Wszystkie maluszki są już z nami-przygodę z Odchowalnią zaczynamy ( list.-grud. 2009) - Strona 32 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-01-28, 11:53   #931
simpatica
Zakorzenienie

Dot.: Wszystkie maluszki są już z nami-przygodę z Odchowalnią zaczynamy ( list.-grud.

omg dobijcie mnie
co za masakra u nas dzisiejszej nocy - od 2 praktycznie bez snu Ola miała takie bóle brzuszka w nocy że aż serce nam sie krajało bo nie potrafiliśmy jej pomóc a jak zasnełam z nią o 7.30 to obudziłam się tylko przed 9 - dałam jej cyca i wstałam o 10.40 z bólem głowy a przecież na 12 miałam jechać do ginki . Ale zanim bym sie wykąpała i w taką pogodę dojechała do przychodni to już by było za późno więc przełożyłam wizytę która będzie dopiero 17 marca A teraz jeszcze się okazało że Tż się w śniegu zakopał bo drogę już zawiało od jego rodziców (nieźle dziś u nas sypie i wieje) więc nawet jakbym ja się wyrobiła to i tak on by nie dojechał żeby zostać z Olą jak mnie już ta zima męczy... (pomimo że prawie nie wychodze z domu )

Cytat:
Napisane przez olalicious07 Pokaż wiadomość
Jestem wyspana jak nigdy...
pozazdrościć
Cytat:
Napisane przez gucia6 Pokaż wiadomość

Mamusie, które przepajają swoje skarby, powiedzcie mi jak to dokładnie wygląda? Tzn, kiedy to robicie, co i w jakich ilościach podajecie?
ja podaje tylko koperek, niecodziennie po ok 30 ml - w zależności ile Ola zechce wypić
Cytat:
Napisane przez pietrusia Pokaż wiadomość
Mam do was pytanko; bo mowilyscie tu oststnio otym czy dzieciom cieplo i ja tez sprawdzam Kamilce na karku i zawsze ma cieply nie spocony a raczki to ona ma czesto zimne czy wasze dzieciaczki tez tak maja??
Ola też ma bardzo często zimne rączki
Cytat:
Napisane przez AsiCcccCA Pokaż wiadomość
hej KOCHANe.Pisze do WAs z internetu z komurki.Jestesmy z mala w domu jest juz chyba wszystko dobrze ale mala musi brac jeszcze takie leki z 3mies ,za mies. Kontrola u neurologa ,ja radze sobie juz w dobrze tzn. w miare ale mala nie spi duzo boli ja brzuszek i placze tak strasznie i nie moge sobie poradzic prúbuje wszystkiego teraz smacznie spi,mam nadzieje ze nie dlugo wpadne do was na dluzej tesknie...dzis mam egzam.masakra do uslyszenia
Asia no to dobrze że już lepiej czekamy na Ciebie i za egzamin
Cytat:
Napisane przez asioczka Pokaż wiadomość
i co powiecie na to?
trudno mi znaleźć odpowiednie słowa aby to skomentować

dziewczyny co z tymi kiełkami - bo nikt nie odpisał można czy nie? orientujecie się?

simpatica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-28, 12:07   #932
katekatee
Zadomowienie

Dot.: Wszystkie maluszki są już z nami-przygodę z Odchowalnią zaczynamy ( list.-grud.

Witam mamusie Ja tylko przyleciałam się przywitać i zobaczyć co u Eli i zmykam zakuwać. Wiki dopiero teraz zasnąl a ja o 15.30 na egzamin jadę ale może coś przeczytam.

Eluś czyli wcale nie jest tak źle A co do przybierania to niektóre dzieciaczki chyba szybciej przybierają. Mojego tżta kuzynki córka straszą kluską jest i jest tylko na piersi aż jej lekarka powiedziała że mała jest za duża. A jest zdrowa jak ryba także tym się nie martw.
Mój Wiki natomiast to jest strasznie dorbniutki. Jak wychodziliśmy ze szpitala miał 2850 a teraz dopiero dobija do 6 kg a ma już 3 miesiące i 8 dni. ALe lekarka mówi że to i tak dużo w porównaniu z wagą urodzeniową no ale w porównaniu do Waszych dzieciaczków to chudzina z niego. Także widzisz i tak źle i tak niedobrze
Dobre ide zakuwać i pisać ściąge

http://suwaczki.slub-wesele.pl/200910201762.html

katekatee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-28, 12:09   #933
domi7ks
Zakorzenienie

Cytat:
A teraz muszę iść umyć włosy (a u mnie to grubsza operacja - mycie+ maska 20minut + suszenie + prostowanie), więc nie wiem co zrobię z malutką.. Spać już raczej nie pójdzie, chyba jej wstawie leżaczek do lazienki W ogóle to mam leżaczek z Bright Stars, taki różowy i wiecie ile gra melodyjka przy jednym włączeniu? 30 sekund! 30 sekund! Skandal, trzeba to ciągle od nowa włączać i włączać...

Asioczka - ten 16latek i jego matka.... PATOLOGIA, aż nie mogę w to uwierzyć... Normalnie aż pod kazirodztwo mi to podchodzi
jakiej maski używasz, jesli moge spytac? ja chce powykanczac te moje resztki roznych masek i specyfikow, ktore kiedys jako wlosomaniaczka uzywalam
a ten lezaczek polecasz ogólnie? bo sie nad nim zastanawialam tylk nad bezowym...ale faktycznie- ta melodyka 30 sekund to przesada:/

domi7ks jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-28, 12:13   #934
simpatica
Zakorzenienie

Katekatee za egzamin

Olalicious nasza karuzela też gra jak dla mnie zbyt krótko i wkurza mnie to ciągłe nakręcanie

a ja dziś sobie też maseczke walne ale na pyska

Stary 2010-01-28, 13:36   #935
gissh
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez konspiracja Pokaż wiadomość
U nas też dziś lajtowo - Mały poszedł spac o 20 po kąpieli i jedzonku i spał do 4.30, kiedy to obudziła go matka na karmienie na żądanie w druga stronę, żeby jej troszke opróznił nabrzmialą pierś
Dobre

Swoją drogą też czasami tak mam - szczególnie w nocy jak mała dłużej pośpi albo w dzień jak mi się zdarzy wyjść z domu na dłużej - że już naprawdę nie mogę się doczekać aż mały ssak zabierze się do roboty

DOMINIKA - moje małe wielkie SZCZĘŚCIE
http://suwaczki.maluchy.pl/li-40048.png

Edytowane przez gissh
Czas edycji: 2010-01-28 o 13:38
gissh jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-28, 13:38   #936
domi7ks
Zakorzenienie

Mamusie mam schabowe mieso i nie wiem jak przyrzadzic...moze cos polecicie? nie chce kotletów

Stary 2010-01-28, 13:44   #937
Ravenne
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pietrusia Pokaż wiadomość

Mam do was pytanko; bo mowilyscie tu oststnio otym czy dzieciom cieplo i ja tez sprawdzam Kamilce na karku i zawsze ma cieply nie spocony a raczki to ona ma czesto zimne czy wasze dzieciaczki tez tak maja??
Ala ma tak samo, nie przejmuj się tym. Nam położna mówiła, że raczki nie są wyznacznikiem, jak karczej jest ciepły i stópki też to jest ok

Cytat:
Napisane przez simpatica Pokaż wiadomość
omg dobijcie mnie
co za masakra u nas dzisiejszej nocy - od 2 praktycznie bez snu Ola miała takie bóle brzuszka w nocy że aż serce nam sie krajało bo nie potrafiliśmy jej pomóc a jak zasnełam z nią o 7.30 to obudziłam się tylko przed 9 - dałam jej cyca i wstałam o 10.40 z bólem głowy a przecież na 12 miałam jechać do ginki . Ale zanim bym sie wykąpała i w taką pogodę dojechała do przychodni to już by było za późno więc przełożyłam wizytę która będzie dopiero 17 marca A teraz jeszcze się okazało że Tż się w śniegu zakopał bo drogę już zawiało od jego rodziców (nieźle dziś u nas sypie i wieje) więc nawet jakbym ja się wyrobiła to i tak on by nie dojechał żeby zostać z Olą jak mnie już ta zima męczy... (pomimo że prawie nie wychodze z domu )

Na brzuszek na prawdę polecam ten masaż u nas regularne, a teraz doraźne stosowanie czyni cuda
http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/...1,2449645.html

A my dzisiaj byłyśmy 2 godziny na spacerku, pełno śniegu i cięzko przejechać, ale słonko tak cieplutko świeciło, że aż się chce żyć. Szkoda, ze to tylko przejściowe, bo z tego co mówią luty też ma być masakryczny

Jutro miałyśmy iść na szczepienie, a tu szczepienia wstrzymane z powodu mrozów, mam dzwonić w poniedziałek i pytać kiedy wznawiają szczepienie.

Dzisiaj mamy kolejnych gości, także placek już stygnie w piekarniku i nawet dom zdążyłam ogarnąć

I dzisiaj kończymy 12 tygodni, za tydzień Alicja kończy 3 miesiące
Ravenne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-28, 13:52   #938
simpatica
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez domi7ks Pokaż wiadomość
Mamusie mam schabowe mieso i nie wiem jak przyrzadzic...moze cos polecicie? nie chce kotletów
Domi mięso możesz ugotowac lub upiec pokroic na plastry i np z sosem jakkimś zjeśc.
Cytat:
Napisane przez Ravenne Pokaż wiadomość
Na brzuszek na prawdę polecam ten masaż u nas regularne, a teraz doraźne stosowanie czyni cuda
http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/...1,2449645.html

już otwieram i czytam - dziękuję.

Stary 2010-01-28, 14:02   #939
gucia6
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karenina19 Pokaż wiadomość

Ja tez dzisiaj malego po prostu karmilam w nocy, bo nie mialam sily nawet ze smoczkiem dzialac....
no aj dziś to wyjątkowo mam serdecznie dość karmienia piersią. Mała dostała butelkę i była zadowolona, a z piersi odciągnęłam, na szczęście więcej niż ona zjadła, więc przynajmniej wiem, że się najada. I tak sobie myślę, że piersią będę karmić tylko przed kąpielą i z samego rana, a tak to butelka, bo ostatnio ta walka z młodą mnie dość mocno zniechęca

