|
|
#1081 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nastolatka i dojrzaly mezczyzna?!
Tak też o to
17 latka pewna "fizycznosc" osiagnela ale na pewno nie jest to co dojrzala kobieta racjonalnie myśląca
|
|
#1082 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Pewnie, że dojrzałość składa się z wielu aspektów i dlatego, po przeczytaniu kilkunastu stron wypowiedzi autorki, mogę powiedzieć, że nie reprezentuje ona poziomu emocjonalno-intelektualnego przeciętnej 17latki. Ale reprezentuje poziom wyższy niż nie jedna 20parolatka, bo dojrzałość to nie tylko ilość przeżytych lat . A co do właściwych priorytetów, to akurat mogą się ukształtować bardzo wcześnie, albo w ogóle - żeby to stwierdzić wystarczy się rozejrzeć. Ja spotkałam zarówno bardzo wartościowe 17letnie osoby, jak i pustych 25latków.Dlatego też podałam przykład mojej koleżanki, która mając 17 lat urodziła dziecko, ale gdybyś nie wiedziała ile ona ma lat, to gwarantuję, że dałabyś jej minimum 20, bo dziewczyna była i jest niezwykle dojrzała emocjonalnie i zaradna życiowo. Oczywiście, że posiadanie dziecka w takim wieku to głupi pomysł, no ale skoro już coś takiego się zdarzyło, to dziewczyna (oczywiście z partnerem) poradziła sobie w tej sytuacji wzorowo. I teraz tworzą szczęśliwą rodzinę. Pewnie 95% nastolatek to niedojrzałe (emocjonalnie) małolaty, jednak te pozostałe 5% z różnych względów wykazuje się o wiele większą dojrzałością. Ja nienawidzę stereotypów, bo spotkałam się w życiu już z tyloma sytuacjami i osobami, które wymykają się schematom, że dalej upieranie się przy czymś dla samej zasady to wg mnie głupota. A sytuacji przedstawianych w wątku nie powinno się rozpatrywać "ogólnie", tylko właśnie "indywidualnie". Autorka na pewno nie jest dzieckiem, jest nastolatką (i to już/prawie pełnoletnią), a to, jak sama nazwa wskazuje, co innego. Nie znaczy to, że ma brać ślub, zakładać rodzinę i pakować się w całkowicie dorosłe życie . Ale nikt mi nie powie, że czytając jej wypowiedzi można jej sposób myślenia i postrzegania rzeczywistości porównać do np. przeciętnej 13latki, która faktycznie najczęściej myśli bardzo dziecinnie.A mam wrażenie, że niejeden dorosły "charakter" pojawiający się w niektórych wątkach na Wizażu, ma mniej dojrzałe i rozważne podejście do życia niż autorka. Podkreślam - to, że twierdzę, że autorka nie jest dzieckiem, nie oznacza, że mam ją za dorosłą kobietę, która powinna już szykować się do ślubu, zamieszkać z TŻ i myśleć o dzieciach . Na to przychodzi czas i niektórzy nawet przed 30stką nie są na to gotowi. Ona po prostu jest w związku z mężczyzną i z tego co wiem, nie mają na razie poważnych planów. Może i ten związek się rozpadnie, jak miliony innych, ale póki co jest im ze sobą dobrze i tylko to się liczy. I chyba o czymś świadczy - jest najlepszym, bo niepodważalnym, kontrargumentem na twierdzenia, że ten związek jest bez sensu.---------- Dopisano o 16:58 ---------- Poprzedni post napisano o 16:55 ---------- Cytat:
racjonalnym (= rozsądnym) myśleniem to akurat w pewnych sytuacjach mogą wykazywać się nawet dzieci
|
|
|
#1083 |
|
Zadomowienie
|
emer skoro wnioskujesz że owa 17 latka jest dojrzała po przeczytaniu iluś tam stron na forum internetowym to ja już nie mam pytań
|
|
|
|
|
#1084 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Poza tym w takim razie zamknijmy forum, no bo jak na podstawie tego, co ktoś pisze można cokolwiek stwierdzić ![]() A który to przykład był taki zabawny niby? Czyli rozumiem, że życie jest dla Ciebie zabawne? Coż, może kiedyś zrozumiesz, że życie nie jest stereotypowe
|
|
|
#1085 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dogadują się?? Nie maja powaznych planów? nie uwazasz ze taki zwiazek jest "czyms" powaznym! Nawet w kwestii prawa? I co pozniej zwiazek sie rozpadnie, a ona zostanie z "naruszona" psychika gdyz byla za mloda na taki zwiazek
