. Nie znam się w sumie, więc - czy może coś się z metalem od krwi stać? Nie wiem, przebarwić się albo ta krew może nie chciec się odmyć? ![]()
![]() |
#2155 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Patrzę że w tym samym dniu zakładałyśmy aparat ![]()
![]() |
#2156 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2157 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny....
![]() ![]() Ten ząb już zaczyna tak kłuć,pulsować... a najgorsze jest to,że już był 2 razy robiony... nie chce usłyszeć od stomatologa :"Ząbka nie da się już odbudować..." Boże.... boję się iść do dentysty,boję się,że nie da się go zrobić już.... ![]() Dziewczyny...może któraś z was też ma taką hardcorową szóstkę lub innego zęba? A propo : czy orto musi mi zdjąć pierścień? ![]()
#2158 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja miałam inny problem bo moja 6 jest lekko niebieska i orto nie chciała mi założyć pierścienia na dodatek był mały ubytek... ale pojechałam do dentysty i on powiedział że ten ząb już taki jest
![]() |
#2159 |
Wtajemniczenie
|
Ja mam pierścień założony na szóstce tuz po kanałowym leczeniu, po ośmiu miesiącach nadal wszystko jest ok. znajdź dobrego stomatologa - tacy zawsze walczą o każdy ząb, nie wyrywają nic pochopnie. pewnie potrzebne będzie Ci prześwietlenie rtg.
#2160 |
Doncia
|
Witam,
JEstem tu nowa, niewtajemniczona w sprawy aparatów ale strasznie go potrzebuję, bo mam krzywy zgryz - górna szczeka wysuniuęta do przodu, przez co dolne jedynki obijają mi górne od wewnątrz. Byłam już raz na wizycie u orto, ale trochę sie przeraziłam kosztami i ogólnie. Czekają mnie 3 aparaty: najpierw góra, po paru m-ch dół, i mw. po roku trzeci aparat wysuwajacy szczeke. Ma ktoś taki zestaw aparatów?? Mam 30 na karku i zaczynam oszczedzać na aparat bo jest coraz to gorzej z moją górą. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:41.