Cytat:
Napisane przez karenina19 Pokaż wiadomość

Hehehe....powiem ci, ze jak ja sie staralam o dzidzie to tylko 3 osoby o tym wiedzialy....a innym mowilam, ze jak sie zdarzy to ok, ale nic nie planuje...
u nas nikt nie wiedział, że się staramy, poza nami oczywiście

Cytat:
Napisane przez asioczka Pokaż wiadomość
cos do wczorajszej dyskusji: ))

http://dziecko.onet.pl/40474,0,0,kil...1,artykul.html

kilka fragmentow, ktore mnie powalily :
"(...) Jako przykład podaje 16-letniego chłopca, którego matka nadal regularnie karmi piersią. Sama twierdzi, że karmienie piersią nastolatków to sprawa, którą warto przemyśleć.(...)"
"
Kiedy Maeve przyszła na świat, Sinnott była samotną matką i całkowicie poświęciła się opiece nad córką. - Przez pierwsze trzy lata prowadziłyśmy życie, w którym granice między dniem a nocą w ogóle nie istniały. Było cudownie. Karmiłam ją, kiedy tylko chciała. Kiedy miała około trzech lat, była bardzo silna fizycznie. Pamiętam, że rodzina, która mnie odwiedzała, dziwiła się, że Maeve je jak ptaszek a wygląda tak zdrowo - z dumą wspomina Sinnott"

i co powiecie na to?
powiem
no dobra, karmienie na żądanie, to sprawa indywidualna i jeśli komuś to pasuje to ok, ale te 16-latek karmiony piersią to duże przegięcie

Cytat:
jako gulasz?
podpiec trochę na oleju, zalać kostką rosołową i dusić, a sos potem trochę zagęścić mąką
Stary 2010-01-28, 14:04   #940
zebra666
Zakorzenienie

Cytat:

coś dziwne te wartości. To na pewno billrubina??? Chyba jakos inaczej liczona...
teraz już nic nie wiem... czy ja ślepa jesttem i źle widzę czy inaczej liczona... czy taka ogromna może któraś mamusia miała też w takich wartościach podawaną?

zebra666 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-28, 14:24   #941
olalicious07
Zadomowienie

GG do olalicious07

Cytat:
jakiej maski używasz, jesli moge spytac? ja chce powykanczac te moje resztki roznych masek i specyfikow, ktore kiedys jako wlosomaniaczka
a ten lezaczek polecasz ogólnie? bo sie nad nim zastanawialam tylk nad bezowym...ale faktycznie- ta melodyka 30 sekund to przesada:/
używam WAX do włosów zniszczonych, dobre są i niedrogie Moje włosy po blondzie wyglądają naprawdę kiepsko, więc używam tej maski, odzywki wax, odżywki gliss-kur, jedwabiu biosilk i jeszcze nabłyszczacza... Ale powoli, powoli, po każdym myciu zauważam malutka poprawę, do naszych planowanych wakacji (wrzesień-listopad, zobaczymy jak z czasem, zdrowiem, pogodą itd) chce mieć już zdrowe i dość długie, może się uda )
A leżaczka nie polecam.. Właśnie przez tą melodyjkę. Znaczy generalnie jest ładny, Blanka lubi na nim siedzieć, ma fajne wibracje, ale melodyjka go chyba dyskwalifikuje - a ile grają inne leżaczki??
A ci do schabu - upiecz!
olalicious07 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-28, 14:50   #942
domi7ks
Zakorzenienie

Dzieki dziewczyny- moj Tz juz sie zaopiekowal schabem i robi ze sliwkami. Najpierw smazyl a teraz to dusi, zobaczymy co z tego wyjdzie choc jemu takie rzeczy smaczniejsze wychodza niz mnie.

Malutka spi wiec ja sie zabralam za przemeblowanie male w jej pokoiku. Denerwuje mnie, ze mamy takie male pomieszczenia

Olacious ja tez uzywam WAXa, tzn juz bardzo dawno, bo mi sie nie chce ostatnimi czasy. Mam obecnie L'biotice a kiedys Henna Treatment. Ten drugo zdecydowanie lepszy.
Jesli chcesz miec dluzsze to polecam wcierki typu woda brzozowa czy tez kuracje wzmacniajaca Joanna (jest bardzo polecana). Az sama sie za to wezme, bo przy okazji porzadkow w kosmetykach dzisiaj przypomnialam sobie o nich. Musze pozuzywac to wszytsko, bo tylko miejsce niepotrzebnie zajmuja
Unikaj kochana prostownicy! No i polecam olejki do włosów. Osobiscie nigdy nie uzywalam jedwabiu i jakos sie nei moge do niego przekonac, bo to jest efekt tylko na chwile...nie sadze, zeby na dluzsza mete wplywal na poprawe stanu włosów.

Chociaz z jednej strony mnei sie znudzily te rzeczy i ide ostatnio na łatwizne. Kupuje odzywke taka sama jak szampon (obecnie mam Timotei jakas rozowa) i Gliss Kura (takie czerwone). Choc wczesniej byl szampon pokrzywowy czy z czarnej rzepy jednej firmy a odzywka czy maska zupelnie innej I wierzylam, ze to jest najlepsze dla moich wlosow, teraz juz mi sie tak nei chce bawic

Stary 2010-01-28, 15:01   #943
kropka241
Zakorzenienie

GG do kropka241 Wyślij wiadomość przez MSN do kropka241

czesc mamusie

byla u nas Malinka z Tomecziem. Porozpieszczala mi chlopcow i pojechala normalnie czuje sie jakbym znala Malinke od wiekow
moj Tomek poszedl sobie spac i nie moge narzekac bo dzis jest bardzo grzeczny.

Simpatica kielki sa lekkostrawne wiec mysle ze spokojnie mozna je jesc.
ja sama nie jadlam.

co do melodyjki w lezaczku to nasz fisher price ma z 15sec melodyjke i to jest raczej standard. lezaczek to nie karuzelka i nigdy nie oczekiwalam ze bedzie dlugo grac

ze schabu lubie robic roladki lub upiec nadziewany sliwka

Edytowane przez kropka241
Czas edycji: 2010-01-28 o 15:03
kropka241 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-28, 16:15   #944
elalank
Zadomowienie

Cześć Mamusie

dzięki dzieczyny za odp ws wagi, jestem spokojniejsza i za ciepłe myśli ws żółtaczki

zebra- to nie sa chyba wartości bilirubiny jakieś dziwne, a nie wydaje mi się zeby takie wartości wysokie były możliwe, chyba, ze liczona wg innej metody
I wiesz chyba widze po Olce, ze troche jakby bledsza się zrobiła, mam nadzieję, że teraz zacznie juz spadać na dobre

gissh- i tak to z nami mamusiami jest, będziemy sie przejmowac całe życie czy za mało przybiera, czy za dużo nie martw sie, wszytsko jest w porządku

konspiracja- fakt Konspi, zeschizowałam się trochę za bardzo dobrze, ze na ziemie mnie sprowadziłyście

asioczka- dla mnie to nienormalne z tym karmieniem 16-latka, brrr...

Cytat:
Napisane przez katekatee Pokaż wiadomość
Witam mamusie Ja tylko przyleciałam się przywitać i zobaczyć co u Eli i zmykam zakuwać. Wiki dopiero teraz zasnąl a ja o 15.30 na egzamin jadę ale może coś przeczytam.

Eluś czyli wcale nie jest tak źle A co do przybierania to niektóre dzieciaczki chyba szybciej przybierają. Mojego tżta kuzynki córka straszą kluską jest i jest tylko na piersi aż jej lekarka powiedziała że mała jest za duża. A jest zdrowa jak ryba także tym się nie martw.
Mój Wiki natomiast to jest strasznie dorbniutki. Jak wychodziliśmy ze szpitala miał 2850 a teraz dopiero dobija do 6 kg a ma już 3 miesiące i 8 dni. ALe lekarka mówi że to i tak dużo w porównaniu z wagą urodzeniową no ale w porównaniu do Waszych dzieciaczków to chudzina z niego. Także widzisz i tak źle i tak niedobrze
Dobre ide zakuwać i pisać ściąge
dzięki Kochana, że o nas myślisz Jestem dobrej myśli, nie pozostaje mi nic innego.
A z tą wagą to już sie uspokoiłam dzięki Wam
I trzymam mocno kciuki za egzamin

kropka- fajnie, że spotykacie sie w realu z Malinką,

znów nie pojawiły mi sie wszystkie posty do których chciałam sie odnieść i nie pamietam co której chciałam odpisać.

nie wiecie może ile max mozna zaznaczyć postów zeby pojawily sie wszystkie??????????

---------- Dopisano o 17:15 ---------- Poprzedni post napisano o 16:21 ----------

Cytat:
W ciągu dnia Sandra zasypia najwyżej na godzinę w sumie śpi ok 3 godzin dziennie (między 9 a 21)

No i ja już po basenie. Ale fajnie było. Może niektórym się wydać, że to niewiele, ale przepłynęłam dziś 1 km A potem się zeźliłam, bo dostałam mandat za złe parkowanie A zaparkowałam sobie ładnie obok innych samochodów i ... okazało się, że była to strefa zakazu parkowania, a ja nie zauważyłam znaku (nie rozglądałam się za nim, skoro inne samochody też tam stały) Jak widać zawsze musi być ten pierwszy raz
malutko śpi

jak dla mnie 1 km w basenie to baaaaaaaaaaaaaaaarzo dużo, mnie pływanie wykańcza po 2 długościach już jestem padnięta wiec podziwiam

Cytat:
ogólnie to mam. Jak mała się bawi na macie albo w leżaczku, albo jak przysypia, to ze spokojem mogę wziąć prysznic rano, posprzątać, posiedzieć na wizażu, popracować z papierami, pobuszować po internecie, poczytać, czy też trochę się pouczyć. A jak wieszam pranie, czy zmywam, to zabieram ją ze sobą w leżaczku. Chociaż na drzemki w ciągu dnia to nie mam czasu, ale to co śpię w nocy w zupełności mi wystarcza
ale masz dobrze z Sandrunią, ze taka grzeczna jest. Moja Olka niestety sama nie lubi sie bawić ani przebywać, wiec za wiele nie jestem w stanie zrobic w domu jak nie śpi.

Cytat:
Napisane przez zebra666 Pokaż wiadomość
Essentiale nie jest na recepte, i ta pediatra co mi kazała to podawać mówiła, że mam mu podawać witamine D, a ta druga, że nie podawać i w końcu 2 dni dałam 1 nie... nie umiem podejmować takich decyzji...
a Twoja mała widocznie mniej żółta jest? od tego dopajania i wogóle czy mało widzisz różnicy?

Co do diety może poprostu wszystko z umiarem. a nie eliminować aż tyle, bo witaminy też maleństwo musi wyssać od mamusi

Co do snu małego... w dzień ciągiem czasem i 2 godziny pośpi, w nocy jest różnie- ale bywa, że pzreśpi 2,5-3 ale potem często dłużej nie chce zasnąć:\ też nie lubi sam zasypiać więc czesto w nocy biore go na ręce-kolana i nie bujam go nawet i zasypia. Dzisiaj udało mi się go pierwszy raz uśpić na łóku a nie na rękachale musiałam użyć tajnej broni- smoka... Jak się będę kładła to mu go zabiorę.
chyba kupię jutro ten essentiale, tak myśle i zapodam małej

a dietą to u mnie ciężko, bo Olka generalnie miała problemy brzuszkowe, jak zjadłam coś nie wskazanego. ale staram sie jeść zdrowo i biore witaminy dla matek karmiących,

brawo za uśpienie Synka nie na rękach

Cytat:
Napisane przez Maria2008 Pokaż wiadomość
Moja jak poleży w łóżeczku i popatrzy troche na karuzele to tak może 20 min i już zaczyna marudzić. Tak się zastanawiam czym ją mogłabym jeszcze zająć mata odpada bo mam za małe pokoje może ktoś mi coś poleci
20 minut to i tak długo, jeśli mam Cie pocieszyć mi tyle nie jest dane, może góra 10 minut

Cytat:

Brombi, mam prośbę. Zmień mój wiek na liście. Od jakiegoś czasu mam już 26 lat
a ja wkrótce 27 a nie dawno miało sie 18

Edytowane przez elalank
Czas edycji: 2010-01-28 o 16:26
elalank jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-28, 16:24   #945
elalank
Zadomowienie

Cytat:
Pierwsze szczepienia juz za nami. Synek tak jak Kachuli - był taki dzielny, ze ja sie ze wzruszenia o malo nie popłakalam. Moj maly, dzielny chłopczyk
Pytanie to juz pewnie było, ale mamusie bardziej wiekiem posuniete przypomnijcie - na pneumokoki i rotawirusy szczepicie?
Nam sugerowala dziś babka że pneumo warto, natomiast rota niekoniecznie...

Czyli jest ok, trzymaj się zaleceń.
A z wagą - Ela oszalałaś?
no chyba kobitko przeadzasz
brawo dla dzielnego Stasia
ja szczepie na rota. A co do tego czy warto czy nie, jak ze wszestkim, kazdy ma swoje zdanie musisz sama jako matka zdecydować. Mi z kolei położna powiedziała odwrotnie

az mi wstyd

Cytat:
Napisane przez zatoka Pokaż wiadomość
Można
musimy sie naradzić

no pewnie!!! witaj

Cytat:
Napisane przez tarasia Pokaż wiadomość
moje kreski wyglądają tak (twórczość tż) ale mogąż być takie jak napisała karenina
bossszzzzze jaki on zdolny

Cytat:
Napisane przez kropka241 Pokaż wiadomość
a za niecale 2 miesiace bede miala 27lat

a w moje ostatnie urodziny wg kalkulatora na famile.pl Tomek zagniezdzil sie w macicy moj prezecik maly
jestesyw tym samym wieku
ja dostałam z kolei prezencik na dzień kobiet

w tym roku tez poproszę raczej cos z biżuterii

Edytowane przez elalank
Czas edycji: 2010-01-28 o 16:29
elalank jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-28, 16:40   #946
malina81
Zadomowienie

Widze ze Kropeczka juz sie pochwaliła że znowu miałysmy ie szanse spotkac ale tym razem juz bez brzuszkówChłopcy Kropci sa fantastyczni i pokochałam tą rodzinkę
A ja jeszcze sie pochwale że echo wyszło dobrze- i mój Tomuś ma juz zdrowiutkie serduszko.
malina81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-28, 16:51   #947
zebra666
Zakorzenienie

Elalank będę musiała poszukać coś o tych wartościach bilirubiny, bo ewidentnie mi pisze, że to bilirubinaNo ale to chyba niemożliwe żeby było tego aż tyle:|

Mój Piotruś też jaśniejszy i zwłaszcza te białaka w oczach( w koncikach ma lekko żółte tylko już) więc będę dobrej myśli... Nasze maleństwa wyzdrowieją zobaczysz

Essentiale nie zaszkodzi skoro mnie to kazano podawać- a osłoni nadwyrężoną żółtaczką wątrobę.. tylko pamiętaj połowa kapsułki dziennie w wodzie rozpuszczona, we wrzątku, bo to cholerstwo jest trudno glutem ciężko rozpuszczalnym.

Ja też biorę witaminy dla matek karmiących i żelazo dodatkowo- wiesz myślę, że jak coś mały coś wyssie zawsze z mlekiem. i te wyniki morfologi anuż się poprawią.

Jutro nie dam rady go dopajać, bo jedziemy do tej kliniki okulistycznej więc chyba w nocy mu albo nad ranem podam ten essentiale...

Mały dzisiaj oglądał dla odmiany tapczan niebieski z takim zainteresowaniem, ze obiad mogłam ugotować

Kropka fajowo się tak spotkać uwilbiałam takie znajomości zawierać Nawet na poczekalni natknęłam się na moją koleżankę z LOjakiż ten internet małygłupio mi było jak pomyśąłlam jakie głupoty wypisywałam a ona to czytała hehe

Stary 2010-01-28, 17:08   #948
kropka241
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malina81 Pokaż wiadomość
Widze ze Kropeczka juz sie pochwaliła że znowu miałysmy ie szanse spotkac ale tym razem juz bez brzuszkówChłopcy Kropci sa fantastyczni i pokochałam tą rodzinkę
A ja jeszcze sie pochwale że echo wyszło dobrze- i mój Tomuś ma juz zdrowiutkie serduszko.
no moj Adi jest oczarowany. ciocia Linka
teraz musimy zrobic spotkanie bez brzuszkow i bez dzieciakow bo choc sa slodkie to bardzo zajmujace

Cytat:
Napisane przez zebra666 Pokaż wiadomość
Kropka fajowo się tak spotkać uwilbiałam takie znajomości zawierać Nawet na poczekalni natknęłam się na moją koleżankę z LOjakiż ten internet małygłupio mi było jak pomyśąłlam jakie głupoty wypisywałam a ona to czytała hehe

mi tez bylo glupio jak moja siostra czytala co pisze na wizazu.
a widzialam wielokrotnie ze sledzi watek choc sie nie udziela ale co mi tam..

Stary 2010-01-28, 17:13   #949
zaharia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez elalank Pokaż wiadomość
dzięki kochana, tak bede robić, troche gimnastyki nie zaszkodzi, a ostatnio mały leń sie zrobił i nie chce lezec na brzuszku
a jeść to chętnie. teraz jej to zmienię i pójdzie na diete

a z tymi gazami to mądre jest, u nas tez zOlka lekki sen ma, i słysze jak sobie popierduje, i ją to wybudza,bo musi sie wtedy spinać. Jak sie nazywa ten lek?
kupiony w niemczech "lefax", ale sprawdz polskie "espumisan - slyszalam, ze jest dobry.

Cytat:
Napisane przez tarasia Pokaż wiadomość

Narysuj na białej kartce ciemnym pisakiem różne kreseczki.
Takim maluszkom się wydaje, że się ruszają.
Nila ma taką kartkę na ścianie nad przewijakiem i ciągle się do tych kreseczek uśmiecha
tarasia ty to pomyslawa jestes
dzieki za pomysl

Cytat:
Ależ Brombi, przciez to nie w ten deseń dyskusja!
Ale włożyłam kij w mrowisko! Jakies obozy sie porobiły (Zahario ) Ja tylko tak z przekory ...........
( Moj Tż to chyba ma rację, że ja zawsze musze kontrę wynaleźć i teoretycznie ją zbadać) Nie wyobrażam sobie wiszenia na cycu i od poczatku mam to szczęście ze maly sam się ustawil na średnio co 3 godzinki (noca coraz rzadziej) i jest git. Chetnie się podszkole na książce Tracy nie zapominajac że wspołpraca z dzieckiem jest tu najwazniejsza i to my sie wzajemnie musimy dostosować.
i Fruzia fajnie napisała.
kochana, ja rowniez w tonacji zartu podsumowalam wczesniejsze rozmowy.
kazda z nas ma "swoj" sposob na swojego bobasa, i wierze, ze kazda ma dobry sposob, poniewaz gdzie jest milosc, tam nie ma zlych rodzicow i zlych dzieci

Cytat:
Napisane przez gissh Pokaż wiadomość
Pisałyście trochę o wadze waszych maluszków... I kurcze jak tak Was czytam to się zaczynam zastanawiać czy moje dziecię czasem nie waży z kolei za mało
Jej waga urodzeniowa to 2860gr, potem spadła do 2770gr, a teraz ma 8 tygodni i waży niecałe 4700gr... Czyli wychodzi że przybiera ok. kilograma miesięcznie. Według pediatry to ok, w książkach też tak podają, ale w porównaniu z Waszymi dzieciaczkami (nawet tymi z podobną wagą urodzeniową) moje dziecię to kruszynka
Ale mama też jest drobna więc może dlatego
Kurcze, najgorzej to jak się człowiek zabierze za porównywanie z innymi (w tym przypadku nie siebie, a dziecka ) Niby wiem że to bez sensu bo każde dziecko jest inne i inaczej rośnie, ale już zagwozdka jest...
slonko, jak wczesniej pisalam, moja 4700gr wazyla w 11tygodniu
urodzila sie 3160, przy wyjsciu ze szpitala miala 2950gr. wiec glowa do gory - a z listy wynika, ze moja jest mlodsza o 2, 5 tygodnia od twojej.
to chyba ja sie powinnam martwic.pediatra mi powiedziala, ze mala jak na to, ze jest karmiona piersia to rosnie i przybiera szybko, ponad srednia

Cytat:
no to super, ze nasz tomus zdrowy
12.12.12 zoi

zaharia jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-28, 17:45   #950
minnie
Raczkowanie

Hej,
podczytuję Was raczej na bieżąco ale jakoś nie mam weny się udzielać.
Moje dziecię dało mi popalić w weekend(szalał 2 dni raz do 3 a drugą noc do 4)podejrzewam,że było to od tego iż ja gorączkowałam i mały był przez to tak niespokojny.Na szczęscie ja już się wykurowałam i Mikuś również spokojniejszy.

Co do wagi mojego dziecka i wątpliwości co niektórych z Was to my byliśmy u lekarza we wtorek na wizycie kontrolnej-Miki miał 6 tygodni i powiem Wam, że oszalałam.Wiedziałam,że jest małym łakomczuszkiem bo cały czas wisi sobie na cycku.no ale że by ważył 5200 to się niespodziewałam. Karmiony jest tylko z piersi a ostatnio domaga się nawet co godzinę, no ale dowiedzałam się że skoro ma takie potrzeby to powinnam mu dawać i tyle...
Dodam jeszcze,że urodził się z wagą 3370 a przy wyjsciu do domu miał niwiele powyżej 3 kg także w 6tygodni przytył mi ponad 2 kg...

No i urósł mi całe 5.5 cm czyli mierzy już 55.5.No i pochwalili go jeszcze jakim jest silnym chłopcem, naprawdę potrafi strasznie długo trzymać już sam główkę.Ależ jestem z niego dumna.

co do łatwych planów to strasznie Wam zazdroszczę,mój chlopczyk jak się rozbudza ok 22 to za nic w świecie nie zaśnie wcześniej niż 24-1 no ale pracuję nad tym.no i smokiem też gardzi...także z uspokajacza nici.
Jak sięwydziera chce po prostu cyca i tyle...
no cóż taki już jest...

Cytat:
Napisane przez kropka241 Pokaż wiadomość
tez narysuje Tomkowi kreski niech ma

ja za niecale 2 miesiace bede miala 27lat

a w moje ostatnie urodziny wg kalkulatora na famile.pl Tomek zagniezdzil sie w macicy moj prezecik maly

A ja równo za 3 miesiące 29 latek.
a z zabawnych sytuacji to ja w tamtym roku w urodzinki byłam u gina potwierdzić ciążę,no a termin miałam w urodziny Tż-ta, nawet poród się wtedy zaczął a skończył 2 godzinki po urodzinach Tż-nawet dobrze będziemy mieli 2 imprezy zamiast 1

Zdjęcia wszystkich kruszynek rewelacyjne, przy okazji pochwalę się i moim skarbem.
AAA no i witam wszystkie nowe mamusie.

Edytowane przez minnie
Czas edycji: 2010-01-28 o 18:02
minnie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-28, 17:50   #951
kolanosia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez gissh Pokaż wiadomość
ale w porównaniu z Waszymi dzieciaczkami (nawet tymi z podobną wagą urodzeniową) moje dziecię to kruszynka

Moja Lenka urodziła sie z wagą 2685g, wyszła ze szpitala mając 2500kg a ostatnio w 6 tyg miała 4040g więc na moje oko przybieraja podobnie a uwierz mi moje dziecię do najchudszych nie należy

Ela ja szczepię tak samo jak ty na rota, a na pneumo nie. Dopiero jak Lenka będzie miec 2 latka czyli jeszcze przed pójściem do przedszkola zaszczepimy Pneumo23 i tyle.

Cytat:
Super, że serducho zdrowe i zazdroszczę wma spotkania w realu

Asicccca fajnie że juz wróciliście

Miałam popisać, ale mała się budzi i idziemy się kąpać!
Stary 2010-01-28, 18:07   #952
Maria2008
Zadomowienie

GG do Maria2008

Dzięki dziewczyny za życzonka

Myśle o jakieś zabawce która ładnie gra może mi coś polecicie
Dziś małęj puściłam karuzele i zaczełam jej mówić że to jest biedronka itd. i mała leżała dobrą godzinke może więcej więc myśle że jak kupie jej coś jeszcze ciekawego to moze uda się nam wytrwać te 3h
Maria2008 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-28, 18:40   #953
zebra666
Zakorzenienie

No i doszłam do tego jak to jest z tymi normami... jednak w innych jednostkach... ale ogółem mały miał wysoki poziom w dniu wypisu...

Minnie dzidziuś uroczy

AsiCcccCA super, że w domciu jesteście Trzymam za Was kciuki!

Edytowane przez zebra666
Czas edycji: 2010-01-28 o 18:43
Stary 2010-01-28, 18:57   #954
olalicious07
Zadomowienie

GG do olalicious07

Cytat:
Olacious ja tez uzywam WAXa, tzn juz bardzo dawno, bo mi sie nie chce ostatnimi czasy. Mam obecnie L'biotice a kiedys Henna Treatment. Ten drugo zdecydowanie lepszy.
Jesli chcesz miec dluzsze to polecam wcierki typu woda brzozowa czy tez kuracje wzmacniajaca Joanna (jest bardzo polecana). Az sama sie za to wezme, bo przy okazji porzadkow w kosmetykach dzisiaj przypomnialam sobie o nich. Musze pozuzywac to wszytsko, bo tylko miejsce niepotrzebnie zajmuja
Unikaj kochana prostownicy! No i polecam olejki do włosów. Osobiscie nigdy nie uzywalam jedwabiu i jakos sie nei moge do niego przekonac, bo to jest efekt tylko na chwile...nie sadze, zeby na dluzsza mete wplywal na poprawe stanu włosów.

Chociaz z jednej strony mnei sie znudzily te rzeczy i ide ostatnio na łatwizne. Kupuje odzywke taka sama jak szampon (obecnie mam Timotei jakas rozowa) i Gliss Kura (takie czerwone). Choc wczesniej byl szampon pokrzywowy czy z czarnej rzepy jednej firmy a odzywka czy maska zupelnie innej I wierzylam, ze to jest najlepsze dla moich wlosow, teraz juz mi sie tak nei chce bawic
Domi, widzę, że niezła expertka ds włosów jesteś.. Ja mam hopla na tym punkcie, bo mam zniszczone włosy i chcę je wreszcie porządnie zapuścic i doprowadzić do zdrowia Ale bez prostownicy nie da rady, moje włosy tak sie puszą... Masz jeszcze jakieś rady?

Daaaaaamn, moje dziecko spało od 14 do teraz... aż sie boje co będzie w nocy
olalicious07 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-28, 19:18   #955
zebra666
Zakorzenienie

Cytat:
Domi, widzę, że niezła expertka ds włosów jesteś.. Ja mam hopla na tym punkcie, bo mam zniszczone włosy i chcę je wreszcie porządnie zapuścic i doprowadzić do zdrowia Ale bez prostownicy nie da rady, moje włosy tak sie puszą... Masz jeszcze jakieś rady?

Daaaaaamn, moje dziecko spało od 14 do teraz... aż sie boje co będzie w nocy
No mój czasami nawet jak w dzień mało spi w nocy daje popis...

A dzisiaj próbuję zostawić Piotrusia na noc w łóżeczku... do tej pory spał w dzień w łóżeczku, w nocy ze mną... a jak dziewczyny amcie materaz w łóżeczkach? na prosto normalnie czy podkładałyście coś pod niego żeby był nachylony? Bo nie wiem jak mam zrobić... jak do tej pory wszędzie mały spał normalnie.

Stary 2010-01-28, 19:19   #956
gucia6
Zakorzenienie

Cytat:
super, że wszystko już dobrze

A my dziś oglądaliśmy dom i nawet się nam podobał. Trochę ma dziwną organizację pokoi wewnątrz, ale był fajny. Teraz poszukamy jeszcze coś do porównania, a potem będziemy rozmawiali z bankiem w sprawie kredytu

A co do spotkań, to może i ja kiedyś nawiedzę Kachulę, gdy będę jechać do Polski lub wracać do Niemiec. O ile oczywiście mi pozwoli I może kiedyś spotkać się w Poznaniu z Elą
Stary 2010-01-28, 19:30   #957
pietrusia
Zakorzenienie

GG do pietrusia

Cytat:
Napisane przez AsiCcccCA Pokaż wiadomość
hej KOCHANe.Pisze do WAs z internetu z komurki.Jestesmy z mala w domu jest juz chyba wszystko dobrze ale mala musi brac jeszcze takie leki z 3mies ,za mies. Kontrola u neurologa ,ja radze sobie juz w dobrze tzn. w miare ale mala nie spi duzo boli ja brzuszek i placze tak strasznie i nie moge sobie poradzic prúbuje wszystkiego teraz smacznie spi,mam nadzieje ze nie dlugo wpadne do was na dluzej tesknie...dzis mam egzam.masakra do uslyszenia

Witaj kochana spowrotem z nami napewno wszystko sie ulozy i bedzie dobrze

minie booossski jest

Aniołek[*]
pietrusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-28, 19:31   #958
simpatica
Zakorzenienie

Ola wymasowana śpi już sobie słodko, a lece paciorek zmówic żeby nie powtórzyła się poprzednia noc a głowa mnie boli że hej...

Zebra ja mam materac normalnie i pierwsze słysze żeby go nachylac

d o b r a n o c

Stary 2010-01-28, 19:36   #959
zebra666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez simpatica Pokaż wiadomość
Ola wymasowana śpi już sobie słodko, a lece paciorek zmówic żeby nie powtórzyła się poprzednia noc a głowa mnie boli że hej...

Zebra ja mam materac normalnie i pierwsze słysze żeby go nachylac

d o b r a n o c
Dziękować za odpowiedźi trzymam kciuki za spokojną noc

Ciekawe jaka u nas bedziedo tego szpitala żeby na 8mą dojechać przy tej pogodzie musimy wyjechac ok. 6 będę musiała w samochodzie go nakarmić jak dojedziemyniestety przed badaniem już nie mogę tego robić, bo nie może być pojedzony więc aby nie był tak długo głodzony jak ostatnio zrobię to 40 minut wcześniej na parkingu:\

Edytowane przez zebra666
Czas edycji: 2010-01-28 o 19:57
Stary 2010-01-28, 20:13   #960
kropka241
Zakorzenienie

zebra ja mam gazety pod materacem i jest nachylony o jakies 30` ale moj Tomek duzo ulewa.

ja sie strasznie ciesze ze Malinka i Tomus nas odwiedzili. Adrian jest do tej pory pod wielkim wrazeniem cioci Linki
dzis jak Malinka pojechala a ja karmilam Tomka Adrian wysmarowal mi psa kremem nivea na odparzenia. ten krem jest bardzo gesty i ciezko sie go zmywa zwlaszcza z psa bo z podlogi i psiej miski calkiem ladnie poszlo

Asicca dobrze ze juz w domu

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości