Nowoczesna antykoncepcja - implant - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-05-14, 09:46   #121
aga822
Przyczajenie

Dot.: Nowoczesna antykoncepcja - implant

Cytat:
Napisane przez Victori Pokaż wiadomość
Implant wyjmowala mi pielegniarka w UK, natomiast w Polsce nie wiem jak to przebiega i gdzie z tym isc...sadze ze moze ci to wyjac lekarz-ginekolog albo pielegniarka specjalnie do tego przeszkoleni....z tego co moja kolezanka mi mowila wynika,ze duzo lekarzy jeszcze nie wie o tego rodzju antykoncepcji w Polsce i nie wiedza jak to wyciagnac.....najlepiej isc tam gdzie to sie wlozylo
ja wyciagalam go w Polsce i zrobil to bez zadnych problemow chirurg ogolny. Pozdrawiam
aga822 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-14, 19:29   #122
Victori
Przyczajenie

No wlasnie chirurg bo ginekolog czy pielegniarka nie maja o tym jeszcze pojecia i musi to robic wyzszej klasy specjalista,gdzie w UK to robota dla zwyklej pielegniarki.pozdro
Victori jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-17, 11:14   #123
jolus07
Przyczajenie

hej dziewczyny . mam pytanko . w piatek mialam zakladany implant . wszystko ladnie pieknie ale jest jeden problem chyba. mam go w lewej rece ktora jest dominujaca czyli pisze nia itp. przed zabiegiem nikt mnie o to nie pytal . jak wrocilam do domu przeczytalam ulotke i tam pisze ze implant powinien byc wlozony w niedominujaca reke . czy myslicie ze to zaszkodzi dzialaniu tego implantu ??? dopowiem jeszcze ze robilam to w angli i mam implanon. prosze o odpowiedz . z gory dzieki
jolus07 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-17, 16:10   #124
Victori
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez jolus07 Pokaż wiadomość
hej dziewczyny . mam pytanko . w piatek mialam zakladany implant . wszystko ladnie pieknie ale jest jeden problem chyba. mam go w lewej rece ktora jest dominujaca czyli pisze nia itp. przed zabiegiem nikt mnie o to nie pytal . jak wrocilam do domu przeczytalam ulotke i tam pisze ze implant powinien byc wlozony w niedominujaca reke . czy myslicie ze to zaszkodzi dzialaniu tego implantu ??? dopowiem jeszcze ze robilam to w angli i mam implanon. prosze o odpowiedz . z gory dzieki
Moim zdaniem nie zaszkodzi ci to w wiekszym stopniu i nie bedzie mialo to wplywu na wydawana ilosc hormonow,jedynie co,to sam patyczek moze zaszyc sie glebiej albo w jakims stopniu przemiescic,poniewaz czesto uzywasz tej reki i miesnie sa bardziej rozwiniete niz u prawej reki, podczas napiecia miesni albo wiekszego wysilku tej reki mozesz odczuc jakby ci sie implant wbijal w miesnie,odczujesz lekki bol....ale nie jestem pewna jak to sie bedzie mialo do ciebie...ja odczuwalam lekki bol w rece gdzie mam implant podczas wiekszego wysilku.
Stary 2009-05-17, 16:35   #125
jolus07
Przyczajenie

dzieki za odpowiedz . tez tak myslalam . ale lepiej sie upewnic . a ktos mial taka sama sytuacje jak ja ??
jolus07 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-27, 16:38   #126
karomimbla
Przyczajenie

Dziwne, że nie zapytali przed zabiegiem. Zgadzam się z przdmówczynią. Na pewno nie ma to wpływu na działanie a jedynie na komfort. Szczególnie w pierwszych paru dniach kiedy ręka jest obolała i może to przeszkadzac np. w pracy itp.[COLOR="Silver"]

Edytowane przez karomimbla
Czas edycji: 2009-05-27 o 22:51
karomimbla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-28, 17:15   #127
Victori
Przyczajenie