![]() Edytowane przez malina_ Czas edycji: 2010-01-31 o 17:21 |
|
|
|
|
|
#1086 |
|
Zadomowienie
|
z doświadczenie moich koleżanek/przyjaciółek wiem że jak za młodu miały facetów starszych później już miały tylko starszych bo nie potrafiły się dogadać z rówieśnikami. To nie oznaka dojrzałości ale problemów w dogadywaniu się z innymi ludźmi
|
|
|
|
|
#1087 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A wątpisz, że jest im ze sobą dobrze? No mam wrażenie, że niektórych to nic nie przekona do stanu faktycznego.. Pewnie, skoro autorka twierdzi, że jest jej dobrze, a on dalej z nią jest i świetnie się dogadują, to z pewnością się męczą i ten związek się sypie ![]() Cytat:
. Póki co taki związek można zakończyć w każdej chwili poprzez "to koniec". A w świetle prawa to zdaje się nie ma tu nic nielegalnego.A co do psychiki tak samo może zostać naruszona, gdy dziewczyna, bardzo zakochana, odda się swojemu równolatkowi, który następnie ją zostawi, bo jak się okazało, tylko na tym mu zależało. Zło naprawdę czai się wszędzie i wszędzie możemy zostać zranieni. "Rany" w związkach nie są zadawane jedynie nastolatkom przez dojrzałych facetów, większość związków to ryzyko ![]() ---------- Dopisano o 17:40 ---------- Poprzedni post napisano o 17:35 ---------- Cytat:
), no i pod koniec liceum ta dziewczyna (też dość dojrzała na swój wiek) rozstała się z tym facetem i zaczęła być ze swoim równolatkiem. Są razem do dzisiaj. Ona nie ma żadnych "rys" na psychice i żadnych problemów z dogadywaniem się z rówieśnikami także nie ma.Poza tym, nawet jeśli jakaś kobieta będzie wolała starszych facetów, to dla kogo to niby będzie problem?
|
|
|
#1088 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A wiedzę mam zarówno naukową jak i zyciową , biorąc pod uwagę że mam juz dorosłe dzieci , a sama przekroczyłam pięcdziesiątkę.
Trzeba rozmawiać a nie czekać , aż się ktoś domyśli , co masz w głowie Edytowane przez ROZ-ter-KA Czas edycji: 2010-01-31 o 17:53 |
|
|
|
|
|
#1089 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Akurat kiedy dojrzale kobiety sa ze starszymi facetami nie wiedze problemu gorzej jesli nastolatka tworzy go z dojrzalym mezczyzna.
|
|
|
#1090 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Więcej uwagi a mniej emocji, która zakłóca odbiór tekstu.
Trzeba rozmawiać a nie czekać , aż się ktoś domyśli , co masz w głowie Edytowane przez ROZ-ter-KA Czas edycji: 2010-01-31 o 18:23 |
||
|
|
|
|
#1091 |
|
Zadomowienie
|
dokładnie a tym bardziej jesli jest to luźny związek na zasadzie " koniec i tyle", nikt mi nie wmówi że dziewczyna ot tak się z tym pogodzi. dlaczego? bo nie jest na tyle dojrzała, nie dorosła do tego by być z mężczyzną a jak ten ją zostawi to będzie płacz krzyk i lament. haha pamiętam jedną dziewczynę mojego kumpla, niby od początku była sprawa jasna: zero ślubu i dzieci, ona się zgodziła, wszystko ok ale po 3 latach kiedy on chciał zakończyć ten związek bo zrozumiała że to młoda kobieta i nie chce jej życia niszczyć ona zrozumiała że go kocha iże nie da rady od niego odejśc. Tak się kończy w większości przypadków. Nie są razem a ona w ramach odbicia z dnia na dzień znalazła innego, po 2 miechach zaciążyła... ona miała 26 lat więc gdzie tu mowa o 17 czy 18 latce która nie była w prawdziwym dojrzałym i spełnionym związku? to za duża sprawa jak na tak młoda osobę
|
|
|
|
|
#1092 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#1093 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:15 ---------- Poprzedni post napisano o 18:07 ---------- Cytat:
tylko należy go przeczytac w całości, a nie tylko wybrane zdania.
|
|
|
#1094 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Poza tym, co piszę, po raz enty - takie samo ryzyko - rozpadu związku - jest w przypadku związku z rówieśnikiem. Czy to tak trudno dostrzec? I niby ona jest niedojrzała na bycie z mężczyzną? Ale ona z nim jest i to już parę miesięcy w zdaje się całkiem zgodnym związku, więc to tak jakby ktoś się upierał, że czarne jest białe, choć wszyscy widzą, że jest czarne. I niby tylko nastolatki (czyli Z ZASADY niedojrzałe) przeżywają rozstania? A jak kobiety (czy Z ZASADY dojrzałe) lamentują i są zrozpaczone, bo mąż je zostawił, to o czym to świadczy niby? Nie o braku dojrzałości bynajmniej, ale o silnym uczuciu Cytat:
A to, że ta Twoja znajoma bardzo się zakochała i to jej przysłoniło rozsądek, to się może akurat zdarzyć w każdym wieku, czyli nie tak łatwo oceniać kto jest dojrzałym, a kto nie.
'Signora, please stop being so sad. If you continue like this, I will be forced to make love to you. And I've never been unfaithful to my wife.' 'Under the Tuscan Sun' Edytowane przez emer Czas edycji: 2010-01-31 o 19:29 |
|||
|
|
|
|
#1095 |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=ROZ-ter-KA;16858919]No tak sie składa, że niestety biologia w dużym stopniu warunkuje nasze życie. ale zby to zrozumiec trzeba byc dojrzałym. Tym razem w pełnym pełnym znczeniu tego słowa.
![]() No ciekawe stwiedzenie musze Ci przyznac, ciekawe skad mozesz wiedziec jaki ja mam za soba bagaz doswiadczen, w jakim jestem wieku co przezyłam... Absurd. emer: nie cytuj NIE MOICH wypowiedzi!!!!!!
![]() Edytowane przez malina_ Czas edycji: 2010-01-31 o 18:38 |
|
|
|
|
#1096 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
W pozostałych przypadkach wiązali się ze sobą ludzie dojrzali. Nie jestes w stanie ocenic dojrzałości konkretnej nastolatki.To ,że wiekszosc jest niedojrzała, nie oznacza ,że każda. Cytat:
Po pierwsze : jezeli twierdzisz,że jedynym zobowiązaniem twojego ojca były alimenty , to masz szokujące ( niedojrzałe) dla mnie pojęcie obowiazku rodzicielskiego. To , ze ojciec dziecka nie jest z jego matką nie ogranicza jego obowiązku ani odpowiedzialności tylko do płacenia alimentów. Po drugie: brak ci obiektywizmu, oskarżasz o szczenięce myśłenie faceta 35 letniego ( bo tyle ma mężczyzna o kórym mowa) mimo,że go nie znasz i mimo ,że w wypowiedziach autorki wątku nic na to nie wskazuje, natomiast ukazujesz swojego ojca jako przykład , tylko nie wiem czego ,przecież fakt ,ze płaci alimety świadczy , że twoi rodzice nie umieli stworzyć trwałego zwiazku chociaż byli chyba w zblizonym wieku. Więc masz najlepszy dowód, że .związek z równolatkiem nie jest żadną gwarancją udanego związku. Po trzecie: fakt, ze facet miał tylko dwa związki jest dla ciebie dziwny. Nie wiem jakich znasz mężczyzn ale naprawdę są tez tacy , kórzy nie zmieniają partnerek jak rękawiczek i nie wpadają z jednych ramion od razu w drugie.Rozpad związku , to trudne przezycie i trzeba sobie dać czas na nowy. Liczne związki są raczej charakterystyczne dla osób niedorzałych , bądź niestabilnych emocjonalnie. Zastanawiam sie czym w ogóle jest dla ciebie związek, co oznacza to słowo. Po czwarte: nazywasz niedorajdą życiową faceta, ktory ma firme i ustabilizowaną pozycję zawodową. Przecież to wymaga czasu , wielu zdolności i wysiłku, czasem kosztem zycia osobistego.
Trzeba rozmawiać a nie czekać , aż się ktoś domyśli , co masz w głowie Edytowane przez ROZ-ter-KA Czas edycji: 2010-01-31 o 20:08 |
|||
|
|
|
|
#1097 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#1098 | ||
|
Zakorzenienie
|
Emer Podobają mi sie twoje wypowiedzi.
Cytat:
Trudno się potem dogaduje rówiesnikami , bo wymagania są większe. Tylko , dlaczego to ma byc złe ? Cytat:
Także poziom dystansu emocjonalnego wobec rzeczywistości, pewna pokora, tolerancja, umiejetność wychodzenia poza stereotyp, szcunek dla innych poglądów.
Trzeba rozmawiać a nie czekać , aż się ktoś domyśli , co masz w głowie Edytowane przez ROZ-ter-KA Czas edycji: 2010-01-31 o 19:56 |
||
|
|
|
|
#1099 |
|
Rozeznanie
|
A ja doczytałam Twoje (przynajmniej większość i te najważniejsze) i muszę powiedzieć, że zgadzam się praktycznie z każdym słowem
. Naprawdę, aż miło czyta się tak przemyślane i wyważone wypowiedzi prezentujące tak dojrzałe poglądy, które wydają się być oparte na obserwacji rzeczywistości i wyciąganiu wniosków, a nie na stereotypach i uprzedzeniach.
|
|
#1100 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#1101 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
2. nie jest tu mowa o związku formalnym czy nie formalnym tylko o związku luźnym ,nie odwaracaj kota ogonem, mowa była od poczatku że chodzi o luźny związek, było to ujęte troszkę wcześniej ---------- Dopisano o 20:56 ---------- Poprzedni post napisano o 20:56 ---------- Cytat:
1. nie nie chodziło mi o ciebie a co do mojego ojca to nie trzeba mieć nie wiadomo ilu lat i być nie wiadomo jak bystrym żeby zrozumieć że chodziło mi o prawny aspekt zobowiązań. co do relacji moich rodziców zdziwisz się bo byli bardzo zgodni i byliby przykładem dla niejednych rozwodników. co do obowiązków rozwodnika względem jego dzieci mogłabyś się pohamować bo naprawdę nie musisz mi tego tłumaczyć, jest powiedziałbym ( tak, pewnie dostane warna ) bezczelne 2. nie umieli stworzyć trwałego związku dziwne bo po rozwodzie znowu wzięli ślub i o dziwo stwarzają bardzo zgrany duet, cóż, tak mój ojciec jest wzorem a bynajmniej powinien być. Nie muszę udowadniać dlaczego gdyż nie muszę tłumaczyć się nikomu. On bynajmniej nie szukał jako partnerek życiowych dzieci 17 letnich bo niby o czym miałby z nimi rozmawiać? 3. ta jest dziwne bo ten facet nie przeżył z jedną kobietą lat 10 tylko 4 a z drugą 1 rok i jak na 38 lat jest to dziwne ( 4. to że ktoś ma wysoki status zawododwy nie znaczy że jest dobry w kontaktach interpersonalnych i tutaj mamy tego przykład, 38 letni facet który ma problem w kontakatch z dojrzałymi kobietami zabiera się za nastolatkę. Godne podziwu. Często jest tak że asy umysłowe to emocjonalne dzieci. ---------- Dopisano o 20:56 ---------- Poprzedni post napisano o 20:56 ---------- Cytat:
Edytowane przez Madelaine87 Czas edycji: 2010-01-31 o 21:01 |
|||
|
|
|
|
#1102 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wypowiadasz się nieadekwatnie do cytowanych postów. Cytat:
Cytat:
Poza tym czy ma problem w kontaktach z kobietami dojrzałymi , nie wiesz.
Trzeba rozmawiać a nie czekać , aż się ktoś domyśli , co masz w głowie Edytowane przez ROZ-ter-KA Czas edycji: 2010-01-31 o 21:43 |
|||
|
|
|
|
#1103 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
To chyba znacznie więcej, prawda? Ja nie chcę udowadniać i twierdzić, że autorka będzie nieszczęśliwa i będzie miała problemy, gdy nie daj boże rozstanie się z facetem. Chciałabym tylko, żeby sobie pewne kwestie przemyślała. Prawda jest taka, że związki z dużo starszym mężczyzną nie muszą się kończyć tragicznie, mogą i bywają bardzo udane. Kolejną prawdą jest to, że większość takich związków nie przetrwała. Czy 17 latka może być, aż tak poważna, by stworzyć związek z dorosłym mężczyzną, który mógłby być jej ojcem? Moim zdaniem nie. To, że dziewczyna pisze logiczne i wyważone posty, bez rażących błędów ortograficznych o niczym nie świadczy Tak jak pisałam wcześniej: na początku zawsze się układa, kłopoty zaczynają się troszkę później. Pytanie czy ona sobie z nimi poradzi.Dla mnie mężczyzna, który szuka "miłości" u nastolatki nie jest całkiem normalny. Związek powinien opierać się partnerstwie, pomocy, zrozumieniu. Czy taka 17 latka będzie potrafiła go wesprzeć, gdy będzie miał problem w tej swojej firmie? W jego problemach, konfliktach z innymi "dorosłymi"? Czy w końcu on nie zacznie jej traktować jak gówniarę, której problemy są błahe w porównaniu z jego problemami? Czy nie będzie zazdrosny o jej przyjaźnie, kolegów, młodość? Łączy ich miłość, ale dzieli życie, gdy on był w jej wieku, to jej na świecie jeszcze nie było. Uważam, że to nie ma najmniejszej szansy. Może gdyby była starsza o te kilka lat i dopiero wtedy go spotkała? Jak dla mnie młoda osoba nie powinna tracić młodości na rzecz "narzeczonego - tatusia". |
|
|
|
|
|
#1104 | |
|
Zadomowienie
|
pierwszy post był napisany 2008-12 facet miał wtedy 35 lat, czyli w tym roku skończy 37. -.-'
---------- Dopisano o 22:06 ---------- Poprzedni post napisano o 22:04 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1105 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
No jak dla mnie to tylko i wyłącznie o to chodzi, czy danej osobie to pasuje Zdaje się, że fakt, że jakaś dziewczyna/kobieta woli być ze starszymi mężczyznami (a nawet, o zgrozo) udaje jej się z nimi tworzyć zgodne i szczęśliwe związki byłby z jakichś irracjonalnych powodów problemem tylko dla Ciebie. "BO TAK" czy masz jakieś racjonalne i nieobalone dotąd argumenty?Poza tym Twoim zdaniem fakt, że dziewczyna/kobieta jest ze starszym facetem świadczy o jej problemach w kontaktach z rówieśnikami? Co za absurd. Widocznie ona jest na tyle dojrzała, że dojrzałością odpowiadają jej starsi mężczyźni. I jeśli nieakceptowanie niedojrzałości i nieodpowiedzialności u potencjalnych partnerów-równolatków jest wyrazem problemów w kontaktach z rówieśnikami, to tylko pozazdrościć dojrzałości i wysokich wymagań. A, co najważniejsze, jak pokazuje mój podany parę postów wyżej przykład z życia.. Cytat:
![]() Cytat:
Jakie odwracanie kota ogonem?Po pierwsze - Ty chyba nie rozróżniasz podstawowych pojęć - każdy związek zalicza się do kategorii formalny (czyli po ślubie) albo nieformalny (czyli każdy inny typ układu bez legalizacji w świetle prawa) i z oczywistych względów ten formalny jest trudniej zakończyć. Związki formalne (przynajmniej w teorii) są poważne, natomiast te nieformalne można podzielić na tzw. luźne, mniej poważne, średnio poważne, bardzo poważne i tak dalej. Po drugie - czy autorka sama określiła swój związek jako tzw. luźny czy to Twoja interpretacja? Czy autorka określiła swój związek jako taki, w którym strony nie są tak naprawdę zaangażowane, głównie emocjonalnie, łączy ich jedynie jakaś pojedyncza rzecz (najczęściej seks albo po prostu spędzanie razem czasu - wychodzenie razem do kina etc), a obie strony nie deklarują sobie w żaden sposób wierności i mogą robić co chcą - bo to jest właśnie tzw. luźny związek? Piszę "tzw." bo tak naprawdę coś takiego nie istnieje, te dwa słowa się po prostu wykluczają. Cytat:
|
|
|
#1106 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#1107 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
), tylko po to, żeby odeprzeć argument, że rzekomo każda dziewczyna będąca ze starszym mężczyzną tylko takich potem szuka.Poza tym gratuluję zdrowego podejścia do życia, jeśli ktoś ocenia tą konkretną sytuacją na podstawie tego "ile samemu zna podobnych przypadków" i czy w nich różnica wieku "pasuje do porównania z tą sytuacją" . Życie to nie matematyka, a indywidualne przypadki i one potrafią bardzo zaskoczyć.A tak na marginesie, to ta moja koleżanka miała lat 14-15 (nie wiem dokładnie, ale w 3gim już ze sobą byli) zaczynając być z tym już dorosłym facetem, a autorka miała lat 17 o ile się nie mylę - w tym przedziale wiekowym to cała wieczność i różnica w sposobie postrzegania rzeczywistości i w rozsądku u 14- a 17latki, może być diametralna. Cytat:
![]() Tak samo jak nie wytrzymuje próby czasu zdecydowana większość związków małoletnich, kolejna oczywista oczywistość
|
|
|
#1108 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
teraz on skończy 37 , a ona ma 19. jest dorosła, a związek trwa. Zresztą , cała historia może być nawet wymysłem. Nie mamy pewności czy dziewczyna opisała fakty. Natomiast niezaleznie od tego , dyskusja na tym wątku jest dla mnie niezłą obserwacją socjologiczną ( skrzywienie zawodowe ) i była bodźcem do wypowiedzi ogólniejszej na temat związków z dużą różnicą wieku i kwestii dojrzałości.Nie , ja się uczepiłam twoich wypowiedzi.nieadekwatnych do meritum .
|
|
|
#1109 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Zrozumienie drugiego człowieka i okazywane mu wsparcie także jest niezależne od wieku.Cytat:
Jedyne co może podzielić kochających się ludzi to wrogość otoczenia. No i? Cytat:
|
|
|
#1110 |
|
Raczkowanie
|
Nie generalizujmy.
Między moimi dziadkami jest 15 lat różnicy wieku i co z tego. Układa im się wspaniale, są ze sobą już 50 lat. To wcale nie znaczy, że idealnie ułoży się wszystkim tego typu parom. Tak samo w przypadku autorki, nie możemy skreślać od razu tego związku bo tak naprawdę sytuację znamy tylko z kilku postów autorki, czyli dokładnie tyle ile ona chciała żebyśmy wiedziały. nie znamy ani jej, ani tego mężczyzny, ani całego tła tej sytuacji. Wpowiadać to my się możemy tylko ogólnie o takich związkach, ale moim zdaniem nie mamy prawa otwarcie potępiać tego związku skoro nic o nim nie wiemy... |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:01.

17 latka pewna "fizycznosc" osiagnela ale na pewno nie jest to co dojrzala kobieta racjonalnie myśląca 

. A co do właściwych priorytetów, to akurat mogą się ukształtować bardzo wcześnie, albo w ogóle - żeby to stwierdzić wystarczy się rozejrzeć. Ja spotkałam zarówno bardzo wartościowe 17letnie osoby, jak i pustych 25latków.
racjonalnym (= rozsądnym) myśleniem to akurat w pewnych sytuacjach mogą wykazywać się nawet dzieci 

biologia biologią ... A lepsza rzetelna jest psychologia rozwoju człowieka ![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)