Wink Dot.: Nowoczesna antykoncepcja - implant

Hej. U mnie minely juz 3tyg. od wyjecia implantu....rana sie super zagoila,prawie nic nie widac...tylko malutkie wybrzuszenie na skorze.
Okolo 2 kilo mniej ale waga stoi w miejscu jak zakleta. Pozatym to lepsze samopoczucie....no i dzisiaj dostalam pierwszy od 2 lat normalny okres....ah zapomnialam jak to brzuch boli. Jak mowilam pozostaje przy naturalniejszych metodach-gumkach....
pozdrawiam wszystkie forumowiczki.
Stary 2009-07-28, 09:28   #128
jeanette13
Raczkowanie

hej dziewczyny! A ja jutro ide na zalozenie implantu. wiele czytalam na ten temat - zdania sa podzielone ale mysle ze nie ma sie oc sugerowac czyims zdaniem, bo na kazdy organizm moze reagowac inaczej. Jub bylam u lekarza na pierwszej wizycie. Dowiedzialam sie ze moge sie zle czuc przez pierwsze 3 miesiace, ale to minie. Jesli nie to bede miala przepisane tabletki ktore mialyby unormowac m.in. zle samopoczucie czy nieregularne krwawienia.
Jutro juz ide - nastawiam sie na to ze moge sie zle czuc ale mysle ze po pol roku na pewno wszystko bedzie unormowane, wiec jestem zdecydowana przetrwac
Tabletki lykam juz od okolo 6 lat, nie chce sobie niszczyc watroby, poza tym czesto mi sie zdarza zapomniec. A co do implanta to zawsze bedzie mozna go wyjac.

jolus07 dzieki za posta - sama jestem leworeczna wiec dzieki Tobie upomne sie zeby zrobili mi go na prawej rece. Mysle ze to tylko kwestia wygody. Pozdrawiam.
jeanette13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-29, 09:37   #129
laureline
Przyczajenie

GG do laureline

Hej ja tez w koncu w czwartek mam termin na usuniecie i mam nadzieje ze po schudne i nie bede juz wiecej krwawic no raz w miesiacu, a nie 1,5 roku.... masakra, tez wracamy do naturalnych metod
pzdr!
laureline jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-30, 09:04   #130
jeanette13
Raczkowanie

Ja juz mam implanta zalozonego. Szczerze mowiac to myslalam ze bardziej boli ten zabieg ale jestem mile zaskoczona - nic nie bolalo, tylko lekkie uklocie przy znieczuleniu.
No coz, zobacze jak moj organizm zareaguje. jestem przygotowana na czestsze krwawienia ale nie wyobrazam sobie powrocic do tabletek.
W koncu kazda antykoncepcja ma jakies plusy i minusy i kazdy inaczej reaguje. Zobaczymy.
Stary 2009-07-30, 10:48   #131
kukimonster
BAN stały

Wy wszystkei za granicą te implanty zakładacie?
kukimonster jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-31, 10:25   #132
jeanette13
Raczkowanie

Ja to robie w Anglii, bo tutaj jest za darmo, a w |Polsce chyba nadal ta metoda nie jest dostepna wiec wielkiego wyboru nie ma
Stary 2009-07-31, 10:38   #133
Malaika85
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez jowisia Pokaż wiadomość
na ten temat moglabym dlugo polemizowac, bo moi rodzice to lekarze.
Prawda jest,ze przyjmuja pacjentow szybkim tempem, na zasadzie krotkiego wywiadu, ale to dlatego poniewaz maja ich tylu, ze srednio uwaga : przeliczajac pensje na jednego pacjenta wychodzi im 24 gorsze. ( a tylu ludzi ze nie moga sie z nimi dziennie wyrobic).W gabinecie to inna sprawa, tam moga ci poswiecic czas, bo to kilkadziesiat zlotych idzie im do kieszeni. A na badania z przychodni cie nie przepisza, bo to lekarze placa za te badania! Widzisz, chory jest system spoleczny, a nie lekarze. Mimo wszystko naprawde bardzo wspolczuje...
We Francji nie ma czegos takiego jak "przychodnia" tylko sa same gabinety prywatne, placisz tylko 20 euro, nie masz prawa wiecej,reszte doplaca ci panstwo, a lekarz? Lekarz i tak dostaje tyleee, ze moze z toba siedziec i kilka kaw wypic sluchajac o twoich problemach Przepisuje ci badania, za ktore nie placisz.
A jak jestes biedna (np. moi rodzice zarabiaja w przeliczeniu tu tyle co robotnik niskiej klasy) to nie placisz nic. Ani za lekarza, ani za badanie, ani za leki. Tak bylo tez w przypadku mojego implantu, ale domyslam sie ze zyjac w polsce nigdy nie byloby mnie na niego stac..
Dobranoc

no to nie kumam....lekarze czy robotnicy sredniej klasy??

mam pytanie - co sie robi w przypadku, gdy ma sie taki implant, a chce sie 'ominąć' okres??? bierze sie dodatkowo tabletki wtedy??
Stary 2009-08-24, 17:24   #134
jowisia
Wtajemniczenie

Send a message via Skype™ to jowisia

Cytat:
Napisane przez Malaika85 Pokaż wiadomość
no to nie kumam....lekarze czy robotnicy sredniej klasy?? ??
zarobki lekarzy w Polsce = zarobki robotnikow sredniej klasy we Francji.

Cytat:
Napisane przez Malaika85 Pokaż wiadomość
mam pytanie - co sie robi w przypadku, gdy ma sie taki implant, a chce sie 'ominąć' okres??? bierze sie dodatkowo tabletki wtedy??
Pojecia nie mam, poniewaz ogolnie przy tego typu implancie przez pierwszy rok okresu nie ma sie w ogole, a potem pojawia sie comiesieczne (lub w odstepach ok. 15 dni) plamienie. Z czasem implant wydziela coraz mniejsza dawke hormonow i pamietam, ze pod koniec 1ego implantu, po 2 latach, zaczelam "znow" miec normalne miesiaczkowanie.

jowisia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-31, 14:18   #135
asionek31
Rozeznanie

GG do asionek31

Cytat:
Napisane przez karomimbla Pokaż wiadomość
Hej, Mam implanon od ponad miesiąca. i jak na razie jedynym problemem są wypadające włosy!! Macie na to jakąś radę? Zaczęłam brać skrzyp z witaminami ale podejrzewam ze moze nie pomóc, mam wrażenie ze to nie jest takie zwykłe wypadanie włosów i należałoby je uleczyć farmakologicznie. Ech... wszędzie włosy włosy włosy, przy czesaniu wychodzą garściami a ja sama pewnie jeszcze się nakręcam i szukam tych włosów i bardziej zwracam na to uwagę. Ale naprawdę wypadają więcej niz wcześniej.
Czy któraś z Was ma podobny problem (mieć, to wiem niestety, że nie ja jedna mam) ale poradziła sobie z nim!??

hej i jak tam toje wloski?? mam nadzieje , ze juz lepiej !! moje dalej wypadaja niestey , ale na szczescie juz mniej i tak jak juz pisalam najbardziej przed " okresem"
ja niestety nie znalazlam nic na ta przypadlosc i mysle , ze nic nie ma takiego poniewaz to jest wplyw dzialania hormonu i tyle jedyne co pozostaje go wyjac a tego nie chce za bardzo bo jednak dobrze mi z nim i komfort jest jakby nie bylo ogromny teraz zapuszczam wloski ile sie da bo w grudniu slub i chce jakos wygladac mam nadzieje , ze sie uda
asionek31 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-01, 09:30   #136
gbirds
Przyczajenie

GG do gbirds

Hej dziewczynki
Mam implant już rok...dokładnie w lipcu minął roczek jak został założony właśnie w Anglii Jestem super zadowolona, bo nie męczy mnie comiesięczny okres, nic nie boli, żadnych skutków ubocznych...
Szkoda tylko, że u nas nie ma nikogo dosłownie kto mógłby chociaż to wyjąć... ale kto wie może do 2 lat (kiedy będzie trzeba wyjąć ów implancik) jakiś ginekolog się zainteresuje tą nowocześniejszą formą antykoncepcji....

Buziaczki
gbirds jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-01, 14:05   #137
jeanette13
Raczkowanie

Ja tez jestem bardzo zadowolona. Zadnych skutkow ubocznych. Cera ladna, nic nie boli a nawet jesc sie chce mniej! POLECAM zdecydowanie! i na 3 latka spokoj...
Stary 2009-09-02, 11:07   #138
agusska
Przyczajenie

Thumbs up Dot.: Nowoczesna antykoncepcja - implant

Cytat:
Napisane przez jowisia Pokaż wiadomość

Pojecia nie mam, poniewaz ogolnie przy tego typu implancie przez pierwszy rok okresu nie ma sie w ogole, a potem pojawia sie comiesieczne (lub w odstepach ok. 15 dni) plamienie. Z czasem implant wydziela coraz mniejsza dawke hormonow i pamietam, ze pod koniec 1ego implantu, po 2 latach, zaczelam "znow" miec normalne miesiaczkowanie.
Cieszę się, ze napisałaś coś takiego, bo w listopadzie będzie już jak mam 2 lata ten implant i myslałam, ze to po rezonansie magnetycznym coś mi ześwirowało i zaczełam mieć okres. A to już ponat rok wtedy było. Na początku mało, ale zmiesiąca na miesiąc jest więcej. Jeszcze nieregularny, teraz mam co 34 dni około, ale i tak jestem zadowolona I już się nie martwię, bo standartowo do lekarza nie poszłam . Widac, że implant ma mniej chormonów, bo obsyfiło mnie jak nastolatkę, ale co się nie robi dla wygody I tak warto
Pozdrowienia dla wszystkich i dajcie znać czy pojawiło się to cudo w Polsce
agusska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-08, 21:57   #139
Chaos_Girl
Zadomowienie

Ja sie naczytalam o cudownosci implantu i tez zalozylam. Jakos kolo roku czasu temu. W czawrtek mam nadzieje to gowienko mi wyjma. Nie dla mnie widac hormony. Mam ciagle problemy z cera. Moje kilka peknietych naczynek na nogach zamienilo sie w cala siatke, oplatajaca lydki, nie moge schudnac (przed implantem waga mi spadala bardzo ladnie), chocbym nie wiem jak sie starala. Do tego ciagly cmiacy bol w brzuchu. Dziekuje za taka antykoncepcje.
Dzis wyczytalam do tego na stronie NHS, ze nie ma dokladnych danych dzialania tego wynalzaku na organizm, gdyz jest to rzecz stosunkowo nowa. A w przychodni, w ktorej mi to zakladali nasluchalam sie o samych dobrodziejstwach implantu. Do tego teraz pisza o wiekszej ilosci skutkow ubocznych, niz wtedy, kiedy ja sie po niego zglosilam.
Chaos_Girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-11-16, 17:21   #140
ewelina09
Przyczajenie

Witam wszystkie kobietkija wlasnie dzis wszczepilam sobie implanta i nie prawda jest tak jak pisza niektore kobiety,ze to boli i jest niebezpieczne to nieprawda nie mam co prawda pojecia ile kosztuje w Polsce taki implant ja obecnie przebywam w Anglii i tutaj wszelkie srodki antykoncepcyjne sa dostepne za darmo tak wiec mam spokojna glowe na 3 lata i polecam wszystkim kobietom
ewelina09 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-16, 22:12   #141
Chaos_Girl
Zadomowienie

Nie ma co polecac czegos, co sie dopiero 'nabylo'. Ja mialam ponad rok i dopiero zauwazylam skutki uboczne.
Stary 2009-11-17, 11:03   #142
agusska
Przyczajenie

Thumbs up Dot.: Nowoczesna antykoncepcja - implant

Implant mam już ponad 2 lata. Jestem naprawdę zadowolona. Pisałam już to wcześniej. Na każdego działa on inaczej i tak też zostałam poinformowana. Moja koleżanka miała okres jak miała go włożonego, ja przez rok nie miałam nic. Przestałam mieć migreny i dla mnie to jest ogromnym plusem, bo nie mogłam normalnie funkcjonować. Kto miał migreny to wie. Zawsze będę go polecać. Wydaje mi się, ze dla tych kobiet, które dobrze reagują na tabletki anty to i na to będą dobrze reagować, ale to też nie musi tak być.
Pisałam wyżej, ze każda sama musi spróbować zanim powie, ze to jest be, takie forum jest fajne, bo można zobaczyć co może być i jak coś się dzieje to można przypisać to implantowi,ale naprawdę taka nagonka nie jest dobra,a może to konkurencja czy coś tam podobnego takie coś piszeSłyszałam o takich metodachPozdrawiam wszystkie Was kochane
agusska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-17, 11:22   #143
jeanette13
Raczkowanie

Ja mam implant jak na razie 3 miesiace ale zadnych efektow ubocznych!
Dla mnie to rozwiazanie jest idealne bo dosc czesto zdarzalo mi sie zapominac o tabletkach.
Czuje sie bardzo dobrze, zadnych problemow z cera czy waga.
No coz, na kazdego dziala inaczej. Ja jestem bardzo zadowolona!

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-11-17, 22:20   #144
Chaos_Girl
Zadomowienie

Kiedy mi wkladano implant, zostalam poinformowana o pewnych skutkach ubocznych. ostatni na sronie NHS znalazlam ich wiecej. Poza tym hormony niezbyt dobrze wplywaja na naczynia krwionosne i, jesli ktos ma problem pekajacych naczynek, tym bardziej sa niewskazane. Niedawno wlasciwei znalazlam jakis artykul na ten temat. Na poczatku sie bardzo nie pzrejelam, ale na moich nogach pojawila sie siec 'pajaczkow'.
Teraz, po wyjeciu, zaczynam sie czuc jakos lepiej. Cera mi sie powoli poprawia, chociaz to dopiero tydzien, jak sie implantu pozbylam. No i mam nadzieje schudnac. Po ciazy zgubilam 10kg, a zaraz po zalozeniu implantu waga mi skakala i zadna dieta, ani cwiczenia nie pomagaly.
Ogolnie mialam wiecej problemow i przypuszczam, ze tabletki tez nie sa dla mnie.
A dzieczynom, ktorym implant sluzy gratuluje, bo to bardzo wygodna forma antykoncepcji.
Stary 2009-11-18, 11:25   #145
toffijka
Przyczajenie

witam was dziewczyny jestem tu nowa i chce pozdrowic wszystkie laseczki
pisze bo chcialabym zebyscie mi pomogly a mianowicie chodzi mi o to ze mialam zalozony implant dzien po miesiacze i wspolzylam w 6 dniu po zalozeniu,sadzicie ze bylam juz zabezieczona,czy on juz zaczal dzialac 6 dnia bo gdzies wyczytalam ze powinno sie czekac 7 dni,teraz mam stracha ze moglam zajsc w ciaze
dodam ze pielegniarka mowila ze dziala od razu ale potem znajoma mowila ze dziala od razu jak jest zalozony w trakcie miesiaczki a ja bylam dzien po miesiaczce,sadzicie ze moglam zjasc w ciaze czy tego 6 dnia on juz dzialal,ale sie boje teraz

---------- Dopisano o 13:25 ---------- Poprzedni post napisano o 13:14 ----------

mam nadzieje ze mi troche rozjasnicie sprawe bo widze ze jestescie obeznane w tym,ryczec mi sie chce i tyle boje sie

Edytowane przez toffijka
Czas edycji: 2009-11-18 o 11:19
toffijka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-12, 14:26   #146
TiNi87
BAN stały

Ja mam implant od wrzesnia tamtego roku.Z poczatku wszystko bylo ok oprocz dosc silnych skorczow brzucha przez pierwsze 2 tyg.Potem wszystko sie unormowalo.Zalozylam go 2 miesiace po urodzeniu dziecka ,przez rok karmilam.Okresu przez ten czas nie mialam.Nie wiem czy to przez -karmienie czy implant...
Miesiac po zalozeniu implantu zaczelam rozjasniac wlosy...dlatego nie moge podpiac sie z czystym sumieniem pod wypowiedz dziewczyn ktorym zaczely wypadac.Ale stracilam okolo 75 %wlosow!!!Nie zartuje...
Moge za to z czystym sumieniem stwierdzic,ze powoduje ... :
-depresje
-placzliwosc
-bole brzucha
-niechec do seksu
-problemy z waga
Pierwszy okres dostalam po okolo 2 tyg. po wlozeniu implantu(Trwal 2 tyg.)
Potem spokoj przez ponad rok
Miesiaczkowanie jednak wrocilo(trwalo okolo 2tyg)
Nastepne krwawienie wrocilo mniej wiecej po miesiacu.Trwalo 4 tygodnie i 1 dzien.
Nastepne sie zaczelo po 2 dobach ,trwa do tej pory czyli 7dzien... Jest juz mniej obfite ale jest... Do tego od 2tg znow czuje sie zle,wszystko mnie drazni...Dodam ,ze nie mam zadnych zyciowych problemow.Boje sie ,ze moj zwiazek moze w koncu na tym ucierpiec,moja hustawka nastrojow jest gorsza niz kobiety w ciazy...lub przynajmniej taka sama... Na dluzsza mete jest to meczace nie tylko dla mnie ale i osob w moim otoczeniu..
Jeszcze 2 lata mi zostaly.Nie wiem ,czy tyle wytrzymam.Nawet te okresy moglabym zniesc ale nie moje fatalne samopoczucie ...

---------- Dopisano o 15:26 ---------- Poprzedni post napisano o 15:14 ----------

---------- Dopisano o 13:25 ---------- Poprzedni post napisano o 13:14 ----------

mam nadzieje ze mi troche rozjasnicie sprawe bo widze ze jestescie obeznane w tym,ryczec mi sie chce i tyle boje sie[/QUOTE]

Nie zamartwiaj sie na zapas,przede wszystkim wylicz sobie dokladnie kiedy mialas dni plodne jesli by implant mial nie zadzialac.Czasem nawet w dni plodne nie dochodzi do zaplodnienia... Mysle ,ze male ryzyko...
I 6 dni to tak w normie ,juz pewnie dzialal implant

Edytowane przez TiNi87
Czas edycji: 2009-12-12 o 14:19
TiNi87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-12, 20:55   #147
Chaos_Girl
Zadomowienie

Ja jestem jakis miesiac z groszem po usunieciu i u mnie wszystko powoli wraca do normy. Jedna z wazniejszych rzeczy-waga-stanela w miejscu. Teraz moge powoli zaczac ponowne odchudzanie, bo z implantem wszystkie wysilki szly na marne. Nie widze sensu meczenia sie z takim dziadostwem, tylko dlatego, ze jest wygodna metoda antykoncepcji. W sumie slaba to wygoda, jesli ma tyle skutkow ubocznych.
Stary 2009-12-27, 00:19   #148
Wodzu
Przyczajenie

Ja zalożylam implanta w UK za darmo, alr po pol roku stosowania musialam jego wyciągnąc bo mdlalam w pracy, mialam problemy z cerą i włosy zaczely mi strasznie wypadać.Także ja ze swojej strony mialam zle doświadczenia z implantem.A swoją drogą co do implantów w Polsce, to slyszalam że jest zakazany implant.
Wodzu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-27, 01:51   #149
Chaos_Girl
Zadomowienie

Zakazany? Z jakiego powodu? To jak mam implant i wjade do Polski, to mnie aresztuja
Stary 2010-02-01, 13:30   #150
justik2
Raczkowanie

dziewczyny a ile kosztuje w Polsce założenie takiego implantu?
justik2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości